Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Jók-e az angol publáncok: Wetherspoon, Young’s, stb.?

A terebélyes angol pubkínálat értelmezéséhez jó tudni, hogy Angliában több publánc is működik, országos szinten rengeteg pub besorozásával. Például, teljesség igénye nélkül: Wetherspoon, Young’s, Greene King…

 

Gyanútlanul individuális puboknak értelmezzük őket, mert gyakran külön nevük és saját stílusuk van, de mégis sok minden központosított lehet: sörkínálat, ételkínálat, menük, akciók.  (Nem feltétlenül mindenütt egyforma mértékben) Ennek jó és rossz oldala is van.

Nem akarok belemélyedni az – amúgy is eltérő – üzleti modelljeikbe, csak vendégszemmel közelítek.

Előnyük:

  • Általában olcsóbbak a független puboknál.
  • Tényleg vendégbarát akcióik sokszor jól jöhetnek.
  • Hasonló jóságokkal számolhattok náluk többfelé. (Például, ha lemaradtatok a havi szendvicsről utazáskor, azt sok mérföldes távolságban újra megkaphatjátok..)
  • Eddig úgy tűnt, hogy láncpubok nem mennek egy bizonyos színvonal alá. Nem közölük kerülnek ki a legrosszabb kocsmák.
  • Felső színvonal határt viszont még nem tudnék húzni: voltam bámulatosan gyönyörű Young’s Pubban is.
  • A csak betagozódott régi pubok, közel sem annyira klisések, mint sok más ország épített, „megcsinált” sorozatkocsmái.

Hátrányuk:

  • Egy idő után még így is kiszámíthatóvá válik kínálatuk egy része, és az újonnan létrehozott példányoknak akár megjelenése is.
  • Az olcsóbbakat többször vádolták, hogy alacsonyabb néprétegek kisajátítják őket. Ha így is van, még a legolcsóbbakban is Magyarország olcsó kocsmáihoz képest kifejezhetetlen szintugrást mutat a vendégkör. Eddig még a leggyengébb példány is egy magyarországi felsőközepes kocsmának felelt meg a szememben. 
  • Többfelé hallani, hogy az esetleg még egyedibb, még jobb kínálatú pubok nem tudnak érvényesülni tőlük. Bezárnak, nem is nyitnak, stb. Ezzel a témával már többször megtaláltak, de nem ismerem őket még mélyen a saját állásfoglaláshoz.
  • A több eredeti profilmeghagyás ellenére is lehet hallani átnevezési, stílusba avatkozási balhékról.

Állásfoglalás helyett helyzetjelentés az angol publánc-tudatomról

Anglia kocsmaélete magyar szemszögből átlagban igenis drága! Magyarországon egyértelműen képviselem, hogy igyunk kevesebbet, de jobbat és csak az arra érdemes helyeken. Angliában viszont utazóként ?még? nem mondanám, hogy csak azért ne sörözzünk egy Wetherspoonban, hogy támogassuk a drágább független angol pubokat. Kezdőcsomagnak akár a Wetherspoon is nagyon jó. Ha nem kell annyira spórolni, hosszabban lehet átélni az angol pub élményt és többféle sört is ki lehet próbálni gyors túlköltekezés nélkül. És ugyanazok a sörmárkák itt is olyannak hatottak, mint máshol. Angliai magyarként ugyanennek a témának már lehetnek más árnyalatai.

Eddig kipróbált publáncok

(újra hangsúlyozom a lánc gyűjtőfogalom nem feltétlen ugyanazt az üzleti modellt jelzi)

Minden, amiről innentől írok, a koronavírus előtti világban volt igaz. Hogy mi marad belőle, és mi lesz a koronavírus után világban, az majd kiderül. Nagyon szorítok a megismert értékes és érdekes dolgok fennmaradásáért.

