Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A budapesti Ráday utca és kocsmaélete

A „kiülőseiről”, teraszairól is nevezetes Ráday utca ellentmondásos jelenség, de Kocsmaturista szemszögből nagyon is a pozitív oldalra dől. Sokan szeretik a Rádayt változatosságának különböző elemeiért, de vannak, akik csak turistautcaként tekintenek rá. E cikkben azt szeretném megmutatni, hogy milyen a mai Ráday utca és kocsmavilága, és miért jóval több, mint egy sekélyes turista-célpont.

Ez a cikk a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment és a Ráday Soho Egyesületen keresztül Ferencváros Önkormányzata támogatásával készült. Szponzorált tartalom = ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Tartalomjegyzék

A Ráday utcaélmény

Ha 2022-ben végigmegyünk a 9. kerületi Ráday utcán, a Kálvin tér felőli végéből indulva, sokszínű forgatagot tapasztalunk. Gyorsan megütközik a tekintetünk az utca jelentős részét meghatározó teraszokon. Közben könnyen felfigyelhetünk szuvenírboltra hűtőgmágnessel, külfödieket csalogató hívószavakra (Local Beer, Goulash Soup, Chicken Paprikash, Tourist menu, Hungarian menu/food/offers/cuisine).

Magyarként, budapestiként hamar hihetnénk, hogy ez nem nekünk szól, nekünk nincs itt dolgunk. A nagyvárosoknak rendszerint megvannak a tipikus turistacsapda utcái, ahova önként dalolva sétálnak be a kezdő vagy régimódi utazók. Ezzel sincs baj, de ha pont nem ezt keressük akkor jó tudni, hogy a Ráday utca jellemzően nem ilyen! Ez a nagyjából egy kilométer hosszú, javában szinte sétáló szintig korlátozott forgalmú utca sok-sok mindent kínál. Itt sorakoznak változatos, érdekes étkezdék, több színház, izgalmas galériák, meglepően nem „idevaló” jellegű üzletek és vendéglátóhelyek, és fő tárgyamra térve egyedi, vonzó kocsmafélék is szép mennyiségben. Főleg róluk szól majd ez a cikk, de a végén később egy blokkban készülök kitérni arra is, hogy milyen egyéb érdekességeket és jóságokat találtam még a Ráday utcában 2022-ben.

Többféle érdeklődés szempontjából lehet éltetni a Ráday utcát. Ezek közül a „kocsmázva utazni, utazva kocsmázni” szemszögével kezdek hát közvetíteni.

Ha utazóként jöttök Budapestre országunk más pontjáról és jó népszokás szerint belevetnétek magatokat Budapest esti, éjjeli kocsmaéletébe, a Ráday utcával kezdőként is jól jártok. Gyakorlott Budapest-járóként pedig új tartalékost jelenthet, hogy itt töltsétek el az egyik alkalom estéjét-éjjelét. A budapesti lakosoknak pedig többször is van miért visszajárni. 

A Ráday utca kocsmaélete

Kezdjük a Ráday mai kocsmaéletével, de az utca fordulatos történetéről is készülök kis időn belül egy feszes, érdekes kivonattal.

A „kocsma” szót most is tág értelemben, eredetének megfelelően szimplán italmérőhelyként kezelem. Így sokféle italozó férhet bele a fogalomba, olyan is, ami társprofilban étterem, bisztró, kávézó, koncerthelyszín.  

A Ráday utca kocsmaféléi

A Ráday utca sok-sok vendéglátóhelyéből is egészen sok többé-kevésbé kocsmakompatibilis egység kínálkozik. Kezdve a mai értelmű kocsma-vérvonaltól, mint az igényes retróbb Orfeusz Söröző Baráti Kör a laza modern, Csapszék Ráday vagy az elegáns-bohém (többek közt) koktéléden, a Pourgatorium. Majd eljutunk a napi zenét kövzetítő iF Jazz Cafén, a kávéházas jellegű Paris, Texason és az alteros művészi Jedermann Cafén át az olyan különböző arányú modern-kocsma és étteremhibridig, mint a Púder Bárszínház, a Claro Bisztró, az Input Kitchen & Bar vagy a Jelenke. Vannak még olyan csemegét jelentő helyek, mint a helyben fogyasztós mini delikátesz, a Pink Rosa vagy az közel-keleti kultúrát az italozással lazán keverő Shiraz Lounge & Restrautant2023 tavaszán új beszálló, az általam még kirpóbálatlan elmés nevű Radium Budapest – Fusion Bar Therapy. Amint tehetem, rohanok meglátogatni.

