Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Van Nálatok terasz!!! – A Népsziget nyári helyei

Egyre többet lehet hallani a Népsziget nevét a budapesti mindennapi életben és médiában már 2017 óta. Olyasmi narrációkkal, mint az új Római part vagy a legjobb nyári találkozóhelyek egyike, esetleg a leendő legmenőbb helyek egyike vagy már jelenleg is a legmenőbb helyek egyike. Kimondhatjuk, a Népsziget felkapott lett. Nézzük meg most a Népszigetet a nulláról és lássuk, mit kínál a szomjasaknak (és éheseknek)!

Népszigeti teraszos helyek és egyéb témák

Indulás a Népszigetre!

A Népsziget mai (víz)állás szerint valójában egy félsziget, aminek egy része Újpesthez, másik része Angyalföldhöz tartozik. Mozgalmasabb pontja legpraktikusabban Újpest Városkapu metrómegállótól gyalog, a vasúti híd gyalog/biciklisávján keresztül közelíthető meg.

2018:

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - balra a hídról - Kocsmaturista

Azon kívül, hogy 10 percen belül elérjük a Népsziget velejét, a kijutás is élmény, mert balra egyedi perspektívát nyújt belsőbb Budapestre, jobbra pedig egy egyedülálló vízi rozsdazónában „gyönyörködhetünk”.

2018:

Ahogy lehetőségünk van a hídról letérni a szigetre, balra egy kisebb, de nevezetes kecskefarmot láthatunk, ami után a sziget az egyik becenevét kapta: Kecskesziget.

2018:

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - Kecskefarm

A másik becenevet, a Szúnyogszigetet biztos nem kell sokáig magyarázni, bár nekem több kinn töltött estén nem volt szúnyogproblémám. Mindenesetre számukra nem rendeztek be farmot. Kecskééknél viszont családok meg szerelmesek bámészkodnak és kerítésen keresztül interaktálnak a jószágokkal. A farm látványos, egy mini kecske-szafari tóval, rengeteg kecskével és extraként libákkal.

Zoológiai vonalon maradva, a híd túloldalán, picit előbbre egy macskát találunk, méghozzá a Vasmacska Sörözőt, ami 2000 óta várja a vendégeket.

2018:

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - Vasmacska Söröző kívülről - Kocsmaturista

Sokáig a sziget ezen részének egyetlen vendéglátója volt. Jó hírnevet szerzett, mint a város egyik legjobb hekk-lelőhelye. 2017 óta azonban köré sodorta az újhullám a maga hullámlovasait, és 2017-ben megnyílt a Kabin, 2018-ban pedig a Wasser is, 2019-ben a Perem a híd tövében, a parton.

Személyes történetem a Népszigettel

Én már azelőtt ismertem, hogy menő lett, jó?” – mondhatnám, mert Évi barátném pár éven keresztül rendszeres csoportos programokat szervezett ide Tűzbarátok projektnéven. Akkor még nem volt itt semmi gasztro-infrastruktúra, csak a Vasmacska Söröző után ácsingóztam. Az már akkor nagyon kíváncsivá tett piros helyett ‘kék kockás” abroszos, kedélyes mikroklímájával.

A Népsziget nyári kocsmaélete

Dupla népszigeti mese 2 év szemszögéből (2018 és 2021)

Már 2018-ban nagyon szembetűnő volt a változás a korábbi gasztronihilhez képest közvetlenül a Duna parton. A Népsziget újra rászolgált a nevére: birtokba vette a nép. Amerre a szem ellátott, nyári jeleneteket tapasztalt.

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - Parti panoráma a
Parti panoráma a „Kabinokkal” (2018).

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - Kocsmaturista

2018-as Népsziget helyzetjelentés:

„Nem túl zsúfolt még, nincs zavaró tömeg, de ahhoz már eléggé nagy élet van ezen a ponton, hogy kétségtelen legyen, valamit észrevettek, valami megkedveltek és örömteli közegen osztoznak a mostani rácsodálkozói és visszajárói.

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - naplementekor - Kocsmaturista
Naplemente idején

A környező partszakasz még szépségesen rendezetlen, fövényes, posványos, vadregényes, esetleges, szinte „úgy hagyott”. Még ott tart, hogy az emberek kiválasztották és nem kialakították maguknak. Meg kell becsülni, amíg ilyen! Minden, ami népszerű lesz, gyorsan veszélyeztetetté lesz attól, hogy hamarosan megcsinált lesz, mesterkélt, komfortos, túl kereskedelmi. Nagyon jó arany középút a Népszigeten 2018-as nyara, amikor még alig érintett a környezet varázsa, de már „buli van a parton, a szabad strandon.” A mostani helyek ugyanis lazán, tisztelettel illeszkednek még a környezetükbe, nem építik át, nem dominálják le, de életet adnak hozzá, szétszórják a maguk kellékeit a közvetlen környezetükben, amitől a part egy része színesebb, érdekesebb, kényelmesebb lesz, de nem kell messze tekintenünk, hogy kitaposott kanyargós úton nyújtózkodó fürdőruhás sziluetteket lássunk csupán a Duna és a fű (nem úúgy értetteem) kettősét élvezve vagy a vízben felszabadultan gázoló kutyákat. 

