Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Bécs nagy teraszos vagy kertes különleges sörözői

Olyan bécsi vendéglátóhelyekből találtok itt egy válogatást, amik egyrészt nagy nyári kerttel vagy terasszal rendelkeznek, másrészt különleges söröket kínálnak. Is-is! Tehát két jó dolog kombinációi. 

Ez a gyűjtemény a Van Nálatok Terasz rovat bécsi gyűjteményéből (ITT! olvasható) nőtt ki önállóvá. Nem csoda, mert mind a sörözés, mind a schanigartenek (nagyjából többnyire nagy sörkertek) jócskán népszerűek Bécsben. Így keresztezésük sem találhat mellé. Ide azonban csak olyan kiülősöket választottam, amik sörből is különlegeset, akár saját termékeket, akár ritkább kisszériás kisüzemi / „kézműves” / kraft / craft söröket is jelentős arányban kínálnak.

A beválogatás többi szempontja pedig az alapvető Van Nálatok Terasz elvek mentén történik, amiket itt összegzek:

A válogatás szempontjai

HELYSZÍNEK

1516 BREWING COMPANY, 1. kerület

Bécs egyik legtöbb ajánlott sörözője, egyben főzdekocsmája és gasztropubja az 1516 Brewing Company. A legbelvárosibb 1. kerület egy hátsóbb-belsőbb utcasarkán szintén jelentős terasszal várnak, dísznövényekbe bújtatva. Nagyjából 70-80 fő tud leülni.

Helyben, a pincében főzött saját söreik kóstolhatóak főtermékként, melléjük persze minden másféle ital és vastag pubkaja étlap kínálkozik heti ajánlattal és speciális menükkel. Vannak például kreatív kolbászok, hamburgerek, szendvicsek és saláták. Többféle vegetáriánus és a heti ajánlatban akár vegán fogások is. Ételélmény nekem itt még hátra van.

A söráraik főleg a helyszínhez, egyszeriségükhöz és a hírükhöz nagyon barátiak. A személyes ízlésem az alaplagerüket és a tonkababos stoutjukat szívesen javasolja. Az IPAjuk és a Schnitt (nálunk vágottnak vagy rigónak hívott) sörük nekem nem a vonalam. A lehetőségek még tovább ágaznak, mert érdekes, szezonális főzetek is folyton sorakoznak a sörlapon. A kikérhető adagok 0,1, 0,2 és 0,4 literesek, illetve másfél literes monstrum nagy itkúaknak vagy közösségi rituáléhoz.

A kínálaton túl szerettem, hogy nagyon vidám, pörgős hely, ahol a személyzet nagyon él a vendégekkel. És olyan bombalányok jöttek sokszor, hogy csekkolgatni kellett, hogy nem a Hootersbe ültünk-e be véletlenül.

Az írásos kommunikációjuk is külön élmény, hülyéskednek, ahol csak tudnak és mégis komolyan veszik a komolyan veendőt. Köszi Alexnek, a magyar szakácsnak a csapatból a többszöri invitálást. Cserébe többszöri visszatértést tervezek.  

Utolsó látogatás: 2020 AUGUSZTUS

1516 Brewing Company cím: Schwarzenbergstraße 2
1010 Bécs

Honlap: https://www.1516brewingcompany.com/

Vissza a helyzínekhez >>>

SALM BRAU, 3. kerület

Az elengedhetetlen Belvedere kastély területéhez kapcsolódó Salm Bräu kertje is rögtön vonzó helyszín. Klasszikus közép-európai saját sörfajtákat kínálnak, és kóstolósor is kérhető. Az étkezőasztalokkal párhuzamosan vannak magasasztalok csak sörözésre. Rálátáni fényes-rezes sörtankokra a kertből is. Külön jópofa, hogy a kint és a bent határán olyan van egy kisebb jóval kocsmásabb hangulatú „sziget”, ahol a törzsvendégek élték a kocsmaéletet a körbevevő, étkező turisták között. Személyes szépséghiba lett, hogy a sörök nekem nem ízlettek, kivéve pont a vegyeset. De a képen nem azért vágok ilyen fejet. Akkor még nem kóstoltam őket, csak hülyéskedek.

Ezzel együtt a csehes-szlovákos, bajoros hangulatú sörházak kedvelői a közegben biztosan jól fogják érezni magukat a közegben, úgyhogy tegyék meg a maguk próbáját a főzetekkel. Ráadás, hogy saját ciderük is van már. A kaják ígéretesen néztek ki. A fővonal inkább húsos, bár az étlapban még nem mélyedtem el.

