Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A budapesti Ráday utca és kocsmaélete

A „kiülőseiről”, teraszairól is nevezetes Ráday utca ellentmondásos jelenség, de Kocsmaturista szemszögből nagyon is a pozitív oldalra dől. Sokan szeretik a Rádayt változatosságának különböző elemeiért, de vannak, akik csak turistautcaként tekintenek rá. E cikkben azt szeretném megmutatni, hogy milyen a mai Ráday utca és kocsmavilága, és miért jóval több, mint egy sekélyes turista-célpont.

Ez a cikk a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment támogatásával készült. Szponzorált tartalom = ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

VIGYÁZZ, ÉPÍTÉSI TERÜLET!

Ez a Ráday utcának és kocsmaéletének a még folyamatosan bővülő oldala, amiben idővel listázom az összes meglátogatott kocsmát is és egyéb Ráday utcai élményeket, impulzusokat, érdekességeket. A feltöltés heti-másfél heti frissítéssel még bőven zajlik. Érdemes visszanézni erre az oldalra újdonságokért.

A Ráday utcaélmény

Ha 2022-ben végigmegyünk a 9. kerületi Ráday utcán, a Kálvin tér felőli végéből indulva, sokszínű forgatagot tapasztalunk. Gyorsan megütközik a tekintetünk az utca jelentős részét meghatározó teraszokon. Közben könnyen felfigyelhetünk szuvenírboltra hűtőgmágnessel, külfödieket csalogató hívószavakra (Local Beer, Goulash Soup, Chicken Paprikash, Tourist menu, Hungarian menu/food/offers/cuisine).

Magyarként, budapestiként hamar hihetnénk, hogy ez nem nekünk szól, nekünk nincs itt dolgunk. A nagyvárosoknak rendszerint megvannak a tipikus turistacsapda utcái, ahova önként dalolva sétálnak be a kezdő vagy régimódi utazók. Ezzel sincs baj, de ha pont nem ezt keressük akkor jó tudni, hogy a Ráday utca jellemzően nem ilyen! Ez a nagyjából egy kilométer hosszú, javában szinte sétáló szintig korlátozott forgalmú utca sok-sok mindent kínál. Itt sorakoznak változatos, érdekes étkezdék, több színház, izgalmas galériák, meglepően nem „idevaló” jellegű üzletek és vendéglátóhelyek, és fő tárgyamra térve egyedi, vonzó kocsmafélék is szép mennyiségben. Főleg róluk szól majd ez a cikk, de a végén később egy blokkban készülök kitérni arra is, hogy milyen egyéb érdekességeket és jóságokat találtam még a Ráday utcában 2022-ben.

Többféle érdeklődés szempontjából lehet éltetni a Ráday utcát. Ezek közül a „kocsmázva utazni, utazva kocsmázni” szemszögével kezdek hát közvetíteni.

Ha utazóként jöttök Budapestre országunk más pontjáról és jó népszokás szerint belevetnétek magatokat Budapest esti, éjjeli kocsmaéletébe, a Ráday utcával kezdőként is jól jártok. Gyakorlott Budapest-járóként pedig új tartalékost jelenthet, hogy itt töltsétek el az egyik alkalom estéjét-éjjelét. A budapesti lakosoknak pedig többször is van miért visszajárni. 

A Ráday utca kocsmaélete

Kezdjük a Ráday mai kocsmaéletével, de az utca fordulatos történetéről is készülök kis időn belül egy feszes, érdekes kivonattal.

A „kocsma” szót most is tág értelemben, eredetének megfelelően szimplán italmérőhelyként kezelem. Így sokféle italozó férhet bele a fogalomba, olyan is, ami társprofilban étterem, bisztró, kávézó, koncerthelyszín.  

A Ráday utca kocsmaféléi

A Ráday utca sok-sok vendéglátóhelyéből is egészen sok többé-kevésbé kocsmakompatibilis egység kínálkozik. Kezdve a mai értelmű kocsma-vérvonaltól, mint az igényes retrobb Orfeusz Söröző Baráti Kör a laza modern, Csapszék Ráday vagy az elegáns-bohém (többek közt) koktéléden, a Pourgatorium. Majd eljutunk a napi zenét kövzetítő If Jazz Cafén, a kávéházas jellegű Paris-Texason és az alteros művészi Jedermann Cafén át az olyan különböző arányú modern-kocsma és étteremhibridig, mint a Púder Bárszínház, a Claro Bisztró, az Input Kitchen & Bar vagy a Jelenke. Vannak még olyan csemegét jelentő helyek, mint az idehaza különc módon raclettemágus nívós borlelőhely, a Holló és Róka vagy a helyben fogyasztós mini delikátesz, a Pink Rosa vagy az közel-keleti kultúrát az italozással lazán keverő Shiraz Lounge & Restrautant

