Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A Plázs – Nyékládháza – beköltöztem egy borsodi kutyabarát strandra

Nagyon kivételesen most egy összetett profilú borsodi strandot mutatok be Nyékládházán egy folytatásos történetem nyomvonalán (#SeKocsmaSeVáros rovatban). Véletlenül ugyan, de profilhűen még egy túlzásba eső kocsmaélményem is indult innét. Ráadásul ezt az extrán kutyabarát strandot nem kutyás bentlakóként, egy lakókocsiból digitális nomád( light)kodva próbálhattam ki.

Ez a cikk A Plázs támogatásával készült. Szponzorált tartalom = ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

ELŐSZÓ: nem vagyok strandturista, de...

szívesen bemutatom A Plázst, egyrészt magunk felé hajló szent kézzel, az üzemeltető A Stáb (ebben nem „részvényes”) kreatív szövegelő tagjaként. Másrészt azért, mert A Plázs egyenes vonalú leszármazottja egy szomszédos korábbi sörspecifikus strandnak, amiről írtam. Harmadrészt azért, mert az otthonát adó Nyékládházával volt egy nagyon értékes közös A Stáb ügyünk, amikor én a lengyelországi Chrzanów testvérvárosukat fedezhettem fel egy 2023-as meglepetés projekthez, amit hamarosan feltárunk. Negyedrészt azért, mert a digitális nomád light életformám örömteli velejárója, hogy a legkülönbözőbb helyekről lakva működöm és itt élhettem át az első lakókocsis napjaimat. Mindegyik szemszögből mesélek. 

A Plázs vajon mi?

Kezdetben valának a Nyéki tavak, nagy kiterjedésű kavicsbánya-tavak csoportja, amelyek közül az egyik, az István-tó a város felőli nyúlványának partján modern szabadidőpark és strand települt 1,7+2,3 hektáron.

Rövidítve a strandból üzemeltető- és profilváltások után 2023-ra alakult ki A Plázs. Alapvető célkitűzése volt a tág környék első kutyabarát strandjának, sőt kutyaközpontjának lenni és mai szellemű/kreatív programokkal megtölteni a területet. 

Én szövegelő csapattagként már a nulladik pillanat előtt tanúja voltam a történetnek, és már a hajnalától, az első, beindító Termelői (vasár)naptól láthattam épülni A Plázst. A strandszezon nyitónapja előtt már ott voltam, ahogy akkor is, amikor az első strandvendég bejött a kapun. Így izgalmas „beavatott” szemszögből követhettem az eseményeket. 

„De ugye nem csak kutyásoknak ??

A küldetés lényege egy rétegnek nagy bónuszt adni, de mégsem csak nekik szólni, hanem mindenkié lenni. Nincs kutyakontroll a bejáratnál. Ez gyakorlatilag egy kétfajos strand. A kutyák jöhetnek emberekkel, az emberek jöhetnek kutya nélkül. Csak a kutya ember nélkül a gyanús! 🙂

Az emberi oldal: természetes strand, büfék, delfin-vizibicikli, stb.

A Strand A Plázson

A Plázs természetes környezete már adottságainál fogva sem a legjellemzőbb „pro-TÓ-típus”. Egyik oldalról egészen meredek kavicsos-füves (közép)magaspartról és lejtőjéről nyílik szép rálátás a tóra. (Van lépcső lefelé!)

A víztükröt vadregényes minifélsziget töri meg, ahova a stégmedence-duón keresztül lehet átjutni.

És ha már stégmedencék: nemcsak jól mutatnak, hanem az alapvetően mély vizű bányatóban sekély vizű lagunaként használhatók kisgyerekeknek és kisgyerekeseknek, úszni csak tanulóknak és mindenkinek aki csak kényelmesen élvezni akarja a melegebb vizű kényeztetést. Használják napozni, labdázni, őrültködni. Őrültködni a kül(vízi)világát is használják.

Azok, akik kijjebb beljebb akarnak menni, úgy látom, jól feltalálják magukat gumicsónakkal, SUP-pal, unikornisos felnőtt úszógumival 

vagy a bérelhető delfiménessel (retró vizibiciklik). 

A vízi eszközről spontán fejesugrálás előtt érdemes kitapasztalni a célterületnél a tó mélységét, mert úgy hallottam, hogy legalább két helyen van benne egy kisebb zátony. Egyiket mutatták is. Óvatosan, én szóltam! 

Így etet-itat A Plázs

A kezdet kezdetén két etető-itató központ települt A Plázs fennsíkjára. Egyik egy tetőtől-talpig Borsodiba öltözött fesztiváljármű, a Manci Büfé. A másik a pedig a szomszédos mobilkonténer végében portát találó Weekend Pizza.