Rajtuk kívül is több más az italszférához jól vagy pont egyáltalán nem kapcsolódó célpont van az utában, a kocsmaélet pedig izgalmasan folytatódik a Ráday rádiuszában, a mellék- és párhuzamos utcákban. Kiemelt célterület lehet az egész utcaháló a hangulatos, jó kocsmák vadászainak, de maradjunk egyelőre az utcában és vegyük sorra a fentieket!

Az eddig megénekelt Ráday utcai kocsmafélék

CSAPSZÉK RÁDAY - A kocsmalazaság és a nívós italok egyvelege

A Csapszék Ráday az utca egyik legifjabb helye. 2019 végén nyitott mini kisüzemi/kraft/”kézműves” söröző és válogatott whiskeyző, egyúttal a ritka példaértékű közösségi gócpont. Olyan küldetésre tették fel a működésüket, aminél komponálni is aligha tudnék szimpatikusabbat:

„…igyekszünk bebizonyítani, hogy a minőségi italválaszték és a közvetlen kocsmahangulat nem egymást kizáró dolgok.”

A Csapszék Ráday cikk folytatódik a következő külön nagy cikkben, ahol írok a Csapszék háttérsztorijáról, kínálatáról és érdekes tárgyainak őrületes eredettörténetéről is:

Csapszék Ráday cím: Budapest, Ráday u. 17, 1092

Csapszék Ráday Facebook oldal: https://www.facebook.com/Csapsz%C3%A9k-R%C3%A1day-107638303960347

Csapszék Ráday nyitvatartás: H-Cs: 16:00-24:00, P-Szo: 16:00-02:00

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

POURGATORIUM - Pokolian mennyei nem csak koktél bár olaszosan

Az utca egyik legifjabb helye — még a Csapszéknél is fiatalabb — teljesen külön utat jár. A koktéljairól lettek gyorsan visszhangosan a környéken. Egy Magyarországon felnőtt olasz lány, Carli megvalósult folyékony gasztronómiai küldetéstudata ez, de genetikailag belekódolt olasz jóságokkal: kis kedvességek az italok mellé, olasz nagycsaládi hangulat, olasz ihletésű koktélszekció, és még tovább.

Külön cikkben fedem fel a részleteket a Pourgatorium kínálatáról, missziójáról és a dús dekoráció érdekes háttérrészleteiről: 

Pourgatorium cím: Ráday utca 27. Budapest 1092

Pourgatorium nyitvatartás: H-Cs: 16:00-23:00, P-Szo 16:00-00, Vasárnap: Zárva

Pourgatorium Facebook oldal: https://www.facebook.com/Pourgatorium-112085183678160

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

PARIS, TEXAS KÁVÉHÁZ - a Ráday örökifjú nagy örege

Ellentmondásosan a Ráday utca jóértelműen kocsmás helyeihez sorolható kávéházként a ritkamód hangulatos Paris, Texas is. Ez az esti/éjjeli típusú kávéház, ahol kávé helyett más italok dominálnak. 1993 óta működik, így megjelenésében is egy más stílus képviselője, mint a fenti modernebb egységek. Egyedi, otthonos, barátságos tér. Jól ismertsége ellenére mégis nagyon közvetlen a légköre. A Ráday utca-járóknak egyértelműen át kell élni a Parist, Texast is.

