Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Terasz Turné 2021 – A napló

A Terasz Turné 2021 a COVID járvány lezárás UTÁNI terasznyitásokkal indult 2021 áprilisban. A küldetés a teraszos helyek feltérképezése országszerte a Van Nálatok Terasz!!! rovat számára. Ez poszt a felfedezés naplója, érinti a meglátogatott kiülős helyeket, a városaikat és a megfigyeléseket is az újra nyílt teraszos korban.

CIKK-TÉRKÉP

A cikkben lejjebb a frissített naplót találjátok: merre jár a küldetés, mit láttam, hallottam, mit gondolok. Itt fenn viszont az eddigi Van Nálatok Terasz!!! cikkek listája beszámolókkal a konkrét helyekről.

Eddigi helyszínek (2019 és 2020 alapján): Budapest, külön Budapest 11. kerülete és Bécs.

Tartalomjegyzék

A Terasz Turné oldal nem egy véges cikk! Végigolvasni egyre jobban képtelenség. Inkább hírfolyamként kezeljétek, ahol mindig felül van az aktuális bejegyzés. Itt viszont böngészhetitek az eddigi helyszíneket:

8. nap: Boncodfölde, Zala megye (05.01.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 14 teraszos hely, ebből 8 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2262

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 204

(Boncodfölde még nem adódik hozzá a nagy számlálókhoz, mert alkoholmentes látogatás volt.)

Belemenés Boncodfölde képeslap-világába

Egy mágikusan vonzó kb. 300 fős Zalaegerszeg közeli települést választottam következő célpontnak, duplán nem véletlenül! Egyrészt a látképe elcsavarta a fejemet vonatablakból is és a szemközti, közeli Bagod községből átlesegetve.

Képeslap-világ: kis falu zöld dombtetőkkel, kis kápolnával az egyiken. Szinte a háztetőkből nő ki a horizonton.

Másrészt pár nap szünetet tartottam a Terasz Turnéban. Gagyin hangozhat, hogy már az elején, de betartottam a második oltásom körül is a javasolt pár nap alkoholszünetet. Így a kirándulási célpont-lista legyőzte a kocsmás célpont-listát ezen a hétvégén. Boncodfölde meg nyert a lista tetején, de így is lett mit mesélnem a kocsmájáról is!

Bagod optimális kiindulópont Boncodföldéhez: Zalaegerszeg utáni első település (14 perc vonattal és közvetlen bicikliút is vezet oda). Térképészétileg szinte Buda és Pest viszonyban vannak Boncodföldével. Köztük a Zala folyó és a vasúti sínek a “Duna”, csak át kell sétálni.

A távoli látkép persze prózaibb lett, ahogy közelítek. Hétköznapibb valósággá válik, mint a perspektívadarab sűrített érintetlen idillje, de attól még Boncodfölde folyamatosan küldte az apró kisebb-nagyobb érdekességeket, míg nem a kocsma lett az egyike.

A boncodföldi kocsma / presszó

Útba eső kocsmába alkoholmentes napon is be kell menni, nem kérdés! De ide különösen meg is érte. 

A boncodföldi kocsma nemrég még bolttal és dohánybolttal karöltve működött, de ritka módon pont a kocsma kerekedett felelül a természetes kiválasztódásban és túlélte a másik kettőt. Egy nemrégi stílustrend szerinti nagy ház, még barátságos színekkel, terméskő berakásokkal, boltíves terasszal. Maga a kocsmaterület már szedett-vedettebb és ezzel még érdekesesebb volt. Én egy autós üléssorra ültem ki, mint kurzióumra. A többiek már gyakoribb kasztból kerültek ki. Az egyik “kockás” terítős oktogon asztal köré a faji egyenlőség jegyében háztartási műanyag székek és irodai székek is odafértek. 

Több érdekesség is vegyült ebbe a hirtelen körém nőtt páratlan közegélménybe. 

A kocsma mellett trakor parkolt. Ez nekem sem mindennapi. Ukrajnai lakók énekeltek körülöttünk a húsvétjukat ünnepelve, még zászló is lengettek. A falu faunája pedig versenyett bégetett velük legalább három irányból és távolságból. Rendkívüli jelenet volt. 

Károly, a kocsmáros amúgy kedves, mososolygós, barátkozós, segítőkész ember volt. 2003-ban vette át a helyet. Már csak délutánonként nyit ki. Félti a Covid utáni kocsmavilágot, több vendéglős ismerőse és rokona van. Újabb bezárásokról hallottam tőle is a közelből. De messzebbről kezdődik a baj. A falu fiataljai hozzá se járnak. 40 felett indul a közönség, de csak egyre kevesebben vannak. 

Két vendég benn nézte a TV-t, míg én egyedül maradtam a teraszon. Kevés italfajta is volt már, nagyon alapvető sör, bor, rövid, üdítő, kávé és volt még jégkrém. A beltér amúgy szép, a WC tiszta. Volt egy gyönyörű 90-es évekbeli cserépkályha a pult előtt. Károly öntözi a sok virágot az ablakokban, még az üvegre is virágmatricákat ragasztott. Sorakoztak szép kocsmarelikviák is a pulton belüli polcokon. Látszik, hogy a megjelenés valaha ki volt találva. Ma már máshol tart a sztori. Ruha-kirakodóvásár volt épp a kocsmatérben: “minden eladó, csak a kocsma nem”. Egyéb szolgáltatásoknak a csócsó meg az épp kihasznált TV kínálkozott. 

Megér nekem ez a hely még egy igazibb látogatást. Én kiemelkedően jól éreztem magamat, élveztem ezt a sajátos teret ebben a szép faluban. Maradtam volna még, de visszajövök, mert csak Fantával és a kávéval ezt nem regisztrálhattam be hivatalos Kocsmaturista állomásnak. Feladat lesz a hely nevét is megtudnom, mert amatőrmódon most kimaradt. 

A boncodföldi kápolnához és tovább

A következő helyi cél a kápolna volt. Közelről is tragi-romantikus a környéke, különböző korú sírokkal és a vadvirágokkal. Érdemes átélni.