Utolsó látogatás: 2020 AUGUSZTUS

Salmbräu cím: Rennweg 8, 1030 Wien

Facebook oldal: https://www.facebook.com/salm.brewery/https://www.salmbraeu.com/

Vissza a helyzínekhez >>>

CRAFTMÜHLE BY ZIP’S, 4. kerület

#reklám #munkakapcsolat

Eredetileg a Craftmühle by zip’s volt az a hely, ami a leghosszabb etapomra Bécsbe szólított. 2020-ban 8 bécsi hónapomban folyamatos projektmunka- kapcsolattal kötődtem hozzájuk a söreiket adó miskolci zip’s brewhouse-on és anyacégén, a ZIP Techen keresztül. Bár a cikket nem szponzorálják, tisztességgel hangsúlyozom ezt a kapcsolatot, de ezt a helyszínt is igyekszem ugyanazzal a szemmel közelíteni, mint bármelyiket. Bár segítség, hogy mindnél jobban ismerem.

A Craftmühle by zip’s az elfogulatlanul is kedvenc kocsmanegyedemben, az elképesztően hangulatos Freihausviertelben található. Még bőven központi, de már nem turisták által dominált. Az utca (Mühlgasse) végén a tér, a Kühnplatz, állítom, az Édenkert egy itt felejtett darabja.

A „Mühle” mágnesesen vonzó nyári terasza eredetileg 60 férőhelyes, de a korona-korlátozások idején csak 48 fővel üzemel. Így is sok jóra jó. 2021-re egy fél arborétummá változott a kültér.

2020-as Craftmühle by zip’s terasz fotók:

A hely vezér-különlegessége, hogy a régi osztrák sörfőzdék általában klasszikus kínálatához képest itt főtermékként a progresszív, extravagáns kortárs kisüzemi sör szortiment váltakozik a miskolci zip’s brewhoustól (CIKK). A modernizált pilsenitől kezdve, extra valódi gyümölcssörökön és ritka fajtákon át a változatos stoutokig.

Megragadó és emlékezetes sörök próbálhatóak ki 0,3 és 0,5-ös kiszerelésben Egyszerre akár 8 sörcsapról és rendszeresek az üvegesek is. A kínálat nagyjából másfél hetente váltakozik. Egyetlen csábos kóstoló pohársora is van a helynek, amin még olyan, mint az üveg az Istenek a fejükre estek vígjátékban. Lehet rajta összeveszni, míg nem jön az erősítés.

2021-ben a kínálat kiegészült 4 bécsi Ottakringer csapolt sörrel. Tehát ha a Craftmühlébe mentek egyszerre tudtok helyit és hazai ritkaságokat kóstolni. A nyugati országrésznek Bécs akár könnyebben elérhető, mint Miskolc. És zip’s sörök alig pár helyen kaphatók Magyarországon is. A második legnagyobb zip’s sör választék BAZ megye után Bécsé. 

A sörök mellett főleg a környék népszerű osztrák borfajtái kaphatók, de a világfajták is közeli borvidékről származnak. Az egyéb italválasztékon is gyúrtak. Vannak a különleges spritzek és ritkább koktélok is

Ételfronton népszerűek a hamburgerek, a „spare ribs” (oldalas) és a vékony tésztás kenyérlángos-rokon, a német ajkúan Ofenfleck (angolosan Tarte Flambee) különböző feltétekkel (veggie is). A vegetáriánusok még jó eltelhetnek a halloumis vega hamburger. Vegán opciókat a zöldség tofu-curry és a kókusztejes chia puding teszik ki.

Az étlap időről időre megújul és szezonális ajánlatok is felbukkannak, például Oktoberfest menü. Bár a külső terasz is valóban kedélyes nagyszerű helyszín, a Craftmühle belülről is nagy szám a bombázó, fotogén rézszínű komlólámpákkal és az üvegekből kirakott Craftmühle felirattal.

2021-es fejlesztés a rendszeres élőzene a teraszon, egyedien főleg komolyzenei vonalról.

Utolsó látogatás: 2020 OKTÓBER

Craftmühle by zip’s cím: Mühlgasse 20, 1040, Bécs

Honlap: http://the-tap.bar

Vissza a helyszínekhez >>>

WIEDNER BRAU – 4. kerület

FIGYELEM: ÉPPEN FELÚJÍTÁS ALATT! VÁRHATÓ ÚJRANYITÁS 2021 NOVEMBER / DECEMBER

Addig álljon itt a 2020. júliusi beszámoló. Ehhez képest biztosan lesz változás a megjelenésben és a sörkínálatban is. Alkalom adtán frissítek.

A szintén a 4. kerületi Freihausviertel peremére eső klasszikusabb főzdekocsma hangulatos nagy kerttel üzemel. Látogatásunk júliusi vasárnapján csak azzal, a belső teret csak bejárhattuk és befotózhattuk.