Rajtuk kívül is több más az italszférához jól vagy pont egyáltalán nem kapcsolódó célpont van az utában, a kocsmaélet pedig izgalmasan folytatódik a Ráday rádiuszában, a mellék- és párhuzamos utcákban. Kiemelt célterület lehet az egész utcaháló a hangulatos, jó kocsmák vadászainak, de maradjunk egyelőre az utcában és vegyük sorra a fentieket!

CSAPSZÉK RÁDAY - A kocsmalazaság és a nívós italok egyvelege

A Csapszék Ráday az utca egyik legifjabb helye. 2019 végén nyitott mini kisüzemi/kraft/”kézműves” söröző és válogatott whiskeyző, egyúttal a ritka példaértékű közösségi gócpont. Olyan küldetésre tették fel a működésüket, aminél komponálni is aligha tudnék szimpatikusabbat:

„…igyekszünk bebizonyítani, hogy a minőségi italválaszték és a közvetlen kocsmahangulat nem egymást kizáró dolgok.”

A martonvásári Hop-Island Beer sörfőzde saját kocsmájaként indultak, de a másodszerepet jóval túlhaladó önálló vezéridentitássá domborodtak. 8 sörcsapról kínálnak gyakran változó válogatott magyar söröket, 2 és 4 decis kiszerelésben. A nagyobb sokszor jobb üzlet! Legyetek résen!

A Csapszék térélménye is ráadás-vonzerőt jelent. A beltér színes, szemnek jól eső, barátságos sok érdekes kis részlettel. Jócskán kivették a részüket ebben a vendégek is, akik telefeliratozták és összerajzolták a falat, amit a háziak kezdettől a szabad önkifejezésnek kínáltak.

Így létrejött egy enyhén alteros benyomású, de nem túltolt, laza kis közösségi tér két szinten. A Csapszék varázsának őseleme a vendéglégkör is.

Az új kocsmagenerációban példátlanul példásan sikerült itt egy jókora baráti kört felépíteni. Külön vívmány, hogy egy fővárosi, ennyire központi helyen szemben a nagyvárosi emberi elidegenedés tanaival. A Csapszék önmagában is ellenérv lehetne a Ráday utca téves sztereotípiáihoz is.

Jót tett ilyen újkori laza és minőségi kocsmaadalék a Ráday utcának, de Budapestnek is. A Kocsmaturista felvállaltan Csapszék rajongó! A törzsvendégek egyébként hordának hívják magukat. A női részleg pedig elvileg a lagerta.

Egyik kedvenc vendégsztorim az itt megismert Barbié és Bandié,  akik a Ráday utcába költözve direkt kerestek maguknak egy törzshelyet és nagyon meg is találták a Csapszék formájában. — Mi itt lakunk — mondták, sőt még esküvői fotójuk is készült itt. Barbi büszkén vallotta be, hogy innét volt, hogy ő nem akart hazamenni. És valóban gyakran ütközöm itt beléjük. Ahogy pár alkalom után már nem tudtam úgy érkezni, hogy ne találjak én is ismerőst.

Nagyon jól vegyes a vendégkör. A horda tagjaitól a sörmániákusokon át nemzetközi, akár laosi diákokig. Sok lány is van, kik közül többen a Csapszék pultjánál kapják meg az első adag magasabb sörtudatosságot is transzformáló újszerű sörélmény mellé. Ezt jó látni.

Ahogy azt is, hogy a nagy társaságok mennyire szeretik a kis galériát, ahol szinte házibulit lehet tartani.

A két szint között a lépcsőt józansági tesztnek hívják helyben. A WC fenn  van, igy sokáig nem megúszható. Nekem ilyen vízióm van róla, amikor sor alakul ki.

A harmadik főkomponenst a vendéglátók alkotják, Sanyi, Péter és Zoli elemien őrült emberek, akiket más emberekkel való foglalkozásra teremtett az ég is. Még csak Sanyiról van akciófotóm, de pótlom a többieket is:

A humorukat már előlegben is meg lehet kóstolni a közösségi média oldalaikon, amik végtelenül szórakoztatóak. Még zabolátlanabbul megvalósítanak engem, mint én saját magamat. Kövessétek őket, ahol csak lehet. Olyan világban szeretnék élni, ahol a Csapszék kommunikációja az világnyelv.

