Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Terasz Turné 2021 – A napló – 2. rész

A Terasz Turné 2021 április 24-én indult a járványügyi lezárások utáni terasznyitásokkal. A küldetés a teraszos helyek feltérképezése országszerte a Van Nálatok Terasz!!! rovat számára. Ez a poszt a felfedezés naplójának 2. része, érinti a meglátogatott kiülős helyeket, a városaikat és a megfigyeléseket is az újra nyílt teraszos korban.

CIKK-TÉRKÉP

A cikkben lejjebb a frissített naplót találjátok: merre jár a küldetés, mit láttam, hallottam, mit gondolok. Itt fenn viszont az eddigi Van Nálatok Terasz!!! cikkek listája beszámolókkal a konkrét helyekről.

Eddigi helyszínek (2019 és 2020 alapján): Budapest, külön Budapest 11. kerülete és Bécs.

Tartalomjegyzék

A Terasz Turné naplók nem véges cikkek! Végigolvasni egyre jobban képtelenség. Inkább hírfolyamként kezeljétek, ahol mindig felül van az aktuális bejegyzés. Itt viszont böngészhetitek az eddigi helyszíneket:

(a korábbiak és a frissebbek előző vagy következő cikkekből nyílnak meg)

A Terasz Turné 2021 41. napja után

A Terasz Turné 2021 a 41. nappal Északkelet-Magyarországon folytatódott, de még Bécsbe is elszólított. A folytatást ezen a linken töltöm folyamatosan.

Terasz Turné 2021 – A napló – 3. rész

39. nap: SPONTÁN KERTHELYISÉGELÉS A HŐSÖK TERÉNÉL (06.01.)

Café Kara, BUDAPEST - Kerti színház jegy egy világörökséghez (49)

Még mielőtt hirtelen fordulattal tovább mentem Miskolc felé, volt egy találkozóm barátaimmal az Andrássy út legvégében egy angol regényes teraszon. Félig tragikomikus volt, hogy egy bombariadó miatt menekültünk ki a Városligetből, és akkor eszembe jutott ez a hely, ahol még Kocsmaturizmus előtt jártam párszor. 

Mutatok itt lejjebb pár képet a Café Karáról, ami főprofilból egy török stílusú kávézó, de fröccsözni, sörözni és koktélozni ugyanúgy hatásos a teraszán. Több részletet róla a „Van Nálatok Terasz” rovat 6. kerületi oldalán, IDE KATTINTVA találthattok.

Café Kara cím: Budapest, Andrássy út 130, 1062

Facebook oldal: https://www.facebook.com/KaraCafe/

38.-40. nap: ELFOGLALT PARKOLÓBAN NŐTT TERASZOK BUDAPESTEN (05.31.-06.02.)

Bocs autósok, ez nem ellenetek szól. Hosszú távon úgyis ti nyeritek meg ezeket a helyeket. De ha már a nagyon rosszból született egy ilyen múló jó, akkor lehessen ez az évad most kicsit a kocsmások ünnepe. Amikor ott is teraszt élvezhetünk, ahol korábban nem, és jövőre már nem. Mutatom a leglátogatottabb helyem és egy ígéretes újonc példáján.

KáOsZ DRINK STATION (44)

A KáOsZ Drink Station történetesen az a kocsma a 2300+-ból, ahol messze a legtöbbször jártam. Több, mint ötvenszer. Még a magamfajta kocsmaszédelgőnek is van néhány törzshelye és a KáOsZ remek alapanyag ehhez. A budapesti bulinegyed peremének mellékutcás féltitkos tartaléka. Egy kisvárosi szomszédságai kocsma leképződése a pesti oldal gyakorlati közepén, a Nagykörút mentén, az Oktogon és a Király utca között. A valószerűtlenség valósága. Már csak ez a kis nyári terasz hiányzott a kerekséghez. 

Ezzel a kis kinti, mozgalmas kiegészítéssel a korábbi nyarakon járdába harapó KáOsZ vérkeringése most csak felfrissült. Kis méretével is nagy különbség. Azoknak, aki megszokták, hogy nincs, hirtelen még könnyebb megszokni és élvezni, hogy van. Látványra nem lenne extra, de barátságos, takaros, célnak megfelel, kicsit díszített. (Kibírom-kibírom, hogy most ne tegyem szóvá az Ászokos napernyőt!). Kényelmes, kellemes, és leginkább vidám vendégélete emeli önmaga felé.

Mindig javaslom átélni a KáOszt, de legyen MOST a bármikor, ezzel a bónusz adalékkal. Újoncoknak: a beltér is kreatív, érdekes, látványos.  Én is többször voltam, így a képek is több napon készültek. A jóslat szerint jövőre sajnos visszaáll kinn a csak fal menti asztalos állapot. Újoncoknak: a beltér is kreatív, érdekes, látványos.