A Kabin és a Wasser kellően nyers, kellően könnyed ehhez a környezethez. Gyakorlatilag mindkettő egy-egy nagyobb területet einstandol a híd két oldalán. Van egy saját pódiumok, amelyen L alakban van a bár és a látványkonyha / kajakiadó hely plusz itt ezen napponyvával fedett „sparhelt közeli” részeiken van a legtöbb szék és asztal is.

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - Wasser hátulról - Kocsmaturista
Wasser hátulról

Majd mindkettőnél ezt  egészíti ki egy-egy saját „hippy tábor”. Nem is könnyű elhatárolni, hol ér véget a Kabin és Wasser vendéglátó birodalma, és hol kezdődik a valódi vadvízi társadalom. Jó elnézni az itteni életet: úszók, futók, bringások megpihenői. Itt kavargatják a kávét, akik épp elfáradtak.

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - a Kabin udvara - Kocsmaturista
A Kabin „udvara”

2021-es Népsziget helyzetjelentés

Az eltelt 3 év alatt a Népsziget egyértelműen köztudottá lett. Már ritkaság, hogy valakinek Budapesten magyarázni kelljen, hogy mi is az, hol is van. A túlsó Római-part felől a hídon át sétálva, közelítve érezhetően nagyobb kontrasztosan színes csomópont tűnik ki a népszigeti hídfő tövében. Láthatóan népesedett ennek ellenére a varázsa maradt és karaktere minimálisan alakult csupán.

Drágám, mostantól hárman leszünk — Perem a vidéken!

Az egyik legnagyobb változás, hogy 2019-ben a „soron” harmadiknak megnyílt a Perem. Az első 2 nyarán még elkerültem, 2021-ben viszont meglátogattam. Ennek a beszámolóját LEJJEBB olvashatjátok.

Sokasodva és terebélyesedve már jobban elterpeszkednek a parton, de így is csak pár száz méterről beszélünk, és utána csendesebb partszakasszal folytatódik a Népsziget. 

A Népsziget teraszos kocsmaféléi - a mai vonal

Első ránézésre a hasonlóságokat könnyebb észrevenni a Kabin, a Wasser és a Perem között: elrendezés, hangulat, koncepció, vendégkör: sok hobbisportoló, sok kutyás, sok család, hangulat, de nézzük meg egyesével is a sajátosságaikat! Pártolom az összehangoltságukat, hogy mindenkinél más kaja a vezértermék. Tehát ugyanazon a Népszigetre és vasúti hídtőhöz, akár 3 különböző alkalommal, 3 különböző helyre, 3 különböző (maga nemében versenyző) ételélményért lehet visszatérni.

Digitális nomádoknak szomorúbb közös nevezőjük, hogy 2021-ben egyik helyen sem volt megoldott a kültéri konnektor, tehát akármilyen csábító is, hosszan itt nem lehet megállás nélkül irodázni.

Figyelem: Kabin és a Wasser beszámolói főleg 2018-as saját élményeken és 2021-ben csak felzárkozó körólnézésen alapulnak. A Perem friss, 2021-es tapasztalat!

KABIN

A Kabin volt az első újhullámos bázis a parton 2017-ben. A Római parti gyorsan legendássá lett Fellini ifjabb tesója. A néveredet nyílegyenes: valóban napozó kabinokat kínál a vendégeinek, amik egészen lenn várnak a parton, kétszemélyesek, elől és oldalt nyitottak, hátul zártak.

2018:

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Kabin kabinjai - Kocsmaturista

Környékükön fekete-fehér filmben érezhetjük magunkat. Nem is csodálkoznánk itt hirtelen megjelenő egész fürdőruhás, virágos úszósapkás nőkön, akik egy szál margarétát kapnak csíkos uszódresszes férfiaktól.

A Kabin népszerű. Csúcsidőben spontán érkezéskor nem garantálnám, hogy jut szabad kabin.

2018:

2017-ben és 2018-ban vendégeskedtem is itt. A csapat mindkétszer jókedvű, energikus, és Oscar-Nobel-Kossuth díjasan segítőkész volt. 2021-ben csak áthaladtam a Kabinon a Perem látogatás után és körül néztem, hogy milyen most, azon kívül, hogy 2019-ben picit odébb költöztek a parton. Az új perspektíva ugyancsak jól áll nekik.

Az itallap főleg a mai népszerű, fiatalos tételeket sorozza, feldobva egy-két ritkábbsággal vagy nagyobb kaliberű elemmel, például a Borsodis sörcsapok között a kisüzemi First Craft Beer & CO. belga meggyes és mangós sörével vagy 12 éves Dictador Rummal. 

