Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Angliai sörkörkép és személyes sörtippek

Az angol pub világában a sör annyira fő termék, hogy indokolt lett külön bejegyzésben taglalni. Az angliai kocsmázók tágas és összetett sörkínálattal találkozhatnak a bárpultoknál. Ehhez készítettem egy személyes kis segédanyagot.

Ez a poszt több szinten boncolgatja az angliai sörkínálatot. Ez most kevésbé szól az angol sörfajták jellemzőiről, történelméről. A szemszögem csak haladó, de nem szakértői. 

Volt már úgy veletek is külföldön, hogy az első kocsmába hirtelen belépve, feltárult előttetek az új nemzet sok-sok sörcsapja, és azt sem tudtátok, hogy hol kezdjétek? Sokuk egyformán új, de nem mindegyik egyformán jó. Van, amelyik helyi különlegesség, van, amelyik a következő 5 kocsmában is ott lenne. Nos, ez a helyzet Angliában hatványozottan ér.

Főleg, ha csak rövid időtök van maximalizálni a sörözés-élményt az angol pubokban, hasznos tudni, hogy hol mivel álltok szemben. Én is csak járom az angol sörrel ismerkedés útját, de helyzetjelentést már adhatok. Amikor csak tovább haladok, frissítek a cikken.

Témák

(Kattanjatok a Nektek érdekesre!)

Az angol sörvilág rétegei

Angliában négy alapvető sörterjesztési szint van.

1. Nagyüzemi sör (nemzetközi sörforgalmazók által kínált sörmárkák)

2. Független angol nagy sörgyártók

3. Regionális közepes méretű sörfőzdék

4. Kisüzemi / Kraft / Kézműves / Craft / Mikrofőzdék

Durván (itt is): ebből a listából minél magasabb sorszámhoz tartozik a választott sörötök annál ritkább, egyedibb példányhoz juttok. 

A globális nagyüzemi sörök világa Angliában

A világszintű sörforgalmazók Angliában is különösen combosan tolakodnak, sok világmárkával, és egy-két helyi márkával. Csak a Magyarországon nem vagy csak ritkábban kaphatóakat emelem ki.

(2020 januári helyzetjelentés)

ABInBev helyi márkáját, a CAMDEN TOWN BREWERYt javaslom az ismerkedésre. Mindegyik kóstolt sörük vállalható, sőt a legtöbb egészen finom és az áruk is viszonylag baráti.

Nemzetközi márkái közül a chicagoi GOOSE ISLAND (a libás) lehet magyar szemmel nagyobb ritkaság.

Az Asahi UK (a magyar Dreher forgalmazó) honlapjáról sikerült olyan kánaánt is megismerni, aminek kocsmákban nyomát sem láttam 26 napig, sajnos. Pedig a DARK STAR BEERS  kínálatára nagyot néztem. Remélem ti csapon is rájuk találtok. 

Asahiék egy ideje a híres FULLERST is megvásárolták. Tőlük fogható ki Magyarországon is itt-ott például a London Pride, a Black Cab Stout, az ESB vagy a Honey Dew sör. Hazai pályán ennél persze még szélesebb a kínálat. Az én személyes kedvenceim és tippjeim a Session IPA és a BRUT Lager. Zamatosak, frissítőek, könnyűek, és az én ízlelésemben az alapsöreiknél jobban bírják a versenyt a kraftsörökkel.

Másik hozzánk is importált márkájuk, a MEANTIME BREWING Londonban tapintható jelentéssel bír, a greenwichi földfelező középidőt takarja. A sörfőzde valóban a nulla délkör közelében kereshető fel. A bejárás még nekem is hátravan, de célom. A Meantime kínálat is tartogat helyi idő szerinti különlegességeket. Javaslatom az Anytime IPA-t,  nagyjából könnyített Session IPA-nak felel meg. Illetve a greenwichi, The Greenwhich Union sörös kocsmának főzött saját bécsi ászok sör, Greenwich Union 20 néven. De az csak ott kapható!

A Carlsberg magyarországi termékeihez képest az izgalmas különbséget az amerikai BROOKLYN BREWERY termékei adták. A Carlsberg UK honlap szerint lenne még új az angol Napjuk alatt, nem is csak egyéb nemzeti alaplagerek, de kocsmákban azok nem tűntek fel.