Itt van egy részletes Paris, Texas cikk a kínálatáról, a szolgáltatásairól, labirintusos felépítéséről, belső városi legendáiról és sztorikkal akár alapítási korának, 1993-nak Ráday utcájáról:

Paris, Texas Kávéház cím: Budapest, Ráday u. 22., 1092

Paris, Texas Kávéház Facebook oldal: https://www.facebook.com/parizs.kavehaz

Paris, Texas Kávéház nyitvatartás:

H-Cs: 16:00-00:00(/utolsó vendég), P: 16:00-03:00(/utolsó vendég), Szo: 16:00-02:00(/utolsó vendég), V: 17:00-00:00(/utolsó vendég)

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

A Ráday utca étterem-kocsma hibridjei

Most nézzük azokat a fő- vagy részprofilban éttermeket vagy bisztrókat, amelyek jól alkalmasak és használtak könnyed italozásra is. 7 helyet válogatok ide, az iF Jazz Cafét, a Holló és Rókát, a Jelenkét, a Shirazt, a Jedermannt, a PÚDER Bárszínházat, a Clarot és az Inputot. 

iF JAZZ CAFÉ - ahol naponta szól élőben a jazz

Az iF Jazz Café a Ráday utcának különleges rekordként mindennapos jazzkoncerttel kedveskedő helyszíne. Alaphangon egy derűs gasztrokocsma jó italválasztékkal és finom ételekkel, de ez itt csak a kezdet. A főműsoridő este kezdődik. Ha érdekel Titeket az iF Jazz Café, akkor ebben a cikkben találjátok a kínálatuk, programjaik, hangulatuk és működésük részletes bemutatóját:

IF Jazz Café cím: Budapest, Ráday u. 19. 1092

IF Jazz Café Facebook oldal: 

https://www.facebook.com/IF-Cafe-Jazz-Club-119649694670

(Amúgy a Csapszék mellett az iF közösségi kommunikációja is sorra meg tud mosolyogtatni. Gratulálok és jó utca ez e szempontból is)

iF Jazz Café nyitvatartás: H-Cs: 17:00-24:00, P-Szo: 12:00-02:00

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

BEZÁRT: HOLLÓ ÉS RÓKA - Sajtból van a bolt

FIGYELEM: A Holló és Róka bezárt. 2023 márciusában átadta a helyét a Rádium Budapestnek. Már meglátogattam a Rádiumot, és nemsokára kicserélem a cikkben rá a Holló és Rókát, ami egy darabig emlékiratként még látható itt az oldalon, utána emlékoldalra kerül. A Rádiumban az első tapasztalataim gyorsan megnyerőek voltak, de a Holló és Róka nagy veszteség. Különösen szomorú, hogy az új profillal eltűntek a falakról a Nyili Cilu művészi alkotásai, amelyeket szívem szerint, kocsmavilág-örökségként kezelve az idők végeztéig tartattam volna. 

A Mátyás és a Ráday utca sarkán feltűnően talányos, tarka porta állítja meg a járókelő tekintetet. Mintha valaki kinyitott volna egy mesekönyvet a házhomlokzaton.

Hogy hogy került La Fontaine Holló és Róka meséje a Ráday utca kocsmafelfedező történetébe, az gyorsan (rész)magyarázatot nyer a felirattal, hogy „Raclette sajt, bor, sör és sok más”. És minden elem szent igaz. Talán a raclette igényel kis további meghatározót.

Kocsmakajának is kuriózum: Raclette svácji olvasztott sajt variációk

A raclette, svájci olvasztott sajt ritkaság Magyarországon. Még #FőlegVegán korom előtt nekem is volt benne részem Svájcban. A raclette, mint egytálétel, egy félkemény nagy guriga tehénsajt nyúlóssá olvasztott darabja, hagyományosan héjasburgonyán tálalva, csemegeuborkával és gyöngyhagymával. Ezt a verziót is árulja Holló és Róka, de van sonkával és alpesi szalmávai turbózott változata is. 

(a Holló és Róka raclette képei)

A raclette sajt a Holló és Rókában „utcakaja” (street food) alap is, így grillszendvicsekben, hamburgerekben is kapható. Sőt fő interaktív programként, „csináld magad” racletteszettet is rendelhettek az asztalotokhoz. Ez ám a kaparós show, nem a sorsjegy. 