János a mi „magyar cseh kocsmárosunk” pedig magában is jelenség, külön fűszere saját helyének. Bár ehhez ti is kellettek, hogy bírjátok az ívet. Az ilyesmit:

„A szádat ivásra használd!”

vagy

zárórakor mosolyogva így szól: gyerekek, mindenki menjen szépen a f*szba!

Így a belső körben lenni talán azt hihetitek, hogy nem akarnátok, de akkor lássátok, hogy milyen pohárköszöntőt kapott egy számomra még új vendégtől János születésnapján: szeretném megköszönni, hogy Te ilyen helyet vezetsz es igy látsz minket vendégül. Ez Nekünk áldás.

Részesüljetek az áldásból!

Régi kÁoSz cikkem a Kocsmaturistán ITT nézhető meg!

kÁoSz DrInK sTaTiOn cím: udapest, Szófia u. 7, 1068

Facebook oldal: https://www.facebook.com/kAoSzDrInKsTaTiOn

DAVY BYRNE'S Irish Pub, Budapest (50)

„A nem helyiek helyi kocsmája”

A belső 6. kerület Jókai utcájának 2020-ban nyílt kocsmája. Rögtön másképp hatott, mint a turistás ír pubok. Gyorsan felfigyeltem rájuk. Egy év múlva jutottam el hozzájuk.

Rögtön elsőre jó vibrálást érzékeltem itt: nagy élettel kint és bent, nevetésekkel, harsány de kulturált interakciókkal, szinte csak angolul. Ez valóban ír alapítású hely. Az alapító atyák, a teraszon vegyülő Tim és társa, Bryan a bárban ismeretlenül is ismerősként üdvözöltek. Ők is követték már a Kocsmaturistát. 

Benn (lenn) mutatós, jól ír pubos kocsmajelleg fogadott pinceérzet nélkül: tágas, szellős tér, és annyira világos amennyire csak kihozható, ingerlő ír pubos komplementer színhatással. 

Épp jókedélyű kocsmakvíz honolt. A pincérek is mind angolul beszéltek. Ez célzottan expat kocsma. Bryan mondta, hogy a “nem helyiek helyi kocsmáját” akarták létrehozni, de magyarokat is szívesen fogadnak. Ők meg szintén szívesen jönnek. Tim elég jól is beszélt már magyarul, még pár komikus bakival, de a Kocsmaturista szót mindketten jól ejtik. Tim 11-12 éve, Bryan 6 éve él Magyarországon. Már itt találkoztak kollégaként és adták kocsmanyitásra a fejüket, egy harmadik magyar társsal, Balázzsal, aki például a helyismereten túl saját magyar bort (Vesztergom Pince) ad a házhoz. A trio festmény saját a kocsmájukban, James Joyce íróhoz hasonlóan.

Joyce regényéből származik közvetve a Davy Byrne’s név, egy ott is szereplő ma is létező, kedvelt dublini kocsma után. Szerethető véletlen, hogy Tim nagymamájának szintén Byrne a vezetékneve. 

Írségeik: csak ír whiskeyt tartanak, de még ír prémium gint is. Állítólag a város legjobb (mindig friss) Guinness-e és egyéb ír sörök mellett saját kisüzemi sörmárkájuk van. A Timco Brewing annyira ír, mint maguk a srácok, de már itt készül, a Fehér Nyúl Sörfőzdében. Kettőt kóstolhattam. A Hoplo nagyon finom IPA, a gyümölcsös witbier (“Illatos búza”) pedig rendkívülien sajátos. Kaphatóak a közeli The Barossa Tavernben is, ahonnét az ételek rendelhetőek helyben. Saját készületet csak rágcsákból tartanak, köztük egy eredeti (nagyon finom) ír Tayto chipssel. 

Programok, sportvetítések, helyi budapesti nemzetközi közönség. Ezt tartogathatja a Davy Byrne’s. Élvezzétek a teraszukat, amíg van! Van rá esély, hogy jövőre is maradthat, de a jelen kevésbé bizonytalan, pláne ha előre foglatok helyet. 😀

Davy Byrne’sIrish Pub cím: Budapest, Jókai u. 4, 1066

Facebook oldal: https://www.facebook.com/davybyrnesbudapest/

Ezzel vége az első a Terasz Turné 2021 első budapesti etapjának, hirtelen munkaügyben elszólítottak Miskolcra és Bécsbe. Így a következő terveim, mint a Csapszék és a Szomjas Farkas vagy a  Kispolszki, és még több régi és új fővárosi célpont és az átugrott Tatabánya, Gyöngyös, Eger, Noszvaj is legközelebbre maradtak. Visszatérést tervezek még a szezonban a fővárosba is és hátha még leülök egy-két átmeneti ivóparkolóban.

Az északkeleti-magyarországi folytatást pedig már a Terasz Turné napló 3. részében írom meg.

36. nap: Kertvárosi felfedezések BUDAPEST 16. kerületében (05.29.)

2 apropó is Budapest eddig legkedvesebb külső kerületébe, a 16.-ba szólított. Ráadásul pont a kerület 2 nagy terasszal működő sörfőzde-kocsmájába.

