Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A Zalaegerszegi Piac környékének kocsmaélete

Zalaegerszeg bel-belvárosából északra a piac környékére érkezünk. Ez városképileg és italkulturálisan is összetett terület. Szűkebb értelmű kocsmája kevesebb van, de itt vibrál a város egyik legmozgalmasabb kiskocsmája, a „Piac grill” és minőségi italszaküzletek is ide koncentrálódnak, köztük egy helyben is fogyasztóssal. Mutatom, miket találhattok errefelé:

Ez a cikk kifejezetten a Zalaegerszegi Piac környékéről szól. A további irányokat, még a belvárosiakat is, más cikkekben dolgozom fel.

Ez egy folytatásos cikk: változásoknál igyekszem frissíteni: új kocsmák jelenthetnek meg vagy közben bezárók mehetnek emlékfalra. A régi helyek új élményeit is igyekszem hozzáadni. A fotók is cserélődhetnek, bővülhetnek. Érdemes visszajárni! Ha ti tudtok idevágó változásról, köszönöm, ha hozzászóljátok a cikk alatt.

Ez nem egy PR anyag, így a (csak saját) képek nem feltétlenül olyan friss állapotot tükröznek, mint a szereplők saját felületei. Cserébe érdekes, vegyes évjáratú emlékek egy 2015 óta tartó felfedezéssorozatból.

Miért menjetek a Zalaegerszegi Piacra?

A városok élmény-feltérképezéséhez a kocsmák mellett eleve egyenrangúan ajánlom a helyi piacot. Simán ugyanolyan fontosak, mint a főterek, csak általában — így a szülővárosomban Zalaegerszegen — is még nagyobb élményt adnak. 

Zalaegerszeg piaca bár nem „aranyérmes” kategória számomra, de mindenképpen a jobb piacok közé tartozik. Kellően klasszikus, piacnapokon eléggé nyüzsgő, és kellemesen felújított (2023. szerint is). Ráadásul a város egyik legérdekesebb kocsmája, a „Piac grill” is itt található. 

Kezdjük az úttal a piacig! A Zalaegerszegi Piac látogatását, ha tehetitek az aktív piacnapokra, keddre, péntekre vagy szombatra időzítsétek és szó szerint reggeli órákra! Délelőtt 10:00 óra után már lanyhul.

A zalaegerszegi belvárosból a piac felé

Zalaegerszegi talán legrégebbi és azóta is egyik legjelentősebb kereszteződése a Kossuth utca és a Rákóczi út tengelyének találkozása (Kazinczy tér). A város legnagyobb temploma (Mária Magdolna) is mellette található. Leginkább a templomtéren át (Mindszenty József tér) érdemes megközelítenetek a piacot!

A város korábbi főterére, a Deák térre visz az út. Ez ma is Zalaegerszeg egyik legjobb hangulatú tere, teljesen más kisugárzással, mint a mai belvárosi főtér, a Dísz tér (EBBEN A CIKKBEN bővebben). A Deák tér előtt a templom terén még érdemes megszemlélni a réges-régen a mai Deák térnél álló egerszegi vár makettjét.

A zalaegerszegi Deák tér

A legtörténelmibb hatású tér Zalaegerszegen a Deák tér. Bánatomra nincs ezen a jó téren egyetlen kocsma sem. Volt pár próbálkozás, Rombarlang és Blues kocsma néven is. Mindkettőnek szorítottam, de hiába. Már más funkciós lett a helyiség. Ettől még a Deák tér élményt érdemes átélni a piac felé. Az egyik vonzereje az egészen sok nagy fa mellett az 1732-ben megyeházának épült bíróság. Ritka történelmi épület a városban. Vannak egyéb markáns épületek is körben, például a szintén 18. századi Sóház vagy a teljesen más építészeti kor robosztus emléke, a megyei könyvtár

Még a térperemi újépítésű házak is egészen belesimulnak a miliőbe maitól szokatlan stílussal, akár régies homlokzati elemekkel, zsalus ablakokkal, külső fali szobrokkal. Amikor azoknál járunk, gyakorlatilag meg is érkeztünk a piacra. 