Bár Hollóék és Rókáék felvállaltan a raclettetet, mint különlegességet teszik a középpontba, az étlap ezen kívül is összetett. Vegetáriánusoknak az alapracletten kívül is több fogás (például a sajtválogatás vagy az erdélyi padlizsánkrém) lehet csábos, de a vegán vonalnak azt hiszem, csak az olívaválogatást tartogatják. A mindenevők viszont féktelenül dúskálhatnak a különlegességekben.

Bár a Holló és Róka így bisztró kategóriába is teljes értékűen pályázik, én rajtuk hagyom az eredendő kocsmafókuszomat is. Ez a hangsúlyos bárral bíró, könnyed és játékos tér ugyanis egészen széles italválasztékkal is csalogat.

És bárhoz mérve az ételeiket, az az összkép, hogy az átlagostól messze elütő gasztrokocsma-kaják kaphatók az italokhoz egy italozásra is csábos környezetben. Annak idején pont boros ajánlásra ismertem meg őket.

Bár- és italvilág a Holló és Rókában

Az üzlet maga elegánsan, nosztalgikusan, „külföldiesen” kocsmás (engem Hollandiára emlékeztet), hangulatos lámpafényekben csillogó sötét bútorokkal, sok bárszékkel, lábtámasztóval, sokféle itallal, koktélokkal és kerek borkínálattal.

A 4 csapolt sör között van cseh Bernard és a német Schöfferhofer búzasör. Ezek már nem első vagy másodvonalas gyakoriságú sörök. Mellettük általánosabb a Staropramen és a Belle-Vue Kriek meggysör. Üvegben kaphatóak további Bernardok, magyar kisüzemi Zirci apátsági sörök, de még Budapest sör is. A 3. frontot a haladóbb üveges belga sörök teszik ki.

A gintoniknak külön szekciója van az itallapon vicces nevekkel.

A sokféle borból a Nyakas birtokbort emelték ki a háziak, de folyamatosan törekednek a kiemelkedő választékra.

A bárpolcon pedig fiatalos piák is sorakoznak, mint a Dictador rum, a Tubi, a TATRATEA, és néhány ritkább üveget is kiszúrtam.

A Holló és róka vizuális mesevilága

A Holló és Róka következő plusz értéke a látványcsemege. Akiben él az örök gyerek, itt gyorsan helyben érezheti magát, de bárkinek lehet érdekes leragadni a falfestményeken, kinn-benn, fenn-lenn.

Nyiri Angéla (Nyiri Cilu, korábban Nuanz) egyedi, karakteres stílusú szürreális képzőművész grafikus alkotásai. Olyan, mintha állandó tematikus kiállítás várná az új belépőket a Holló és Rókában.

Érdemes végignézni az állati arcokat: valaki mosolyog, valakinek viszont elolvald a mosolya, mint egy raclette.

Az emeleti rész különösen elborult, mintha belépnétek egy óriási sajtba. 

Terasz is van, mondjam még?

Ha inkább kilépnétek, nyáridőben itt is adott a ház előtti terasz is. Itt ül meg a leghűbb mai kocsmázás hangulat. Van, hogy minden asztalnál megy a nyár esti slágeritalozás. Az sem maradt példátlan, hogy bárszékfoglaló társaság lépjen be a konyha zárása után.  

Holló és Róka végszavaim valának

Kocsmaturista szemmel egy ritka kombinációjú gasztrokocsma, ahol olyan ételt kóstolhattok különböző variációkban, amit messze máshol nem. Hozzá elég sok ital és egy jól eső régi eleganciájú báros tér, feldobva az ideköltött grafikákkal, amiket legalább egyszer látni kell. 

Holló és Róka cím: Budapest, Ráday u. 23., 1092

Holló és Róka Facebook oldal: 

https://www.facebook.com/holloesroka

Holló és Róka nyitvatartás:

K-Cs: 17:00 – 23:00, P-Szo: 17:00 – 0:00, V: zárva

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

JELENKE - Az eszményi kiülős-beülős hely

FIGYELEM: 2023. nyarán a Jelenke átalakult Mata Hari Bisztróvá. Még nem tudom, hogy mennyire illik majd az új profillal ebbe a gyűjteménybe. Látogatás után frissítek. A Jelenkéről szóló sorok innentől emlékiratot alkotnak.