Áraik középszínvonalat képviselnek. 0,3 dl pohár sör 420 Ft-től indul (Borsodi lager), 1 dl bor 300 Ft-tól, röviditalok 850 Ft / 4 cl-től, az Aperol Spritz koktél-liga pedig 1700 Ft-ért fut. Extra, hogy a jó öreg szóda csupán 50 Ft / dl-ért kapható.

A rokonszenves környezetkímélőbb betétdíjas Repohár rendszer úgy láttam, még működik. (2018-as fotó)

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Kabin betédíjas pohara - Kocsmaturista

2018-as élménybeszámolóm zanzája:

„A random fröccsük teljesen finom volt, de felkészültek szörppel és limonádéval is. A zene szól, festi a hangulatot. A kajamegoldás erős pont. Mivel nagyon pörög, mégis folyamatos a rendelés, ezért jobban megéri már itallal várakozni. A mártogatós tál ritka jó üzlet a mai kocsmakaja viszonyrendszerben (2021-ben 1450 Ft): répával, uborkával, zellerrel, ritka finom sült pitával és háromféle választható mártogató szósszal: tonhalas, padlizsános, tzatziki. Kiadós és ízletes. De minden más is jól nézett ki: hamburgerek, grillezett csirkés tálak, stb.”

Népsziget kocsmái - Van Nálatok Terasz! - Kabin - Kocsmaturista

2021-ben már #FőlegVegán szemmel is nézem a helyeket. Ebből a szemszögből a Kabinban az antipasti tál lehetne a befutó

Édességek között is szúrtam ki újdonságot. Egy külön ablakból árulják a „Ice Roll by Valentine’s” fagyitekercset.

Az alapkaja 850 Ft-ért egy naccos tál szósszal. 2018-ban még harsonával harsogták a rendelésszámodat.

A változatos zenés és egyéb programjaikért érdemes rendszeresen követni a Kabin Facebook oldalát is:

https://www.facebook.com/kabinpart/

Kabin cím: Budapest, Zsilip u., 1044 ITT

Kabin Nyitvatartás: H-P: 12:00-23:00, Szo-V: 10:00-23:00

KABIN - 2021-es képgaléria

WASSER

A 2018-as alapítású Wasserhez balra kell letérni a hídról, pont szemben van a túlpart látványos Óbudai Gáztornyaival. Extra pazar kilátás.

A Wasser pódium vendégtér székei 2018-ban még tantermi székekre emlékeztettek, csak menő színes fémlábakkal (– Színesfém, tesa? – Nem úgy értetteeem). Felettük zsákszínben adtak árnyékot a napvitorlák.

2021-ben még mindig jól mutató és sajátos, de már új, sárgább székeket találtam. A napvitorla mozaik pedig élénkebb lett. Az összhatás így még nyáriasabb, de talán kevésbé egyedi, viszont egyúttal a reklám-napernyőket is leváltották azóta, amitől meg mégis.  

A színpadon túl 2018-ban babzsákfotelek is voltak.

2021-ben nem láttam őket, már csak nyugágyakat. Még több asztalt és gyerekhomokozót viszont igen, akár szabadtéri DJ zenére. Így is-úgy is gyorsan megnyerő!

2021-ben a Wasseren is csak átgázoltam, így az idei verzióról csak villámbenyomásaim vannak. A bodzás-mentás Irsai fröccsüket írtam a visszatérésem zászlajára.

A Wasser amúgyis a combosabb játékosok közé tartozik italkészlet tekintetében.

Láttam, hogy még mindig  Carlsberg kínálat van a sörcsapokon, abból a szélesebb választék Horizont Delight IPA-val is.) Üvegesben Rizmajer Meggyes bővíti a kínálatot.

Borból pedig komplett külön lapjuk van és már Wasser boros pohár is kapható. Egyébként a Repohár rendszer náluk is működik.

A 2018-ban finom hosszúlépést még mindig Irsaiból kínálják, 2021-ben 560 Ft-ért. A röviditallapon is meg tud akadni a szemem néhány hirtelen ismeretlen tételen.

Koktélokat is tisztes mennyiségben kreálnak, párat az alapokon túl is. Az alkoholmentes blokkban a Wasser teraszán is a limonádé és a szörp a főszereplő, de csendesen a jégkása is megbújik. Szóda decije 80 Ft 2021-ben. 2018-ban automatikusan citrommal, jéggel adták. Hosszú kávé 3 év alatt nem drágult, 450 Ft. 

Az ételárak belvárosi hasonlóan menő helyek aktuális áraihoz képest azóta is alacsonyabbak, de nem a retró strandbüfék szintjén. A hekk és a lecsó sztártermékek. 2018-ban, még a #FőlegVegán emberkísérletem előtt a kolbászos lecsóra mentem rá és jó üzlet volt. Azóta az másfélszeresébe kerül (1490 Ft), de a friss fotókon az adag is nagyobbnak tűnik, és mintha még gasztroevolución is átesett volna. Nem is hagytam itt a régi fotót, mert már nem úgy fest. Amúgy van kolbász nélküli változat is.