Wetherspoon

Nevezik Wetherspoonsnak is. Ez jellemzően a legolcsóbb és legmegosztóbb hálózat. Több sört félpintenként 1 fontért lehetett inni. Ez alig kevesebb és alig drágább egy magyar pohár sörnél, cserébe átlagosan sokszor sokkal jobb, de minimum is újszerű élmény. A Wetherspoonokban is meg lehet találni ritkább söröket, sőt akár regionálisakat is. A vendégsör állandó jelenség.

A Wetherspoon átlagos, alapszintje a legklisésebb küllemű minden pub lánc között (világos színes szőnyegpadló, világos fabútor). 

Ugyanakkor Wetherspoonok közül is léteznek érdekesek, stílusosak, elegánsak vagy lántványosak.

A Wetherspoonban a pubkaják is olcsóbbak. A sima hamburgerük #FőlegVegán projektjem előttről kifejezetten kiemelkedőként maradt meg (2013-2015 környéke), A vegán burger inkább gyenge volt, a vegán pizza vállalható eléggé finom szósszal. 

Bírom hogy a szabadon használható átlagos szószokon kívül gyakran még mangószószuk is van.

Vannak rendszeres akciók, akár páros akciók és végtelenszer utánatölthető a kávé és a tea. 

A Wetherspoon név érdekes története

Sokszor olvasható történet, hogy a Wetherspoon alapítója Tim Martin, egy régi Wetherspoon nevű földrajztanára után nevezte el a publáncát. Wetherspoon azt hangoztatta, hogy tanítványa semmire nem fogja vinni az életben. 

A felnőtt Tim mikor kocsmalánc tulajdonosi szintre lépett, arra gondolt, önmaga után is elnevezhetné a kocsmáit, de a tanár valószínűleg rég elfelejtette már őt. Ezért inkább róla nevezte, hogy akármikor látja a durván növekvő számú hálózat egy-egy újabb példányán a saját nevét, akkor mindig emlékezzen tévedésére.

A Wetherspoon ma ott tart, hogy a Wikipedia szerint közel 900 kocsmájuk van, hoteljeik és vastag saját magazinjuk Wetherspoon News néven.

Greene King

A Greene King szemremásik leggyakoribb pubmárka volt (de elvileg országos első). Egytől egyig kifejezetten elegáns példányokat láttam.

Választékukban (akár messzemenőkig), jó söröket kínáltak. A saját főtermékük, a Greene King IPA egészen laza, 3,8%-os, mondhatni délutáni sör. Bármikor újrainnám, de átlagos.

A sörkínálatuknak nagy a szórása. Kisebb város külvárosi verziója akár „csak” 8-10 csappal dübörög, míg egy forgalmas londoni Greene King pub csapolt söreit kihívás összeszámolni. 

A kaják gyors tesztek alapján magasabb minőségűnek tűntek és drágábbak is a Wetherspoonénál. Nem feltétlen van egyen-étlap mindenütt. Láttam példát különböző városokban ugyanolyanra és totál elütőre is. Itt már csak vegán ételeket próbáltam, „nyitott szendvicset” és vegetáriánus angol reggelit. Rendben voltak, de semmi különös, ár-érték arányuk változó.

Olvastam olyat is, hogy a Greene Kinget eladták a tőzsdén 2019-ben. Meglátjuk, milyen változásokat hoz ez majd. Lehet, hogy én már a változást ismertem meg?

Young's Pubs

Velük kisebb a tapasztalatom. 2 Young’s Pubban jártam. Nagyon mások voltak. Hiába mindketten elegánsak, ízlésesek, látványosak, egymástól mégis nagyon elütően. 

Képen a londoni Notting Hill Gate környékéről a Duke of Wellington és The Elgin: 

Az eddigi próbált saját márkás söreiket inkább átlagosnak találtam. A kedvencem a London Stout volt.