Aztán kifelé a faluból újabb nagyhatású rész jön. Károly kocsmáros ajánlására megkerestem egy érdekes fafaragványt. Nem kaptam más támpontot, csak, hogy nagyon látványos. És láss csodát, hát nem Szent Orbánt faragták ki, aki a szőlő és a bor mellett kocsmárosok védőszentje is. 

Ráadásul a mű tényleg nagyon mutatós, nekem ritkaság is. Hozzátársult az út közben körben bámulatos perspektíva, földek, erdőszélek, szőlős bírtokok. Édeni,  minden irányba kanyargósan hullámzó utakkal. Mintha egy kör közepén lettem volna, aminek Savaldor Dali húzta be az átlóit.

Ajánlom Boncodföldét!

A zalai dombos falvak rajongóinak ugyanúgy ajánlom Boncodföldét, mint az ezekkel csak most ismerkedőknek kezdőcsomagnak. És a helyi nem mindennapi kocsmában megpihenés is szinte biztosan feldobja. Maradt még hátra nekem is célpont. Nem bántam meg, hogy belementem a képeslapba.   

5. nap: Celldömölk (04.28.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 13 teraszos hely, ebből 8 új

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2262

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 204

A Vas megyei Celldömölkre tudatosan tértem vissza. Még a Kocsmátlan Korontén Séták felfedező sorozatban (ITT írtam róla) ismertem meg személyesen a város alapjait, és kiemelkedően szimpatikus volt. Visszavágytam kocsmás korban is. Más volt nagyobb élettel megtelve látni az azóta tavasziasan kivirágzott várost. A szökőkutak működtek, az amúgy is intenzív színes város profilt a sok virágágyás csak jobban tarkítja.

Egyetlen szomorúságom, hogy így vettem észre, hogy a Nagyboldogasszony templom előtti tér parkoló is. Értem én, hogy hasznos, fontos, de az a térkomplexum idilljén azért valamennyit rontott ez a ráeszmélés. 

Terasz (és konnektor) vadászat Celldömölkön

A 11.000-es városban még kényesebb kérdés volt a teraszokon konnektort találni, mint a megyeszékhelyeken. A resti és a sokat ajánlott Bagolyvár kiskertje teljesen megtelt. Az Aranykakasnál nem láttam teraszt és mozgást. Az Eduscho kicsi terasza nagyobb volt, mint reméltem, de csak bútorkipakolás volt infrastruktúra nélkül. Ott szívesen maradtam volna pedig, de így mennem kellett. N-Café, Platán Presszó, Melani Presszó: hasonló helyzet. Végül a Paulaner Söröző Pizzéria-Étterem mentett meg.

Paulaner Söröző Pizzéria-Étterem, Nagykanizsa (11)

A Paulaner Söröző Pizzéria-Étterem a DeJa vu panzióval közös épületben, csendes mellékutcában található.

Celldömölk kisebb teraszai után, nekik rögtön 3 teraszdarabjuk is volt, első, belső és hátsó.

A belső jókora, fedett, téliesített teraszon azonnal konnektorral tudtak kínálni. Ez így egészen belteres élményként hatott rám. Kényelmesen elhelyezkedtem az elegáns, jócskán inkább éttermes tér közepén. Sokat gondolkodtam hogy Kocsmaturista állomásnak számoljam, de végül az igen felé dőltem, de az atmoszféra éttermi: előre terített asztalok, fekete-fehér pincérek. Amúgy a hátsó rusztikus, kocsmásabb “dohányzó” terasz tetszett volna jobban, ha nem vagyok konnektorfüggő.

Azzal együtt, hogy nekem nem az esetem ez a vendéglátó kategória, jó volt itt. Jól esett nagyon finom Paulaner búzasörhöz jutni a gyakori csapolt alaplager mintázatot megszakítva. (690 Ft / pohár ünnepi áron). Újabban Csíki sör is van náluk üvegben. A borlapjukat nem láttam, de a közeli, győrvári Birkás pálinka hangsúlyos elem volt.

Étteremként főleg pizzéria. Végtelen történet a pizzalapjuk, de a valaha látott egyik legösszettebb ételkínálatot is itt láttam. A gyakori előétel-leves-húsételek-séf ajánlat-kimélők-stb. rész után kezd bonyolódni: melegszendvics, külön utcakaja lap, bajoros sörkorcsolya lap, gyros (!). Tényleg minden egyben.

A veganizáltan kért pizzám finom volt. Kontinentális “klasszikus”, nem különös, de jól megpakolták és jól esett. Jó üzletet kötöttem vele. Két mérettel gurigáznak – 24 cm (már 1000 Ft-tól) és 32 cm (már 1400-tól).

A celldömölki Paulaner Söröző kényelmes, nyugodt, szép hely volt munkára. Az éttermek nem a pályám, nem okoskodok mélyebben. Terasz szemszögéből, most a hidegben és a konnektor hiányban pont pazar volt, de ebben a formában nyárra már nem lenne optimális, de addig még átalakíthatják.

MELANI PRESSZÓ, Celldömölk (13) - Retró kocsma új kürtős kalácsozóval

Kiemelten kíváncsi voltam erre a retró kocsmára már első látásra, de teraszon dolgozáshoz elsőre nem volt opció, mert kinti konnektor itt se volt egy “szál” se. De estefelé, csak kocsmázós blokkban előre vettem.

Tippemre a Melaninak inkább a belső világa lehet a nagyobb szám, mint a két asztalos mikroterasza. Csak hárman társalkodtak kinn egy kör pia felett mikor leültem az egy fős székre. A rendelésnél a belvilágból is jutott benyomás, a tekintetet rögvest trópusokra teleportáló gigantposzterrel.

A pultos és üzemeltető hölgy nagyon kedves volt, de nem ő Melani hanem a lánya, Melánia, akiről a 1996-ban alapított helyet elnevezte. A Melani 25 évéről sok kép van a falon, vicces montázsok, nagy bulik, táncok, álarcos bálok emléke, idősekkel, fiatalokkal, nőkkel és lányokkal is.

Zenegép mellett van csócsó, darts – néha házibajnokságokkal. A még csak teraszos időkben a vendégek várták, hogy ezeket is visszakaphassák, ahogy a benti TV nézést.

