Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Mád és kocsmaélete – tokaji bor-sorminta és a kivételek

A tokaj-hegyaljai Mád Magyarország elvarázsoló borvidéki települései között is gyorsan nagyhatású a környezetével, a község hangulatával,  zeg-zugos, dimbes-dombos felépítésével, kis utcáival és átjáróival. A borvidéki fellegvárak mellett pedig még sima kiskocsmák is meglephetnek a terepen.

Témák

Személyes történetem Máddal

Pont Máddal tehettem meg az első lépéseket a világhírű és világörökségi Tokaji-borvidék földjén, 2021-ben. Már túlságosan is időszerű, szinte sürgető volt ez a Kocsmaturista cselekményben. Ugyanis még külföldi felfedezőkörökön is Budapest után legtöbbet Tokajról érdeklődtek vagy lelkendeztek spontán beszélgetőtársak Magyarország kapcsán. Mád óta végre van egy kis saját tapasztalatom is ezzel a visszhangos vidékkel. Még mindig kicsi, mert a villámmegmerítkezést Mád világában szakmai megbízás hirtelen teleportjának köszönhettem, még a jövendő széles tokaji nagy kaland előtt. Még nem a szokásos „lassan járj, tovább élsz ott” Kocsmaturista módival történt ez. Kétszer tehettem egy-egy kisebb kört faluban. Egyszer télen, pont a járványzár idején, egyszer pedig nyáron. Ezek tapasztalataival nyitom ezt a cikket.

VIGYÁZZ, ÉPÍTÉSI TERÜLET!

Figyelem, ez az oldal egyelőre „Építési terület” fázisú. Még csak nagyon kezdő benyomásokat és az első pár mádi állomás bemutatót tartalmazza.

Következő látogatás esetén ezt az oldalt frissítem tovább. Addig is kapjatok kedvet már ezek alapján, mint egy film előzetesből, és előzzetek meg a folytatással!

Mádi faluélmény

Az „idilli” volt az első szó, ami rögtön a falu határban tudatom felszínére tört. Belső rádióm még a tél közepén is elkezdte a dűlők között a California here we come dalt játszani a fejemben. 

Mád egész évben elvarázsoló lehet. Volt szerencsém látni havas dűlőkkel és szikrázó napsütésben is, és mindkét időben ajánlom megtapasztalni. 

 

Még az osztrákokét is lepipálóan rendezett szőlősorokkal szembesültem sokfelé. Lassan indultam be a központba a településszellemmel ismerkedve.

Édes ellentmondása Mádnak a kétarcúsága: nagyvilági imázsfilmbe illő dűlők, templomtorony-sziluettek, pazar kilátás minden irányba, és mégis egy megnyerően egyszerű, barátságos és pont így rögtön szerethető település van középen. Dombon le, dombon fel vonzó utcák kanyarognak szerteszét szép ilyen-olyan épületek és mindenütt jelenlévő aktív borszellem kíséretében.

Nekem direkt vonzó Mád belvárosában, hogy nem egy szakadatlan kirakatváros, mint amilyennek mondjuk Hévíz belvárosát éreztem. Helyette egy valódi élő település, ami akkor is tetszene, ha nem övezné szőlőparadicsoma.
 

Mádi #épületesélmény

Az első két körben a következő két kocsmavilág-független épület volt rám a legnagyobb hatással: a Mádi Kúria (Hotel –balra) és a Borsay kastély (jobbra), ami ma a Mádi Bor Akadémia épülete. Egyelőre ők a kedvencek,  de még több akár fontos látványosságot nem láttam közelről.

Külön talányos érdekesség volt az elhagyatott, régi ásványfeldolgozó gyárépület a messzi háttérben

Féltitkon remélem, megéljük egyszer a világszám módon történő, kreatív újrahasznosítását főleg  közösségi élménytérként.

Mád kocsmaélete

A mádi itatók két fődimenziója: a helyi kocsmák és a borvidék követségei

Mádon is, ahogy borvidéki településeken rendszerint, az italozási lehetőségek két irányba oszthatók. Vannak az általános értelmű helyi kocsmák és vannak a borvidék képviseletében létrejött kisebb-nagyobb egységek. Az utóbbiak az alkalmi kistermelői helyszíni borkimérésektől egészen a komplex boréttermekig terjednek a faluban. Mindkét típusból csak azokat mutatom  be részletesebben, ahol konkrétan italoztam már helyben.

Mád sima kocsmái

Kocsmaturista tekintenem a magas-borszférától már elsőre gyorsan elkóborolt kedves kocsmáit is fűrkészni.
 
