Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Élesztő Terasz, Buda – (nem csak) kraft sör kocsma a város tetején

9 év után nyílt meg a legendás pesti Élesztő budai tesója. Itt szó szerint a magasba emelték a sörkultúrát: a Mammut II. pláza tetejére fészkeltek hiánypótlón arany középutas budapesti tetőterasz-bárként. Az alapvető 15 kisüzemi sörcsap mellett más italokból is különleges kínálatot építenek. Lesz konyha is! Mutatom közelebbről a panorámakirályt!

Ez a cikk az 4BRO és az Élesztőház támogatásával készült. Szponzorált tartalom = ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Élesztő Terasz: Hol van és milyen?

Buda egyik legközpontibb területén, ahol szemből már nem látjuk, négy emelettel a föld felett 15 csapról sör terem. Szó szerint csak egy ugrás a Széna tér, de ezt ne próbáljátok ki a helyszínen!

Már ötletfázisban is hallottam az Élesztő Terasz jöttéről, nagyon örültem és vártam. A 2022 nyár végi nyitás után nem sokkal, jött is a kedves meghívás. Amint tudtam, menten mentem-láttam. A 4-es-6-os mellett felszálltam még egy négyesre (emelet) és rögtön elszálltam a látványtól. Mindig mondtam, az életnek igenis van háttérzenéje. A belépőmhöz a „you really got me” szólt hangosan. És, mint a dalban, én is elsőre így éreztem az Élesztő Terasz iránt: Te igazán megfogtál engem. 

Még jobb volt, mint ahogy elképzeltem. Nem leselkedtem sokat a képeikről előre, nem akartam lelőni magamnak a poént. Nagyszerű térérzése van, csuda kilátással félkörbe. Az adottság mellett a hozzáadott érték is pompás, visszafogott indusztriális stílus, de búján sok növénnyel, például bambuszokkal, illetve hatásos hangulatvilágítással, a fém-fa natúrszínek mellett itt-ott színes székekkel. Nagyon szépen állnak össze a részletek kerek egésszé. Rögtön megragadó, marasztaló miliő, ahova szívesen vágytok vissza.

Rálátni a Budai Vár egyes részeire, az organikus építészet jellegzetes ikonjára, a Hattyúházra, a nemrég felújított káprázatos Postapalotára. Aki pedig még urbanistább (én jelentkezek), az élvezheti a 4-es-6-os villamost is fentről sörrel a kézben vagy a követheti a Széna tér megújulását. 

Ráadásul éjjel új arcát mutatja a színtér.

Az Élesztő Terasz kínálata

Az Élesztő Terasz szimpatikus lazasággal csak úgy hirdeti önmagát, hogy „kocsma a város tetején”, és a recept valóban ennyire egyszerű is. 

Az a pontosítás kel el még, hogy ez egy jó kocsma a város tetején. Kocsma, mert tényleg jobban szól az italozásról, mint bármi másról. Jó, mert tudatosan minden italfajtából fellépcsőznek a minőségi szintig. Az „anyaÉlesztő” a 2010-es évek eleji sörforradalom bölcsőkocsmája volt, ezzel a néven Budapesten onnantól nem létezhet nem sörszívű hely.

Egy látványos széles pultban 15 sörcsapról kínálják a söröket. Nem szálltak be a 30+ csapos helyek versenyébe, de azt gondolom, hogy minden alkalomra jut elég választék.

Az Élesztő Terasz sörök kisüzemiek, csapoltak és magyarok

Az „anyaÉlesztőéhez” hasonló koncepcióban Budán is válogatott magyar kisüzemi sörfőzdék tételei forognak a csapokon. A rajtoló kínálatban olyan évek óta népszerű sörmárkákat találtam itt, mint:

Fehér Nyúl Brewery

First Brewing Co.

Hara’Punk

Horizont Brewing

Hübris

MONYO

és egészen újoncként kóstolható itt a Cecei Sörüzem is.

Persze a főzdék köre nincs kőbe vésve és még csatlakozhatnak továbbiak is. Vannak Élesztő márkájú sörök is, azok mögött egyesével más-más elkövető főzde áll.

