Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kisüzemi / „Kézműves” / Kraft / Craft sörözők Angliában

Az angliai sör magyar szemszögből alapjáraton is különleges élmény. Ám az ottani átlagnál még különlegesebb, ritkább vagy jobb minőségű sörök fő lelőhelye az angol pubvilágban is a kisüzemi – kraft söröző (craft beer bar) vagy a sörfőzdék helyszíni saját kocsmája (brewpub). Itt jönnek az ajánlásaim:

Ez a bejegyzés kedvcsináló és útmutató az eddig személyesen meglátogatott és megkedvelt angliai kisüzemi / „kézműves” / kraft/ craft sörözőimhez. Lista és nem toplista. Szubjektív, nem objektív. Aktuális felfedezői állást mutat, véletlenül sem szánom teljeskörűnek.

Ez egy dinamikus poszt, új látogatás esetén frissítem.

Londonban ajánlott kisüzemi / "kézműves" / kraft / craft sörözőim

Minden, amiről innentől írok, a koronavírus előtti világban volt igaz. Hogy mi marad belőle, és mi lesz a koronavírus után világban, az majd kiderül. Nagyon szorítok a megismert értékes és érdekes helyek és jelenségek fennmaradásáért.

Elsősorban nem sörturista vagyok, így nem a sörhöz választom a kocsmát, hanem a kocsmához a sört. Ezért londoni látogatásaimnak csak kis része volt kraft söröző vagy főzdekocsma. 

Angliában egy sima pub kínálata is nagyszerű érzés, de a különbség így is jelentős volt a kraftsör-világ javára. Az eltérés a minőség mellett a globális fajtaválasztékban és az egyes sörök csavarosságában is megmutatkozott. Ez sörrajongóknak dagonya, viszont ettől e sörözők általában kevésbé angolok, inkább világstílust képviselnek, és lehetnének bárhol a nagy térképen. Ugyanez igaz a megjelenésükre is. Ez a képlet nem jó vagy rossz, de van! Ettől még jelenthetnek ezek a helyek is nagyon egyedi élmények, szerencsére többségük az is volt.

A legtöbb ide vágó sörözőt vagy spontán találtam vagy ajánlásra kerestem fel, de négy darabhoz egyedi történet fűz. Mivel ezek között vannak a legkivételesebb konstellációk, velük kezdem.

A zip's londoni rokonai, avagy #ZIPTechTurista - 1. fejezet

A miskolci zip’s brewhouse távkollégájaként indíttatásom volt végiglátogatni a rokonokat is. Londonban ugyanis 3 sörfőzde is működik a sörüzem-építő anyacég, a ZIP Tech genetikájával összesen 4 sörözővel. Szerencsére mind rendkívül helyszínen. Céges anyagok írása közben ismerkedtem meg létükkel, és tettem őket személyes bakancslistámra is. Mielőtt szó érné a sörház elejét, elmondom, a látogatások önkéntesek és nem szponzoráltak voltak. Na jó, bevallom, egyik helyen egy kör sörre, másik helyen két sörre végül kaptam meghívást.

A ZIP Tech rendszerű sörfőzdék és sörözőik rendszerint itt is össze voltak nőve, főzdekocsmák („brewpub”) módján. Ez már önmagában is nyerő páros, de esetükben a köret többször még a húsnál is érdekesebb volt. Mesélem, milyen akár extrém környezetben leltem rájuk:

Mondo Brewing Company

MONDO BREWING COMPANY a Clapham Junction vasútállomás körzetében egy kortárs nagyvilági divat szerinti indusztriális stílusú, de mégis családias légkörű söröző. Angliában meg még a sémája is az kirívó a nemzeti angol pub sablonból:

A MONDOT már alapból a kiemelkedően finom és különleges sörei miatt érdemes meglátogatni. Többségüket helyben, a fal túl oldalán készítik, előre egyeztetve látogatható sörfőzdéjükben. Ráadásul saját főzeteken kívül pár vendégsört is váltogatnak.

Kínálatukból a DDH – duplán hidegkomlózott IPÁra a legbüszkébbek. Az én tippem a mazsolás zabos stout (oatmeal raisin stout). Kísérletem a savanyú porterrel is egyedi élmény volt, de kevésbé a zsánerem. Ha vendégsörből ti is kifogjátok BRAYBROOK BEER CO. füstös lagert , azt személyesen is nagy gőzzel javaslom. Van miből választani, hiszen 15 sörcsappal működnek.