A zalaegerszegi piac

A piac tere szintén derűs és barátságos. Nekem a Deák térrel duóban Zalaegerszeg talán legszimpatikusabb városrészét teszik ki. A felújított Piac tér és vásárcsarnok kisugárzásában ügyesen megőrzött valami jól retró piacosságot és aktív napokon rokonszenvesen mozgalmas. 

A zalaegerszegi piacon kétszer akkorák a retkek, mint egy szupermarketben és háromszor olyan színes a fürtös paradicsom. Itt nem porcukor drogról suttognak a félgyanús alakok a zöldségesek közti soron, hanem hogy „savanyút nem akar venni?” Itt még felhördülve űrlénynek néznek, ha kártyával akarsz fizetni.

(A következő galéria képeinek származási ideje vegyes, 2015-től 2021-ig. Igykeszem mihamarabb frissíteni 2022 és 2023 képeivel. A bódés kép már nem aktuális állapotot tükröz. 

A Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac

Új fejlesztésként Zalaegerszegi Piac területén 2022-ben adták át a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac mutatós külön épületét. Ez első körben nem járt áldozatokkal, mert az érintett múltidéző fabódék, talponállók és büfék csak egy térrel odébb költöztek, de később egyesek beköltöztek az új épület kiadó ablakai mögé, Karcsi kocsmája pedig bódé helyet egy saját kis házba települt.

A terület korábban:

Első hallásra tartottam tőle, de végül egy kimondottan ízléses, mutatós, áramvonalas, enyhén Makovecz-szerű épületes élménnyel gazdagodott Zalaegerszeg. Jutott is és maradt is. 

Fotók: 2021 december, 2022 tél-tavasz

Azóta már belülről is meglátogattam a helyet Loga barátommal és nagyon pozitív fogadtgatásban volt részünk. Majd erről is hozok képeket és részleteket.

Kocsmafélék a Zalaegerszegi Piac területén

A Zalaegerszegi Piacnak két kocsmája közül mai formájában csak az egyik régi, a vásárcsarnokkal átellenben. Ennek pontos nevét nem biztosra tudom, de a kültéri retró feliratok legdominánsabbika miatt én „Piac Grillnek” hívom. Ez a hely a város kocsmaéletének egyik legínyencebb csemegéje. Mindjárt külön blokkban mesélek róla.

Ezen kívül az említett korábbi kocsmafunkciós bódé költözött épületbe 2022-ben „Karcsi Büfé” néven.

Innét ment:

Ide:

Már kétszer is jártam a Karcsi Büfében. Igyekszem bővíteni a cikket a beszámolómmal.

A vásárcsarnok emeletén található még egy klasszikus talponálló, ami etető és itató is egyben. A képen azért ilyen kihalt, mert a lezárás alatt készült:

Azóta ezzel is van már aktív (és kellemes) tapasztalatom, amint csak lehet, beszúrom ide. Addig a Piac Grillről mesélek tovább, ahonnét többször is nagy élménnyel távoztam.

A zalaegerszegi "Piac Grill"

A „Piac Grill” becenevű egység nemcsak Zalaegerszeg egyik legpörgősebb kocsmája a nyitott percekben, hanem országos szinten is az egyik legnagyobb hatású piaci kocsmaélményem. Olyan ott lenni, mint egy feregetes komédiában. Folyamatosan történik valami és mindig hallani valami vicceset. A belső tér is tele van érdekes csecsebecsékkel. A tulajdonos, Dodi pedig egyformán jófej a törzs- és új vendégekkel is.

Piac Grill cím: Zalaegerszeg, Piac tér 6, 8900

2022-ben még egy új Piac Bisztró nevű egységgel gazdagodott a piac. Ez itatóként kevésbé releváns, inkább étkeztet, de azért már söröztem itt ebéd mellé. A rétesük különösen jó!

Konkrétan a piac kocsmaéletét ezzel le is kell zárni. A méretéhez képest ez a 3+1 egység, főleg egy különösen nagyhatásúval az élen teljesen egészséges mérték. A cikk alján visszatérünk még a piac egyéb nem kocsma jellegű érdekességeihez, de előbb menjünk kocsmázni a környékre!

Kocsmafélék a Zalaegerszegi Piac tágabb környékén

A piac környékén még több kocsma és italüzlet található. Kezdjük először a konkrétabb kocsmákkal!