Guinness cég bár nevével szinte egyet jelentő főtermékével, az ír stouttal mindenütt jelen van Angliában, a lehetséges egyéb variánsai nem tűntek fel kocsmákban közel egy hónapig.

 

Csak újabb sztárjátékosuk az amúgy teljesen remek Hophouse 13 Lager tolakodott, de ez azóta Magyarországon is kapható.

A Heineken listája itt is figyelemreméltóan hosszú és eleve sok a lokális márka a kínálatban. A többnek sereghajtónak számító alapsöröket, mint a világos ausztrál Fosters és a Newcastle barna ale is ők karolták fel.

Ezek tényleg nem nagy számok, 2019-20-as turnén nem is ittam belőlük, de a Heineken porfóliós könnyű alap-ale, a 3,6% JOHN SMITH’S például egészen jól csúszó ivósör.

A fekete MURPHY’S IRISH STOUT-nak is barátja vagyok. 

Eddigieket ugyan ritkán, de Magyarországon is el-el lehet csípni. A skót CALEDONIAN BREWING CO. többféle portékája már biztosabban friss élmény. Lett volna, pubokban talán nem is találkoztam velük. Gyakoribb márka a MALTSMITHS, amelynek lagere és IPÁja (képen) nálam jól szerepelt. 

Az angol pubok sörcsapjainak legfeltűnőbb kisüzemi kraftsör-márkája, a BEAWERTOWN BREWERY is részben a Heinekenhez tartozik. Védjegyeik az ízletes főzetek és a vagány, látványos, fiatalos stílus. 

Leggyakoribb pubsöreik a Neckoil (session IPA) és a Gamma Ray (American Pale Ale) könnyen megtalálhatóak. Tehát, ha harmadikra bukkantok, kezdjétek inkább azzal. A két főtétel amúgy a kifogástalan, zamatos példány, de nem kirívóak vagy egyediek, inkább tankönyvi, biztonsági játékosok.

Nemzetközi vonalukon én az amerikai LAGUNITAS IPA jelenlétét éltetem. Nagyon ajánlom a más országban még nem látott könnyű kistesót: a DayTime Session IPA nagyon zamatos

Továbbá több olyan nemzetnek is futtatják a népi lagerét, aminek Magyarországon nem, de ezek nekem nem ígértek egyediséget.

Molson Coorstól (magyar Borsodi forgalmazó) kínálatából népszerű nemzeti márka a Sharp’s Brewery, vezérsörével a DOOM BAR, amber ale-lel. A helyiek nagyon támogatják, én nem találtam annyira különösnek. A főzdének azonban további versenyzői is vannak.

Angliai nemzeti sörhálózatok

Fogyasztói élményként közelítem ezt a kérdést is, a többszörösen csavaros cégtulajdonlási háttér helyett. Országos márkák közül leggyakrabban a Greene King és a Young’s sörökkel találkoztam. Nem meglepően, hiszen mindketten hatalmas pubhálózatot üzemeltetnek.

A GREENE KING 3,5%-os alap IPÁja  extra könnyű sörözéshez kézenfekvő választás, íze is rendben volt, de nem kiugró élmény. 

Másik leggyakoribb márkájukról, az ABBOT ALE-ről párszor lesajnálóan beszéltek a helyiek. Szerintem nem volt rossz. Magyarországi utazóknak simán kipipálható vele egy sima angliai pub ale élmény. 

Szintén rendszeres sörsorozatuk, az OLD SPECKLED HEN, de az még nekem is kimaradt. 

És ezeknél még jóval több tétel is van a tarsolyukban, úgyhogy érdemes jól végignézni egy-egy nagyobb Greene King Pub sörcsapjait újdonságokért.

Ritkább söreik közül személyesen a LONDON GLORY Great Bristish Ale-t szívesen javaslom.

A Young’s sörök angliai mércével átlagosak voltak nekem, de az angol pub alekkel kezdőknek egyformán ajánlom ezeket is. Én a London Stoutot emelném ki.

Az angliai kisüzemi / kézműves / kraft / craft sör világa

Mikrosörfőzdéből elképzelhetetlenül sok lehet Angliában. Listázásukba kezdeni olyasmi vállalás lenne, mint azt mondani, hogy „ezt a hegyet akkor most elhordom talicskával”. Inkább csak elmesélem a kiemelkedő élményeimet. 26 nap angol sörből semmire nem elég, persze azért szorgoskodtam. A legtöbb élményemet természetesen kocsmákban szeretem. 