A Legenda Sörfőzde Centerben volt a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub fél éves nagy találkozója, ahova visszajáró vendég vagyok. Egyúttal a Synthesis Sörfőzdébe kaptam kedves meghívást a tulajdonostól, Schindler Józsitól. 

A 2021-es Terasz Turné állása: 48 teraszos hely, ebből 32 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2289

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 210

LEGENDA SÖRFŐZDE CENTER, Budapest, 16. kerület (45)

A Legenda Sörfőzde Center a 16. kerületben már második helyszínén tanyázik: hatalmas, áruházméretű épületben, hangárszerű, tágas főteremmel és még külön termekkel. A ház előtt pedig hosszú terasz nyúlik sörpadokkal, ami – most láthattam – a napfényben a legkülönbözőbb emberekkel töltődik meg a kemény motorostoktól az elegáns nőkig.
A Legenda saját söreit és a retró éttermek jellemző kínálatát egyesíti itt. Zömében húsételeket kínálnak, de azért a #FőlegVegán emberkísérlettel is ki tudtam kaparni magamnak egy hagymakarika és krokett kombót.
 
A sörkínálat átláthatatlanul nagy. Régi kedves söröm a Hableány IPA, de most az agybamászóan jó illatú fekete Irish Stouttal is elégedett voltam. A gyümölcsösített söröktől a durva alkoholfokú kicsináló főzetekig sokféleség van a portfóliójukban. Ha jól tudom, 12 csapon és roskadozó sörhűtőkben.
 
Azt hallottam, hogy az örök lakodalom érzetű belső atmoszféra rendszeres koncert- és esemény helyszín is, és hétvégi esteken nagy zenés bulik színtere. Én hiába jártam itt többször, máskor is csak sörcikk gyűjtőtalálkozón, így egy arcát ismerem. A képeken azért üres a tér, mert az rendezvény végén készültek, mielőtt megnyílt a beltér a normál üzemnek.
Az ahogy a esemény után egyre telt fel külsős vendégekkel a terasz, ígéretes volt. Elvileg jelentős találkozópont a kerületben még lokálpatrióta, közösség-összetartó szempontból is. A 18. kerületi Veszelei Józsi ki is fejezte, hogy mennyire hiányol a saját kerületéből egy hasonlóan működő társasági központot.
 
Köszönöm a sörcikkgyűjtőknek és Kovács András klubtábornoknak a szíveslátást. Ennyi idő után különösen jó volt újra találkozni. Folytassuk még sokszor!
 

A találkozó után Patrikkal a kocsmblog.hu csapatából mentünk együtt tovább a Synthesis, de a két kerületi sörfőzde között további felfedezéseket tettünk szezonális terasz fókusszal.

Legenda Sörfőzde Center címBudapest, Kövirózsa u. 8/C, 1163

Honlap: https://legendasorfozde.hu/

OÁZIS SÖRÖZŐ, Budapest, 16. kerület (46)

A végtelenül hosszú Margit utca jól lefáraszt, hogy az Oázis Söröző valóban rászolgáljon a nevére. Oázis lehet ez szomjazóknak és tetováltatóknak is. Jól megosztozik ez a két funkció egy kerten. Aztán nem ám összekeverni, mert nem mindegy, hogyan lesztek tintásak, amikor kijöttök. 

Kívülről haladó szintű feladat beazonosítani a helyszínt. A laza vizuális művészkedés már a graffitivel szedett cégfeliratban is megjelenik. A kőkerítésén így külvárosiassá lesz a kertváros. Az oázisi valóságba egy jelképes „welcome fotón” túl az árnyas fák rántanak vissza, minden másra ott az élet habos napernyője. 

Belépve kellemes külső kerületi vidám, színes, sörpados kert fogad. Nyújtja, amiért az ilyen helyeket szeretjük.  

Belülről is jól karbantartott, pozitív kisugárzású hely volt az Oázis Söröző. A „mágneses pult” jelenség működött. Köré sereglettek a vendégek a bárszékekre, és élték a kocsmát, ahogyan a kocsmát élni jó, közösségként, körben beszélgetve. A pultoshölgy is a társaság része volt.

Amúgy az Oázis Sörző nagy múltú egység, korábban borozónak címezték. Ma egészen fiatalos, szemnek jól eső, korszerűsített kocsma: nem csak szokványos borokkal, 1-2 érdekes itallal, többféle üveges sörrel (de csapolt nélkül), csócsóval és biliárdasztallal középen, és külön teremmel. A kártya is nagy arányban beszélt népnyelvnek tűnik ebben az oázisban.

Érdekessége az Oázis Sörözőnek egy megkezdett, de végül nem folytatott törzsvendég arckép-sor a pult felett. Az egyetlen megörökített modell pont jelen volt a látogatásunkkor. Elvileg a törzsszéke pont a képmása alatt van.