Borostyán Presszó

2023-as frissítés: A Borostyán Presszó 2022 végén sajnos bezárt. Később emlékoldalra kerül, addig is csak emlékirat. Kár érte:

A Borostyán Presszó a piactól csak egyetlen utcára nyíló Agóra üzletház belső udvarán egészen megbújik. Én helyiként is ajánlásra találtam el ide. Az Agóra udvara szinte egy csendes belső sziget a Borostyán pressszó és terasza számára is. A Borostyán ennek ellenére aktív délelőttökön akár egy piaci kocsmához hasonlóan mozgalmas. Az esti-éjjel kocsmaéletére kaptam az ajánlást, de azt még nem tapasztaltam meg. Az jutott el hozzám, hogy fiatalok is fogékonyak rá. Kedvemre való, hogy Kőbányait csapoltak.

Borostyán Presszó cím: Zalaegerszeg, Jákum Ferenc u. 1/B, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Borosty%C3%A1n-Pressz%C3%B3-953806908088082/

Café Mokka

Északra szintén egy utcára a piactól újépítésű ház aljában található a Café Mokka. Ez már egy kortárs szabvány szerinti hely. Csiszoltabb, de egyúttal sterilebb belső tér, lottozóval közös profil, plusz pontként egészen nagy terasszal. Jobban igyekszik mindenki helye lenni, és ez eléggé sikerül is. Emlékeimben több itt a fiatal és a nő is. Az átlagos, de szép mennyiségű italválasztékot feldobta a melegszendvics, sörkifli. Lottozós helyekhez képest főleg szimpatikus, élettel teli, sokféle életkép helyszíne, a lottókitöltéstől, az újságolvasásig, a kávé feletti csevejtől az elmélázáson át a jókedélyű délelőtti fröccsözésig vagy a felesdoppingos sportfogadásáig. Befutnak futóruhában vagy bejönnek kislánnyal péksüti elvitelre.

Amikor én jártam itt (2017) a ponyvás terasz ellenére a többség bent ült. Ez ellentmond ugyan a nyári viselkedésmintáknak, de magyarázatot találtam abban, hogy az itteni vendégek jól ismerik egymást, unokaképeket mutatogatnak, nyaralási élményeket mesélnek.  Társadalmilag tetszett egy látogatás után, hogy újépítésű ház aljában közösségi helyként tudott bemutatkozni egy 10 éves egység, ahol a dinnyés vodka és a maracujás limondé a kávé uralma alatt felosztja a maradék teret. Szinte a balkáni kedvenc kocsma-kávézó mixemet láttam itt megtörténni. De inkább csak nappali műszakban, mert a későesti-éjjeli kocsmaéletből viszont kiesett az (akkoriban) este 9 órás zárással.

Café Mokka cím: Zalaegerszeg, Batthyány út 12-14, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Cafe-Mokka-767143493321618/

ALIBI PUB & PIZZA - Zalaegerszeg egyik legtöbbet ajánlott kocsmája

Kicsit odébb a szomszédos, nagyobb Rákóczi út mentén található az Alibi Pub & Pizza, a város egyik legkedveltebb nagyjából 2 évtizedes kocsmája. Ez viszont esti helyszín, ne a piacozással tervezzétek össze! 17:00 órától nyit! 

Az Alibi rászolgált hírére, ritka kombinációként kiugróan hiteles angolos pub hangulathoz és jó italválasztékhoz nápolyi stílusú pizzát kínál kocsmakajának. Emelett egy vegyes és jó közönségű kultikus kocsmája a városnak, évtizedek híveivel. 

AZ ALIBIRÓL KÜLÖN CIKK JELENT MEG, ITT:

Alibi cím: Zalaegerszeg, Rákóczi út 10-22, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Alibi-PubPizza-500704580295681/

BUNKER SÖRÖZŐ:

2021-es bátor új beszálló, két kör járványzár után a Rákóczi út piac felőli oldalán, a Bunker Söröző!

