Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Pourgatorium: olasz vérű koktélkocsma bárkinek a pesti Rádayn

A Ráday utca 2020-as fiatal és fiatalos (nem csak) koktélkocsmája, a Pourgatorium egy utópisztikus közösségi hely, ami összetartja a szomszédságot és becsábítja a spontán járókelőt. Nagy italválaszték és olasz nagycsaládi hangulat egy helyen!

Ez a cikk a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment és a Ráday Soho Egyesületen keresztül Ferencváros Önkormányzata támogatásával készült. A Pourgatorium pedig a külön cikként megjelölést támogatta. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Milyen kocsmát nyit egy olasz lány Budapesten?

A milánói származású Carli (Carlotta Grignani) 3 és fél éves kora óta él Magyarországon, és miután évekig a vendéglátásban dolgozott, 2020-ban a budapesti Ráday utcában megnyitotta saját helyét, a Pourgatoriumot. A szellemes nevet Carli bátyjának köszönhetjük. (A pour angolul azt jelenti, hogy önteni). 

Bár a Pourgatorium bár karrierje pokoljárással kezdődött, hiszen 2020 elején, pont az első Covid becsapódás előtt nyitottak, 2022-ben szívderítő ránézni, hogy mi valósult meg itt. 

Az olasz meló

Bár nem akarnék csak abból egzotikumot csinálni, hogy genetikailag olasz meghajtású a Pourgatorium, nem tekinthetünk el ennek jótékony hatásától sem. Az csak egy dolog, hogy tanulhattam itt emlékezetes milánói tájszólást, de nagyobbat üt az olaszországi élményeimmel összekacsintó jóság, hogy az ital mellé gyakran kapunk valami kis kedvességet, például egy tálka perecet vagy/és olívabogyót.

Ráadásul többször érezhettem itt magamat (és másokat) egy olasz nagycsaládban azzal, hogy ahogy Carli lazán összebútoroztat ismertleneket is a terasz vagy a beltér asztalainál. Közösséggé építi a vendégeit. A középkorú pár és a két fiatal lány Carli mellett egy bandává lesz. Nyomában érdekes témák, intelligens beszélgetések, jó humor sűrűsödnek az asztaloknál. Sokan üdvözlik egymást ismerősként. 

Carli külön büszkesége, hogy sok szomszéd is ideszokott és sajátjuknak érzik ezt a helyet. Baksi a keresztutca HoBar Hosteléből, a Ráday utca emblematikus figurája például gyakori vendég itt, saját korsóval. Már az eredeti előlátogatásomkor megismertem. 

A Pourgatorium és a koktélok

Carliék főleg a koktéljaikról lettek gyorsan visszhangosak a környéken. A világhírű tételek közül olaszosan büszkék az Aperol Spritzre és Negronira, és szintén kiemelten a Bloody Maryre. Többen tudhatjátok, hogy nem vagyok a minden helyi jellegzetességet letaroló Aperol Spritz turizmus híve, de nem az itallal van bajom, sőt azt szeretem, de ott szeretem inni, ahol indokolt. Itt az, és nagyon finom is volt. A Bloody Mary pedig — oké, hogy viszonylag kis tapasztalattal, de akkor is — életem Bloody Maryje volt. Az olasz eredetű koktéloknak amúgy külön blokkja van az itallapon.

Mivel többször időztem a Pourgatoriumban és akár hosszan dolgoztam is onnét, sokféle italnak lehettem legalább szemtanúja. Sőt egy betanításnak pedig fültanúja, amikor megtapasztalhattam, hogy Carli micsoda türelmes részletességgel, de mégis szigorú anyaként oktatja új csapatát a koktélkeverés, sőt akár a sörcsapolás szabályainak betartására. Öröm volt részesedni ebből, hogy tényleg milyen komolyan veszi a részleteket. A Pourgatorium alapításánál állítólag kimondott cél is volt a kompromisszumok nélküli vendéglátás képviselete italfronton is. 

A koktélok (és a vendégek) ellátására természetesen a bárpolcok eléggé roskadoznak a sok jótól. Nem is vállalkoztam a címkék végigolvasására, inkább megkértem Carlit, hogy emeljen ki ő pár különlegességet, így találkoztam a kékszínű Öreg ginnel és mangó és papaya darabokkal dúsított francia Damoiseau rummal.