A régi legendás, de sajnos már leköszönt Jelen kistesója is a Ráday utcában talált fészket magának. 

A beülős-kiülős Jelenke

Sosem szerettem azt az eufemizáló kifejezést, hogy „beülős hely”, de ha van, ami eszményien tölti meg tartalommal ezt a frázist, a Jelenke lenne az.

Odabent hangulatos megvilágítás és színvilág, tágas és mégis meghitt tér fogad, ami a tetejében a részletekkel még vagány is.

Nyáron persze itt is a kiülősdi uralkodik. Az utca egyik legszebb szakaszának két partján terül nyáresti hangulatmaximalizáló terasza. Ahol akár 20 fős asztalok is összeTetrisezhetők. 

A Jelenke rendre irdatlan női többséget mutat fel, de vonz randikat és vegyes felnőtt társaságokat gyerekkel, sőt kisebb kiránduló busznyit csapatokat is. És főleg a magyarokat, szinte nem is hallottam itt a idegnyelvű beszédet a három alkalmam több órájából. Az alapítók célja is volt, hogy a magyaroknak vonzó helyet létrehozni.

Jelen lenni a Jelenkében

A jó adottságú, klasszikus romantikájú boltíves, kanadallós, valódi nyerstégla pultos teret művésziessé teszik a filmes-zenés-egyéb kulturális plakátok, a régi szőnyegek, és a váltakozó formájú és méretű székek az asztaloknál, a szétszórt különböző stílusú színes keretes képek. Az én ízlésem legközepéhez picit még tovább is gyarapodhatna a díszlet, a zsúfolástól még tartózkodvaó. De van, így is mire rácsodálkozni: piros radiátorok és Artitsi (=művészek) felirat vagy a gázcső-csonkok mint fogasok, formás világítótestek és alálógó hintalovak.

Harmonikusan táncol a Jelenke a dekorgazdagság és a visszafogottság határán. Súgva szólít fel egy bohém estére.

Jelenke ételek-italok

A Jelenke hiába nem fővonalas kocsma, domborodik az italozás felé is. Vannak bárszékek, ahol többször láttam már vendégeket ülni. Este tetten lehet érni nagy korsók mellett nagyon beszélgető férfiakat is.

A Jelenke italkínálatában elsőre a Cseles alkoholos felnőtt szörppel költött italaik lettek a legérdekesebbek: Cseles szóda, Cseles spritz. Az utóbbi ízlett is.

Vannak csapon és üvegben kisüzemi sörök is, méghozzá a hiába budapesti, de ott is ritka Big Facetől. Kapható angol cider is, és hangsúlyozták a mezcalt is. Egy méretes bortartó sokféle bortól roskadozik.

A sláger Tubi itt az átlagosnál olcsóbb volt, cserébe az Unicum az átlagosnál drágább.

Erős az alkoholosmentes front is, például különleges teákkal vagy pimpelt limonádékkal. Hosszú étlapjukról a tépett sertéshúsos szendvicset (pulled pork), a hamburgereket, a fish & chipset és a quesadillát emelték ki. De mit tesz Isten, pont nem arról lett kép.

JELENKE: A TÉMA MÉLYVÍZE

A Jelenkét veterán budapesti vendéglátósok, Perlaki Zsuzsi és Bognár Péter alapították a Jelenük után. Péter a filmek, Zsuzsi inkább a zene világából érkezett és ez a művésziség látszik a téren. Random, hogy mikor vannak „jelen” a Jelenkében. Péterrel telefonon beszélgettem, és amire nem számítottam, hogy sikerült Zsuzsit személyesen elcsípnem.

Érdekesség, hogy ez nem az első légyottra Zsuzsinak és a Péternek a Ráday utcában. A mai Claro helyén üzemelő kultikus, később a Madách térre költöző Castro alapítói és futtatói is ők voltak. A szenvedélyes visszatérés nem volt kérdés, főleg miután Zsuzsi meglátta a szerelmetes kandallóját.

