Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Van Nálatok terasz!!! – Budapest 6. kerület teraszos, kiülős kertes kocsmái

A nagy teraszos, kertes, kiülős, néha csak nyári helyeket gyűjti össze a „Van Nálatok terasz!!!” rovat, rendszeresen frissítve. Ez a 6. kerület oldala. Hiába belvárosi kerület, a nagy teraszos/kerthelyiséges kocsmafélék száma itt meglepően kicsi. Kezeljük hát annál nagyobb kincsként a meglévőeket. Itt kisebb kihívás teljes listáig jutni, igyekszem is neki megfelelni.

A budapesti 6. kerület nagy teraszos, kertes kocsmás világa

A 6. kerület mindhárom, nagyon különböző élményvilágú kerületrészére jut kocsmázás kompatibilis nagy terasz vagy kerthelyiség, csak meglepően kevés. Persze a sokszínű, mozgalmas és maximálisan belvárosi Belső-Terézvárosban vár a legtöbb célpont, de a spontán tévelygéssel ott is könnyű hoppon maradni. Kicsi a sűrűség. A Nagykörút túloldalán fokozatosan csendesedő Külső-Terézvárosban, és a Hősök tere közeli Diplomanegyedben pedig már nagyon kell tudni, hogy hova menjetek. Igyekeztem minden nagy teraszt, kerthelyiséget egy csokorba szedni, amit kocsmázásra is alkalmasnak találok. Ebben a bejegyzésben csak a nagyobbakat.

TÉMÁK és HELYEK!

Kattanjatok az érdekesre!
 
(Folyamatos utántöltés zajlik nyári szezonoknban!)

Előszó Budapest teraszosairól

Budapest teraszos itatóinak világa a zárt terű kocsmaéletéhez képest sokkal utópisztikusabb, egyenletesen magasabb színvonalú. Jobb a híre, pozitívan vegyesebb közönséggel. Mindkettő mellett vannak érveim és ellenérveim, de egyiket sem cserélném le a másikra.

A blogindulás óta tervezett külön gyűjteményt a nagy teraszos helyeknek 2019-ben kezdtem meg Budapesttel. Sorban újralátogattam őket, valamelyiket először (még tart a folyamat). Az eredmény nagyszerű érzés! Nagyon is van mire büszkének lennünk. A fővárosi kocsmabeltereinknél nem mernénk 50%-os arányt megelőlegezni a valamirevalóknak és az átlagosakkal vagy rosszabbakkal szemben. Cserébe a terasz / kertdomináns ivók közül 10-ből 9 a maga módján ezért vagy azért kiemelkedő, felemelő, karakteres, emlékezetes. 

2020-ban a 11. kerületet kínálatát emeltem ki először a gyűjteményből erre a saját oldalra.

Ha érdekel hogy mi alapján szerepelnek itt egyes helyek, míg mások nem, akkor itt részletesen bemutatom itt:

A válogatás szempontjai

BELSŐ-TERÉZVÁROS TERASZVILÁGA

A Nagykörúton belüli Belső-Terézváros utcahálózata ugyan tele van kocsmákkal, de nagyon sok a pincekocsma vagy a pici csak belteres vagy kis járda- / parkoló teraszos földszinti helyiség. Kevés egység bír nagy terasszal vagy sörkerttel. A kézenfekvőnek tűnő Liszt Ferenc tér sok-sok vendéglátóhelye pedig egyértelműen, más életérzésű, inkább éttermi élményt kínál. Sok régi nagy helyet el is veszítettünk az utóbbi években. Így annál jobban becsüljük meg azt a keveset, ami vár ránk.

MADHOUSE Bistro & Craft Beer Bar

A MADHOUSE Magyarország egyik legismertebb és legnyakatekertebb sörprofilú sörfőzdéjének, a Mad Scientistnek a belvárosi evős-ivós képviselete. Az impulzív kerekívű Anker közben található, a sétálószakasz közepét hosszan feltöltve hangulatos terasszal. Ha akár 25 csapról próbálgatnátok a Mad Scientist (és mások) kraftsöreit és mellé érdekes bisztrókajákat kóstolnátok, a célhelyszín nem is kérdés!

A közegélmény pikantériája: ahogy a MADHOUSE teraszán hajlik velünk az Anker köz, a két oldalunkon zajlik Budapest: egyik oldalon hömpölyög a Király utca, másik vég horizontdarabkáján forog a Budapest Eye óriáskerék. Az amúgy fátlan kis közt ládás növényekkel, az asztalokon pedig kaspós fűszernövényekkel dobják fel. A sportmiséket jókora képernyőn celebrálják.

