Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

zip’s plázs – Mályi: reform tóstrand craft sörrel és mai extrákkal

A zip’s Plázs – Mályi cikk a zip’s brewhouse és a Kocsmaturista hosszútávú együttműködésével a háttérben, de beleszólás és befolyás nélkül készült.

Szokatlan álmot látott és valósított meg craft sör köré B.-A.-Z. megyében a miskolci zip’s brewhouse (sörfőzde). A szabvány ipari környezet helyett idilli természetes tóparti strandhoz terítettek sörteraszt. A zip’s plázs – Mályi még tovább is van: saját zip’s ételudvar és digitális nomád nyitott iroda is nőtt a parton. Lássuk gyakorlati szemmel!

Országosan is kuriózum jött létre a zip’s Plázs – Mályival. A pont klasszikusan szeretett tóparti strandvilág és a mai változatos craft sörélmény itt párban kaphatók. Ráadás: kortárs igényű strand- vagy extra szolgáltatások és feltunningolt strandkaják.

A mályi strandkoncepió mágiája

A magyarországi klasszikus strandok gondolatára még könnyen szólal meg a “Pancsoló kislány” a nagyobb korúak fejében. Sokszor még Zimmer Feri sem indokolatlanul tolakodik gondolatbuborékokba. A strandvilág több helyen megragadt pár évtizeddel ezelőtt. És van, amit nem is szívesen engednénk el belőle: maradjon csak meg a környezetnek a régi bája. De nagyszerű érzés, ha ehhez az eltökélt újítók itt-ott lehetőséget nyitnak azoknak is, akik szeretnék ezt nívósabb, változatosabb sörökkel és megragadó (étel)élményekkel átélni. Az még nagyszerűbb érzés, ha nem csak Budapest árnyékában vagy a Balaton mellett. Fontos szerepvállalás az ilyen hallgatagabban mágikus helyszínekhez, mint a Mályi-tó megnyitni a vágyak sztrádáját, országnak-világnak.

Kis mályi strand előtörténet

A mályi strand pár évtizede Borsod megye kis Balatonjaként volt híres, de az évek során elkopott és kifogyott a lelkesedés. Megkérdeztem, a fő zipsztert “Cipszes Norbit” (így ne hívjátok! ;)), hogy vajon miért lehetett ez. Neki messze visszanyúló múltja van a helyszínnel, így nagy mesébe kezdett:

Egyszerűen példás leképezése az idővel változó fókusznak, korábban a nagyobb, kiépített fürdők és az egyre olcsóbb külföldi utazások felé. Én elmondhatom, hogy szinte a Mályi-tó partján nőttem fel. Nagyon jó volt itt gyereknek lenni, nagy élet volt. Ez a part lett életem első "munkahelye" is. Akkor nagyon kellemes közeg volt. Később az itt megmaradt magánstrand a tó túloldalán inkább az éjszakai életre épített. Az elhagyott szabad strandos partszakasz színvonala pedig erősen lesüllyedt. Ma újabb változások indultak be, reneszánszát éli a vízparti élet. A fiatalok újra ráéreznek a természetes fürdőhelyek energiájára, rezgésére. Vonza őket az üdülővidék világa. Egyre újítják a víkendházakat is, szépülnek a porták. Visszakaphatjuk a régi jóvilágot.

A 8 éves főtt kukoricaárus visszatért a tetthelyre

Zip’s-es Norbi, aki a mályi plázs felélesztésében azonnal fantáziát látott, nem titkolja, 8 évesen kukoricaárusként kezdte itt az üzletépítés kitanulását. Állítólag az azóta is jellemző fáradhatatlan pörgéssel, de akkor még nagymama meghajtással. 

Most pár év elteltével (hogy lenne má’ soook?!!) újra villámként csap le a környékére, de a kukoricacsövek tartalmánál sokkal szélesebb spektrumból szemezgetve. 

Mit nyújt most a zip’s plázs – Mályi?

#a_cél most nem kisebb, mint a jelen korszelleme szerint, de újra legendásan élettel tölteni ezt a partszakaszt, és ezért mindent megtenni, ami a kreatív fantáziából kifér. A zip’s-nek már az óvodában is a #sörgasztronómia a jele, az a kiindulópont: jó sörök és kaják násza. A “zip’s brewhouse” sörfőzdéről EBBEN A CIKKBEN olvashattok. (Ez adja a közös alapjainkat is, de már több, mint 2018 nyár eleje óta együtt is dolgozunk. Ebből a talán jogos elfogultság mellett igyekszem a nagyobb részletismeretet is kamatoztatni ebben a beszámolóban.)