A Mádi Gerendás Söröző az enyhén sipályás Apré-Ski kocsmás küllemével, a már előre neves Kacsa Kocsmája, és a csalogató Unicum Mád Presszó mind csábítotott. A járványzár idején ugye csak kívülről tehették. Közülük egyet sikerült a visszatéréskor meglátogatni.

Kacsa kocsmája

Kiemeltem kíváncsi voltam erre a helyre, mert azt hallottam, hogy a névadó Kacsa bácsi az egységeivel legendás a helyi kocsmavilágban.

A Donald kacsás cégéren túl egy jó benyomású, kis területen is tágas, fél-félhomályos térbe érkeztem. Belülről kissé hüttés élményű, állítólag nagyjából 45 éves kocsma.

A tér közepén biliárdasztal. Mögötte formás pulttalpazat. Szerteszét kifejezetten szép, vidéki romantikájú székek. Az ablakban muskátlik, a vitrinben becses kincsek, a pulton egy gömbüvegben borosdugó-gyűjtemény. Az ablaküvegen látványos dekorációs alkotás.

A hátsó kiskert már a járványidők szülötte. Olyan volt ott, mintha egy random idegen privát kertjében, ahol borostyán, virágok és erős paprika nő, és ahol vadszőlőt nevelnek, csak a rigóknak. Másra nem jó – ezt mondták. Nagyon meglepő és pont így megnyerő kiskert volt, nagyon távol a kitaposott stílusok bármelyikétől. Kedvemre való egyedi vadhajtás. Tényleg olyan élmény volt, mint egy magánpince-soron bóklászás közben egy spontán behívás egy-egy fröccsre, csak itt végül mégis fizettem.

Kacsa bácsi helyett Ancsával találkoztam a pult mögött, aki, jó kedélyűként, viccesként, pozitívként mutatkozott be. A vendégek hasonlóan. Szinte rekord hogy 4 vendégből 4 beszélgetett velem viszonylag hosszabban, érdekes főleg helyi témákban. Ezt nagyon bírtam. Ja, és kettő borász volt. Sok érdekességet hallottam, például, hogy régen a privát borászkodásból simán futotta egy sima Zsigulira, de ma már nem a sima Zsiguli mai megfelelőjére.  Közben vicces aranyköpések is röpködtek. 

A Kacsa kocsmája elsőre semmiképp sem volt egy züllött alkesz napközi. Fiatalok is be-beértek egy fröccsre. Helyi, termelői furmintot öntöttek itt kancsóból fröccskérésre. 190 Ft-ba került egy hosszúlépés (2021. június). Várhatóan nem egy nemzetközi versenybor, de teljesen jól esett belőle a fröccs.

Rágcsálnivalónak volt például Chio Chips és egy környékbeli kisszériás chipsféle is.

A Kacsa kocsmáját, mint jó példát helybéli kiskocsmára  zsigerből ajánlom Mád látogatásakor a műkedvelőknek, de változatosság gyanánt akár borturistáknak is. 

Kacsa bácsi másik helye, az Unicum Presszó még rám is csak vár. Az kívülről valamennyire más jellegű helynek tűnik,  nagyobb kerttel. Kíváncsi vagyok rá. 

Azt hallottam, hogy Mádon is, mint sok helyen megfeleződött a régi kocsmák száma az utóbbi években és már alig maradtak. Valaki azt mondta hogy ez a három amelynek tudatában vagyok, talán mára már az összes maradék is.

Cím: Mád, Rákóczi u. 42, 3909

Nyitvatartás: H-V: 8:00 – 20:00

Mád borra építő vendéglátóhelyei

Borászatból és azok különböző stílusú és nyitvatartási rendszerű vendéglátóhelyeiből a kis kocsmáknál jóval több adott a mai Mádon. De ezek nagy részének feltérképezése is még szintén ezután jön. Az egyikük szakmai megbízom is volt, sőt 2021-es 2. mádi látogatásom apropóját ők adták, lejjebb el is készült a bemutatójuk, de 2022 nyarán már nem indult újra ez a formáció. Így ez már csak emlékirat. Rajtuk kívül csak az Első Mádi Borházzal volt dolgom még járványzár alatt és ott nem boroztam. Több helyi borászatnak vagyok tudatában és egyik-másik eléggé érdekel is. Ha odáig jut a túra, amint lehet, mesélek.