A bármit evőket összetett hamburgerlista és desszertek vagy akár zöldséges-sajtos fondue is várja. A közepesen szigorú vegán szemszöggel a sült krumplikból, salátákból és a naccosból tudnék esetleg válogatni. Vannak még jégkrémek és rágcsák is kiegészítőnek.

A Wasser neve és lógója, szlogenje is kimondottan szimpatikus. És pont ennyire egyértelmű és célirányos az egészben: Kaja, Pia, Duna (esetleg még Zene, Sportvetítés, Egyéb Program)

Innentől 2018-as élménybeszámolómat idézem a Wasser kapcsán:

A csapat itt is szimpatikus, kedves, higgadt. Wi-fi jól működik, stabil. Kutyáknak van kitéve kutyatál, akár kettő is, de két kutya még a kettőn is össze tudott veszni. Egy mondattal teljes körű városi szolgáltatás üde Duna parti környezetben, ahol zajlik az élet. Közben bekiabálják, hogy a 69-es elkészült. Én pedig azt kérdezem magamban, hogy eeezt hogy érteeed?

Itt Tamással, az üzemeltetővel is beszélgettem, miután meghallottam, hogy Újpest és a Népsziget témában is naprakész. Tamásnak nagy tapasztalata van a vendéglátásban, a magasvendéglátásban is, külföldön is. A Wasser-ről megtudtam, hogy a budapesti CoolTour Bárok (Király utca, Lövőház utca) üzleti rokona. Elmondta pluszban, hogy direkt nem a belvárosi helyeknek akarnak konkurenciát állítani, leginkább a környék közönségét, családjait célozzák meg. És szívesen nézik és támogatják a Népsziget és Újpest közös fejlődését, merthogy ugye Újpestnél is beszélhetünk ilyesmiről.”

Igyekszem mielőbb frissebb élményt meríteni a Wasserből a 2018-as tetejébe.

Wasser cím: Budapest, Népsziget út 727, 1138 ITT

Wasser Nyitvatartás: V-Cs: 12:00 – 24:00 P-Sz: 12:00-02:00-ig (Úgy tűnik, a legtovább nyitva tartó!!!)

Wasser Facebook oldal: https://www.facebook.com/wasserbudapest/

PEREM

A 2019-es új beszálló, a Perem a legvadregényesebb, legbujább, legbújósabb és a leginkább folyóközeli mind közül. Más világ, mint nagytesói, hiszen ez már nem kinn fogad a tágas szabad téren, hanem benn a fák között. Különösen tetszik, ahogy a Perem csak megterít a fák árnyékában, és nem épít, főleg nem épít át erőszakosan. Budapest egyik legtermészetesebb élményű teraszát találjuk náluk.

Az északi végen ő zárja a sort, utána még sokkal természetesebb és esetlegesebb Népsziget következik.

Két szinten helyezkednek asztalik, székeik és padjaik. Közvetlenül a parton és egy kisebb magaslaton, ahonnét rendelni is lehet. Elég sok férőhelyük van, a kis asztaloktól a sörpadokig.

A Perem az épített megjelenésével is alkalmazkodik a környezetéhez és sok faanyagával szinte erdei kunyhó élménnyel bele-beleolvad a környezetébe. Alkonyattól égősor-hangulatfényekkel hívja fel magára a figyelmet, ami szintén jól áll nekik. Ügyesen választottak stílust. Megadja a külön világ élményt, hogy eléggé különböznek szomszédjaiktól is.

Karakteres, jó kiegészítője lett a Perem egy Népsziget túrának. Kellemes hangerővel szól a zene. Biciklitároló fogadja a kerékpárosokat, de kisgyerekesek és a kutyások is láthatóan biztatva érzik magukat az ide érkezésre. A nők aránya is feltűnően magas a közönségben! Szinte minden társaság alkoholozott is, de mintha az itt kevésbé illene, többen magyarázkodtak félviccesen a pultnál, hogy ” csak most” meg, hogy „nem vagyok alkoholista” meg, meg hogy „csak azért, mert szeretem a csapolt búzasört”. 

Ez a búzasör és társai a Borsodi kínálatából kerültek ki 490 Ft / 3 dl-től ( alaplager), de a Peremben is csapra került néhány kisüzemi First a szomszédból (790 Ft / 3 dl-től). A borkínálat a ház borával rajtol 390 Ft / dl-től. Röviditalokból főleg közkedvelt slágereket listáztak. Nekem a 15 éves Matusalem rum és a sok Árpád pálinka tűnt ki. Az itallap néhány tételét meglepően kedvező áron kínálták. A limonádéból pedig egy egész gyümölcsíz szivárványuk van.

Legalább a látogatásomkor náluk nem működött REpohár rendszer.

