Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Terasz Turné 2021 – A napló

A Terasz Turné 2021 a COVID járvány lezárás UTÁNI terasznyitásokkal indult 2021 áprilisban. A küldetés a teraszos helyek feltérképezése országszerte a Van Nálatok Terasz!!! rovat számára. Ez poszt a felfedezés naplója, érinti a meglátogatott kiülős helyeket, a városaikat és a megfigyeléseket is az újra nyílt teraszos korban.

CIKK-TÉRKÉP

A cikkben lejjebb a frissített naplót találjátok: merre jár a küldetés, mit láttam, hallottam, mit gondolok. Itt fenn viszont az eddigi Van Nálatok Terasz!!! cikkek listája beszámolókkal a konkrét helyekről.

Eddigi helyszínek (2019 és 2020 alapján): Budapest, külön Budapest 11. kerülete és Bécs.

Tartalomjegyzék

A Terasz Turné oldal nem egy véges cikk! Végigolvasni egyre jobban képtelenség. Inkább hírfolyamként kezeljétek, ahol mindig felül van az aktuális bejegyzés. Itt viszont böngészhetitek az eddigi helyszíneket:

28. nap: KOMÁROM, ahol egy fergeteges kocsma és terasza ellopta a show-t a főtértől. (05.21.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 37 teraszos hely, ebből 25 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2280

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 210

Szégyen a szememre, Komáromnak korábban csak a határon túli oldalán jártam érdemben. A Terasz Turnén viszont ki nem akartam hagyni a Dunán inneni várost. Félig sikerült is, Komárom területén begyűjtöttem az első benyomásokat, de a központig már nem jutottam. Nektek bevallom, elkocsmáztam a maradék időt. 🙂

Szabályszerűen a várossal indítom a felfedezéseket és utána jönnek a kocsmák. Itt kicsit kibicsaklott a koreográfia. Soha rosszabb indokot, hogy miért maradt ki elsőre a belváros, mint az, hogy leragadtam egy kiugróan szimpatikus, emlékezetes kocsmában és teraszán.

Amúgy barátságos volt a város felvezetése: szép vagy érdekes épületek, döbbenetes homlokzati elemek, jó energiájú közeg, de aztán Mona Lisa csábítóan rám mosolygott és nekem ott végem, de az utamnak is.

MONA-LISA CAFE, Komárom (37)

Azonnali látványbomba. Teraszukkal kitöltenek egy kisebb sétányt, valahol a vasútállomás és a főtér között. Egészen intim és nagyon barátságos kis útszakasz. Esztétikus és ingerlő a kültéri szett. Zászlólobogtatás nélkül is piros-fehér-zöldben úszik minden az alapjaiban rusztikus teraszon. Ezek a Pilsner Urquell színei is. Cserepes virágok pompáznak a zsalus ablakokban. Portájuk akár egy alpesi kis birtok is lehetne. 

Én személyesen jobban tisztelem a stílusteremtő Pilsner Urquell sört, mint amennyire önkéntelen ízléssel szeretem. Ám egy ilyen szentélyben örömmel hódoltam neki. Minden róla szól, de itt bálványimádással és nem reklámtárgy használattal. Története van. A ház ura, Béla „PU” rajongó, ereklyegyűjtő, Plzeňben hitelesített, bizonyítványos profi csapoló (“tapster”).

Nagyon pártolom, ha az ekkora szenvedélyt és odaadást egy téma iránt, mint az övék. Erre építenek is. Minden eltökélt Pilsner Urquell kedvelőnek zarándokhelyként ajánlom a Mona-Lisát. Persze más söröket (Dreher csapok) és egyéb italokat is tisztességes mennyiségben lehet kapni. A másik kiemelkedő szolgáltatásuk, hogy a fekete Kozelt nitrogénnel csapolják. A PU-val együtt is lehet kérni, csodaszép vágott sörként. Isteni volt.

A beltér hasonlóan kellemes volt, mint a terasz. Jó érzetű kocsma stílus: elég hagyományos, bensőséges és vagány, és mégis main szép. Látvány-üveg-söröspult mögött kacsintanak a kegek. Állítólag az általuk használt plakátok még címeres PU-s helyeken is ritkák. A névnek is van totemtárgya, a Mona-Lisa Béla lányáról és feleségéről, Kis Monáról és Nagy Monáról kapta a nevét. Az anya Mónika kapott is ajándékba egy montázs portrét.

Rögtön elsőre rokonszenves hely lett a Mona-Lisa, az egyik kedvencem a turnén. Na, egy söröző így legyen söröző! Ezt nagyüzemi sörrel is szépen össze lehet hozni a megfelelő hangsúlyokkal és tálalással. Ez országos szinten is ritka. Jól emlékeztetett a szomszédos, hűen kedvelt felvidéki sörözőkre. Többszörös hatás, hogy tetszett a terasz, a belső külcsín és a háziak szakmai odaadása, de emellett ezzel jár kulturált vendégkör, a nagy beszélgetések és a röpködő poénok a teraszon. Ettől légkör kiegészül. Fiatalok, idősebbek is jönnek. Elvileg háborítatlan időkben hajnalig ment a nagy élet. Fontos helynek tűnik a Mona-Lisa Komárom életében. Legyen egy jó állomás a Komáromba érkezőknek is!

Hogyan tovább Komárom?

Fél látogatásnak élem meg az elsőt Komáromban. Szívesen megyek tovább, de a Mona-Lisás sör (szigorúan főtér után) fix program marad. Ajánlották még a szomszédos, szintén teraszos Heinekent, amivel a szemem sarka már ismerkedhetett, és a Brigetio Tavernát. Szívesen várom a további tippeket.

Már nem csak kíváncsian, hanem szívesen is jövök újra a városba. Éreztem itt is már valamit a felvidéki magyar energiából, ami stabilan szimpatikus nekem az ottani felfedezésekből. Itt is pozitív, nyitott, laza, beszélgetős embereket tapasztaltam. Még a rossz dolgokról is lehet jó rezgéssel beszélni és örülök, ha ezt megvalósulni látom.

26.-28. nap: Napok a gyönyörű GYŐRBEN csudajó kocsmákkal (05.19.-21.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 36 teraszos hely, ebből 24 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2279

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 208

Győr ingerlően impulzív, szép és érdekes városában eltölteni 2 napot mindig ajándék. A képek jól mutatják azt is, hogy miért. 

A visszatéréskor a Győrben már bejárt kocsmaféléim listájánál (25 db) csak célpont lista volt hosszabb. Sikerült rövidíteni 2 régi kiszemelttel, a Fecskével és a Szomszéddal. Tetejükbe megismertem még egy személyre szólóan is ikonikus új helyet, a Miskolcz A Bár formájában. Ezek csak a Terasz Turnéban is érintett látogatások. A poszt végén mondom a többit.

Győrben bónusz, hogy ott lakik szakmai idolom és nagyon kedves “szakmabelim”, Szigeti Sanyi, a pragaisorozok.hu alapítója és írója. Az, hogy az ő vendége lehettem extra jutalomjáték. Nagy hálával köszi! Részben együtt is kocsmáztunk.

A Szomszéd koktélbár terasza messzire repít hangulatban is (34)

A 2017 óta létező de mára híres-neves Szomszéd koktélbárba már az első évben meghívást kaptam Horváth Jonatántól, de csak most értem oda. Közös rendezvényen jártunk Tihanyban. (CIKK ITT!)

A régi Conga helyén, a sétálózóna kellemes utcájában terült szét teraszuk. Az is az ő asztaluk, amit nem annak hinnénk. Mondtam is, hogy “Nektek nem teraszotok van, hanem szinte egy egész utcátok”. Az utcakép is vérpezsdítő. Annyira jól tarka óvárosi, még fák nélkül is mediterrán érzetű, hogy bennem távolabbi utazás élményt ébresztett. 

A Szomszéd a nagyobb részt kevert italokra, kisebb részt specialty kávéra épített profilt. Mindkettőre gyúr, de inkább bárkulturális célpont, 230 féle kapható itallal. A gint mondták a főiránynak. A bor, és főleg a sör itt jobban háttérben marad. Céljuk az aktívan hódító világi gin forradalmat hittérítőként képviselni a környéken. A báros csapatban eredményes versenyzők is vannak. Országosan jegyzi a szakma a nevüket. A kíváncsiak igyák őket próbára! “Bakancslista” nevű válogatásra rendezték azokat a koktéljaikat, amit mindenkinek ajánlanak egyesével végigkóstolni, legalább egyszer. A másik Szieszta italsorozatban kb. 2 hetes rotációban 3-4 ital lép reflektorfénybe, ismertető jelleggel is.

A folyadékbevitelt természetesen szilárd falatok is kísérik: például vödrös étkek, club szendvicsek, toastok, saláták, tunkolnivalók, desszertek. 

A Szomszéd megjelenése is élmény. A teraszt főleg az utca teszi, de a beltér natúrban is mocsok látványos: falfestmények, fenn állandó alkotók kiállítása (pl. Bende Marci és Horváth Szofi), installáció női cipők sokaságából. 

Nagyvilági vagány stílusos helyszín. Éljétek át, ha Győrben jártok! Én nappali módos uborkás Szomszéd fröccsel dolgoztam, de szívesen olvasnám a koktél-beszámolóitokat! Az Áfonyás Traktor lehetne kezdet, a “város koktélja”.

Fecske Presszó - látványos lomkocsma az egyetemnél (35)

A Csillag és Fecske dalt ismeritek? Megkocsmásítottak őket Győrben. Van a belvárosban egy Csillag, és a Révfalu oldalán, a Széchenyi István Egyetemnél a Fecske.

A Fecske Presszó egy külön 2 szintes épületet foglal el.

Egy kis szigeten szabad ég alatti asztalok és székek találhatók, a háznál pedig két részletben fedett terasz darabkák. Ezek már előre megvillantja a romkocsmás kreatív virtust töményen, de kisebb adagban. 

Odabenn mindez extrém mértékben folytatódik. Plafonról denevér módban lógó döntetlen sakkparti és kártyavár mellett sok-sok minden más jutalmazza a figyelmet, ahogy a falakon, polcokon is: Maja, a méhecskétől a Maci kávéig. De több a Fecske, mint egy bazári tárgy börze: kreatív installációk és kombinációk. Kiemelten érdemes elmenni erre a kocsmakiállításra.

Jó a tér, kinn és benn, fenn és lenn is. Szigeti Sanyi mondta, hogy minden városnak kellene egy ilyen kis kuckó, ahol ilyen jó elücsörögni. Ráadásul a környező egyre modernebb városrésznek egy pezsgő kontrasztja, vidám, harsány ellensúlya. Az italkínálat a Fecske inkább stabilan alapszintű, de ide a térélmény miatt megyünk elsősorban, abból pedig a csúcs #nagyszerűérzés biztosított.

Miskolcz A Bár - Kis Miskolc Győrben (36)

Lehet ennek a névnek ellenállni, miközben a Terasz Turnén Zalaegerszegről éppen Miskolcra tartok? Győr óvárosában egy Miskolc(z)? Micsoda nagy dolog, hogy nem csak New York cafék viselhetnek városnév keresztséget magyar belvárosokban. Bár ugye Győrben Lima is van, ami szintén nem NYC, de azért Miskolc mégis egy új szint.

Ahogy biztos kitaláltátok, egy miskolci srác alapította és választotta a nevet. A logó még az Avasi kilátót is tartalmazza. Viktor megjárta a nagyvilág pultjait: például Cambridge, Spanyolország, Miami, de a különleges helyként mégis Miskolcot őrzi a szívében. Megidézte városa egy darabját életének új színterén.

