Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Van Nálatok terasz!!! – BÉCS nagy teraszos, kertes kiülős kocsmái

Bécs nagy teraszos, kertes („schanigartenes”), szabadtéri, kiülős, több esetben csak nyári helyeit gyűjti össze a „Van Nálatok terasz!!!”, többször frissítve. Legyen a célpont akár Duna-parti modern beach bar vagy hagyományőrző „Heuriger” borozó egy szőlődombon vagy bármi közöttük…

A 2019-ben indult budapesti cikk (ITT!) jó fogadtatása után 2020-tól él a sógorverzió, beváltan fő területekre bontva.

Témák

Kattanjatok az érdekes területre!

HELYSZÍNEK!

(folyamatos további feltöltés zajlik szezon végéig!)

Előszó Bécs teraszosairól

Bécs legvonzóbb teraszos helyei átlagban még a budapestieknél is kevésbé konkrétan kocsmák vagy csak kocsmák. Bár többségük tökéletesen alkalmas és egyenrangúan használt is italozásra, a profil mindig kevert. Itt még vegyesebb a közönség, nagyobb a női vendégek, családok aránya. Viszont jellemzően kevésbé vegyülős, közösségi helyek, mint a beltéri bécsi kocsmák. 

Mivel nem koncentráltan csak teraszokat vadásztam Bécsben, szinte véletlenszerű, hogy melyik helyek kerültek az első merítésbe. Lehet, hogy ikonikus nagy célpontok hiányoznak még a gyűjteményemből. Ezt ne hibának lássátok, csak a felfedezés jelen állásának. Hosszú a még feltöltendők és a még meglátogatandók listája is. De tőletek is szívesen fogadom a tippeket, hogy miket keressek még fel!

Extra érdekesség: feltűnő nagyon gyakori volt az Eskimo jégkrémes napernyő a teraszokon, így a képeken is.

A válogatás szempontjai

Ha érdekel hogy mi alapján szerepelnek itt egyes helyek, míg mások nem, akkor itt részletesen bemutatom itt:

A válogatás szempontjai

Induljon a lista!!!

A DUNA-CSATORNA (Donaukanal) : fiatalos, bohém, üvegből ivós parti partyhangulat

A Duna-csatorna Bécs belvárosi Dunája. Sokkal vékonyabb és más hangulatú mondjuk a budapesti Dunához képest. Mesterséges szabályozással alakították így. Legbelvárosibb szakaszain bohém, szinte külvárosian, graffitis, alternatív hangulatú.  A belső, főleg az 1.-2. kerületi szakaszán nyári szezonban különböző stílusú kiülősök sokasága sorakozik. Néha nehéz is átlátni, hol ér véget egyik és kezdődik a másik. Ugyanígy nehéz hirtelen elkülöníteni a valóban vendégeket, a Duna-parton üvegből, dobozból, akár hozott pohárból ivó emberektől.

Nagy hangulat van itt nyaranta, a leghangosabb és legharsányabb Bécsben, és talán ezzel jár együtt a legtöbb negatív mellékhatás is. A lehetséges balhék inkább késő éjjelre, hajnalra koncentrálódnak. Nappal vagy az éjszaka első felében, teljesen polgárian élvezhetitek a helyszínt. Legalább egyszer érdemes személyesen átélni.

Én sem sok konkrét egységet ismertem meg vagy próbáltam itt ki, de mutatok az eddigiekből:

ADRIA WIEN – A Duna-csatornai birodalom

Végtelen hosszú nyúlvány a 2. kerületi Duna-csatorna szakaszon. A elején még azt hiszitek, hogy még nem ott vagytok, a közepén azt hiszitek, hogy már nem ott vagytok. Pedig végig az Adria Wien tartományában maradtatok. Egy hellyel akár több Duna-csatorna hangulat és perspektíva is átélhető.

Nyugágyas, itt-ott homoklerakással, Kozeles, Pilsner Urquell-es, BrewAge osztrák kisüzemi sörös, fröccsös, trendi italos, felkapott strandkajás, sőt jégkrémes. Nagyszabású partihangulatú.

Cím: Obere Donaustraße 77, 1020 Wien

Utolsó látogatás: 2020 JÚLIUS

Honlap: http://www.adriawien.at/

STRANDBAR HERRMANN – az egyik legkomplexebb bécsi teraszos

A Strandbar Hermann a Donaukanal, sőt talán Bécs egyik legjobb hangulatú és legösszetettebb nyári vendéglátó pontja. Pedig szinte bujkál a közönsége elől, a többiektől távolabb, kis kiszögelésben bújik a legcsendesebb ponton, kivételesen a 3. kerületi szakaszon. Ez az utolsó hely a parton. 

Nagyon laza külön kis világ, és azzal, hogy ennyire elkülönül még a plázs stílusa is szimpatikusabb, mintha valahol szembetűnően tolakodna. Egy szombat délelőtti látogatáskor már volt élet. Ez felnőttebbnek tűnt, mint a többi Donaukanal helyszín. 

