Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Léteznek még magyar romkocsmák?

Mennyire élnek még a visszhangos budapesti romkocsmák? Mi is pontosan az a romkocsma? Miben más, mint egy lomkocsma? Hol vannak még romkocsmák Budapesten, sőt a határon kívül? Mutatom, hol tartok a válaszokkal!

Témák

A Budapesti romkocsmák villámtörténete

A kettős fogadtatású romkocsma jelenség a 2000-es évek magyarországi kocsmavilágának leghangosabb és legmegosztóbb vívmányai között volt. A homályos fogalmú, újként tetszelgő intézményeket sokan ölelve üdvözölték, sokan pedig a további rom-lást láttak bennük. A vitatéma körülöttük még maguknál a romkocsmáknál is tovább virágzott. A fővárosunkból elhíresült kocsmajelenségnek 2020-ra a füstje sajnos már sokkal nagyobb, mint a lángja. Pedig egykor valóban nagy lángon égtek, de 

…ma már alig maradtak budapesti romkocsmák.

A főleg 7. kerületi, erzsébetvárosi romkocsmák a 2000-es évek eleji a világkrízissel félbeharapott főváros-belvárosi dzsentrifikáció purgatóriumban születtek. Az alkotókedv lecsapott.

Elhagyott romházakban újítószellemű fiatalok eredetileg átmeneti időre sokszínű, többfunkciós kreatív közösségi tereket hoztak létre. Természetesen a több funkció egyike, és egyúttal az összefoglaló névadó a kocsmaszerep lett. Ezek a kocsmák azonban megjelenésükben és szerepvállalásukban is újvilági mutánsok voltak. Főleg a hosszú előző évtizedek sivár kocsmamintáihoz képest.

A berendezés általában lomtalanításkorú vegyes bútorokból, vagy bútornak használt nem bútorokból állt (például lábas fürdőkád, kettévágott Trabant vagy egy kenu / kajak az udvaron). A díszlet ezt az irányt fokozta. A szedett-vedett tárgyakat gyakran nem csak kiállították, hanem akár installációkat rögtönöztek belőlük. Ezáltal a romkocsmák magukban is látványosságot, „kiállítás-kocsmát” is jelentettek. Az első generációs eredetiek érdekes, vonzó és sokaknak jól eső tereket alkottak. 

A Szimpla Kert, a budapesti romkocsmák Alfája

A leghíresebb, gyakran műfajteremtőnek is mondott Szimpla Kert az úti könyvi nevezetesség szintjére jutott és egész környék felfutása eredeztethető belőle. Szerepelt a Lonely Planet 50-es világ toplistáján is.

Bár a Szimpla Kert az egyike a leglátványosabb romkocsmáknak is, a legőrültebb és leggondosabb installációkkal, mégsem csak erre épít. Kezdetnek a részletek felett összeálló egész eleve egy mágikus közeget ad ki, ami rögtön magába szippant, és fejeteket kapkodva mentek előre meg körbe, de úgy, mintha kötélen mozgatnának. 

Viszont a kínálatában és a szolgáltatásaiban nem szimpla a Szimpla, nyitott zenei színpadi („Open Mic„) esteket kínál, élő koncerteket, rendszeres DJ-t. Gasztroszobája, külön boros bárpultja van, működött már benne helyi kraftsör kocsma is, de a sima bárpultok italkínálatában is lehet érdekességeket, helyi ritkaságokat találni. 

A nappalhoz is idomulva vasárnap reggelenként pedig háztáji piacot és emeleti reggeliző teremben brunchot rendeznek.

Utolsó látogatásom és fotók nagy része: 2019 JÚLIUS

Szimpla Kert Honlap: https://szimpla.hu/

Cím: Budapest, Kazinczy u. 14, 1075

A Szimpla kert máig működik az azóta új dzsentrifikációs hajtűkanyarral már másképp változó felfutott 7. kerületi Belső-Erzsébetvárosban, az egykori zsidónegyedben. Néhány túlélő társa még bírja vele, de a híres romkocsma generáció már javarészt kikopott.

Kimúlt budapesti romkocsmák emlékezete

Olyan koncentráltan Budapest főleg 7. és kevésbé 6. kerületi romkocsmákra emlékezünk mint:

 • a legendás Tűzraktér
 • a (vegyes emlékezetű) Mumus
 • a Kuplung:
 • Az Ellátó Kert, amitől külön Kocsmaturista cikk is búcsúzott:
 • az Anker’t: 
 • az első Instant, amiről szintén készült búcsúcikk a blogon:
 • A régi Gólya (az eddigi legkisebb budapesti romkocsma, kivételesen a 8. kerületből).

És olyan kevésbé emlegetett, de akár annál jobb példányok, egyesek már messze a bulinegyedtől:

 • Sufni
 • Tébolykert
 • Lokál
 • Iskola
 • Super 8
 • Gondozó Kert, majd újabb nevén Bujdosó Kert 
 • Garzonkert (erről egy csendes, havas kép 2016 januárból:)

És visszhangoznak még egyéb nevek, amikhez már én is későn érkeztem Budapestre (Tetthely, Szóda kert, stb.)