Nagyon vagány jó hír, hogy be lehet jönni hozzájuk csak úgy is, a szabadidőpark felőli kapun, nyitvatartási időben és ha valaki nem akar strandolni, csak enni, neki nem kell belépőjegy. 

A Manci Büfé - strandslágerek egy kis plusszal

Manciék, akik igazából Gergőék, masszív összeállítást kínálnak az örökzöld strandkaja-slágerekből, de hozzáadott plusszal: a lángos különösen jó, olajcsöpögéstől mentes, egyszerre könnyű, de mégis tartalmas. Van egy titkos hozzávalója is, Tamás anyukájától és nem, gyerekek, most nem a szeretet az, ahogy túl sok éve divat, hanem valami más, aminek a harapásnál és az ízlelésnél is hasznát veszitek. Ha elmondanám mi az, bár „nem is kéne, hogy megöljelek Titeket”, titok többé nem maradna. A lilahagymás-mustáros perverz Kocsmaturista lángosnál is ők leptek meg először: a lila hagyma ugyanis nem nyersen érkezett rajta, hanem szintén megdolgozottan.

A hot-dog is mackósabb az átlagnál. Olyan nagy kiflibe rakják, mint régen, mégis úgy vágják félbe, ahogy ma. És ha akarjátok +egy százasért méretarányosan megszórják pirított hagymával. A neoinfláció feltétüzlete! Kacérkodnék a duplázással…

Akad még melegszendvics, többféle, vegetáriánus csak sajtos verzió is. A ráadás a hasábburgonya!

Az édes életet a házi, főzött, még szebb szóval (ja nem) „kézműves” fagyi képviseli. A tejszínes körtén, a bűnös csokoládén és távoli rokonaikon túl az igazán sehonnani bitang az unikornis fagyi volt. Nagyon beválik. Amikor egyszer helyettesítettem a büféseket a stégmedencéknél („ha már úgyis arra mész” alapon), hogy hírét vigyem a Mancinak közeli földön, akkor példátlanul irdatlan szemfelcsillanás-sorozatnak lettem tanúja az unikornis fagyi név hallatán. (A Hupikék törpikék forognak a sírjukban). Ezt ki kellett próbálnom, és láttam csodát: nem csak marketingfogásnak jó, hanem az íze is bombázó. Bár sosem mertem megkérdezni, hogy miből van a rádióaktív kék és pink csoda. 

A legfontosabbat a végére hagytam, a csapolt sört: Cipőboltból a cipőt, Borsodban a Borsodit. Ha ez a strand most nem a craft sörről szól, akkor a leghitelesebb ez a választás. 2018 óta amúgy is szeretem a Borsodit, a kukoricakonzerv-íz még előbb tűnt el belőle, mint a kukorica. Akik személyesen is ismernek, tudják, a Kőbányai nehezen adja az első helyét ebben a ligában a szívemben, de azért szívesen lement pár. És jó állapotú „csapolatot” kaptam mindahányszor… Na igen, a Manci büfé ugyan nem kocsma, de olyan durva kocsmaélmény kezdődött innét nekem, hogy azóta is büntetésben vagyok. Hallgatni aranyabb! 🙂 

Azokat, akiknek ki van az egy kerekük (kormánykerék) pedig alkoholmentes Radlerekkel várják. Alkohol-szabadnapokon repetáztam a görögdinnyés-epresből, üdítőnek nagyon bevált.

Weekend Pizza - Sisha-Pizza-Sör

A szomszéd a sisha-pizza-sör szentháromságra tette meg tétjeit.

A pizza nem tartozik az elsővonalasan egyértelmű strandkaja-sztereotípiák közé. Bár én gyerekkoromtól fogva különös hódolattal szeretek strandon pizzát enni. Amikor anno sikerült, az Nirvana volt, így azóta is vonzódom a lehetőséghez. Supiék a nápolyi jellegű Weekend Pizzával pedig nem is akárkik. Supi volt a miskolci gyorsan vízhangos Az Íz alapítója. Mesterésgének gyümölcsét én is kimondottan élveztem. A #FőlegVegán ön-emberkísérletem miatt veganizált verzió is parádés volt. Azzal igazán nagyot lehet mutatni, hiszen aki csak tésztával és paradicsommal feltétdopping nélkül is sikert arat, az van igazán benn a ligában. Az én szavazatom és hódolatom megvan. Bár a kiskapumban, kollegáris potyaszelet formájában kóstolhattam a feltétes mindenevő változatot is. Egy szelet, mint száz: ajánlom rámozdulni!

Weekend Pizza gyorsan bővítette a szolgáltatásait, és nádfedeles sisha sufnikat telepített maga köré. Nem vagyok széles látókörű strandjáró, de a strandon vízipipázás azért egészen egyedi dolognak hangzik nekem.