Valaki (más is) laptopról dolgozik, a szülők a finoman pezsgőznek, miközben gyerekeik játszanak. Van, aki a Dunát bámulja, mások a nyugágyakban nyújtóznak. Erre szokták rávágni, hogy édes élet! 

Mi van még: hordók talponálláshoz, melléüléshez, saját címkés üveges Stiegl változat, külön koktélbárajándékba vihető piros napszemüveg (félig ejnye!). Nagy kerek nyaralós érzetű főbár, sűrűn körbe tarka székekkel, fedett teraszrész is. Ételfront hamburgerekkel, egyebekkel és vegán opciókkal. Nagyon finom volt a vegán burger (répa-cékla-árpa pogácsa) és különösen jó volt a krumpli meg a vegán majonéz is. Voltak még mutatós pizzák, különböző tálak és snackek. Belső bárral is készülnek, ahol éppen közel-keleties brunch zajlott, ahogy általában szombatonként és vasárnaponként.

Az árak viszont inkább a magasabbak, a hamburger menü 12.90 Euro volt. A sör 3,50 (0,33 liter). 

Közben menő nyári életkép festmények feszítenek az oldalsó falakon. És van Duna-menti terasz vonala a virágok levelei között kémlelni a folyót. Nagyon elkapott a világa. Érdemes direkt célba venni ezt a helyet a bécsi nyári szezonban.

Cím: Herrmannpark, 1030 Wien

Utolsó látogatás: 2020 AUGUSZTUS

Honlap: https://www.strandbarherrmann.at/

Még egy helyett az egyszerűbb Central Gardent látogattam a Donaukanal mentén. Fotók hamarosan!

Extra érdekesség: a Duna-csatorna a graffitituristáknak és az érdekes random utcaművész installációkra fogékony felfedezőknek is dagonya lehet. 

Vissza a helyzínekhez >>>

Duna-sziget: Duna-parti vegyes felhozatal, de leginkább beach barok, koktélbárok

A Duna-sziget már a belvároson kívül eső természetesebb bécsi Duna („Nagy-Duna„) 21 kilométer hosszú mesterséges szigete. Ma már teljesen természetes élmény. A Margit-szigethez képest például teljesen más tapasztalat. Mivel hosszú és keskeny, még a közepén is érezni, hogy folyamatosan két oldalról víz vesz körül. Hatalmasakat lehet sétálni rajta, de a vendéglátás a területén csak bizonyos pontokra koncentrálódik.

Duna-szigeti Ibiza: Sunken City

A Dunasziget egy területét, Sunken City-nek, tehát elsüllyedt városnak nevezték el. Ezen a szakaszon a legsűrűbb a vendéglátás. A Reichsbrücke hídon lévő Donauinsel U1 metró megállónál kell kiszállni a szigeten és elindulni és belváros felé néző parton bármelyik irányba, de inkább jobbra (északra). 

Kevésbé kocsmás közeg. Van olasz pizzéria, görög taverna, de néhány trópusi jellegre gyúró koktélbár fellazítja a kínálatot. Volt például latin tánc flashmob is vasárnap délután egy sok üveges, színes bárpultnál. 

A vendéglátók egy része nagybani és futószalagos, de igyekeztek sokak igényének kedvezni a kényelmes, lazulós beach / plázs szimuláció létrehozásával egy bécsi metróvonal mentén. Tippemre sokan megtalálják itt a számításukat.

Ha italozósabb beach baros hangulatot kerestek, kevésbé éttermeset, akkor első, külszíni szemlével a következő helyeket javaslom: 

  • Sansibar, 
  • Kandela (ha jól értelmeztem a hovatartozását az egyik helynek),
  • Rumba & Mambo
  • és azt, amelyikbe én is beültem:

CAFÉ DEL SOL

Magas teraszára székeltem jó kilátással, de inkább a túlpartot meg távolba látni, mert a szomszédos Dunát jobban kitakarják az alacsonyabban lévő vendéglátóhelyek. A Café De Solnak tényleg van trópusi bár utánérzése. Ehhez még a dolgozók egy része is dél-amerikaias, közép-amerikaias stílusú, és talán tényleg az. Főleg koktélok készültek a hosszú bárnál. Elég nagy italválasztékuk van. A délutáni módban a vendégek többsége azonban antialkoholizált.

Ez a hely illik ahhoz, hogy egy érdekesebb koktélt vagy egy long drinket megigyatok, és ahhoz a hangulat is passzol, de sörözéshez például nem ezt ajánlanám (próbáltam).

Utolsó látogatás: 2020 AUGUSZTUS

Vissza a helyzínekhez >>>

Dunasziget a Sunken Cityn kívül

A Duna-sziget a Sunken Cityn kívüli sokkal-sokkal nagyobb része inkább kiránduló, sportoló, strandoló, hozott anyagból grillező természetes helyszín. Nem a vendéglátásról szól. Szó szerint egy-két kivételt találni. 