Ahogy én elgondolom, a Jelenként leginkább ahhoz ajánlom, ha egyszerre ennétek és innátok, és az ivásból mondjuk egy ritka budapesti kisüzemi sört vagy cselesen egy Cseles spritzert vagy szódát. Mondjuk az utóbbiakat akkor is, ha nem ennétek.

Jelenke cím: Budapest, Ráday u. 11-13., 1092

Jelenke Facebook oldal: 

https://www.facebook.com/Jelenke

Jelenke nyitvatartás:

K-Cs: 17:00 – 23:00, P-Szo: 17:00 – 23:30

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

SHIRAZ LOUNGE & RESTAURANT

A Ráday utcában rejlik még egy egzotikus sarok, ahol esténként-éjjelenként gyakran nagy a hangulat. Hiába perzsa étteremről van szó, itt a kocsmaturisták sem maradnak érdemi folyékony manna nélkül a pazar lakomák és vízipipa mellett: 

Shiraz Lounge & Restaurant cím: Budapest, Ráday u. 21., 1092

Shiraz Lounge & Restaurant Facebook oldal: https://www.facebook.com/shirazrestaurants/

Shiraz Lounge & Restaurant nyitvatartás:

H-V: 17:00-00:00 (A kevés vasárnap is nyitva tartó Ráday utcai hely egyike!)

JEDERMANN: az egész napos kávézó-kocsma

A Jedermann beszippantó mágikus miliőjért érdemes elmenni a Ráday utca már nem díszburkolatos, kevésbé ismert végébe. Az ő hiánypótló erejük az egésznapos működésük a hét 7 napján. Ritka kincs és nem csak a Ráday utcában, hogy már reggel 8 órától nyitva várnak reggelivel és kávéval, majd ebédmenüvel, este pedig folytatólagosan hangulatos, gyakran zenés kocsmaként. A cikkben bemutatom a részleteket és feltárok pár láthatatlan, érdekes Jedermann sztorit:

Jedermann cím: Budapest, Ráday u. 58, 1092

Jedermann Facebook oldal: https://www.facebook.com/jedermann.budapest/

Jedermann nyitvatartás:

H-V: 08:00-00:00 (A kevés vasárnap is nyitva tartó Ráday utcai hely egyike!)

INPUT Kitchen & Bar - Étel, ital és látvány bevitelre

FIGYELEM: 2023. júliusban az Input tragikus hirtelenséggel sajnos bezárt. Az oka egyedi, nincs köze a világi tendenciához. Az Input blokk hamarosan emlékoldalra kerül innét. Az üzlethelyiség utóéletét pedig amint csak lehet, megírom itt.

Az Input Kitchen & Bar is kirívóan látványos színfoltja a Ráday utcának. Itt már csak körülnézni is megéri a mutatós térben, de az étel-italt egyszerre vadászóknak jolly joker lehet. Izgalmas tételekre lehet bukkani az itallapon, és építészeti remek ételek mennek az asztalokhoz. Érdekes részletek a látványvilágról és a kínálatról ebben a külön cikkben:

Input Kitchen & Bar cím: Budapest, Ráday u. 30, 1092

Input Kitchen & Bar honlap: https://input.hu/

Jedermann nyitvatartás:

H-Cs: 11:30-23:00. P-Szo: 11:30-23:59

PÚDER BÁRSZÍNHÁZ - bizarr szépségben keveredő kultúra és gasztrokultúra

A csudalátványos Púder Bárszínházat, a sok oldalú kultúr-gasztrobárként a Ráday utca Kálvin tér felelői elején találhatjátok. A képre kattintva talsdáltok részletes bemutatót a A Ráday utca gasztropubjai vagy étterem-kocsma hibridjei cikkben.

PÚDER Bárszínház cím: Ráday utca 8. Budapest 1092

PÚDER Bárszínház nyitvatartás: V-Cs: 12:00-1:00, P-Szo 12:00-20:00

(Fontos, hogy a ritka vasárnap is nyitvatartó Ráday utcai helyekhez tartozik!)