A Miskolcz A Bár főleg cseh sörökkel és bőséges bárital kínálattal operál, de sajátos ételekkel és érdekes borokkal is vár. Viktor szakértelemmel áll az italhoz, mindegyikből folyamatosan képzi magát, kisebb Bar Bibilát őriz a pultjában, ráadásul szívesen mesél, “tanít”.

Van a Miskolcznak egy jó kis szezonterasza 2-es és 4-es, alacsony és magas asztalokkal idilli óvárosi utcában, ahonnét kegyetlen szép naplementét lehet elcsípni. 

A beltér visszafogottabb eleganciájú, de csinos, stílusos és urbánusan menő. Nekem nem ez adja el, de vannak érdekes, jelentéssel bíró finomságok, ha figyeltek és kérdeztek. Ajánlom a keretes képeket a pulttal szemben. A fa sörcsap elem pedig különösen mutatós. 

Jó adalék lett Miskolcz Győrnek, éljen sokáig!

Zárszó az új győri körhöz

Győrből ez a kis szelet, akármilyen finom, akkor is szinte semmi. Ez egy igazi nagybetűs VÁROS, egy energiabomba, a sokféleség folyamatos csábítása. Örök visszavonzás, visszavágyás! Belemerülni, dagonyázni kell itt. Aktívan szeretve a légkörét csak létezni ott. Minden látogatásnál csak jobban és jobban kötődök hozzá, a színeihez, a formáihoz, kisebb-nagyobb újtaihoz, és kórosan a korokhoz, amiket párhuzamosan megidéz. 2016-ban nem indult ekkora szerelemnek, mint ahol most tart…de Győr is változik és én is, és egyre összeérünk.

Sok vágyott helyre nem jutottam még el, se régi kedvencekbe vissza (pl. a Limába a képen). Itt hosszú napok kellenek.

Szigeti Sanyi vallomásával zárom a legfrissebb Győri felvonást: Fantasztikus, hogy munka után egy ilyen városba léphetsz ki, és hogy ennyi jó hely közül választhatsz, hogy hova ülj be!

26. nap: Először RÉPCELAKon - jó kis nap lett (05.19.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 33 teraszos hely, ebből 21 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2275

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 208

A Vas megyei 2600 fős Répcelakot választottam köztes megállónak Szombathely és Győr között a Terasz Turnén. Még a Kocsmátlan Korontén Séták idején néztem ki Vas megye településeit böngészve. Szerencsére rajta volt #kocsmográfus Levi ajánlott vasúti útvonalán.

A „kisváros turista” alküldetésemben különösen szívesen és kíváncsian nézem meg, hogy hallgatagabb kisvárosok milyen élményt nyújtanak. Répcelakon rögtön megnyerő, barátságos és igényes kis belvárosba érkeztem szemben az egykor neves Répce Áruházzal, ami a szombathelyi nagyhírű Borostyánkő áruháznak volt a “tesója”. Színes térkövek, sok fa fogadott.

Istenhozás Répcelakon: Gondolat Pizzéria

A kis “welcome” üzletsoron a Royal Söröző délutánig zárva volt. Irodának a Gondola pizzériába ültem be (esett). Azonnal tudtak konnektoros hellyel kínálni. A kellemesen nyugodt környezetben a pult mögül a fél fülemnek mégis átjött a jó hangulat, és jöttek-mentek a visszatérő vendégek főleg elvitelre. 

A rezidens Szandra konkrét “mi járatban” kérdéssel hamar felfedte a küldetésem mibenlétét és kedvesen nagyon mellé is állt. Sok-sok tippet kaptam, még a szomszédos Nickbe is, és még szervezett volna nekem idegenvezetőket és programokat. Ezt boldogan fogadva is hagytam legközelebbre, hogy a spontán, saját felfedezés meglegyen. A Gondola pizzériában azért gurítottam egy Edelweiss búza sört, de itt egyértelmű az étkezdei dominancia, nem soroltam Kocsmaturista állomásnak, hiába éreztem jól magamat. Így is emlékezetes állomása marad az útnak finom pizzával, kiugróan jó fogadtatással. De indultam tovább a város és az első kocsmák felé.

Répcelak városélménye

Répcelak maradt sok fás és színes. A képeimen csak úgy úszik a zöldben. És itt szerencsére térkőből sem az a döglött, fakó szürke uralkodik, ami annyi városképet nyír ki. A főtér tarka virágágyásokkal, nosztalgikus padokkal és templomtornyokkal a horizonton vár. Különösen formás szökőkútja egy mini bolygórendszer.

Az oldalra eső frissen felújított Radó-ház is gyorsan vonzza a szemet. Ha jól értelmezem, egy egykori, elpusztult főispáni kastély utolsó megmaradt épülete. 

Répcelaki templomok

Két templommal találkoztam Répcelakon. Nem úgy gondolkodok, hogy minden templom alaphangon látványosság. Kell, hogy legyen benne valami, hogy megfogjon. A csupán 1999-es répcelaki Szent István Király Plébánia (fenti képek) kétségkívül ilyen rendkívüli épületes dísze a városnak. Elsőre még nem mentem be.

A másik (következő kép), az evangélikus templom is mutatós, vonzó, de kevésbé extravagáns.

Tetszett a gyors répcelaki gyors mintavételben, hogy a magánemberi virtus is barátságosabbá szépíti a várost. A főtér közeli társasházi kerteket és hátsó portákat is szépen kidíszítették, kiépítették kis installációkkal, magánteraszokkal a maguknak kényelmesebbé, az arra járónak vonzóbbá téve.

Tetszett még a látványosan, de harmonikusan felújított Répcelaki Vásártér, és a Múzeum épülete és környéke a sok helytörténeti informáló táblával.

Érdekes emberrel találkoztam errefelé, Biczó Ferenccel, aki a “város történésze”. Sokat mesélt és tudott volna még rövid idő alatt, de sajnos rohannom kellett, hogy a kocsmákból is jusson nekem és Nektek is. De a “legközelebbet” komolyan gondoltam.

Répcelakon kis lélekszám mellett is egészen sok kocsmafélét tudtak ajánlani. Volt köztük színtisztán kocsma és több hibrid is. 

Kocka Kultúrkocsma, Répceklak (32)

Az nyitóállomás, a Kocka Kultúrkocsma pozitív ingerörvényként rántott magával. Itt muszáj a beltérrel kezdenem. Ritkán látok ilyesmit. Nagy drukkere vagyok a kisebb településeken is a stílusos, fiatalos (de nem rideg!) helyeknek, de gyakran maradok hoppon.

A Kocka viszont jó stílusérzékű aranyközéputas megoldás volt. Egyszerre férfias és nőies. Meghatározó szürke alapszínen azért sok kiegészítő szín, jó és érdekes vagy vicces (nem csak a leggyakoribb) retróplakátok, Sean Connery James Bond poszter,stb.. Sok növény és faanyag a térben. Szépen antikolt asztalok, festett konvektor. Jó térelrendezés, nyitott kávézós és kocsmás boxos. Egyedül a néhány reklámplakát vesz le belőle kicsit, de nem volt domináns. A lottozós helyektől alapvetően nem sokat várok, általában hátul maradnak megjelenésben és hangulatban is. Na, itt az ellenkezője történt, mellé soha nem volt élménnyel, hogy diktálhattam az egyik vendégnek számokat.

Szóval hajrá Kocka, légy trenddiktáló! Bár nem biztos, hogy sokáig pont ilyen marad, mert a háziasszonynak, “Amy Winehouse” Zsófinak újítási elképzelései vannak. Én örülök, hogy megismerhettem ilyen formában. Ha kérdeznétek, hogy milyen helyekből szeretnénk többet Magyarországra, akkor itt a válasz: ilyet, mint a Kocka most. Azért nyitottan várom az új változatot is. Zsófia olyan helyet szeretne, ahova nők is szívesen bejönnek. Tudni kell, hogy a Kocka a megfelelő napokon diszkóként is működik, akár meghívott fellépőkkel. De ha raklapbútoros közepes, de kényelmes méretű, nyugis terasz van. Jó hangulatú ez is, de a belteret most nem nyomja le. Köszönöm a beszélgetést és a kedvességet Zsófiának és Csizinek is. Kalapjaimmal a folytatáshoz!

Nádas kocsma, Répcelak (33)

Én is a Kockában sorsoltattam magamnak a következő állomást, ha már szerencsejáték pont is. Csizi tippjére a Nádasba mentem tovább. Nem bántam meg. Ez kívülről ritka stílusú, tényleg nádas, szinte egzotikus. A terasza erős hangulati elem. Viszont, bevallom szinte végig benn voltam az esőben, de így legalább találkozhattam Norbival és “Goszti bátyámmal”. Norbi hivatalosan is a legmagasabb ember lett, akit ismerek. Akkora, mint Hulk Hogan, de őt bevallom, nem személyesen ismerem. Norbi mondta “Goszti bátyámról,” hogy ő Répcelak ikonja. Ha ott van valahol, buli van! Ha nincs ott, akkor az emberek búsan tankodnak, hogy igyanak vagy pedig ne. Jó hangulat volt a Nádasban névre pingált poharrakkal, beszélgetéssel. Szeretek a sztorikért járni kocsmákba, de itt most én lehettem a sztori a történetemmel. “Goszti bátyám” meg is jegyezte, na látjátok, ha otthon maradtok, ott nem jön be a szobába egy ember egy ilyen történettel.

Nemcsak a vendéghangulat miatt is nagy dobás a Nádas, hanem a külleme miatt is, benn is a magas csúcsos plafonnal. – Ez az a hely, ahol még én is elférek – mondta Norbi a maga 2 méter+-ával, mielőtt meghívott még egy pohár sörre. Köszönöm! Legközelebb én jövök! Jó emlék lett a Nádas.

Maradt még hátra felfedezni való Récpelakon: a Royal, a Gödör, a Műhely, ami főleg étterem, de elvileg kocsmának is alkalmas, illetve a most újra nyíló pizza restire is kíváncsi leszek a vasútnál, de a szomszédos Nicken a Műgát csárdával is visszacsalogat Szandra a Gondolából. 

Jó kis nap volt esőben is! Köszi mindenkinek, aki pozitívabbá tette. Tartom, hogy megéri leltölteni egy napot ismeretlen kisvárosokban. 

Extra köszönet: bár végig vonattal utazom, itt most külön hálával köszönöm Janzsó Csanádnak, hogy Nemesbődről, ahol nem volt állomás, átfuvarozott Récpelakra.

25. nap: 2 szuper kerthelyiség SZOMBATHELYEN (05.18.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 31 teraszos hely, ebből 19 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2273

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 207

Szombathely kocsmai feltárásával kis részletekben haladok, de már 8 kocsmás vagyok a városban. A legutóbbi gyorsvizittel 2 egyedi hangulatú karakteres kerthelyiséget ismerhettem meg, amiket nagyon szívesen ajánlok Nektek is átélni Szombathelyen járva:

Sörpatika, Szombathely (30) - Sör és pizzakánaán

Súlya van esetükben a névválasztásnak. Valóban sokféle sörük van. Főleg a belgákra büszkék, de palackosban minden vezető sörnemzetre és egyes magyar kisüzemi márkákra is kitérnek. Sörcsapon viszont a Soproni sörgyár válogatása kapható, de van a csapolva ritka fekete Démon is. És bár lehetne méltatni a bár- és borkínálatot is, a fő társtermékük a pizza, aminek olyan az illata, hogy szerintem nincs az a maszkmennyiség, amin át ne másszon mélyen az orrotokba! Ha nem lettem volna Nyilas Misi módra pakkal, akkor biztosan ráugrok.