A felsorolt romkocsmák persze pont annyira különbözhettek is egymástól, mint amennyire hasonlítottak, de pont ez is volt bennük a jó. Nem véletlenül lett nagy hírük. Jogosan léteznek hozzájuk érvek és ellenérvek is, de tetejébe egyértelműen hatásosak voltak. Velük egy más keretben lehetett használt és híres vagy legalább másképp hírhedt a kocsma szó. És az még vitatottan is egyértelmű, hogy ez a keret jobb volt, mint az előző több évtizedé.

Ma meg már amúgy is kár vitázni. „A kutyák még tépik egymást, de a csontot már elvitte más” helyzet van. Az a pár romkocsma, ami megmaradt Budapesten, az már csak korszakos emléknek is maradjon a helyén! 

Még élő romkocsmák vagy hasonlók a budapesti bulinegyedben

(2020 szeptember szerint)

A Szimpla kerten kívül már tényleg nem sok fajtiszta példányról beszélhetünk.

Romok, de mégsem főleg kocsmák

 • Az új Instant-Fogas mix mára jóval inkább egy bulikomplexum lett.

Az eredeti Fogasház első évében még csendes délutáni könyvbemutatón jártam ott. Aztán kevesebb, mint 10 év alatt a főváros egyik leghíresebb, másoknak egyik leghírhedtebb buligócpontjává hízott a terület. Több külön apró egysége szerteágazó zenei kínálatával rendelkezik, a gépin túl élőzenével is. Több részlegének külön világa és bárja is van, illetve a nagy egész is több bárpulttal működik. Egyszer érdemes délután körbejárni az egészet a labirintusos pincével együtt, és részletekbe veszni, míg nem takarja ki a tömeg, mert itt is sok érdekes látványelem van a térben, és buli előtt az egész légköre klasszikusabban romkocsmás.

Instant-Fogas Komplexum cím:  Budapest, Akácfa u. 51, 1073

Weboldal: https://instant-fogas.com/hu/

FOTÓIM IDEJE: 2017 és 2018

 • A Doboz szintén inkább egy romklub, mintsem főprofilban romkocsma.

 • A Mazel Tov pedig rom-étterem. Teljesen jó hangulatú a maga nemében, de romkocsmának értékelve műfajidegenül elegáns.

Party Hostellel közös budapesti romkocsma

 • A Grandio Jungle Bar & Grill

Az ugyanilyen nevű Party Hostel belső udvara, ami tényleg eredeti és vad. Kreatív gasztrobárként is működik. Hozza az archetipikus romkocsma fílinget, de felrázva a partyhostel jelenség mellékhatásaival.

Korlátozó tényező, hogy a látszat ellenére gyakorlatilag itt is csak egy udvarról („botanikus kertről”) van szó. A hostel és a kert együtt lélegzik, és néha még jobban is összetartozik, mint azt egyes vendégek szeretnék. Ám a belső helyiségeket a WC-n kívül a kocsmavendégek viszont nem élvezhetik vagy csak akkor, ha egy hostelvendég hazaviszi őket. 🙂

Fotók: 2018 MÁJUS, utolsó látogatásom: 2019 JÚNIUS

Grandio Jungle Bar & Grill Facebook oldal: 

https://www.facebook.com/GrandioJungleGrillBar/

Cím: Budapest, Nagy Diófa u. 8, 1072

A cikk írásakor még a Retox Party Hostel is ebben a blokkban foglalt helyet.

A későbbi romkocsma nemzedék egyedei

Van egy második romkocsma generáció, akik már sikerrecpetre nyílhattak, és az utángyártás másképp-másképp, de érződik is rajtuk.  Érdekes, ezek pont mind a Klauzál utcában vannak a Doboz mellé.

 • Az Udvar-ROM és a Füge Udvar inkább diák-romkocsmáként futottak be. 

Megvan a kifogástalan romkocsma keretük, de a részletekben alapból kevesebb a hozzáadott pluszt találtam. A romkocsmákra jellemzőnél többnek hatott a feltűnő italreklám a térben, és mivel hálózathoz tartoznak, gyakrabban köszöntek vissza a kocsmahálózat szabványai is. Ha valaki olcsóbban akar romkocsmázni vagy előny mellé a sokféle kocsmasport, akkor ez lehet a helye.

Az UdvarROM nekem így is személyes kedves emlék, mert a felette lévő hostelben, az Unity Hostel by Udvarromban, rendszeresen laktam #hostelturista projektem keretében. Ekkor gyakorlatilag a az UdvarRom volt a szállás bárja, és a reggeli is itt zajlott. 

Az 1 és a 3. fotó Parragh Péter, sörcikkgyűjtő és kocsmajáró kolléga munkája 2020 szeptemberből. A 2. és 4. fotó saját emlék 2019-ből.
UdvarROM cím:  Budapest, Klauzál u. 21, 1072
 

Itt pedig egy Füge udvar jelenet 2016-ból, a bár körül:

Folytatva újra Parragh Péter, sörcikkgyűjtő és kocsmajáró kolléga fotóival 2020 szeptemberből a névadó fügefa részleteivel és már a sörtankokkal:

Füge Udvar cím:  Budapest, Klauzál u. 19., 1072
 
 
 • Az Extra Budapest pedig a puccosabb, kimértebb dizájn-romkocsmaverzió

Én is rácsodálkoztam először és szájtátva jártam körbe az új megközelítéséért, de végül nem maradt visszavonzó kedvencem. Az ízlésem szerint ez a mérvű komponáltság kevésbé hatásos a romkocsmákhoz.