A zip’s plázs (mint minden, ami zip’s) eléggé összetett. Összetettebb már csak a jövőben lesz, amikor a most víziófázisú fejlesztések is valósággá válnak. Kezdem azonban a mai, abból is a témámba vágó elemekkel: a sörgasztronómiával és a digitális nomád irodával.

A zip's sörterasz felépítése

LEGFONTOSABB: a zip’s sörterasz strandbelépő nélkül is látogatható. Ekkor meg kell úszni a viz(it)et szárazon, és csak italban ér elmerülni. Ám a nyári élő videóklipes háttér ezzel is adott, csak mindent a szemnek módján. Az eltévedt frizbit azért visszadobhatjátok a strandolóknak.

A zip’s sörterasz infrastruktúrája teljesen mobil. Egy “food truck” (modern büfékocsi) parkoló. Bejáratott zip’s fesztiválfurgonokból áll. Hiába mind háztáji, mégis háromféle: egy önálló életét élő utánfutó, a zip’s BOX konténer és a legáramvonalasabb kétnevű járgány, ami egyeseknek sárga tengeralattjáró, másoknak űrdongó, nekünk mindkettő! Kiadóablakukból lehet szépen felosztva zip’s sörhöz, egyéb italokhoz és kajához jutni.

Sörök a zip's Plázs - Mályin

A 3 járgányból együtt a craft sörszférában is versenyképes sörcsap-kínálat adódik össze (a potenciál akár 20 csap, de változó, hogy mennyi folyik egyszerre). Ezeken a zip’s törzsportfóliója, különlegesebb partneri gasztrosörök és az egyéb alkalmi, csak csapra készült főzetek csíphetőek el sokféle sörízléshez, még most kialakulóhoz is.

Alapnak minden újoncnak javaslom a most bedurvult Miskolci Mosaic nevű “kortárs pilsenit” a kedvenc komlómmal, a Mosaic-kal. Ízörvény! A másik 2 stabil közönségkedvenc az Alphawolf – Dupla IPA és a Mango Pale Ale szintén megújult az újra nyitással, de mind csak töményebben még önmagább önmaga lett. Volt szerencsém tankról, a főzdében kóstolni őket. (Köszi Martin és Pedro!). Abbahagyom most a zip’s portfolió gyorstalpalót, de a srácok helyben szívesen segítenek, hogy melyik sörtől mi várható, mi az alkalmi ajánlat, sőt még felbátorító kóstolót is adnak az ismerkedőnek.

Egyéb italok

A kávé- és szpiritfronton is van társkülönlegesség. A ziPresszó, a zip’snek összehangolódva együtt költött egyedi kávé az elismert soproni One Eleventől. Emellett egy másik meglepetés specialty kávét lehet kóstolni. A ziPresszót szívesen ajánlom feketén is kipróbálni, elég markáns és erős, tömény csokis-kakaós érzetű kávé. Kérhetők a kávékba alternatív növényi “tejek” is.

Extraság még a zip’s sörpárlat, a zip’s helyek régi sikeres háttérjátékosa, ami itt is fixen fellelhető. 

A sörök mellett a csapokról folynak Pátzay fröccsborok és prosseco is. Az alkoholmentes sört egyelőre(?) saját híján a Gösser gyümölcsös radlereivel oldják meg. Üdítőkből az alapvető Coca-Cola termékektől a menőségi Fever-Treeig van kínálat. A mai kivánalmú teljességképhez itt sem maradnak el a helyben készített limonádék (klasszikus és extra gyümölcsös).

A rövidital kínálatban is van kraft, kiszúrtam színvonalasokat és számomra újdonságokat is a polcokon. Egy mutatós Gin-Tonik készítés-betanítást is pont sikerült kilesnem a háttérben. 

Italárak:

A saját sörajánlat igen jó üzlet craft sörös szemüveggel. Ütős csapolt craft sör 4 dl esetén akár már 200 forintos deciáron kijön. Ez manapság baráti jobb a ligájában. A 2 dl-es verzió is 250 Ft/dl-nél nyit.

Szintén nagyon barátian kapható az alkoholmentes kínálat zöme. Középszintet képvisel a fröccs (kisfröccs 450.-) és a rövidital (többség 700-1100/3 cl, vadabbak 1250-1550/3 cl) árszínvonala. 

Ínyenc strandkaják

Itt elég nagy a szórás. Az ételkoncepció alapja a népszerű strandkajákat törzsfejlődött, magasabb szinten kínálni és úgy szív-lélek-komolyan venni, mint bármit az éttermi konyhán. A 450 Ft-os pattogatott kukoricán túltekinetve a 600 forintos beugró palacsintától indulunk.

