Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kocsmaturista 2.0: városok kocsmaélete új szemszögből

Hurrá, megújult a Kocsmaturista oldal! Igyekszik sokkal praktikusabbá válni, közel 4 év tapasztalatát felhasználva. Az újítás főleg szerkezeti. Célja, hogy helyszín-központúan, könnyebben lehessen böngészni országok, városok, területek kocsmaéletét és útmutatót találni hozzájuk!

Örök oldaltérkép

Ez az aloldal gyakorlatilag egy szerkesztői fejlesztői napló. Az újoncoknak segít a nulláról praktikusan feltalálni magukat az oldalon A visszatérőknek pedig később mindig naplózza, hogy mik az újdonságok.

Bár a Kocsmaturista weboldal új verziója pont a koronavírus korszakban indul, csakis a járvány utáni időkre inspirál. Senkit nem biztatok a fertőzésveszély idején kocsmázni és utazni, sőt! Viszont bízok a jövőben, amikor újra jó lesz kocsmázva utazni és utazva kocsmázni. A #maradjotthon közösségi kihívás során ehhez a jövőhöz készítem a segédanyagot.

A Helyszínek a legfontosabb menüpont

A Helyszínek menüben lehet lépegetni az országok felől a nagyobb egységen, mint megyéken, karakteres tájegységéken (pl. Balaton) át a városok kocsmaélete felé.

Az összes bejárt terület közül csak azok szerepelnek már a menüben, amelyekről már született írás. Amíg nincs egy területnek vagy városnak saját adatlapja, addig az róla született vegyes írások érhetők el a neve mögött (akár egyes kocsmabemutatók, akár korábbi véges városi beszámolók).

Figyelem: ha egy terület tovább van bontva városokra, attól még lehet magában is kattintható felület. Például, a Balaton is külön oldal, hiába nyílik mögüle Siófok, Keszthely, stb… 

A szerkezettel nyitunk. A tartalom szorosan követi.

Főleg régi olvasókhoz: Rengeteg új tartalmat készítettem már Kocsmaturista 2.0 oldalhoz a háttérben, sok-sok területről a második rajt előtti 15 hónapban. Elsőnek most az új szerkezeti vázzal nyitok, mintha egy teljesen új oldal lenne. Kivéve, hogy a régi bejegyzések már be vannak sorozva a maguk helyszínéhez. Ám innentől új típusú posztok és frissítések érkeznek sorra.

1 és negyed évig már javában ehhez az új verzióhoz gyártottam a piszkozatokat és a jegyzeteket, de kifelé láthatatlanul. Ezeket kezdem most folyamatosan véglegesíteni és képekkel feltöltve nyilvánossá tenni.

Az új rendszertan: A ország, város, ̶f̶i̶ú̶,̶ ̶l̶á̶n̶y̶,̶ ̶n̶ö̶v̶é̶n̶y̶, kocsma

Egésztől haladunk a rész felé nem fordítva

Elsődleges célom, hogy bemutassam / feltárjam / listázzam

  • sűrítve egy-egy nagyobb terület (főleg ország) kocsmavilágának velejét, karizmáját, érdekes jellemzőit. Olyan élményeket, amiket érdemes arrafelé hajtani, felkutatni, átélni. 
  • hogy kocsmalátott szemmel milyennek találtam az adott ország nappali / esti / éjszakai kocsmavilágának hangulatát, a vendéglégkört, fogadtatást, stb.
  • milyen jellemző kocsmafajtákat találtam arrafelé és melyikre érdemes ott kitüntetetten próbálgatni
  • milyen az addig meglátogatott egyes városok kocsmaélete, akár városméretek és külön vidékek szemszögével válogatva is
  • milyenek voltak a híres-neves kocsmanegyedek személyes élmény alapján
  • milyen olyan titkosabb, tartalékos városokat, városrészeket találtam, amikről kevésbé szól a fáma, mégis nagyon érdemesek a látogatásra
  • listázzam az ezért vagy azért zarándokhely értékű kocsmákat, amiket érdemes magukban is felkeresni várostól, városnegyedtől függetlenül.

A piszkos 18 - elsőnek jönnek az eddigi Kocsmaturista országok adatlapjai

Most a nagyobb egységek bemutatásától haladok a kisebbek felé. Az elsődleges bevetés az eddig megkezdett országok adatlapját elkészíteni. (Ez az új verzió startvonalán 18 ország). És csak, ha ezek a keretek elkészültek, utána nagyítok rá az egyes városokra, és azok után az egyes kocsmákra. Ez egy végtelen folyamat, de nem kell ennek teljesen késznek lenni, hogy jól használható legyen. Az országok, városok adatlapja nyújthat már útlevelet a legérdekesebb kocsmáikhoz. És majd idővel kiválasztódik, hogy melyikek azok a kocsmák, amik még így is eljutnak a saját részletes adatlapig.