Annak a retró kiskocsma stílusnak állhatatos új képviselője, amik jelenünkben inkább zárnak be országszerte, nemhogy nyitnak. Én szorítok neki, hogy hosszú távon magára találjon és megmaradjon. Első vizit szerint hamar sikerült közönséget találnia, inkább idősebb és középkorú férfiak személyében egy látogatás alapján. Voltak közöttük érdekes karakterek, például beszélgetős vendég, aki mesélt arról, amikor a délszláv háborúban harcolt. A pultos hölgy is kifejezetten barátságos és figyelmes volt, sok pozitív tervvel. 

A Bunker a cikk alján búcsúztatott Borpatika helyén nyílt. És bár a Borpatika alapvető megjelenése közelebb állt hozzám, a Bunker egy nagyon jó új dimenziót adott a helyhez, a hátsó kis teraszt. Kellemes, fehér kavicsos, növényes, sörlámpionos.  Pont így műanyag székekkel és abrosszal élvezhető nagyon. Mint egy falusi kiskocsma-kert, csak benn egy megyeszékhely egyik fő útján. 

A Bunker Sörözővel hétköznap este 20:00-ig tudtok tervezni (péntek-szombaton 21:00-ig), így a piacozáshoz csapás mellett munkaidő után tudjátok kipróbálni vagy az este első kocsmáinak egyikeként. Vissza jutott hozzám máshonnan már az is, hogy fiatalok dicsérték ezt a helyet.

Alapozóhelynek célszerű a visszafogott áraival, és esettanulmánynak is érdekes, hogy milyen egy 2021-ben nyílt retró kiskocsma. 

Bunker Söröző cím: Zalaegerszeg, Kazinczy tér 13, 8900

Távolabbi kocsmarokon a környéken: Strike ZEG - Hamburgerező

A Strike ZEG a Rákóczi útról (Kazinczy tér) a Piac térre bevezető kis Sütő utcában található kirívóan példás stílúsú újépítésű ház aljában, jó időben egy kis járdaterasszal.

Hamburgerezőként kedvelt és nevezetes, de mégis besorolom a kocsmafélék tágabb körébe is. Egyrészt fordítva értelmezve egészen beillik gasztrokocsmának. Ezt támogatt, hogy még életükben árulták a nagyon sajnos bezárt zalaegerszegi ELF Kisüzemi Sörfőzde termékeit, így italválasztékukban is volt átlag feletti elem. Igyekszem utánajárni, hogy mivel pótolták.

Másrészt kiemelkedően hangulatos, barátságos és stílusos, érdekesen díszített közeg, ami italozásra is ideálisan kínálja magát. Persze, aki idejön ritkán hagyja ki, hogy egyen is valamit.

Én a #FőlegVegán emberkísérletemmel szorítok, hogy hamarosan legyen valami nekem való is, de a miliőt addig is éltetem. Az egyetlen tartós hátránya, amin meglátszik, hogy ez alaphangon nem kocsma, az a rövid nyitvatartás. Úgyhogy az este (vagy a kocsmatúra) első felére érdemes betervezni.

Külön érdeme a Strike ZEGnek számomra, hogy stílusában és atmoszférájában pont azt a jól eltalált arany középutat képviseli, amit csak kevés kocsma a városban. Az Alibi (CIKK), a Club Pop Up Undeground (CIKK), a SaloonZoo Bulvár például igen.

Strike ZEG cím: Zalaegerszeg, Sütő utca 4, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Strike-Zeg-968994919803104/

Italüzletek a Zalaegerszegi Piac tágabb környékén

Itt a jelenkori kocsmakompatibilis tárlatvezetést be is fejezhettük volna a Zalaegerszegi Piac környékén, de (ma már csak) egy italüzlet helyben fogyasztási opcióval is erősíti a sereget borfronton.

Pampetrics Borkereskedés

Külön élmény a Kazinczy téren ez a modern borszaküzlet, ami helyszíni borélvezetre is teljes lehetőséget nyújt. Csendes, és polgári nappal, de voltam már itt fergeteges hangulatú esti buliban. A bor mellé akkor neoklasszikus borozóként sonkás-sajtos-kolbászos ízelítőtálakat kínáltak, de tavasszal a friss zöld hagyma is csokrokban áll.