Az Extra viszont nem is akar átlagos romkocsma lenni, tényleg Extra akart lenni, ezért máshova pozícionált például ebédmenüvel kínálásával és a bárt is jobban megnyomták az alap romkocsmáknál. Érdemes vele megismerkedni, mint szélső értékkel.

Az Extra képei még a nyitás idején, 2015-ben készültek.

Extra Budapest cím:  Budapest, Klauzál u. 15., 1072
 

Működő budapesti romkocsma rokonok a bulinegyeden kívül

 • Az új Gólya – 8. kerület: a szövevényes szövetkezet

Határesettel kezdem ezt a listát. Pedig az új Gólya (Presszó) több szempontból inkább a határtalanság esete. Messze túlmutat már a csak kocsmaságon. Ez egy egyedi szövetkezet, sőt én már társadalmi kísérletnek hívnám őket.

Kiemelten dicsérhető kezdeményezés, de az eredeti iratlan romkocsma érzést nem hozza, hiszen nem egy régi bérházban, hanem egy közösségi házban működik. De mivel esete nem egy folytatása nélküli romkocsma megszűnés, és az új formájában látogatható, mindenképpen akartam említeni, hogy mi lett belőle.

Romkocsmaként inkább csak tiszteletbeliként sorolom ide, de magában extra figyelemre méltó és sok mellett külön érdeme, hogy teljesen új területet von be az izgalmas budapesti kocsma és bulihelyszín (és egyéb) kínálatba az Orczy térnél.

Romkocsmaként inkább csak tiszteletbeliként sorolom ide, de magában extra figyelemre méltó és sok mellett külön érdeme, hogy teljesen új területet von be az izgalmas budapesti kocsma és bulihelyszín (és egyéb) kínálatba az Orczy térnél.

A fotók és a látogatások ideje: 2019 OKTÓBER ÉS DECEMBER

Gólya Presszó címBudapest, Orczy út 46-48, 1089

Honlap: http://golyapresszo.hu/

 • A Grund

A Grund hangulatos, sok funkciós helyszín és hiánypótló a menő Corvin negyed területén. Két nagy udvarral és belső térrel rendelkezik. Nehéz is pontosan megállapítani, hogy milyen épületben van, annyira „szétszórt”, de vannak egészen lakóházas vonásai isHa nappal egy kellemesen helyről dolgoznátok vagy hétvégén spontán egy jó környezetben buliznátok, egyszerre lehet megoldás. Közösségi iroda, bulihelyszín, gasztropub, játszótér, start up fészek, egyesületek egyesítője. Kocsmaszinten pedig kiterjedt itallap és borlap jellemzi.

A Grund cím: Budapest, Nagy Templom utca 30, 1082

Honlaphttps://agrund.hu/

A fotók ideje: 2018 MÁJUS

 • Az Élesztőház – A magyar kisüzemi sör rompalotája és más (de most szó szerint is)

Az Élesztőházat majdnem kihagytam, mert annyira a kisüzemi sörről szól a veleje, hogy meg is lehet feledkezni, hogy a keret pedig itt is romkocsma. Igaz, hogy a kisüzemi sörözőkre jellemző minimalizmussal komponálva, viszont az összetett tér cserébe annál többet kínál. 

32 csapolt magyar kisüzemi sört (közülük hetet elvitelre is), spirit bárrészleget válogatott 120 féle „menő röviditallal”. Külön gasztropultot. Külön romkávézót, ahol már nincs minimalizmus, és nagyon érdemes a mustára. Külön bor és tapas bárt. Szálláshelyet, vagyis hopstelt. Vasárnaponként pedig Pancs gasztroplaccot őstermelőkkel, közösségi főzéssel.

Az Élesztőháznak különlegessége, hogy romkocsma környezetben mást kínál főprofilként, mint általában. Így a  sörínyenceknek is jár a romkocsma érzés!

Extra érdekességei, hogy a ház korábban is romkocsma-féle volt Tündérgyár néven, és hogy ez az épület sem lakóház volt eredetileg, hanem üvegfuvóműhely. 

Élesztőház cím: Budapest, Tűzoltó u. 22, 1094

Facebook oldal: https://www.facebook.com/elesztohaz/

Fotók ideje: 2017 eleje és 2019 JÚLIUS

 •  A Pótkulcs – 6. kerület – Mini és nem szándékos

A 6. kerületben megbújó Pótkulcs borostyánban rejtőzködő kis épülete megint a romkocsma archetípus távolabbi rokona. Jelentősen kisebb, egy megboldogult „kulcsos ház” leszármazottja, ráadásul a belső díszlet sem annyira tolakodó. Valószínű sosem pályázott ilyen titulusra, csak utólag hajlamosak vagyunk besorozni a párhuzamai miatt. 2001-es alapítással még meg is előzte egy évvel az elhíresült nagy romkocsma-generációt. Romkocsmaként visszafogott példány, de önmagáért annál inkább megéri meglátogatni. Többek között népzenei eseményeket és filmvetítéseket is el lehet csípni. A sörcsapokon pedig a ritkább Kőbányait és Dreher Bakot legutóbb. Házias főtt ételekkel is vártak, a pulton pedig pogácsával. Sok kis plusz!

Meglepő fordulat: 2020-ban új beszálló jelent meg a budapesti romkocsma arénában, a Jenő BÁR Budapest. Nagyon kíváncsi vagyok rá. Amint tudom, kipróbálom!