Északra a Summer Station tűnik az utolsó kocsma-kompatibilisebb helynek a 20. kerület vonalában, a Brigittenau-hídnál, de arra csak koronazár alatt jártam. Kisebb eséllyel még meglephetne a térkép szerint a lángosos meg a jégkrémes vagy a röplapda pálya kávézója. 

Délre viszont még vállalható kiránduló távolságban vár a nagyszerű Himmel und Wasser (következő bekezdés), majd sokkal messzebb Rad und Wanderschenke. Az utóbbi a neve is a távolságról szól: „kerék és vándor-söntés”. Ezt csak a nagyon elszántaknak! Biz’isten, én elindultam, de kifutottam volna a nyitvatartásból és visszafordultam. 

Lássuk az egyetlen, de hatásos itt teljesített ellenőrző pontomat:

HIMMEL UND WASSER – a Dunaszigeten az eddigi kedvencem

Már a neve is égi, annyit tesz, Ég (vagy mennyország?) és Víz. Egy régi evezős (nagyjából) klubházban és körülötte üzemel. Igazi strandoló és vándorló oázis látványos épülethez nőve.
 

Kinn üde üdülőövezet-szabvány vendégterasz fogad. Benn félig jellemző strandbáros,  félig meg elvont, sajátos díszlet és mindenütt vidám hangulat. Vannak csapon Stiegl sörök, üvegben egyebek is, szükséges más alkoholos és mentes italok. A vonzó bisztróétlapjuk nem szokásos strandbüfé jellegű. Még vegán édesburgonya levest is talált a #FőlegVegán projektem magának. 

Vérbeli nyári hely. Nagyon jól esett a közege. Megéri a távolságot, nekem eddig a Duna-sziget első helyezettje.

Nyilvánosan csak szezonban működnek.

2083. #kocsmaturista állomás volt.

Búcsúzoul a visszatekintő kilátás:

Utolsó látogatás: 2020 JÚLIUS

Vissza a helyzínekhez >>>

DONAUSTADT - Copa Beach

Főleg kortárs büfékocsik, utcakaja-boxok teljes bárral

Ez már a Dunaszigeten túl esik, a 22. kerület, Donaustadt része. A belváros felé néző Duna peremén terül el a Copa Beach fantázianevű bécsi mini Copacabana. Pont szembenéz a már taglalt dunaszigeti Sunken Cityvel. Köztük egy kis gyaloghídon is lehet közlekedni.

A Copa Beach új világ. Itt főleg kiadóablakos mobilboxok és menő, modern büfékocsik (food truck-ok) cövekeltek le nyárira. Az ő stílusuk kortársiasabb, kínálatuk haladó szelleműbb (mai street food, akár vegán kínálat, újféle italok is). 

Amelyikőtök szereti a „beach” hangulatot, ő itt sok nyugágy, strand jelenetek, színes, üde nyári élet mentén akár tarthat egy box-büfékocsi-túrát is. Kicsit mesterkélt helyszín, mint minden ilyesmi, de mégis jó szándékú, jó érzetű. Járvány idején utazáspótló hatása felerősödik, és egy hétvégi délután itt mégis el tud kapni. Mindenki szimpátiájára van bízva, hogy mennyire vonzza. Bécs végtelen felhozatalának kavalkádja csak kerekebb tőle. Nekem egy hely elég volt itt egyszerre, de máskor szívesen térek vissza egy másikra. 
 
A mobilárusuk inkább az utcakaját, mintsem az itató funkciót hangoztatják, de azért egyenletesen oszlik el a két profil mindenütt.
 
A Streetfood4you-nál nem is lehetett volna kevésbé kocsmás nevű a választottam, mégis odamentem. 
 
FIGYELEM: A Streetfood4You — Himmelpforte 2021-el sajnos bezárt. Innentől emlékirat!
 

STREETFOOD4YOU — HIMMELPFORTE

A motivációm: itt találtam egy még soha nem látott sörfőzde kínálatát: 2514 Bier. Az A’Bier vienna lager eléggé ízlett.
 
Ritkább osztrák borral, sokféle nem csak snassz long drinkkel es üdítővel vonzották még a népeket. Az ételek sem csak a kitaposott utat járják, még vegán falafel-tál is kínálkozott.
 
Ráadásul a sörárral egyáltalán nem szálltak el.

Utolsó látogatás: 2020 AUGUSZTUS

Vissza a helyzínekhez >>>

ÖREG-DUNA és az ÚJ-DUNA: szélsőséges, vegyes stílusú helyek

A Dunaszigettel közel sem ér véget Bécs vízparti világa. Túl rajta a különböző Duna-ágak szinte labirintust tesznek ki. Van az Öreg-Duna, van az Új-Duna. Lehet mennyi jobbra, balra, egyik parton, másik parton… és valamilyen formában persze mindenütt meg is itatnak.

Fontos, hogy ezeken a partokon a kocsmatúra szóból is hangsúlyos a túra részeSokat kell és lehet sétálni két állomás között, de ennek nagyon kedvez a változatos környezet.