Jó pont volt:

  • potya popcorn, igaziból működő helyi kukorica pattogató gépből
  • sör-kóstolósor opció is.
  • hogy az elvihető söreik dobozosak és nem üvegesek
  • hogy szoktak zenés rendezvényeket tartani
  • és hogy végül csak beengedtek a főzdébe, időpont nélkül is. A zip’s-es póló segített. 😉

German Kraft - a sörhöz adott élmény maximalizálása

Nekem is ugyanaz volt a hirtelen az első kérdésem, mint biztos sokatoknak, hogy mit keres egy GERMAN KRAFT Londonban? No de van értelme, hiszen ugyanez Németországban nem lenne nagy szám és ennyire figyelemfelkeltő sem.

Hamburgi srácok jöttek kraftosított németes sörfajtákkal szerencsét csiholni Londonba, és ehhez nemcsak a ZIP rendszerrel álltak össze, hanem két olasszal is, akiknek pedig vibráló gasztrogócpontok létrehozása a kattanása. E nemzetközi szövetségnek hála világraszóló, nem mindennapi vendéglátóterek jöttek létre, amelyekben sörfőzde is pörög: egy élénk gourmet piac és egy felújított elhagyott templomból kialakított szó szerinti gasztrotemplom. Ezek megtapasztalása már haladó szint London feltérképezésében. Jó eséllyel mindkettő könnyen és gyorsan beleég az emlékezetetekbe.  

A sörök megbízható jó minőséget hoztak, az megkóstolt lagerem, IPÁm és búzám is. Törzskinálatukba csak két főzetüket sorolják: a Heidi Blonde világos lagert, és a (nem az az) Edel Weiss, német búzasört. Ezeken kívül szezonális és alkalmi főzeteikben pár kivétellel a változatos, de egyszerű német sörfajtákat hozták helybe az angliai közönségnek. Ez Közép-Európaiként nekünk kevésbé utaztatás, mint a helyieknek, de ha az üde közegélményért meglátogatjuk őket, jót sörözhetünk náluk.

German Kraft - Mercato Metropolitano - Elephant & Castle

Sőt minél beljebb megyünk a területen, annál több tankot láthatunk, és egyszer csak megérkezünk a főzde szívéhez.

Egy régi vasútállomás területét élesztettek újra. Különösen nagy élet és januárban is szinte trópusias partyhangulat tombolt, hangosan, de nem üvöltve szóló zenével, DJ-vel. 

A srácok saját gin márkája a JIM AND TONIC is kapható, sőt gin leperálóval üzemel a területen.

Gasztropiachoz hűen a kísérő ételkínálat sok ízlés irányba kiterjed. Mindenképp érdemes ellátogatni ide, átélni ezt a Londonból kirívó forgatagot. Londoni lakosoknak még kikapcsolódás is lehet az angol pubok és sörök világából.  

German Kraft - Mercato Mayfair, The Chruch

Sörfőzdés gasztropiac egy valódi templomban!

A German Kraft és az MM gasztropiac együtt maradtak a második körben is. Még nagyobb szabású és egyedibb élményvilág lett a folytatás. London prémium-belvárosában, az Oxford street közelében egy valódi 1825-ös templomot újítottak fel és hasznosítottak a vendéglátás céljára.

Így a Mercato Mayfair különlegesség értékben még az előző helyszínt is legyűri, de sörözéshez a Mercato Metropolitano a fergetegesebb és felszabadultabb. Ezt már elegánsabbra szabták és fennköltebbre hangolták. A German Kraft és a Jim & Tonic bárpultjai leghátul, az oltárnál helyezkednek el asztalok és bárszékek nélkül.

A bárpult lenyűgöző különlegessége, hogy újrahasznosított sörös poharakból készített téglákból áll, amit az első German Kraftban gyűjtöttek össze. A sörös csapata megtanulva a technológiát maga készítette el ezeket is. Az eredmény látványos harmónia a templom eredeti megjelenésével. 

Leléshez a kirendelt italokkal tovább kell menni a pulttól. A pincében van kocsmásabb hangulat, itt vannak sörözésre biztató magas bárasztalok és egy szomszédos borbár is.

Ide a templompincében pont látogatásom napjaiban fogadtak részletekben egy új mikro-sörfőzde szettet, így azt még nem láttam én sem üzemben.

A földszinti tágas templom főhajóban az ottjártamkor inkább különböző korosztályú lánytársaságok bólogattak egymásnak az aktuális sztorira, míg mások randiztak. Férfias fő-műsorszám-jellegű poháremelgetések itt hátrébb maradtak.

Mindennel együtt nagy kaland ez a helyszín. A gasztronómia kedvelőinek duplán, mert a German Kraft bevált söreihez és vendégfőzeteihez és ginekhez nem akármilyen kajákat lehet megkóstolni (nem csak, de főleg olaszon vonalon). Ráadásul a German Kraft sörök nem olyan drágák, mint hasonló elit olasz helyeken az import kisüzemi olasz sörök. És még az ételek közül is lehetett ezt-azt meglepően jó áron találni.

