Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kecskemét ezért-azért legjobb retró kocsmái

(szubjetív válogatás szedetlen szempontok alapján)

Kecskemét hiába nem tartozik már a legeslegnagyobb magyar városainkhoz, a top 5-ön túl is átlagos feletti  kocsmaváltozatosságot nyújt. Bár fiatalos kocsmái is bőven vannak, külön büszke lehet a retró kocsmáinak pozitív élményvilágra. Ezekből listázom az eddigi kedvenceket.

Pozitív előszó Kecskemét retró kocsmáihoz

A magyarországi retró-kocsmajárás különösen kétesélyes dolog. Gyakran lehet lehangoló „szomorú” kocsmákba ütközni. Könnyen találkozhatunk kiábrándítóan lepukkant állapotokkal és elrettentő közjátékokkal. Ám Kecskeméten több jó hangulatú, vidám retró kocsmát is találtunk, amiket ennek az eltűnő félben lévő fajta kedvelőinek érdemes sorra látogatnia. 

Több kecskeméti retró kocsma nem is volt fenn a térképen, pedig közöttük is érdekes, karakán célpontok bújnak.

Minden, amiről innentől írok, a második koronavírus lezárás előtt volt igaz. Hogy mi marad belőle a koronavírus utáni világban, az majd kiderül. Nagyon szorítok a megismert kedves kocsmák fennmaradásáért.

A válogatás szempontjai

A most kezdődő lista mindig részeredményt tükröz. Kész akkor lehet, ha az összes kecskeméti kocsmában jártam már, és mindből tudok válogatni. Az összes bemutató személyes élményeken alapszik. Új élmények esetén bővítem a listát. A szereplő helyek újra látogatásakor a beszámolójuk és fotóik száma is gyarapodhat, új szempontok jöhetnek a régiek mellé.

  • A sorrend nem ranglista, az első látogatás sorrendjében visszafelé listázom a helyeket. 
  • Az, hogy legjobbak a hatásukra, élményfaktorjukra vonatkozik, nem feltétlen a minőségükre. A többség ettől még vállalható színvonalú, és nem azért került ide jóként, mert annyira extrém vagy groteszk lenne.
  • Mind retróság, mind a kocsmaság különböző mértékben jellemző a felsoroltakra. Valamelyik hely 70-es éveket idézi, valamelyik a 90-es évek végét, 2000-es évek elejét. Ugyanígy igaz, hogy bár a legtöbbjük főleg kocsma, néhány kivételes példány nemcsak vagy nem főleg kocsma.  

Itt indul a lista

„?” (KÉRDŐJEL) – Misztikus nevű rejtett garázskocsma

Hangsúlyozhatnám, hogy tényleg egy kérdőjel a neve a kocsmának, de én sem vagyok teljesen biztos benne. Így hivatkoztak rá nekünk az ajánlói, és kétségtelenül ez az egyetlen karakter ékeskedik bármilyen hosszabb kocsmacímzés helyén. Ha így van, akkor az egész 2015 óta zajló folytatásom kocsmatúra egyik legeredetibb nevével volt dolgunk.

Ami biztos, hogy egy eldugott rejtett kincs garázskocsma, amit ha nem ajánlanak a Koronában, akkor talán sosem fedezünk fel maguktól. Térképen természetesen nem szerepelt.

Pedig helyben ismerik, szeretik, belakják. Amennyit csak ki lehet hozni egy garázsnyi területből retró kocsma formában, azt kihozták belőle, pár sörpaddal megtoldva az előterében.

Bent is érdekes: Akadt a területen 3D-s kacsintós lány fotó, több szerencsepatkó, arany-boxkesztyű a kocsmaharanghoz kötve, sör mellé szervírozott légycsapó, dedikált főnöki szék és Isten tudja mire-kire váró tojástartós tojások, stb.. A vendégek beszélgetősek voltak és hosszabb maradás esetén a kocsma maga is biztosan még beszédesebb, de elsőre épp csak be és ki futni tudtam egy italra. A kínálat itt is alapszintű volt: többség fröccsözött, csapon Arany Ászokot mértek, de üvegben pl. Borsodi is jutott volna, ropi-csoki szintű harapnivalókkal kísérve.