Aki városlátogatóként palackos bort akar haza vagy ajándékba vinni, annak is érdemes bemenni. 2000 féle borból áll a választék, és helyi és környékbeli borászatok tételei is megtalálhatók: az személyesen is megkedelt zalaegerszegi László Pincészetet, vagy a nekem legtöbbször ajánlott zalai Dóka Éva Pincészetet és Bussay Pincét, de a talányosan hangzó a Medvebor Zalai Borászat is érdekel. Rajtuk kívül persze ott a keszthelyi alapvetés a Bezerics Borház. És a bor-ház ura, Pampetrics György egy levegővel felsorolja a teljes borvidéket, még új zalaegerszegi borászatról (Mayer Szabolcs) is értesültem tőle. „Gyurka/Pampi” szívesen és szenvedéllyel mesél a borról.

A Pampetrics Borkereskedés másik érdeme, hogy nagyon feldobja portájával az utcaképet. Tetszik a sok ízléses díszlet, a figyelemlekötő érdekes részlettel, köztük persze jó időben asztallal-székkel, hogy ki is tudjatok ülni a borotokkal, ne adj’ Isten kávétokkal! 

(A képek korábbiak. Az itt elhúzott bicikliút óta van változás, de nem jelentős:)

Pampetrics Borkereskedés cím: Zalaegerszeg, Kazinczy tér 7, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/pampetrics.borkereskedes.zalaegerszeg

Kraft Sörszaküzlet (és söröző)

2023-as FRISSÍTÉS: A Kraft Sörszaküzlet 2023 tavaszán nagy szomorúságomra bezárt és webshopként folytatja tovább: kraftbeershop.hu. Nagy űr maradt utána Zalaegerszeg söréletében. Persepktíva ugyan, hogy a Kraft mögött Mata barátjával, Dáviddal egy gerilla-sörfőző formációban újra zalaegerszegi sörmárkát egyenget. Remélem, hogy az Otter Brewing egyszer fizikai sörfőzdeként folytatja. Merészebbet már csak egy Otter főzdekocsmával álmodhatnék. 

A Kraft Sörszaküzlet idővel emlékoldalra kerül, addig már csak emlékirat.

A kisüzemi („kézműves”) / kraftsör szemszögéből fontos zalaegerszegi zarándokhely lehet a Kraft Sörszaküzlet a fenti Mokka szomszédájában. 2022 óta pénteken és szombaton hosszított nyitvatartással sörözőként is működnek, kis kocsmasarokkal és négy sörcsapról akár ritka sörökkel. Mellettük az egész magyar- és nemzetközi különlegeségekkel pakolt sörhűtő-tartalom szabad préda a társasági fogyasztáshoz. Fontos, hogy ők Zalaegerszeg egyetlen olyan kraftsörözője, ahol a sörcsapokon is fororg a választék. 

A Kraft Sörszaküzletről és sörözőről is külön cikk készült itt:

Kraft Sörszaküzlet cím: Zalaegerszeg, Batthyány Lajos u. 12, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/kraft.zalaegerszeg/

Nyitvatartás:

K-Cs: 10:00-16:00, P: 17:00-22:00, Szo: 10:00-12:00 és 17:00-22:00 V-H: zárva

Ráadás: sör és bor - Pincemester Sörvár

Nem helybenfogyasztós, de közös témánkhoz a minőségi alkohol oldaláról is közelítőknek jó tudni róla. A környéken vár a Pincemester Sörvár, ami sörre és borra egyszerre esküdött fel. Régóta szeretem ezt a 2007-es boltot is, és eléggé tudnak különbözni egymástól a Kraft Sörszaküzlet kínálatával. Itt is lehet olyan főzetekbe boltani, amikbe ott nem, és fordítva. Aktívak a Sörvárban olyan magyar főzdék is, amik csak itt lelhetők fel a városban, de ők a belga, a német és cseh típust külön vonalként is képviselik, és nem csak a snasszokat. 

Akár kevébé ismert márkák, idehaza ritka fajták, és külföldi alkalmi főzetek is megtalálhatóak náluk. A fő sörnemezeteiken kívül szembesültem már random országok tételeivel is.

A bornak pedig külön terme is van, és még boros könyveket is tartanak. 