A fősláger a megkerülhetetlen lángos azzal az alküldetéssel, hogy felülmúlja a legjobb gyerekkori lángos-emlékeket.

Van alapszintje is (sima 800, sajtos-tejfölös 1000 Ft), és “gourmet” feltétes variánsai is olyan kombinált feltétek alá tolva, mint asztalt paradicsom, lazac, érlelt sonka, stb. (Ezek 1500 Ft-ért futnak). Én amennyire tudtam a szokásos mustáros-lilahagymás változatommal veganizáltam és különcködtem. A tészta arany középutas, cseppet sem olajos, egyszerre ropogós és puha vagy szellősen könnyed, de laktató. De bevallottan, nem is csak a “szeretet a titka”, ahogy a divat diktálná.

Erre jönnek még a belvárosi délceg “street food bistro” szint strandoló verziói a 2000 Ft-os debrecenitől a 3000 Ft-os gourmet hamburger menün át a 3500 Ft-os egytálételekig (mint tőkehal vagy kukoricapelyhes bundás csirke). Erről a szintről csak a mellékszereplő sült krumpli a mártogatósszósszal landolt nálam is, másodkézből. A “jobb, ha én nem is kérdezem” milyen szósz kegyetlen finom lett. 

Több doromboló visszajelzést hallottam az ételekre a kóstolóktól. Én – megjátszom, hogy titokban, de – remélek még valami vegánabbat is az apróbetűs részbe a közel jövőben. Addig meg megoldom ügyesbe’.

A "Van Nálatok Terasz" szemszög

Ha már Terasz Turné 2021 idejére esett a megnyitó, (sőt útelterelő érintőpontja lett) rögtön szóvá teszem, hogy az ételudvar egyedien, dinamikusan keríti be és köríti a teraszt. A mutatós szürke – sárga fahordókat és a sok gondosan válogatott és telepített növényt (Oázis Kertészet, Miskolc) nagyon pártolom. Azt meg úgyse hinné el senki, aki már olvasott Kocsmaturista terasz beszámolókat, hogy a Coca-Colás napernyőket és székeket is ugyanígy éltetném. Ám erre mégsem szólok be nagyon, mert 1. ezek még messze a visszafogottabb, nem tolakodó változatok, 2. nagyon partneriként dicsértek a többiek a colások hozzáállását. Ettől még az én lelki szemeim zip’s-es ernyőket és székeket édesgetnek a jósgömbben pár év múlvára. Remélem ezzel nem voltam túlságosan Ronaldo, Mr. Coke. Eskü’, ittam egy vaníliás zerot is. Lett is lesifotó! 

A digitiális nomád perogla - Nyitott, de fedett iroda a tóparton!

Végre itt a nekem másik legnagyobb durranás bekezdése. (Már vártam, hogy itt tartsak.) A kevésbé strandolósok, de a szép tópatra mégis nyáladzók képviseletében folytatom. Nagyszerű, előre megfontolt szándékkal elkövetett helyszín ez napi irodának. Sok helyen dolgoztam az elmúlt években a komptól a többszáz kocsmán át a gyerek gokart pálya okospadjáig, és a kényelem, a környezet meg a konnektor egyesével kétes kérdéscsomag mindig. Jackpot a hármat együtt kapni. Ez persze nem véletlen. Az #a_célcsapat társaim engem is megkérdeztek erről és az elejétől szorgalmaztam, segítettem ezt a kérdést, ahogy tudtam, de az eredménnyel felülmúlták az elképzeléseimet és az ötleteimet. A nyitott, de fedett “digitális pergola” tóparti kilátás mellet kínál 8 munkaállomást, helyenként több konnektort és stabil nettet. Direkt megágyaz az ideális modern vándor munkavégzésnek. A Plázskönyvtár már csak hab a sörön.  

DJ zip's a (csónak)házban!

Pont ekkoriban történt, hogy Miskolc veterán — többek között — rádiós DJ-je, tothpeti zip’s rezidenssé is lett. Minden külön zip’s helyhez egyedi, passzos lejátszási listát költ, és jó időzítéssel személyes fellépését is el lehet csípni. A plázs már vele nyílt meg.

Régi, furcsa kattanásom, hogy nagyon bírom, ha a környezetem bármiért is emlékeztet a Balu kapitányból Lajcsi kocsmájára. Voltak már ilyen helyek a világon, és amikor tothpeti zip’s DJ-ként zenélt a digitális nomád pergolában, a zip’s plázs – Mályi is ilyen közeggé változott és felpörgetett. 