Egyéb italok a Pourgatoriumban

Dreheres csapjaik vannak, köztük Pilsner Urquell-lel, és az új ANTL New England IPÁ-t is náluk kóstoltam először. Mellette többféle dobozos kisümezi sört is rejt a pult, ráadásul nem is pont a legelterjedtebbeket, így a sokak kedvence Reketyén fellelhető lehet az ír-magyar gerillamárka Timco Brewing, az új Cecei Sörüzem vagy a SHARE, a Jótékony Ser. 

A ház fő bormárkája, a Villányi borvidék Bock Pincéje, akik olaszrizlingjéből isteni volt a fröccs különböző arányokban, de egyéb borokat és persze prosseccot is megtaláltok náluk.

A röviditalok között is lehet olaszságokra lelni, mint Sambucca vagy Fernet Branco. 

Jön a Pourgasztronómia

Spoilerezek, pedig én is csak véletlenül hallottam, hogy következő lépésként Carli már a hidegkonyhájára készül. Még semmi nincs végleg eldöntve, de az olaszos falatok főiránya félig borítékolható. Kíváncsian várom és persze majd szétkürtölöm. 

Szervízdíj, ki lehet mondani természetesen nincs egy ilyen természetes helyen. Viszont itt jó eséllyel mosolyogva adtok borravalót!

A Pourgatorium díszlete

Bár nyáron a terasz mindent visz, a Pourgatorium belső tere még több látvány-jutalomfalatot kínáló plusz dimenzió. Ha feltárjuk a hallgatag harmonikus szépség mögötti sztorikat, könnyen szimpátia többletértéket nyer.

A mai megjelenés másfél évig készült két földszinti lakás helyén (az egyik komfort nélküli volt). Az Ecseri piacról származó jellegzetes bútorokat Carli maga renvoálta. A palackos lámpákat és kanalas fogasokat pedig Carli párja készítette. Kedvenceimet, a csak háttámlakerettel bíró székeket egy barát hozta lomtalanítás helyett a saját lakásáról. 

Rajtuk áthajolva akár eljátszhatjuk a retro Tom és Jerry bevezető bőgő oroszlánját. 

Egyes képek is sokkal többetmondóak, ha tudjuk, mit kell keresni bennünk, főleg a fekete-fehérek. Ha már purgatórium az alaptematika, nem eshetünk messze a hét főbűntől. A falak sorra felvonultatják őket kreatív, szemléletes és látványos formában. Sior streer art alkotásai. Ő Carli gimnáziumi francia tanárja volt. 

Most akciósan csak hat főbűn van a Pourgatoriumban

Vicces, hogy aktuálisan egy főbűn lekerült a falról. A Falánkságot egy időre kiütötte Carli mosolygós örök nyári portréja, amit az egyik tényleg szinte mindig itt ülő törzsvendég, az amerikai származású John Francis Steffen művész festett, akinek lakásgalériája van az utcában. 

Én például interaktív bónuszpályát kaptam a maradék hat főbűnhöz. Carli nem elárulta őket, hanem kitaláltatta őket velem, így nagyobb élmény volt. Ez a rejtvény állítólag másnak is járhat. Érdemes megnézni az érdekes részleteket, főleg a bujaságot. Lesz mire rácsodálkozni! Ráadásul az egyik főbűnt duplán ábrázolták, így ha fajtára csak hat van fenn, darabszámra hét, és ha egyszer visszakerül a Falánkság (addig zabáljatok!), akkor már nyolc lesz. Bonyolult a főbűn-matek a Ráday utca Pourgatoriumában.

(John lakásműtermében már járhattam is, a Ráday nagy cikkben írtam is róla: ITT!)

A világtérkép pedig azt mutatja színes kitűzőivel, hogy honnét érkeztek már vendégek a Pourgatoriumba a nagyvilágból. Annak ellenére, hogy a törzsgárda nagyrésze környékbeli, egészen tele van már térkép. Carli nagy utazó édesanyja is folyamatosan gazdagítja a dekorációt a szuvenírjeivel, például Zanzibárról. 

A Pourgatoriumban érdekes módon a tarkaságával a WC ajtóval az egyik legfeltűnőbb jelenség. Sebestyén Zsolt „tetkóművész” műve, de a WC a belépés után is eléggé ötletes. 

Sokkal több tudatosság és koncepeció van a térben, mint elsőre hinnénk, persze random tárgyak is megjelennek itt-ott. A végeredmény egy jól mutató, vidám, ingergazdag kocsmatér.