No, de a másik lényeg: A kerthelyiség!!! Olyan megkapó, mintha több angol hátsókert lenne egybenyitva. Mi esős, egészen üres napszakban voltunk, de még így is átütött. Vajon milyen hangulat lehet itt, amikor még a könyöklők is megtelnek vendégekkel? Hallottam meséket az itteni meccsekről, koncertekről.

Engem elsőre elvarázsolt egészével, részleteivel is. Ez egy olyan szombathelyi vendégtér, ahol legalább egyszer érdemes („kell”) üldögélni mindenkinek.

Tartja a lépést, a kifejezetten ízléses, szép belső tér is. Hangulatos, félhomályos, zeg-zugos. Egyszerre angol pubos, belga sörözős, holland barna kocsmás érzetet is sugároz. Meg is értem, hogy olyan kultikus hely, hogy aki csak ismeri, mosolyogva bólogat a neve hallatán Szombathelyen, de még városokkal odébb Répcelakon is.

Komikus bakim két kocsma között

Nem is akartam továbbmenni a Sörpatikából, ki akartam élvezni. Ám aznap indultam el jól felpakolva a Terasz Turné folytatólagos szakaszára. És szinte tudtam, hogy újra elkövetem a kezdők hibáit. Így is lett, rögtön a Restiben elhagytam a laptoptöltőmet. Irány vissza! Erdélyi Tamás sörcikkgyűjtő cimborám biciklivel kimentette. Így meg tudtam várni egy másik nagyszerű helyszínen:

Malom Söröző, Szombathely (31)

Szintén szuperhangulatos kocsmakert. Már említettem őket, amikor a Vadvágány ott forgatott kocsmás klippjét osztottam meg pár éve. A Malom a bel-belvárostól csak pár sarokra található, fás mellékutcában, régi házban. Már az épület elsodort, aztán a bejárattól befelé folyamatosan tovább kápráztatott. A fedett, a meccshez éppen roskadásig megtelt terasz esőben is mutatta, hogy milyen jól teljesíti be rendeltetését. Vegyes társaság volt a sportnéző férfiaktól a cseverésző barátnőkig.

Sajnos a belső tereket még nem lehetett tesztelni, de a terasz bekerült a nagyhatásúak közé. A kínálatból csak egy pohár Soproni IPA-val merítkeztem, és sokféle bort láttam a lapon. De a mélyismeret legközelebbre marad. Az kiszúrtam, hogy sokféle kajájuk is van az italon túl a napi menütől a melegszendvicseken át a Malom dogig…

Rövid látogatás is megnyerő volt, kedves, segítőkész pultoshölggyel, aki töltötte a visszanyert kábellel a laptopomat. Itt nagyon szívesen időzök többet legközelebb és akkor már talán a belteret is megismerhetem.

A túra innét folyatódott Bajon át Miskolc felé. A következő állomás Répcelak lesz.

Köszönöm szépen Erdélyi Tamás sörcikkgyűjtő cimborámnak a segítséget és a társaságot, és Janzsó Csanádnak és családjának a megszállást Nemesbődön a baráti fogadatást és a sok környékbeli kocsmamesét. Reméljük Nemesbőd kocsmaélete is feléled egyszer csak.  

22. nap: Rezi, Zala megye és Takács Zsolt Pincészete (05.15.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 29 teraszos hely, ebből 17 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2271

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 207

Fordulatos visszatérés Rezibe

A Zala megyei Reziben megvalósult álomszerű bormérő helyszínre találtam Takács Zsolt Pincészete koordinátáin. Rezi két településre Keszthelytől, a Balaton csücskétől egyeseknek várromról, másoknak a dinóparkról nevezetes. A nagy borkor itt korábban volt. Egy faluval odébb a cserszegi fűszeres bölcsője, Cserszegtomaj el is vihetné a borshow-t meg a héját, de a borturistáknak is érdemes eggyel odébb menni. Én is Isten kifürkészhetetlen útjainak hála tudom.

Takács Zsolt, borásszal még Rezi vár felé vezető út erdős szakaszán találkoztunk. Lám, ha a hátadon hordod az önreklámod biciklizve, még kieső úton is szerezhetsz új vendéget. 

Aktívan visszatérni viszont csak a Kocsmátlan Korntén Séták után pár hónappal tudtam. Ha nulláról kezdenétek, itt van az első Rezi beszámoló a Rezi várral és az első benyomásokkal:

https://www.facebook.com/kocsmaturista/posts/1645288635651393

A visszatérés Takács Zsolt meghívásának köszönhető. Új településrészt ismerhettem meg a Rezi Szőlőhegy felé Dégay Péter “Loga” barátommal. Ez kiránduló területnek is felemelő: érdekes, formás, átlagon felett barátságos házak, zöld dombok, töménytelen vidéki idill.

A megérkezés a Terasz Turnéhoz is passzolt. Zsolték pincészetéhez ugyanis komplett vendéglátás dukál édeni körülményekkel: padokkal a háznál, a pincénél, a zöldben, fák alatt, szőlőtőkék felett. Végre egy osztrák Buschenschank („bokorkocsma”) magyar variánsában érezhettem magamat. Azonnal hipnotizált a környezet.

Irgalmatlan kedvesen fogadtak minket. Édesanyja házi lángossal. Zsolt meggypálinkával, egy olyan formás kiöntővel, amihez még nem volt szerencsém.

Hamarosan indult a kóstoló: mentünk a borpincébe és persze a szőlősbe, és ki is ültünk a padokra, ahogy kell és mindenütt boroztunk.

Egy 8 generációs borász család 7. és 8. nemzedékét ismerhettük meg Zsolt és édesapja, Ferenc személyében. 11 féle bor készítenek és nem a legelterjedtebb fajtából. Zászlós hajójukkal a ritka nektár. Már az alapot jelentő chardonnay is nagyon finomKülön felfedezést jelentett a zengő magában, és Irsai Olivérrel képzett cuvée részeként is.

A tramini is 2 formában mutatkozott, az új félédes Punk borként (Zsolt bizonyítottan punk volt). És külön szenzációt jelentő mazsolán érlelt változatban is.

Takácsék kékfrankos rozéja is ritkább színű és újszerű élmény. Zsolt a a rozé divathullában is sajátos utat választott hozzá a fajta határain belül. Így jött kékfrankos Giro di rozé

Az olasz Giro d’Italia biciklisverseny magyarországi versenyzőinek dedikálták. Engem meg sem lepett a kerékpár-háton megismert Zsolt biciklis címkeszériája. A másik visszatérő elem, a női neveket pedig lányaitól erednek.

A sokféle szőlőjüknek hála minden év augusztus 28-tól október 10-ig minden hétvégén szüretet tartanak. Megtekinthettük a berendezéseket is, például a prést, ami 1974-es, mint Zsolt is.

Változatos ízfürdőzés volt, de a végére kaptuk a legdurvább beöntést. Előkerült családi konyak, ami 200 éves recepten alapszik. Ferenc találta kockás papíron a nagyapja katonai ládájában. Néhány régi fűszert ki kellett cserélni kortársra. Az eredmény azonnal megváltoztatta az agyam eddig konyaktérképét. 

Persze nem feledtethette borokat és a kerek élményt még egy kiugró 200 éves konyharecept.

Zsolték normál időkben egész évben fogadják az arra járókat. Udvaruk ritka kombináció: mágikus, jól egyszerű, barátságos, azonnal vonzó idill. Hozzáértő, szenvedélyes családi saját bormérés, közvetlen hozzáállás. Ez a fajta nem terem Magyarországon nem terem minden lugasban. 

Az Isten is szőlőtermesztésre teremtette ezt a környéket – mondta az apa. És bár gyásszal emlékeznek azokra az időkre, amikor még dombot borított szőlő a vidéken, de lehetünk ma új történelem hajnalán is. 4 borász Reziben összefogott, egyéb termelőkkel is, és egymást segítve szerveznek programokat, például a Nyitott pincék éjszakáját, termelői piacot, stb. Van még Rezi szőlőhegyében is feltárnivaló a váron innét és a dinókon túl is. Kíváncsi vagyok Rezi borászkvartettjének koprodukcióira. Nagyon örülök, hogy részünk lehetett ebben a beavatásban. Tanulság: érdemes lekiabálni a talányos figurákat az erdőben.

Takács Zsolt Pincészete cím: Rezi, Kiscomai út, 8373

Honlap: https://www.takacszsoltpinceszete.hu/

17-21. nap: búcsúkör ZALAEGERSZEG teraszosaitól (05.10-14.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 28 teraszos hely, ebből 16 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2270

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 206

A Terasz Turné 2021 első 3 hetét Zalaegerszeg bázissal, csillagtúra-szerűen éltem át. Így is sikerült 8 másik települést érinteni. Ám hamarosan indul egy “csak oda” szakasz. Az első turnusban Zalaegerszeg és Miskolc között turnézok tovább Baj település érintésével. 

Bizonytalan időre búcsúzom szülővárosomtól. Bár az első 29 idei teraszos helyből 12 volt zalaegerszegi, azért sok teraszra nem jutottam még el, ahova készültem. De inkább megmutatom, mi volt az idei első zegi teraszkör 4 búcsúállomása.

Kikötő Söröző, Zalaegerszeg (25)

A vasútállomás környékének nekem legszimpatikusabb, legfiatalosabb állomása. Amúgy is szeretem belterének festett tengeri tematikáját, sok fafelületét, és a lomkocsmás süppedős pamlagjait. Idén ehhez az eddigieknél terebélyesebb, lakályosabb laza terasszal terültek szét a teljes udvaron. Katona Csaba (sör)történész barátommal látogattuk, aki végre megfordult “nálam” is, annyi közös külsős helyszín után. “Kapiller Imre” menüt ittunk eltávozott kollégája emlékére: kis sört, kis Unicummal. Csapolt sört egyelőre még a Kikötő se kínált, de sokféle volt az üveges, de bor sajnos itt is csak Varga. Ebben remélek még elmozdulást.

Ha a vasútállomás környékén kezditek Zalaegerszeg felfedezést, ajánlom a Kikötőben kikötni elsőre! Baráti árak, barátságos helyszín. A terasznak fedett része is volt.

FONTANA Kávé- és Csokibár, Zalaegerszeg (26)

EGY HELY, AHOVA BE SEM AKARTAM ÜLNI PEDIG ELÉG „OLASZ”!

A Fontana a zalaegerszegi főtér legfrissebb csatlakozója kávé- és csokibárként érdekes társadalmi jelenség lett. Először belesve nyugtáztam, hogy nem sok köze lesz az én ügyemhez: nincs bárszék, tényleg kávéházasan túl elegáns. De aztán megtört valami. Már a Terasz Turné közben, a Díszpinty teraszáról tűnt fel délután, hogy hoppá, a Fontana teraszán mindenki sörözik. Aki mégsem, az borozik. Ekkor a regisztrált Kocsmaturista állomás Díszpintyben még a limonádét mutatott az óra, de a nem kocsma Fontana totális lefedettséggel mutatkozott a főtér délutáni bohém helyének. Felesküdtem a kipróbálására.