Étkek tekintetében ők aztán nem a „mellékesen van valami kaja is” esete. Összetett étlapjuk az ínyenc zsíros kenyértől kezdve, a pizzaszégyenítő feltétekkel megpakolt „extra” lángosokon át a hétvégi reggelikig terjed. És köztük persze minden közkedvenc: hekk, palacsinta, hamburger, tépett húsos szendvics, de saláta- és tortillavariánsok is. A #FőlegVegán emberkísérletemmel viszont még nem igazán harmonizáltak. A (2 pitát) mártogatós tállal egyeztem ki, dupla fűszeres paradicsommal és egy kihágással, a (majonézes) padlizsánkrémmel (1590 Ft.-). A paradicsomszószuk annyira emlékezetese ízcsapás volt, hogy abból simán triplázok is legközelebb. 

Már a masszívabb ételek sem számítanak drágának a ligájukban napjainkban, de a sörkorcsolya-kompatibilis falatok a 790 Ft-os sültburgonyától vagy szószos nachostól egészen a 290 Ftos ropi szintjéig egyszerűsödnek. 

Zármondat: a Peremben kiemelten érdemes hangulatfürdőzni, ha az egyetlen hely lenne a Népszigeten is megérné az utat. 

Wi-fi: nem volt

Kültéri konnektor: nem volt

Perem Cím: 1044 Budpest, 75839. hrsz. ITT

Perem Facebook oldal: https://www.facebook.com/perembisztro/

A Népszigeti teraszos vendéglátás retró vonala

VASMACSKA SÖRÖZŐ

(2018-as látogatás alapján)

Beljebb a parttól, a vasúti híd „ki a szigetre” irányú jobb oldali lejárójánál található. Nádborítású kerítés különíti el a külvilágtól. Méretes hekkinstallációk próbálnak befelé szólongatni, de szerencsére a valódi hekk jobban néz ki náluk, és a maga a Vasmacska Söröző is. 

Van Nálatok Terasz - Népsziget kocsmái - Vasmacska Söröző - Kocsmaturista

Fontos, hogy ők sörözőnek definiálják saját magukat, mert én nem soroltam volna őket automatikusan annak. Inkább hekkezőnek, ha van ilyen kategória. Hekkről híresek városszerte, és én is azt állapítottam meg, hogy rá is szolgáltak. Ottlétemkor nem is söröztek itt akkora arányban, mint ahányan hekkeznek. Nem sok variálást képzelhető el, ha hekkről van szó, és ők sem bolondították meg divatosan semmivel: nem reformhekk, nem csavaros hekk, nem újragondolt hekk, csak jó hekk és még a nagyi szeretete sincs ráírva lekvárral a hátuljára. Egyszerűen valahogy jobban ízlik náluk, mint máshol. Magyarázatom nincs.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Vasmacska Söröző és a hekk - Kocsmaturista

A hekk egyszerűségéhez képest amúgy egész drága mulatság. Náluk sincs másképp. Tehát ez a retró műanyag abrosz, a Sopronis reklámernyő, a betonozott udvar nem garantál abszolút olcsóbb lakmározást, csak egy életérzést.

Itt a hekk a főtermék és annyiért amennyiért, nyilván nem menő éttermi ár, de egy kicsiként kikért hekk kenyér nélkül két “kobiubival” egy tisztességes adag majonézzel és kísérőnek egy korsó Soproni IPÁ-val meg egy szódával már 3040 Ft volt (még mindig 2018 szerint) Egy sör és sörkorcsolya kombóként rátekintve durva lenne, de itt a sör a kísérő, nem a hekk. Azzal, amit kaptam, egy fél napra simán jól laktam. Kajából még akad kolbász és rántott hús. Nyílegyenes koncepció. Működik is, nem is kell több! 

Italok tekintetében ide nem hatolt be a kisüzemi sör kultúra, de a Sopronitól van három sörcsap: sima, Soproni IPA és Mort Subite. Üvegben pedig a Soproni Démon (barna) is kapható. Borokból Vargát és BB-t láttam. És van egy rövid rövidital lap az alapokkal. A hosszú kávét sok tejjel vizes pohárban kaptam – én ezt kifejezetten bírtam. Van itt is limonádé, sőt házi szörp, amit „kurva jónak, kurva finomnak” titulált lelkendezve egy épp pár női tagja, miközben kiléptek a Vasmacska kerítésén. 

A vendégektől forgatagos vendégtér amúgy is jó élmény.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Vasmacska Söröző - Kocsmaturista

Az ablaknál szinte mindig sorok állnak és mindig vannak érdekes jelenetek. Egész estés Üvegtigris folytatásokat lehetne itt forgatni, talán napi szinten is.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Vasmacska Söröző - Kocsmaturista
Kivételesen csendesebben

Közben a padoknál valaki a szálkától, valaki más a berepülő darazsaktól félti a torkát. Tart a nyár. Zajlik az élet, a kutyák ugatnak, legyek röpködnek és mindenütt valami gyerekjármű parkol.