A MADHOUSENAK sajátossága, hogy a Mad Scientist sörfőzde védjegyeként lombikban szolgálják fel a 4 decis söröket. 

Egyrészt a kraftsör-turistáknak ajánlom kiemelten. A főmenü alap- és alkalmi Mad Scientist sörök, elvetemült kísérleti prémiumfőzetek, magyar és nemzetközi vendégsörök. Sok savanyú tételre és sajátos kuriózumként „mead” mézsörök sorára is számíthattok. 4 decis adaggal és 1 decis kóstoló porciókkal működnek. A nagyobb persze a jobb üzlet. Főleg átlagnál drágább söröket árulnak, de egészen 950 / 4 dl-től vannak opciók. A külföldi ritkaságok és az extrém különlegességek már 1980 Ft / 4 dl köré is felszaladnak (2021 szerint – ez a környékén amúgy 2 snassz feles ára.)

A sörcsap arzenál akár 25 különféle csapolt sört tesz lehetővé. Üveges, dobozos sörök is kikérhetőek vagy elvihetőek, akár külföldiek is

Az étlap kétbázisú: sokrétű állandó kínálat és heti ajánlat. Van 1-2 vegán kompatibilis fogás is, mint a humusz tál vagy a sült padrón paprika. Az utóbbiból megkínáltak és mennyei volt.

A sör ilyen-olyan „szublimációban” az ételekben is megjelenik, például malátával készült házi kenyérben vagy komlós házi jégkrémben (pálcás).

A beltér is barátságos, nem a szokásos. A berendezésről inkább inkább tippelném egy közösségi irodának, mint egy jellemző kraft sörözőnek.

Wi-fi: van

Konnektor: csak benn

Szervízdíj: van, de figyelmeztettek rá és még a felfelé kerekítést sem fogadták el azon túl

Tömegközlekedéssel elérhető: Deák tér M1-M2-M3 metró, 47-49-es villamos, buszok (akár Óbudáról)

MADHOUSE Bistro & Craft Beer Bar cím: Budapest, Anker köz 1, 1061

Facebook oldal: https://www.facebook.com/madhousebudapest/

Utolsó látogatás: 2021 JÚLIUS

TEREZA – A mexikóiak visszavágnak és visszavárnak

Még anno budapestiként is a Tereza „terasza” volt az egyik legnagyobb városon belüli utazás 2019-ben a főváros kinti vendégterei közül. Ez valójában egy mexikói étterem és bár, és mindkét profil teljes gőzzel üzemel. Az egykori parkoló és épületszomszédja már több vendéglátót látott és így-úgy mindet szerettem, de ez lett a legkontúrosabb és ezáltal a legegyedibb is.

Van több érdekes mexikói profilú gyorsétterem és étterem Budapesten, de ekkora kerttel egy sincs. 2018-ban egy intenzíven izgalmas keverék jött létre. A kocsmákon kívül nagyon szerettem a mexikóias falatokat is a #FőlegVegán emberkísérletem előtt, úgyhogy nyerő kombinációként nyitott nálam is. Akkor a grillezett polipos tacot kóstoltam, ami kedvemre való ízkörhintázás volt, de inkább egy két fogásos étkezés egyik fogásának ajánlom (2490 Ft. – 2019 05) mert egyedül annyira nem laktató. Így egy itteni étkezés inkább főprogram, mint sör- vagy koktélkorcsolyázás.

Még nappal is hangzatos – gondolom én – mexikói zene szólt és színes, változatos koktélos poharakat cikáztattak a térben a felszolgálók. Az alapvető tequilák mellett másik kidomborított fókuszital a mezcal. A 2019-es alkoholszünetes látogatás után a főszegmensre 2021-ben tértem vissza.

Ide is végtelenszer lehetne járni végigkóstolni az összetett itallapot. Még a kicsiben kipróbált alaptequilájuk is emlékezetesen jó volt, amit sörös nem válik (túl gyorsan) koktélossá alapon a First Craft Beer Co. kukoricasörével kísértem. Ez az ínyencségeknek ez nagyon csak alapja. Messze visz az út a margariták, tequilás kávé és akár a rendhagyó, trendteremtő tequila&tonic variációk felé.

Az atmoszféra az egyik legjobb a szabadtéri helyek között, a Nagymező utca amúgy is igen kellemes szakasza lett csak még vonzóbb tőle.