Két napon is mentem zsinórban. Először hidegben csütörtökön, alig vendégekkel, majd másnap aktívabb üzemeben. A Fontanaban megvalósult valami, amit rajongok. Szinte olasz bár volt. Kávé, süti, péksüti, és mégis jól kocsma is. Napközben stílusos iszogatás van műsoron. Megismertem az alapítónőt, Ibolyát, akinek a Covid kicsit másfelé terelte az álmait. Valóban színtiszta kávé- és csokibárként építkezett. De a lezárásokból felszabaduló közönség másra is kiválasztotta magának a helyet, és a helyzet szorításában, ő sodródott és engedte, hogy a délelőtti kávézó délutánra szelíden megvaduljon “fröccsterasszá, sörterasszá, koktélterasszá, akár limonádéterasszá.” Persze minőségi táblás csokit, bonbonok ugyanúgy kaphatók (Balatonlelléről), és a télre a csoki-szökőkutak is visszatérnek. Én a csokiba ennél jobban nem ragadok bele. Vissza a kocsma-szemüvegemhez. Ibolya a saját álmát új formában, de az enyémet régi formában valósította meg. A Fontana így az egész napos, vegyes társadalmi hely hazai példája lett. Az, ami Olaszországban és a Balkánon mintaszerűen zajlik, a szülővárosom közepén valóság lett. Közben igényes, szórakoztató, élénk, és pezsgő, ha az idő partner. Istenien éreztem magamat még billentyűzetpórázon is ebben a ritka egyvelegben. Mesélek még róla, most csak fellelkesülve ajánlom.

Egész sokféle minőségi italuk van, reagálnak az igényekre. Sör alapszintűbb csak. De van Mort Subite meggysör is csapon a sima Soproni mellett. Borokat a szekszárdi Prantner Pincétől tartottak. A cserszegi fűszeres lett a kedvencem. Felfigyeltem az alkoholos kávék külön lapjára is legközelebbre. A süti is nagyon finom, Keszthelyről, egy tejteletlent próbáltam. Pluszban az árak is kedvezően inkább alsóközepesek. Örülök, hogy lett a Fontana. Én még annak is, hogy így ment félig félre. Hiába nem a stílusom a külleme, de ide szívesen téregetek vissza.

KRAFT Sörszaküzlet, Zalaegerszeg (27)

Tádám, bejelentés: Zalaegerszeg sokoldalú sörboltja most először megnyitotta a mini (de van!) teraszát. Nagy hír, mert olyan sörök szerteágazó választékát lehet helyben fogyasztani sörhűtőből, üvegből, dobozból, amelyeket Zalaegerszeg fő-vendéglátásában máshol nem lehet megkapni. Ezek magyar és nemzetközi márkák is. A legtöbb szó szorosan kraftsör, de például németekből akadnak nagyobb regionális főzdéktől is, szintén inkább ritkaságok.

Eddig is szerettem a Kraftot, de így csak jobban! Még korábban egy cimborális helyben sörözésnél nem húztam be őket, de most a terasszal regisztráltam őket 2270. állomásnak. A belteret is átrendezték, az is egyre helyi fogyasztóbarátabb lesz, és talán már az első sörcsapig is számolhatjuk a hónapokat.

Zalaegerszeg helyben iható sör kínálata így nagyon megugrott. Én helyi ajánlásra az Ugar Brewery nem Hopjuliskáját ittam újra és nagyon elégedett voltam vele. Isteni komló hullámvasút volt. Mata meg ért a portékáihoz. Kérdezzétek csak!

O'CONNORS Pub & Steakhouse, Zalaegerszeg (28)

Zalaegerszeg ír / angol pub tisztelgése. Olában, már nem belvárosban, de még városias ponton található. Az országosan sajátos mix, brit pubos külcsín magyaros behatásokkal. Viszont ez egy eleve kevésbé stíluspotens teraszon pont kevésbé kapható. Attól még jó az L alakú kis nyári terasz, csak más világ.

Az O’Connors alapvető szépsége, eleganciája, megvilágítása és stíluselemei nekem is megidéznek egy angol pubot (Írországban nem vagyok még jártas), de kicsit talán még csiszoltabb, újabb, csillogóbb is. Majd ehhez a magyar italok jelenléte ad kis lokál bájt, Unicomos napernyő, Dreheres sörcsapok, Balatoni borok. De ez nem baj. Nem is akarnék állást foglalni, hogy egy magyarországi ‘ír pubnak”’ mennyire jó írnek és mennyire magyarnak lenni, de a vegyessel örömmel egyezek ki. Amúgy az itallapon egész sokféle nemzetközi üveges sör volt, de nem tettem próbára, hogy mi van készleten. Csapolt Guinness akkor még nem volt, de az újra nyitás utáni általános csapolt sör hiányban ez nem kirívó eset. A itallap többi részével még tartozok. Nem néztem meg whiskeyket, gineket, stb.

Az amúgy Háború és békésen hosszú étlapon elfért az ír paraszttál és a zalai dödölle is sok minden mással. A mai O’Connorsról is inkább csak villám-benyomásaim voltak, mert ide is nagy munkábam estem be. (Az indulás előtti sok ügyintézésben a záró zegi teraszok túlnyomóan nem a pihenés, inkább az aktuális laptop teendők helyszínei voltak.) Az átjött, hogy az O’Connors inkább éttermes élmény, bár volt bárnál söröző figura, és sportnézős, négyszer sörkörözős arcok, de azért mindenki evett valamit. Én is. A dödölle brutálisan csodálatos volt.

Aki szeret pubos hangulatban enni-inni, és nemcsak hogy „Szigetre”, de még az anyakontinens egy világvárosába sem kell Zalaegerszegről elmennie érte. Itt egy zanzában, szükséges eltéréssekkel, de jól átélhető. Aki bulisabb ír pubot keres, annak nem tippelem azt, hogy megtalálta, de még nem a járvány enyhülés résnyire nyílt kapujából sem lehet ezt megítélni. A pultosok kedvesek és segítőkészek voltak.

Mutatkoztak visszajáró törzsvendégek és lazaság is. Jutott ottlétemhez egészen stabil net, és több konnektor közül is választhattam a teraszon. 

Hamarosan pedig bejelentem, hogy merre és miért arra megy a Terasz Turné 2021 “csak oda” etap!

16. nap: FELSŐRAJK - 700 fős község 3 kocsmafélével

A 2021-es Terasz Turné állása: 24 teraszos hely, ebből 14 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2268

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 206

A zalai Felsőrajk község kocsmás-teraszos korban is tudta tartani a kiemelkedőségét a méretéhez mért felhozatalával. Előtte emlékezetes, rendhagyó helyszíne volt már a Kocsmátlan Korontén Séták felfedező sorozatnak is. Az egyetlen település, ahova a kocsmazár alatt is helyi meghívásra érkezhettem, a helyettes küldetésem kapcsán, megnézni a „hegyi betyárok” közösségi keresztútját:

https://www.facebook.com/kocsmaturista/posts/1708779995968923

A rajkiak nagyon rajok voltak. 5 és fél évem alatt az egyik legkedvesebb fogadtatást és vendégszeretetet éltem át idegenként. Egy szuper összetartó közösséget ismertem meg a felsőrajki Öreghegy szőlősgazdáinak formációjában. A terület persze magában is elragadó, de a felszabadulással eljött az idő megismerni a kocsmavilágát is. Már ott jól indult, hogy a szokásos maximum 1 helyett rögtön 3 egység várt felfedezésre:

 • egy sima központi kocsma
 • egy dohánybolt-kocsma szimbiózis
 • és egy új kerti büfékocsi teraszos világa, ami itatóként is mozgalmas.

Mind kiülős részleggel is. És most végre a Hegyaljai Keresztút vonalán kívül a község közepéből is megkaptam az első adagot. Hálás vagyok idegenvezetőimnek és vendéglátóimnak, a felsőrajki emberfeletti vendégszeretetért. (A kocsmák alatt ezt külön kifejtem).

A felsőrajki központi kocsma (22)

Kocsmaturista szemmel először Felsőrajk központi kocsmájába mentem. Azt mondták, nincs neve, „csak kocsma”. Az egykori Rajki vár látványos élménymásolatával szemben található. 

Volt oldalt egy jól körbeülhető sörpados asztala és a hátsó kertben egy másik. 

Amúgy benn is inkább egy pozitív hangulatú kocsma, több vidéki átlagon felüli elemmel. Lucaffé kávé, volt már Soproni Óvatos Duhaj Búza sör a hűtben, üvegben akár Desperado sör szint is volt. Ház borának pedig a nagyradai Cézár pincészet borait árulták. Ezzel az átlagos falusi falusi kocsmákat már négyszeren lepipálták.

Volt csócsó, feltűnően zöld pulttalpazat, és kályhás fűtés. Mária az üzemeltető kedves volt velem, odaült mellém beszélgetni. Az első benyomás-sorral pozitívabb kisközségi kocsmák közé sorolható.

Harangláb Presszó, Felsőrajk (23)

A Harangláb Presszó a névadó szép haranglábbal szemben található Felsőrajk déli részén. Régebben még markánsabb Angyal és Béka néven futott. Ennek a kültéri lámpások még mindig tisztelegnek. De szólították korábban „Szőnyegesnek” is.

Ma kortárs modell szerint duett egy dohánybolttal. De kapható itt például jégkrém és fagyi is, így nagyobb alapközönségből merít, ami szerintem jó irány!

A belső kocsmarész ezzel és a viszonylag kis mérettel együtt is egyenrangú. Volt zenegép és bárszékek is. 

Csapolt sört akkor még nem kaptunk, de voltak kis üvegesek (Dreher, Heineken, Miller, Pilsner Urquell). Nagy üvegesből nagyobb választék volt, és alapitalok és üdítők. Borból sajnos csak Vargáról hallottam. E téren bízok a környező borok felé lépésben a jövőben.

Küllemre a beltér visszafogott, de tiszta, takaros felületekkel, szép cserépkályhával. Ma már az is extra, hogy létezik és dübörög a központi kocsma mellett, tekintve az átlagos 0-1 darabos állományt magyar községekben. 

A Harangláb Presszó verandája kimondottan kedvemre volt. Meglepetésemre egy Frankfurtból származó vendég is ült ott, akivel közös frankfurti kedves kocsmát is találtunk a múltunkban, a Holzkoppot. Erre nem számítottam Zala megye közepén. 

Harangláb Presszó cím: Felsőrajk, Szabadság u. 98, 8767

Milan''ó Büfé (24)

A 3. felsőrajki helyszín fergeteges volt. Az egyik személyes kedvencem lett a Terasz Turné 2021 során. Pedig ez volt a legkevésbé kocsma. Inkább egy Üvegtigrisszerű büfékocsi, csak fából egy elég derűs családi házkerettel körülvéve. Sok minden adott, ami az idillhez kell, kerti díszek, jobb napokon kis kerti tó, száradó ruhák zsánerképe a háttérbe.

Igen jó a hangulata, és itt enni is lehet. A fő büfékaja slágereken, mint pizza, hamburger kívül, kínálkozik akár hagymakarika, röszti, stb. Amúgy vasárnap késő délután inkább italozásra használták, a dobozos Kőbányai és a kisdobozos Heineken maradt a fejemben a választékból. Én nagyon élveztem ezt a teret. Elsodort ez a vendéglátásban is kapható kerti parti életérzés.

Milano”ó Büfé cím: Felsőrajk, Ady Endre u. 1., 8767
 
Összesítve jól esett Felsőrajk kocsmavilága, főleg az, hogy egy 700 fős településen belül tényleg lehetett kocsmatúrát tartani.

Felsőrajki falujárás

Kívánom, hogy maradjanak meg mind szépen egymás mellett ezentúl is! Melléjük pozitívan zárult a többi falufelfedező mozaik is.