Köszönöm Jeli Gábor „Jetinek” az ajánlást. Én is szívesen ajánlom tovább ezt a légkört és teraszt.

Oázis Söröző cím: Budapest, Margit u. 123, 1165

ÁRNYAS SÖRÖZŐ, Budapest, 16. kerület (47)

Az Árnyas Söröző egy kellemes meglepetés volt út közben. Már közelítettük a célt, de elcsábultunk még egy körre itt. Vonzott, hogy milyen lehet beljebbről ez a hirtelen, eddig mindkettőknek hírtelen kis faház. Kinn sportkocsmás állásfoglalást sugalltak a kerítésre nyársalt labdák.

A bejáratnál is volt egy előzetes mini terasza, de a hátsója volt igazán elragadó. Ott rögtön megértitek miért árnyas a neve. Vendég és kocsmáros meccsnézés volt a duett a hátsó színpadon, hozzá „igyunk az ürügyre” különszám. Pünkösd után egy héttel vendéglátói felbújtásra „húsvétra”! zsoltárra, vendégtársunk rövidital áldozatot mutatott be az Úrnak.

A kellemes, fás-virágos-lampionos, több kis pados, elvonulós, szinte intim hátsó terasz mellett a beltér is kulturáltan mutatott. Faburkolású mini hüttés élmény. Itt már 2 sör is folyt csapról (Borsodi és Staropramen). A több reklámplakáton egyikén láttam sose látott italt is. A ropogtatni valókon kívül pedig látszólag két ládával mérték a jégkrémet ők is. 

Árnyas érdekességének jelen volt a legitim alkalmi házőrző, backyard-yorkie testben és léleképen, egy előkelő portré formájában is.

Árnyas Söröző cím: Budapest, Mátyás király u. 58, 1162

Facebook oldal: https://www.facebook.com/arnyassorozo16/

SYNTHESIS SÖRÖZŐ, Budapest, 16. kerület (48)

Köszönjük szépen a meghívást a a Synthesisnek a helyben fogyasztásra is.

A kitérő után megérkeztünk az eredeti célba, a Szlovák útra. A Synthesis sörfőzde a Legenda Sörfőzde régi helyét vette át itt pár éve, és létrehoztak egy kertvárosi kraftsör dagonyát, érdekes, finom sörökkel és nagy fedett terasszal.

Látogatásunkkor még inkább az árnyék-, mintsem a direkt napfénykedvelők terasza volt. Érintkezett a levegővel, dohányozni is tud, aki akar, esőtől védett, de a konkrét napfürdőtől is. Ettől meg hangulatos, kissé önkéntelenül is western baros, jól nyers közegélmény volt, sok faanyaggal. Azóta két fokkal nyáriasítottak.

A szombat este társadalmi merítése itt nagyszerű példája volt a jól irányzott kínálat, érdekes főtermék és a fiatalos stílus működőképességének külső kerületben is. Szemben az állítással, hogy kijjebb csak zárnak be a kocsmák, itt tobzódott a nép, alig tudtunk leülni, mikor jöttünk. Sokat kellett várni a fotózással is, hogy kicsit szellősödjön a tér. Tele volt fiatallal, de akár középkorúakkal is és rendszeresen jöttek lányok. Azt is megtudtam, hogy sokan kerületiek, így a körzeti lokálpatriótizmus is működik.

Amúgy a Synthesis meg is hálálja a kilátogatást. A fókuszban a sör ugyanis szépen megállja a helyét. Főleg a barnákban erősek. A One Night Seduction stout fontos sör volt a stout szeretetem útján, de most újdonságokkal ismerkedtem

A „Flying Ikarus” APA sör kikacsintás a kerületi egykori híres Ikarus buszgyárára. Pártolom a lokális múltápolást. Véletlen, hogy pont ez a sör talált el legkevésbé az erős mezőnyből.

A Coconut Republic” kókuszos porter sör aláhúzta, hogy a Snythisnek jó áll a barna. Erőteljes kókuszíz, semmi visszafogottság, de mégis szépen sörbe simul, kijön a képlet.

A „Gose for Mac” nevű mandarinos sós-savanyú „gose” típusú sört azoknak is ajánlom, akik hozzám hasonlóan amúgy idegenkednek ettől a típustól. ez egy szolid kapudrog változat, ami könnyebben magához ̶é̶d̶e̶s̶g̶e̶t̶h̶e̶t̶, sósgathat. 

A „Fekete meggy is jobban megtalált, mint a pirosabb változatok.

A „Banana Mamma német típusú búzasör nem csak ízjegyeiben banános. Tényleges banánnal erjesztett. Zárásnak jól esett, de nekem kevésbé hatásos a többi gyümölcsösnél.

A Snythsisnek nem csak ilyen gyümölcs jetpack-kes sörei vannak, csak pont a nekem újak között. Simán megéri a jó alapoktól is kezdeni, de ha a gyümölcscentrifugális erővel haladnátok tovább, jó tudni, az én menüm sem az út vége.

