Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

iF JAZZ CAFÉ – Ráday utca, ahol naponta szól élőben a jazz

Az iF Jazz Café a budapesti Ráday utca hangulatos gasztrokocsmája főszenzációként mindennapos élő jazz-zenével és havonta változó kiállításokkal a falán. A jó italválaszték és finom ételek itt „csak” a hátteret szolgáltatják. Az iF életérzésbe főműsoridőben kell bele kóstolni.

Ez a cikk a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment és a Ráday Soho Egyesületen keresztül Ferencváros Önkormányzata támogatásával készült. Az iF Jazz Café  pedig a külön cikként megjelölést támogatta. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

A Ráday utca IF Jazz Caféjának szó szerint vehetitek a nevét, különösen a „Jazz” elemet benne. Ténylegesen mindennap gondoskodik egy fellépő vagy egy együttes az élő jazz muzsikáról az IF színpadán. Ilyesmit közel 2700 bejárt kocsmaféle után csak egy másikról tudtam meg: The Hat Bar Berlin.

Az viszont, hogy Budapestnek és a Ráday utcának van egy ilyen napi zenés élményitatója (és etetője), kimondhatóan áldás!

Az IF letagadhatna a korából

Ránézésre nem is gondolnánk, hogy az IF Jazz Café már 2007 óta operál a Ráday utcában, annyira üde és fiatalos hely. Persze többszöri megújuláson esett át időközben. Külleme most színes, bohém, nagyvilági, bárhol megállná a helyét, de szerencsére a Ráday utcában állja meg a helyét.

Bár az IF-ben akár nemzetközi sztárok is megjelennek szerelemből örömzenélni, esélyt adnak a befutás előtt vagy alatt állóknak, kezdőnek is, hogy megmutassák magukat a közönségnek. Érdemes követni az IF Jazz Café programjait online vagy helyben elkapni egy havi műsorlapot! 

Az IF jazz koncepció szinte véletlen született

Pár évig eltartott, míg kialakult, hogy az IF-ben naponta szóljon az élőzene. Állítólag nem üzleti modell volt, csak nem tudtak nemet mondani és egyszer csak ez lett belőle.

Az IF Jazz Café csattanós eredettörténete

Az IF-et egy régi hegymászóbolt helyén Hoffmann „Hofi” György alapította. (Majd merénylek róla is képet!) Kicsivel nyitás után vettek egy bárzongoristától egy zongorát, amire özönlöttek az emberek.

Hofiék kezdettől akarták az élőzenét, de a jazz stílus melletti elköteleződés egy Ráday utcai jazz fesztiválnak ihletésére kezdődött. A fesztiválra ők már ekkor sem a fellépőknek adtak helyszínt, mint a többiek, hanem saját fellépőket szerveztek helybe. Így indult meg a jelentkezés és a szakma érdeklődése az IF iránt.

Az IF régi arcai közé tartozik az egyszerre dekoratív és tehetségesen dekoráló Panka, a Ráday utca régi lakója és ismerője, és Kabdebó Matyiüzletvezető a jazz kocsmához szinte megrendezetten jól illő karakterével. 

IFteni ételek és italok

Büszke lennék erre a bekezdéscímre, ha én találtam volna ki, de az IF-esek sajátja. A megállítótáblán olvasható!

Bár a zene a legkarizmatikusabb csemegéjük, tartják a lépést étel-ital terén is. A régebben domborúbb kisüzemi sörprofiljuk stafétáját már inkább az erre felesküdött Csapszéknek adták, de attól még átlagnál érdekesebb söröket csapolnak, tanúságom szerint főleg cseh importsöröket, de így is tartanak üveges/dobozos kraftsör ínyencségeket, sőt van náluk magyar száraz Teacher’s cider is, ami nekem meglepő újszerű tapasztalat volt, ajánlom kipróbálni. 

Egészen nagy a borválasztékuk is fajták és márkák tekintetében, köztük Balaton-felvidéki borokkal, ritkaságértékű bolgár borokkal, és csúcsosodva a szekszárdi Vesztergombi József saját IF címkés vörösbortriójával: kadarka, vicarius, Cabernet Franc.