EMLÉKIRAT:

Percze Étterem Mád by zip's

A Percze Étterem Mád by zip’s a lenti a formában 2022-ben befejezte működését. Ha új személyes tapasztalatom lesz a Percze egy új verziójával, itt fogom megjeleníteni:

Szakmai együttműködés

Ahogy az első mádi utamat tartós szakmai megbízómnak a zip’s brewhouse, hyperprogresszív miskolci sörfőzdének köszönhetem, úgy azt is, hogy hosszan közöm maradt Mádhoz. Egy 2021 júniusban zip’s zászlóval újra indult legendás mádi boros étterem, a Percze reinkarnációjának életében a 0. pillanat előtt már ott voltam, kreatív szövegelő távkollégaként. Már a próbaüzem első napján odavezetett az utam, hogy megnézzem, hogy szuperál élőben. Nem titok, hogy ehhez a helyhez munkaügyben közöm van,  de ugyanúgy igyekszem elfogulatlan Kocsmaturista szemszögből írni róla ezen az oldalon. Ezek a sorok nem szponzoráltak.

A Percze a zip’ s-es jelenkorban egyszerre bor-  és sörgasztronómiai szentély. Mád egyik történelmi dűlőjéről elnevezett étterem, ami már egyszerre szól kisüzemi sörről és helyi borról, illetve sörrel és borral készített ételekről. Sőt ennél még több. Örökölt alternatív besorolása, hogy „élményközpont” eléggé találó rá, hiszen egy komplett örömbirtok (nem úúúgy) tartozik az áramvonalas, nekünk Makovecz light érzetű épülethez.

Az édeni zöld dombon kitartó felfelé sétálás jutalma először egyszer „csak” egy kis amfiteátrum lesz. Majd pedig, amikor már végképp nem számítanátok többre, meg mert amúgyis pont elég jó a nyakat hátratekergetve dombmenetben vissza-visszanézni a bombázó faluképre, akkor megjelenik egy saját kilátó és a magasba szólít hogy mindezt a szépséget még szebben tárja elétek.

A Perczében pazarlás csak egy helyben ülni. Akinek mindkét lába ép, az fusson itt dombnak és kilátónak és onnan nézzen szerteszét! Velem itt megtörtént, hogy egy 360 fokos panoráma egy szemszöge annyira rabul ejtett, hogy el is felejtetettem, hogy körbe-körbe is van még. Ahhoz is elég magas, hogy 150 éves fenyők odébb bonsaiként tetszelegjenek.

FIGYELEM: A képeim még pont a nyitás előtt készültek, azóta volt profi fodrásznál is a ker

Szerencsés időzítéssel még egy jó programot is ki lehet fogni a ház előtti fiesta placcon vagy az amfiteátrumban. Itt egy dinamikus kisfilm szakmai csapatom, a zip’s Design Studio filmes kollégáitól a Roy és Ádám fellépésről a Gin & Grill eseményen.

Még a nyitónapon provizórikus Kocsmaturistásként ünnepeltem a Perczét, mint 2300. állomást. Ekkor még a jobbára úribb éttermi örökség köntössel ismerkedhettem. Inkább a hosszanti koncepcióismeret a háttérben kasztingoltatta velem már akkor is passzosan. A túrám elejétől beválogatok kivételként egyes étteremeket. A Perczében a kiemelt közös sör- és a borkulturális fókusz volt ennek az alapja, illetve a várható sör- és fröccsteraszok, és idővel kibontandó nagyobb fröccskultusz. Megvalósulásuk részben még hátra van, de a bizalmam zászlaját már kitűzve, pozitívan várom ezeket a fejleményeket. Addig mesélek arról, ami már most adott. Ahogy szoktam, kevésbé éttermi szemszögből.

Percze italok-ételek

A zip’s sörök 4 mobil sörcsapon indultak, de 2021 novemberében megérkezett a fix leszállópálya is a csapolt söröknek. A zászlóshajó Miskolci Mosaiccal kezdve a törzs portfólió tagjai (Alphawolf – Dupla IPA, Viva La Manga – mangós APA, stb.) és akár szezonális főzetek még üveges verzióban is megjelennek a bárban.

Emellett a ház főborászata, ahogy eredetileg is a nagynevű, élő történelmet író Szepsy Pince, akiket nemrég beválogattak a világ 100 legjobb borászata közé Anglia nemzetközi World’s Best Wineyard versenyén (CIKK). Több borukkal (sok-sok furmint, szamarodni, aszú) is képviselik magukat.

Velük nyitott a Percze, de a végleges „bortfólió” is nyitott játéktér még. Nagy dolgok vannak kialakítás alatt. Az egyéb italkínálatot pedig a helyiek már az első hétvége alapján is az egyik legjobbként dicsérték Mádon.

Ás hogy mindjárt fő iható  kategóriából érdekes legyen a kínálat, a Percze is a zip’s saját karakteres specialty kávéját, a ziPresszót kínálja alapként a soproni One Eleven egyedi koncepciós kávépörkölővel együttműködésben. Ezen kívül még nagyságrendileg 10 másik stílusú One Eleven kávé érhető el tőlük csomagolva elvitelre vagy akár helyben kipróbálásra.

