Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kocsmakulturális értékmentés MOST? Calgary Antik Drinkbár, Budapest!

Budapest túl sok pótolhatatlan kincskocsmát vesztett 2019-ben és 2020-ban, de az egyik talán még menthető! A bajba került Calgary egy ritka elvarázsolt hely Budán, ami ha egyszer elvész, nem lesz pótlék, nem lesz alternatíva. Mi tehető vagy mi élhető még ott át?

Nem itatókat óvunk vagy vesztünk, hanem külön kisvilágokat

Sok mindenről szólhat a kocsmázás, de az egyik legmágikusabb faktora a váratlan, előre kitalálhatatlan terek átélése. Vallom, hogy a téralkotás művészet. Egyének kisvilágokat hoznak létre, majd kinyitják azokat a külvilágnak. Gyakran is lehetne így, de inkább ritkán van így. Sok a szabvány vagy az akadémikus dizájnermunka, ami lehet szép, de más téma.

Ha az alapító a maga ihletését valósítja meg, a neki tetsző nagyvilágot sűríti kicsibe, akkor egyedi térélményt hoz létre a vendégeinek. Olyat, ami nem lesz a szomszéd utcában, de akár a szomszéd országban sem. Itt nem az ital számít, hanem az iható tér és iható hangulat!

Aztán a folytatást már együtt írhatják a fogékony vendégekkel. Sok mindenki hoz egy-egy új tárgyat, és például 27 év alatt megtelik a tér.

Ilyen helyeket futtatni kockázat, akár vakmerőség, mert nem a biztosra mész, nem a nagybani igényekre reagálsz, vagy mész elébük, csak adod, aki vagy és ez vagy tetszik az embereknek vagy nem. A Calgary nekem (és még sokaknak) egyértelműen tetszett! Pont így, pont ezért!

Be is vettem a top 23 legérdekesebb budapesti hely válogatásomba is, 2017-ben:

https://kocsmaturista.hu/2017/12/02/ha-csak-23-kocsmara-van-idod-budapesten/

Ezt írtam róla akkor:

Calgary Antik Drinkbar – Az Oraculum műhelye. (II. KER) Budapest legmegosztóbb pár négyzetméterének egyike. Nem garantálhatom, hogy be fog jönni. Azt garantálhatom, hogy hatással lesz rád. Mi ez egy egyáltalán? Egy régiségkereskedés? Vagy annak is inkább a raktára? Egy sok terítős, sok régi könyves, sok porcelános szentély, ahol úgy érezheted magadat, mint egy jósnőnél. Hamar elveszted a bizonyosságot, hogy vendéglátóhelyen vagy-e egyáltalán. Itt a közeg visz mindent, de kapsz inni, ha épp nem fogyott el, amit kérnél. Ha meg igen, lehet, hogy téged küldenek el új piáért. Egy másik dolog is biztos, itt nem színdarab forog, hanem vad spontán valóság! Az én ízlésemnek kifejezetten kedves hely.

(A képeim mellett nem az szól most, hogy jók, csak az, hogy sajátok. Elnézést! :/)

A Calgaryban a JELEN dominál és annak is kell

Mesélni valamiről nem ugyanaz, mint átélni. Olvasni valamiről sem ugyanaz! Nem lehet egy írással meginni helyettetek egy-egy kocsma légkörét. A kezdő lökést tudom megadni, és ti döntetek továbbmentek-e abba az irányba. Ti érzitek, hogy meggyulladt-e benneteket az indítóláng. Ha igen, akkor a Calgary esetében nem szabad már várni, menjetek és nézzétek meg, hogy mit mesél Nektek most, mert esélyes, hogy ez a ritkaság nem lesz többé! 

Itt a Facebook oldalukról egy kis kerettörténet két részletben. Én ennek a részleteibe nem avatkozok bele, olvassátok el ti is. Annyi számít, hogy szeretném hozzátenni a magamét, hogy a hely megmenekülhessen:

Lehet(ne) a Calgaryról még sokat megtudni, és sokat mesélni: a történetét, sőt történelmét. Nekem is sok újdonság, érdekesség állt most helyre. És bár az itt megfordult híres-értékes embereket, valamiben nagyokat joggal lehet érvként mellé sorakoztatni. Jó részükkel már nem lehet itt találkozni. Ám most nem is ezt kell benne megmenteni. A Calgary élénk múltja nem változik meg akkor sem, ha már a Calgary is csak múlt lesz. A további jelen azonban még fontosabb lehet. Gazdag sztoriit, legendásságát könyvbe lehet írni később is, de átélni csak most. És a Calgarynak is erre van szüksége, jelenlévőkre, azokra, akik most lesznek vendégek, először és újra. Akiknek megtetszik ez a helylélek, helyélmény annyira, hogy visszajárjanak, másokat is elhozzanak, elküldjenek, inspiráljanak erre, hogy itt éljenek át saját élményt vagy közösségi élményt. A Calgary nem csak beülés a valahova, hanem a közeg által felfokozott jelenlét valami egyediben. Ma is élmény, és működésének 27 éve kétségtelenül ott van a légkörében, de még fontosabb, hogy mindennap új története lehet a számunkra.

Nem voltam sokszor én sem, csak háromszor. Véletlen találtam rá egy kávé idejére, de rögtön hatott rám. Később Kocsmaturistaként direkt visszatértem, aztán még egyszer. És mindig egyedi volt a történet, a közönség és a jelenetsor, Viky hozzáállása megnyerő, törődően és nem negédesen kedves. Olyan természetes és rögtön szerethető, mintha először lenne nála otthonában vendégség, és hirtelen azt sem tudná, mit is tegyen először, de azt jól akarja csinálni. A saját élményeimen túl, akárki más is járt ott, hasonló megszállottsággal mesélt, csak épp mindig más sztorit, „Neked mi volt a Kinder tojásodban” utánérzéssel. Most is mennék, ha közelebb lenne. Remélem, még mehetek, ha én leszek közelebb.

A Calgary bajban van

Menjetek érdeklődéssel és ha hatással távoztok, éljetek inspriációval!

Az álljon mellé, aki azt gondolja, hogy érdemes segíteni azon is, hogy ilyen besorolhatatlan helyek túlélhessenek és létezhessenek továbbra is! Több és más, mint kocsma vagy antik drinkbár – spontán, eredeti, formátlan közösségi tér.

És hogy segíthetünk?

Nem garantálom, hogy minden módját tudom a lehetséges, de igyekeztem megtudni. A Facebook oldaluktól ennek a gyűjtésnek a linkjét kaptam,
Nekem például Mastercarddal nem működött. Olyasmit is hallottam, hogy önkénteseknek is lehet utalni. Ennek módjában biztos nem vagyok, de ha írtok nekik a Facebookon, hátha többet megtudtok. Az pedig még kevésbé árthat, sőt, hogyha tehetitek elmentek, fogyasztatok, és személyesen érdeklődtök, hogy hogyan segíthettek! Tegyük meg, amit lehet! Remélem, jó irányba fordul a sztori!

Kocsmaturista térképen a Calcary Antik Drinkbár is!

ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön Kocsmaturista beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet!

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?