Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kocsmahírek: 2023. július összefoglaló

Új rovat debütál ezzel a cikkel, egyszerűen és nevéhez hűen: Kocsmahírek. Nyitások, zárások, átalakulások, spontán új találatok, amelyekről az adott hónapban értesülök. Az első közvetített hónap 2023. július. Ezeket a cikkeket egész hónapban frissíthetem. Érdemes tehát elmenteni a havi linket és többször rákattintani. 

HÍRSZABÁLYZAT: Az értesülés/feldolgozás sorrendjében mindig felülre teszem a legújabb hírt/újdonság értékű spontán felfedezést. Színkódok jelzik a különböző típusú híreket a címekben.

Nyit-Zár: bezárt az Italom Dunakeszi bezárt, nyitott a KLAUZÁL CRAFT

Sajnos személyes látogatásom nélkül zárhatott be Budapest közvetlen szomszédjában, Dunakeszin az Italom Dunakeszi Kézműves Söröző. Jó hír viszont a Budapest VII. kerületi „Bulinegyed” közepén ugyancsak tőlük az utóbbi időben kocsmátlan Klauzál téri Vásárcsarnok emeletén megnyílt új egység, a Klauzál Craft. A névből is adódóan főleg kraft (kisüzemi, „kézműves”) sörre építenek, mellette ígérnek jó borokat és röviditalokat, sőt különleges ételeket is. Látogatás után majd többet mondhatok. (Majdnem) minden újoncnak örülök, de elsőre hallásra sajnálnám a cserét, hogy a „Dunába hordott víz” cserélte a Dunakeszibe hordott változatosságot. Ugyanakkor fontos szerepvállalás itatót telepíteni egy azt nélkülöző piacra. Piac szemszögéből még késői is a keddtől-szombatig tartó nyitvatartás 13:30-tól a csarnokkal együtt 21:00-ig. De a kocsmanegyed szemszögéből pedig üdítő oázis, hiszen egy későn kelő, éjjeli ivókra építő területen kora délután alig lehet valami jót a (minőségre is) szomjas bolyongó. Több kalapommal nekik! Amint lehet, megyek! 

Parragh Péter Sörcikkgyűjtő már megelőzött, ő négy sörcsapról számolt be, rajtuk magyar kisüzemi sörökkel: épp Szent András Sörfőzdével, SIMA Brewinggal és a fertőrákosi KROIS Brewinggal. A Facebook oldalukon pedig már zenés programot is sikerült tetten érni. Úgy néz ki, jó lehet ez! 🙂 

Klauzál Craft honlap: https://www.facebook.com/klauzalcraft

Klauzál Craft cím: Akácfa utca 42-48. Budapest 1072

Nyitvatartás: K-SZo: 13:30-21:00

Kocsmaújranyitás: Golyós, Budapest - Római-part

Egy tavaszi jó hír rám újként hatott a Római-parton mászkálva. A pár éve bezárt emblematikus és egyedi Golyós áprilisban újranyitott. Ráadásul a régi szellemiséget és területvázat megtartva, de kicsit modernizálva és színesítve az eredeti üzemeltető unokaöccse, Zoli nyitotta ki ismét. Csak egy beköszönésre volt időm, és nem tudtam kiélvezni a régi kedves teret, ahol az etető-itató-bográcsot is adó vendéglátás mellett ritka módon golyós „pétanque” játékot is lehet játszani. A Golyós amúgy a Római-part egyik legegzotikusabban ható, legkukcósabb, legbújább növényzetű bebúja és kibúja. 

Golyós honlap: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057623762466

Golyós cím: Budapest, Római part 45, 1031

Nyitvatartás: mindennap: 11:00-23:00

Kocsmanyitás: Csíz, Zalaegerszeg

Csíz Kiülős Beülő - végre egy "újrahasznosított" indusztriális teraszos hely Zalaegerszegen

Boldogan ért a hír, hogy szülővárosomban, Zalaegerszegen a nyáron új szabadtéri „amilyen még nem volt” hely nyílt, ami nagyon is hiánypótló. Nem is annyira a belvárosban, hanem a felemelő Platán soron, ráadásul végre pikánsan a régi Zala Megyei Tejipari Vállalat zalaegerszegi kirendeltségének, becenevén a „sajtgyárnak” a telepén, főleg annak udvarában nyílt.

Mai divat szerinti (de jó), nagyvilágias kerthelyiség, amilyen még nem volt a városban: színes bútorok, babzsákfotelek, utcakaja, konténer bár, DJ, pingpongasztal. Ezek felett hangulatfokozó égősorok. És hogy teljes legyen a kortárs körkép: repohár, ami 500 Ft betétdíjért váltható ki és teljes áron vissza is váltható.