Az étlap felépítése tapasok, leves, előétel, főételek, desszertek. Én még csak egy csúcslevest kóstoltam, amire egy beszélgetős vendég nekem is mondta, hogy egy kanálnyi is minden várakozást megért. Ételekről nem okoskodhatok hitelesen, de verbálisan heti szinten van dolgom az étlappal, így tudom, hogy micsoda aprólékos, gondos és kreatív tételek kerülnek a főlapon kívül akár a hétközi ajánlatba is. A Percze ételélményvilágának vasárnapi külön alkalma a Percze Gábli, ami divatos szóval egy brunch. Nagy lakoma 10:00-12:00-ig, külön étlappal és helyi  brut pezsgővel a Demetervintől.

Direkt ujjongok a Percze formájában is azért, hogy a zip’s 2021-ben sem a szokásos kiszámítható craft söröző úton terjeszkedett. Nem önmagát klónozta egy újabb helyen, hanem megint teljesen új vendéglátó formációhoz adta hozzá söreit és gasztronómiáját. Így egy olyan nagy presztízsű italkulturális szféra ismerkedhet craft sörökkel, amelyikben ez amúgy kevésbé szokás. Aki pedig tokaji borokkal is lenyomhatatlanul craftsör-függőként érkezik Mádra, így megtalálhatja a csemegéjét. Ráadásul a zip’s hozta és finoman belevegyítette a Percze újjáélesztett, alaphangon fennköltebben elegáns éttermébe a lazábbságát, urbánusságát. Még a tiszteletet megadó mértékben, de már jótékonyan kiegyensúlyozóan hatott a térre a sárga-fekete szellemben.

Már csak azt élném meg szívesen a Perczében, hogy a kisebb sörterasz nyíljon ház előtt és a nagyobb bor- és fröccsterasz részletekben a domboldalba rejtve, kisebb-nagyobb kikiszögellésekkel. Köztes panorámalesőnek is jók lennének kis állomások formájában a tájba simítva. Ez a birtok nagyon alkalmas arra, hogy olyan intenzív  de könnyed borélvezői környezet is kialakuljon, amilyeneket Bécs környékén, például a Nußbergen megismertem. 

Ígéretes, a kivételes adottságú Percze és a környezete már most belső energirarobbanást okoz. A koncepció pedig, belülről tudom, sokat fog még alakulni, a látványosan fejlődő Máddal párhuzamosan.

Folytassa, Mád!!!

Mádra még többször sok mindenért érdemes visszatérnem. Ígérkeznek jó hangulatú boros események is mint a Jó éjszakát, Mád! vagy a Mármint Furmint Ünnep! Ám, mint mindig, az állandó helyek vonzanak leginkább.

Miután a felfedező kaland folytatódik, a cikk is folytatódik!

Hálaadás

Köszönöm Cipszesné Erikának és Cipszes Norbinak a hosszú napokon keresztül otthonadást és vendéglátást a közeli Mályin, ahonnét Mádra is portyáztam. Köszönöm hogy elviseltétek, hogy Borsodiasan éjjel érkeztem Zemplénből, és még a kutya is kiszökött. Tanultam belőle, esküszöm! 

Mutatom Kocsmaturista térképen Mádot

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Térképen az eddig megénekelt Kocsmaturista állomások és meglátogatott városok

A fotók nagy részét is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztés , csak a Kocsmaturista képeken : Molnár Ákos

KAPCSOLÓDÓ CIKK AJÁNLÓ

Elsőként ide kattintva jön a cikk, amivel a zip’s-es nagy kalandom és a közös munkánk kezdődött. Azóta nagyon sok víz lefolyt a Szinván, de a kezdet kezdetének örök történelmi lenyomata van.

Aztán beszámoló egy másik váratlan, kreatív 2021-es folytatásról  a közelben, ami a Percze kétpetéjű ikertestvére is lehetne,  mert egy nap különbséggel nyíltak de teljesen mások:

Ha pedig viszonylag közeli nagyobb városban kocsmatúráznátok ajánlom a következő cikket:

Kocsmaturista - Tiszaújváros és kocsmaélete Címlap

Tiszaújváros és kocsmaélete

Milyen kocsmavilág vár rátok, ha Tiszaújvárosba érkeztek? Elmesélem az én élményeimen át.  Kocsmatapasztalaimat és élményeimet Tiszaújváros sajátos világában születésnapi meglepetésként szereztem. Hála K. Tóth Szabolcs

Tovább olvasom »

Környékbeli település bakancslista

A környéken a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Kazincbarcika
  2. Sárospatak
  3. Sátoraljaújhely 
  4. Szerencs
  5. Tokaj
  6. Tarcal
  7. Tállya
  8. Abaújszántó
  9. Emőd
Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?