Összesítve különös kuriózumként maradt meg a hatása, szívesen visszatérek. Retró kocsmák szimpatizánsai kutassátok fel, ha elég közel vagytok!

Látogatásom és fotók ideje: 2020 OKTÓBER

Cím: Lándzsa utca 2, Kecskemét, 6000 (lehet, hogy ez is része a névnek)

KORONA SÖRÖZŐ - Féltitkos törzsvendég királyság

A Korona is ismeretlen szeglet volt a Google Maps számára, de kiemelten éltette helyi kocsmajáró idegenvezetőnk, Zoli és elvezetett minket hozzá.

Szimpatikus eldugott kis kocsma előtte mini térre nyíló terasszal, bár elsőre nem volt (még?) annyira különös, mint a híre. Folyosó alakú belvilág, javában ízléses retró berendezés, sok famunka, barátságos sárga falak. Márványos asztalokhoz ellentmondásos irodai székek. Aranyos pultos Éva néni. Retro kávés pohár, Borsodi sör csapon. Több idelistázottnál változatosabb, minőségibb italok. Bejáratos, akár sokat mondó vendégek. Például egy szobafestő, aki inkább szóba’ festő volt, annyira jól beszélt.

Aktív közösségi kocsmaélményből is kijutott a többieknek, bicikli belsőt cseréltek egy segítségért befutó, épp nem praktizáló vendégnek. 

Azt nem tudtuk meg biztosra, hogy a Korona cégér csak a rossz renomé elől bujkált a járvány idején vagy örökre leszerelt, mert jó kocsmának nem kell. A Kecskemét hunyadivárosi kocsmatúrát mindenképpen Koronázzátok meg itt is!

Cím: Czollner köz 44, Kecskemét, 6000

Látogatásom és fotók ideje: 2020 OKTÓBER

SZÍVÓS KOCSMA - a retró kocsmák és a lomkocsmák ütős mixe

Micsoda név, micsoda kocsma! Egy hely, ahol a retró kiskocsma báj és lomkocsmás látványélmény találkozik. Sokat hallottam már a Szívós kocsmáról, de nem tudtam, mit sejtsek a név mögött. Na de nem volt szívás meglátogatni!

Egy nagyon vidám, sok tíz éves régi kocsma Hunyadiváros városrészben. Kecskemét legöregebb kocsmájának is mondták. Kiderült, hogy az alapítók családnevét örökölte, kiknek egyszerre szelíd és szigorú tekintete fekete-fehér képről őrzi a pulttal szemben a tér jövő-menő belakóit és eseményeit.
 
Nem a trendkövető lomkocsma típus, inkább egy ószeres nedves álma. Nagyon sok érdekes tárgy kocsmakiállításként köti le az első látogatót. Másik oldalról egy örök klubtag otthonoságával itt mozgó és elkényelmesedő törzsvendégek megmutatják, hogy rendszeres látogatásra is szavatos.
 
Rex asztal, darts, külön terem, hátsó kis terasz, cintányéros bortartály, sok poén. Csapolt Borsodi, kaparós sorsjegyek, egy kisbolt-utánérzésű rágcsás-édességes polc. Trónján eltökélt tulajdonos, aki napra pontosan rávágja, hogy mikor vette át az üzemeltetést. Birodalmának titkait büszkén tárja fel. Amikor az új TV-t hevesen fellibbentette a régi TV mögül, egy pohár lett a show áldozata. De erre is csak köszönettel emlékszem. Jó volt itt. A vendégek is nagyon jófejek voltak velem, sörük mellé öntötték a városi legendákat és az újabb tippeket. De maradni ugyanolyan jó tipp lehet, mint tovább menni.

