Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kraft Sörszaküzlet és söröző, Zalaegerszeg: itt a sör tág fogalom

Példás sörözőevolúció Zalaegerszegen! A 2019-es Kraft Sörszaküzlet, a város első csak sörös boltja 2022-re három lépésben kisüzemi sörözővé is alakult. 4 sörcsap, jól megpakolt sörhűtők, kocsmasarok és nyári kis terasz épült a válogatott magyar és külföldi kraftsörök köré.

FRISSÍTÉS 2023: Végtelen szomorúságomra a Kraft Sörszaküzlet 2023-ban tavasz végén helyben fogyasztós sörözőként és sörszaküzletként is bezárt és webshopként folytatja tovább: kraftbeershop.hu

Tovább élnek, mint sörfőző alakulat?

A webshopon kívül a Kraft alapítója és feje, Mata a kollégájával Dáviddal még az üzlet életében megalapította az Otter Brewing nevű gerillasörfőző formációt, amellyel 2023. júliusig két nagyon finom sört hoztak létre. Most nekik köszönhetően Zalaegerszegnek újra van sörmárkája az Elf Kisüzemi Sörfőzde után maradt űrben. Remélem, minél előbb fizikai sörfőzdeként folytatják tovább: https://www.facebook.com/otterbrewing

Ahogy azt is remélem, hogy minél előbb újra lesz vállalkozó szellemű gazdája a kocsmajellegű kraftsör terjesztésnek Zalaegerszegen.

Addig is válasszatok magatoknak másik célpontot Zalaegerszeg főoldaláról:

Csipke házak és a Sakkozók szobor a Dísz téren, Zalaegerszeg - Kocsmaturista

Zalaegerszeg

Zalaegerszeg a szülővárosom. Ezért a többi városnál jobban ismerem Zeg zegjeit-zúgjait, így merem feltételezni, hogy a legrejtettebb kocsmáit is sikerült lokalizálnom. Ez az oldal átfogó

Tovább olvasom »

A Kraft Sörszaküzlet cikk innentől sajnos csak emlékirat:

Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

A zalaegerszegi Kraft Sörszaküzlet 2022-ben

2022 tavaszától végre Zalaegerszegnek, a szülővárosomnak is megadatott egy minden fontos szempontból kraftsörözővé kvalifikált egység. (Más neveken kisüzemi vagy „kézműves” söröző.) Kompakt méretű, főcsapáson kívüli sörözőtípus, de a lényeg, hogy jól összerakott és az ínyenc sörkedvelőknek gyorsan szerethető. Ráadásul ilyen vegyes profilú üzletek többnyire világvárosokban, nagyvárosokban fordulnak elő. Egy 55.000 fős településen ez ritka kincs, annak minden előnyével:

Az egész országból és külföldről is összegyűjtött sok-sokféle sört most már helyben fogyasztva, tehát kimozdulva, hétvégi programként, baráti vagy akár még ismeretlen sörbaráti társaságban is élvezhetitek Zalaegerszegen.

Gyorstalpaló Kraft Sörszaküzlet történelem

Azzal kezdődött, hogy 2019 kisüzemi / („kézműves”) / kraftsörös szempontból áldást hozott Zalaegerszegre. A helyi és távoli sörkockák új zarándokhelyeként nyílt meg a piac környékén (CIKK) a Kraft Sörszaküzlet. Bár egy egész üzletet szentelt a jó magyar és külföldi sörnek, mégsem ezzel hozta a legnagyobb újdonságot. Addig is lehetett jó söröket venni a városban. A Kraftosok azonban azt is hamar lehetővé tették, hogy a hűtők friss szajréihoz már helyszínen poharat kapjunk és megkezdhessük az aktív kóstolást. Ez hiánypótló dimenziórobbanás volt Zalaegerszegen, ahol akkoriban a helyben iható országos és globális sörök kínálata még szomorú lemaradásban kullogott több más városunkkal szemben. A Kraft Sörszaküzlet elméletileg hamar sörözővé is lett, de mivel ez csak csendes háttérprofil volt, bolti nyitvatarási idővel járt. Így jellemzően nem volt társasági élet és kocsmahangulat. Nem számolhattunk vele esti főműsoridőben sem. Egészen 2022-ig.