Balatoni borok, nem hallottam még a márkáról, most se értettem rendesen. Átlagos volt belőle a fröccs, de az átlagosnál is kedvezőbb áron 130 Ft. A háziasszony dicsérte, az egyik vendég szidta. Én kijöttem vele. Soproni sörök voltak az alternatíva. Kinn az Arany Fácán hódított.

Alapvető és inkább retró röviditalokat, sokféle chipset, párféle csokit láttam pár perc alatt, de az igazán nagy szám és ritkaság a lezárás alatt növesztett kürtős kalács kiadó ablak lett, aminek hírnöke egy ajtón álló purhab kűrtős kalács. Harapnátok!

Kedves volt Melani édesanyja, kitette a kocsmaszámláló névjegyemet, amin lehet, hogy eggyel elírtam a sorszámot. Ha ezt olvassa, a helyes: 2261!

Egyszer majd aktív üzemben, a benti élet pulzálásakor is át kell élni a Melanit.

PLATÁN PRESSZÓ, Celldömölk (13) - Kortárs presszó szellem

A központi Szentháromság téren, a végre szökőkút és a Celldömölk térfelirat mögött zsongott fiataloktól a Platán tér felőli félterasza, amikor megérkeztem. A másik felét már szinte elpakolták, de túl korán lemondva az estéről, mert pont megindult a nép. A csendes oldal utolsó székmohikánját nekem adta egy inkább állva fröccsöző vendég. Köszönöm!

Benn szuper elegáns hely, ami személyesen nem az esetem, de a maga nemében nagyon szép. Gyönyörű cserépkályha és jó alakú bőrforma székek.

A Platán tippemre a főtér platánfáiról kapta a nevét. Több évtizedes hely, de nem ebben a formában. A háziak, Edit és a viccelődős férje (vele szégyenszememre, nem mutatkoztunk be), hirtelen nem értettek egyet hogy 52-es vagy 54-es számú hely volt a régi időkben, de javaslatomat, hogy egyezzünk ki félúton 53-ban, már egyöntetűen szavazták le. 🙂 Régen “Füstösnek” is becézték az üzletet. Hosszú utat tett meg onnét. Ma inkább egy kortárs 3/4-es Presszó utópia, mert az italokon, kávékon kívül, nyáron a fagyi másik főtermék. Ajánlották is nekem a városból. Aznap még pont nem volt. Egy központi teraszos hely ezzel a kombinációval ritkaság, de az elegancia mellett mégis gondol olyasmire is, mint a csócsóasztal.  

Italválasztékból leginkább a 8 km-re készülő Buti pálinka emelkedett ki. Megígértem, hogy legközelebb megkóstolom, úgyhogy fagyi-pálinka menü várható!

Sörcsapon sima Soproni volt, palackban a Soproni cég több terméke. Borból sajnos csak Vargát láttam a lapon. Facebookjukon kiszúrtam koktél- és limonádé változatokat is.

Még mindig büszke internetkávézóként is címeres a Platán. Ebből annyi valóban megmaradt, hogy saját laptopon állítólag szívesen dolgoznak innét a vendégek, akár tárgyalásokat is bonyolítanak a félintim külön teremben.

Edit és a férje másképp-másképp de szimpatikusak voltak, egyikük a kedvességéért, a másik a jópofaságáért. Szívesen megyek vissza. Ez az egy gyors sör csak bemelegítés volt.

Celldömölk másodszor

Második alkalommal is tetszett Celldömölk. A város megismerést sajnos csak picit tudtam folytatni. Kezdenek bementem a mozdonyskanzenbe a vasútállomásnál, ami az átlagosnál több régi szerelvényt állít ki. Érdemes a szemlére.

Az előzőleg félbehagyott irányt csak pár utcával és térrel bővítettem. A színes város imázsra is csak ráerősített Celldömölk.

Továbbá találtam egy városmérethez duplán szimpatikus egészen nagy parkot, körbe futópályával és szabadtéri edzőgépekkel. 

az alapokat nem írom le újra, de ha érdekel titeket az első celldömölki felfedezés, amikor megszerettem a várost, itt találjátok töményen:

https://www.facebook.com/kocsmaturista/posts/1720703144776608

Több komplett városrész és főattrakció még mindig hátra maradt, például a Ság hegy, amit helyben csak így becéztek: “A Hegy”. Harmadik látogatás előirányozva! 

Meglátások a teraszos újkorról 5 aktív nap után

 • Egy hét után elég gyakori volt, hogy nincs még csapolt sör. Főleg az egyszerűbb helyeken, de ahogy hallom, szinte mindenkinek kihívás volt a beszerzés.
 • Pozitív tendencia lesz lassan a felismerés, hogy különböző kocsmafélék COVID alatt bevezetett mentő-ételei járvány után továbbmaradnak, legyen az kürtős kalács, pizza vagy egy kisbolt sarok.

4. nap: Nagykanizsa (04.27.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 10 teraszos hely, ebből 5 új

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2259

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 203

Rögtön új felfedezéssel kezdtem, Nagykanizsa fiatal sétálóutcájával. A vasútállomástól bevezető hosszú Ady Endre utca belvárosi végét pár éve újították meg. Tetszett a sétálósítás. A ténye mellett az, ahogy feldobták a téglaérzetű betétek a talapalávalót. Ez érték a csak szürke térkövek uralkodása korában.

Azt viszont sajnáltam, hogy főleg ládanövények övezték. Jól állt pont ennek az utcának a sétálóság, méltóságteljes régi épületekkel, a főleg tetsző Postapalotával, érdekes műemléktáblákkal, az árkádokkal és a Kereskedőfeleségek régmúltra tekintő új szobrával.

Viszont a vendéglátása egészen a másik végéig megijesztett. Étterem, gyrosos, Süti Butik. Sehol egy kocsmaféle? És akkor hirtelen valamiből lett a Cserebogár! Estefelé mentem vissza, mert sajnos külső konnektoruk nem volt.

Cserebogár Zamat bár, Nagykanizsa (9)

A Cserebogár egy jól modern, kortárs bisztró-kocsma hibrid, ami részben egy “nagykanizsai kis Bolognában” bújik meg, régi árkádok alatt. Másik fele pedig az Aradi vértanúk tágas terére néz.