Szívós kocsma cím: Kecskemét, Szolnoki út, 6000

A látogatásom és a fotók ideje: 2020 OKTÓBER

GOMBA SÖRÖZŐ - Mesebeli erdő közepén a városban

A kecskeméti Gomba olyan, mintha egy mesekönyv egy lapjába sétálnánk bele. Egy elvarázsolt kis kunyhó egy zöld tér közepén, körülvéve harsányan fiatalos pirosra festett díszítőelemekkel: biciklivel, létrával, stb.

A megszokott retro kiskocsmák kínálatán túl Orgoványi söröket árulnak műanyagpalackban (világos, vörös, barna), a 90-es éves kis sörfőzde kínálatának élményével. Egyéb sörkínálatuk főleg a Soproni cég üvegeseire terjedt ki.

A Gomba főleg kívül a nagy szám, de belül is vannak jópofa dolgai, pl. az egyik felöltöztetett bárszék. 

Megbújt még a sarokban egy kis polcon egy kupac könyv és egy Monopoly társasjáték is. Felbukkant itt-ott egy-két kötelező kis gomba, a bárpult felett pedig egy kevésbé kézenfekvő rózsaszín flamingó lógott alá.

A háziak is nagyon kedvesek és további tippekkel láttak el bennünket. A vendégkör is pozitív volt elsőre. Szóval megéri a kecskeméti belvárosból kijjebb menni és gombászni egyet!

Ráadásul a Szívós kocsma és a Gomba Söröző szembeszomszédok, így egy gombakalap alatt meglátogathatóak. 

Gomba Söröző cím: Kecskemét, Kandó Kálmán utca, 6000

A látogatásom és a fotók ideje: 2020 OKTÓBER

DELICATESSE ESZPRESSZÓ – a létező Presszó

Ez már egy belvárosi, sőt főtéri hely, ami elég retró, de kevésbé kocsma. Az átlagosnál jóval jobban besorolható a ma szinte élő példátlanul maradt presszó alapvető fogalomkeretei közé. A cukrászda, a kávéház és a színvonalas kocsma keveréke pár évtizedes, de szinten tartott stílusban. Valamennyire még a hagyományos olasz bárok utánérzését is megadja. Nagyon adhatná magát, hogy több ilyen kombó legyen a mai Magyarországon, de mivel még sincs, ez ritka kincs. 

Megéri tehát az amőba alakú főtér ezen sarkát feltárni egy vendéglátó-kuriózumért. A  Delicatesse nagyjából 50 éve húzza itt. Már az Eszpresszó felirat időutazást ígér a hetvenes évek neonbetűivel kanyarintva.

Többféle élményteret kínál:

  • benn egészen terebélyes, kávéházas vendégteret,
  • teraszt a főtérre
  • és külön teraszt az átjáróban.

Szépen összepattan az összehangulat. A falak lokálpatriótán Kecskemét régi képeit sorozzák körben, de egy külön színházi ficakot is találni, a szépséges kecskeméti színház képe köré gyűjtött fellépők fotóival és emléktáblákkal.

60 Ft-os darabáron kínálták a ház pogácsáját 2018-ban, de az innét csak induló kínálat többféle klasszikus cukrászsüteménybe torkollik. A sörök hiába nem voltak elsőre túl érdekesek, a gyakori barna Krušovice mellé kísérőnek egy különösen jól eső teret ittam.  Ugyanakkor az alkoholos italokból ők láthatóan (olvashatóan) inkább a koktélokra esküdtek fel. A 90-es évek balatoni trópusait idézően van mindenféle kis színes pamacs és rudacska, ami egyformán jól mutat fagyiban és koktélban.

Továbbá a végtelen hosszú világító szívószálak is játékos faktor lehet az élmény-opportunistáknak. (Nem mernék esküdni, hogy környezetbarátian bomlanak, de nem kérdeztem.)

Aki pedig nem alkoholra pályázik, itt sokféleképpen építik-szépítik a kávét is, és minden bizonnyal az ablak sem vezethet félre olyan régen, mint ahogy a felirat vélhetően rákerült: lennie kell friss narancsból narancslének.