Pincemester Sörvár cím: Zalaegerszeg, Rákóczi Ferenc u. 1-3, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/pincemester.sorvar/

A zalaegerszegi Elf Kisüzemi Sörfőzde kínálata mindkét sörüzletben megtalálható, de én mindkettőből hiányolom a szintén zalai BeerPanic-ot a Nagykanizsa közeli Újudvarról. 

Kocsmasírató: BORPATIKA

Sajnos búcsúznunk is kell ebben a cikkben. Mikor belekezdtem, még nyitott helyként gondoltam írni a szintén Rákóczi úti 25 évet megélt Borpatikáról. Még láttam benn mozgást a 2020 novemberi lezárások előtt. De nemrég megrökönyödve láttam meg rajta egy kiadó táblát. Azt hittem, hogy esetleg járványcsőd áldozata lett az üzlet, de még annál is rosszabb. Kicsit emlékszem csak az aranyos nénire, Zsuzsára. Egyszer jártam csak itt, még 2017-ben Jencivel, aki lány. Angliából látogatott haza, de amúgy ő is zalai. Egy kulturált régi stílusú borozóba érkeztünk itt, olyasmibe, amiből talán nincs is még egy a városban.

Jól mutató, stílusos vidékies díszlettel: kazettás mozaiktükör, népies borász tárgyak, falusi boros vigasságot ábrázoló fali kép, nádburkolatok. Akkor a közönség is kedélyes, de intelligens volt. Jencit meg akarta hívni italra az egyik bácsi. Hívott minket, hogy jöjjünk máskor is. Még arra is kérte a főnökasszonyt, hogy csörögjön, ha visszamennénk. Most már kiemelten sajnálom, hogy nem mentünk vissza.

A helyén a fenti a Bunker Söröző nyílt!

Összefoglaló és jövőkép

Nem tocsog ugyanaz a Zalaegerszegi Piac tágabb környéke a kocsmáktól, de lehet érdekességeket találni. Én ezt a területet inkább nappali kipróbálásra javaslom, kezdve a piaccal, a Piac Grillel, a Karcsi Büfével és talponállóval, a Bunkerrel és a Mokkával, esetleges ajándék és úti italok beszerzési körével a fenti 2 boltban. Este egy Strike ZEG, Alibi és egy helyben fogyasztós Pampetrics Borkereskedés körre érdemes visszatérni, de éjjelre a kocsmatúra iránya inkább a bel-belváros felé mutasson, amiről a ebben cikkben olvashattok:

Zalaegerszeg-belvárosa és kocsmaélete - Címlap

Zalaegerszeg belvárosa és kocsmaélete

Zalaegerszeg (szülővárosom) belvárosának kocsmatérképét igyekszem ezzel a cikkel jól használhatóvá tenni, „Zeg” központjának hangulatfestése mellett. Célom, hogyha újak vagytok a városban, akkor is a legpasszosabb

Tovább olvasom »

Környékbeli kocsmatörténelmi csemege

A Zóna Étterem, a környék régi legendás kisvendéglője / kocsmája ma kormányablak

Felkereséséhez kicsit újra elhagyjuk a piacteret és kimegyünk a Rákóczi útra. Egy utcányira a piactól található egy szépen felújított ház, ami még ma is őrzi a Zóna feliratot. Ha jól emlészem a régi „zóna adag” (=kis adag / féladag) kifejezés után kapta a nevét. 2004 környékén még én is járhattam. Emélkeimből a ma már szinte csak régi filmekből megismerhő retró kisvendéglő-kocsma mix jön felszínre. Ha nem csal az emlékezetem, viaszvászon abrosszal. Nekem személyesen azért legendás, mert megrögzött antialkoholistaként annak idején itt kóstoltam először üvegkancsóból fröccsöt. Vissza már én is hivatalos ügyintézésre tértem az amúgy mutatós, egészen stílushűen felújított épületbe, ami dícséretesen, ha már beteljesítette sorsát, legalább önmagán őrzi tovább saját méltó sírfeliratát. 

