Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

CSAPSZÉK RÁDAY, Budapest: kocsmalazaság és nívós italok

A Csapszék Ráday a névadó utca egyik legifjabb helye. 2019 végén nyitott mini kisüzemi/kraft/”kézműves” söröző és válogatott whiskeyző, egyúttal a ritka példaértékű közösségi gócpont. Olyan küldetésre tették fel a működésüket, aminél komponálni is aligha tudnék szimpatikusabbat:

„…igyekszünk bebizonyítani, hogy a minőségi italválaszték és a közvetlen kocsmahangulat nem egymást kizáró dolgok.”

Ez a cikk a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment és a Ráday Soho Egyesületen keresztül Ferencváros Önkormányzata támogatásával készült. a Csapszék Ráday pedig a külön cikként megjelölést támogatta. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

A martonvásári Hop-Island Beer sörfőzde saját kocsmájaként indultak, de a másodszerepet jóval túlhaladó önálló vezéridentitássá domborodtak. 8 sörcsapról kínálnak gyakran változó válogatott magyar söröket, 2 és 4 decis kiszerelésben. A nagyobb sokszor jobb üzlet! Legyetek résen!

A Csapszék térélménye is ráadás-vonzerőt jelent. A beltér színes, szemnek jól eső, barátságos sok érdekes kis részlettel. Jócskán kivették a részüket ebben a vendégek is, akik telefeliratozták és összerajzolták a falat, amit a háziak kezdettől a szabad önkifejezésnek kínáltak.

Így létrejött egy enyhén alteros benyomású, de nem túltolt, laza kis közösségi tér két szinten. A Csapszék varázsának őseleme a vendéglégkör is.

Az új kocsmagenerációban ritka példásan sikerült itt egy jókora baráti kört felépíteni. Külön vívmány, hogy egy fővárosi, ennyire központi helyen szemben a nagyvárosi emberi elidegenedés tanaival. A Csapszék önmagában is ellenérv lehetne a Ráday utca téves sztereotípiáihoz is.

Jót tett ilyen újkori laza és minőségi kocsmaadalék a Ráday utcának, de Budapestnek is. A Kocsmaturista felvállaltan Csapszék rajongó! A törzsvendégek egyébként hordának hívják magukat. A női részleg pedig elvileg a lagerta.

Egyik kedvenc vendégsztorim az itt megismert Barbié és Bandié,  akik a Ráday utcába költözve direkt kerestek maguknak egy törzshelyet és nagyon meg is találták a Csapszék formájában. — Mi itt lakunk — mondták, sőt még esküvői fotójuk is készült itt. Barbi büszkén vallotta be, hogy innét volt, hogy ő nem akart hazamenni. És valóban gyakran ütközöm itt beléjük. Ahogy pár alkalom után már nem tudtam úgy érkezni, hogy ne találjak én is ismerőst.

Nagyon jól vegyes a vendégkör. A horda tagjaitól a sörmániákusokon át nemzetközi, akár laosi diákokig. Sok lány is van, kik közül többen a Csapszék pultjánál kapják meg az első adag magasabb sörtudatosságot is transzformáló újszerű sörélmény mellé. Ezt jó látni.

Ahogy azt is, hogy a nagy társaságok mennyire szeretik a kis galériát, ahol szinte házibulit lehet tartani.

A két szint között a lépcsőt józansági tesztnek hívják helyben. A WC fenn  van, igy sokáig nem megúszható. Nekem ilyen vízióm van róla, amikor sor alakul ki.

A harmadik főkomponenst a vendéglátók alkotják, Sanyi, Péter és Zoli elemien őrült emberek, akiket más emberekkel való foglalkozásra teremtett az ég is. Még csak Sanyiról van akciófotóm, de pótlom a többieket is:

A humorukat már előlegben is meg lehet kóstolni a közösségi média oldalaikon, amik végtelenül szórakoztatóak. Még zabolátlanabbul megvalósítanak engem, mint én saját magamat. Kövessétek őket, ahol csak lehet. Olyan világban szeretnék élni, ahol a Csapszék kommunikációja az világnyelv.