A söreik ára-értékaránya szinte példátlanul jó üzlet. 3 decis pohár ár 330-tól 48 Ft-ig terjedt, míg a az 5 decis korsó 550-től 800 Ft-ig. Ráadás, hogy a söreiket elvitelre is csapolják.

A sörökön kívül sorakozik az alap Fütyülőstől a Diplomatico rumig sokféle népszerű rövidital, és borból is ritkábbakat válogattak. A legnagyobb helyi kuriózum a Zsindelyes nekik készített limitált meggypálinkája, ami a One Night Seduction stout sörük régi tölgyafahordójában érett. 

Ételnek a helyi erőforrás ugyan csak a rágcsa (chips), de világra nyitottan kipótolják helybe rendelési lehetőséggel.

A Synthesis önmagában is ok a 16. kerületbe zarándokolni és egy komplett program végigkóstolni saját sokféle sörüket egy elnyújtott délutánon, de szerencsére a kerület ennél többet ér és kocsmatúra-képes is. 

Synthesis Söröző cím: Budapest, Szlovák út 116, 1162

Honlap: https://www.synthesisbrewing.com/

Ilyen kocsmatúrán lenni a 16. kerületben.

Felemelő, örömteli kocsma-felfedezéseket tettünk a 16. kerületben, a kedvenc külső kerület pozíció csak erősödött. A kocsmák között nagyokat lehet (/ kell) sétálni, és sokszor nem is akármilyen tájdarabkákon át. Régi tornyos villák és egyéb érdekes házak kísértében ugyanúgy, mint vidékies zsánerkép villanások vagy az Ikarus régi gyártelepe mellett. Kirándulásként is jól hatott. Köszönöm hozzá Patriknak a társaságot.

34. nap: Úgy tűnt, hogy megszűnik régi helyén a BUDAPESTI teraszos Ganz Söröző. (05.27.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 43 teraszos hely, ebből 29 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2286

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 210

FELTÁMADÁS: Úgy volt, hogy június 15-én megszűnik ismert és kedvelt formájában a legendás Ganz Söröző, de utolsó napon nagy hír: MÉGSE! Május végén írt sorai innentől mégis jelenidőben érvényesek visszavonásig:

„Pofonként ért el a hír, hogy Buda eldugottan is legendás kerthelyiséges kraftsörözője kiköltözni kénytelen 12 éves helyéről.

Szemtelenül hangulatos légkör: kicsi tér, borostyánnal benőtt épület, régi formás teraszbútorok, bensőségesség élmény.

Amúgy is elsők között készültem hozzájuk a Terasz Turné budapesti napjain, de így még előbbre hoztam a meglátogatását és az elmesélését is. 

Nemcsak a környezet varázsa, hanem a kínálat is súlyos eleme lehet a Ganz Sörözőnek. Sokféle sörrajongó találhatja itt meg a számítását, a cseh söröktől a magyar és más nemzeti kraft sörfőzdék kínálatáig: 8 sörcsap változatos sörfajtákkal és 2 hűtőnyi palackos sör. Ütős ritka kombináció, a hangulatos kertkocsma és a változatos kraft sörbár kettőse. Nem csoda, hogy sokféle embert vonz. Profi sörkóstoló társaságokat, de társalkodó barátnő duókat ugyanúgy (örömmel szembesültem női vendégeik között is méltó sörértőkkel). Nekem kisvárossá tette Budapestet, most 7 ismerőssel találkoztam ott véletlenül, 4 külön társaságból. Ennyire alapvetése volt a fővárosi sörínyenceknek a Ganz. Pedig szégyen a szememre, nem szoktam ide járni. Nem a szándék meg a szimpátia hiányzott, csak rossz volt az időzítés. De Kocsmaturista korom előtt kétszer is voltam, és hirtelen lehengerlő nagy hatásukat őriztem emlékül. Akkor még Sörmanufaktúrának hívták.

A 2021-es elköszönő Ganz Söröző töretlen csúcsnépszerűséggel dübörög. Hiába hátsó teres, nem fővonalas, mégis nyomós része a budapesti kollektív tudatnak. Sokaknak lesz veszteség ebben a formában. Ha még megismernétek így, vagy visszatérnétek, akkor menjetek június 15-ig. Munka idő után már mindennap teltház van, így érdemes asztalt foglalni vagy a 16:00 órás nyitás körül lehet spontán is helyet találni rövid látogatásra.

Nagyon kellenek az ilyen kombinációk: jó sör és jó hely együtt legyen kapható.

Sajnálom, hogy még egy jó 12 éves vendéglátóhely története szakad meg Magyarországon eredeti helyén. Más nemzeteknél természetesen működik az, hogy évtizedekig, akár századokig kitartanak jó kocsmafélék egy helyben. Itthon ez nehezen megy. Pedig a Ganz nagyon kulturált, jó közönségű egység benyomását sugározta mindig is. Szorítok a folytatásért. 

