Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Sörgyár és a sörgyár-gyár – Zip’s és ZIP – Miskolc

Izgalmas és mozgalmas nyolc órás üzem- és sörétterem-látogatásban volt részünk fotós barátommal, Borzával a miskolci ZIP Technologies sörfőző berendezéseket gyártó cég és a Zip’s Brewhouse sörfőzde meghívására. A kisüzemi sörözők és sörboltok parkettjén gyakran térülő-forduló sörhuligánok már évek óta ismerősként üdvözölhetik a zip’s négy betűjét. 2014 második Főzdefesztjén ők lettek az Év Sörfőzdéje, és a gyakorlatban is folyton szembesülök, hogy mennyi hódolójuk van. Ismerkedjünk meg velük jobban!

Kezdetnek tisztázzuk a többeknek talányos kérdést: a ZIP Technologies, korszerű sörfőző rendszereket gyártó és azokat világszerte telepítő cég és a zip’s brewhouse üde kisüzemi főzde anyacég és leányvállalat viszonyban vannak egymással!

ZIP, majd zip’s = Tyúk, majd tojás

Maga a történet is bravúros, mert a ZIP Technologies 1993-ban kezdett egy maroknyi, öt fős csapattal és azóta felfelé ívelő sikerrel szárnyal. Működésük egy pontján maguk mellé akartak állítani egy üzleti mintasörházat, ahol látványsörfőzde működik és a kíváncsi üzleti partner-jelöltek sorra jöhetnek megnézni, hogy mit tudnak a masinák. Végig mehetnek működés közben a teljes sörgyártási folyamaton, a rendszer minden elemét megismerhetik, majd éttermi körülmények között megkóstolhatják a már elkészült – változatos fajtájú söröket. Túl jól hangzik mindez, hogy egy ilyen sörszortiment csak a világtól elzárt, laboratóriumi kísérleti készlet maradjon, nem igaz? Nem is maradt! Ebből a történetből külön identitásként nőtte ki magát a zip’s brewhouse sörfőzde, ami a működése eddigi öt évben már szép saját karriertörténetet is kanyarított.

Utazás a saválló lemeztől a sörhabig

Megnéztük az üzemet, a látványfőzdét és a söréttermet is. Nagyon feldobta a borús őszi napot egy ilyen szakmai kirándulás. Jártam már pár sörfőzdében, de gyárban, ahol maguk a berendezések készülnek, még soha.

zip's - a ZIP Technologies sörfőző berendezés gyár - Kocsmaturista
Az első három fotó tettese: Borzavári Csaba

Szuper kalauzolást kaptunk, ami még híres műszaki analfabétaként is világos és átlátható volt. A gyártás ránézésre (bár nincs összehasonlítási alapom) igazi világszínvonalú, makulátlan és modern környezetben és körülmények között zajlik. A látványvilág már a gyártelepen is belevaló, a tudatos márka-képviselet minden sarokban büszkén jelen van, zip’s matrica az autóikon, valamint stílusos témába vágó látványjáték, ahol csak lehet, sőt még ZIP-es óra is lóg az egyik csarnok közepén.

Zip's - ZIP Techonologies - márkás gyártelep - Kocsmaturista

Érdekes leszögezni, hogy látványsörfőzde-kompatibilis eszközöket gyártanak Az angol „brewpub” fogalom Magyarországon nem igazán iktatódott gyakorlatba, de ténfergéseim során Prágában, Pozsonyban és akár Németországban is sikerült több olyan sörözőbe betérni, ahol ahol a sörtartály együtt lélegzett az ívóvendégekkel. A helyben készült „főzdefriss” sört a jelenlévő tartályból szivattyúzva csapolják. Pozsonyban szinte már túl használt elem is a csillogó-villogó rezes tartály, annyira népszerűek. Amúgy valóban szépen mutatnak, fel tudják dobni a teret, magasztosabb szintre emelni ezt a típusú vendéglátást, és személyes közelségbe hozni a termékek a fogyasztóval, pont mint, amikor ott sül a pizza melletted egy kemencében a pizzéria közepén.

Létkérdés ZIPéknél a megjelenés. Jelképszerű sörfőzőmesterük, Turóczi József, „Turó” úgy közelíti meg a mutatós sörfőző eszközöket, mint szobrokat, műalkotásokat, de fontos, hogy ez a külcsín párosuljon a tökéletes műszaki tartalommal. Ezen 40 mérnök dolgozik.