Ebédmenüt és ínyenc bisztrófalatokat is kínálnak. Sőt a Facebookon felesküdnek, hogy ők nem kocsma, de engem nem könnyű elrettenteni. Főleg nem a pult körül ennyi sörös üveggel, köztük kisüzemei sörökével:

A két csapon is kraftsör van, ami döntő plusz pont a régióban. A ház állandó lagere a Vaskakas Pils söre. A másik pedig váltakozik szintén a Vaskakas kínálatából. Szűk időmben még nem kérdeztem rá, hogy hogy jönnek ők pont az északi Vaskakashoz itt délen? De ha már a Vasemberházban vannak, legalább a névrokonság adott. 🙂

A borlapjuk a sörrel legalább vetekszik, de a rövidital polc is mutatott érdekességeket. Ha valaki jót akar inni Nagykanizsán, egy fiatalos helyen, akkor itt egy helyen két nagyon különböző közegélményű terasz közül választhat.

Nem emlékszem éreztem-e magamat ennyire Bolognában idehaza. A Cserebogár már elsőre dícsőségére válik Nagykanizsának és még visszavágyok.

Honlap: https://csere-bogar.hu/

A Nagykanizsai belváros teraszos világa

Nem jártam teljesen körbe még a tágabb belvárost, csak a főtér közvetlen környékét. Többen tudhatjátok már, hogy mennyire nem vagyok főterezős, de itt direkt célpontom volt a Magyar Plakátház belső udvarában működő Plakátház Kultúrkocsma és Terasz.

Amúgy bel-bel-bel-Nagykanizsa teraszos helyei az Erzsébet tér (főtér) egyik élén és a fenti Ady Endre utca sétálószakaszán sorakoztak leglátványosabban, de akár belső bevásárló-udvarokban is tetten lehet érni egy-kettőt: például a Malibut Presszó és Pincét vagy a Jago Caffet. Szinte mindegyik elcsípett terasz egészen terebélyes.

A Plakátház Kultúrkocsma és Teraszt sajnos az aznapi hidegben nem találtam nyitva, de volt alkalmam körülnézni a kiemelten mutatós és hangulatos épületben. A teraszuk nagyon vonzó közeg volt számomra itt egy sokat sejtető múlt darab közepére szigetelve. 

A küszöbükről viszont beszélgettek velem a Plakát Ház kiállítóterének kedves munkatársai és simán bemotiváltak, hogy amint nyitnak, jöjjek vissza megnézni a kiállításukat is. Persze az ilyesmivel se nehéz engem táncba vinni. Az épület már kívülről mindig lenyűgözött. Jövök szívesen!

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Plak%C3%A1th%C3%A1z-Kult%C3%BArkocsma-%C3%A9s-Terasz-455181038313618/

PLACC, Nagykanizsa (8)

Jöhet egy klisés fordulat? A már látogatott, főtéri Placc választott engem! Pedig új helyre akartam menni, de a konnektor döntő kérdés több órás teraszról laptopon munkálkodáshoz. Zsinórban 4 nekem új hely kinti konnektortalankodása után, a Placc jól kiépített, hatalmas terasza viszont rögtön kültéri áramoázist kínált. Mellé ülőpárnát, pokrócot, kilátást az Erzsébet térre, főtéri jövés-menést.

A főtéri menő egységek rossz sztereotípiái, egy nem túl turistás középvárosban félig se érnek. Az pedig biztos tétel retró rajongóként is, hogy a haladó helyek könnyebben megfelelnek digitális munkaállomásnak. Emellett sem bántam meg a Placcot. Finom fröccsöt ittam zalai borból (nagyradai Cézár Pince), még finomabb zalai dödöllét hagyománypukkasztva aszalt paradicsommal. A Placc hasonlóan már másodszor bizonyított nekem.

2019-ben jártam itt először, akkor benn. Modern gastropub, laza stílussal. Benn is a mai dizájn, de a jól befogadható fajta. Az üvegekből kirakott pulttalpazat elég látványos, de több szimpatikus elem is van a beltérben.

A terasz más világ, inkább franciakávézós, meg rattantő kinti bútrookkal rendelkezik. Mások főleg pizzákat és hamburgereket ettek. Sörből egyelőre csak nagyüzemit tartottak, a Staropramen fogyott leglátványosabban. Balatoni és zalai borokat nyugáztam, röviditalból nem csak a szokványosakat. Többféle limonádé variánsuk is kérhető. A kávé is jó volt. Szívesen dolgoznék, léteznék máskor is a teraszukról.

Nemrég megnövekedetek, mert a szomszédos Dödölle üzletét is magukba olvasztották. Ezért először mérges voltam, mert egy kedves régi stílusú vendéglő tűnt el ezzel a nagykanizsai főtérről, ami egy jellemző zalai fogásra épített profilt. Viszont a gyakorlatban meg jobb volt a Placcos dödölle. Ezt nagyon ajánlom, akkor is, ha nem tolakodik névvel!

A Placc egy jól összerakott főtéri hely, ami szintén büszkesége válhat egy ilyen méretű városnak. Nem mindenhol van ilyen jó. Szinte aranyközépút. Borravaló-pártiként egyedül a szervízdíjat nem szeretem, de az meg itthon tömeges korjelenség. Hogy ne ez legyen a zárszó, menjetek ti is nyitottan a Placcra, ha Nagykanizsán jártok!

Facebook oldal: https://www.facebook.com/placc.nk/

Resti Presszó & Söröző, Nagykanizsa (10)

A nagykanizsai Resti természetesen a vasútállomás nosztalgikusan szimpatikus épületében működik. Már többször jártam itt, és dolgoztam is innét átszállásnál. Pici, 3 asztalos teraszt találtam a peronokra néző “verandán”. Csak kis időm maradt. Az Arany Ászok csap most nem üzemelt. Főleg Dreheres sörök voltak, nagy üveggel. Kicsi Heinekent ittam. A benti rész amúgy nagyobb élmény lesz majd, mint a terasz. Az utóbbi arra nagyon megfelelő, ha néznétek a vonatokat és a vasútállomás mozgolódását. A villámlátogatással kapkodva jellemző restis kínálatot érzékeltem. Fejből ennyire emlékszem: szendvicsek, rágcsálnivalók, kávék, alapvető üdítők és röviditalok.