A cikk kezdete óta bezárt / elköltözött / átalakult budapesti romkocsmák

Ez a cikk hosszan készült, „bruttó” több hétig. Az elején ellenőriztem a neten, amennyire tudtam, hogy minden felsorolt jól van, de sajnos már a cikk írása alatt is történtek bezárások. A következő bekezdések már átmozgatott emléksorok:

 • Retox Party Hostel

(2020. október 31-én búcsúztak)

Eleve hátizsákos hostelként kínálja magát. Intenzív élő színpadi élmény. A kategóriájában a legingerlőbb. Délután jellemzően főleg a szállóvendégek a kocsmavendégek. Így az ő életükbe csöppenünk bele.

2018-as írásomat idézem tömörítve:

Ez az a hely, ahol már délután fél ötkor láttam itt keménykedő ivós játékokat. Másik sarokban aláfestő talányos hosszú beszélgetéssel arról, hogy mit is kéne dolgozni. Itt a flip-flop papucs szinte népviselet. Egy 130 kilós srác rózsaszín baseball sapkát pörget az ujján. Egy lány köntösben jön le, egy 40-es nő pedig, mintha épp Tarantino film szerepválogatásra menne, Fentről lógnak a száradó ruhák, lenn meg szétosztják a pizzát, mint ha egy dél-olasz sikátorban lennénk. Neonnarancs ping-pong labda pattog az üveg nélküli ablakok mögött, benn parkolnak a biciklik és itt a gondolatok betűtípusa is graffiti. 

Fotók és utolsó látogatás: 2018 MÁJUS

Retox Party Hostel cím: Budapest, Ó u. 41, 1066

Facebook oldal: https://www.facebook.com/retoxpartyhostel/

 • A Dürer Kert – épp újranyitásban:

2021.06.17. frissítés: A Dürer Kert a régi, legendás helyéről költözni volt kénytelen. 2021.06.17-ei hétvégén nyitnak új címen, Budán, Duna-parton. A totál új közegről átélés után tudok mesélni. Nem tudhatom, mennyire illhet ebbe a gyűjteménybe, de megírom majd. Addig idézem, amit jelen időben írtam a korábbi Dürer Kertről:
 
A térképen is, és épületét és profiljának hangsúlyait nézve is talán a legmesszebb esik az eddig felsoroltaktól, de mégsem maradhat említés nélkül.  
 

A Városliget mellett egykori, fordulatos történelmű iskolaépület egy részében foglal helyet. Biztos megsértődne, ha elsősorban kocsmának hívnánk, hiszen egy nevezetes koncert és eseményhelyszínről van szó. 

kívül-belül élményajándék a látogatóinak. A belső tér egy része úgy hat, mint egy klasszikus romkocsma. A szabad tér pedig a romkocsmakertek érzetét adja. Leginkább ezért soroltam ide is.

Fotók 2017-ből és 2019-ből:

Dürer Kert ÚJ cím: Budapest, Vízpart utca 1., 1117

Facebook oldal: https://www.facebook.com/durermusic

Átmeneti végkövetkeztetés

Annak örülök mindennek a sok veszteségnek és elit-bóvli dícsőséghullásnak a tetejébe, hogy a műfaj valaha tapasztalt szerintem legjobb példánya, a Szimpla Kert még mindig virul.

És itt jön egy nagy fordulat, A romkocsmák a fővároson kívül tündökölnek tovább.

Magyarországi romkocsmák Budapesten kívül

Érdekesség, hogy Budapestről a romkocsma jelenség bejáratott divathullámként érte el Magyarország többi részét. Az utángyártás azonban több lett másolásnál. Hívhatjuk inspirációnak és irányzatnak, mert, amit létrehoztak azokban mindig volt valami kicsit vagy nagyon saját vagy eredeti. És eleve a különböző helyszínek és más adottságú épületek miatt is érdekesebb, változatosabb terek jöttek létre.

Talán nem is akadt olyan kihívója a budapesti romkocsmák közül a Szimpla kertnek, mint amilyen más városok versenyzőiből került volna ki:

Így olyan szuper helyek születtek országszerte, mint a

 • debreceni Roncsbár

a városközpontban, hatalmas, labirintusos, sokféle, régi villamossal és virágkarneváli emlékű díszletekkel a hátsó teremben. Végtelen látványosággal, érdekes részlettel és alkotói ötletességgel.

A Roncsbár ugyancsak híres koncerthelyszín. Zenei szerepvállalását szinte kódolta, hogy részben Tankcsapdás génekkel született.

A honlapjuk szerint italok közül a pálinkának a legelkötelezettebbek, de ezt élőben még pont nem szúrtam ki. Majd legközelebb bevizsgálom.

Fotók: 2017 január:

Roncsbár cím: Debrecen, Csapó u. 27, 4024

Facebook oldal: https://www.facebook.com/roncsbar/ 

 • A debreceni Hello Pub

A Hello Pub rövid történelme romkocsma szemszögből fordulatos. Korábban felváltva működött a kint és a bent szezon szerint. Én még külön éltem át a két részleget, ezért szerepel itt két galéria. 2020-ban már párhuzamosan is futottak. A romkocsma hangulat főleg az udvarban nem kérdés.