A 12,5%-os szervízdíjat fájlaltam szervízdíj-ellenzőként, de amúgy annyira kimelkedően jó volt a szervíz, hogy borravalóban szívesen adtam volna annyit. 

Digitális munkaállomásként is ritka jól szerepelt. Az egyik oldalfalon több konnektor is sorakozott. Nappal a zene is kímélő hangerőn szólt, sőt még az eső elől is fedezékbe lehetett vonulni, nyitott térben maradva.

A Terezát nyári szezon után is lehet miért újra elővenni, például nagy látványos belső teréért:

Tereza Facebook oldal: https://www.facebook.com/terezabudapest/

Utolsó látogatás: 2021. JÚLIUS

Vissza az helyszínekhez!

JÖN: MOST Kortárs Bisztró

KÜLSŐ-TERÉZVÁROS TERASZVILÁGA

Külső-Terézvárosban rögtön drasztikusan csökken a kocsmaállomány, de a nagy teraszos / kerthelyiséges egységek aránya cserébe nő.

PÓTKULCS

A Pótkulcs a különösnek, titkosnak, sőt mesebelinek ható helyek kedvelőinek lehet első látásra egy igazi rácsodálkozós csemege. Már az utcán az épülettel elkezdődik a csodalátás. Futónövénybe burkolt, szinte álcázott kincs egy amúgy sűrűn rakott régi pesti házsoron. 

Az udvarba lépve sem csökken az élményfaktor. A bejárati ajtóig egy nyersen elbűvölő, ódon-retró teraszon mentén jutunk, ami egy szombat estén rendesen nyűzsög. Ez a tér a nagyvilági romkocsma udvarok hangulatvilágát keveri az egyszerű vidéki kocsmakertek bájával. Szinte páratlan arany középutat valósít meg.

Teljesen sajátosak a színek és a formák, a rácsos falak, a zsalus ablakok, az eleve adott kis lépcsős, szinteltolásos térelrendezés adottság, a növények, a belső fák. Itt még a lekövezett régi udvar is külön építészeti élményként érvényesül. Bónuszként lehet találni egy-két látványínyencséget a sarkokban a hatásos étermasszán túl is.

Nem csoda, hogy milyen sokféle embert bevonz a Pótkulcs. Még így nem fősodron is az egyik legnagyobb nőarányú hely volt és meglepően sok külföldivel.  

Mindennek a teteje pedig az, hogy még a beltér is jó, de még mennyire!!! Időszakos kiállításokkal a falon, koncertekkel és egyéb műsorokkal a pincében, pogácsával a pulton. Komplett kajamenü a cigánypecsenyétől a vega burger tálig. Táncház, filmklub, szabad mikrofon estek. A Pótkulcs összetett és mindenféle. Ide nagyon irányba löklek benneteket, Budapest szinten is legjobb hangulatú terek közé tartozik. 

Pótkulcs cím: Budapest, Csengery u. 65/b, 1067

Facebook oldal: https://www.facebook.com/PotkulcsBudapest/

A Pótkulcs egy másik Kocsmaturista gyűjteményben is szerepel:

Léteznek még magyar romkocsmák?

ZSIRÁF

Rögtön a Nagykörút mentén, de mégis elkülönülően beljebb, lejjebb megbújó ZSIRÁF többféleképpen is hiánypótló hely:

1. A kerületi viszonylagos nagy terasz hiányban itt egy hatalmas, vibráló szabadtéri helyszín. Pont a kerület közepén, egy szinte erre teremtett mutatós kis téren.

2. Ritkaság, hogy a viszonylag fiatalabb tereken alapítsanak-telepítsenek lazább, bulisabb színtereket.

A nagyjából 15 éves Eiffel tér a Nyugati pályaudvar szomszédságában a ZSIRÁFtól nyert nyaranta stabilan élettel teli új atmoszférát, arculatot. Gyorsan odavonzotta és hosszan meg is tartotta a pörgős, könnyed esték(/délutánok) híveit. Színes, figyelemfelkeltő, központi. Ezzel sokak helye, így azonban bárki helye is. Olyan, mint egy állandó városi fesztivál, ahova kézenfekvő választásként megy ki mindenki a közelből vagy jön ezért a közelbe