Normál üzemmódban viszont vannak olvasnivalók, biliárd, csócsó, és mivel a környéken ritka a kocsma (vagy nincs? – még nem ismerek), ezért ez egyszerre egyetlen vagy ritka esély gyanús. A mélyebb ismerethez további látogatás szükséges. A nyitvatartást is meg kell még néznem.

Minden vasútállomásnak külön örülök, ahol van működő resti. Ennek is.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Resti-Pressz%C3%B3-S%C3%B6r%C3%B6z%C5%91-1185140394895021/

Meglátások a teraszos újkorról 4 nap után

 • Amikor a Terasz Turné 2021-et kitaláltam, nem gondoltam, hogy ennyire szűk keresztmetszet lesz a konnektor hiány és a hideg, de ezzel együtt is megyek tovább. Csak azért is terasz!
 • Jó volt látni, hogy nem csak fővárosokban, de Nagykanizsán is igaz, hogy teraszok mennyivel szélesebb társadalmat gyűjtenek össze, mint sima, főleg a rosszul retró kocsmák. Egyik asztalnál húsz éves pár fröccsözik, másik asztalnál 40-50-es cimborák rendelik a harmadik korsó sört.

3. nap: Először úton! Szombathely (04.26.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 7 teraszos hely, ebből 4 új

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2258

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 203

Elhatároztam, hogy ma először útra kelek és megnézem a teraszvilágot Zalaegerszegen túl is. Szombathelyet is az első célpontok közé válogattam, de a döntő az lett, hogy arrafelé jobb idő várható, mint délen. Sajnos így, hogy nem lehet behúzódni, az időjárás csak teraszon dolgozás mellé sokkal nagyobb veszélyforrás, hiszen a vállalt feladat nem lehet áldozat, ahogy a laptop sem az eső áldozata.

Érdekes a nem vicces április időjárás kapcsán az is, hogy mennyire fontos kellék lett az idei teraszokon az ülőpárna meg a pokróc.

Kocsmázós várakozás Zalaszentivánon

A választott vonatjárat műszaki meghibásodás miatt 60 perc várakozással járt az átszállásnál, de vállaltam, mert így a korábban érintetlen Zalaszentivánon is megnézhettem egy teraszos kocsmát. Pár percre a vasútállomástól, aktuál-groteszk módon pont Korona Presszó néven.

Korona Presszó, Zalaszentiván (5)

Családi házas kedves hely, még kedvesebb üzemeltető hölggyel, aki nevén üdvözöl mindenki mást az 1000 fős községből vagy azon túlról. Az ablakon át ment a kiszolgálás. A fedett kis teraszt sörpados asztalok és műanyag kerti bútorok mixével rendezte be vegyesen. Tiszta volt és kültéri konnektorokkal, gyors wi-fivel meg mosollyal ellátott. 

Jöttek az emberek kávé-víz kombinációra vagy csak kávéra is, de fröccsöztek is. Én is adtam egy esélyt a folyóboros hosszúlépésnek és meglepően finom volt. (Kisfröccs és hosszúlépés 150 Forint volt együtt!).

Itt csöppentem érdekes beszélgetésbe Sarolt kutya gazdájával Gézával. Kellemes tapasztalat volt, pozitív, szinte délszlávos érzet.

 Ha Zalaszentivánban jártok vagy várakoztok, szívesen ajánlom a Korona Presszót.  Amikor lehet, beljebb is megyek.

Ezzel ünnepélyesen Zalaszentiván lehetett a 203. Kocsmaturista település, az első új a terasznyitás után.

Úton az első szombathelyi terasz felé

Remek volt újra Szombathelyen, a két hónap alatt virágba és zöldbe borult a város. Abba a kedvenc felfedező fázisba kerültem a belvárossal, amikor még mindig

 • friss a főattrakció
 • de már jut figyelmem a haladó különlegességekre, 
 •  és amikor még elkápráztat a szezonális tündöklés.

Desperado Söröző, Szombathely (6)

Szombathely belváros többször ajánlott, népszerű, fiatalos sörözője a főtér mögött, újabban “római” stílusú pizzaszelettel is hódít. Emiatt vettem legelőre. Főleg Vegán emberkisérletemben. Kipróbáltam veganizált változatban. Durván megpakolják, finom, ízgazdag feltétekkel és paradicsomszósz is igen jó. Imádtam, repetáztam is. Sosem akartam még ennyire hinni az 5 másodperces szabály, mint amikor erről potyogott a cucc. 

Fedett nagy terasza, minimum 45 fős, bokszos hosszú vagy kicsi körbeülhető asztalokkal. Kivártam az üres állapotot a fotókhoz, pedig volt nappali jövés-menés is.

15 évesek és nagyon kedveltnek tűntek a városban. Többen ujjongva üdvözölték őket a lezárás után. 

Érdekesség a nappali vendégkör női többsége. Ült le a klasszikus caffé lattezós kutyás lány, de lazán sörözgetnek, is,  csak kulturált stílusban, vállalt sörrajongóként. Legyen meggy- vagy “sima”. 

“I” néni hatalmas karakter volt. Beült menő fiatalos szemüvegkeretével, és keresztbetett lábain kivillant a sörös zokni: “A barátnőmtől kaptam karácsonyra. Mondta, hogy otthoni hordásra, én meg mondtam, hogy dehogy, nem csak!” A kutyasétáltatás mindkét végén újra örült egy pohár csapolt sörnek, mindig jót beszélgetett, és egyszer csak eltűnt, de jó emléket hagyott.

A Desperado Söröző beletere is pozitív hangulatú, de arról a maga idejében. Teraszát és pizzájukat szívesen ajánlom. A nem próbált cappuccino is durván jól mutatott. Az italválasztékuk sokrétű, kategóriánként több opcióval, újabb italokkal is. Balatoni borok, a Soproni sörgyár széles kínálata üvegben, több csapon is, a Mort Subite meggysörig. Volt külső konnektor is és stabil wi-fi.