Nagy volt a sörfajta-változatosság is, lépcsőzetesen faltól falig felépített kínálattal találkoztam. Nem egy elvetemült sörkocka csalogató hely extrém tételekkel, inkább a középhaladó alapokból áll a kínálat zöme, de minden ízléssel pacsizik. Elindulunk már a radlertől és a könnyű alapsörök (light lager, session IPA) után gyorsan eljutunk a közönségkedvenc lager, búzasör, meggyes sör, APA, IPA, New England IPA, stout szintjére, de találtam itt savanyú sört, sőt mangós sós savanyú sört (gose) is. Az ínyencebbekre is gondoltak, sőt kevert műfajokat is ittam, mint Session NEIPA vagy a New England APA. Akkor sem kell megijednetek, ha ezek a sörfajták nem sokat mondanak Nektek. Lehet, hogy pont itt szerzitek majd velük az első tapasztalatokat. A pultnál (pultszervíz van!) a kollégák adnak majd támpontot a sörökről, sőt akár egy kortynyi kóstolót is. Arra is remekek az ilyen helyek, hogy gyakorlatban lehet sörműveltséget magunkba inni. Úgy a jó!

Levente üzletvezető szerint a rendelés diktálja a cserét, ha egy fajta lefogy, hasonlóból pótolják: „Bekerül a létra a pultba-krétatábla töröl-új cucc felír!” Így egy alkalommal a sörös apály-dagályra figyelve akár még a 15-nél is többféle sört is kóstolhattok itt.

A gluténmentes és az alkoholmenetes sörök kivételek a csapolt és magyar szabály alól. Ezek dobozosak vagy üvegesek, sőt a mentes még cseh is (Primator Nealko).

Söradagok és árak (2022 AUG)

Az adagok 2 és 4 decisek, árazásuk arányos. Kicsit is ugyanúgy megéri venni, ha inkább többféléből kóstolnátok keveset. Az árak is lépcsőzetesen épülnek fel, a középszint a 350-375 Ft-os deciár, ami már 2019-ben is jellemző volt a budapesti kraft sörszcénában. Ma már jobb üzletnek számít. A belépőszint a 425 Ft-os 2 dl-s Élesztő Lager volt. A legmegtekertebb sör, a 2 decis Hara’Punk mangós gose volt került legtöbbe (1025 Ft), de az élménye is kiemelkedő volt. Az árak most hypergyorsan nőnek mindenütt, így vegyétek figyelembe, hogy 2022 augusztusban írtam ezeket a sorokat.

Egyéb italok az Élesztő Teraszon

Ha netán felesküdötten nem sörös barátaitokkal mentek az Élesztő Teraszra, nekik sem kell hoppon (és csak hopon) maradni, van sok minden más is.

Második hangsúlyos italirány a natúrborok. Elég sokrétű és érdekes borkínálatot láttam, de az Élesztő hagyományokhoz hűen illendően először a sörkínálattal ismerkedtem. Legközelebb jöhet a sörre bor. Ezek a borok a sörökhöz képest magasabb árfekvésűek, de cserébe ritkábbak és különlegesebbek. Aki viszont fröccsözne, vagy folyóborozna, az talál rozé és fehérbor a FEIND Pincészettől barátibb áron.

A másik Élesztő Terasz érdekességüket a magyar Czider márkájú cidert is egyelőre csak elvitelre spájzoltam be. Van száraz és édes verzióban. Ha megtörtént a bontás, beszámolok róla itt.

A hátsó bárpolcok is szépen tele vannak mindenféle üvegekkel. Rumból, ginből, whiskeyből is a sörhöz hasonlóan az alapoknál kezdenek, de elmennek a „prémium” különlegességekig. Két komponenses kevert italokat (például gintonik) még kínálnak, de a koktélokat szándékosan kihagyták a választékból. Bár én pont kaptam egy improvizált házi sörkoktélt (sörcuvéet) Patriktól a bárpultban, ami a cseh vágottnak egy kisüzemi ínyenc változata lehetne fekete stoutból és a mangós sós savanyúból. Jó csemege volt. Köszi!

Az alkoholmentes helyzetben érkezőkkel is együttéreznek, a Primator Nealkon kívül vannak limondék, üdítők, és tippemre, az egészen sokféle tonik biztosan gin nélkül is kapható.

Kaják az Élesztő Teraszon

Már most sem kell éhezni az üres gyomorral felliftezőknek. Az Élesztő Terasz felkészült Tapas tállal, egy, kettő és négy személyes kiszerelésben. Olívabogyó, sajt és eredeti olasz sonkák és szalámik vannak rajta. Az utóbbiak a közeli rokon, a Zsiráf Buda nápolyias pizzakonyhájából származnak. A kenyerükre szintén kiemelten büszkék: közelből szerzett frissen sült kovászos bagett- vagy francia bagettszeletek. 

Ez ugyanakkor csak a kezdet, mert már ott jártamkor épült a talányos konyha, a háttérben egy gasztrofurgonban. Amint tudható, hogy ott mit élesztenek, én is tudatom Veletek.