Bár a Csapszékben csak ropi és popcorn a kaja, véletlenül hozzá lehet jutni valami extrához. Volt, hogy turumba török fánkot kínált körbe az egyik vendég. Vagy horvát vendég a híres horvát vendégszeretet szellemében horvát és bosnyák rakiát villantott a táskájából nekünk, de belefutottam már kávés pálinka termékbemutatóba is.

A Csapszék Ráday „kis terasz, nagy hangulat” díjas is a Kocsmaturistán.

Az „itthon méltán világhírű Csapszékről…”, ahogy hívják a szomszéd IF Jazz Caféből Panka azt mondta, hogy „akkora, mint egy fél zuhanyzó, mégis Budapest egyik legjobb helye”! Nehéz lenne vitatkoznom (és értelmetlen is). 

Csapszék haladó idegenvezetés

A Csapszék helyszíni plakátjainak is külön nagy sztorija van: Sanyi egy öreg punk barátja, Csaba régen leszedte minden koncerten a plakátokat, ahol járt, és komoly gyűjteménye gyűlt belőlük ipari szkennerrel szkennelve és részben a Csapszék rendelkezésére bocsájtva. Azóta bejárnak akár híres zenészek is a Csapszékben fotózkodni a saját régi koncertplakátjaikkal, amelyek nincsenek meg nekik.

Az állandó képek közül a galéria alatti sarokban lévők Sanyi édesapjának rajzait rejti. Az egyik John Lennon meggyilkolását ábrázolja, a másik egy családi tabló sok rejtett belső utalással. Ezek Sanyi gyerekkorában az ágya fölött lógtak. Sanyi gyakorlatilag újra berendezte a gyerekszobáját a kocsmája egy sarkában. A képet erről hamarosan pótlom.

Van egyébként sok érdekes tárgy, egyesével még érdekesebb háttérsztorival. Érdemes érdeklődni! 

A Csapszék Ráday végszavaim valának

Az, hogy hogy egy 2019-es hely olyan kiérlelt közösségi kocsma lehet, mint egy 1999-es az a Kocsmaturistának is kiemelten nagyszerű érzés.

Teremtettek a Ráday utcában egy külön világot és egy olyan eseményteret, amit érdekes figyelemmel kísérni, és érdemes bele-belecsöppeni, részesülni belőle.

Csapszék az őszintén őszinte hely

Ide csak bejönnek köszönni is beszélgetni is a vendégek elmondják, hogy mikor jönnek legközelebb. És sokat maradással tudtam tesztelni, hogy be is tartják.

Napjainkban a helyek divatosan gyakran őszintének nevezi magukat, és néha őszintén nem értem, hogy mit takarhat ez náluk. De ha valakire én is tartalmasan rá tudnám illeszteni az őszinte jelzőt, az például pont a Csapszék. Ez a hely, amiről pont azt tapasztalod, amikor ott létezel, mint amit célként hangoztatnak az orruk elől.

Kinek a csap…nekem a Csapszék!

Csapszék Ráday cím: Budapest, Ráday u. 17, 1092

Csapszék Ráday Facebook oldal: https://www.facebook.com/Csapsz%C3%A9k-R%C3%A1day-107638303960347

Csapszék Ráday nyitvatartás: H-Cs: 16:00-24:00, P-Szo: 16:00-02:00

IF JAZZ CAFÉ - ahol naponta szól élőben a jazz

A Ráday utca IF Jazz Caféja olyan hely, aminek szó szerint vehetitek a nevét, különösen a “Jazz” elemet benne. Ténylegesen mindennap gondoskodik egy fellépő vagy egy együttes az élő jazz muzsikáról az IF színpadán. Ilyesmit közel 2700 bejárt kocsmaféle után csak egy másikról tudtam meg: The Hat Bar Berlin.

Az viszont, hogy Budapestnek és a Ráday utcának van egy ilyen napi zenés élményitatója (és etetője), kimondhatóan áldás!

Az IF letagadhatna a korából

Ránézésre nem is gondolnánk, hogy az IF Jazz Café már 2007 óta operál a Ráday utcában, annyira üde és fiatalos hely. Persze többszöri megújuláson esett át időközben. Külleme most színes, bohém, nagyvilági, bárhol megállná a helyét, de szerencsére a Ráday utcában állja meg a helyét.