A rendezettség mellett lazaság is van. Bocsánatot kértem, hogy a háttérben rákerült az egyik képre a reklámszatyor, mert gyakran tapasztalom, hogy háttérrendezgető helyek mennyire nem szeretik az ilyesmit. De Carlitól erre is csak ilyen válasz jött:

  • Ugyan már, mi egy otthonos kocsma vagyunk, nem egy fancy hely. Jó ott a reklámszatyor… 

(A „Jó helyen van az a kocsi” villant be.)

A Pourgatorium küldetés

A Pourgatorium küldetés eddig el nem hangzott részletei Carlitól:

Az volt cél a volt, hogy olyan vendéglátást művelhessek, amit valójában van miért annak hívni. Eleinte felmerült helyszínként a 7. és a 8. kerület is, de direkt egy nyugodtabb területet kerestünk, ahol nem kell egyik kézzel kiadni, közben másikkal bevenni a feles poharat a pultban és angol legénybúcsú társaságok után takarítani. Ehelyett legyen inkább drágább, de minőségibb környezet, annak megfelelő vendégkörrel. Sznobságról viszont szó sincs. 

Végszavaim valának

Hogy milyen a Pourgatorium? Nekem az eddigi egyik legjobb dolog volt a  Ráday a radaron  projektben, hogy megismerhettem a földi purgatóriumot és élővilágát, és szívesen hirdetem igéjét.

De beszéljenek mások is:

  • Ez egy ilyen ivó – mesélte a nem budapesti vendégeinek az utcán átkalauzoló privát idegenvezető. És valóban a Pourgatorium pont ilyen közvetlen, mégha nem is ilyen egyszerű…

A vendég zenetanárnőből nyári szünetben lett pultos Zsuzsi pedig úgy vallott róla, hogy az a jó benne, hogy ide nem sablon emberek járnak. Hogy nincs olyasmi íratlan szabály, hogy ha nem vagy rocker, ne gyere ide!

Ez számomra is tényleg a minden ember egy helye, sőt mit nekünk csak ember? Ez az, a hely, ahol ahol a bejáratig a teraszról egyszer 3 kutyát es egy kutyatálat kellett átlépnem!

És nekem milyen volt?

Fel akarok szólalni a kulisszák mögül is, hogy milyen élmény volt feldolgozni a Pourgatoriumot a Ráday a radaron küldetésben. Már csak azért is, mert míg az utca legtöbb érintett egységével volt már történelmem, a Pourgatoriumiot csak egyszer villámlátogattam, pont a küldetés kitalálása előtt.

Nyitó érdekesség, hogy a Ráday utca cikk iF Jazz Café után ébredt ötlete a Pourgatorium portáját először meglátva krisályosodott ki. Amikor a megnyerő első Pourgatorium látogatás megtörtént, a szervezés még el sem kezdődött.

Amikor már tudatos volt az ügy, tartottam tőle, hogy nem lesz-e ilyen szervezett formában tőlem idegenül túl újságíróias, hogy leülünk egy sarokba, a túloldal diktál, én meg gépírok, de nem! Carlinak hála itt olyan volt, mint bármilyen spontán Kocsmaturista látogatáson. Az itallal együtt az itteni jó hangulatból és a közösségi légkörből is megkínált. Leültetett kedves vendégei asztalához, és együtt beszélgetünk, és közben derültek ki a részletek.

Pourgatorium cím: Ráday utca 27. Budapest 1092

Pourgatorium nyitvatartás: H-Cs: 16:00-23:00, P-Szo 16:00-00, Vasárnap: Zárva

Pourgatorium Facebook oldal: https://www.facebook.com/Pourgatorium-112085183678160

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

A Nagy Kocsmaturista Térképen a Pourgatorium is

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

A nagy küldetés cikke, aminek a Pourgatoriumba bugyrainak megismerését is köszönhetem:

Ráday utca, Budapest - Kocsmaturista

A budapesti Ráday utca és kocsmaélete

A „kiülőseiről”, teraszairól is nevezetes Ráday utca ellentmondásos jelenség, de Kocsmaturista szemszögből nagyon is a pozitív oldalra dől. Sokan szeretik a Rádayt változatosságának különböző elemeiért,

Tovább olvasom »

Másik nagyszerű helyszínek cikkei az utcában:

Külön cikk a Ráday utca gasztrokocsmáiról

Benne a Púder Bárszínház részletes bemutatójával

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

“Pourgatorium: olasz vérű koktélkocsma bárkinek a pesti Rádayn” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?