PÚDER honlap: https://puderbar.hu/

VISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ! >>>

CLARO BISZTRÓ: Étteremben termett jó kocsmahangulat

A Claro Bisztró a Ráday utca (jó értelemben) legkocsmásabb hangulatú éttermekén végzett az élménypróbán. Nem véletlenül! Őket is önálló cikkben fejtem ki, kínálatukkal, nagyvilági légkörükkel és sztorijakkal:

Claro Bisztró cím: Budapest, Ráday u. 35, 1092

Claro Facebook oldal: https://www.facebook.com/clarobisztro

Claro Bisztró nyitvatartás:

H-Cs: 11:00-00:00. P: 11:00-1:00 Szo: 12:00-1:00 V: zárva

EXTRA részkocsma: PINK ROSA

Kiülős-beülős Delicatesse bolt

A Ráday utca elején van még egy kocsmázásra is bevethető tartalékos. A Pink Rosa ma főleg egészséges, „organikus” termékek delicatesse boltja és inkább ebbe az irányba fejlesztenek, de főleg nyáron nem elhanyolhatóak helyben fogyasztásra szomjazó szemmel-szájjal sem. Nagyon jó kis, hangulatos perzsaszőnyeges, sok növényes teraszuk van, amelyről a környező sima kocsmák vagy éttermek zöménél jóval hamarabb, már 9:00-től élvezhető a Ráday utca élményvilága. Különösen l esik innét #napiiroda módban dolgozni is. Teraszoszezonon kívül pedig benn van egy-két asztaluk.

A Pink Rosa már elsőre annyira talányos, elvarázsolt kis helynek néz ki a vendégterasz és a boltbelső kontrasztjával, hogy többeket megállít és kipróbásra késztet. Magyarországon ez még ma sem gyakori kombináció.

Sok mindent lehet itt helyben inni a kávévariációktól a különleges üdítőkön át az egészen széleskörű alkolholválasztékig. Az egyik fal például csak a boroké, amelyekből kimérve is árulnak.

Ezen kívül a hűtőből és a polcokról is kaphatóak viszonylag ritkább sörök, például a magyar Yeast Side Sörfőzdétől vagy a cseh Holba vagy Permon márkáktól. Sőt a jelentős rövidital-kategóriák mindegyikéhez is hozzá lehet jutni. Volt hogy ottjártamkor kocsmásan ment a sörözés a teraszon.

Az étkezés is új dimenziót ad az élményhez. Sütnek helyben például melegszendvicset is, a sok mindenmentes vegán süteményekből pedig természetellenesen nagy a választékuk, de a bolti jóságokat (amikből sok és sokféle akár ritkaság van) is el lehet majszolni a teraszon. 

Érdekesség, hogy a Pink Rosa 99%-ban mosolygós tulajdonosa Ali bácsi, a fent már listázott Shiraz Lounge & Restaurant perzsa étterem Afijának az édesapja. 

Ali bácsi és kolléganője Anikó nagyon otthonossá, szinte vidéki vendégházba megérkezős utánérzésűvé teszik ezt a bűvös kisboltot Budapest közepén. Igazán érdemesek a plusz egy körre az utca bejárása során.

Pink Rosa cím: Budapest, Ráday u. 15, 1092

Pink Rosa Facebook oldal: https://www.facebook.com/pinkrosaraday

Pink Rosa nyitvatartás:

H-V: 09:00-00:00 (A nagyon kevés már nyitó és a szintén ritka vasárnap is nyitva tartó Ráday utcai hely egyike!)

Ráday utcai #nemkocsma jóságok

A Ráday utca eredendő szépsége

Mindenek előtt, sőt talán mindenek felett a Ráday utca önmagában is vonzó. Ha a sablonos, de beváló tanulság szerint felfelé, sőt udvarokba befelé is nézünk, lassan járunk, részletekbe vesszünk, akkor ez ma is egy olyan budapesti utca, ami sok jutalommal kényezteti a retinát.