Javaslom kipróbálásra ezt a lüktető emberi epicentrumot Szombathelyen.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/DesperadoSzombathely

Helikon Söröző, Szombathely (7)

Gyorsan nagy hatású, regénybe illő kerthelyiségbe vitt el visszatérő szombathelyi idegenvezetőm, Erdélyi Tamás. Az 1967 óta működő, több generációs Helikon sörözőt Szombathely legrégebbi kocsmájának mondták. A belvárosból már kicsit kijjebb eső, kertvárosias környéken, Magyarországon ritka színvonalas, nosztalgikus kertes kocsma. Rendkívüli, megnyerő helyszín. Rusztikus, méretes pavilonokkal, nagy sörasztalokkal, dús növényzettel körülvéve. Kincset érő adottság. A hátsó kapun kilépve, ott folyik a Gyöngyös patak. Meseszerű az atmoszféra.

Adri, a tulajdonos nagyon pozitív, mosolygós, figyelmes.

A csendes, bórus hétfőn, a beltér kényszerzárásakor is volt jövés-menés a teraszon, csak üresen fotóztam. Amúgy sokféle ember: biciklisek, pár, nagyapa unokával, kisebb társaságok is. Közösségi helynek is tűnt.

A belső rész a pincében van. Érdekesség, hogy minden nagyon virágmintás, ahol csak lehet, és mégis tudott a hely egyúttal kelően férfias is maradni a Pilsner Urquell korsó emelgetéshez.

Fenn a családi teraszon teljes megtelés esetére van egy nem hivatalos VIP páholy. Lenn, benn, hátul pedig foglalható külön termeik vannak exkluzívan módon a pult mögötti bejárással.

Italválaszték:

Sörcsapon Pilsner Urquell és Kőbányai.

Üvegben Dreher és Soproni cégtől vegyesen nagyüzemi sörök.

Többféle vasi és badacsonyi bor, és alap rövidital kínálat van, de van minden fontos fajtából.

A kocsmakaja kínálat viszont túlmutat az átlagoson, többféle melegszendvics, zsíros és tepertőkrémes kenyér.

Az árak barátiak. (Szendvicsek 6-700 Ft, 4 cl röviditalok 800 – 900 Ft, Korsó Pilsner 700 Ft, Kőbányai 500 Ft)

A Helikonba főleg a közegélményért, a Magyarországon ritka kincset érő igényes, kerti kocsma hangulatért érdemes jönni. Nagyon tetszett. Személyes bakancslistámra került bejutni egyszer a belső helyiségbe.

Üdvözítő újdonság a teraszos újkorban. 

 • ahogy a rég nem látott vendégek és vendéglátósok újra köszöntik egymást régnemlátás után.
 • Ahogy a vendégek kifejezik és sugározzák az örömüket, hogy végre ki lehet ülni.
 • Ahogy a lányok kifejezik, hogy mennyire hiányzott nekik a meggysör. 
 • Ahogy a járókelők is a hétvégi teraszélményeikről beszélnek boldogan, hogy milyen jó volt újra rendelni.
 • Ahogy a vendégek a szabadságra vagy a teraszokra koccintanak!

Dolgok, amiket újra Isten hozott a teraszokkal:

Vannak dolgok, amikről csak a kocsmákban jövök rá, hogy hiányoztak az kocsmákból.

Rádió: már csak kocsmában szoktam rádiót hallgatni, így 5 és fél hónap kimaradt. És régi ismerősként volt jó újra üdvözölni Cserhéti Zsuzsát, a Spice Girlst és Tina Turnert a kocsmaterasz éterben.

A kocsma, mint enciklopédia: az, hogy spontán a helyszíni élménytérben mennyiféle váratlan érdekes témákban lehet újat tanulni. Már az 5. terasz állomásomon veterán kutyakiképzővel beszélgettem, és tőle tanultam a németjuhászok máig aktív evolúciójáról, a Kanári-szigetek nevének eredetéről, és így tovább. Ez csak egy a végteleszámú téma közül, amiről kocsmákban tanultam és remélm, tanulni fogok.

Ahogy embereket beszélgetni hallok fél füllel bármiről. Receptek cseréltek, Rejtő Jenőt idéztek.

Újra random idegen nyelveket hallgatok a mellettem lévő asztalnál

2. terasz nap teraszok nélkül (április 25.)

Digitális nomád tanulságok az új teraszkorban.

Aktív időmben sok praktikám volt. 5 év sokat utazós kocsmatúra alatt, miközben csak egyre többet dolgoztam útközben, egyre tudatosabban kötöttem össze a Kocsmaturista küldetést a munkajellegű feladataimmal is. Az új helyzet azonban nem teljesen a régi helyzet! Az, hogy csak a teraszok vannak nyitva, új kihívások elé állít. Amikor egy teraszos helyet hosszú időre választok munkaállomásnak fontos, hogy a teraszon legyen elérhető, használható konnektor. A választott Gyuri Csárdában lett volna ugyan a Jánkahegy tetején, ahova egy édesapámmal közös séta után “költözött volna az irodám”, de épp rövidzárlat volt a teraszi áramkörben, amit csak útközben tudtam meg. Most mindig oda kell telefonálni előre a célzott helyre, tisztázni a lehetőségeket! Ez fontos tanulság! A vállalt kötelesség nem lehet áldozat. Főleg nem mindegy egy olyan városrészben történik, ahonnét sok tíz perc az első alternatíva. Az otthonom így is közelebb volt bármelyiknél, így a 2. terasznapon totál kimaradt a teraszozás.

1. nap - április 24.: Elindultunk!

A 2021-es Terasz Turné állása: 4 teraszos hely, ebből 1 új

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2255

5 és fél hónap szünet után folytatódhatott a folytatásos kocsmatúra. Újra lett értelme a kocsmaszámláló névjegykártyának! És végre 2255-öt írhattam a sokáig megfagyott 2254 állomás helyébe. De ennél sokkal többet is visszahozott / visszaadott ez a nap. Kezdjük az elején!

Kezdjük Zalaegerszeggel a helyi sörrel

Nem kellett sokáig gondolkodnom, hogy Zalaegerszegen kezdek. 5 és fél hónapot töltöttem a lezárás alatt a szülővárosomban 15 év kihagyás után. Alapvető, hogy megtiszteltem azzal, hogy itt élem át a terasznyitást. 