Ők is főleg régiósan klasszikusabb söröket tolnak. A Märzen jól esett, de nem volt olyan zamatos, mint több másik példány a stílusban. Készülnek alkalmi – a fővonaluktól elütő – főzetekkel is. Éppen IPA volt a soros, amikor mi csak egy sörösök voltunk, így sajnos kimaradt. Abszolút szavazatos a hely a visszatérésre. A kertje is kellemes, kikapcsoló helyszín, és persze az éhesek is megkapják a magukét.

A tágas beltér itt is a hagyományos stílusú bajoros, csehes-szlovákos nagy sörházak hangulatához illik.

Utolsó látogatás: 2020. JÚLIUS

Wieden Bräu cím: Waaggasse 5, 1040 Wien

Wieden Bräu honlap: https://xn--wieden-bru-y5a.at/

Vissza a helyzínekhez >>>

BEAVER BREWING COMPANY, 5. KERÜLET

A Beaver Brewing Company azon ritkább bécsi kisüzemi sörőzők egyike, akik saját söreiket kínálják, de a klasszikus osztrák kedvencek helyett modern nagyvilági vonalon. Ezért különösen érdemes őket meglátogatni a helyi sörök és a kraftsörök szimultán vadászainak a 2 egységük valamelyikében. Ráadásul amerikainak aposztrofált gasztrokocsmaként is izmos versenyzők. Már csak abból is le tudtam mérni a felkészültségüket, hogy a sok húsos mellett a kötelező egy helyett vegán burgerből is háromfélét tartanak. A vegán opció a desszertre is kiterjed. Több ízlés találhatja meg a magáét masszív étlapjukon.

Az 5. kerületi Beaverről mutatom előbb a képeket. Kicsit kijjebb esik a kerületi kocsmaepicentrumtól, de a fenti okok miatt meghálálja a látogatást. Főleg nyáron a virágos, kellemes terasszal. Bár a 9. kerületi tesó kertje nekem még szimpatikusabb volt, ha errefelé jártok előbb, ne tartogassátok magatokat annak. A legjobb a „kettőt visz” módszere.

9 saját sörcsap (ritkább fajták is) mellett üvegből, dobozból pedig más osztrák és egyéb kisüzemi sörözők kínálata kérhető.

Kraft sörözőktől megszokott igényes közeg és kulturált közönség jár a Beaverrel. A szomszéd asztallal szóba is álltunk ültünk kicsit. Chiara és Claudio Milánóból és San Remoból származnak. 2 olyan olasz városból, amelyekbe már belekóstoltam. A pultos, Tani is jó fej, laza volt. Fontos ez, hogy a színvonal ne járjon szikársággal.

Bécshez képest jó árak, bent is jópofa, vicces díszlet, barátságos tér vár. A kóstolt söröket mind szerettem, már csak a kajapróba maradt hátra. Lejjebb a 9. kerületi Beavernél még több részletet felfedek.C

Utolsó látogatás: 2021 JÚNIUS

Cím: Schönbrunner Str. 98, 1050 Wien, Ausztria

Beaver Brewing Company honlap: https://www.beaverbrewing.at/

Vissza a helyszínekhez >>>

BIEROMETER (2), 5. kerület

A bécsi 5. kerület legkocsmásabb utcájának, a Margaretenstraßének a kiszélesedő részén, a Bierometer teraszán elsőre sokkal jobb a „térerő”, mint kimértebb, visszafogott beltérben. Amúgy sörözésre tényleg érdemes és nem csak névleges állomás, mert valóban sokféle sörük sorakozik, kisüzemi, helyi regionális és import is. Inkább üvegesben erősek. Sörözőben ritka osztrák márkáknak is megörültem a lapjukon.

Éttermi megállónak is használhatóak, az én bandám, a Kocsmablogos különítmény élt is ezzel az opcióval. Ahogy láttam, előtérben vannak a rántott cuccok, és a nagy burgonya kazalok.

2021-es fotók:

2020-as fotók:

Utolsó látogatás: 2020 JÚLIUS

Bierometer 2 cím: Margaretenpl. 9, 1050 Wien

Honlap: https://www.bierometer-2.at/

Vissza a helyszínekhez >>>

Beaver Brewing Company – 9. kerület

A Beaver Brewing Company kisüzemi sörfőzdének ezt a másik, 9. kerületi gasztrokocsmáját látogattam előbb, még 2020-ban. Már pont a szép, virágos nagy terasza nyugdíjas heteiben, szeptember végén.

Nem is csoda, hogy „Hódék” nagyon népszerűnek tűnnek. A városban ritkább kombináció, ha valakik saját söreiket nyomják helyben és mégis modern stílusokat kínálnak. Nekem is az egyik legkellemesebb meglepetést jelentették a bécsi kraftsör vonalon elsőre. Az amerikai stoutjuk egészen meggyőző kezdés volt.