Legújabban koktélirányba fejlődnek, igyekeznek sziporkázni a klasszikusokkal, de bővítenék 6 tételről saját koktéljaikat is. Akad borkoktél, shotkoktél és long drink is. Van miből kísérletezni több alkalommal is. Inspiráló kihívót látnak az általuk is elismert utcabeli Pourgatoriumban. A koktéllap kínálattal jótékonyan persze a rövidital-választékuk is kerekedik.

Ételekből szépek, ez 100%-osan biztos. #FőlegVegán emberkísérletemmel általa hajtva megkóstolt csicseriborsós táljuk alapján finomak és bőségesek is , de úgy festett, intenzív élményt kapnak a tengeri apróságok, halak, csirkék kedvelői is, de rejlik a háttérben még paradicsomleves, juhturós sztrappacska, lecsó, kedvelt desszertek és persze a satöbbi. Hofi szerint oppurtunista konyhát visznek, a lényeg, hogy legyen finom.

Az IF dimenziók nem érnek véget

Az IF kívül, alul és felül is folytatódik, csupa érdekes új dimenziót jelentő plusz térrel. Az i(f)konikus piros, feliratozott asztalok védjegyei lehetnének már nem csak nekik, hanem a Ráday utca általuk lakott szakaszának is. A kellemes terasz amúgy is az egyik legnagyobb az utcában, kapacitása súrolja az 50 főt. 

A galéria pedig egy nyugodtabb, elvonulós társasági teret nyit, míg lent a félig nyitott „kártyaszoba” a legtalányosabb jelenség mind közül. Olyan tárgyakkal, aminek egyesével érdemes rákérdezni a történetére, ha egyszer sikerült bejutnotok.

Az IF Jazz Café közönsége

Amúgy a közönség – bár itt nem feltétlen egyértelmű – egészen vegyes. Gurulnak a rolleres lányok, jön a mosolygós ázsiai leányka csíkos haspólóban, terül a teraszon a fülbevallós baseball sapkás srác és mind ugyanígy megférnek itt, mint egy német ismerőseit elegáns betűrt ingben fogadó középkorú régimódi úr. Matyi úgy fejszámolja, hogy a vendégek 80%-a törzsvendég.

Nekem formálóan pozitív élmény volt látni, hogy Katona Csaba (ital)történész barátom az amerikai alkoholtilalom témájú zongorás előadó estjén a nagyon fiatalok is milyen kulturált figyelemmel érezték jól magukat. 

Ráadás kultúrkocsma/kávézó adalék, hogy az iF falai havonta új kiállításnak adnak felületet. Ha egyiket nagyon megszeretik, akár tovább is maradhat.

Én meg az iF-et szerettem meg nagyon, tetszik és értéknek tartom, amit és ahogy képviselnek.

IF Jazz Café cím: Budapest, Ráday u. 19. 1092

IF Jazz Café Facebook oldal: 

https://www.facebook.com/IF-Cafe-Jazz-Club-119649694670

(Amúgy a Csapszék mellett az iF közösségi kommunikációja is sorra meg tud mosolyogtatni. Gratulálok és jó utca ez e szempontból is)

iF Jazz Café nyitvatartás: H-Cs: 17:00-24:00, P-Szo: 12:00-02:00, V: 12:00-24:00 (A kevés vasárnap is nyitva tartó helyek egyike a Ráday utcában)

Kocsmaturista Térképen a iF Jazz Café is:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

A nagy Ráday utca cikk, ami az iF Jazz Café cikket is megszülte:

Ráday utca, Budapest - Kocsmaturista

A budapesti Ráday utca és kocsmaélete

A „kiülőseiről”, teraszairól is nevezetes Ráday utca ellentmondásos jelenség, de Kocsmaturista szemszögből nagyon is a pozitív oldalra dől. Sokan szeretik a Rádayt változatosságának különböző elemeiért,

Tovább olvasom »

Más nagyszerű helyszínek az utcából:

Külön cikk a Ráday utca gasztrokocsmáiról

Benne a Púder Bárszínház részletes bemutatójával

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

“iF JAZZ CAFÉ – Ráday utca, ahol naponta szól élőben a jazz” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!