 

Kinti fotók: 2019 május:

 Odabenn már vegyesebb az összkép. Visszafogott, inkább elegánsforma székek és őrült dísztárgyak és falfelületeket állnak ellentétpárba. Ahogy az egykori parkoló előtte modern, látványos térré törzsfejlődött, úgy időközben a kezdetben valóban romos homlokzatot is tatarozták. Így a Hello Pub már félig-meddig dzsentrifikálódott romkocsma. Ettől még nem kérdés, hogy fel kell keresni debreceni tartózkodáskor. Azért pedig nyomatékosan is, mert az épület sorsával együtt a jövője bizonytalan.

Benti fotók: 2018 október:

Hello Pub cím: Debrecen, Dósa Nádor tér 3, 4024

Facebook oldal: https://www.facebook.com/hellopubdebrecen/

 • A miskolci Helynekem 

A miskolci szintén inkább klub és koncerthelyszín szellemű Helynekem célzott és eredményes profilja tetejében szintén látványos saját világ. A romkocsmás terek kedvelőinek érdemes csak önmagáért is meglátogatni a városban járva. A koncertek és bulik mellett a slam poetry és az irodalom a másik két főirányuk, de a Facebook oldalolukon egyéb kulturális kulcsszavak is felbukkanak. Az én péntek estémen a Szimpla Kerthez hasonlóan itt is filmvetítés zajlott az aktuális nagy tánc hátterében. Hogy ez videódiszkó volt-e, én szakbarbárul nem tudom.

Fotók: 2018: november

Helynekem cím: Miskolc, Széchenyi István út 30, 3530

Facebook oldal: https://www.facebook.com/helynekemmiskolc/

 • A pécsi Csinos Presszó

Hű a nevéhez, tényleg nagyon csinos! Az ország egyik leglátványosabb romkocsmája volt és maradt a szememben. Nagyon illik Pécs színes, élénk hangulatvilágába. Jó idő lévén a magában is ingercunamiként ható udvar dübörgött igazán, de szerencsémre körbe vezettek az éppen pihenő belső tereken. Kiugró élményt adó ízléses és elmés dekorelemeket szúrtam ki. Bár egyetemi év elején inkább tűnt diákkocsmának, a Csinos sokféle közönséget céloz még sok-sokfélébb programmal: például használt ruha vásár. 

Fotók: 2016 szeptember:

Csinos presszó cím: Pécs, Váradi Antal utca 8, 7621

Facebook oldal: https://www.facebook.com/csinospresszo

 • pécsi Cooltour Café:

Szintén az átlagon felül elegáns, inkább kávézós, otthonos hangulattal vár Pécs kocsma-főutcáján több szinten és zseniális, bűvös hátsó kerttel egy kültéri zongorával. Régi lomis bútorok és berendezés a meghatározó, de mégis komponáltabban, kevésbé szedett-vedett érzettel. Emelkedett hangulatú, visszavonzó hely. 

Fotók: 2017 július

Cooltour Café cím: Pécs, Király u. 26, 7621

Facebook oldal: https://www.facebook.com/CooltourCafePecs

 • A győri Fecske Presszó

Győrben megkocsmásították a Csillag és Fecske dalt és bár mindkettő inkább lomkocsma, a Fecskét mégis ideválogatom. A Duna nem óvárosi oldalán, Révfalu városrésznél, a Széchenyi István Egyetemnél található, de a központi Dunakapu tértől 10 percre se.

Azért került be a Fecske Presszó, mert egy külön 2 szintes régi épületet foglal el. Ez nincs ugyan romos állapotban, mégis elég ódon közeg, hozzátákolt érzetű terasszal. Kinn is, benn is megadja a romkocsmás életérzést.

Egy kis szigeten szabad ég alatti asztalok és székek találhatók, a háznál pedig két részletben fedett terasz darabkák. Ezek már előre megvillantja a romkocsmás kreatív virtust töményen, de kisebb adagban. 

Odabenn mindez extrém mértékben folytatódik. Plafonról denevér módban lógó döntetlen sakkparti és kártyavár mellett sok-sok minden más jutalmazza a figyelmet, ahogy a falakon, polcokon is: Maja, a méhecskétől a Maci kávéig. De több a Fecske, mint egy bazári tárgy börze: kreatív installációk és kombinációk. Kiemelten érdemes elmenni erre a kocsmakiállításra.

A környező egyre modernebb városrésznek egy pezsgő kontrasztja, vidám, harsány ellensúlya. Az italkínálatban a Fecske inkább stabilan alapszintű, de ide a térélmény miatt megyünk elsősorban, abból pedig a csúcs #nagyszerűérzés biztosított.

Fecske Presszó CímGyőr, Hédervári út 16, 9025

Facebook oldal: https://www.facebook.com/FecskePresszo

 • A nyíregyházi Móricz Kert:

Főleg kültérrel dominált minimális belső résszel. Ennek megfelelően viszont csak nyári szezonban van nyitva. Van itt kültéri és beltéri színpad, DJ pult, kajás részleg. A vonzó, összetett külvilága sokféle kis egységet, akár központi sörpadokat vagy elvonulós fiacakokat kínált. Az összehatásba diákkocsmásabb jelleg is érezhetően vegyült, többféle kocsmasporttal, hangsúlyosabb italreklámokkal. Az átlag feletti borválasztékukra hangsúlyosan büszkék. 

