Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Shiraz – Budapest, Ráday utca – perzsa étterem italtöbblettel

A Shiraz a budapesti Ráday utcában egy perzsa étterem a dobozon kívül. Italozni is remek, bár kihívás itt nem enni. Elvarázsolt, mesés hangulat honol a mozaikszerű térben. Esténként nagy az élet odabenn és a teraszon Budapest első vízipipa-bárjában. Gyertek, menjünk a részletekbe!

Ez a cikk a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment és a Ráday Soho Egyesületen keresztül Ferencváros Önkormányzata támogatásával készült. A Shiraz pedig a külön cikként megjelölést támogatta. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Shiraz Budapest: helyiek között a nemzetközi is király

A budapesti Ráday utca változatos vendéglátó-kínálatában több kocsmafélét pont azért éltethetünk, mert törekszik minél helyibbnek lenni. A Shirazt viszont az egzotikusságáért szerethetjük. A teljesen nevén Shiraz Lounge & Restaurant alapvetően perzsa étterem és „és sok más” — de rá szó szerint érvényes ez a salbonfordulat. 1995 óta tanyázik a Ráday utcában, ahol az egyik legnemzetközibb sarkot tartja fenn. 

A budapesti Shiraz légköre és közönsége

Egyedülállóan világokat áthidaló jelenetsorokat tapasztaltam itt: ahogy a sisha mellé a tippemre arab származású szomszéd vendég épp Erdinger búzára cseréli a dortmundi DAB lagert. Vagy ahogy az ázsiai eredetű lány a vízipipa vezetékével majdnem laptopjára önti a mellettem lévő „irodaasztalnál” a tonikot.

Itt szembesültem a legglobálisabb vendégsereggel a teljes Ráday utcai projektben és volt csak angolul beszélő pincérnő is, de így sok magyart vagy a vegyes duót és társaságot is hallottam. Az alapító, Afi szerint télen a közönség 90% helyiekből áll.

A Shiraz az éjjeli órákban vibrál legjobban, sőt többször is ott találtam a legpezsgőbb és legvidámabb éjszakai életet a Ráday utcában. Afi megerősített:

Aki péntek vagy szombat este idejön, nem fog unatkozni. Ez nem egy déli hely, itt évek óta esténként indul be az élet!

A Shiraz kínálata

Shiraz italkörkép

A Ráday utcai Shiraz az a fajta európanizált perzsa étterem és sisha bár, ahol koktélok, kevert italok, egészen sokféle bor, sőt nálunk ritkább nemzetközi csapolt sörmárkák is főszerephez jutnak.

Természetesen közel-keleti ihletésű italokat is találhattok a lapon, mint az Anar, gránátalmás pezsgő vagy vodka alapú koktél. A pezsgőset kóstoltam és gyorsan megnyert. Bújik még mellette datolyapárlat vagy a perzsa dogh, ami állítólag a török rakihoz hasonlít, és gyakran isszák higítva. 

Shiraz étkek

Bár a Shiraz borlapja és a koktéllapja is elég dícső, érdemi hely az italozásra is, és előfordul, hogy mulatásba hajlik itt az este, nem érdemes áttekinteni az étlap felett se húsosnak, se vegetáriánusnak, se vegánnak: én a #FőlegVegán emberkísérletemmel hummuszt ettem, majd Afi még jól lakottan meghívott még egy falafeltálra. A videóforgatáshoz pedig egy hatalmas vegán-vegetáriánus lakomát kaptunk az itteni mezzéből.

Mezze gyorsdefinció

A mezze a tapas és az antipasti közel-keleti megfelelője: kisebb adag ízgazdag ételek egymás után vagy egymás mellett fogyasztva. Jók étvágygerjesztőnek vagy együtt akár főétkezésnek is. Én biztosan nem tudtam volna a 7 fogásos után még főbbet étkezni. Így is három részletben fogyott el a fele, de mennyei volt. Az pedig külön show, ahogy kihozzák a mezzét az asztalhoz a Shirazban. 

Volt ebben a terítésben pitákkal kínálva (rövidítve): paradicsomos sült padlizsán+ perzsa joghurtos, mentás padlizsán + hummusz + spanyol olíva + tzatziki + rántott feta sajt + perzsa hegyi fokhagymás tejföl

Afi mezzét minden új vendégnek ajánlja, mert nagyon autentikus és az alkoholhoz is tökéletesen passzol.