Légkör az Élesztő Teraszon

Háttér és csapat

Érdekesség, hogy az Élesztő Terasz nem szeplőtelen fogantatással jött létre csak az Élesztőből, hanem a sok vendégláthelyes 4Bro csoport és Élesztő szerelemgyereke. Az régi Élesztősöket ismerem és minden bizalmam az övéké volt a nulláról. A 4Bro viszont részint nagyobb szabású, „felnőttebb” helyeket vezényel. Így bevallom, kicsit tartottam tőle, hogy mennyire lesz majd közvetlen az új Élesztő, de minden kétségem elszállt, amikor először beszéltem Leventével az egyik üzletvezetővel. Ő belevegyíti a sok részletre figyelés mellett a lazaságot és a bohém hangulatot az itteni légkörbe. Jó itt magasan a levegő. A csapat is vidám és lezser, nem egyenruhás, egyenmaníros droidok sora. Szembesültem itt Mortal Kombatos pólóban csapoló lánnyal is.

Zenevilág

A választott zenék nagyon hozzá tartoznak az Élesztérzéshez.Halottakat hallgatunk. Csak!mondta morbid kifejezéssel Levente, aki többek között a Made in Pécs híres, zenés lelkű kocsmában alapozta eddig a karrierjét. Sorolta is a kedvenceit a teljesség igénye nélkül:

Led Zeppelin, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Guns N’ Roses, Soundgarden, sőt akár punk zenék és metál is beleférnek. Mivel Levente az esti, éjszakai üzletvezető, előtte a nappali műszakban, nyitás után még simán szólhat elektronikus zene is. Viszont Előfordul, hogy Leventéék Panterával zárják a estét. Ha azt halljátok az Élesztő Teraszon, akkor veszélyes, hogy közelít az utolsó kör és kilépő ideje.

Mint az éter önkéntes DJ-je is, Levente különösen kényes a zenei listára. Nem is volt rá panaszom, sőt, és ez tudatos stílusválasztás csak karakteresebbé teszi a helyet.

Amúgy rendszeresen tartanak ezen a törvényen kívüli zenés esteket is a ‘Teraszon az aktuális tematika stílusában, ahol viszont bármi beleférhet. Már tetőterasz „Rooftop” Disco is volt.

A vendégkör

Én egy csendesebb keddi műszakban mentem, de így is szépen volt jövés-menés. Állítólag már vannak bőségesen törzsvendégek is. A közönség lelkesedése nem állt meg az újdonság varázsánál. A főnapok, a péntek-szombat esténként nagyjából teltházasak.

Elég sok férőhely van, nagy társaságok is helyet tudnak foglalni, de itt állófogadást is jó játszani, vagy a korlátnak támaszkodni a széléről, onnan nézni szerteszét.

Élesztő Terasz, a hiánypótló tetőterasz-bár

Nagyon kellett és nagyon jól jött egy ilyen hely Budapestnek. Az eddig tetőterasz-bárjaink jellemzően nemcsak a magaslathoz, de a magas élethez is kötődtek. Fancyk és pazarok, ahhoz rímelő árfekvéssel is. Aztán van még másik végletnek, a „nyócker” közepén a szintén nagyon érdekes és eredeti Gólyának a tetőterasza, amit ugyancsak nagyon lehet szeretni (én is imádom), de az meg már alterosabb, másik irányba réteghely, és a kilátása nem akkora bónusz.

Az Élesztő Terasz meghozta a budapesti tetőteraszok világába az arany középutat és még csak sörösnek sem feltétlenül kell lenni hozzá. Ha beindul a konyha is, és még jó is lesz, könnyen összeáll a felvilági utópia.

Az Élesztő Terasz közeli és távoli jövője

Mivel a megnyitás nagyjából egy hónapot csúszott a részletek banánhéján, azt mi vendégek lecsúsztatjuk ősszel, és idén jutalom egy hónappal tovább marad nyitva az Élesztő Terasz, várhatóan október végéig. Viszont jó tudni, hogy idényhely lesz, szóval a karácsonyt nem tudjátok itt kibekkelni. Márciusban vár majd újra ifjakat és időseket az itteni Levente szerinti felnőtt buli, nagyjából harmincas átlagkorosztállyal, de vonzva fiatalabbakat és idősebbeket is, magyart és külföldit, bárkit.

Élesztő Terasz cím: Budapest, Lövőház u. 2, 1024.

Élesztő Terasz Facebook oldal: 

https://www.facebook.com/ELESZTOTERASZ

Élesztő Terasz nyitvatartás:

H-V: 16:00 – 23:00

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

CIKKAJÁNLÓ

Gyűjteménycikkek, amelyekben az „AnyaÉlesztő” szerepel:

Kocsmaturista Térképén az Élesztő Terasz is

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?