Hálaadás: A második látogatás eredeti ötletét Pánczél Istvánnak köszönhetem. Ám amikor a Törpanya, Csóti Anikó megtudta, hogy újra megyek, meghívott minket hozzájuk, egy magunknak szedős, nagy asztalos, jó régimódi vasárnapi családi ebédre. Nagyszerű érzés volt, ilyenben ritkán van részem. Meghatódtam. A #FőlegVegán emberkísérletemmel most félúton, vegetáriánusban egyeztünk ki. Ritkán lépem át ezt a határt, de amikor igen, akkor érje meg ennyire, mint itt a rántott zöldséges-sokadalmon kívül Csóti Panni mézes café lattéért. Ezt muszáj lesz majd a nyílt vendéglátásba emelni, ha egyszer a lelki szemeim jövendőbeli Felsőrajkának megnyílik első “Hegyriger” borozója.  

A Hegyaljai keresztutasokkal meglátogattuk együtt az öreg felsőrajki vasútállomást, egy százvalahány éves vagy egy valahányszáz éves körte fát, amit egyetlenként hagytak meg az út szélén és a Rajky család kastélyának szemrevaló épületét, ami ma művelődési ház. És sétáltam végre a temető amúgy idilli kertjében, és megnéztem a szép Szent Anna templomot is Rudi Péter atyával, egyelőre csak kívülről, sőt még a plébánián is vendégek lehettünk egy pohár borra.

Meghökentett a Rajki vár rekonstrukciója is a központban. Igazi épületes élmény. Későn hallottam a nagypajta alatti népi tárgy kiállításról, így az is harmadik alkalomra marad. Még vannak közös terveink a felsőrajkiakkal.

Ráadás: Kantó Garázsborászat - magánvendégség

Ismételtem is. Kantó Gyuszi borász befutott ugyanis a nap végére. Ő a „Kantó Garázsborászat” tettese. Most jobb időben terült-terült asztalka a hegyi pincénél, a szőlőtőkék alatt. Átjött a szomszéd borásztárs, Laci, az atya, visszatért Pityu, és még Anikóék is hoztak búcsúzóul batyut egy-két kilépő mellett. Az ilyen szomszédi viszony nagyszerű érzés.

Gyuszi számomra nagyon tehetséges, tanult borász, a szenzációs nyerspezsgőjén kívül borai is isteniek. A kis adagban készült rajnai rizling-olasz rizling cuvée lehengerelt. Gyuszinak is vannak nagy ötletei, remélem, tervei. Halljunk még róluk! És egy magyarszombatfai folytatást is előirányoztunk. 

Felsőrajk másodszor is, a Terasz Turnéban is kugró élmény lett. Köszönöm Anikónak, Panninak, Csabának, Pityunak, a Rudi Péter atyának és a pét-nat pezsgő rajki fenegyerekeinek, Gyuszinak és Lacinak az újra nagyszerű programot. Így eshet meg, hogy egy 700 fős település távol a turizmus visszhangjától kivételes helyszínné lesz a vándorszívben. Újra újrajövök!

15. nap - Random terasz villámlátogatások ZALAEGERSZEGEN (05.08.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 21 teraszos hely, ebből 11 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2265

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 205

Éva Presszó, Zalaegerszeg (20)

Zegen maradós szombaton ügyesbaj közben látogattam útba eső teraszokat. Először az Éva Presszó teraszán vártam Loga barátomra.

Az Éva Presszó Zalaegerszeg egyik legrégebbi kocsmája, 1956 óta működik, erre büszkén fel is hívják a figyelmet kívülről egy ponyván. A város jelentős tengelyén, a négysávos Göcseji úton található. Magas teraszáról, mint egy fennsíkről lehet nézni szerteszét, az újra épülő uszoda rikító kék épületére az elhaladó autókra, biciklisekre, sétálókra. 

Az Éva sok korszakon ment át. Állítólag volt szó szerint presszó is, ital mellett sütivel és fagyival, aztán mondták hírhedtnek “huligánosnak” is. Gyerekkoromban a szüleim néha ezzel fenyegettek zsákos bácsi helyett. (kb. “ha rossz leszel, elvisz az Éva Presszó.”) Aztán már aktív emlékeimben lett a fiatalok kedvelt rockkocsmája. Az én olvasatomban Regiék regnálása alatt egyértelműen pozitív irányba fejlődött. Kulturáltabb és tisztább lett.

Pár kisebb-nagyobb asztalos terasza van, sörpaddokkal vagy székekkel, akár napernyővel. Odabenn nappal is kellemesen félhomályos, szimpatikusan retró kocsmabelső vár.

A gyors várakozásnál kimaradt benti fotókat igyekszem pótolni. Amire emlékszem: hosszúlépés a “minőségi borból” 170 Ft, a csapolt sör márkája Dreher, de az új világban még nem jött meg. Elsőre ennyi maradt meg, de tervezem a folytatást. 

Én nappali üzemmódban lazán ajánlom mindenkinek belépni, mint egy hangulatos, időutazós térbe vagy a teraszán megpihenni. Nekem pozitív élmény volt most is és szívesen maradtam volna még. Este már rég voltam. Arról most nem szólhatok.

Cím: Zalaegerszeg, Göcseji út, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/presszo.eva

Ottelo Drinkbár, Zalaegerszeg (21)

Az Otello Drinkbár Zalaegerszeg egyik legeldugottabb kocsmája. A főutca csendesebb végén, hátsó udvarban található. kintről egyáltalán nem látható. Csak egy tábla mutat rá.

Ide hasznos lehet a cím: Kossuth utca 62. Több felől megközelíthető, de mindenhonnét is eldugott. Örülök, hogy ők is tovább élnek, egy kis terasszal! 

Ide hasznos lehet a cím: Kossuth utca 62. Több felől megközelíthető, de mindenhonnét is eldugott. Örülök, hogy ők is tovább élnek, egy kis terasszal! Csak kis műanyagszékes-asztalos kirakódás, egy napernyő is, de így is jóleső, csendes megpihenő sziget lehet. És befelé sokáig az utolsó kocsma, főleg olyan, ami nappal is nyitva van. Azóta már még egyszer voltam, Katon Csaba (sör)történtész barátom városban vendégeskedésekor.

Szeretem az Otelloban, hogy mindig próbálnak valami különlegesebb üveges sörrel örvendeztetni a leggyakoribbaknál. Volt, hogy cseh Litovel volt, most Pécsi Prémium Lager és Barna is (és az új receptes Szalon), jó ár-értékaránnyal (úgy emlékszem a prémiumok 415 Ft / 0,5 liter). Normál időkben Kőbányait is csapoltak, most még ide sem jött meg a csapolt sör. 

Az udvaron, mint régen, most is közösségi élet folyt, körben beszélgetéssel, a házaik is, a vendégek is. De állt meg itt áthaladó apa is kislányaival, egy sörre és két Cappyre. Még új vendégcimboraságok is kötődtek a szemem előtt egy söröm alatt. A kislányok meg a kocsmaudvaron bújócskáztak és rendíthetetlenül bevették a magas bárszékeket is. Ritkán vagyok tanúja ilyen jelenetnek magyarországi kocsmákban szemben mondjuk Olaszországgal, ahol az ottani helyeken természetes a futkozó gyerekek jelenléte. 

Az Otello Drinkbárt bentről is érdemes megnézni, ahogy egyszerre tiszteleg a díszlet a színdarabnak és a szőlőnek. Különösen jól mutat a plafonon az óriásfürt. 

Cím: Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 62, 8900

14. nap - Egy régi művház új élete, Zalaegerszeg (05.07.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 19 teraszos hely, ebből 11 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2265

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 205

A Contrast Zalaegerszeg bel-belvárosától épp egy sarokra tényleg kontrasztot jelent. Az egykori MMIK megyei művelődési központ épületében működik két terasszal, elől-hátul. Ez már a második nekifutás 2019 óta.

Örülök, hogy visszakaptuk, mert jót tesz a városnak a megléte. Divatos hely, mégis a barátságos fajta, és nagyon összetett a kínálata. Megadja a kellő pikantériát a régi művelődési házas keret.

A teraszok hangulatosak, lazán menők. Mivel az elsőnek van egy fedett ficakja, is az esőben is ki tudtam ülni laptoppal az áramom erejéig. Sajnos zuhiban így üresen tudtam őket fotózni, de szépen pezsegnek, amikor van élet. 

Az első terasz:

A hátsó terasz:

A Contrast belülről is jól eső, színes tér.

Erős bárkultúra, borkultúra és kávékultúra. Szokatlan, hogy ezzel kezdem, de szuperhaladó kávévariánsaikra nagyot néztem. Volt növényi tejük is. A #FőlegVegán emberkísérletemet az étlap már jobban próbára tette. A finom pizzákból persze lehet építőkockázni. A Minestrone levessel e téren mellényúltam, de attól még nagyon ízlett. Amúgy a reggeliktől az a’la carte-on (pl. burgereken) át a desszertig sokféleség van. Extra a piadina, olasz lepény.

Kocsmás vonalért újabb pacsi, minden italfajtáért, a sört kivéve.

Bár ritkaság a Gallica lager csapon, és van üvegben a város söre, a Zegi, az Elftől, de sörből durvulhatnának még. Viszont a bárválasztékból dicsők. Megismertem Pétert a hely mögött. Magyar- és világ bajnok koktélkeverő. Az ő versenykoktéljaiból áll a koktélap. Meghívott az egyik koktélra, a Bozosz koktél, aminek neve külön érdekesség (kérdezzetek rá!). Nagyon jó volt. Erősítésnek mellé jönnek a helyi Farkas Pálinkával közös koktélok. 

Borok a zalai borvidék fontos szereplőitől a Balatonon át Argentínáig sorakoznak. Megkóstolhattam végre a misztikus helyi borász, a jánkahegyi Mayer Szabolcs egyik borát, akinek egyáltalán nem találtam online jelenlétét.

Panaszmegelőző: én is később kapcsoltam. Péter bár dolgozik is a saját helyén, ekkor nem volt műszakban. Spontán ugrott be elkészíteni a pultba nekem a koktélt, ezért maszkírozatlan. A fotónkra nem vettük fel, de nem voltak akkor más vendégek. Amúgy én is a körbefotózáskor, WC-re, hátsó teraszra menet is hordtam az enyémet játékszabályosan.

A Contrastot szívesen ajánlom a Zalaegerszegre érkezőknek, ha a mai szellemű, de pozitív helyet kerestek, ahol jót ehettek-ihattok egyszerre. A várostörténeti háttér-érdekesség dukál hozzá. És hátha még egy zenés programot is elcsíptek a teraszon.

Cím: Zalaegerszeg, Kisfaludy Sándor u. 9, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/contrastcafebistro

12. nap - Vasvár (05.05.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 18 teraszos hely, ebből 11 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2265

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 205

Vasvár még a Kocsmátlan Korontén Séták felfedező körén 2021. februárban többféleképen is beütött. Egy kettős városképű kisváros sajátos karakterrel és tele érdekeséggel.

És akkor még nem is tudhattam, hogy ez mennyire csak a kezdet. A teraszos kocsmakorban kitervelten tértem vissza. 

Vasvár kocsmavilága viszont sajnos elszomorított. Nem csak, mert az elsőre spontán kinézett kevés kocsmaféle mellett csak egyetlen ráadásról sikerült tudomást szerezni. Ehhez még rögtön lett egy áldozat is az újra nyitásnál. A Főnix Kávéház nem támadt már fel a poraiból. Kirakata most művészeti követ, ami még egy jó reinkarnáció, de kár érte. Többen sajnálták a városban.