A mezze jelenségről lejjebb írok még a TÉMA MÉLYVÍZE blokkban.

Shiraz ételek a mezzén túl

Természetesen nem csak mezzéből, hummuszból és falfefelből áll a Shiraz Budapest étlapja, a húsosoknak egy totális új dimenzió nyílik. Afi, akinek az egész étlap a fejében van, nagyon büszke a „pörköltjeire” is. Bárkinek lelkesen tud mesélni vagy személyeset ajánlani a vegetáriánus mezzétől a nagy húsos fogásokig. Az utóbbiakat az egyéni #FőlegVegán emberkísérletem miatt személyesen nem próbáltam, de mutatok róluk kapott képeket.

Az egyik fő irányvonal a kebab, ami esetükben különböző eredetű és fűszerezésű nyársas húst jelent. A másik pedig a khoeresht: változatos pörköltek „egyedényételként” felszolgálva. Kombók vagy nagy tálak is kikérhetőek.

Alkoholmentes Shiraz italok

Ha nem alkoholos itallal öblítenétek a Shiraz étkeit, akkor lehet különlegességének nem mindennapi teákon kívül extrébb limonádévariációkat is választhattok,  gránátalmásat vagy rózsásat. 

A Shiraz története a Ráday utcában

Afi 1992 óta lakik Magyarországon. 30 éve SOTÉ-s diákként érkezett. Visszaemlékezése szerint a magyarok akkoriban még kevésbé mozdultak ki és annyira nem volt teraszozás kultúrájuk sem, hogy amikor ők az albérleti teraszon grilleztek, a szomszédok megilletődésükben rájuk hívták a rendőrséget. Azóta sokat változott a világ.

1995-ben, amikor Budapesten még viszonylag kevés külföldi étterem működött, Afinak jött a gondolat, hogy perzsa éttermet kellene nyitni helyben, a tanulás mellett. Az eredeti Shiraz negyed ekkora volt, mint a mai, majd egyre nőtték ki magukat, és több földszinti lakással egybenyitva jött létre a mai méret. 

Mivel stílusában első volt, jól ismert családi vállakozás lett, aminek kezdeti népszerűsége máig kitart. Egykor még Ms. Hastánc Hungary versenyt is tartottak itt.

A Shiraz másik régi arca: Ali bácsi, az apa

Ha többször jártok a Shirazban, össze-összefuthattok Afi édesapjával, Ali bácsival. Afi eredetileg csak segítségül hívta apukát a vizsgaidőszakokra, de végül annyira megtetszett neki itt, hogy ő is maradt, sőt szintén üzletet nyitott a Ráday utcában, Pink Rosa néven. Ettől még a Shiraz is „szíve csücske” maradt és rendszeresen fellelhető ott védjegyszerű vendégszerető nagy mosollyal.

Még hozzáteszem, a helyszíni női regiment is szuper kedves, mosolygós, érdeklődő, és a még érkező videónál is különösen segítőkész volt. Hasonlókat hallottam róluk az utcában is.

A Shiraz Lounge & Restaurant fúziós különlegessége

A Shiraz budapesti perzsa étterem, így kulturális híd az íráni gasztronómia és a Ráday utca között, de nem egy íráni perzsa étterem egy az egyben Magyarországra teleportálása.

Afi szerint a Shiraz egy ritkaságértékű „minden egyben” vendéglátóhely, ahol alkohol, teák, vízipipa és konyha együtt vannak jelen. Valamelyik általában hiányzik.

A budapesti Shiraz, mint vízipipa-bár

Afi mesélte, hogy a Shiraz volt Magyarország első vízipipát, vagyis sishát kínáló vendéglátóhelye. Eleinte csak hagyományos dohánytöltéssel indultak, aztán nagyjából két év múlva kezdett népszerűvé lenni a gyümölcsös vízipipa dohány, és bevezették azt is.

Afi is érzékeli, hogy mostanában mekkora divatja lett nálunk is az új sishabároknak. Sok a nyitás, zárás, de ő, mint első budapesti példány, stabil marad ebben a ligában is.