Belushi's - A pub és a hostel tartós kapcsolata

Extra hálózatként ismerem a a #HostelTurista társprojektemnek köszönhetően. A St. Christopher’s hostelekkel jár együtt, de utcáról is szabad a pálya. Ez főleg Londonra jellemző, de van Bathban is egy ilyen páros. Ez a legszabványosítottabb lánc 3 példa alapján. A sablon szép, de eddig úgy tűnik, 1 hely elég volt, hogy az összeset lássátok. Ctrl+C és Ctrl+V, minimális variánskodással. Egybe viszont nagyon érdemes elmenni, mert alapból vonzó közeg és Angliában kivételesnek is számít inkább amcsis szalonrock stílusával, élénk színeivel. 

Ha hostel vendégek vagytok, nagyszerű környezet onnét dolgozni egész nap és itt reggelizni. Egyéb kajáik a vegán burger alapján és ránézésre finomak lehetnek. Happy Hourban egészen olcsón elérhetőek. A sörkínálatuk sokrétű, de a csapolt sörök haladó angol pub felfedezőknek már kevésbé kirívó. Az üvegesben több lehet az újdonság.

O'Neills - Ír pub lánc

Az O’Neills egy 25 éves ír publánc, ami egy időben megfogyatkozott, de 2020 elején annyira visszajövőben volt, hogy 8 nyitást jósoltak az évre. Tippemre a koronavírus ezt azért valamennyire megtépázhatta, de lássuk meg!

A Sohos példány kellemesen mozgalmas ír pub volt élő zenével, nagy vidámkodással, de amúgy tipikus és turistás, és szokványos stíluselemek miatt is semmi különös. Alkalmanként a csendesebb kocsmák sorát jó felrázni egy ilyennel, de ezeket végigjárni tippemre eléggé gyorsan egysíkú élmény lenne. 

A megkóstolt Irish Pale Ale sörükkel a Fransican Well ír sörfőzdétől én teljesen elégedett voltam.

Vannak még további hálózatok, amikről csak hallottam vagy egy példányukban jártam, vagy még kétes a státusuk. Ezekről egyelőre nem írok, de amint okosodtam, tapasztaltam, frissítek.

Kocsmaturista térképen az eddigi angliai kocsmák is

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz és írjátok a keresőbe az érdekes kocsma nevét!

Anglia pubvilágának jellegzetességei, tippek az angol kocsmázáshoz és konkrét kocsmajavaslatok a meglátogatott városokból:

Anglia és kocsmaélete – jogosan az egyik legjobb

London kocsmaéletének összefoglalója, érdekes ismert és kevésbé ismert kocsmanegyedekkel és konkrét kocsmák ajánlójával:

London és kocsmaélete

 

Átfogó körkép Anglia főleg a pubokban megismert sörkínálatáról, személyes sörtippekkel. Melyik gyakori, melyik ritka, melyik különleges, stb.:

Angliai sörkörkép és személyes sörtippek

Anglia eddig meglátogatott kisüzemi / kraft sörözőinek élménybeszámolói és ajánlói, köztük néhány extravagáns helyszínnel:

Kisüzemi / “Kézműves” / Kraft / Craft sörözők Angliában

Köszönetnyilvánítás

Kiemelten köszönöm időrendben Jencinek és Andynek, Andinak és RNYKnak, Kv_zoOnak és családjának, Umának és Janinak, Holló Katának, hogy vendéglátással, kísérettel, idegenvezetéssel segítették ezeket a felfedezéseket.

Kapcsolódó cikkajánló

Környékbeli település bakancslista

Angliában a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Manchester
  2. Birmingham 
  3. Liverpool 
  4. Newcastle
  5. Brighton
  6. Bournesmouth
  7. Portsmouth
  8. Bath
  9. Kent
  10. Norwich
  11. Leeds
  12. Sheffield
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Előkészítésnél tart egy yorki és egy cardiffi (Wales) látogatás. Skócia és Írország megkezdéséhez azonban szintén keresek hátszelet. 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

“Jók-e az angol publáncok: Wetherspoon, Young’s, stb.?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!