Kinek a strand, kinek a strandné

Bevallom, én a strandrészről inkább csak tiszteletkört írok, mert nekem a strand is elsősorban arra a világom, mint sok minden más, inni és írni. De azért itt átlapozhatatlan, hogy micsoda nagy erő van a környező térben. 

És találtam itt saját kedvemre való dolgokat, azon kívül is, hogy jó látni, hogy mások boldogok és vidámak a napágyon, a stégen, a tóban a SUP-on és a kajakban. Például a miskolci Decathlontól kapott parti játékokat, amelyekkel pihenésképp gyerekeskedhetek vagy kiemelten az idillchaosos srácok utcaművész sétánya a régi örökségaszfalton.

Szóval számtalan szempontból összetett és előremutató hely lett a zip’s plázs – Mályi és még mi minden várható, hajjaj! Nagyon örülök és köszönöm, hogy nem egy sokadik craft sör üzlethelysiég nyílt helyette. A tóparti irodába azóta is visszavágyom. Pedro, mindig rejtegess el az új sörökből valamelyik babzsák fotel alá, míg újra jövök! Plázsofficba’ elmajszolom. 

A zip's plázs - Mályi felhasználási lehetőségei

A zip’s plázs – Mályit háromféleképpen is lehet használni:

  1. csak strandnak a helyi gasztronómia igénybe vétele nélkül (belépő 1000 Ft, de ha saját ételt és italt piknikeznétek a területen, a piknik jegy + 1000 Ft)
  2. csak sör(/)gasztronómiai terasznak (Így is lehet használni a digitális nomád irodát, a padokat, babzsák foteleket is, csak a napágyakat nem, és strandolni nem ér.) Ekkor nincs belépő, és ez a strand (19 órás) zárásán túl is szabad pálya hétköznap 9-ig, hétvégén 10-ig.)
  3. kombinálva, stranddal és a vendéglátással is élve. Mindenképpen csak 1000 Ft a belépő.

Gyakorlati segéd Mályihoz

Miskolc központtól a Mályi-tó távolsága autóval 13 km a 3-as főúton. Buszok szinte helyijárat sűrűséggel járnak és részben bicikliút is van a két település között, remélem tovább épül.

Mályi Budapesttől is 2 órán belül elérhető.

Mutatom Kocsmaturista térképen a Mályi-tavat és a zip’s plázs – Mályit!

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Közel van még ide a Bükki Nemzeti Park és a Tokaji borvidék is, ahol szinte ikernyitással létrejött másik 2021-es új zip’s hely működik, a Percze Étterem Mád. Ebben a cikkben olvasattok róla részletesebben:

Mád és kocsmaélete – tokaji bor-sorminta és a kivételek

 

Ha pedig egy szomszédos nagyobb városban kocsmatúráznátok strand előtt vagy strand után, ajánlom a következő cikket:

Tiszaújváros és kocsmaélete

Térképen az eddig megénekelt Kocsmaturista állomások és meglátogatott városok

Érdekességek a zip's Plázs - Mályi kapcsán

A zip’s BOX — debütáló korában — a zip’s és a Kocsmaturista közös miskolci kocsmatúrájának kiinduló állomása volt. Akkoriban a Szinva teraszon állt, szinte rákacsintva az akkori jövőbeli, most mostani zip’s BEER & Tapas üzlethelyiségre a túloldalon. Itt az anno erről készült cikk:

Mi van kocsmaturizmuson túl? Kocsmatúra-turizmus! Hajrá Miskolc!

A fotók nagy részét is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztés: Molnár Ákos

Hálaadás

Köszönöm Cipszesné Erikának és Cipszes Norbinak a hosszú napokon keresztül otthonadást és vendéglátást Mályin és a közös élményeket. Külön kirobbanó örömöm, hogy személyesen is része lehettem és lehetek ennek a kiemelkedően izgalmas projeketnek.

Cikkajánló

Elsőként itt az a cikk, amivel a zip’s-es nagy kalandom és a közös munkánk kezdődött. Azóta nagyon sok víz lefolyt a Szinván, de a kezdet kezdetének örök történelmi lenyomata van:

Itt pedig az első cikkeim Miskolcról, mielőtt még azzá a várossá lett volna Magyarországon, ahol a legtöbb kocsmát jártam be anélkül, hogy folytonosan ott éltem volna:

Miskolc 18 kocsma után

Miskolc és kocsmái első látásra – Cáfolat az ítéletekre?

Környékbeli település bakancslista

A környéken a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Kazincbarcika
  2. Sárospatak
  3. Sátoraljaújhely 
  4. Szerencs
  5. Tokaj
  6. Tarcal
  7. Tállya
Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!