2021.03.30. frissítés: ez a törekvés a Covid helyzett miatt kitolódott az időben, és amíg nem lehet szabadon utazni, főleg Magyarországra koncentrátam és koncentrálok.

Véges írások helyett frissítendő oldalak!

Ezek az országos és városi adatlapok rendszeres frissítésre születnek. Ahogy új élmény vagy tudás ér velük kapcsolatban, a meglévő adatlapot bővítem, módosítom, nem új bejegyzést írok, mint korábban. Ezek az élménybeszámolók, útmutatók bár szubjektívek, nem kimondottan véleménycikkek, tehát teljesen belefér a rendszeres módosításuk.

Válogatások - a 2. legfontosabb rovat

Készülök a korábbi válogatásokat, például a „Van Nálatok Teraszt” kis idő múltán folytatni és nagyobb idővel akár újabb tematikus válogatásokkal is bővülni. Ám frissen az újraindítás után még marad a fő fókusz a helyszíneken.

Az „Utoljára frissítve" szekció

A gyakoribb frissítések miatt egy újonnan bővített bejegyzés is jelentősen sok újdonságot tartalmazhat alkalmanként. Ezért helyet kapott a Kocsmaturista nyitóoldalon az „utoljára frissítve” szekció is is a legfrissebb bejegyzések alatt. Itt a már olvasott bejegyzésekre is érdemes újra rákattintani, régi területek új kocsma vagy egyéb ajánlóiért.

A frissítés néha érintheti a megújulás előtti írásokat is. (Most kezdetben csak azokat).

Ezt a most nyitott oldalt sem kíméli a frissítés gépezet

Erre a most olvasott aloldalra is folyamatosan írom újdonságokat, leginkább a szerkesztői fejlesztéseket, így ezt érdemes újra nyitogatni, mert mutatja, hogy éppen mi újat kínál az oldal.

SZERKESZTŐI, FEJLESZTŐI ÚJDONSÁGOK

A keresőikon a főoldalon:

A főmenü jobb oldalán kapott helyet a nagyító formájú keresőikon, aminek hála újra tudtok főoldalról keresni kocsmára, városra, bármire. Végre egy év kimaradás után ismét lehet keresni a főoldalról (2021.03.30.)

Futó Főprojektek a főoldalra

A főoldal tetejére mával (2021.04.26.) odaböktem az aktuális főprojektek a hírfolyam-posztját. A fő kocsma- és városjáró küldetéseken belül általában mindig zajlik valami aktuális al-küldetés: „Földszinten küldetés” , „Kocsmátlan Korontén Séták” (ez többé ne legyen!) vagy épp a Terasz Turné 2021. Ezeknek a haladásáról naplószerűen olvashattok az adott projekt-bejegyzésben. A főoldal tetejéről ezentúl mindig megnyithatjátok és követhetitek az aktuálisat.

Számít a véleményetek!

Természetesen bármikor szívesen fogadom, sőt várom és kérem a javaslatokat, hogy lehetne az oldal még hasznosabb, kényelmesebb és érdekesebb! 

Azt megígérhetem, hogy minden visszajelzést ugyanannyira meghallgatok. Azt, hogy melyiket mennyire fogom (tudni) megszívelni is, csak utólag derül ki. 🙂

ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön élménybeszámoló, kérlek, egy percig se fogd vissza a tippjeidet! Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező, de legalább egy ikonikus, látogatásra érdemes kocsmával bíró városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva ne hagyjam ki őket! Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán:

Kövessetek és kedveljetek és biztassátok erre az összes ismerőst és ismeretlent:

FACEBOOK CSOPORT AJÁNLÓK

Csatlakozzatok a Kocsmaturista csoportjához kocsmai aranyköpésekkel és hangulatfotókkal, akár a kedvenc kocsmátokból, akár utazás közbeni kocsmai képeslapokkal. Ha nekem külditek, igyekszem kitenni én is, de még jobb és gyorsabb, ha ti csináljátok:

https://www.facebook.com/groups/kocsmaturista/

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

(Főleg) kocsmai WC jelek gyűjteménye:

Restroom signs – Ajtót mutatunk. Pofás WC-jelek kocsmákban

 

Szólj hozzá!