Köztes fázist jelentett, hogy 2021-ben egy kis teraszt telepítettek a ház elé. (Ez 2022-ben péntekenként-szombatonként aktív.)

2022 tavaszán a Kraftosok megvalósítva régi zalaegerszegi vágyamat, megnyitottak kraftsöröző is üzemmódban három társasági asztallal, pénteken és szombaton hosszított nyitvatartással. Négy sörcsappal működnek, amelyekről országosan nézve is kaphatók ritkaságok, például az osztrák-szlovén Bevog Brewery sörfőzde sörei.

Mi folyik itt, a Kraft négy csapján?

A söröző alapítója Mata „így magyarázta ki” a csapkoncepciót:

A csapokon jó minőségű, a környéken ritkaságnak számító kisüzemi söröket váltogatunk. Ha valami lefogy, másfajtával cserélem. Cél, hogy szinte mindig legyen egy könnyen iható sör (például láger), egy IPA, egy barna és egy savanyú sör.

A Kraft sörhűtői jelentik

A Kraft sörhűtőiben főleg a városmérethez képest széles és naprakész kínálatot találhattok fajták, sörfőzdék, sőt akár nemzetek tekintetében is, egészen az elvetemült különlegességek szintjéig. Nagyjából 100-150 különböző sör kapható egyszerre. A magyar főzdék átfogó kínálatán túl kifoghatóak cseh, német, dán, svét, angol, belga, holland kisüzemi sörtételek is. A címeresebb sörnemzetek portékái közül nemcsak vér-kisüzemi söröket kínálnak. Nagyobb gyári vagy regionális ligában is lehet közkedvenceket vagy kuriózumokat találni.

Kraftos programok

Ha már alap a profi sörkocsma, társasági élet, nem állnak meg a háziak a sima ülünk-iszunk-beszélgetünk leosztásnál. Cél rendszeres programokról is gondoskodni a jó sörszerető népnek. Lesznek például sörfőzde-bemutató („meet the brewer„) estek. Felütésnek az új őrségi sörfőzde, a nagyszerű nevű Őri Bird itt lép először közönség elé. 

Privát vezetett sörkóstolókra is lehet előjegyezni a Kraftba, a Facebookon és az üzletben is. Mata bátorítja is erre az újszerű programra a névnapok, szülinapok ünneplőit és a csapatépítőket is.

Ezek mellett készülnek közös sörfőzésre vagy házisörfőző-versenyre is. Nem véletlen vállal a Mata ilyen komolyabb hátteret igénylő programokat is, a frissen kocsmárossá is lett eladót ugyanis régi szoros szálak fűzik a sörhöz.

Arcok a Kraft mögött

Már sejthető, hogy a Kraft Sörszaküzlet és kraftsöröző mögött a témában eltökélt páros áll, egykori osztálytársam Szilvi és párja, Mata, aki maga is házi sörfőző, nem is akármilyen eredettörténettel:

Mata története a kraftsörrel és a sörfőzéssel

Még a 2000-es évek közepén a belga sörökkel és a 90 évek régi magyar kis sörfőzdéivel kezdődött a sörszeretetem. Sose voltam tömeglageres típus. 2012-ben főztem először sört dédanyám receptje alapján. A nagyanyám kereste elő. Tőle tudom, hogy a dédi a háború után házi sörrel seftelt. Tipikus korabeli falusi sör volt vad komlóval, sütőélesztővel, pirított árpával és karamellel. Ezt főztem le először, minután a nagyanyám felbujtott azzal, hogy sok vadkomló terem a hétvégi ház körül.

Mata azóta többek között már banános-BACONÖS-mogyoróvajas sört is főzött. Gyakorlatilag Elvis Presley kedvenc szendvicsét alkotta meg sörformában. Kóstoltam már főztjét és bőven van benne spiritusz. Jó hírem is van ezzel kapcsolatban.

Jön a saját Kraft kraftsör

„Képzeljétek el, hogy házi sörfőzők vagytok és van egy kraftsörözőtök! Mi lenne a következő lépés? Ugye, hogy a saját sör? Szerencsére Mata is így gondolta. Le is szerződött a MONYO Brewing Co.-val egy saját Kraft kraftsör készítésére. A szóban forgó Hazy (=„ködös”) IPÁ-t 2022 nyarán már kóstolhatjuk!