Zip's - ZIP Technologies - Kompakt sörgyártó rendszer

Teljes rendszerek készülnek az egészen kompakt 50 literestől az (eddig) akár 4000 ezer literes változatig. Ez azt jelenti, hogy a malátasilótól kezdve a hordóba töltő berendezésig minden benne van! És ehhez szinte csak magyar gyártási anyagokat használnak. Rengeteg országba szállítanak, Turó már 22 különböző országban főzött sört. Kijevben például 11 helyszínen állítanak elő sört az ő rendszerükkel. Magyarországon viszont a viszonylag friss First The Craft Beer Company-nek biztosították az elsőt nemrég, persze csak saját maguk után, de önnön házi zip’s sörfőzdéjükről azt állították, hogy egyelőre övék a legkisebb rendszer az összes felhasználjuk közül. El is vittek minket megmutatni, hogy igazat beszélnek, és nem véletlen épül már a gépgyár mellett a jóval nagyobb kapacitású főzde a kinőtt kezdeti „kis kedvenc” helyett.

…mit Miskolc adhatott…

Miközben átautóztunk a főzdébe és sörétterembe, Halász Norbert, aki a Zip’s Brewhouse Kft. cégvezetője lokálpatriótaként mesélt Miskolcról is. Szerinte érezhetően fejlődik a város és vendéglátása, és több figyelmet érdemel. Bízik a miskolci idegenforgalom fellendülésében. Észleli az előremutató jeleket. Én még a kocsmagyűjtés előtt jártam csak a városban pár éve, de már akkor is meglepődtem a belváros egyes részleteinek szépségén és jó élményt adó városkörnyéki programokban is volt részem. Jövőre készülök Kocsmaturistaként is visszatérni.

A zip’s brewhouse Restaurant

A miskolci mese hátán egyszer csak megérkeztünk. Meglepett, hogy a söröző gyakorlatilag egy üzletházban van, külvárosra hajazó, de belvárosi szuper eklektikus városrészén, egy zsalugáteres panelház, egy kis templom, és békebeli barkácsbolt kereszttűzében.

A Zip's Brewhouse Restaurant Miskolcon - Kocsmaturista
Fotó: Kocsmaturista

Gyorsan leráztam magamról az üzletházas idegenkedés előítéleteit és átlépve a küszöbön rögtön jött a következő ámulás! Szinte futurisztikus, fekete színekkel és ledfényekkel operáló és domináló, cybersexy helyre érkeztünk. Komolyan, mintha egy űrhajón legénységének luxusmenzája lenne.

A Zip's Brewhouse Restaurant belső tere Miskolcon - Kocsmaturista
A következő három fotó tettes ismét: Borzavári Csaba

Elegáns, de mégis becsalogató, kíváncsian tartó és mindennel együtt is oldódásra biztató közeg. Nagy kívülről sötétített ablakok nyitnak képregény-mozaikos kilátást az előbbi változékony városképre. Az elegáns étterem profil tapintható a terítésből és az első rész felnőttesen parcellázott elrendezésből, de az asztalok végén lévő „csináld magad” sörcsapok hozzáadják a magukét bőségesen a sörözőfrontról is.

A Zip's Brewhouse Restaurant vendégcsapjai Miskolcon - Kocsmaturista

Ráadásul a hátsó falnál, igazi sörözős-beszélgetős magasasztalok húzódnak hosszan, ahol akár idegen társaságok is összefésülődhetnek régimódi kocsmaszokás szerint.

A Zip's Brewhouse Restaurant Miskolci bárasztalai - Kocsmaturista

A légkört az lazítja fel végérvényesen, hogy mindenki, aki itt dolgozik, bármilyen szerepkörben is, pacsizós, fesztelen, vidám figura.

Apor nem esik messze a fájától

Megismertük Tamás Aport (életemben először ismertem meg egy Aport), aki helyben főzte a söröket. A nagy mestertől, Turótól tanult.

Zips Brewhouse Miskolc - Apor, a sörfőző - Kocsmaturista
Fotó: Kocsmaturista

Hamarosan bevezettek bennünket a főzdébe, ahol egyrészt minden munkafolyamatról külön meséltek és amit lehetett, szemléltettek. Egy rakat új érdekes részletet és kulisszatitkot hallottunk a háttérmunkákról. Aki ezt végignézné, tuti nem hívná többé egyszer sem kézművesnek a kisüzemi sört. Halász Norbert szerint egyenesen komikus a csúcstechnológiát kézművesnek titulálni.

A Zip's Brewhouse Restaurant látvány-sörfőzdéje belülről, Miskolc - Kocsmaturista
Fotó: Borzavári Csaba

Másrészt kóstolónyi adagokkal végigmasíroztunk 10 sörükön a 16-os aktuális palettából, szépen komótosan, hogy elkülöníthetőek legyenek.