Bár az IF-ben akár nemzetközi sztárok is megjelennek szerelemből örömzenélni, esélyt adnak a befutás előtt vagy alatt állóknak, kezdőnek is, hogy megmutassák magukat a közönségnek. Érdemes követni az IF Jazz Café programjait online vagy helyben elkapni egy havi műsorlapot! 

Az IF jazz koncepció szinte véletlen született

Pár évig eltartott, míg kialakult, hogy az IF-ben naponta szóljon az élőzene. Állítólag nem üzleti modell volt, csak nem tudtak nemet mondani és egyszer csak ez lett belőle.

Az IF Jazz Café csattanós eredettörténete

Az IF-et egy régi hagymászóbolt helyén Hoffmann “Hofi” György alapította. (Majd merénylek róla is képet!) Kicsivel nyitás után vettek egy bárzongoristától egy zongorát, amire özönlöttek az emberek.

Hofiék kezdettől akarták az élőzenét, de a jazz stílus melletti elköteleződés egy Ráday utcai jazz fesztiválnak ihletésére kezdődött. A fesztiválra ők már ekkor sem a fellépőknek adtak helyszínt, mint a többiek, hanem saját fellépőket szerveztek helybe. Így indult meg a jelentkezés és a szakma érdeklődése az IF iránt.

Az IF régi arcai közé tartozik az egyszerre dekoratív és tehetségesen dekoráló Panka, a Ráday utca régi lakója és ismerője, és Kabdebó Matyiüzletvezető a jazz kocsmához szinte megrendezetten jól illő karakterével. 

IFteni ételek és italok

Büszke lennék erre a bekezdéscímre, ha én találtam volna ki, de az IF-esek sajátja. A megállítótáblán olvasható!

Bár a zene a legkarizmatikusabb csemegéjük, tartják a lépést étel-ital terén is. A régebben domborúbb kisüzemi sörprofiljuk stafétáját már inkább az erre felesküdött Csapszéknek adták, de attól még átlagnál érdekesebb söröket csapolnak, tanúságom szerint főleg cseh importsöröket, de így is tartanak üveges/dobozos kraftsör ínyencségeket, sőt van náluk magyar száraz Teacher’s cider is, ami nekem meglepő újszerű tapasztalat volt, ajánlom kipróbálni. 

Egészen nagy a borválasztékuk is fajták és márkák tekintetében, váratlanul bolgár borokban csúcsosodva, egy ismerős bolgár bornagykövet által. Legújabban koktélirányba fejlődnek, igyekeznek sziporkázni a klasszikusokkal, de bővítenék 6 tételről saját koktéljaikat is. Akad borkoktél, shotkoktél és long drink is. Van miből kísérletezni több alkalommal is. Inspiráló kihívót látnak az általuk is elismert utcabeli Pourgatoriumban. A koktéllap kínálattal jótékonyan persze a rövidital-választékuk is kerekedik.

Ételekből szépek, ez 100%-osan biztos. #FőlegVegán emberkísérletemmel általa hajtva megkóstolt csicseriborsós táljuk alapján finomak és bőségesek is , de úgy festett, intenzív élményt kapnak a tengeri apróságok, halak, csirkék kedvelői is, de rejlik a háttérben még paradicsomleves, juhturós sztrappacska, lecsó, kedvelt desszertek és persze a satöbbi. Hofi szerint oppurtunista konyhát visznek, a lényeg, hogy legyen finom.

Az IF dimenziók nem érnek véget

Az IF kívül, alul és felül is folytatódik, csupa érdekes új dimenziót jelentő plusz térrel. Az i(f)konikus piros, feliratozott asztalok védjegyei lehetnének már nem csak nekik, hanem a Ráday utca általuk lakott szakaszának is. A kellemes terasz amúgy is az egyik legnagyobb az utcában, kapacitása súrolja az 50 főt. 

A galéria pedig egy nyugodtabb, elvonulós társasági teret nyit, míg lent a félig nyitott “kártyaszoba” a legtalányosabb jelenség mind közül. Olyan tárgyakkal, aminek egyesével érdemes rákérdezni a történetére, ha egyszer sikerült bejutnotok.

Az IF Jazz Café közönsége

Amúgy a közönség – bár itt nem feltétlen egyértelmű – egészen vegyes. Gurulnak a rolleres lányok, jön a mosolygós ázsiai leányka csíkos haspólóban, terül a teraszon a fülbevallós baseball sapkás srác és mind ugyanígy megférnek itt, mint egy német ismerőseit elegáns betűrt ingben fogadó középkorú régimódi úr. Matyi úgy fejszámolja, hogy a vendégek 80%-a törzsvendég.