A Vasúti Sport nevű egység pedig még nem nyitott ki. Így a napi úti adag 3 kocsmámmal az összes kínálkozó helyet be tudtam járni, amiről hallottam a 4.000 fős városban:

Ezek voltak a:

 • A végtelenül hangulatos Kerthelyiség (16)
 • A kertvárosi sportkocsmás, közösségi Hegyhát „Süle” Söröző (17)
 • és a belvárosi alternatívabb Koko Romkocsma (18)

Ezek mellett a megújuló Castello Bistroban is beleshettem a kulisszák mögé (köszönöm). De az ugye csak távoli rokona a kocsmáknak, mint egy amerikai nagybácsi.

Annak ellenére, hogy a Kerthelyiség az egyik legszimpatikusabb hely volt, ahol a Terasz Turné 2021 során megfordultam, mégis hiányérzet maradt bennem. A város kocsmaélete lefogyott az egykori 22 darabról 4-re (szóljatok, ha tudtok többet!). 

Cserébe viszont minden más, amit átélhettem kiugró élmény volt. A múltkor spontán megismert, Szabó Zoltán zeneiskola-igazgató teljes kulturális és helytörténeti idegenvezető szerepben tért vissza. Azt hittem, csak koccintunk egy-kettőt, de nem!!! Ő felkészült egy teljes programommal.

Végig vezetett a

 • a Vasvári Sáncon (Asterixes és Obelixes élmény lesz, mondta Zoli)
 • a szocialista emlékműből készült Vasvári kilátón
 • az erdei szabadtéri Szentkút Színpadon
 • az erdei Szentkúti kápolnán
(képek a felsorolás sorrendjében:)

Zoli megismertetett a város Dzsepettójával, Barbalics Lajossal, aki mint a fa helyi Kolodkoja spontán fából készült alkotásokkal örvendezteti meg a várost: bagoly, medve vagy a Kerthelyiségben a “Törzsvendég” és újabban a disznó is. Érdekessé tesz egy még érdekesebb kisvárost, még nagyobb élménnyé egy amúgyis szívderítő kocsmakeretet.

A Kocsmátlan Korontén Séták első körében kiemeltem Zalaszentgrótot, Celldömölköt és Körmendet, hogy micsoda nem várt meglepetések voltak, most teljesen fellépett melléjük Vasvár is. Ez már egy négyes dobogó!

Rengeteg kisebb-nagyobb jóság jut egy 4000-es városra. És ezek mind érdekesek, karakteresek, valóban valamilyenek és igazi élményt nyújtanak. Ha mindegyikben ennyi lenne, akkor csak tyúklépésben lehetne utazni! Nagyon büszke vagyok a nagymamám városára. 

Ebben a szöveg- és képsorban csak kis ízelítőt adtam, de Vasvár megérett már most arra, hogy külön nagy cikket írjak róla. Ebben a válogatásban még további Vasvár tippeket és érdekességeket találhattok addig is:

Városi séták Vas megyében

Nagyon bízom benne, hogy tovább élénkül a város és látogatottsága, ami a kocsmavilágot is újra felhúzza és fognak új jó helyek nyílni pár éven belül. 

Nagyon hálás vagyok Zolinak, az egyik legjobb idegenvezetést kaptam tevékenységem 5 és fél éve alatt. Le a kalapjaimmal! 

11. nap - Zalaegerszeg főterén, a Díszpintyben (05.04.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 15 teraszos hely, ebből 8 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2262

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 204

Az utolsó alkoholmentes nap volt a 2. oltás után. Az immunválasz lecsengéségét ünnepelve kiültem egy teraszra hazai pályán. Szülővárosom, Zalaegerszeg legközpontibb, talán legmozgalmasabb teraszát választottam, a megosztó és megkerülhetetlen Díszpintyet. (15)

A Díszpinty a névadó Dísz tér területén található modern, négyszögletes giga gasztrobodega.

Épületként, a környezetétől függetlenítve nem lenne túl különös, de színesebb a mai átlagnál. A Díszpinty azért meg tudja tölteni élettel. Idei teraszuk megnőtt vagy jobban terpeszkedik. Így van fedett és totál szabad ég alatti része is. Négyfős színes keretes, fadeszkás asztalok és székek várnak alaphangon. Retró kerthelyiség stílus korszerűsítve.

A Díszpinty teraszáról kényelmesen részesülhettek a Dísz tér folyamatos mozgolódásból.

Egész Zeg egyik legtrendibb helye. Mindenki tudhatja magáról, hogy inkább ezeket keresi vagy inkább ezeket kerüli. Az viszont objektív, hogy a haladó szelleműségnek a kínálatában megvan a hozadéka. Ha kisüzemi sörös kocsmatúrát kezdenék Zalaegerszegen, a Díszpintyet sose hagynám ki. Itt mindig vannak olyan palackos vagy dobozos tételek, amik helyben fogyasztásra máshol nem vagy ritkán. A helyi Elf Kisüzemi Sörfőzdét is futtatják. Ráadásul tudtommal egyelőre talán csak ők csapolnak kisüzemi sört a városban.

Más italkategóriákban is van extra választék: üdítőtől, limonádétól kezdve a minőségi borokon át a röviditalokig és a ház koktéljaiig. 

Ételekből főleg burgerek, nagyra nevelt melegszendvicsek, pastrami, saláták, és ínyenc sült krumpli variánsok sorakoznak. Én duplán krumpliztam az aktív #FőlegVegán emberkísérletem miatt, sajnálva, hogy a falafeles fogás távozott az étlapról. Finom krumplik voltak (házi sültkrumpli meg édesburgonya chips) ízletes szószokkal. 

Feltűntek még a szemrevaló tálalások (szomszéd asztaloknál is). A poharakban, a körítésekben, talán mindenben volt egy kis extra. 

Hasznos tudni, hogy a Díszpiny ahogy Zalaegerszeg vendéglátásának átlagos-színvonalából, úgy árszínvonalából is kiemelkedik. (Ízes limonádé – 1090 Ft, ínyenc sültkrumplik 790 Ft, a szósz feláras, kis szériás menő üdítő 990 Ft.). Itt a főtér közepét, és a helyi szinten ritka kínálatot kell / lehet megfizetni. A próbált limondé finom. Nagyon keresettek. A nagy fogásokról nem tudok beszélni, mert nem étrendem, és nem is étterem szemszöggel közelítek. De azok is igen népszerűnek tűntek, különösen a hamburgerek.

Digitális nomád szemszög: A wi-fi nekem pont ingadozott, de fogható a városi wi-fi is. Az is ingadozott. Konnektort tudtak kínálni kinn is, ugyan csak egyet, ám az hamar felszabadult. 

Nappal sokféle ember, érettségizők, párok, leginkább barátnő duók az érettségizőktől az ötvenesig, de családok és fiú bandák is. Rajtam kívül egy laptopos dolgozó volt. A nappali üzemmódban a Díszpinty egyáltalán nem kocsmaforma, délután limo és kóla pörög. Egyszer láttam sört. 

A Díszpintyet az új városlátogatóknak leginkább a főtér közepi élményért ajánlom, és ha valaki Zalaegerszegen a kortárs gasztrokocsma slágerek közül enne-inna magas színvonalon valamit. Extra élmény az erős kontraszt a Díszpinty futó mini-társadalma és a főtéri padok gyakori ücsörgői között. Főleg a háttérben a Vin borozó retró kocsmás jövés-menése ad még nagyobb ellenpólust. Külön érdekesség tud lenni az itt ücsörgés is. Egy nem túlturistás városban a főtér máris más élmény lehet.

8. nap: Boncodfölde, Zala megye (05.01.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 14 teraszos hely, ebből 8 új Kocsmaturista állomás

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2262

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 204

(Boncodfölde még nem adódik hozzá a nagy számlálókhoz, mert alkoholmentes látogatás volt.)

Belemenés Boncodfölde képeslap-világába

Egy mágikusan vonzó kb. 300 fős Zalaegerszeg közeli települést választottam következő célpontnak, duplán nem véletlenül! Egyrészt a látképe elcsavarta a fejemet vonatablakból is és a szemközti, közeli Bagod községből átlesegetve.

Képeslap-világ: kis falu zöld dombtetőkkel, kis kápolnával az egyiken. Szinte a háztetőkből nő ki a horizonton.

Másrészt pár nap szünetet tartottam a Terasz Turnéban. Gagyin hangozhat, hogy már az elején, de betartottam a második oltásom körül is a javasolt pár nap alkoholszünetet. Így a kirándulási célpont-lista legyőzte a kocsmás célpont-listát ezen a hétvégén. Boncodfölde meg nyert a lista tetején, de így is lett mit mesélnem a kocsmájáról is!

Bagod optimális kiindulópont Boncodföldéhez: Zalaegerszeg utáni első település (14 perc vonattal és közvetlen bicikliút is vezet oda). Térképészétileg szinte Buda és Pest viszonyban vannak Boncodföldével. Köztük a Zala folyó és a vasúti sínek a „Duna”, csak át kell sétálni.

A távoli látkép persze prózaibb lett, ahogy közelítek. Hétköznapibb valósággá válik, mint a perspektívadarab sűrített érintetlen idillje, de attól még Boncodfölde folyamatosan küldte az apró kisebb-nagyobb érdekességeket, míg nem a kocsma lett az egyike.

A boncodföldi kocsma / presszó (14)

Útba eső kocsmába alkoholmentes napon is be kell menni, nem kérdés! De ide különösen meg is érte. 

A boncodföldi kocsma nemrég még bolttal és dohánybolttal karöltve működött, de ritka módon pont a kocsma kerekedett felelül a természetes kiválasztódásban és túlélte a másik kettőt. Egy nemrégi stílustrend szerinti nagy ház, még barátságos színekkel, terméskő berakásokkal, boltíves terasszal. Maga a kocsmaterület már szedett-vedettebb és ezzel még érdekesesebb volt. Én egy autós üléssorra ültem ki, mint kurzióumra. A többiek már gyakoribb kasztból kerültek ki. Az egyik “kockás” terítős oktogon asztal köré a faji egyenlőség jegyében háztartási műanyag székek és irodai székek is odafértek. 

Több érdekesség is vegyült ebbe a hirtelen körém nőtt páratlan közegélménybe. 

A kocsma mellett trakor parkolt. Ez nekem sem mindennapi. Ukrajnai lakók énekeltek körülöttünk a húsvétjukat ünnepelve, még zászló is lengettek. A falu faunája pedig versenyett bégetett velük legalább három irányból és távolságból. Rendkívüli jelenet volt. 

Károly, a kocsmáros amúgy kedves, mososolygós, barátkozós, segítőkész ember volt. 2003-ban vette át a helyet. Már csak délutánonként nyit ki. Félti a Covid utáni kocsmavilágot, több vendéglős ismerőse és rokona van. Újabb bezárásokról hallottam tőle is a közelből. De messzebbről kezdődik a baj. A falu fiataljai hozzá se járnak. 40 felett indul a közönség, de csak egyre kevesebben vannak. 

Két vendég benn nézte a TV-t, míg én egyedül maradtam a teraszon. Kevés italfajta is volt már, nagyon alapvető sör, bor, rövid, üdítő, kávé és volt még jégkrém. A beltér amúgy szép, a WC tiszta. Volt egy gyönyörű 90-es évekbeli cserépkályha a pult előtt. Károly öntözi a sok virágot az ablakokban, még az üvegre is virágmatricákat ragasztott. Sorakoztak szép kocsmarelikviák is a pulton belüli polcokon. Látszik, hogy a megjelenés valaha ki volt találva. Ma már máshol tart a sztori. Ruha-kirakodóvásár volt épp a kocsmatérben: “minden eladó, csak a kocsma nem”. Egyéb szolgáltatásoknak a csócsó meg az épp kihasznált TV kínálkozott. 