Delicatesse Eszpresszó cím: Kecskemét, Kossuth tér 6-7, 6000

Facebook oldal: https://www.facebook.com/eszpresszo.delicatesse/

TRAPÉZ- jobb ma egy kocsma, mint tegnap egy nadrág

A Trapéz Presszóba véletlen felfedezéssel tértem be először (2018), és idegenvezetéssel vissza (2020). Már kívülről felhívja magára a figyelmet.

Benn sötétebb, barna kocsmás hangulat, otthonos tér fogad. Szemnek jól eső ízléses, harmonikus, egységes összhatás. Jól kocsmás, nem lepukkant. Az ál-álmennyezet deszkából különösen látványos. Vannak kényelmes, elsüppedős fotelek, falon néhány retró plakát: Eiffel torony, Gösser sörfőzde reklám. Csócsó és darts….mit darts….modern darts és igazán jól alakú zenegép. 

Az első két (2020-as fotó) Kovács Patriktól származik a Kocsmablogtól:

2018-ban kiegyensúlyozott jövés-menés tartotta eseménydúsan a teret. Néhányan csak beléptek egy italra emberi benzinkútazni. Eléggé hasonló karakterek. Volt, hogy úgy éreztem, hogy ugyanaz az ember jött be 10 másodperccel önmaga után, csak átöltözve, hogy ne neki rójanak fel két rövidet, hanem egy új vendégnek egy másikat. Más meg annál ráérősebben időzve olvasott újságot egy üveg sörrel. 

Én kétszer is dolgoztam innét. Volt wi-fi, asztalközeli szabad konnektor. A kicsit hangosabb zenét kellett mentálisan legyőzni. Második alkalommal feltárták, hogy titkos kis vendégudvar nyílt hátul egy olyan tipikusan olyan ajtó mögött, amin a vendégek látszólag nem közlekedhetnének. Itt: de! Az átvezető folyosón egy Tátra Tea üveg gyűjtemény van. Az egyik elkötelezett vendég teljesítménye a helyi monda szerint.

Trapéz Presszó cím: Kecskemét, Bem u. 12, 6000

Facebook: oldal: https://www.facebook.com/trapezpresszokecskemet/

Első látogatás: 2018 AUGUSZTUS, második: 2020. OKTÓBER

3. FÉLIDŐ - Művészi sportkocsma

Árpádváros kocsmáinak egyike. Ajánlásra érkeztem 2017-ben, de utcáról is kiszúrtam futás közben. Elég jópofa neve van. Ez már határeset is ebbe a gyűjteménybe, mert csak részben retró. A régi alapokra egészen mai sportkocsma lett ráhúzva modern elemek, például terméskőkirakások belevegyítésével..

Sok minden a fociról szól benn a térben, a csócsóasztalon túl a fali poénok, a sportmezek és sálak, és falfestmények is. Egy helyi művész alkotásaiként mutatták be őket. Főleg büszkeségük a TV köré festett kapu.

(Ezek képek épp egy gyenge kamerás csere telefonnal készültek, idővel szívesen cserélem őket:)

Fiatalosabb megjelenésével együtt is a kínálat jellemző kiskocsmásként rémlik, bár 2017 óta változhatott. Akkoriban általánosabb sörök sorakoztak és kocsmakaja láthatóan nem volt melléjük.

TörzsvendégkocsmaA vasárnap késő délutáni és a szombat délelőtti tömeg legalább két felismert vendégben megegyezett. Szeptemberben a teraszt foglalták igazán, de lépésben benn is megtelt is élettel. A lángvörös hajú pultoshölgy velem is nagyon kedves volt. Ám az volt igazán eszméletlen, hogy a vendégek életében mennyire jelen volt. Tudta, hogy ki mikor éjszakás vagy ki járt benn egy hete szombat délelőtt és mit ivott. Én elsőre jól éreztem itt magamat, főleg az ő szellemes replikáinak hála, például:

– Egy sört kérek 

– CSAK???

– Meg egy vodkát

Mondtam is neki, hogy olyan mint egy jó amerikai filmes autókereskedő. Sajnos nem garantálhatom, hogy ő még mindig ott van, de a vendégek is hozzátették a magukét a légkörhöz vicces jelenetekkel.