Az Öreg-Duna

Az egyik legérdekesebb rajtvonal a felfedezés megkezdéséhez az Alte Donau (Öreg-Duna) U1 metrómegálló. Ez a Duna ág, a mederterelés után gyakorlatilag egy nagyobb tó maradt a városban.

Elég egyedi élmény a partja bármelyik irányba. Azonnali kiszakadás a kontinentális belvárosból. Üdülővidék hangulatba metrózás.

Belvárosból kifelé értve, a túlparton rögtön jobbra érdemes leülni és szembenézni a ritka látvánnyal akár egy pikniksör kíséretében. A horizont sűrű csokorba a felhőkarcolókat.

Bár tovább ebbe az irányba az út elején inkább éttermeket és zártkörű / félig zárt körű evezős klubokat találtam.

Kicsit távolabb futólag szimpatikusnak tűnt a Naturfreunde Oase Alte Donau és a Strandebeisl Selbesverständlich. Szívesen visszamegyek majd, és elmesélem.

Ha az Öreg-Duna túlsó partján északra indulunk, az Új-Duna felé, míg elérjük az Neue Donau metró megállót, tömény nyaralóövezet hangulaton sétálunk át. Hozzá illően találhatunk beach club hangulatú dunai panorámás éttermet, gigászi 90-es éveket idéző palacsintázó-éttermet, vagy kiadóablakos, inkább jégkrém-központú talponállót. Nem jöttem lázba, hogy ezeknél álljak meg egy italra, de ekkor is lett egy kivétel:

BUFFET ZUM ROSENSCHWEMME

Ez a gyűjteményben is kivétel, nem csak a távolabbi kocsmarokon büfé fajtájával, hanem a cikk terasz szabályánál kisebb méretével, de meg akarom említeni, mert  annyira ínyencség

Egy régi lómosó partszakasz emlékének dedikált 40 éve működő büfé, aminek az ura Christian úgy néz ki mint egy nyári mikulás. Lehet hogy 40 évvel ezelőtti időt idéz a hely hangulata, de Christian lelkesedése is olyannak tűnt még, mintha most lenne az elején. Egyszerű büfé ételek, legegyszerűbb italok kínálkoznak csak baráti árakon, de annál jobb itt nyújtózni, és a kevés hely miatt random asztalszomszédokkal beszélgetni. 

Utolsó látogatás: 2020 JÚLIUS

Vissza a helyzínekhez >>>

Az Új-Duna északra

Ahogy áttérünk az Új-Duna vonalára (Neue Donau metrómegálló), a túlsó parton észak felé már különösen sokáig lehet egyhuzamban sétálni, és meg is éri, mert nagyon szép kiránduló környezet, csendesebb, érdekes, vegyes életképekkel.

A vendéglátás itt is nagyon ritkás folyófronton, de azért a kitartó kiránduló nem maradnak oázis nélkülKét nyári hüttével találkoztam, és az első, a Poildhütte zsúfolásig volt tele. Itt főleg biciklisek álltak meg. Pedig jó lett volna, egy retró vízparti étterem hangulatát egyesítette a sörkert élménnyel.

A második, ahol én is megálltam, egyúttal az utolsó előtti lehetőség a partszakaszon, nagy kimaradás után a:

 

SCHILFHÜTTE

Sok biciklist koncentrált ez a helyszín is egy-egy feltanknyi radlerre vagy sportfröccsre. Persze kipepitázta a teret a klasszikus lager színű sörös korsó emelgetés is. A Schilfütte egyszerű bisztró és kisvendéglő mixként is érdemleges a célpont, különösen szép kilátású terasszal. Amilyen steril a modern kockabódé és a kereskedelmi napernyők, annyira jól esik ott lenni mégis. Kocsmás szemmel kevésbé hatásos, ahhoz túl nagybani és felparcelázott. Viszont a melegszendvicsük jó falat, és az itt megismert Zwettler Bier Radler az egyik kedvenc radlerem lett. Az a ritka, amit örömmel újra innék.

Utolsó látogatás: 2020 JÚLIUS

Vissza a helyzínekhez >>>

DONAUSTADT Lobau felé: Duna-parti vendéglátós páholy-sor egy kisebb "fennsíkon"

avagy az Új-Duna délre

Haladó szintű tudás, hogy Donauinsel megállótól délre az előbbi Duna-part sokkal népesebb vendéglátó frontot nyújt. Ráadásul 90%-uk egy kisebb magaslatban van, teraszaikról páholy-kilátást kínálva a Dunára. Ez már egy kiemelten ajánlott terület, így külön cikk is születik róla, amit ide linkelek, ha elkészül. Addig pár kép kedvcsinálónak 3 különböző helyről:

Bécsi teraszos helyek parkokban

Jöjjön a váltás a vízpartokról a parkokra. Az eddigiek alapján a városi zöld területeken viszonylag ritkább a lazább, kocsmakompatibilis vendéglátás. Szélsőséges összképként vagy az éttermi szint jellemzőbbek vagy a talponálló büfé-bódék pár székkel és asztallal. Igyekeztem összeszedni mindkét fajtából azokat is, ahol italozni is jól esik, de kerestem az arany középutat is. 