Megér nekem ez a hely még egy igazibb látogatást. Én kiemelkedően jól éreztem magamat, élveztem ezt a sajátos teret ebben a szép faluban. Maradtam volna még, de visszajövök, mert csak Fantával és a kávéval ezt nem regisztrálhattam be hivatalos Kocsmaturista állomásnak. Feladat lesz a hely nevét is megtudnom, mert amatőrmódon most kimaradt. 

A boncodföldi kápolnához és tovább

A következő helyi cél a kápolna volt. Közelről is tragi-romantikus a környéke, különböző korú sírokkal és a vadvirágokkal. Érdemes átélni.

Aztán kifelé a faluból újabb nagyhatású rész jön. Károly kocsmáros ajánlására megkerestem egy érdekes fafaragványt. Nem kaptam más támpontot, csak, hogy nagyon látványos. És láss csodát, hát nem Szent Orbánt faragták ki, aki a szőlő és a bor mellett kocsmárosok védőszentje is. 

Ráadásul a mű tényleg nagyon mutatós, nekem ritkaság is. Hozzátársult az út közben körben bámulatos perspektíva, földek, erdőszélek, szőlős bírtokok. Édeni,  minden irányba kanyargósan hullámzó utakkal. Mintha egy kör közepén lettem volna, aminek Savaldor Dali húzta be az átlóit.

Ajánlom Boncodföldét!

A zalai dombos falvak rajongóinak ugyanúgy ajánlom Boncodföldét, mint az ezekkel csak most ismerkedőknek kezdőcsomagnak. És a helyi nem mindennapi kocsmában megpihenés is szinte biztosan feldobja. Maradt még hátra nekem is célpont. Nem bántam meg, hogy belementem a képeslapba.   

5. nap: Celldömölk (04.28.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 13 teraszos hely, ebből 8 új

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2262

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 204

A Vas megyei Celldömölkre tudatosan tértem vissza. Még a Kocsmátlan Korontén Séták felfedező sorozatban (ITT írtam róla) ismertem meg személyesen a város alapjait, és kiemelkedően szimpatikus volt. Visszavágytam kocsmás korban is. Más volt nagyobb élettel megtelve látni az azóta tavasziasan kivirágzott várost. A szökőkutak működtek, az amúgy is intenzív színes város profilt a sok virágágyás csak jobban tarkítja.

Egyetlen szomorúságom, hogy így vettem észre, hogy a Nagyboldogasszony templom előtti tér parkoló is. Értem én, hogy hasznos, fontos, de az a térkomplexum idilljén azért valamennyit rontott ez a ráeszmélés. 

Terasz (és konnektor) vadászat Celldömölkön

A 11.000-es városban még kényesebb kérdés volt a teraszokon konnektort találni, mint a megyeszékhelyeken. A resti és a sokat ajánlott Bagolyvár kiskertje teljesen megtelt. Az Aranykakasnál nem láttam teraszt és mozgást. Az Eduscho kicsi terasza nagyobb volt, mint reméltem, de csak bútorkipakolás volt infrastruktúra nélkül. Ott szívesen maradtam volna pedig, de így mennem kellett. N-Café, Platán Presszó, Melani Presszó: hasonló helyzet. Végül a Paulaner Söröző Pizzéria-Étterem mentett meg.

Paulaner Söröző Pizzéria-Étterem, Celldömölk (11)

A Paulaner Söröző Pizzéria-Étterem a DeJa vu panzióval közös épületben, csendes mellékutcában található.

Celldömölk kisebb teraszai után, nekik rögtön 3 teraszdarabjuk is volt, első, belső és hátsó.

A belső jókora, fedett, téliesített teraszon azonnal konnektorral tudtak kínálni. Ez így egészen belteres élményként hatott rám. Kényelmesen elhelyezkedtem az elegáns, jócskán inkább éttermes tér közepén. Sokat gondolkodtam hogy Kocsmaturista állomásnak számoljam, de végül az igen felé dőltem, de az atmoszféra éttermi: előre terített asztalok, fekete-fehér pincérek. Amúgy a hátsó rusztikus, kocsmásabb “dohányzó” terasz tetszett volna jobban, ha nem vagyok konnektorfüggő.

Azzal együtt, hogy nekem nem az esetem ez a vendéglátó kategória, jó volt itt. Jól esett nagyon finom Paulaner búzasörhöz jutni a gyakori csapolt alaplager mintázatot megszakítva. (690 Ft / pohár ünnepi áron). Újabban Csíki sör is van náluk üvegben. A borlapjukat nem láttam, de a közeli, győrvári Birkás pálinka hangsúlyos elem volt.

Étteremként főleg pizzéria. Végtelen történet a pizzalapjuk, de a valaha látott egyik legösszettebb ételkínálatot is itt láttam. A gyakori előétel-leves-húsételek-séf ajánlat-kimélők-stb. rész után kezd bonyolódni: melegszendvics, külön utcakaja lap, bajoros sörkorcsolya lap, gyros (!). Tényleg minden egyben.

A veganizáltan kért pizzám finom volt. Kontinentális “klasszikus”, nem különös, de jól megpakolták és jól esett. Jó üzletet kötöttem vele. Két mérettel gurigáznak – 24 cm (már 1000 Ft-tól) és 32 cm (már 1400-tól).

A celldömölki Paulaner Söröző kényelmes, nyugodt, szép hely volt munkára. Az éttermek nem a pályám, nem okoskodok mélyebben. Terasz szemszögéből, most a hidegben és a konnektor hiányban pont pazar volt, de ebben a formában nyárra már nem lenne optimális, de addig még átalakíthatják.

Cím: Celldömölk, Temesvár u. 5, 9500

Facebook oldal: https://www.facebook.com/PaulanerCell/

MELANI PRESSZÓ, Celldömölk (13) - Retró kocsma új kürtős kalácsozóval

Kiemelten kíváncsi voltam erre a retró kocsmára már első látásra, de teraszon dolgozáshoz elsőre nem volt opció, mert kinti konnektor itt se volt egy „szál” se. De estefelé, csak kocsmázós blokkban előre vettem.

Tippemre a Melaninak inkább a belső világa lehet a nagyobb szám, mint a két asztalos mikroterasza. Csak hárman társalkodtak kinn egy kör pia felett mikor leültem az egy fős székre. A rendelésnél a belvilágból is jutott benyomás, a tekintetet rögvest trópusokra teleportáló gigantposzterrel.

A pultos és üzemeltető hölgy nagyon kedves volt, de nem ő Melani hanem a lánya, Melánia, akiről a 1996-ban alapított helyet elnevezte. A Melani 25 évéről sok kép van a falon, vicces montázsok, nagy bulik, táncok, álarcos bálok emléke, idősekkel, fiatalokkal, nőkkel és lányokkal is.

Zenegép mellett van csócsó, darts – néha házibajnokságokkal. A még csak teraszos időkben a vendégek várták, hogy ezeket is visszakaphassák, ahogy a benti TV nézést.

Balatoni borok, nem hallottam még a márkáról, most se értettem rendesen. Átlagos volt belőle a fröccs, de az átlagosnál is kedvezőbb áron 130 Ft. A háziasszony dicsérte, az egyik vendég szidta. Én kijöttem vele. Soproni sörök voltak az alternatíva. Kinn az Arany Fácán hódított.

Alapvető és inkább retró röviditalokat, sokféle chipset, párféle csokit láttam pár perc alatt, de az igazán nagy szám és ritkaság a lezárás alatt növesztett kürtős kalács kiadó ablak lett, aminek hírnöke egy ajtón álló purhab kűrtős kalács. Harapnátok!

Kedves volt Melani édesanyja, kitette a kocsmaszámláló névjegyemet, amin lehet, hogy eggyel elírtam a sorszámot. Ha ezt olvassa, a helyes: 2261!

Egyszer majd aktív üzemben, a benti élet pulzálásakor is át kell élni a Melanit.

Cím: Celldömölk, Dr. Géfin Lajos tér 7, 9500

Facebook oldal: https://www.facebook.com/presszo.melani

PLATÁN PRESSZÓ, Celldömölk (13) - Kortárs presszó szellem

A központi Szentháromság téren, a végre szökőkút és a Celldömölk térfelirat mögött zsongott fiataloktól a Platán tér felőli félterasza, amikor megérkeztem. A másik felét már szinte elpakolták, de túl korán lemondva az estéről, mert pont megindult a nép. A csendes oldal utolsó székmohikánját nekem adta egy inkább állva fröccsöző vendég. Köszönöm!

Benn szuper elegáns hely, ami személyesen nem az esetem, de a maga nemében nagyon szép. Gyönyörű cserépkályha és jó alakú bőrforma székek.

A Platán tippemre a főtér platánfáiról kapta a nevét. Több évtizedes hely, de nem ebben a formában. A háziak, Edit és a viccelődős férje (vele szégyenszememre, nem mutatkoztunk be), hirtelen nem értettek egyet hogy 52-es vagy 54-es számú hely volt a régi időkben, de javaslatomat, hogy egyezzünk ki félúton 53-ban, már egyöntetűen szavazták le. 🙂 Régen „Füstösnek” is becézték az üzletet. Hosszú utat tett meg onnét. Ma inkább egy kortárs 3/4-es Presszó utópia, mert az italokon, kávékon kívül, nyáron a fagyi másik főtermék. Ajánlották is nekem a városból. Aznap még pont nem volt. Egy központi teraszos hely ezzel a kombinációval ritkaság, de az elegancia mellett mégis gondol olyasmire is, mint a csócsóasztal.  

Italválasztékból leginkább a 8 km-re készülő Buti pálinka emelkedett ki. Megígértem, hogy legközelebb megkóstolom, úgyhogy fagyi-pálinka menü várható!

Sörcsapon sima Soproni volt, palackban a Soproni cég több terméke. Borból sajnos csak Vargát láttam a lapon. Facebookjukon kiszúrtam koktél- és limonádé változatokat is.

Még mindig büszke internetkávézóként is címeres a Platán. Ebből annyi valóban megmaradt, hogy saját laptopon állítólag szívesen dolgoznak innét a vendégek, akár tárgyalásokat is bonyolítanak a félintim külön teremben.

Edit és a férje másképp-másképp de szimpatikusak voltak, egyikük a kedvességéért, a másik a jópofaságáért. Szívesen megyek vissza. Ez az egy gyors sör csak bemelegítés volt.

Cím: Celldömölk, Szentháromság tér 3, 9500

Facebook oldal: https://www.facebook.com/platanpresszo/

Celldömölk másodszor

Második alkalommal is tetszett Celldömölk. A város megismerést sajnos csak picit tudtam folytatni. Kezdenek bementem a mozdonyskanzenbe a vasútállomásnál, ami az átlagosnál több régi szerelvényt állít ki. Érdemes a szemlére.

Az előzőleg félbehagyott irányt csak pár utcával és térrel bővítettem. A színes város imázsra is csak ráerősített Celldömölk.

Továbbá találtam egy városmérethez duplán szimpatikus egészen nagy parkot, körbe futópályával és szabadtéri edzőgépekkel. 

az alapokat nem írom le újra, de ha érdekel titeket az első celldömölki felfedezés, amikor megszerettem a várost, itt találjátok töményen:

https://www.facebook.com/kocsmaturista/posts/1720703144776608

Több komplett városrész és főattrakció még mindig hátra maradt, például a Ság hegy, amit helyben csak így becéztek: „A Hegy”. Harmadik látogatás előirányozva! 