A Ráday utca ehető oldala

A Ráday utca gasztroutcaként még ismertebb és visszhangosabb, mint kocsmautcaként, nem véletlenül! Így, ha alkalmi étkezésre vagy ínyenckedve kóstolgatni jön ide, pár méterenként leragadhattok: a retró kifőzdétől a magyaros és nemzetközi vagy épp más nemzeti éttermeken át a különleges desszertüzletekig vagy csokoládémanufutrákig válogathattok. Én a cikk élményanyaggyűjtésére szinte beköltöztem az utcába, így többször ettem itt. Egy-két kedves példát mondok a találataimra: 

ORIENTAL BAR - Egy egyiptomi ételbár

Ennek az apró üzletnek a pár sűrű négyzetméterétől mindig jó illatok szállnak. Nem is sokáig álltam ellen neki. Itt a #FőlegVegán emberkísérletemmel is dúskálhattam a választékból: humusz, tahina, BabaGanoush, egy egész vegán oldal van. Bár végül meglocsolták joghurtos szósszal a fűszeres padlizsánsalátámat, így nem szereztem max pontot, de isteni finom volt. A húsevőket is sok opcióval várják. Messze a szokásos utcai közel-keleti étkezdék felett jár a kínálatuk minősége és összetétele, egyedibb a megjelenésük, de áraik mégis barátiak. Nekem nagyon kellemes találat volt az Oriental Bar, amit a Ráday utcai kocsmafelfedezéseknek köszönhetek. Biztosan jövök még és tovább kísérletezek, amíg lehet a teraszon!

Pizza Cosi - vegán pizzéria

Egy vegán pizzéria amúgyis ritkaság és a célcsoportnak kiváltság, de az hogy ez mennyire mocsok jó is volt, az már extra. Én a négy (nem) sajtosat próbáltam, arra már most esküszöm, de van sok más is. Nyáron pedig kis parkolóhely teraszuk is van.

(A képek 2022 tavasszal készültek. Azóta változhattak az árak.)

Egy festőművész kocsmavendég lakásműterme

John Steffen, a Pourgatorium cikkben már említett amerikai festőművész nemcsak „állandó” vendége a Pourgatoriumnak, de még a műterme is az utcában lévő lakásában van.
 
Kuriózum, hogy bejuthattam, köszönöm! Amúgy is külön kincsként jegyzem, hogy milyen változatos plusz helyszínekre lehet eljutni a kocsmákból. A Pourgatoriumból például lakásműterembe. De ez azokból is kiemelkedő. Pont olyan a hangulata, mint elképzelnénk, de a saját és nem csak saját festmények érdekessége, a történet mögöttük és John mögött, az ő életfelfogása, az mind hozzáadott érték. Így külön kincs volt itt járni. És bár az utcáról nem vezet ide a nulláról út, de Johnt jó eséllyel megismheretitek mindennap a „Pourgi” teraszán.
 
(Bocs az mindennapért John, de Te is azt mondod, hogy mindig iszom :D)

A Ráday utca fordulatos története röviden máig

Ide egy érdekes blokkot fogok írni a Ráday utca történetéről. Már jó sok anyag összegyűjtve várja a megjelenést, de hiányzik még néhány mozaikdarab és feloldásra vár néhány ellentmondás. Addig türelmet kérek. Én várom legjobban hogy megjelenjen!

Személyes történetem a Ráday utcával

A cikk története

2022 márciusában az IF Jazz Café nagyszerű programjáról, Katona Csaba barátom előadásáról az utcán át hosszan nyugovóra tartva csak úgy tobzódott a fejemben, hogy ma milyen sok jó hely volt ezen az utcán. Ekkor gondoltam arra, hogy egy cikkben meg kellene írnom a mai Ráday utcát és változatos helyeinek gyűjteményét. Csaba segítségével megismertem a szervezőt, a Ráday Soho Kulturális Egyesület Dr. Orbán Györgyét. Gyuri legalább olyan mérhetetlen Ráday utcai rajongó évtizedek óta, mint amilyen elkötelezett én vagyok a saját témámban.

Ő hozott össze a BUM szervezettől Király Gabriellával, akik nagy örömömre támogatták az ötletemet.

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

Kocsmaturista Térképre mennek a Ráday utca kocsmái:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
  8. Solymár
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

“A budapesti Ráday utca és kocsmaélete” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!