A Prater

A Praterre Magyarországról hajlamosak vagyunk csak vidámparkként gondolni, pedig ez a város egyik legnagyobb közparkja és sokkal többet is rejt a nagyszabású megavurstlijánál. Többek között, terebélyes sörkerteket: schanigarteneket. Mind közül a leghíresebb és a legnépszerűbb a Schweizerhaus.

SCHWEIZERHAUS – A schanigartenek alfahímje

A nevezetes és rangos több, mint száz éves történelmű Schweizerhaus is inkább egyszerre szól az evős-ivós dőzsölésről, mintsem csak a sörözésről. Ám annyira ikonikus, telitalálat példája a fajtájának, hogy kihagyhatatlan ebből a gyűjteményből. És persze az árnyas fák közötti sörpadokon ücsörgésre egy sörturista sem fog panaszkodni.

Meglepő módon Budweiser a ház söre, de ennek is történelmi háttere van. Az alapító, Karl Kolarik közel száz évvel ezelőtt Csehországban szeretett bele ebbe a sörbe, és tette meg végül vendéglátóhelye nagybetűs Sörének. Ez a hagyomány azóta is él. Persze lehet más, főleg osztrák söröket is kapni, egészen ritka sörfőzdétől is. A sörfelszolgálás itt már nagyipariasan van kiépítve, de a vendég ezt nem érzékeli negatívan.

A Schweizerhaus híresen jellemző bécsies konyhával és egyéb világsláger fogásokkal egészíti ki sörkert mivoltát és persze méltó mértékben rendel mellé borokat és egyéb italokat.

Ha egy nagyon alfa schanigartent akartok megtapasztalni, akkor nekem is ez eddig a teremtés koronája. Kiskocsmás bája viszont nem lesz.

Ám eső esetén a belterek is megfelelően vonzóak. A Schweizerhaus gazdag történelme pedig képes dokumentációkkal olvasható a falakon az egyik bejáratnál.,

Prater 116, 1020 Wien

Utolsó látogatás: 2020 MÁJUS

Honlap: https://schweizerhaus.at/

 

DER GARTEN – A sportos, színes és mulatságos

A magát nagy, színes betűkkel figyelmetekbe ajánló Der Garten, tehát a kert mellett nehéz csak úgy elmenni a Praterben. Ám a kapun csak belesve meglepően csendes, pár asztalos miniterületet érzékeltem csupán. De ez csak trükk, ne dőljetek be!

Ez csak az előszoba, menni kell tovább bátran. Der Garten két bejáratos és gyakorlatilag egy sportkomplexum kertje több részben szétszórva. A pályák mentén vendégszigetekkel és szabadtéri pultokkal és beltérnek egy komplex kis kockával. A körítés annyira tarka, laza és barátságos, hogy fel sem tűnt az amúgy nekem taszító éles építészeti stílus. 

Baseball pálya, röplapda pálya vagy gyerekjátszótér mellett rengeteg ülőfelület vár. Én sajnos már szeptemberi esős napon egy hervatag állapotában ismertem meg, de az egyik legígéretesebb maradt egy új szezonra. Magyar srácok a pultban mesélték, hogy rendszeres a telt ház, és koncertek, táncos mulatságok színtere. 

Egy futás utáni radlert és egy finom vegán hamburgert próbáltam. Vannak még egyéb italaik, nyáron elvileg koktélos pult is, az étlapon még több hamburger, quesadilla, édesburgonya, héjas burgonya, saláta, stb. A belső tér is jól mutat. Bár az előtér rendhagyóan szinte kong, minimalista felületekkel, mintha még kész se lenne, de talán van ebben koncepció. Tovább viszont tömény, üde strandkék színek, meglepő falmatricák és grafikák. 

Ezt is kiemelten ajánlom. Még szinte vendégek nélkül is átjött az impulzivitása és a sokfélesége, és nagyon egyedi, hogy ennyire szimbiózisban létezik a sportpályával. 

Cím: Spenadlwiese, 1020 Wien

Utolsó látogatás: 2020 SZEPTEMBER

Honlap: http://der-garten.at/

Vissza a helyzínekhez >>>

A Praterben még több kisebb, egyszerűbb, de Schweizerhaushoz hasonló alapstílusú schanigartent kiszúrtam, amik nem ígértek nagy újdonságot. Kicsit lazább a büfésebb jellegű, az 1-es villamos megállójához dedikált 1er Haltestelle. Én ezzel folytatnám. 

Random bécsi teraszos helyek random parkokban

MILCHBAR – 3. kerület: Az Arenbergpark oázisa

Az alsóközepes méretű Arenberg park amúgyis kellemes zöld területe Landstraße kerületnek. Összképét meghatározza két 2. világháborús méretes, vasbeton flaktornya (légvédelmi toronya). Szomorú történetükkel együtt is érdekes látványosságok.