Egyéb jóságok és látnivalók a Zalaegerszegi Piac kapcsán

Az zárt piac és a fiatalok

Amikor a piac zárva van, a tér más arcát mutatja, de többször nagy terén gyűlni a fiatalokat. Ez egész jól rímel  közeli Fiatalok nevű kortárs zsánerszoborra. Pár éve nagy divatja lett a hasonló „zsánerszoborknak”, és szinte ugyanilyen divat lett egy másik szemszögből felfuvalkodottan szidni is őket hétköznapiságukért. Én egyik szélsőség oldalára sem állva, egyesével döntök róluk. Farkas Ferenc 2016-os szoboralakjairól például így: szerintem idővel csak egyre értékesebbé válik a látványa, hogy hogyan ábrázolta valaki a fiatalokat az egyre távolódó 2016-ban.

A Kefekötő szobra – őt még személyesen is ismerhettem

Ha már zalaegerszegi piaci szoborról van szó, a személyes kedvencem Szabó Gyula bácsi, a kefekötő szobra a standjával és a portékáival. Ő valóban a piac jellegzetes alakja volt. Koragyerekoromból emlékszem rá, ahogy a nagymamám meg-megáll a nála beszélgetni és megvizslatni a termékeit.

A retró lángosos

Az épülő „Göcseji Tudásközpont és Zalaegerszegi Helyi Termék Piac” mellett egy belső udvarban egy régi kedves, retró lángosos található. Amint kipakolják kerti asztal-szék szettet, ajánlom elidőzni az ő teraszukon is. Italozni náluk is lehet, de nem ez a főprofiljuk. Azon kevés hely egyike, ahol ritkán csalok a #FőlegVegán emberkísérletemmel, mert önvallomásuk szerint egy pici tej van a tésztában. Én a pizzásat szeretem különlegességként. Ők az édes turósra a legbüszkébbek. Benn egy polcon érdekes csecsebecse gyűjtemény sorakozik. És a lángosos nénik is nagyon kedvesek, szívesen említem őket. 

Falfestmény a börtön falán

A városi börtön pont a piaci mellett található. Annak falán pedig Zalaegerszeg talán egyetlen mai értelmű 2017-es falfestménye a város jelenkori és múltbéki jellegzetes helyszíneinek sűrítményével. A Szeretem ezt a képet és azt is, hogy nem egy tipikus ma-majmoló falfestmény, hanem eredeti megközelítés. Nekem groteszk, hogy Zeg időben és térben szabad büszkeségei pont a börtön falán kaptak helyet. Kicsit távolabbról nézve egy látképbe kerülhetnek a drótokkal és az őrtoronnyal.  Ám ettől ez a jelenség csak karakteresebb és megjegyezhetőbb. Bátor húzás volt, és ezt pártlom. 

Érdekessége, hogy a város első említésének 770. évforduójára készült.

További érdekes városfelfedező irányok a közelben

Azoknak, a piacon túl és kocsmákon kívül egyéb ínyenc városfelfedezéseket is tennének a környékén, mondok még egy-két érdekességet:

A régi épületek kedvelőinek

A Göcseji Múzeum épülete

A templom tere mögött, a Deák tértől jobbra kereshető fel a Göcseji Múzeum 1890-es épülete (eredetileg takarékpénztár). Régi épület-kedvelőként kívülről akkor is érdemes megszemlélnetek, ha nem mentek múzeumba. A Göcseji Múzeumot 2021-22-ben felújították és bővítették. Egészen sikerült megőrizni a régi varázsát. Igyekszem „‘utána” fotót is hozni, addig itt az „előtte”:

A piac környéki kisebb „szoborparkba” egy újabb köztéri alkotás került a felújítás mentén. Mihály deák, az első ismert városbíró szobra:

Érdekes kontraszként a Göcsej Múzeumhoz, hozzánőve nyílt meg a Mindszentyneum (nekem amúgy tetsző) modern épülete. A kettő együtt páratlan páros! A Mindszentyneum állandó kiállítása a 25 évig Zalaegerszegen tevékenykedő neves Mindszenty József bíborosnak állít emléket. Az épületről és a két múzeum kontrasztjáról szintén készülök fotóval.

Egy másik szépen elegáns régi 1889-es középület pont a piac túloldalán, a Kazinczy téren található. Eredetileg pénzügyigazgatóság volt, ma járási hivatal.