Amúgy elsőre egyes tételek árai is meglepően barátságosak menő helyhez képest: 300 FT / deci áron tudtam a fröccshöz Nagy és Nagy bort kérni. Pont június 30-án éjjel villámlátogattam először. Nagy hangulat volt és sokadalom. De tudjátok, hogy mi volt a legnagyobb pikantériája a helynek? Az, hogy a WC-k a régi „sajtgyár” épületegyüttesben vannak, és tudatosan meghagyták őket olyannak, mint voltak. Már a nosztalgikus lépcsősor lenyűgözött.

De a WC az egyszerre időutazás és egyszerre Jamie és a csodalámpa világa…mondjuk Jamie és a Csodalámpa világa is időutazás-

Zalaegerszegieknek, zalaiaknak, ide látogatóknak szívesen ajánlom ezt a helyszínt. Öröm, hogy lett egy ilyenünk. Remélem, télire belső helyiséget is nyitnak. Most egyelőre minden kinti. Gyorsan felkapták a népek, a hosszú sorral számolni kell, úgyhogy túlélő tipp lehet a még tartó itallal beállni a sorba. 

Csíz FB oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100093055942350

Csíz cím: Zalaegerszeg, Platán sor 4, 8900 

Nyitvatartás: keddtől vasárnap: 16:00-éjfélig

Kocsmanyitás: TETØ by Mad Scientist

14 sör csapos sőrült sörkert a Westend pláza tetején.

Tádám! Ováció! A Mad Scientist, országunk ma talán legbuzgóbb, őrületes főzeteiről nevezetes sörfőzdéjére Kőbányáról, megnyitotta a negyedik sörszentélyét Budapesten, méghozzá a Westend pláza tetején überlazán TETØ néven. 

A főzde melletti kőbányai MAD KERT (CIKKBEN ITT!), az Anker közben kanyargó belvárosi MADHOUSE (CIKKBEN ITT!) és az óbudai Mad Garden Buda után a magasban is várják 14 sörcsappal az ínyenc vagy extrém sörök kedvelőit, és nem csak őket, ugyanis természetesen komplett sörkísérő magaslati utcakonyhával is készültek a Baan’s Kitchennel összefogva: a főszerepet a hamburgeket kapták, de tesznek kitérőt vegetáriánus irányba is. A sör mellett a bor és spiritlap (például rumok, ginek) is tudatosan válogatott.

Ennyi Mad Scientist hely még biztosan nem volt egyszerre a fővárosban. A Westend tetőterasz pedig már bravúrosan bizonyított alkalmi sörfesztiválok helyszíneként. Nagyon nem rossz kombó! Személyesen még nem látogattam meg, de amint a koordinátáim engedik, azonnal megnézem magamnak is a Mad helyek TETØpontját! Addig is: előzzetek meg!

Érdekesség, hogy ez már a második plázatetős kraft söröző Budapesten a 2022-es, a Mammut fejére nőtt Élesztő Terasz (CIKKBEN ITT!) után.

Csíz FB oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100093055942350

Csíz cím: Zalaegerszeg, Platán sor 4, 8900 

Nyitvatartás: keddtől vasárnap: 16:00-éjfélig

Kocsma újranyitás: Szekér Betérő, Zalaegerszeg

Pár hete/hónapja (?) hirtelen bezárt Zalaegerszeg egy nagyon régi kocsmája, a távolsági buszmegálló közelében található Szekér Betérő. Nagyon gyorsan jött az újranyitás híre. Esélyes, hogy pusztán csak hirtelen hatalomátvételről van szó, mert azt megtudtam, hogy (nekem sajnos) nem a régi üzemeltetők viszik tovább, akiknek köszönhetően pedig eggyel több helyen volt csapon cseh sör, méghozzá Litovel a városban.

Ha mégis újranyitásnak értékeljük ezt a manővert, akkor rövid idő alatt ez a harmadik hasonló cselekmény Zalaegerszeg kocsmaéletében, a Laguna Presszó és a Players Café után.

KOCSMAZÁRÁSOK BUDAPESTEN: Input, Vokál Rock Bistro, R56

Egy ideig úgy tűnt, hogy minimum 5 kocsmafélével is kevesebbel kezdjük a júliust Budapesten, de első körben ebből csak 3 bizonyult igaznak. 

Nagyon sajnálom, hogy tragikus hirtelenséggel elvesztettük az Input étterem & bart a Ráday utcából. Egy markáns, stílusos vendégtér volt, és kellemes meglepetésemre sokkal lazább, mint elsőre gondoltam. A 2022-es nagy Ráday cikksorozatnak is eleme volt és bár elég balul elsülve,. de az I. Ráday kocsmatúrának is. Már csak emlékiratként olvasható a következő cikkem róla:

Remélem, vendéglátóhely nyílik a helyén, azt is hogy kocsmázásképes lesz, és továbbviszik Ipacs Géza műhelyének látványos dekorációját. 