Meglátások a teraszos újkorról 5 aktív nap után

 • Egy hét után elég gyakori volt, hogy nincs még csapolt sör. Főleg az egyszerűbb helyeken, de ahogy hallom, szinte mindenkinek kihívás volt a beszerzés.
 • Pozitív tendencia lesz lassan a felismerés, hogy különböző kocsmafélék COVID alatt bevezetett mentő-ételei járvány után továbbmaradnak, legyen az kürtős kalács, pizza vagy egy kisbolt sarok.

4. nap: Nagykanizsa (04.27.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 10 teraszos hely, ebből 5 új

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2259

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 203

Rögtön új felfedezéssel kezdtem, Nagykanizsa fiatal sétálóutcájával. A vasútállomástól bevezető hosszú Ady Endre utca belvárosi végét pár éve újították meg. Tetszett a sétálósítás. A ténye mellett az, ahogy feldobták a téglaérzetű betétek a talapalávalót. Ez érték a csak szürke térkövek uralkodása korában.

Azt viszont sajnáltam, hogy főleg ládanövények övezték. Jól állt pont ennek az utcának a sétálóság, méltóságteljes régi épületekkel, a főleg tetsző Postapalotával, érdekes műemléktáblákkal, az árkádokkal és a Kereskedőfeleségek régmúltra tekintő új szobrával.

Viszont a vendéglátása egészen a másik végéig megijesztett. Étterem, gyrosos, Süti Butik. Sehol egy kocsmaféle? És akkor hirtelen valamiből lett a Cserebogár! Estefelé mentem vissza, mert sajnos külső konnektoruk nem volt.

Cserebogár Zamat bár, Nagykanizsa (9)

A Cserebogár egy jól modern, kortárs bisztró-kocsma hibrid, ami részben egy „nagykanizsai kis Bolognában” bújik meg, régi árkádok alatt. Másik fele pedig az Aradi vértanúk tágas terére néz.

Ebédmenüt és ínyenc bisztrófalatokat is kínálnak. Sőt a Facebookon felesküdnek, hogy ők nem kocsma, de engem nem könnyű elrettenteni. Főleg nem a pult körül ennyi sörös üveggel, köztük kisüzemei sörökével:

A két csapon is kraftsör van, ami döntő plusz pont a régióban. A ház állandó lagere a Vaskakas Pils söre. A másik pedig váltakozik szintén a Vaskakas kínálatából. Szűk időmben még nem kérdeztem rá, hogy hogy jönnek ők pont az északi Vaskakashoz itt délen? De ha már a Vasemberházban vannak, legalább a névrokonság adott. 🙂

A borlapjuk a sörrel legalább vetekszik, de a rövidital polc is mutatott érdekességeket. Ha valaki jót akar inni Nagykanizsán, egy fiatalos helyen, akkor itt egy helyen két nagyon különböző közegélményű terasz közül választhat.

Nem emlékszem éreztem-e magamat ennyire Bolognában idehaza. A Cserebogár már elsőre dícsőségére válik Nagykanizsának és még visszavágyok.

Honlap: https://csere-bogar.hu/

A Nagykanizsai belváros teraszos világa

Nem jártam teljesen körbe még a tágabb belvárost, csak a főtér közvetlen környékét. Többen tudhatjátok már, hogy mennyire nem vagyok főterezős, de itt direkt célpontom volt a Magyar Plakátház belső udvarában működő Plakátház Kultúrkocsma és Terasz.

Amúgy bel-bel-bel-Nagykanizsa teraszos helyei az Erzsébet tér (főtér) egyik élén és a fenti Ady Endre utca sétálószakaszán sorakoztak leglátványosabban, de akár belső bevásárló-udvarokban is tetten lehet érni egy-kettőt: például a Malibut Presszó és Pincét vagy a Jago Caffet. Szinte mindegyik elcsípett terasz egészen terebélyes.

A Plakátház Kultúrkocsma és Teraszt sajnos az aznapi hidegben nem találtam nyitva, de volt alkalmam körülnézni a kiemelten mutatós és hangulatos épületben. A teraszuk nagyon vonzó közeg volt számomra itt egy sokat sejtető múlt darab közepére szigetelve. 

A küszöbükről viszont beszélgettek velem a Plakát Ház kiállítóterének kedves munkatársai és simán bemotiváltak, hogy amint nyitnak, jöjjek vissza megnézni a kiállításukat is. Persze az ilyesmivel se nehéz engem táncba vinni. Az épület már kívülről mindig lenyűgözött. Jövök szívesen!

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Plak%C3%A1th%C3%A1z-Kult%C3%BArkocsma-%C3%A9s-Terasz-455181038313618/

PLACC, Nagykanizsa (8)

Jöhet egy klisés fordulat? A már látogatott, főtéri Placc választott engem! Pedig új helyre akartam menni, de a konnektor döntő kérdés több órás teraszról laptopon munkálkodáshoz. Zsinórban 4 nekem új hely kinti konnektortalankodása után, a Placc jól kiépített, hatalmas terasza viszont rögtön kültéri áramoázist kínált. Mellé ülőpárnát, pokrócot, kilátást az Erzsébet térre, főtéri jövés-menést.

A főtéri menő egységek rossz sztereotípiái, egy nem túl turistás középvárosban félig se érnek. Az pedig biztos tétel retró rajongóként is, hogy a haladó helyek könnyebben megfelelnek digitális munkaállomásnak. Emellett sem bántam meg a Placcot. Finom fröccsöt ittam zalai borból (nagyradai Cézár Pince), még finomabb zalai dödöllét hagyománypukkasztva aszalt paradicsommal. A Placc hasonlóan már másodszor bizonyított nekem.

2019-ben jártam itt először, akkor benn. Modern gastropub, laza stílussal. Benn is a mai dizájn, de a jól befogadható fajta. Az üvegekből kirakott pulttalpazat elég látványos, de több szimpatikus elem is van a beltérben.

A terasz más világ, inkább franciakávézós, meg rattantő kinti bútrookkal rendelkezik. Mások főleg pizzákat és hamburgereket ettek. Sörből egyelőre csak nagyüzemit tartottak, a Staropramen fogyott leglátványosabban. Balatoni és zalai borokat nyugáztam, röviditalból nem csak a szokványosakat. Többféle limonádé variánsuk is kérhető. A kávé is jó volt. Szívesen dolgoznék, léteznék máskor is a teraszukról.

Nemrég megnövekedetek, mert a szomszédos Dödölle üzletét is magukba olvasztották. Ezért először mérges voltam, mert egy kedves régi stílusú vendéglő tűnt el ezzel a nagykanizsai főtérről, ami egy jellemző zalai fogásra épített profilt. Viszont a gyakorlatban meg jobb volt a Placcos dödölle. Ezt nagyon ajánlom, akkor is, ha nem tolakodik névvel!

A Placc egy jól összerakott főtéri hely, ami szintén büszkesége válhat egy ilyen méretű városnak. Nem mindenhol van ilyen jó. Szinte aranyközépút. Borravaló-pártiként egyedül a szervízdíjat nem szeretem, de az meg itthon tömeges korjelenség. Hogy ne ez legyen a zárszó, menjetek ti is nyitottan a Placcra, ha Nagykanizsán jártok!

Facebook oldal: https://www.facebook.com/placc.nk/

Resti Presszó & Söröző, Nagykanizsa (10)

A nagykanizsai Resti természetesen a vasútállomás nosztalgikusan szimpatikus épületében működik. Már többször jártam itt, és dolgoztam is innét átszállásnál. Pici, 3 asztalos teraszt találtam a peronokra néző „verandán”. Csak kis időm maradt. Az Arany Ászok csap most nem üzemelt. Főleg Dreheres sörök voltak, nagy üveggel. Kicsi Heinekent ittam. A benti rész amúgy nagyobb élmény lesz majd, mint a terasz. Az utóbbi arra nagyon megfelelő, ha néznétek a vonatokat és a vasútállomás mozgolódását. A villámlátogatással kapkodva jellemző restis kínálatot érzékeltem. Fejből ennyire emlékszem: szendvicsek, rágcsálnivalók, kávék, alapvető üdítők és röviditalok.

Normál üzemmódban viszont vannak olvasnivalók, biliárd, csócsó, és mivel a környéken ritka a kocsma (vagy nincs? – még nem ismerek), ezért ez egyszerre egyetlen vagy ritka esély gyanús. A mélyebb ismerethez további látogatás szükséges. A nyitvatartást is meg kell még néznem.

Minden vasútállomásnak külön örülök, ahol van működő resti. Ennek is.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Resti-Pressz%C3%B3-S%C3%B6r%C3%B6z%C5%91-1185140394895021/

Meglátások a teraszos újkorról 4 nap után

 • Amikor a Terasz Turné 2021-et kitaláltam, nem gondoltam, hogy ennyire szűk keresztmetszet lesz a konnektor hiány és a hideg, de ezzel együtt is megyek tovább. Csak azért is terasz!
 • Jó volt látni, hogy nem csak fővárosokban, de Nagykanizsán is igaz, hogy teraszok mennyivel szélesebb társadalmat gyűjtenek össze, mint sima, főleg a rosszul retró kocsmák. Egyik asztalnál húsz éves pár fröccsözik, másik asztalnál 40-50-es cimborák rendelik a harmadik korsó sört.

3. nap: Először úton! Szombathely (04.26.)

A 2021-es Terasz Turné állása: 7 teraszos hely, ebből 4 új

Összesített Kocsmaturista állomás e nappal: 2258

Összesített Kocsmaturista település e nappal: 203

Elhatároztam, hogy ma először útra kelek és megnézem a teraszvilágot Zalaegerszegen túl is. Szombathelyet is az első célpontok közé válogattam, de a döntő az lett, hogy arrafelé jobb idő várható, mint délen. Sajnos így, hogy nem lehet behúzódni, az időjárás csak teraszon dolgozás mellé sokkal nagyobb veszélyforrás, hiszen a vállalt feladat nem lehet áldozat, ahogy a laptop sem az eső áldozata.

Érdekes a nem vicces április időjárás kapcsán az is, hogy mennyire fontos kellék lett az idei teraszokon az ülőpárna meg a pokróc.

Kocsmázós várakozás Zalaszentivánon

A választott vonatjárat műszaki meghibásodás miatt 60 perc várakozással járt az átszállásnál, de vállaltam, mert így a korábban érintetlen Zalaszentivánon is megnézhettem egy teraszos kocsmát. Pár percre a vasútállomástól, aktuál-groteszk módon pont Korona Presszó néven.

Korona Presszó, Zalaszentiván (5)

Családi házas kedves hely, még kedvesebb üzemeltető hölggyel, aki nevén üdvözöl mindenki mást az 1000 fős községből vagy azon túlról. Az ablakon át ment a kiszolgálás. A fedett kis teraszt sörpados asztalok és műanyag kerti bútorok mixével rendezte be vegyesen. Tiszta volt és kültéri konnektorokkal, gyors wi-fivel meg mosollyal ellátott. 

Jöttek az emberek kávé-víz kombinációra vagy csak kávéra is, de fröccsöztek is. Én is adtam egy esélyt a folyóboros hosszúlépésnek és meglepően finom volt. (Kisfröccs és hosszúlépés 150 Forint volt együtt!).

Itt csöppentem érdekes beszélgetésbe Sarolt kutya gazdájával Gézával. Kellemes tapasztalat volt, pozitív, szinte délszlávos érzet.

 Ha Zalaszentivánban jártok vagy várakoztok, szívesen ajánlom a Korona Presszót.  Amikor lehet, beljebb is megyek.

Ezzel ünnepélyesen Zalaszentiván lehetett a 203. Kocsmaturista település, az első új a terasznyitás után.

Úton az első szombathelyi terasz felé

Remek volt újra Szombathelyen, a két hónap alatt virágb