Az intenzív parkélet és közösségi kertek mellett jutott tér itt schanigartenre is egy régi mutatós pavilon körül. A Milchbar főprofilból kávézó, de a sör, bor és a fröccs a vasárnap délután egy snittjében még a kávénál is népszerűbb volt, és egyszerűbb ételeket is lehet kapni. Élvezetes helyszín, de drágábbnak találtam, mint a tágabb környék kocsmáit. (3,9 euró a kis üveges Ottakirnger Pils)

Utolsó látogatás: 2020 MÁJUS

Vissza a helyzínekhez >>>

Random bécsi teraszos helyek a belváros random pontjain

Ettől a ponttól már olyan helyeket mutatok be, amiknek van nyári és téli üzemmódja is. Így ebben a cikkelyben a képek főleg a nyári szekcióról szólnak és a belteret maximum is csak ízelítem. Azok majd más cikkekben csíphetők el jobban.

Kisüzemi bécsi sörözők nagy terasszal / kerttel / udvarral

A saját söröket vagy ritkább kisüzemi söröket kínáló nagy teraszos helyekből annyi összegyűlt, hogy külön poszttá nőttek. A gyűjteményben szerepel:

1516 BREWING COMPANY, 1. kerület

Bécs egyik legtöbb ajánlott sörözője, egyben önálló főzdekocsmája és gasztropubja az belvárosi 1. kerületben:

SALM BRAU, 3. kerület

A Belvedere kastély területéhez kapcsolódó Salm Bräu klasszikus közép-európai saját sörfajtákat kínál, csehes-szlovákos, bajoros hangulatú sörházában és kertjében.

CRAFTMÜHLE BY ZIP’S, 4. kerület

#reklám #munkakapcsolat

Bécsi szakmai megbízatásom színtere, a söreiket adó zip’s brewhouse-on és anyacégén, a ZIP Techen keresztül. A cikket nem szponzorálják, de előny, hogy ezt a helyet mindnél jobban ismerhetem.

A Craftmühle a elképesztően hangulatos Freihausviertelben, a népszerű Naschmarkt piacttól egy utcára található gastropub és kisüzemi márkasöröző. Sok-sokféle érdekes, magyar zip’s (<CIKK!) craft sörrel a középpontban.

WIEDNER BRAU, 4. kerület

Szintén 4. kerületi Freihausviertel klasszikusabb főzdekocsmája, hangulatos nagy kerttel:

BEAVER BREWING COMPANY, 5. KERÜLET

A Beaver Brewing Company gasztrokocsma és azon ritkább bécsi kisüzemi sörőzők egyike, akik saját söreiket kínálják, de a klasszikus osztrák kedvencek helyett modern nagyvilági vonalon.

BIEROMETER (2), 5. kerület

Az 5. kerület talán legkocsmásabb utcájának, a Margaretenstrasssenek a tér szakaszán kellemes teraszos söröző-étterem. Ők nem saját sörrel versenyeznek, hanem üveges kisüzemiekkel, de abból ritkábbakkal is.

BEAVER BREWING COMPANY, 9. kerület

A Beaver Brewing Company kisüzemi sörfőzdének két gasztropubja közül a 9. kerületi egysége még hervatag szeptember végi terasz-szezonban is nagyon megfogott.

Itt pedig maga a cikk található Bécs nagy teraszos vagy kertes különleges sörözőiről:

Vegyes stílusú teraszosok a belső bécsi kerületekben

LISBOA LOUNGE – 4. kerület

A Craftmühle portugál szomszédja. Nagyon ritkán mondok Lounge besorolású egységre jót. De ezt nem kötelezi a név, sőt semmi köze a rideg sztereoptipíákhoz barátságos, mediterrán fílingjével. 

Eredetileg is lisszaboni Hugo által karmesterelt felszabadult, jó hangulatú inkább étterem egyúttal a portugál, bor- és egyéb italkultúrának is bécsi követsége: van portugál sör és dúsított bor is. Pluszban dekorációjában a portugál kultúrának is tisztelegnek. Ha valaki városlátogatóként bécsiséget keres, nem ez a helye, de a bécsi lakosoknak vagy rendszeres visszajáróknak kuriózum, és jó kis gasztronómiai kezdőcsomag Portugáliához.

Az ő teraszuk is felér egy frissítővel. A Craftmühlének meg soha rosszabb szomszédot. Köszi az elektromos csavarhúzót! 🙂

Utolsó látogatás: 2020 JÚLIUS

Vissza a helyzínekhez >>>

WERKZEUG H – odabenn lomkocsma, odakinn botanikus kert – 5. kerület

A Werkzeug H a kevés lomkocsma stílusba sorolható bécsi hely egyike. Beltere külön élmény, de a terasza is az éjjel-nappal az legvarázslatosabb a városban. Sokféle főleg üveges sör és egyéb ital és bisztró látványkonyha is van hozzá. 

Utolsó látogatás: 2020 JÚLIUS

Vissza a helyzínekhez >>>

A belvárosi listázást ezzel csak megkezdtem, de közel sem ért véget. Már most 7 újabb hely van betárazva a folytatáshoz, és még zajlik a további feltérképezés. Egyes megénekelt helyek galériáit pedig még bővíteni készülök. Térjetek vissza akár rendszeres frissítésekért!