Az Elf Kisüzemi Sörfőzde terasza (1)

Csapolt sört akartam inni az első teraszon. Elgondolkodtam, a városban extrém kevés helyen csapolnak kisüzemi sört, ráadásul helyit egyelőre sehol. Mentőötletem alapján kimentem a városszéli zalaegerszegi főzdébe, az ipartelepre, ahol a Elf Kisüzemi Sörfőzde főzdekocsmájának (Elf Taproom) szintén terasza épül. Szerencsére a sörfőző-tulajdonos, Elekes Feri már reggel kint volt a barátaival és privát buliban szentelték fel a teraszt.

Itt mondhattam el a teraszt toastot egy FB élőbejelentkezéssel. ITT látható!

A első sör, amivel megnyitottam a Terasz Turnét, Zalaegerszeg város söre volt, a Zegi, felső erjesztésű / ale. Ami a tájegységünkre jellemző tökmaggal készült. Nagyszerű érzés volt. EBBEN A CIKKBEN olvashattok a róla, még a sörbemutatón készült.

Az Elf sörfőzde teraszáról még korai lenne véglegeset állítani, mert a hivatalos megnyitás előtt mentünk oda Dégay Péter “Loga” barátommal. Akkor két asztal volt, egy 4 székkel, egy pedig 2 sörpaddal.

Akárhogyis, egyedülálló célpont lesz a teraszszezonra a városban, az egyetlen hely, ahol helyi, ráadásul finom kisüzemi söröket lehet csapról inni, kifejezetten a főzde mellett. Pénteken és szombaton vannak csak nyitva, 17 órától, így előre kell tervezni. Foglalni érdemes!

A Zegin kívül van a törzskínálatban IPA, APA, stout, és belga típusú witbier búzasör és saisonEmellett rendszeresek a limitált szériás újdonságok. Ha mostanában mentek, szívesen ajánlom a New England IPA 2.0-t. Gyümölcsös sörökkel ők nem operálnak, de ha mégis arra vágynátok, egyedi együttműködésben a szomszéd szörpös sört készíthettek magatoknak a KikiMix Co. sokféle, akár különleges szörpjével. Ételt pedig a Strike ZEG hamburgerezőből tudtok rendelni kiegészítve a helybéli alkalmi grissinit / sós perecet, igény szerinti malátaropogtatást, stb.

Az Elf sörfőzde teraszát büszke helyiként kiemelten ajánlom. Remélem még nagy felfutás áll előttük!

Új állomás vadászat - avagy a lukra futások köre

Mindenképpen akartam az első napon egy új Kocsmaturista állomást is regisztrálni. Ez Zalaegerszegen szinte már csak a városhoz tartozó peremfalvakban lehetséges. A sörfőzde mögött közelében több is található. Az andráshidai Ciklámen sajnos még nem nyitott ki csak a teraszszezonra. Így Neszele felé mentünk. A vendégházzal közös Fáraó volt az egyetlen a városrész egykor 4 kocsmájából, amire még volt esélyünk, de sajnos zárva találtuk azt is, úgy tűnt, a régi formában talán örökre.

A Gébárti-tó nagyszerű helyszínén, egy régi Kocsmaturista állomást, a Fehér Hattyú büfét célozva termőföldeken át vezető úton közelítettük.

Sajnos a Kézművesek Háza mellett ezt a célpontot is meglepően zárva találtuk. Nem vált be a helyi füles a nyitásról. A következő helyre már odatelefonáltuk, és az új Kocsmaturista állomás is lehetett egyben, a 2255.

A ságodi Fenyő Presszó (2) - a 255. Kocsmaturista állomás

Ságod közigazgatásilag Zalaegerszeghez csatolt gólyafészkes kis falu a Gébárti-tó túloldalán két kocsmafélével. Egyszer már kifutottam 6,5 kilométert a Fenyő Presszóhoz, de akkor nem volt nyitva. Így most lehetett újdonság. Egy mutatós családi házban található, a beltér verandáról nyílik. Egészen nagy napernyős, és pergolás kis teraszuk van több nagy asztallal. Tehát nagyobb társaságokhoz is illik.

A helyieken és a közelben megszállókon kívül, a Gébárti-tó bicikliseinek és sétakedvű látogatóinak ajánlom. 2 kilométer volt az út, így megadja a vándor-oázis érzését. 

A beltér is kulturált, igényes, sőt egyes elemek, például a pult kifejezetten szépek. Lottózó társprofillal működnek, és egy kisbolt sarkot is nyitottak, így az átlagosnál nagyobb a sörkorcsolya merítés. Jégkrémet és nyáron még gépi fagyi is van náluk. 

Csapolt sörük Dreher, boraik Lovassy, de röviditalból egész sokféle volt és fiatalok kedvencei is, például Tatra Tea.

A ságodi fenyőpesszó rendkívüli, ritka pozitív példa volt vidéki kiskocsmafélére. A terasz is szép, gondos, virágos és ez a hibrid profil és fiatalosabb stílus összetettebb vendégkört és életet is eredményez, mint sok rosszul szokványos kiégett falusi kocsma.

A helyijárat megálló a szomszédban van, így könnyen vissza lehet jutni a belvárosba, de mi gyalogoltunk Kaszaháza városrészen keresztül.

Ott is utánanéztünk 2 kétesélyes kocsmafélének: a Kék-Sárga Panzió az utcáról nem fogad vendégeket. A talányos Familia Söröző pedig továbbra is tetszhalott állapotban van. Meglátjuk teljes nyitásnál. Így a teraszozás a belvárosban folytatódott. Loga barátom itt már levált, így egyedül maradtam volna, de szinte egy percre sem maradtam szó szerint egyedül.

SaloonZoo Bulvár (3) - kis terasz, nagy hangulat

Az egyik legkedvesebb zalaegerszegi kocsmám következett. A SalonZoo Bulvár a belváros csendesebb részén található, egy klasszikus pinceborozó fiatalosított reinkarnációja. Kicsi, de annál hangulatosabb színes terasszal nyitottak. Körbeülhető hordók és 2 asztal székekkel. Az elején nekem csak a lépcsőkorláton jutott hely.