Vasmacska Söröző Facebook oldal: https://www.facebook.com/pages/Vasmacska%20S%C3%B6r%C3%B6z%C5%91/165612436838706/

Vasmacska Söröző nyitvatartás: Mindennap 11:00-20:00

Vasmacska Söröző Cím: Budapest, Zsilip u. 90, 1138 ITT

A 13. kerületi oldal és a SZIGET SÖRKERT / BÜFÉ

A Népsziget ott is Népsziget, ahol már eltávolodunk a vonatok filmjelenet értékű hídon robogásától, és attól az egész budapestes talánytól a vasúti híd lábán, hogy ki az a Niki.

Van Nálatok terasz - Népsziget - Niki - Kocsmaturista

A 4. kerületi és a 13. kerületi oldal között a híd a határ, tehát a Wasser is szigorúan véve 13. kerületi, de a megközelíthetőségből érthető, hogy inkább a 4.-hez kapaszkodnak. A 13. kerületi oldal a Marina part városrésztől is megközelíthető. A Gyöngyösi úti metrómegállónál, a Duna Plaza bal oldalán kifelé és szinte csak egyenesen, kicsit jobbra tartva. Ez egy kényelmes, újabb híd, pihenőkkel a lépcsőjén felfelé, de átmenni rajta a vasúti hídnál kisebb élmény. Hamar sziget csúcsot térünk, és ez ellentétben a vasúti híddal nem visz át Budára is.

Mielőtt átérünk, két vendéglátóhelyen még megállhatunk a „szárazföldön” is. A Népszigethez képest puccosan elegáns Melba Étterem és Bár, bársonyos körbeszaladó bárpulttal, színes textilabroszos éttermi vendégtérrel, kikötői mini panorámával vár és a komoly borválasztéka mellett cseh sörökkel a csapon (Holba, Permon) zárja kerekre az élményt. (Még csak belestem – 2018).

A következő az Öböl Bistro, ami még csak „Céltorony” korában mintavételeztem. Ezzel a verzióval még adósotok vagyok.

A 13. kerületi Népsziget már sokkal nagyobb katyvasz, mint a vasúti híd környéke, és nem visz nyílegyenesen a tuti jóba, úgyhogy nem árt felkészülni. Ha kerülőút nélkül akartok vendéglátóhelyhez jutni, akkor nem kell lemenni a túlsó Duna partig, hanem a szigetközepi Népsziget utat célszerű választani a Sziget Büféig vagy Sörkertig.

SZIGET BÜFÉ / SÖRKERT

(Ide 2018-ban és 2021-ben is ellátogattam. Kezdjük a 2018-as, de tovább érvényes emlékirattal🙂

Hiába szinte bújkál a sziget közepén szinte, nem csak másodhegedűs a Vasmacskával szemben. Sőt ahhoz mérve egy nagyobb léptékű vendéglátó „gyár”, kiterjedtebb választékkal, szolgáltatásokkal és népesebb személyzettel. Megjelenése mégis bensőséges. A korhű retróslágerekre épít: piros „kockás” abrosz, íves vonalvezetésű, sötétzöldre mázolt fakerítés, kis kaviccsal felszórt kert, színes égősor. 

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Sziget Büfé - Kocsmaturista

Állítólag 1977 óta folyamatosan létezik, és a kaják nagy része, amit kínál is 1977 folyamatosan létezik. Vannak azonban újdonsültségek is, például hagymakarika, tintahal karika és bár itt is a hekk fogy ipari mennyiségben, kínálatuk mégis kvalifikált a harcsapaprikás túrós csúszával szintjére is. A vízparti büfé jelleg egyértelmű jelei persze gyorsan kifigyelhetők: vendégtéri jégkrémhűtő, „kecsap-mustár-majonéz” nagy vödrös  és nagy tartályos szentháromsága, tekerős játékautomaták.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Sziget Büfé kaják- Kocsmaturista
Kiadós kolbászadagok, szemetgyönyörködtető sütik, választékos savanyúságok

Külön ital- és külön ételpult várja a rendelőket. Egészen korszerű Dreher sörcsapok voltak és a változatos üveges borok is fellépcsőztek a Nyakasig. (<2018) 

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Sziget Büfé pultja - Kocsmaturista

Érdemes ide kijönni a retróhívőknek, mert a nosztalgiaélményt Isten adtán sugározza. Ahogy a környezeti hangulat, úgy a karakterek is korábbi idők jellemző figurái, általában inkább idősebbek. De többen, mintha a 90-es évekből, 2000-es évek elejéről időutaztak volna ide, de itt nem vennék észre hogy a jövőben vannak. Van, aki az akkori szokások és az akkori karakterhierarchia szerint menőzött úgy, ahogy már tíz éve nem láttam rá példát.