Fotók: 2019 május

Móricz Kert cím: Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 24, 4400

Honlap: http://moriczkert.hu/

 • a soproni Gázfröccs

A mennyezetről komplett nappali lóg le. Archetipikus romkocsma sok mutatós díszítő elemmel, retróplakátakkal. Sajnos az udvarát pont még nem láttam, de nagyon kíváncsi vagyok. Jó volt vele szembesülni, hogy megyeszékhelyen kívül is jó a fogadtatása a romkocsmának és sokféle ember vevő rá. Az idősebb közönség egy részének kifejezetten művészvilágos kisugárzása volt, de nem nyomoztam. Plusz pont a romos megjelenéshez kontrasztosan igényes volt a WC-je is.

Fotók: 2020 június:

Gázfröccs cím: Sopron, Deák tér 28, 9400

Honlap: http://www.gazfroccs.com/

 • az esztergomi Kaleidoszkóp Ház (és Barlang)

Szintén nem megyeszékhelyen, de ugyancsak népszerű úti cél városban talált helyet magának a kreativitás és a művészetpártolás egy elhagyott régi házban.  Ez a romkocsma, művészbisztró és komplett kulturális központ funkción túl egy hostel is. A legnagyobb ráadás viszont, hogy egy történelmi óvóhely-barlang is tartozik hozzá, ahol rendszeresen színi előadásokat tartanak. Szintén nagyon feltöltő környezet. Igazi ínyenc zarándokcélpontja az országunknak!

Fotók: 2018 december:

Kaleidoszkóp Ház cím: Esztergom, Pázmány Péter u. 7, 2500

Facebook oldal: https://www.facebook.com/kaleidoszkophaz

 • A tatai Monoszkóp Kultúrbisztró és Művészeti Galéria

Országosan is a leghatásosabb romkocsmák közé sorolom a tatai Monoszkóp légkörét. Még így is, hogy hiányoznak a régi hinták a pulttól. Tele a szükséges nosztalgikus tárgyakkal, dekorációval és kombinációkkal nagy termekben, vagy zeg-zugokban. Utaztassátok a figyelmeteket! Az amúgy is országszám város, Tata még kocsmatémában is egy ilyen impulzív közösségi tértől lesz még összetettebb.

A Monoszkópot kint is-bent is érdemes kipróbálni, mindenütt nagyot ütő tér.

Monoszkóp Kultúrbisztró cím: Tata, Ady Endre u. 61, 2890

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Monoszkop/

Ha tudtok még több magyarországi romkocsmát vagy -féleséget, kérlek titeket, szóljatok! Szívesen megyek még!

Kiemelt további célpontjaim:

 • Veszprémben a Felönt a garatra – Romkocsma a Fricska malmában.
 • A szombathelyi Spricc rom- és lakácskocsma
 • és a hajdúszoboszlói Sunny Corner Terasz és Bár.

A látogatásukig mutatom melléjük, hogy mai országhatárainkon túl milyen rokon-remekeket találtam:

Romkocsmák az országhatárainkon túl

Itt is csak az eddigi személyes látogatásaimat listázom és remélem, még folytatódik a jövőben újra szabad határok és új találatok mellett…

 • A kolozsvári Insomnia (azóta átalakult):

Szuper hangulatos, mutatós ős-romkocsma típus volt. Itt is annyira otthon éreztem magamat, csak másképp, mint a Heltai FolkCenterben. Nagyon előre ajánlottam a kolozsvári éjszakában. Még létezik, azonban megszelídült, ez a két kép már csak emlék: 

A következő friss fotókat pedig az Insomniától kaptuk. Részben sajnos, hogy a klasszikus romkocsma stílustól eltávolodtak, de a kreatív, látványos tértől úgy tűnik nem. Az eredmény így vonzó, csak másképp. Sajnálom, hogy nem úgy jöhetett létre egy ilyen új tér, hogy mellette a régi is megmaradhatott. Ettől függetlenül nyitottan és kíváncsian látogatom meg az újat, aminek a neve Café, a profilja a ház asszonya, Tünde szerint bisztró, de nekünk is biztatóan nyitva vár naponta éjfélig. 🙂

Insomnia cím: Strada Universității 2, Cluj-Napoca 400091, Románia

Facebook oldal: https://www.facebook.com/insomniacafecluj

 • A kolozsvári Shto:

Ez egy fiatalos diákkocsma változat volt, sok színes falfestménnyel és az emblematikus cápás födémtartókkal. College bar-ként is kínálta magát. A belső részhez 2018-ban nem fértem hozzá, pedig a Facebook oldal szerint az is nagyon turbó! Annyiban kivételes a listában, hogy tudtommal ez nem magyar tulajdonú, üzemeltetésű, de attól ugyanúgy érdemes látogatásra. És mivel nagyon közel van az Insomniához a műfajrajongóknak szívesen ideválogattam

Shto cím: Strada Memorandumului 6, Cluj-Napoca 400500, Románia

Facebook oldal: https://www.facebook.com/shto.bar.mishto/

Kolozsvári romkocsma-látogatások és fotók ideje: 2018 JÚNIUS

Nagyvárad pedig főleg a méretéhez képest különösen magyar romkocsma paradicsom volt, rögtön négy példánnyal:

 • Moszkva, Nagyvárad

2021.06.17 frissítés: a Moszkva épp költözik! Amint van infóm az új helyszínről, mondom és mutatom. Addig emléknek az előző változat sorai:

A Moszkva az egyik legismertebb és legtöbb említett, ajánlott határon túli kocsmaféleségünk. Egy komplett magyar háznak is mondható Nagyváradon. Kulturális funkciókat ellát, élő zenét, koncerteket és bulit kínál. Hatalmas tombolás és óriási hangulat volt magyar zenékre. Felszabadult, kiemelten szimpatikus hely volt, látványos falfestményekkel és meglepő dekorelemekkel, labirintusosan sok teremmel, belső terasszal, külső erkéllyel, stb. Nagyon ajánlom a meglátogatását.