Nekem formálóan pozitív élmény volt látni, hogy Katona Csaba (ital)történész barátom az amerikai alkoholtilalom témájú zongorás előadó estjén a nagyon fiatalok is milyen kulturált figyelemmel érezték jól magukat. 

Ráadás kultúrkocsma/kávézó adalék, hogy az IF falai havonta új kiállításnak adnak felületet. Ha egyiket nagyon megszeretik, akár tovább is maradhat.

Én meg az IF-et szerettem meg nagyon, tetszik és értéknek tartom, amit és ahogy képviselnek.

IF Jazz Café cím: Budapest, Ráday u. 19. 1092

IF Jazz Café Facebook oldal: 

https://www.facebook.com/IF-Cafe-Jazz-Club-119649694670

(Amúgy a Csapszék mellett az IF közösségi kommunikációja is sorra meg tud mosolyogtatni. Gratulálok és jó utca ez e szempontból is)

IF Jazz Café nyitvatartás: H-Cs: 17:00-24:00, P-Szo: 12:00-02:00

Ráday utcai #nemkocsma jóságok

A Ráday utca eredendő szépsége

Mindenek előtt, sőt talán mindenek felett a Ráday utca önmagában is vonzó. Ha a sablonos, de beváló tanulság szerint felfelé, sőt udvarokba befelé is nézünk, lassan járunk, részletekbe vesszünk, akkor ez ma is egy olyan budapesti utca, ami sok jutalommal kényezteti a retinát.

A Ráday utca ehető oldala

A Ráday utca gasztroutcaként még ismertebb és visszhangosabb, mint kocsmautcaként, nem véletlenül! Így, ha alkalmi étkezésre vagy ínyenckedve kóstolgatni jön ide, pár méterenként leragadhattok: a retró kifőzdétől a magyaros és nemzetközi vagy épp más nemzeti éttermeken át a különleges desszertüzletekig vagy csokoládémanufutrákig válogathattok. Én a cikk élményanyaggyűjtésére szinte beköltöztem az utcába, így többször ettem itt. Egy-két kedves példát mondok a találataimra: 

ORIENTAL BAR - Egy egyiptomi éltebár

Ennek az apró üzletnek a pár sűrű négyzetméterétől mindig jó illatok szállnak. Nem is sokáig álltam ellen neki. Itt a #FőlegVegán emberkísérletemmel is dúskálhattam a választékból: humusz, tahina, BabaGanoush, egy egész vegán oldal van. Bár végül meglocsolták joghurtos szósszal a fűszeres padlizsánsalátámat, így nem szereztem max pontot, de isteni finom volt. A húsevőket is sok opcióval várják. Messze a szokásos utcai közel-keleti étkezdék felett jár a kínálatuk minősége és összetétele, egyedibb a megjelenésük, de áraik mégis barátiak. Nekem nagyon kellemes találat volt az Oriental Bar, amit a Ráday utcai kocsmafelfedezéseknek köszönhetek. Biztosan jövök még és tovább kísérletezek, amíg lehet a teraszon!

A Ráday utca fordulatos története röviden máig

Ide egy érdekes blokkot fogok írni a Ráday utca történetéről. Már jó sok anyag összegyűjtve várja a megjelenést, de hiányzik még néhány mozaikdarab és feloldásra vár néhány ellentmondás. Addig türelmet kérek. Én várom legjobban hogy megjelenjen!

Személyes történetem a Ráday utcával

A cikk története

2022 márciusában az IF Jazz Café nagyszerű programjáról, Katona Csaba barátom előadásáról az utcán át hosszan nyugovóra tartva csak úgy tobzódott a fejemben, hogy ma milyen sok jó hely volt ezen az utcán. Ekkor gondoltam arra, hogy egy cikkben meg kellene írnom a mai Ráday utcát és változatos helyeinek gyűjteményét. Csaba segítségével megismertem a szervezőt, a Ráday Soho Kulturális Egyesület Dr. Orbán Györgyét. Gyuri legalább olyan mérhetetlen Ráday utcai rajongó évtizedek óta, mint amilyen elkötelezett én vagyok a saját témámban.

Ő hozott össze a BUM szervezettől Király Gabriellával, akik nagy örömömre támogatták az ötletemet.

A fotókat is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Szövegtördelés, képszerkesztés: Molnár Ákos

Kocsmaturista Térképre mennek a Ráday utca kocsmái:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!