Shiraz Afi tanácsa a Sishasoknak:

Ahogy a szivart, ezt se tüdőzzék le. Meditációként közelítsék meg, ha egyedül vízipipáznak vagy élvezzék társasági élményként. Otthon nem ugyanaz! A társaságoknak egyéni szipkát adunk a sishához, így egyszerre akár négyen is használhatják.

A Shiraz beltere

Budapesti szemmel a Shiraz beltere is egészen kirívó külön élmény. 

 —  Mint egy mozaik —  mondtam, Afi pedig helyeselt. 

Megtudtuk, hogy régen a teljes Shiraz hasonlóan festett, mint a felső-belső ficak.

Később a Shiraz és Afi nyitott más stílusok felé is:

Most akad itt egy kis darab Monte Carlo, egy kis Marokkó, egy kis spanyol borbár, a negyedik szeglet pedig mondjuk egy kis mediterrán tengerpart:

A Shiraz megjelenés egy vendéglátóegységen belül, de több termen keresztül más az ízléseket is kiszolgál, nemcsak az Ezeregyéjszaka meséi életérzést, hanem akár a modern, fehér (nekem esküvői helyszín) stílust is.

A lenti sokáig nyűzsgő szalon pedig sokkal általánosabb báros hangulatot sugároz, akár késő estig a laptopja mellett borozó nővel és koccintó barátnőkkel, párokkal.

Persze a sarokba nézve már itt sem csodálkoznánk, ha bejönne Aladdin és Jázmin hercegnő, és leülnének egy lámpás mellé, inkább csak várnánk, hogy a melyik perzsa szőnyeg repül le hozzájuk a galériáról.

Afinak is a perzsa szőnyeges, perzsa lámpás tér, a hazai éttermekre emlékeztető mesés világ a kedvence. (Mutatott képeket, nem meglepően tényleg ezzel rímeltek a legjobban a legjobban.)

Végszavaim valának

„Itt vagyunk a mesés Shirazban!” És ezzel nem is magamat idézem. Egy vendég a teraszról így adott helyzetjelentést a telefonban a túloldalnak. Aligha mondhatnám találóbban.

A Shiraz a perzsa-európai fúziós hangulatával váratlalan globális lokalítás a budapesti Rádayn. Bár az utcában az elképzeltnél több helyiek kocsmája vagy étterme sorakozik, direkt jó közéjük egy ilyen multikulti adalék enni-inni, akár shisázni, és élvezni ezt a nálunk ritka teret. 

Extra értéke, hogy vasárnap is nyitva tart, ami kincset ér a Ráday utcában!

Shiraz Lounge & Restaurant cím: Budapest, Ráday u. 21., 1092

Shiraz Lounge & Restaurant Facebook oldal: https://www.facebook.com/shirazrestaurants/

Shiraz Lounge & Restaurant nyitvatartás:

H-V: 17:00-00:00 (Újra: a kevés vasárnap is nyitva tartó Ráday utcai hely egyike!)

A TÉMA MÉLYVÍZE

A mezze perzsa eredete:

A mezze bár egész Közel-Keleten, sőt még Görögországban, Balkánon is alkalmazott étkezési mód, több forrás szerint is Perzsiából származik a szóval együtt. A legendák szerint eredetileg az uralkodó előkostolóinak szolgálták fel a kis adag ételeket, hogy teszeljék rajtuk, hogy nem mérgezettek-e, majd az uralkod osztály átvette ezt az adalogást magának is. A mezze szó a perzsa élvezet vagy kóstolás szavakból ered: (mazzeh vagy mazzah)

Forrás: index.hu és wikipedia

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

Kocsmaturista Térképen a Shiraz is:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

A nagy Ráday utca cikk, ami a Shiraz cikket is megszülte:

Ráday utca, Budapest - Kocsmaturista

A budapesti Ráday utca és kocsmaélete

A „kiülőseiről”, teraszairól is nevezetes Ráday utca ellentmondásos jelenség, de Kocsmaturista szemszögből nagyon is a pozitív oldalra dől. Sokan szeretik a Rádayt változatosságának különböző elemeiért,

Tovább olvasom »

Más nagyszerű helyszínek az utcából:

Külön cikk a Ráday utca gasztrokocsmáiról

Benne a Púder Bárszínház részletes bemutatójával

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

“Shiraz – Budapest, Ráday utca – perzsa étterem italtöbblettel” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!