ZUR WILDEN SOPHIE – A „KÓRHÁZ”, Bécs eddigi legbizarrabb helye – 7. kerület

2021 december végéig működnek és látogatóhatak már csak! Több funkciós lakóházzá alakítják az épületet. A jelenlegi vendéglátás nem marad.

(Az egykori Sophienspital)
 
Nem csak bizarr, hanem eléggé titkos hely is a Spital, vagyis a Kórház vagyis az újrahasznosított „egykori Sophienspital” a bécsi 7. kerület szélén. Művésznevén: zur wilden Sophie! A gyanútlan külvilágnak teljesen láthatatlanul működik. Én is véletlenül hallottam róla, és pár nap múlva már ott voltam a Kocsmablog-os apuska és baráti kocsmatúra-különítményének társaságában.
 
Nem kocsma, viszont italozás szempontjából is az egyik legvadabb jelenség és legextrémebb célpont. Egy rakás alternatív célra használják, többek között gasztronómiára, amin belül bárbódé is működik. Így átvitt értelemben a kocsmaudvar a kórház kertje. Nagyszerű helyszín felemelő hangulattal, függőágyakkal, raklapbútorokkal, menő utcakajás büfékocsival.
 
Valószínűleg a régi kórház működésekor sosem volt itt ekkora jókedv. A WC benn van az egyik épületben. Amikor bementek, a régi kórházfolyosók egy része simán besétálható. Vannak már átalakítások, pl. falfestmények, de máshol pedig egészen régi állapotukat idézően tetszelgő helyiségek üvegablakán is beleshetünk. A nálam élelmesebben pedig a tetőre is kimehettek, ami új perspektívát nyithat. Kicsit bizarr csak, de nagyon nagy találat! Szombatonként pedig bolhapiac van.

Utolsó látogatás: 2020 JÚLIUS

FB oldal: https://www.facebook.com/zur.wilden.sophie

Vissza a helyzínekhez >>>

Cím: Apollogasse 19, 1070 Wien

BRANDAUER BIERBÖGEN - 19. Kerület

A Brandauer Bierbögen egy sörözőhálózat része Bécsben. Ez az üzletük már nem szó szorosan belvárosi, mégis eléggé frekventált helyen található, két metróvonal (U4 és U6) találkozásánál és a csúcslátványos Hundertwasser szemétégetőnél.

Itt kezdődik a híres bécsi körgyűrű, a Gürtel (ami a budapesti legnagyobb körút megfelelője lehetne). Ezen a szakaszon felül szaladó metróvonal alatti árkádokat üzletekkel rakták ki. A Gürtel gyakorlatilag egy kocsmatengely is. A Brandauer Bierbögen az első egy hosszú sorban.

Utolsó látogatás: 2021 JÚNIUS

Cím: Heiligenstädter Str. 31, 1190 Wien, Ausztria

Honlap: https://www.bierig.at/bierbogen/

Vissza a helyzínekhez >>>

BEER & STREET FOOD NAPOLEON POP UP – megéri a zarándokutat –  22. kerület

Különösen dicséretes, hogy a 22. kerület Duna-parttól távolabbi részén, Kagranban is várhat nagyszabású nyári vendégtér a környékbeliekre. Sőt ezt a területet bárkinek hálás zarándok célponttá teszi a Napoleon Pop Up.  Ez egy régi lokál udvarában felépített nyári szalon-hippy tábor.

Közösségi imádkozás az utcakaja és szabad ég alatti italozás istenéhez. Fákon és fák alatt színes zászlók, graffitik, falfestmények. Körbe parkoló büfékocsikból és menő bódékból sokféle kaja kívántatja magát, például hamburger, sült krumpli variációk, extra sütemények. A #FőlegVegán projektem még elsőrangú vegán pizzát is talált magának nápolyi stílusban a Pizza-Mobile.it állomásán. Pont utána nap mentek forgatni hozzájuk a pizzáról.

A sörválaszték viszont lehetett volna még nagyobb, ha már azzal indít a hosszú név, de ők főleg az Ottakringer Brauerei családra építenek (Goldfassl széria és a kraftsör márkájuk, a Brauwerk Wien). Ezeket is szeretem, csak még fért volna el bőven. Helyette sorakoztak más italok: főleg az Ausztriában népszerű borfajták és nagyközönségű világkoktélok. És szezonjában rögtön támadt a durván hódító osztrák murci, a sturm is.

Fő-műsorszámként én a teret éreztem. Jó DJ zene hasított (máskor élőzene) és nyári lazaság és pozitivitás ült mindenfelé.

Különböző alkalmi programokat is kedveznek a közönségnek, például vasárnapi piac vagy sörkóstoló.

Szeptemberben végével vége a szezonjuknak is, úgyhogy az érintetteknek és érdeklődőknek addig kell lecsapni rá.