Volt alkalmam beszélgetni a ház urával, Tamással és keresik az új helyet, direkt a közelben, hogy a törzsvendégeiknek kedvezzenek. Remélem, csak még jobb lesz és egyszer még hálásak is lehetnek a meg nem hosszabbított bérleti szerződésnek. Viszont nincs ámítás, van, ami örökre elveszik. A Wunder Sörművek Olivérje mesélte, hogy ez egy régi kocsma folytatásos története ezen a címen. Valamikor még Queen Kitty (?) volt. Nyitáskor megtalálták egy-két örökségét. Az egyik ereklyekorsó még búcsúlátogatásomkor is műszakban volt. – Ha beszélni tudna… – mondta Olivér. Évtizedekről mesélhetne, ahogy a borostyánból kikukucskáló múltkonzerváló táblák is: “koktélok, hűtött italok, minőségi borok, szendvicsek, sütemények.” Az új kezdetnek ilyen emlékei már csak közvetve lesznek. De egyértelmű: inkább legyen új kezdet! Beszámolok arról is!”

2021.06.17 FRISSÍTÉS.: Az új kezdet a folytatás lett, a régi helyen és formában, pár új szabállyal!

Ganz Söröző cím: Budapest, Ganz u. 6, 1027

Facebook oldal: https://www.facebook.com/GanzSorozo/?fref=nf

30-33. nap: három napig a MARGITSZIGETen éltem egy teraszos kocsma felett (05.23-26.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 41 teraszos hely, ebből 28 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2284

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 210

A váratlan története, hogy hogyan kerültem a Terasz Turnén egy margitszigeti csónakház épületébe, Budapest egyik leghangulatosabb teraszos kocsmája feletti csudahostelbe, tetőterasszal a Dunára.

Hirtelen érkeztem Tatáról Budapestre napokkal a terv előtt. Tata és Tatabánya környékén kerestem szállást, de a Hostelworld oldal Budapestet még simán Tata környékének kínálta. Szembesültem régi bakancslistás szállásom, a margitszigeti Island Hostel ajánlatával. A már megénekelt Stég felett működik. Energetizált a gondolat, hogy vajon milyen lehet a Margitszigeten tanyázni. Most kipróbáltam.

A Margitsziget pesti partján van egy egyre hosszabb és sűrűbb kis vendéglátósor, ami egy külön sziget a szigeten. 

Stég Pub, Budapest (41)

A Margitsziget pesti partján van egy egyre hosszabb és sűrűbb kis vendéglátósor, ami egy külön sziget a szigeten. Egységei közül a Stég stílusa áll legközelebb hozzám. Itt már írtam róla, 2019-ben:

https://kocsmaturista.hu/2019/07/16/van-nalatok-terasz-budapest-nagy-teraszos-kertes-kiulos-kocsmai/#steg

Hoztam 2021-es friss képeket. Mára gazdagodott a pulzáló légköre léghajó lampionokkal. Ha csak fele annyira sugárzik át fotón, mint élőben ez a hely, már az is elég.

Az újralátogatással végre a csúcsjó répaburgert is megkóstoltam a lángos mellett. Ráadásul jó áron csapolták a Horizont finom Gentle Bastard IPA sörét (400 Ft / 0,2 liter). 

Stég Pub cím: Budapest, Margitsziget, Sirály Csónakház, 1138

Facebook oldal: https://www.facebook.com/StegPub/

#nagyszerűérzés volt visszatérni az egyik kedvenc budapesti teraszos helyemre, de ezzel a szigeteléssel plusz egy príma terasz is együttjárt, az Island Hostel dunai tetőterasza.

Ráadás: Island Hostel és a terasza

Az Kocsmaturista ügy egyik legkedvesebb alprojektje volt nekem a #hostelturista: 4 hónapig csak különböző hostelekben laktam különböző városokban, sőt országokban. Ez az emberkísérlet is szünetre vonult járványhullámmal, és a bécsi küldetésemmel. Most 3 napra felélesztettem. Eleve jó volt újra élni azokat az érdekes, mozgalmas dolgokat, amik egy hostellel együtt járnak, de itt a margitszigeti környezet erős bónusz volt:

idilli, Dunára néző 200 négyzetméteres tetőterasszal egy régi csónakház első emeletén. Alul ma is aktív kajakos élet és oktatás zajlik. Úgy éreztem magamat, mint valami amerikai üdülőövezeti vígjáték helyszínén. Budapesten voltam, de mégsem, inkább bárhol, Szigeten, és szigeten az életemben is.