Moszkva cím: Strada Moscovei 8, Oradea 400001, Románia

Facebook oldal: https://www.facebook.com/MoszkvaCafe

 • Lokál, Nagyvárad

Egy kisebb belvárosi lomkocsma, egy így is gyönyörű épület udvarának hátsó csücskében. Egy nagyon laza figura, Nyugi vezeti. Vidám hangulatú, ingergazdag, jó megjelenésű, otthonos hely. Törzsvendégeket akár házi buli jelleggel koncentrált, máskor világra szólóan kínált népzenét az asztalotoknál. Kisüzemi sörök, közvetlenség, egyszerre emelkedett és underground hangulat várt. Ritka vegyület! Ínyencség! Százszor is visszamennék és még többször ajánlom!

Lokál cím: Strada Aurel Lazăr 1, Oradea 410043, Románia

Facebook oldal: https://www.facebook.com/lokal.oradea/

 • Bodega, Nagyvárad

A Bodega volt első blikkre a legfiatalabb közönségű nagyváradi romkocsma a négy közül. A fő bárterem olyan volt, mint egy hangár, mögötte egy nagyobb udvari terasszal. A belső terek, amiket látogatásomkor jobbára zárva tartottak, már klasszikusabb romkocsma közeget idéztek, látványosat és barátságosabbat. Én hűháza futkoztam a termek között, mindenhol megrázott valami vizuálisan. Szintén nagyon ajánlom körbejárni.

Bodega cím: Strada Arany János 7, Oradea, Románia

Facebook oldal: https://www.facebook.com/BodegaOradea/

 • Gekko Pub, Nagyvárad

Ez egy menősítettebb, megkomponáltabb példány a többinél, kimértebb tematikus dizájnnal. De szerintem nagyon jól sikerült ebben a stílusban. Látogatásom környékén újították fel, és az eredmény megosztotta a híveit. Én bírtam az ötletes, egyedi dekorációt. Például a filmes gyilkosok bűntárgyait a falon. Vagy hogy Peter Griffinnek és Eric Cartmannek saját hollywoodi csillaga van. Ezzel együtt közvetlen hely volt, ahol a törzsvendég segített fával befűteni a pultosnak és ahol kutyaszerelmek születnek a padlón. Szívesen tovább ajánlom. Azóta láttam a Google Mapsen, hogy társneve Banya Klub. Ha megfejtettem / megtudtam ezt a viszonyt, el is mesélem.

Gekko Pub cím: Str. Tudor Vladimirescu 40, Oradea 410203, Románia

Facebook oldal: https://www.facebook.com/GekkoBanya/?rf=177863695602436

Nagyváradi kocsmalátogatások és fotók ideje: 2019 JANUÁR

Erdélyből még egy fontos romkocsma híre elért, méghozzá Székelyföldről, Sepsiszentgyörggyről, ez a budapesti Szimpla kert határon túli tesója: a Szimpla Szepsiszentgyörgy. Amint élményt szerzek, többet mutatok róla!

(A honlapja / FB oldala legyen rálinkelve a nevére.)

Belgrád is egy tartalékos romkocsma rokon lehet?

A szigorúan vett magyar romkocsma gyűjteménybe már nem illik bele, de Belgrád volt még az a város, ahol két egészen romkocsma-kompatibilis helyet is sikerült felfedeznem. 

Az egyik a KC Grad nevű kulturális központ, a másik pedig a Blaznavac Kafe-Bar nevű kicsi extra látványos dizájn romkocsma / -kávézó / -bisztró. Nem hiszem, hogy szánt szándékos a hasonlóság. Inkább külön úton járva hajaznak a romkocsmákra (úgy hogy közben egymásra cseppet sem). Később kikeresem és beszúrom ide a képeiket. Addig is nyomatékosan ajánlom mindkettőt. És közben a neten nyomozva még további rokonok is lehetnek a városban, amiket célul tűztem legközelebbre.

Pontatlan romkocsma beazonosítások

Ez a lista sokatokban hagyhat hátra hiányérzetet, és én is rá tudnék még dobni sok-sok – akár még kétszer ennyi – kocsmafélét, ami sokban hasonlít a felsoroltakhoz, de mégse tegyük!

Nem minden romkocsma, ami lomos! Több vendéglátóhelyet hívnak romkocsmának akár a vendégek, akár üzemeltetők, mint amennyit valóban indokolt. Ha valaki egy sima üzlethelyiséget, egy felújított családi házat, egy régi bodegát, egy pincekocsmát lomokkal rendezett be, az lehet szuper, a fentiekkel simán versenyképes hely, csak nem rom! Hívjuk rokonnéven, lomkocsmának!

Szerencsére a romkocsma kategória csak egy típus, nem pedig egy liga, amibe kvalifikálni kéne vagy lehet. Ha nincs meg az adottság, nincs meg a besorolás! Ez nem hátrány, csak más kocsmatípusról van szó. Szerintem így kerek!

Ugyanez igaz a kertekre is. Egy épület nélküli kert egy foghíjtelken, az szintén nem romkocsma. Stílusával attól még hasonló élményt nyújthat.