Nagy elismerés Bécsnek, hogy külső kerületben is lehet ilyen friss szellemű, energikus jóság és hogy kereslet is volt rá vasárnap este is.

Utolsó látogatás: 2020 AUGUSZTUS

Beer & Street Food Napoleon Pop Up Facebbok oldal: https://www.facebook.com/NapoleonPopUp/

Cím: Kagraner Pl. 33, 1220 Wien

Vissza a helyzínekhez >>>

Random bécsi teraszos helyek piacokon

Bécsben ajándék, hogy mennyire sok piac van. Minden kerületnek megvan a saját nagy piactere, van amelyiknek több is. Ezek lehetnek modern gasztropiacok, amelyek közül a leghíresebb a Naschmarkt, vagy retró eurpóai termelői piacok, esetleg közel-keleties, balkánias piacok. De leginkább ezeknek a kínálat és hangulatkeveréke. A bécsi piacok közös jellemzője, hogy érdekesek, hangulatosak, látogatottak, és mindegyiknek vannak kocsmái, a piactéren és körülötte is. Piaconként minimum három, de inkább jóval több kocsmaság szinte garantált. Ezek a kisebb piacokon azonban ritkán rendelkeznek nagyobb terasszal. Ideválogatom azokat, amelyik mégis.

WIRR AM BRUNNENMARKT – globális zűrzavar – 16. kerület

 

A pezsgő balkánias és közel-keleties Brunnermarkt piachoz nevében és fizikailag is kapcsolódik a Wirr am Brunnemarkt. A csalás az, hogy valójában már a fiatalos, színes, utcaművész téren, az Yppenplatzon van.

Kortárs menő bódé, de az átlagnál barátságosabb. Két szinten operál, a tetején tetőterasszal. Onnét lehet kémlelni a Brunnenmarktot. Viszont a Wirr földszinti sugarában is jól megterített maga körül asztalokkal és székekkel, sok növénnyel. Globális barátság szimpatizáns díszítőelemekkel az egész hely sejtelmesen botanikus, szafaris, afrikás, távol-keleties hangulatot áraszt egyszerre. A neve, Wirr ezt jól példázza, nagyjából zavart jelent.

A profil összetett. Ez bisztró, kávézó, kocsma, de még cukrászda is: alul-felül bárpulttal, de van még fagyis pult, sütivitrin, büszke kávék és alkoholmenük. A kocsmaprofil egyenrangú a minden mással, fenn Aperol spritz találkozásik a sörrel egy koccintásban egy csendes sarok randiján, lenn legénybúcsús társaság igazolja, hogy nem itt kezdték az alapozást. Különféle borok és üvegben ritkább sörök kínálkoznak, csapon a szintén nem gyakori Villacher. 

Egy üde, jó kedvű hely, nagyon szívesen ajánlom. 

Wirr am Brunnenmarkt Facebook oldal: 

https://www.facebook.com/pages/category/Cafe/Wirr-am-Brunnenmarkt-830701193742448/

Cím: Yppenmarkt, 1160 Wien

Utolsó látogatás: 2020 AUGUSZTUS

Vissza a helyzínekhez >>> 

JÖN!!!

Szőlős dombok, bécsi borvidékek világa

Segéd-térképek kocsmatúrázáshoz

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz és írjátok a keresőbe az érdekes kocsma nevét!

Van Nálatok terasz!!! térképen a cikk bécsi kocsmái

Itt pedig a nagy Kocsmaturista térkép az eddigi szereplő bécsi kocsmákkal

Cikkajánló

Köszönetnyilvánítás

Kiemelten köszönöm fő szakmai partneremnek a zip’s brewhouse-nak és a ZIP Technek, hogy a közös projektjeink folyományának hála ennyi időt tölthettem Bécsben. Így minden más külföldi célpontnál átfogóbb és rétegzettebb városbemutatók születhetnek.

Köszönöm másik régi partneremnek, utazókörömnek, az Experience Balkán Egyesületnek, hogy az ő felbújtásukra jöttem először egy hétre Bécsbe, mielőtt egy nagyszerű kulturális és kocsmatúrás hétvégét eltöltöttünk ott csapatostól.

Köszönöm Borznak, a régi bécsi kocsmák szenvedélyes hódolójának, hogy már a kezdetekhez felhívta a figyelmemet ezek külön világára, ami engem is gyorsan magával rántott.

Köszönöm Zsolt Sztr érdekes kocsmai és nem kocsmai tippjeit.

Köszönöm Beerpunknak az Instagramtól a közös kocsmatúrákat és az értékes idegenvezetéseket.

És mindenkinek, aki ajánlott és ezután ajánl jó bécsi helyeket. Én bizony teljesítem a küldetéseket! Nekem megéri ajánlani.

Környékbeli település bakancslista

Ajssztriában a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Salzburg
  2. Innsbruck
  3. Klagenfurt
  4. Linz
  5. Hallstatt
  6. Graz
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“Van Nálatok terasz!!! – BÉCS nagy teraszos, kertes kiülős kocsmái” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?