Nemzetközi slágerekből legtöbbször a BREWDOG kacsintott. Nekik többfelé (pl. Camden Town, Soho) van saját kocsmájuk is.

Szemre egyik leggyakoribb angol kisüzemi sörmárka a TINY REBEL volt, de – talán pont ezért – sosem vettem őket előre, és még hátramaradtak.

A gyakori és a random kisüzemi pubsörök tetejébe viszont a legérdekesebb sörélményeket itt is a direktben felkeresett vagy megtalált kisüzemi sörözők és sörfőzde-kocsmák adták. Róluk itt kattanhattok az eddigi összefoglaló válogatásra, néhány extrém érdekes célponttal a listában:

Szedetlen, random angliai sörtippek

Személyes random kedvenceimmel zárom ezt a krónikát. Olyan feljebb és az előbbi kraft sörözős cikkben nem szereplő szubjektív toplistás sörök ezek, amiket itt-ott, kocsmákban, vendégségben, stb. kóstoltam meg és kiemelten ajánlok. 

Új látogatás esetén ezt a listát is folytatom!

TITANIC BREWERY: Plum Porter. Szilvás porter. Ritkán tapasztalt harmónia gyümölcs és sör között.

Ezt még a gyümölcsös sörök ádáz ellenségeinek is merem javasolni kísérletezésre, annyira kimegy a vonalból. Én a Greenwhich Union kocsmában jutottam hozzá.

A helyszínről EBBEN A CIKKBEN!

OAKHAM Citra Session IPA. Mind a Session IPA egyszerre fogyasztó kímélő és fogyasztó kényeztető sörfaja, mind a frissítő hatású, könnyen domináns ízű citra komló külön-külön nagy kedvenceim. Nagyon jót alkottak együtt.

Köszönöm RNYK barátomnak, aki ezzel a sörrel fogadott Basingstoke-ban.

A WILD AND HYDE Sainsbury supermarketes, 0,33 literes állatképes, dobozos sörsorozatból többet is kóstoltunk. A kedvencem meglepően újra egy (valódi) gyümölcsös sör lett: a Mango IPA gorillás mintával. Amúgy is azt gondolom, hogy a mangó sokkal passzosabb gyümölcs a jó söríz párjának, mint a legelterjedtebb meggy. Ám sok komlóval még jobb. Kezemben a bizonyíték! Köszönöm Kv_ZoO-nak alias pubinak az East Grinstead és a London közötti vonatúthoz ezt az energiaitalt.

A SAINT AUSTILL BREWERY Cornish IPÁjával viszont kocsmában találkoztam csapon és több helyen is láttam. Ha kifogjátok, ugorjatok rá, egy nagyon kellemes IPA. És ne dőljetek be a névnek, mint én: nincs benne kukorica, hanem Cornvall képeken brutálisan gyönyörű környékéről származik. Inspirál is az odautazásra! A sör neve, Proper Job azt jelenti, hogy „helyénvaló munka”. Ezt gondolom a sörről is.

Kocsmaturista térképen az eddigi angliai kocsmák is

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz és írjátok a keresőbe az érdekes kocsma nevét!

Köszönetnyilvánítás

Kiemelten köszönöm Jencinek és Andynek, Andinak és RNYKnak, Kv_zoOnak és családjának hogy náluk vendégségben még a kocsmákon túl is ismerkedhettem az angliai sörökkel.

Cikkajánló

Anglia pubvilágának jellegzetességei, tippek az angol kocsmázáshoz és konkrét kocsmajavaslatok a meglátogatott városokból:

Anglia és kocsmaélete – jogosan az egyik legjobb

 

London kocsmaéletének összefoglalója, érdekes ismert és kevésbé ismert kocsmanegyedekkel és konkrét kocsmák ajánlójával:

London és kocsmaélete

 

Környékbeli település bakancslista

Angliában a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Manchester
  2. Birmingham 
  3. Liverpool 
  4. Newcastle
  5. Brighton
  6. Bournesmouth
  7. Portsmouth
  8. Bath
  9. Kent
  10. Norwich
  11. Leeds
  12. Sheffield
  13. Cornwall környéke
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Előkészítésnél tart egy yorki és egy cardiffi (Wales) látogatás. Skócia és Írország megkezdéséhez azonban szintén keresek hátszelet. 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

“Angliai sörkörkép és személyes sörtippek” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?