Bár hostelteraszt nem számolhatunk kocsmásként a TeraszTurnéhoz, jó időben tökéletes #napiiroda mellett voltak tipikus kocsmasport lehetőségek is területén. A kinti világot több újrahasznosított tárgy is feldobta, a belteret pedig kreatív falfestmények és eleve a tér adottságai: nosztalgikus, filmbe illő ajtó a hálóteremben, régi falépcső, és kevés kivétellel túlzásba eső harsányság nélkül mindenütt valami érdekes dekorációs elem. Nagyon megtalált ez a közeg. Így örültem, hogy Hostelworld szerint Budapest még Tata környéke és átélhettem ezt bakancslistás helyszínt. Edit, a házi asszony szuper jó fej a lakókkal, és nagyon kedves háziasszonya a hostelnek. Itt késleltettem még a valódi megérkezést Budapestre, 3 napig meghúzodtam és pihentem, mielőtt újra átadtam magamat átmenetileg a fővárosi hurrikánnak. Azzal folytatom a mesét.

Island Hostel cím: Budapest, Margitsziget, Sirály Csónakház, 23800/6 hrsz, 1007

Honlap: http://islandhostel.hu/

30. nap: Ismeritek TATA város bombázó romkocsmáját? (05.23.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 40 teraszos hely, ebből 28 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2284

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 210

Tata kiemelten kedves hely nekem is, mint sokaknak. Ez nem csoda! Még naiv városfelfedezéseim hajnalán sokáig top 2-es magyar kisvárosom volt. Ma már nehezebben sorrendezek, de kitörölhetetlen eleme a legjavának. 

Tata önmagával és a környezetével is rengeteget tud adni, kezdve a káprázatos Öreg-tóval, a regényes Tatai várral, és haladóbb szinten a Fényes Tanösvénnyel, a Derítő-tóval és tovább. De a belváros, a Tóváros és a spontán csatangolás is hálás.

Sokszor jártam már Tatán, külön hála Nonoo barátom legendás pincebulijainak és diszkórobbanásainak. Ekkor én is klasszikus turistáskodtam is Tatán. És ha nem voltatok vagy nem eleget, menjetek, ha tehetitek! Búsásan megéri! Most csak sodródtam, töredékekben jártam a városban. A fő célpont a Monoszkóp romkocsma volt. Közben új részleteket és szemszögeket és élveztem ki. Az eredmény random, “amerre éppen jártam” villámfotók. Nincs turisztikai prezentációs következetességük, pláne nem teljességük. Vezérelemek is kimaradnak most.

Az aktuális küldetés viszont teljesült: a Monoszkópot sikerült felkeresni, és sok fotóval megmutatni is.

Monoszkóp Kultúrbisztró és Művészeti Galéria, Tata (40)

Nézzétek meg, hogy milyen részletgazdag érdekes romkocsma várhat Titeket Budapesttől odébb is. Országosan is a leghatásosabbak közé sorolom, még így is, hogy hiányoznak a régi hinták a pulttól. Tele nosztalgikus tárgyakkal, dekorációval és kombinációkkal nagy termekben, vagy zeg-zugokban. Utaztassátok a figyelmeteket! Egy amúgy is országszám város még kocsmatémában is egy ilyen impulzív közösségi tértől lesz még összetettebb.

Nagyon szerettem volna még egy szimpatikus helyet kipróbálni. De pont sikerült az Öreg-tavi szomjoltó nyitvatartási idejével elkerülnünk egymást.  Kinézve legközelebbre!

Tata nem egy villámlátogatásra való, ezzel épp csak felpiszkál. El kell mélyedni benne és nem kapkodni. Akkor vizuális jutalomfalat minden lépés.

Monoszkóp Kultúrbisztró cím:  Tata, Ady Endre u. 61, 2890

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Monoszkop/

 

28.-29. nap: BAJban a Neszmélyi borvidéken (05.21.-22.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 39 teraszos hely, ebből 27 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2283

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 210

A pünkösdi hétvégén a Komárom-Esztergom megyei, baji Pünkösdi Pince Piknik rendezvényen köszönettel a Zarándok Kaland vendége lehettem. Ez egy nyitott pincés program volt a Baji szőlőhegyen. Ez rendkívüli volt a Terasz Turnén is, hiszen a hagyományos városi-falusi kocsmák helyett, most a borvidéki speciális egységeket látogattam, amik sajátos elvek szerint működnek.

Sokkterápiaként ható gyönyörűség Baj község. Természetes, és nem turistás érzetű vidéken lehet nagyokat sétálni a pincék között, Tata sziluettjével a horizonton. Kirándulásnak is remek. Találtok képeket a faluról és az útról is.  

Turay Családi Pincészet (38)

A Turay pincéhez hosszú út vezet már a birtok kapujából. Ezzel azonban szuper kilátás jár és bizony egy fedett, de nyitott teraszon. 

A környezeti élmény azonnal magával ragadó. Jól felépített és díszített tér a szőlőművelés és a háztáji élet tárgyaival. Különösen cifra és stílusos a dróton lógó szódásszifon-díszítősor. 