Extrája a területén belüli párakapu. Szuper zárása volt a Népszigetnek első látásra a Sziget Büfét is megismerni, folytatásra ígéretes állomás.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Sziget Büfé kifelé nézve - Kocsmaturista

És itt is a 2021-es folytatás:

Látszólag nem sok minden változott, aminek esetében direkt örülök. A névhasználatában is létező sörkert és büfé dilemma meccse is döntetlenre állva éli hosszabbítást. Bár mindenki lakmározott is a közepesen telített hétfő estén, de a „Sziget” egyúttal a retró sörkert ideált továbbra is ritka módon testesíti meg megjelenésével. A budai Avar Presszó és Sörkert talán egyetlen párjaként. A csapolt Pilsner Urquell rajongóknak is sörtkertje lehet.

Van mindenki macskája a Szigeten, mint az Adrián, akit etetnek is. Az árak szinte példátlanul kedvezőek, 1130 Ft-ba került két hagymakarika szósszal és 530 Ft-ba egy sportfröccs.

Retró hangosbemondás fűszerezi az étert, ha kész a rendelés, de egyedi kedves szöveggel, például: Patriknak szeretnék tálalni. 

Kívánom, hogy menjen sokáig hangulat mentén, legfeljebb is csak praktikus szolgáltatásfejlődéssel. Nekem nagy pozitívum volt, hogy szemben a modern helyekkel itt tudtak kültéri konnektort is biztosítani a sarokban, így innét tartósabban is lehet dolgozni is laptopról.

Sziget Büfé / Sörkert Cím: Budapest, Népsziget út 23., 1138 ITT

Sziget Büfé / Sörkert Facebook oldal: https://www.facebook.com/szunyogsziget

Sziget Büfé / Sörtkert nyitvatartás: hétfő-péntek: 11:30-22:00, szombat: 11:00-22:00, vasárnap 11:00-22:00

Népsziget 2018

„A Népsziget kétség kívül érdemes a látogatásra, 2018-ban összetett és kettős. A jelentős hosszában békén hagyott Duna parttól beljebb jelen van a régi idők szelleme, lepusztult, elhagyott hotelek, vendéglátó hullák bújnak meg a fák között csendesen, miközben már egy új világ lángja pislákol legforróbb pontjain. Maradék területe teljesen esetleges dolgoknak ad otthont, sok kanyarban lehet találni valami meglepőt, mint klubüdülőket, nappali melegedőt és éjjeli menedékházat, hajószervízt, motorszervízt, apartmanházakat, amiből egy lakást laknak csak titokzatos lakók.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget 2 - Kocsmaturista

Van nálatok terasz!!! - Népsziget - Kocsmaturista

Van nálatok terasz!!! - Népsziget 3 - Kocsmaturista

Sokszor nem is lehet eldönteni, hogy az épületről, amit látok, hogy mi lehet. Vélhetően nem sokáig marad ilyen a Népsziget sem. A környező szárazföld mindkét irányban látványosan fejlődik és a köztudat újra magához ölelte. Nem tudni mi lesz belőle, de aki arra kíváncsi, ami most, idén még biztosra megy, rapszodikus vendéglátóhelyek választékával kísérve.”

Népsziget 2021

2021-ben rövidebben sétáltam a szigeten, de azt jelenthetem, hogy még mindig kivételes helyszín és igazi emberi töltőállomás a Népszigetnek és teraszos helyeinek kettőse. A túl kiépítettség veszélye láthatóan még nem fenyegeti, sőt egy kis gondos ráncfelvarrás itt-ott még jót is tehetne. Még pár vendéglátóhely (sok nem) és egyéb vonzó célpont még elférne a sziget közepén természetes környezetbe szórva, rontás nélkül. Szívesen látnám, ha néhány álló hajó is interaktívan csatlakozna be az élménytérbe. Azt is, ha a totális vendéglátás nélküli távoli pontok is jutalmaznák a szívósabb zarándokokat egy-két csendesebb egységgel. 

Szóval a Népsziget most még mindig éli vonzó és ingerlő ellentmondásosságát. Egyik oldalról Budapest egyik legmenőbb nyári teraszos csomópontja, másik oldalról egy elburjánzott esetleges vízi skanzene a múltnak és talányos mozaikja a bármilyenféleségnek.

A lejjebb gyászolt Partizán Hajó nagy veszteség és azt is sajnálom, hogy a Sziget Sörkert / Büfé szűkített a nyitvatartásán. A Perem viszont nagyon jó adalék 2018-hoz képest.

Akire csak emlékezünk a Népsziget teraszos helyei közül

PARTIZÁN HAJÓ

A Partizán hajó váratlan nagy találkozás volt, 2020-ban sajnos kikerült a Facebook oldalukon egy ZÁRVA tábla, azóta nem tudni a jövőt. Nem biztos, hogy végleg vége, csak az, hogy 2021-ben sem nyitottak ki. Itt a 2018-as emlékirat a látogatásról:

Miközben az utolsónak feltételezett Sziget Büfébe igyekeztem. A Google Maps, amit az eltévedésem korrigálására próbáltam használni járókelők híján, egyszer csak feltűntette a soha nem hallott, soha nem látott Partizán Hajót.