Szinte minden vizuális eleme tetszik a  ZSIRÁFnak: retro vurstlis piros-fehér csíkos ponyvák, fehér aprókavicsok, példásan sok növény, nosztalgikus faszékek, égősorok. A hangulattermésben profi. De kicsit már túlságosan is bevált: össznépi, sokadalmas, nagybani. Ha a bensőségesebb, felfedezés értékű helyeket szeretitek, akkor kevésbé ez a közegetek. De ha a nagy bulis életérzést, akkor annál inkább, főleg hétvégéi estéken, éjjeleken. Az Eiffel tér környező lépcsőzetes teraszaival a bécsi Duna-csatornát idézte meg. Itt se tudni hol végződik a köztér piknikező embere és hol kezdődnek a hely vendégei, de a ZSIRÁF magasabb színvonalon nyújtja ezt. A lányok itt már buliszerkóban alapoznak. Sőt valakik már itt megkezdik kicsiben. A bátrabban táncoló talpak megmozdulnak és a DJ pult előtt kis minimál bulira. 

Az élet viszont már hétköznap délutánonként is beindulhat, például akusztikus koncertekkel. Erre a napszakra még én is csak kíváncsi lehetek, de szívesen megyek és mesélek.

Az alkalmi sportvetítés pedig hatalmas kivetítőkön zajlik.

A ZSIRÁF sörlistáját főleg a Sopronit sörgyár, 2 tételig pedig a székesfehérvári kisüzemi hübris tette ki. 0,4-es poharakba adagolnak, a szememben a belvárosi jellemző kocsmaárak felett. A Soproni 790.-, Soproni IPA 890.-, Heinekem 990 Ft.-, a hübris alaptételei pedig 1290 Ft-ért futottak. A fröccs és a limonádé szolidabb középáron maradt. Ám akciókat és happy hourt is találnak a szemfülesek. A bárpult bőséggel ki volt rakva egyéb italválasztékkal. Kimondottan kedves kiszolgálással találkoztam, ami az ilyen kaliberű helyeken nem magától értetődő. 

Természetesen étellel is készültek, külön bódéban üzemel a több bázisú Smoke Riders, főként BBQ étkekkel, burgerekkel, salátákkal és sajtos sült krumplikkal. #FőlegVegán emberkísérletembe a grillezett avokádó salátájuk illhet legközelebb. 

Egyéb random momentumok:

Nagyon bírtam a hatalmas Unicumos üveget. Szívesen is sétáltam a fotós csapdába.

Lebomlóként bemutatott műhanyag pohárral dolgoznak, hozott pohárba nem adtak higiéniai szabályozás miatt.

WC-s nénis rendszer működik, fenn a ZSIRÁF mögött, ami blokk ellenében ingyenes. 

Digitális nomád módban még ezután fogom próbálni, mert itt éjszakai műszakban jártam.

Zsiráf cím:Budapest, Teréz krt. 53, 1062

Facebook oldal: https://www.facebook.com/zsirafsorkertbudapest/

2021-től már működik a 2. kerületben Millenáris Park kistesójánál, a Széllkapu parkban egy Zsiráf Buda, amiről hamarosan szintén beszámolok.

LÍRA-PONT irodalmi kávézó, a Hunyadi tér aranyhelye

Az egyik kedvenc kincs-terem egész Budapesten az élettel teli zöld és színes Hunyadi tér. Épp egy sarokkal kijjebb a Nagykörúttól a Király utca és az Oktogon között. Nem az elsővonalasak közül való, de nem is eldugott. Muszáj a területére is valami passzos vendéglátás, ahol el lehet ücsörögni és meginni kicsit ezt a jóságos teret. És a Líra-Pont a maga könnyedségével betölti ezt a szerepet.

Ez egy irodalmi kávézó főprofilból, és ahogy elcsíptem, a szerb nagykövetnek is pont ezt mesélte egy idegenvezetésnél valaki, hogy csicsergős, le lehet ülni egy kávéra, vízre…és hatásszünet után, csak elhangzott a sör és bor. És hát ilyen hely egy irodalmi kávézó: elhangzik a sör és bor. 

Nem egy kocsmás név, de a légkör és tulajdonos Ádám kellemesen lazává teszi, már hét éve. Szombat este szinte minden asztalnál megered a sör, bor és barátaik. Ráadásul a csepeli Rizmajer két sörét csapolják és még többet tartják üvegben. Az aktuális Cingulus portert az utóbbi idők egyik legjobb sörélménye volt nekem. Ádám Rizire szinte az apjaként tekint. 

Emellett persze nappali kávézósabb vonásokkal is csábít: lekvárárusítás, grillszendvics, és mint mindig, imádom a hibrid egységeket.