Látogatásom ideje: 2017 SZEPTEMBER

Cím: Kecskemét, Batthyány u. 28, 6000

Facebook oldal:  https://www.facebook.com/3Félidő-Söröző-1734328460142828/

GYÖNGY PUB - A vándorok ideális fogadója

A Gyöngy Pub Széchényiváros kocsmája, 2017 nyarán odáig voltam érte. Érthetetlennek bizonyult, hogy többen késdobálónak nevezték. Számomra aztán nem! Egyrészt dekoratív. Másrészt pont egy ilyen hely a szívem közepe, úgy ahogy akkor megismertem. Ez a vándorok ideális fogadója.

Zárásig maradtam, öt fős bandázás lett a pultnál. Köszi Hajninak, az akkori üzletvezetőnek a türelmet, aznap este kellett. Ő igazi bárkirálynő volt.

Ha az egész estés film a játékfilm, akkor az egész estés kocsma, a játékkocsma?

Ez az volt! Eleinte hatalmas élet volt, kinn és benn is sok vendéggel. A megjelenés a kocsmafetisiszta szememnek gyönyörű volt. A népes régi rádiógyűjtemény falra aggatva belesimult a sok faanyag adta stíluskeretbe. Még a tér közepén is könyöklő volt, aminek elvileg gyakran neki mennek. 

Egyediségek is örvendeztettek, mint palackpanaszkönyv vagy „mai névnapok” kiírás a falon. Volt biliárdasztal is, amit az este beindultával mezítláb táncolt körbe a szülinapos bagázs sok olasz zenére. 
 
– Mikor táncoltak ennyit itt? – kérdeztem
– Múlt nyáron végig – jött a válasz. 
 
Vagány 2016 lehetett, de az én estém sem volt gyenge. Amikor visszaszaladtam a napszemüvegemért, még meghívtak az ott maradtak egy italra. 
 
– Itt hagyjam újra a napszemüvegemet – kérdeztem?
  

Látogatásaim: 2017 JÚNIUS és SZEPTEMBER (a fotók 2017 júniusban készültek)

Gyöngy Pub címe: Kecskemét, Aradi vértanúk tere 3, 6000

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Gy%C3%B6ngy-Pub-1087901494589035

RESTI PRESSZÓ - nemcsak váróterem

A kecskeméti Resti Presszó is inkább pozitív élmény. Nem tartozik az ország csonttól újraformázott, legmenőbb restijei közé, de egy kellemesebb rendszerváltás utáni „neoklasszikus” extrákkal. A vágányok felől is megközelíthető, de tárható ajtóval vár a vasúállomás jellegzetes, színes mozaikköves hallján keresztül is. Látszik, hogy nemcsak jövés-menéshez, hanem elidőzítéshez is alakították: biliárdasztal, könyvek, elnyűttebben is kényelmes fotelek, pléddel megágyazva az elnyújtózásnak.

Kétszer is jártam itt, 3 és fél különbséggel. Közös vonás volt a két alkalommal a jellemző magyar retró kocsmákénál változatosabb figurák és jelenetek körképe: apa a kisfiával, fiatal lányok kávék felett, úriasabban öltözött férfiak is, egyedül ülő, nagyban telefonáló szőke nő, kártyázó vegyes társaság az egyik sarokban. 

A 3 év alatt a kocsmakínálat mellé a büfékínálat is sokat lépett előre. 2017-ben még kimentem pogácsáért, mert a szendvics csak a plakáton volt kapható, 2020-ban már a vitrinben is. Persze csokik, chipsek, jégkrém, stb. mellett. A vendégek is ott ették a „reggelit” a pultnál a pultossal társalogva. A morzsát az egyikük összeszedte maga után a padlóról. Ilyen pozitívat ritkán látok.