Bár a Csapszékben csak ropi és popcorn a kaja, véletlenül hozzá-hozzá lehet jutni valami extrához. Volt, hogy turumba török fánkot kínált körbe az egyik vendég. Vagy horvát vendég a híres horvát vendégszeretet szellemében horvát és bosnyák rakiát villantott a táskájából nekünk, de belefutottam már kávés pálinka termékbemutatóba is.

A Csapszék Ráday „kis terasz, nagy hangulat” díjas is a Kocsmaturistán.

Az „itthon méltán világhírű Csapszékről…”, ahogy hívják a szomszéd IF Jazz Caféből Panka azt mondta, hogy „akkora, mint egy fél zuhanyzó, mégis Budapest egyik legjobb helye”! Nehéz lenne vitatkoznom (és értelmetlen is). 

Csapszék haladó idegenvezetés

A Csapszék helyszíni plakátjainak is külön nagy sztorija van: Sanyi egy régi punk barátja, Csaba régen leszedte minden koncerten a plakátokat, ahol járt, és komoly gyűjteménye gyűlt belőlük ipari szkennerrel szkennelve és részben a Csapszék rendelkezésére bocsájtva. Azóta bejárnak akár híres zenészek is a Csapszékben fotózkodni a saját régi koncertplakátjaikkal, amelyek akár nekik sincsenek meg.

Az állandó képek közül a galéria alatti sarokban lévők Sanyi édesapjának rajzait rejti. Az egyik John Lennon meggyilkolását ábrázolja, a másik egy családi tabló sok rejtett belső utalással. Ezek Sanyi gyerekkorában az ágya fölött lógtak. Sanyi gyakorlatilag újra berendezte a gyerekszobáját a kocsmája egy sarkában. A képet erről hamarosan pótlom.

Van egyébként sok érdekes tárgy, egyesével még érdekesebb háttérsztorival. Érdemes érdeklődni! 

A Csapszék Ráday végszavaim valának

Az, hogy hogy egy 2019-es hely olyan kiérlelt közösségi kocsma lehet, mint egy 1999-es az a Kocsmaturistának is kiemelten nagyszerű érzés.

Teremtettek a Ráday utcában egy külön világot és egy olyan eseményteret, amit érdekes figyelemmel kísérni, és érdemes bele-belecsöppeni, részesülni belőle.

Csapszék az őszintén őszinte hely

Ide csak bejönnek köszönni is beszélgetni is a vendégek elmondják, hogy mikor jönnek legközelebb. És sokat maradással tudtam tesztelni, hogy be is tartják.

Napjainkban a helyek divatosan gyakran őszintének nevezi magukat, és néha őszintén nem értem, hogy mit takarhat ez náluk. De ha valakire én is tartalmasan rá tudnám illeszteni az őszinte jelzőt, az például pont a Csapszék. Ez a hely, amiről pont azt tapasztalod, amikor ott létezel, mint amit célként hangoztatnak az orruk elől.

Kinek a csap…nekem a Csapszék!

Csapszék Ráday cím: Budapest, Ráday u. 17, 1092

Csapszék Ráday Facebook oldal: https://www.facebook.com/Csapsz%C3%A9k-R%C3%A1day-107638303960347

Csapszék Ráday nyitvatartás: H-Cs: 16:00-24:00, P-Szo: 16:00-02:00

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

Kocsmaturista Térképen a Csapszék Ráday is:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

A nagy Ráday utca cikk, ami a Csapszék Ráday cikket megszülte:

Ráday utca, Budapest - Kocsmaturista

A budapesti Ráday utca és kocsmaélete

A „kiülőseiről”, teraszairól is nevezetes Ráday utca ellentmondásos jelenség, de Kocsmaturista szemszögből nagyon is a pozitív oldalra dől. Sokan szeretik a Rádayt változatosságának különböző elemeiért,

Tovább olvasom »

Másik nagyszerű helyszínek az utcából

Külön cikk a Ráday utca gasztrokocsmáiról

Benne a Púder Bárszínház részletes bemutatójával

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

“CSAPSZÉK RÁDAY, Budapest: kocsmalazaság és nívós italok” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!