Zip's Brewhouse Restaurant, Miskolc - Apor, a sörfőző tartályból csapol - Kocsmaturista
Fotó: Kocsmaturista

Bár Norbert meghajlik a vád előtt, hogy ők nem igazán merészen kísérletező sörfőzők, én ezt egyáltalán nem állítanám. Nagyon sokféle sörük van, és bátran lépik át a gyümölcssörök határait is: a mangóvelővel főzött Mango Pale Ale már amúgyis visszatérő kedvencem. Veszem rögtön az adást, hogy milyen rosszul is hangozhat ez a szigorú klasszikusok kedvelőinek, de világgá kürtölőm, hogy nem egy gejl löttyre kell gondolni, hanem egy fanyar, jól csúszó férfias sör-sörre.

Most nagyon szubjektíven fogok szólni, de talán más is van így vele, bevállalom: nem vagyok igazán világos lagersörös alkat, amióta felfedeztem az ale-k világát és általában pont a térségünkben közkedvelt pils típusú lager van ínyemre legkevésbé. Tisztelem én ezt a sörfajtát, a történetét, európai szerepét, és megiszom tisztességgel, csak nem ugyanazzal az extázissal, mint az ale-eket. Na, ha hasonlóan érzel, becses olvasó, ajánlom, hogy tégy egy próbát a zip’s Miskolci Mosaic sörével. Távol van az egyenízektől és a sztereotípiáktól, egy új élmény, valahol aranyközépen! Azonnal az ízlésem közepébe talált. Lett végre kedvenc lagerem is.

Voltak nyilván számomra is kevésbé közel eső tételek is, pl. a Trick or Threat Pumpkin Ale sütőtökös sör, vagy a Champagne Of The North nevű savanyú sörrel már nem próbálkoztam volna újra, mert az nekem túl sok, de ezek alapvetően most menő, szinte kötelező fajták. Mondom én, hogy naprakészek ők. Kicsit itt ragadtunk most az ízlés kérdésének ingoványos tartományában. Borzának a sűtőtökös például nagyon ízlett, ő meg nekem szólt be, a karácsonyiért, hogy arra miért mosolygok. Az volt a tizedik kóstolósör, úgyhogy egy alapos indokát biztosan találtam a mosolynak.

Zip's Brewhouse Restaurant, Miskolc - zip's sörösüvegek
Fotó: Borzavári Csaba

A Zip’s Brewhouse Restaurant vendégei

Mi még munkaidő vége előtt távoztunk hétköznap, úgyhogy a sűrűjét nem láttuk, de a nappali vendégműszakból ugyanúgy felsorakozott két beszélgetős középkorú nő, mint kisgyerekes család, idősebb üzletember-prototípus egyedül, vagy két fiatal srác. Megegyezhetünk, hogy sikerült sokféle ember mágnesévé lenni a koncepcióval, ha csak nem statisztikák voltak a megtévesztésünkre.

Elvileg járt már itt amerikai sörturista csapat is. A bandából a nyugdíjas hölgyek imádták az önálló, gépi sörpohár-mosást az asztal végében, ahogy a csapolást is menőnek tartották maguk végezni. Úgy hírlik, hogy egyszer ajánlásra érkezett egy ausztrál étteremkritikus is. A külföldi fókusz ellensúlyaként pedig egy helyi idős bácsi is rendszeresen bejár, magának elvitelre csapoltatni hozott csatos üvegekbe a közösségi portálról kilesett újdonságokból és a kedvenceiből. Amúgy nagyon elérhető, baráti áron (100-150 Ft/dl) vannak itt a sörök a négy asztali csapon és öt csapon a bárban. Szinte az útiköltséget vissza lehet spórolni rajta.

A Sör és Gasztronómia égisze alatt

Ha már olyan komplexumban jártunk, aminek az a vibráló szlogenje, hogy Sör és Gasztronómia, akkor így tizenpáradik bekezdésben illene a sörhabon túli harapható tételekről is szólni. Jó hír, ha Miskolcon jártok, akkor itt van napi menü, minőségi konyháról és ha nem kocsival jártok Miskolcon, akkor akár sörös napi menü van. Gyorsan visszakanyarodtam a sörhöz, ugye?

Úgy hozta az aznapi választott étrendem, hogy a hamburgerbe épp csak belekóstoltam potyalesőként. Ti ne érjétek be ennyivel! Szemkiguvasztóan jó, de eleve komoly fogások vannak a választékos sörkorcsolya-szinttől a steakig és bélszínig. Viszont az ételek esetében árakból is magasabb színvonalra kell számítani.