De egyéb érdekes jelenetekbe is keveredtem itt. Amikor egyedül jöttem, akkor beszélgetni kezdtünk az egy törzsvendéggel, a 75 éves Péterrel, aki a legnagyobb jókedvűséggel és jópofasággal öntötte a szót a városról, Kodály Zoltánról (aki amúgy a kecskeméti vasútállomás épületének szolgálati lakásába született), más kocsmákról, az egészséges étkezésről és a fröccs helyett inkább a sörről. Mielőtt érthetően lecserélte a társaságomat egy utánam belépő huszonéves lányéra, még megtudtam tőle, hogy a Resti elrendezése régen is ilyen volt, de a berendezése nem. Ez a mai félig retró, félig korszerűsített mix szerencsére sokakat megtalál, hogy érdekes betérője lehessen az érkezőknek és a távozóknak, de egy belváros-Hunyadiváros kocsmatúra tengelyen külön is érdemes állomásnak venni.

Resti Presszó cím: Kecskemét, Kodály Zoltán tér 3., 6000

Fotók és látogatások: 2017 FEBRUÁR, 2020 OKTÓBER

BUSZOS KOCSMA - a legjobb "buszmváró"

Kihagyhatatlan jelenség Kecskemét távolsági közlekedési csomópontjánál a Buszos Ko(r)csma, Tiszta sor már kívülről is, hogy miért “buszos kocsma”.

Az ötlet és a kültéri megvalósítás vagány, A díszlet benn folytatja a jópofa tematikus kikacsintásokat. A kiegészítő témavilágot filmplakátok adják. Hátul pedig még egy jókora 110 fős hátsó terasszal is meg tud lenni.

Állítom, a legjobb buszváró a városban. A vendég-körkép az első menetnél még keserédes volt, de a másodikkal jól kiegyensúlyozódott.

Kőbányai sört is csapolnak. Csokit, chipset és egyéb egyszerű rágcsálnivalókat tartanak helyben is. De együttműködésben egy helyi Desiderio nevű pizzás és egyéb kajás kiszállító céggel egészen buszülésetekig tudtok legálisan kaját rendelni. 

Buszos kocsma cím: Kecskemét, Bethlen krt. 10,. 6000

Facebook oldal: https://www.facebook.com/pages/Buszos%20Kocsma%20Kecskem%C3%A9t/199065934059512/

Emlékfal

Ebbe a szakaszba azokat az egykori kecskeméti retró kocsmákat gyűjtöm, amik beszámolója még pont elkészült a cikkhez, de útközben valamiért el kellett búcsúzni tőlük. Vagy bezártak vagy stílust váltottak.

Az első érintett, az Arany Sárkány már 2017-es meglátogatásakor is határeset volt, ellentmondásos profiljával és kilógó stílusával, de az élménye miatt ide válogattam. Azóta Aranysárkány Kávézóként indultak újra 2018-tól. Sok mindenen változtattak, fiatalosodtak, sörmárkát cseréltek, a címzést úgy tűnik, még megtartották. A következő sorok emlékirat státuszban nem az új rajtot kiáltó Aranysárkány Kávézóról, hanem elődjéről emlékeznek 2017-es jegyzet alapján.

Arany Sárkány Teázó - Sör lett! Maradthat?

Egy üzlet, amin a teázó címzés szinte eltörpült a két Soproni sörcégér mellett. Ha minden teázó ilyen lenne, gyakrabban járnék teázóba.

Az én 2017-es látogatásomkor benn sem igazolódott teázónak semennyire sem. Szinte minden jelenlévő sört ivott már vasárnap dél körül is, de elég kellemes jópolgári légköre volt ahhoz, hogy akárki bejöhessen. A dekorációban azért volt távol-keleties teázós jelleg, de csak a többségében alkoholos reklámplakátok mellé.

(Itt is elnézést a cseretelefonos szörnyű képekért.)

 Olyan volt a keret, mintha

1. egy időközben meggondolták volna magukat a profilról

vagy

2.  engedtek volna a vendégkör többségi igényének

vagy

3. egy teázónak tematikájú dizájnkocsma lenne, mint amilyen volt az Iskola vagy a Rendelő volt Budapesten.