Amikor a régi homlokozatdarab az újépítésű ház kontrasztos része maradt

Az értékvédelem különös dolgokra lehet képes. Ennek egyik leglátványosabb példáját is a Zalaegerszegi Piac környékén ismerem, a közeli Batthyány utcában. A maguk módján kedvelem az ilyen öszvéreket is: 

A falfestményes Kis utca

Épp egy picit kell messzebb menni, a feltűnő Willis Hoteltől mögé balról. Itt a Dózsa György Általános Iskola és a két 10 emeletes ház között indul egy kis utca, a neve is Kis utca. Ennek jobb oldai kerítésén végig –  felnőtteknek is érdekes és akár vicces – gyerekfalfestmények találhatók. A téma, hogyan vigyázz magadra felnőttként / felnövekvőként!

Nem találtam nyomát, hogy kik készítették ezeket, de mivel a megyei rendőrség és egy általános iskola között van, úgyhogy akár még csapatmunka is lehet. Nekem öröm volt rátalálni. Zalaegerszeg egyik legeldugottabb mini-látványossága, amit állítom a helyiek is kevesen ismernek, mert ebbe az utcába szinte csak konkrét céllal megy be bárki. 

A még elszántabb városínyenceknek: a piac mögötti utcák

A piactól egy-két utcával kifelé érdekesen kettős városképet tudtok átélni (2021. alapján). Egyrészt ez Zalaegerszeg egyik legfejlődőbb városrésze ez, folyamatosan épülő új házakkal. Másrészt többrétegű múlt még aktív emlékei pepitázzák: egészen balkánias villanások, megkopott-rozsdásodott régi patina, szocializmus kori építészjátékosság. Tele van érdekes kis részletekkel. Ez főleg a Munkácsy és a Jákum utcákat érinti. Tippemre nem lesz sokáig ilyen. Pár éven belül könnyen már csak újépítésű házakat láthatunk itt. Eltűnben lévő régi városrészként tekintek rá.

A Zala folyó partja

A Zala folyó szintén csak ínyenc szinten tartozik a város látványosságai közé. A piac mögött is egészen közel folyik. Nem egy számottevő városi folyó, inkább csak kis patak élményét adja ezen a szakaszon. Mikor 20 éve még fiatalabban még nekem is Budapest meg a Duna volt a „riviéra”, akkor csak nevettem rajta, de azóta nagyon megtaláltam a saját vonzó karakterét a kis vadregényességével, alig érintettségével, ahogy végig lehet sétálni mellette a töltésen. Ha látogatóként kíváncsiak vagytok rá, itt érhető el legkönnyebben a központból, a Mokka után, tovább kifelé. A híd mellett tudtok lemenni lemenni a Zala partjára balra. A képeim itt is régebbiek, azóta kiépített bicikliút, biciklis híd és pados-asztalos pihenő terület települt ide, sőt a régi kis csónakázó-tót is egészen kitisztították. Látványként újra élvezhető. Nálam a labda, hogy ezekről is hozzak fotókat!

A fotókat is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Szövegtördelés, képszerkesztés: Molnár Ákos

Külön térképen a cikk kocsmái

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Itt pedig a többi megírt zalaegerszegi kocsmával a nagy Kocsmaturista térképen

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Hasonló piac környéki cikket találtok a Kecskeméti Piacról is itt:

Köszönetnyilvánítás

Köszönöm szépen a segítséget a zalaegerszegi cikkhez a Régi Zalaegerszeg – Facebook oldalnak és Katona Csaba, (sör)történész barátomnak.

És köszönöm RNYK – Györke Szabolcs barátomnak a visszatérő társaságot. Ő az, akivel közösen a legtöbb zalaegerszegi kocsmát felfedeztem az egyszemélyes módon kívül.

Környékbeli település bakancslista

Zalaegerszeg közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Nagykanizsa
 2. Lenti és Szécsisziget
 3. Zalaszentgrót 
 4. Letenye
 5. Zalalövő
 6. Tapolca
 7. Sümeg
 8. Somló hegy
 9. Ság hegy
 10. Ajka
 11. Sárvár
 12. Lendva (Szlovénia)
 13. Jeurzalem (Szlovénia)
 14. Ptuj (Szlovénia)
 15. Maribor (Szlovénia)
 16. Varasd (Horvátország)
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“A Zalaegerszegi Piac környékének kocsmaélete” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?