Two Tribes

A TWO TRIBES BREWING Camden Towntól van egy kellemes alig fél órás sétára, egy Tile Yard nevű raktárudvarban, ami több cégnek is otthont ad.

Ám mivel ők a sörfőzde, náluk van az össznépi udvar-buli. Ennek tanúja is voltam pénteken, mikor egy-két kora délutáni csendes beeső, kóbor digitális nomád és pár elszánt craft sör turista műszakja után megindult a szomszédság. A munkaidő végén, a szocialista gyári legendák mintájára, csak elitben megrohamozták a környező kollegáris csoportok itt a szomszéd főzdét, informális csapatépítő foglalkozásokat rögtönözni a pár méterre a mindennapjaiktól főzött sörökkel.

Nagyon jó dolguk van itt, mert én is sec-perc alatt megkedveltem a Two Tribes kínálatát. Három sört ittam és még kettőt megkóstoltam. A sima APÁ-juk és Session IPÁ-juk is eltalált, de a rumos-mazsolás porter az szóelekasztó volt!

Plusz pontot adok nekik is:

  • rendszeres zenés rendezvényeikért
  • mert dobozosak a söreik
  • és a menő WC dizájnért

Nyaranta food truck is parkol eléjük, de egy-két kísérő falatot minden körülmények között tudnak kínálni. 

Ha több napotok is van Camden Town környékén, érdemes egyszer erre célzottan kitérni, mert sok jót találtam ugyan Camdenben, de ilyen friss söröket bizony nem.

Szívesen ajánlott londoni kraft sörözők

The Porterhouse - sok sör, sok emelet, steampunk hangulat

Covent Garden népszerű belvárosi területéhez közel vár a lenyűgöző Porter House, ami egy saját skót sörmárkára épített labirintusos hodály. Szó szerint vehető, hogy ez egy ház, több szinten. Van egy nem tolakodó cyberpunk alaphangja a miliőjének. Házi söreik l bizonyítottak. Több párpultjuk, sokszor annyi csapjánál kaphatóak állandó sláger-sörfajták és ínyenc tételek is, élükön egy signature kaviáros stouttal. Melléjük magas-pubkaja választékot és terebélyes egyéb italkínálatot is felmutatnak.

Kiemelten jó helyszín, a munkaidő utáni angol pubozás társadalmi jelenségét átélni.  A pultosok is közvetlenül hülyéskedtek, és kóstolót is adtak.

Nagy találat volt! Köszönöm Holló Katának és szepének az ajánlást.

Rákerült az ingerküszöböm toplistáján!

The Greenwich Union - Söroázis a Föld felénél

Greenwich területét kiemelten ajánlom a fő londoni cikkben (EBBEN!) is felfedezni alternatív nagyszerű helyszínként. És ha ott jártok

  • megnézni a Föld választott felét,
  • vagy a bámulatos londoni panorámát
  • és élvezni minden mást, amit ez a csendesebb, de mégis hűen londoni megnyerő városrész kínál,

szerintem vegyétek desszertnek ezt a sörözőt! A Greenwich Union még a környék főcsapásirányából is kiesik, de a séta oda jól esik. Magyar szemmel főleg különös és másképp szép utcák hálójában fogad, elől, hátul csábító terasszal. 

Amikor megérkeztek, elolvashatjátok, hogy mennyire jutottatok messze a Meridian Line földfelezőtől. 

Craft Beer Barként definiálja magát a Greenwich Union, ami kicsit inog, mióta a fő házi sörmárkájukat a MeanTimeot megvette az Asahi világméretű sörforgalmazó cég, de ez ne szegje kedveteket. A MEANTIME BREWING magyarországinál szélesebb kínálata kapható itt, sok-sok sörcsapon, ráadásul a pubnak saját Vienna Lagere is van. Érdemes megkóstolni! Másik személyes kedvencem a 4,7%-os (Session) Anytime IPA lett.

Emellett kellemesen nagy a sörválaszték angol és világi kínálatból is csapon és üvegben is.

Angol sörből házi ajánlásra kipróbáltam a szuper szilvás portert a TITANIC BREWERYtől. Annyira egyedi és harmonikus, hogy bátorítalak rá titeket akkor is, ha alapból ti se vagytok gyümölcsös sörrajongók.

Egyéb nemzeti portékák közül főleg belga és német söröket szúrtam ki. Azok közül a német AYINGERt javaslom szívesen. Ide mehettek simán angol sört nem szerető vagy unó társasággal is.