A következő témában is jól szerepeltek, finomak a kóstolt borok olaszrizling, a rozé, stb. Sok generációs és többszáz éves múltra visszatekintő családról és szőlőművelő múltról van szó legendás épületben. A jelenlegi felállás 2002 óta működik. Mára biorganikus gazdaság. Turay István borász amúgy is egy vidám, karakán ember, aki szeret és tud mesélni: helyi legendákat, bortudományt, és helytörténetet is. Jól figyelni rá kiegészítheti az élményt. Ma is több családtag a pincészetben dolgozik, szintén a borászatban a fia, séfként a lánya. És igen, van náluk komplett gasztronómia is a borkocsolyákon túl. Szezonban két hetente vannak nyitva, érdemes követni az időpontokat. Csoportoknak lehet vezetett pincelátogatást és bórkostolót rendelni. Extra vonás, hogy ők pezsgőt is készítenek és kínálnak. 

Arany középutat képviselnek ők. Már nagybanibb, kedveltebb és megteltebb vendéglátóhely, ami mégis barátságos és közvetlen tudott maradni. Cserébe a megkomponált látványvilága jóval ingerlőbb az egyszerűbb pincéknél. 

Turay Családi Pincészet: Baj, 2222 2, 2836

Honlap: https://www.turaypince.hu/

Wéber családi pince (39)

A Wéber Családi pince is valóban családi. Wéber Rudolf és Antónia Budapestről jutnak Bajba, és alkalmanként még a gyerekeiket is Bajba sodorják. Szállásadással is foglalkoznak családi kert hangulatú birtokukon, ahol hangulatos borteraszt kínálnak. A verandán és kinn a kertben is terülnek az asztalaik, akár több társaságnak is.

Egyik sajátosságuk, hogy organikus borokat készítenek, kevésbé szokványos fajtákat is, mint a Bianca (cserszegi fűszeres cuvée) vagy taurus, de társul hozzájuk chardo(nay) és zenit is. 

Wéber Rudolf is szenvedélyes szakember, 3. generációs borász, aki szívesen megy érdekes részletekbe és mutat meg a boron kívüli borászati kulisszák mögötti különlegességeket a pincéjében. Érdemes élni a vezetett túra lehetőségével.

Nem alapvető, hogy minden hétvégén jelen vannak, de a jó idős szezonban a gyakorlat mégis inkább ezt mutatja. Amennyi helyet az előre bejelentkező társaságok hagynak, annyira fogadják teraszukon az arra sétáló vendégeket, de ezt nem tudják garantálni, így nem árt foglalni. Az előre jelentkező csapatoknak van mártogatós “tapasaik” is, tonhalkrém, padlizsánkrém és fűszeres juhturó zöldségekkel.

Wéber Családi Pince cím:  Baj, Vincellér utca 27, 2836

Facebook oldal: https://www.facebook.com/weberpince/

+ 1 Stróbl Borház

Ide is nagyon szép, még vadregényesebb út vezet. A Terasz Turnéba nem számolom, mert náluk nem a terasz volt erős, bár akadt egy-két bútor a ház körül.

A legnagyobb féltitkos vívmány azonban felmenni a szőlőtőkéik mellé, és szabadon kiülni és ott pompás kilátásban részesülni.

Benn szinte lovagi hangulatú teremben lehet ücsörögni. De lenn a borospincében is szabad a fogyasztás, borpadoknál vagy talpon állva magasasztaloknál. Vezetett, mesélős borkóstolókat is tartanak. Két megkóstolt boruk (olasz rizling, cabernet sauvignon) pozitív élmény volt. 

Szívesen ajánlom őket és térek vissza alaposabban. Ők spontán vendégeknek május elejétől szeptember közepéig, péntektől vasárnapig vannak nyitva, 16 és 21 óra között. Előre egyeztetve máskor is.

De lenn a borospincében is szabad a fogyasztás, borpadoknál vagy talpon állva magasasztaloknál. Vezetett, mesélős borkóstolókat is tartanak. Két megkóstolt boruk pozitív élmény volt. Szívesen ajánlom és térek vissza. Ők spontán vendégeknek május elejétől szeptember közepéig, péntektől vasárnapig vannak nyitva, 16 és 21 óra között. Előre egyeztetve máskor is.

Stróbl Borház cím:Baj, Szőlőhegy, 2836

Honlap: http://stroblborhaz.hu/

A baji epilógus

Nem végeztünk Bajjal sem elsőre. Még több pince vár meglátogatásomra és egy jó séta a környéken és a faluban. Még sima kocsmákat is elcsíptem a szememmel. Egyszer csak újrajövök! 

Köszönöm szépen a Zarándokkalandnak, hogy Bajba kevert engem.

A Terasz Turné 2021 első része

Itt találjátok, lapozhatjátok a Terasz Turné 2021 napló első részét az első 29 napról, sok-sok dunántúli helyszínnel:

Terasz Turné 2021 – A napló

A fotókat is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Szövegtördelés, képszerkesztés: Molnár Ákos

Hálaadás

A Terasz Turné 2. részének helyszínein köszönöm a baji meghívást a Zarándokkalandnak.

 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

“Terasz Turné 2021 – A napló – 2. rész” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?