2023. SZEPTEMBERI FRISSÍTÉS: Sajnos Ipacs Géza munkáinak már most hűlt helye. A remény is meghalt, utoljára, de meghalt.

A másik júliusi valóban elköszönő helyszín a Vokál Rock Bistro volt Újbudán, a Bartók Béla Út legmozgalmasabb keresztutcájában, a Lágymányosiban. Bár a Vokál Rock Bistro valóban teljes értékű, és híresen jó bisztró is volt, a rockkal átitatott világa miatt kocsmaként is nagyon szuperált. Sajnos csak egyszer járhattam oda, de gyorsan odáig lehettem érte. Nyúzó Imi és csapata nem csak a külcsínnel, hanem személyiségeikkel is megteremtették a vagány légkört és gondoskodtak az emlékezetes élményekről. Egy spontán kocsmatúrán mentünk oda, amikor is éjszakai bundáskenyérrel leptek meg minket, már ezen a szinten is megvillantva, hogy mit tud a konyha.

Azért van értelme nyugtukkal is ennyire dícsérni őket, mert jön a folytatás. Pestre készülnek. Még nincs meg az új hely, de alig várom, hogy minél előbb megírhassam ebben a rovatban.

2023 SZEPTEMBER FRISSÍTÉS: Visszavonásig, de saját kürtjük szerint legalább decemberig hétvégénként (pénteken-szombaton, néha akár csütörtökön-pénteken-szombaton pop-up módban nyitva van a Vokál 18:00 órától jókedvig.)

Több személyes infó itt:

https://www.facebook.com/photo?fbid=847241056988193&set=a.814899020222397

R56 bezárás a Margit híd budai hídfőjénél saját szemszögből:

Raffay Ernő lesz a búcsú-Polbeat vendége – Bezár az R56 Szabadságharcos Söröző

 

Még van itt róla egy meglepő szemszögű Telexes cikk is. Mint soha, most sem politizálok, de ez olyan sehova nem valóan érdekes:

https://telex.hu/belfold/2023/07/05/r56-sorozo-pestisracok-bezaras

 

TETSZHALOTT KOCSMÁK BUDAPESTEN: Aranykorsó és InGame GamerBar

Íme két kocsma, ami bár úgy volt, hogy elköszön, végül mégsem. A 11. kerületi éjjel baglyainak legkevésbé kell bemutatni az Aranykorsó Sörözőt a Móriczon, a legendásan sokáig éjjel-nappali célállomás megkerülhetetlen volt számukra (alkalmilag számunkra), de egy új szabályozás nyomában az éjszakai nyitvatartása 1:00 órára korlátozódott. A helyszíni infókból úgy értelmeztem, hogy többek között erre is válaszul az Aranykorsó redőnyt akart rántani, de végül a tulajdonosa még adott neki pár hónapot és a búcsúbulit és a készletsöprést gyors visszatánc követte. Reméljük, beválik a kísérlet és nem kell búcsút venni. 

Cserébe ebből a kapcsolódó Aranykorsós cikkből:

https://enbudapestem.hu/2023/07/06/ujbudan-addig-orulnek-a-bartok-bela-ut-sikerenek-amig-a-bartokon-maradnak-az-emberek

értesültem sokkolódva, hogy a Happy Drink Bar, ami szerepelt a 23 legajánlottabb budapesti kocsmás gyűjteményben 2017-ben, és az egyik legszimpatikusabb diákkocsmám volt a városban, még áprilisban 10 év után számukra is váratlan hirtelenséggel bezárt. Az okokról itt beszélnek:

https://tinyurl.com/272rm679

A VII. kerületi bulinegyed teljesen kirívó, minden sorból kilógó tágas kétszintes videójátékos kocsmája is záróbulit hirdetett június utolsó napjára. 

Bár nekem az alapfunkciója nem az esetem, de mégis jó emlékű hely volt, finom Horizont Brewing Hazy Queent ittam csapolva a pultjuknál pár évvel ezelőtti első és egyetlen látogatásomkor. Sajnáltam, hogy csak egyszer voltam és tessék, bezár. Erre nem újranyitó bulit hirdettek rá alig egy hétre? Magyarázat nem volt. Szívesen érteném, mert ez így még zavaróan fura. Egyelőre még nem oknyomoztam. 

𝐅𝐄𝐋𝐇𝐈́𝐕𝐀́𝐒: Ha értesültök aktuális kocsmahírről változásról az egész országból, akár azon túlról, légyszi szólatjok, hogy ne csak főleg #Budapest és #Zalaegerszeg híreit tudjam közvetíteni.
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

Szólj hozzá!