Első alkalommal főleg angol és amerikai fajtákkal találkoztam, de nem csak a gyakoriakkal. Az IPA mellett volt English Pale Ale, sima Pale Ale és Brown Ale vagy amerikai búza is. Alsóerjesztésű típusból pedig Németországnak tisztelegtek. Söreiket szívesen dobják komlóvariálással vagy plusz összetevővel, de inkább csak egy picit, nem a divatos féktelenséggel.

Tényleg mindent hoznak, amit egy jó kisüzemi söröző gasztropubnak érdemes.

0,2-es és 0,4-es kiszereléseket árulnak, és bécsi szemmel inkább alsó-közép áron: 1,05-1,225 euro / deci. Van még 9-es vagy 6-os kóstolósoruk is. És a stoutjukból és a lagerükből kínálnak rendhagyó vágott sört is a lapon.

Üvegben saját söreik mellett más jó osztrák főzeteket is árultak, például a Next Leveltől, BrewAgetől. Itt már egzotikusabbakat is kiszúrtam, például a Two in a Rocket remek What is Love nevű Uhudler boros sörét. Ciderből pedig a Blac Stok osztrák márka dukál.

Az étlapjuk is szenzációs nagyon sokféle kajával.  Aki bármit eszik, az végtelenszer visszatérhet. Viszont még vegánul is réteges választék volt. Legalább háromféle húspótlóval volt vegán burger. Erre én is visszapályázom.

A környezet és a rendszer viszont ehhez mérten már pont éttermesebb. Foglalni hasznos, még hétfőn kora este is teltház volt, és csak sörözéssel már nem vagytok versenyképesek. Ők már túl nőtték a kocsmaszintent. A kiszolgálás és a környezet azonban barátságos. Visszafogottan, kicsit angol pubosan elegáns. Összesítve így is nagyon bejött. Nem mindenre jó, de amire, arra nagyon. Nagy találat, sokszori látogatásra szavatos és a sokféle programjukat is érdemes követni.

Utolsó látogatás: 2020 SZEPTEMBER

Cím: Liechtensteinstraße 69, 1090 Wien

Beaver Brewing Company honlap: https://www.beaverbrewing.at/

Vissza a helyszínekhez >>>

Segéd-térképek kocsmatúrázáshoz

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz és írjátok a keresőbe az érdekes kocsma nevét!

A cikkben szereplő bécsi teraszos / kertes különleges sörözők térképe

Van Nálatok terasz!!! rovat teljes bécsi térképe

Itt pedig a nagy Kocsmaturista térkép az eddigi szereplő bécsi kocsmákkal

Cikkajánló - Kapcsolodó témák

Ha más kocsmaféleség kategóriákban is érdekelnek titeket bécsi nagy teraszos, kertes helyek, akkor ide kattintsatok a teljes eddigi gyűjteményért:

Itt pedig Bécs kocsmaéletének átfogóbb bemutatóját találjátok:

Anglia eddig meglátogatott kisüzemi sörözőiről – craft beer barjairól is készült egy hasonló válogatás, de ott nem volt szempont a nagy terasz. Itt találjátok:

Köszönetnyilvánítás

Kiemelten köszönöm fő szakmai partneremnek a zip’s brewhouse-nak és a ZIP Technek, hogy a közös projektjeink folyományának hála ennyi időt tölthettem Bécsben. Így minden más külföldi célpontnál átfogóbb és rétegzettebb városbemutatók születhetnek.

Köszönöm másik régi partneremnek, utazókörömnek, az Experience Balkán Egyesületnek, hogy az ő felbújtásukra jöttem először egy hétre Bécsbe, mielőtt egy nagyszerű kulturális és kocsmatúrás hétvégét eltöltöttünk ott csapatostól.

Köszönöm Borznak, a régi bécsi kocsmák szenvedélyes hódolójának, hogy már a kezdetekhez felhívta a figyelmemet ezek külön világára, ami engem is gyorsan magával rántott.

Köszönöm Zsolt Sztr érdekes kocsmai és nem kocsmai tippjeit.

Köszönöm Beerpunknak az Instagramtól a közös kocsmatúrákat és az értékes idegenvezetéseket.

És mindenkinek, aki ajánlott és ezután ajánl jó bécsi helyeket. Én bizony teljesítem a küldetéseket! Nekem megéri ajánlani.

Környékbeli település bakancslista

Ajssztriában a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Salzburg
  2. Innsbruck
  3. Klagenfurt
  4. Linz
  5. Hallstatt
  6. Graz
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?