Amúgy kulturális programokhoz is aktívan csatlakoznak a név örömmel kötelez alapon, például ott jártamkor egy filmvetítéshez a Hunyadi téren.

A Líra-Pont listázása a Van Nálatok Terasz gyűjteményben amúgy csalás, mert 37 fősnek számolt teraszával nem ütné meg a minimum mércét, de ezen a téren, ebben a kerületben egy ilyen terasz és ilyen kombó kihagyhatatlan ebből a gyűjteményből.

Líra-Pont cím: Budapest, Hunyadi tér, 1067

Facebook oldal: https://www.facebook.com/lirapont

CAFÉ KARA – kerti színházhely egy  világörökséghez

A Café Kara az Andrássy út végében, a Hősök tere mellett egy török stílusú teraszos (leginkább) kávézó  nyílik. Ez gyakorlatilag egy színi kerthelyiség egy világörökségi területhez. Mégis meglepően (jól) egyszerű és közvetlen atmoszférával vár ehhez képest.

Semmiképp sem főprofilú kocsma, hangulata is inkább emblematikusan kávézós, de sörkertnek vagy bor/fröccs/koktélterasznak is gyakran bevetik. Mi is ezt tettük, és erre testhezálló közeg.

Tágan körülvesz ez a pozitívan, letisztultan elegáns környék. A globális márkaüzletektől mentes Andrássy út szakasz ez, régi látványos villaépületekkel és öreg fákkal, a Városliget kapujában.

A Café Kara nem az italkínálatával akar nagyot villantani, inkább a kávévonalra büszkék és vízipipázási lehetőséget is kínálnak, amivel sokan éltek is. Ettől még többféle sörből (például Hoegarden, Sopronik) és egyéb italból (például alaprövidek) lehet választani. Korábban már Efes török sört is ittam itt. Más asztaloknál török teát is elcsíptem.

A bisztró étlapon szerepel például Első Magyar Lepényes kínálata, de sütit vagy humuszos fogást is kiszúrtam.

A kínálatról új látogatás után még többet írok. Itt teljes koncentráció helyett egy baráti találkozón voltam és utólag jött ötlettel válogattam be a gyűjteménybe. 

Andrássy úthoz képest meglepően kedvező árakkal és leginkább helyei vendégekkel szembesültem. Még környékbeli ismerősömnek is inthettem a teraszon.

Egyébként benn is érdemes körülnézni, mert egy nagyon mutatós, Magyarországon ritka vendéglátóstílust képviselnek.

Párját ritkító lehetőség a környék gyér kínálatában. Tipp: alkalmazhatjátok egy Városligeti terasztúra nulladik állomásának is.

Konnektort tudtak biztosítani kint is.

Café Kara cím: Budapest, Andrássy út 130, 1062

Facebook oldal: https://www.facebook.com/KaraCafe/

Utolsó látogatás: 2021. JÚNIUS

JÖN!!! – a 6. kerületi oldal további várható helyszínei:

  • MOST Kortárs Bisztró

A „VAN NÁLATOK TERASZ!!!” KÜLDETÉS

A rovat 2019.07.15-én indult nyilvánosan (2019.07.15.) a budapesti cikkel, amit többször frissítettem azóta.

 

Ugyanakkor köszönettel VÁROM A TIPPJEITEKET, HOGY Budapesten belül és kívül, akár országhatáron kívül, milyen nagyszabású nyári helyeket érdemes még felkeresnem és megénekelnem. Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára.

Más budapesti kerületi "Van Nálatok terasz!!!" oldalak

Még további frissítés és kerületi oldalak várhatóak, mert még kétszer annyi hely van még betárazva piszkozatban, mint amennyi már megjelent, és még több vár a „meglátogatni!” listámon is.

Közben 2020-ban elindult a bécsi verzió is:

Van Nálatok terasz!!! – BÉCS nagy teraszos, kertes kiülős kocsmái

Térképen a „Van Nálatok Terasz!!!” rovat eddig megénekelt kocsmái:

Itt pedig együtt látható az összes már megénekelt kocsma és meglátogatott város:

ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön kocsmaszemű és nemcsak kocsmaszemű élménybeszámoló, kérlek, egy percig se fogd vissza a tippjeidet! Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező, de legalább egy ikonikus, látogatásra érdemes kocsmával bíró városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva ne hagyjam ki őket! Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: 

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“Van Nálatok terasz!!! – Budapest 6. kerület teraszos, kiülős kertes kocsmái” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!