Nekem az ideális kocsma Zalaegerszegen, egy hiánypótló utópia megvalósulás. Ahol az érettségizőtől a hatvanosokig mindenki jól érzi magát, ahol szívesen iszod a sokadik italt is a sokadik után, mégis jó érzéssel mennek le a babakocsis anyukák is egy üdítőre. Sokféle ember és karakter együtt, példátlan vidámság, a város egyik legjobb italválasztéka a menő üdítőktől a minőségi röviditalokig (például magyar ginek). Elf sörök is kaphatóak üvegben. Ezen kívül elvileg a melegszendvics is legendás. Lali, az üzemeltető pedig jókedélyű, pozitív figura, született kortárs kocsmáros. Lelket ad a helynek, húgával Krisztivel együtt.

Összefutottam a város egyik legkarakteresebb kocsmajárójával, Laci bával a tornatanárral, aki nem csak hogy repetában meghahótáztatott, de még fröccsre is meghivatott régi tanítványaival: “kisfiam, gyere csak vissza, a barátomnak is egyet!”

A SaloonZooban mindig történik valami, nem volt túlzó tömeg, kellemesen telt fel. Innét mentem a másik kedvencembe, a Pop Up-ba. Közben nyugtáztam, hogy a véletlenül nem regisztrált állomásom a Club Pelé még nem nyitott ki a Csipke Passzázson, pedig lenne taraszuk. 

Facebook oldal: https://www.facebook.com/saloonzoo/

Club Pop Up (4) - meglepően nagy terasz szuper téren

A színes, fiatalos Pop Up címeres “Undeground” pincerésze most nem tudott érvényesülni, de úgy láttam nagyobb terasszal nyitottak meg az előző éves emlékeimhez mérve. Náluk azért nagy volt az élet. Nagy asztaltársaságok, telt ház, talpon-álló fogadás.

Furcsa volt a lenti teret tök üresen látni, csak a WC-re várókkal és az italrendelőkkel.

Fenn így is sikerült jól elkülönülni, két sráccal beszélgettem állva, akik a kemendollári bejegyzés óta Kocsmaturista követők. A szokásos jó Pop Up hangulat így is megvolt. Ezt a helyet mindig kiemelten ajánlom Zalaegerszegen terasszal is vagy majd anélkül is. A legkedvesebbjeim közül az a legalterosabb, legelvontabb és őrültebb. Egészen sokféle üveges kisüzemi sör van (Elf is!), és házi long drinkek, aktuálisan például Sputnik 6 nevű is.

Az Európa tér amúgy is egy szuper szigetszerű kis üde tér Zalaegerszeg közepén, de a Pop Up jelenléte még sokat tud dobni rajta.

Isteni volt ezen a két helyen zárni, pont ahol november 10-én is, amikor búcsúztattam a kocsmákat, mit sem sejtve, hogy 5 és fél hónapra.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/cafepopup/

Meglátások a teraszos újkorról 1 nap után

A budapesti tömegek vad hírét ezen a jóval kisebb megyeszékhelyen közel nem éreztem. A kijjebb eső retró kiskocsmák teraszain alig ücsörögtek páran, magukban vagy kettesével, telefonnal, újsággal, fröccsel és maguk elé bámulással.

Még a nagyon népszerű Mimosa teraszát se találtam tök tele, mikor 18:30 körül elhaladtam mellette. A Spájz Eco Gourmet kis terasza is meglepően csendes volt főműsoridőben, míg a Pop upban álltam. A főtéri nagy hely, a fő-fő Díszpinty telt házat mutatott, korábbinál szintén nagyobbnak tűnő terasszal is

Mikor láttam, nem volt vegyülés, mindenki ült a maga parcellájában éttermi kultúrával. A szintén Dísz téri “Vin” borozó előtt is nagyobb kipakolást érzékeltem, mint valaha, de kis körökben álló fogadásszerűen talpaló pár fős társaságokkal egymástól szépen távol.

A zalaegerszegi terasznyitás zömében nem tűnt virológiai horrornak, bár nem ismerem az emberek egyedi történeteit, a nagyobb asztaltársaságok mekkora kockázatot jelentettek egymásra. Nem szabályozzák, hogy ki kivel ülhet le hosszan egy asztalhoz. Ezért magunkat jó szabályozni. Én még bőven kitartok az óvatossággal. Beszélgettem emberekkel, de nem ültem senkivel tartósan, közel egy asztalnál. Az első napot jobban megtoltam, de a következő napokban inkább nappal, csendesebb időben és laptopot püffölő üzemmódban folytatom a teraszozást.

Jó volt sok mindent visszakapni már az első napon:

 1. a fröccsöt (nem is sejtettem, hogy ennyire hiányzott)
 2. a nevetést kocsmai aranyköpéseken (itt is éljen soká Laci bá)
 3. a spontán találkozást régi ismerősökkel, akikkel hiába éltem 5 és fél hónapot Zalaegerszegen és sétáltam sokat, ekkora koncentrációban soha nem futottam össze
 4. a kedves, figyelmes vendéglátói gesztusokat (köszi Feri és Lali!)
 5. A váratlan új ismeretségeket, és az új gondolatokat új és régi emberektől

Most még erősen téma az oltás, a maszk, a védettségi igazolvány, a jövő találgatása. Újabb témák, amik sajnos két táborra osztják az embereket. Nagyon gyorsan léptek a vallás vagy a politika érzékenységének szintjére. Ennek nagyon nem örülök az új korban. Igyekszem ehhez is legokosabban hozzáállni és alkalmazkodni.

Zalaegerszegről külön jó hír, hogy a második lezárás után is úgy tűnt, szinte minden hely újra nyitott, amit meg tudtam vizsgálni, és hallomás alapján még több. Egyedül a retró Katica marad zárva elvileg a Páterdombon. Ezért külön kár, mert a Páterdomb városrész kocsmavilága sajnos nagyon lefelé tendál az utóbbi években, szinte kipusztul.

A fotókat is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Szövegtördelés, képszerkesztés: Molnár Ákos

Hálaadás

Köszönöm a társaságot Dégay Péter “Loga” barátomnak. Elekes Ferinek az Elf Sörfőzdétől a meghívás az első kör sörre, Lalinak is mindig mindent is a SaloonZooból.

 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!