Hajó? A siófoki party hajó jutott eszembe (CIKK), és akaratlanul elképzeltem, hogy itt is egy partra vetett, berendezett hajón lehet majd tombolni. Ehhez képest az első feliratok, amiket megláttam a Partizán hajó környezetében majdnem elrettentettek: „Magánterület„, „Zártkörű rendezvény„. Keresztet vetettem rá, de egy derékszögű fordulat után mégis nyitva találtam.

Letérkövezett nádkerítéses udvar, belülről néhány fával és aljnövényzetükkel szegélyezve, szellős távolságokba helyezett székekkel, sörpadokkal és asztalokkal felszórt vendégtér.

Van Nálatok Terasz!!! - Partizán Hajó - Kocsmaturista

A mikroklíma lelke egykor valóban a melléépített, gyerekméretesített hajómodell lehetett, de az augusztusi vasárnapomon a háziak hozzátartózóin kívül nem akadt errefelé errefelé, épp felnőtt sem sok. A hajó pedig nyugdíjba ment, viszont a két kiadóablak működött. 

Van Nálatok Terasz - Népsziget kocsmái - Partizán Hajó - a Hajótest - Kocsmaturista

2003-as alapításúnak mondta Zoli, az hajós kapitány. Látszik is rajta a másfél évtizeddel ezelőtti (2018 szemszögéből) divat szerinti kertes strandbüfé jelleg. Nekem most is, akkor is tetszett ez a hangulat, nem is rendelek fejben olyan kényszerű pusztulást ehhez a stílushoz, mint a „anonim alkoholista közösségek” szomorú kocsmáihoz. Ennek csúnyán mondva, van egy fílingje: fenyőfa sörpadok, úszófa kerti díszek, kerek fémasztalok, a földön gyíkok szaladnak fürgén, odébb a ház nagy kutyája, Elza terül el lustán az árnyékban. Van szabadtéri csócsó, raklap bútor, asztalra festett malomtábla.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Partizán Hajó - malomtáblás raklapbútorok - Kocsmaturista

A fedett területen léghajót formázó lampionok lógnak alá. Némelyiket megcsonkították. Az étlapon főleg alapításkori retrókaják uralkodnak: hekk, rántott sajt, rántott csirke, kolbász hasábbal vagy steakburgonyával, de volt meglepő teleporttal betolakodó cevapcici ajvárral is.

Eleinte azt néztem, hogy 1650-nél olcsóbban nem lehet étkezni, de amit azért kapsz rántott sajt esetében, az simán másfélszere egy véletlenszerű konkurrenciának. Három db, vastag bundás, finom, masszív nyúlós sajttal, ízleses, fűszeres, ropogósra sült steakburgonyával, egyszerű tartárral. Így már jobb üzlet!

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Partizán Hajó - Kocsmaturista

Italfronton két Dreher csap serénykedik:Pilsner, Dreher. Borokból három-négy féle hűlt, a Varga alaptól a Geréig. Egy-egy üveg pedig az alap röviditalfajtákból sorakozott a polcon.

Érezhető, hogy valaha sokkal jobb napokat élet, és mintha beletörődött a lassú elmúlásba, és nem is vette fel a drasztikus változtatás eszközével a harcot. Annak ellenére jó ide jönni, egyrészt azért is, mert ez a műfaj egyre ritkul és sokan ragaszkodunk hozzá, másrészt tényleg jó, amit kapsz és csendes, nyugis, elmélkedős, nagyot beszélgetős hely, ahol aztán tényleg annyira szabad lehetsz, amennyire te nem szégyellsz.

A házaik kedvesek, mosolygósak, természetesek. Melletted élik itt a saját életüket, amit pont így szeretek. Zoli különösen humoros, jó arc volt. Olyan itt ülni, mint beülni statisztaként egy családi komédia egyik epizódjára és visszanézni magadat a háttérben, amikor lemegy az adás.

Sajnos átkozottul a Népsziget középen van, két hangsúlyos pont között, de ha van köztetek visszatérő Népsziget-járók, gyertek el ide is! Adjunk neki új életet!

Extra: Télen zárt körű rendezvényekre

Nyitva tartás: Mindennap 11:00-22:00-ig

CIKKAJÁNLÓ!

A FOLYTATÁS, 2019-ben indult gyűjtemény tágabb Budapest teraszos helyeiről:

Van Nálatok terasz!!! – Budapest nagy teraszos, kertes kiülős kocsmái

Más budapesti kerületi "Van Nálatok terasz!!!" oldalak

Térképen a „Van Nálatok Terasz!!!” rovat eddig megénekelt kocsmái:

Itt pedig együtt látható az összes már megénekelt kocsma és meglátogatott város:

ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön kocsmaszemű és nemcsak kocsmaszemű élménybeszámoló, kérlek, egy percig se fogd vissza a tippjeidet! Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező, de legalább egy ikonikus, látogatásra érdemes kocsmával bíró városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva ne hagyjam ki őket! Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: 

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“Van Nálatok terasz!!! – A Népsziget nyári helyei” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?