A vendégek többségükben jóarcúak voltak. Akadt azért az esőnek és a napi bevásárlásnak ellenálló arc, aki nagy nyelettel tolta magába a gyógyír-vodkát. Odébb ellensúlynak kedves ábrázatú idős pár is ivott a másik sarokban. A nő Fantát ivott, a férfi két Krusovicét (a másodikra meghatóan engedélyt kért az asszonytól).

Bevásárló szatyrokkal jártak ide az emberek, üressel és telivel. Sokan ismernek sok mindenkit. A pultos lány nem mindenkivel volt egyformán kedves. Valakivel egészen goromba volt, valakivel pedig, mint új pap a visszatérő hívekkel. Gondolom megvan az előéletük.

Itt nem nagyon beszélgettem, mert innét írtam, inkább csak megfigyeltem és átéltem.

Összesítve kellemes hely volt és fura vegyületként egyedi közegélmény. Ehhez nem találtam hasonlót öt év alatt sem. Emeltebb színvonalával együtt a fröccs borravalóstól kijött 300 Ft-ból 2017-ben.

Látogatásom ideje: 2017 SZEPTEMBER

Az Arany Sárkány Kávézót még nem látogattam. Kíváncsi vagyok rá, legközelebb célba veszem. 

Az új verzió Facebook oldala nagyon aktív, és úgy tűnik esetükben, nagyon is tartalmas a kávézóprofil. Persze tisztessége alkoholkínálatuk is van, sőt jobban halad a korral. A retró kocsmák közé, viszont, megelőlegezem, már nem sorolnám őket. 

Az utód, az Arany Sárkány Kávézó Facebook oldala: https://www.facebook.com/foldszintkecskemet

Címe: Kecskemét, Petőfi Sándor utca 10., 6000.

Ráadás csemege: A Kecskeméti Piac külön világának kocsmaélete

Nem is érne itt véget a gyűjtemény, de a következő 4 kocsmát vagy kocsmarokont, amik a Kecskeméti Piac területén vagy körülötte koncentrálódnak, külön cikkbe szedtem. A Kecskeméti Piac amúgy is megéri a látogatást. Igyekszem minden bekocsmázott városban elmenni a piac(ok)ra is, így egész nagy merítés után mondom, hogy a kecskeméti piac országunk leghangulatosabb, legszínesebb piacélményei között van.

A Kecskeméti Piac külön világának kocsmaélete

 

És a fiatalabb, fiatalosabb kecskeméti kocsmákról is készülök majd egy hasonló gyűjteményre. Kecskemétet az ötödik kör után is változatlanul kedvelem, üde, sokarcú városnak tartom és nagyon bírom az új menő, fiatalos kecskés szimbólumot.

A fotókat is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Szövegtördelés, képszerkesztés: Molnár Ákos

Külön térképen a cikk kocsmái

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Itt pedig az többi megírt kecskeméti kocsmával a Kocsmaturista nagytérképen

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Az első kecskeméti Kocsmaturista beszámoló 2017-ből:

Köszönetnyilvánítás

Köszönöm szépen a segítséget: a meghívást, a társaságot, a vendéglátást, a tippeket, az idegenvezetést ehhez a poszthoz, időrendben:

  • Dancsa Timinek
  • Csávás Julcsinak
  • Hosszú Gábornak
  • Ágotai Krisztinek
  • Horváth András, „Lancsernek”
  • Túri Zolinak

Környékbeli település bakancslista

Kecskemét közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Tiszakécske
  2. Kalocsa 
  3. Kiskunfélegyháza 
  4. Paks
  5. Dunaújváros
  6. Szentes
  7. Hódmezővásárhely
  8. Békéscsaba
  9. Gyula
  10. Orosháza
  11. Makó
  12. Lajosmizse
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“Kecskemét ezért-azért legjobb retró kocsmái” bejegyzéshez 3 hozzászólás

    • Szia! Csak egyelőre! 🙂 De ez egy folytatásos cikk, felírom ajánlásnak. És én ezt komolyan veszem! 🙂
      Az előző kecskeméti cikk alatt a Szívós is csak ajánlás volt még. 🙂

      Válasz

Szólj hozzá!