Zip's Brewhouse Restaurant, Miskolc - A hamburger
Fotó: Borzavári Csaba

A sörkorcsolyákból kóstoltunk egy igen kihívó példányt. A sörperec reszelt vajjal – mintha egy kedvelt osztrák pékségben vásároltad volna a perecet, a vaj pedig a szakácsot szó szerint idézve: k*rva drága belga vaj.

Zip's Brewhouse Restaurant, Miskolc - Sörkorcsolya: perec belga vajjal
Fotó: Kocsmaturista

Hova tovább Zip’s Brewhouse?

Nyilván jó volt megismerni az amúgy szimpatikus történetet, hogy hogy lett egy a nagyvilágnak sörgyártó berendezést produkáló cégből Magyarországra főleg Magyarországra sört gyártó leánycég is. Nem kevésbé volt jó tartályból megkóstolni a söreiket, de nyilván nem véletlenül voltunk ott, a zip’snek üzenete van a világ számára.

Egyrészt: hamarosan elindulnak a saját sörfőző képzéseikkel. Úgyhogy ha gondolkodtatok ilyesmiben, vagy épp mostantól gondolkodtok ilyesmiben, maradjatok vonalban! Gyakorlati oktatásról lesz szó, többek között sörfőző legendák aktív közreműködésével és szintén küldetés, hogy munkát is tudjanak biztosítani a növendékek  legalább egy részének.

A másik újdonság, hogy az öt év alatt több, mint 80 sörreceptet alkotó vállalat hamarosan széles mellű újdonsággal jelentkezik: Az ír Jameson céggel koprodukcióban készülnek egy whiskey hordóban érlelt felső erjesztésű sörre. Meglestük a folyamatot jelenlegi státuszában. A receptben egy magyaros csavar is van, mert az Mádi Wine bevonásával mádi mustot is adnak hozzá. Így a nemzetközi sztárnedűt kiegészíti a híres tokaji borvidék mustja. A főzetnek lesz egy másoderjesztése is champagne élesztővel. A premier decemberre van időzítve, ahova a a Jameson részéről a lepárlómestert is várják. Ez az együttműködés páratlan az országban. Jamesonék elvileg már több más országban elkövették ezt, de még viszonylag új a kezdeményezés és minden partnerország csak egy esélyt kap. Ha tettlegességig fajul a dolog, beszámolok arról is.

Zip's Brewhouse Restraurant, Miskolc - Érnek a sörök a whiskeys hordóban - Kocsmaturista
Fotó: Borzavári Csaba

Addig hajrá zip’s és hajrá Miskolc! Bátran állíthatom, hogy van célállomása a belföldi sörturizmusnak az ország észak-keleti csücskében.

Mind a sörgyár, mint a berendezéseket gyártó üzem látogatható vendégeknek egységáron, sörkóstolóval egybekötve. Lásd itt: http://zips.hu/sorturizmus/

Extra érdekesség: A zip’snek Bécsben is van sörháza Craftmühle by zip’s néven.

Ha amúgy rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Térképen a ZIP Technologies és a Zip’s Brewhouse Restaurant is:

 A ZIP Technologies honlapja itt érhető el: https://zipbier.com/hu/

Ez a bejegyzés a Zip’s Brewhouse invitálására készült. Köszönöm Puska Tamásnak, a kocsmablogtól, hogy összekötött bennünket.

Az ő cikke a témában itt olvasható: http://kocsma.blog.hu/2017/07/27/zip_s_brewhouse

2020-as frissítés: 2018 óta külsősként együtt is dolgozok a zip’s brewhouse-zal, egyre több lábon, és egyre több időben, ez a cikk készülésekor még közel sem semennyire sem volt így. A több, mint fél év jó ismeretség után induló közös munka képben sem volt. Ez a cikk teljesen naivan, a nulláról születve indult, csak azóta a közös sztorink ideáig jutott. Ezt a frissítést épp Bécsből, a Craftmühle by zip’s-ből írom.

A zip’snek azóta végtelen, érdekes története és kedvezményezése volt, melyek közül soknak én is aktív része voltam már. Azóta új miskolci zip’s üzletek is nyíltak (Bomboloni Miskolc by zip’s) és a  zip’s BEER & Tapas, és a Miskolc Tapolca Barlangfürdő kültéri vendéglátása is elzip’sedett. De ez a lista bőven új cikkért kiállt.

“Sörgyár és a sörgyár-gyár – Zip’s és ZIP – Miskolc” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?