Ennek a kocsmának abszolút a sör a szelleme, küllemre semmi különös, csak letisztultan elegáns, otthonos és barátságos. Funkcionálisan jó: boxos, illetve bárszékes és könyöklős is, így egyben tud társasági és elvonulós is lenni. 

Ráadásképp a természetesen létező pubkaja étlapjuk is eltér az ismétlődő szabványoktól. Sokrétű a levestől a nachos tálig, és még vegán burger is kapható.

Köszönöm a személyes ajánlást Vétek Györgynek, a Sörmentén könyvek, a Sörkönyv szerzőjének és a https://hetediklepcso.blog.hu/ szerkesztőjének.

Kisüzemi / "Kézműves" / Kraft Craft sörözők Londonon túl

Chesham - kisváros két kraft sörözővel London mellett

Egy londoni metró-végállomásnál található kb. 21.000 fős Chesham többek között arról emlékezetes hogy központjában két kisüzemi söröző és sörszaküzlet kombó operál szinte egymás mellett, a Mad Squirrel és a Trekkers. Ez eddig számomra városméret rekord.

Mindkettőben szakmailag is elismerhető kínálatot értem tetten, és mégis jellemzően magyarországi kraft sör árakon. Volt is rájuk kereslet, összetett karakterű vendégkör. Ezek a nemzetközi színekben induló sörözők változatossá pepitázzák Chesham klasszikus angol pubkínálatát.

Mad Squirrel Tap & Bottle Shop, Chesam

Az „őrült mókus” nevű fiatalos környékbeli kis főzde épít vonzó koncepciót főleg önmaga köré: sok sörcsap, sokféle különleges sör, ajándéktárgyak, stb. Kínálata persze túlmutat önmagán, sörhűtőjükben például a feljebb olvasható, londoni Mondo Brewingtól is tartottak sört.
 
Az üzlet funkció illedelmesen falhoz húzódik, és a térben fesztelen kocsmahangulat ül, igényes, de természetes emberekkel. Szívesen visszatérek, szívesen ajánlom. Amúgy több városban is megtalálhatóak a környéken.

Trekkkers Chesham

A fiatalabb Trekkers kraft söröző és sörszaküzlet még vidámabb közösségi élettel, hangulattal és hozzáértő, szakmailag lelkes pultosokkal várt.
 
Lekötelező gesztusokat kaptam. Sok megragadó környékbeli sört lehetett itt is megkóstolni, és nekik is van saját sörmárkájuk The Second Breakfast („második reggeli”) néven.
 
Kiemelten ajánlom ezt a helyet, ahol a kedves kocsmaság és színvonalas sörkínálat összeér. 

ITT A VÉGE – egyelőre… – az első angliai kaland után ennyivel hagytam abba az ország kisüzemi / „kézműes” / kraft / craft sörözőinek felfedezését. Izgalommal várom a folytatást…

Többszöri ajánlásra a Hackney Wick városrészbe és a Bermondsey Brewery Milesra készülök ebbe az altémába vágóan. Aki addig megelőz ott, meséljen nekem! 🙂

Kocsmaturista térképen az eddigi angliai kocsmák is

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz és írjátok a keresőbe az érdekes kocsma nevét!

Köszönetnyilvánítás

Köszönöm szépen időrendben

  • a zip’s brewhousenak az összekötést a German Kraft és a Mondo csapatával.
  • a társaságot Kv_ZoOnak (más néven Pubinak) és barátainak a Mondohoz
  • a cheshami meghívást és vendéglátást Umának és Janinak

Cikkajánló

Egyéb angliai témájú bejegyzésetek a Kocsmaturistán a figyelmetekbe:

Anglia pubvilágának jellegzetességei, tippek az angol kocsmázáshoz és konkrét kocsmajavaslatok a meglátogatott városokból:

Anglia és kocsmaélete – jogosan az egyik legjobb

 

London kocsmaéletének összefoglalója, érdekes ismert és kevésbé ismert kocsmanegyedekkel és konkrét kocsmák ajánlójával:

London és kocsmaélete

 

Környékbeli település bakancslista

Angliában a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Manchester
  2. Birmingham 
  3. Liverpool 
  4. Newcastle
  5. Brighton
  6. Bournesmouth
  7. Portsmouth
  8. Bath
  9. Kent
  10. Norwich
  11. Leeds
  12. Sheffield
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Előkészítésnél tart egy yorki és egy cardiffi (Wales) látogatás. Skócia és Írország megkezdéséhez azonban szintén keresek hátszelet. 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

“Kisüzemi / „Kézműves” / Kraft / Craft sörözők Angliában” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!