A Kraft Sörszaküzlet, mint házi sörfőzők ellátója

A kocsmásoknak kevésbé plusz érték, de amúgy bónusz, hogy az üzlet egyúttal házi sörfőzők kelléktára is. 

Jön a Kraft Webshop

2022 Júniusban pedig elindul a Kraft Sörszaküzlet webshopja is: kraftbeershop.hu

A Kraft küldetés eszményi tartalma

Megkérdeztem Matát arról is, hogy milyen gondolat és cél bújik az üzlet és a söröző mögött:

Nem volt világhódító gondolatunk. Nem szeretnénk Zalaegerszegen egy szuper nagy kraftsörözővé nőni. Arra az indíttatásra nyitottunk üzletet, hogy ezen a környéken is megismertessük az emberekkel, hogy a sör egy tág fogalom, és nem csak nagyüzemi lágert takar. Gyakran találkozok azzal a kijelentéssel, hogy a sör legyen sör. Pedig az érintett lágerek csak az 1800-as évek második fele óta léteznek, a tartósítás, és a hűtés elterjedésével párhuzamosan. A savanyú, gyümölcsös, fűszeres söröket pedig sok 100 évig itták. Ez nem egy modern vadulás!

Edukálni szeretnénk és megmutatni a sör gasztronómiai értékét. Szeretném, hogy a vendégek ne korlátozzák magukat egy sörtípusra. Inkább kóstolgassanak és jöjjenek rá, hogy a minőségi sör ugyanolyan jó élmény lehet, mint a jó borok vagy pálinkák és hogy többszázféle sörfajta van. Élvezzék és becsüljék meg a jó sört, amivel mások sokat dolgoztak.

Mindezek áldásos következménye, hogy Mata bárkinek, bármilyen szinten tud tanácsot adni a sörválasztáshoz, akár saját élvezetre, akár ajándékba.

A TÉMA MÉLYVÍZE

Érdekesség, hogy a megnyitón vendég volt az egyik barátom, Niki kutyája, Mira is. Állítólag annyira jól érezte magát, hogy azóta akármikor arrafelé sétálnak, húzná be pórázzal a gazdaasszonyát az üzletbe. 

Kraft Sörszaküzlet cím: Zalaegerszeg, Batthyány Lajos u. 12, 8900

Kraft Sörszaküzlet Facebook oldal: https://www.facebook.com/kraft.zalaegerszeg/

Nyitvatartás:

K-Cs: 10:00-16:00, P: 17:00-22:00, Szo: 10:00-12:00 és 17:00-22:00 V-H: zárva

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

A Kraft sörszaküzlet a többi megírt zalaegerszegi kocsmával a nagy Kocsmaturista térképen

És az egyéb meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Itt találtok Zalaegerszeg kocsmaéletéről belvárosi összefoglalókat és egyéb zalaegerszegi kocsmák cikkeit.

Zalaegerszeg-belvárosa és kocsmaélete - Címlap

Zalaegerszeg belvárosa és kocsmaélete

Zalaegerszeg (szülővárosom) belvárosának kocsmatérképét igyekszem ezzel a cikkel jól használhatóvá tenni, „Zeg” központjának hangulatfestése mellett. Célom, hogyha újak vagytok a városban, akkor is a legpasszosabb

Tovább olvasom »

Környékbeli település bakancslista

Zalaegerszeg közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Nagykanizsa
 2. Lenti és Szécsisziget
 3. Zalaszentgrót 
 4. Letenye
 5. Zalalövő
 6. Tapolca
 7. Sümeg
 8. Somló hegy
 9. Ság hegy
 10. Ajka
 11. Sárvár
 12. Lendva (Szlovénia)
 13. Muraszombat (Szlovénia)
 14. Jeurzalem (Szlovénia)
 15. Ptuj (Szlovénia)
 16. Maribor (Szlovénia)
 17. Varasd (Horvátország)
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

“Kraft Sörszaküzlet és söröző, Zalaegerszeg: itt a sör tág fogalom” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Köszi MAX KÉT SÖR – Októberben én is utánad megyek ebben a kóstolásban is. Már várom! Örülök, hogy ismét van Zalaegerszegről indult sörmárka.

  Válasz

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?