Végeredményképp nem a kategória számít, hanem a hatás! Ez a válogatás azonban csak romkocsmákat listáz. Ezek közül is egy-kettő határeset, például, mert nem elég romos a ház. És persze olyan is van, hogy valaki nem akarná, hogy romkocsmának hívjuk, mégis besoroljuk annak is, hogy mert akaratlanul beleillik a típusba. Nem kell ezt nagyon komolyan venni.

Majd a „lomkocsmákról” is szívesen készítek egyszer egy hasonló gyűjteményt, mert szintén nagyon érdemesek rá.

Romkocsma pro- és kontra

A romkocsmák ritkán hagyják közömbösen az embereket. Általában valaki vagy nagyon szereti őket vagy nagyon nem.

Van, akinek ez egyszerűen nem komfortos környezet. Kényelmetlenek neki a székek vagy egyszerűen nem szimpatikus neki egy életre kelt bolhapiacon időzni. 

Valaki más rajong érte, vonzza a művészszemélyek egy részét, az ő eseményeiket, bátorírtja az elvontabb gondolatokat és a kreativitást. 

A romkocsmák egyedi élményt adnak, másik oldalakról meg egyedi kompromisszumokkal járnak. Ez nem wellness, nem a kényelemről szólnak. Cserébe folyamatosan ingerelnek, felborzolnak, ébren tartanak. Nem kötelező programok, de aki nyitott rájuk, akár extra jól érezheti magát bennünk, és rájuk is lehet kapni. Én is úgy szeretem őket, mint a kocsmavilág egy különleges szeletét. Nagyon jó hogy lettek, és maradjanak is még! Nem kívánnám, hogy csak ezek legyenek, csak lehessen őket is sokáig választani, ha kedvünk van hozzájuk!

Természetesen léteznek jelenségek, amiket már nem lehet a romkocsmaság számlájára írni, például az igénytelen WC-t semmiképp.

Drágák-e a romkocsmák?

A romkocsmák valóban drágábbak és szerintem drágábbnak is jó maradniuk, mint a múlt század kocsmaörökségeinek alap- vagy középszintje. A romos-lomos megjelenés és az olcsó árak együtt veszélyes kombináció is lennének ahhoz, hogy óhatatlanul más közönséget vonzzanak, ami aztán le is dominálná őket. Az ár mindig szűr és ennek talán így is jó maradnia. Ugyanakkor a romkocsmák jellemzően nem drágábbak környékük gyakran sokkal unalmasabb és jellegtelenebb új generációs sima kocsmáinál.

A romkocsmák és a kocsmaturizmus legalja

Gyakori vád a romkocsmákkal szemben, hogy azok vonzzák a kocsmaturizmus legalját, a legénybúcsú turistákat, az olcsó pia turistákat. Nem kellene ehhez romkocsma. Nekik az alacsony árak és a sok kocsma, meg a buli lehetőség magában is elég lenne. A hozzáadott értéket nagy részük fel sem fogja. 

Az érdekes és a látványos kocsmák azonba más közönségre is könnyen találnak. A romkocsmáknak közvetett szerepük van felfutó kocsmanegyedekben, a kocsmaszám megnövekedésében körülöttük és így az olcsó alkoholturizmus kibontakozásában is. Közvetlenül és blokkosítva nézve viszont inkább bűnbakok a hátukon felkapaszkodó általános bulinegyesedesedés miatt. Ez egy összetett jelenség! Persze színtiszta kivételek, ellenpéldák is vannak, hiszen egy romkocsma is ugyanúgy lehet a mennyiségi, olcsó alkoholturizmus képviselője. De ez már nem romkocsmaság vagy nem romkocsmaság kérdése. 

Otthon, a romkocsmák földjén?

Nem állíthatom biztosra, hogy Magyarországtól jelentősen távolabb nincsenek romkocsmák, de az eddigi területeken 5 évnyi nagyot merítés során jól elbuktak. 

(Moszkvából közben épp-e bekezdés írásának napján kezdett követni egy egész hasonlónak tűnő példány az Instagramon)

Lomkocsmát viszonylag sokfelé találtam Bécstől Berlinen át Dániáig, Zágrábtól Olaszországig. Romkocsmákat személyesen főleg Magyarországon és környékén láttam nőni. Ezekkel talán tényleg tudunk valami sajátosat mutatni Európa sok más területének.

Az új magyar kocsmáros tudatba talán ösztönszerűen beégett, hogy egy hasonló helyszínnel így jó bánni. Amikor látom, hogy a romházban székelő osztrák Heuriger borozók nem lehetőségként élnek ezekkel az adottságokkal, hanem megpróbálják tip-topként a lehető legjobban felfelé kerekíteni, akkor mosolygok, hogy talán van valamink, ami nem feltétlenül magától adódó. Az újabb dzsentrifikáció ugyan sokat romkocsmát söpört el, de én bízom benne, hogy amíg vannak romházak, addig magyar romkocsmák is lesznek.

PANASZMEGELŐZŐ

Külön térképen a cikk romkocsmái

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Itt pedig az összesített Kocsmaturista térkép

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Más budapesti nagy gyűjtemények

Esélyesen ezek is érdekes lehetnek, nézzetek beléjük:
 
Ha bármelyikőtök szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“Léteznek még magyar romkocsmák?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?