Weekend Pizza gyorsan bővítette a szolgáltatásait, és nádfedeles sisha sufnikat telepített maga köré. Nem vagyok széles látókörű strandjáró, de a strandon vízipipázás azért egészen egyedi dolognak hangzik nekem.

A sör itt is stabil szereplő és biz’ itt is Borsodi és jó hír a női sörpáholynak és azoknak a férifaknak, akik annyira tökösek, hogy még más tökösködő férfiak beszólását is lesz@rják: meggysör a társa! Mindkettő csapról és dobozból is kapható.

Bár senkit nem küldenék A Plázsról a fotelba, de önhibáján kívül bárkivel megtörténhet, szóval: a Weekend Pizzától rendelni is lehet:

www.plazspizza.hu

A kutyás oldal: kutyaközpont: panzió, iskola, stb.

Kutya nélkül, kutyagazda-gondolkodásmód nélkül csak külsős megfigyelő lehettem ebben a szegmensben. Na de, azt tágra nyílt szemmel látom, hogy működik. Ott voltam az első pillanatokban, miután Artúr gazdája, Norbi kitalálta, hogy legyen a Plázs nagyon kutyabarát és majd látjuk, hogy ez jó! Aztán ott voltam a nyitás előtti Plázs Termelői (vasár)napok első pillanataiban is, amikor valóban felszabadultan és boldogan kezdték hordani a gazdák a kutyákat és láttam az ötletet megvalósulni. Így folytatodótt ez a strandidőkben is. 

Ez a világ nem az enyém, de óhatatlanul látom, hogy azoknak akiké, mennyire bejön. És ahogy a kutyák sem állnak meg ezen a ponton, hanem szaladnak tovább, úgy a kutyás profil is.

A Plázs nem csak szimplán kutyabarát marad, hanem több szintes és fakultációs kutyaiskolát, majd kutyapanziót és kutyakozmetikát alapítkutya- és gazdafelszerelés mintaboltot nyitott és már időszámításánál is régebben kutyás programokat tart.

Az egyik Termelői (vasár)napon én is tanúja lehettem kettőnek, és főleg a mentőkutya-bemutató felkészületlenül érve lenyűgözött, a legendás megboldogult Mancs egykori gazdájának, Lehoczki Lászlónak a műsorvezetésével.

De a Dog Puller kutyasport léte, műfaja és manőverei is váratlan, bámulatos újdonságot jelentettek nekem.

Érdekesség, hogy a bemutató főszereplője, és a Dog Pullert Magyarországra Kanadából behozó Rozsa-Atkinson Erika lesz A Plázs kutyaiskolájának vezetője. oktatója, figyelemreméltóan intenzív, összetett kutyás múlttal. Ő annyira szenvedélyesen kutyás, mint amennyire én kocsmás és városos vagyok. Nagy baj nem lehet. 🙂 Érdemes megismerni a személyes történetét is, a KolorPodcast ezen epizódjából (KATT!)

Erikára még visszatérünk lejjebb egy másik szerepben, de még ne hagyjuk el a kutya fáját…

2023. AUGUSZTUS FRISSÍTÉS: Volt egyedi vizes-bunda kutyaszépségverseny is, ahol 58 versenyző találkozott egymással:

A Plázson az egyik sikkes konténerben nyílt meg a Bende.hu kutya- és gazdafelszerelés első táv-mintaboltja. Ők egy saját területükön nemzetközi piacon is hódító minőségi magyar márka, akik kutyaképzéshez, magán- és szolgáltati kutyatartáshoz és kutyasportokhoz is rengeteg szakkütyüt árulnak (a jutalomfalat-tartótól az időjárás-varációkkal dacoló kutyasétáltató öltözetig). Már A Plázson is személyesen lehet ismerkedni a termékeikkel és hamarosan még több újdonsággal. 

Még több kép erről, ebben az FB posztban:
https://shorturl.at/twCI7

Az oké, ha már kutya, legyen kövér, de itt tényleg a kutyák bolygóját gömbölyítik, miközben a tó és a terület maximális élmény marad a kutyafüggetlen látogatóknak is.

Minden hónap második vasárnapján Termelői (vasár)nap

Helyben borozás is van!

A Plázs a strandidő-kezdet előtt is elindult első programsorozata minden hónap második vasárnapján, a Termelői (vasár)nap. Pont az, aminek hallatszik, környékbeli kistermelők csoportos kirakódása. Lehet velük beszélgetni, többüknél kóstolgatni, és persze vásárolni ajándékba vagy önajándékba. 

Nem mindenkivel egyformán ismerkedtem meg a sokadalomból, de az én témámba ketten vágtak legjobban. Kezdetnek ott van már alanyi jogon a helyi nyékládházi Gallay Kézműves Pince. A borainak sokadmagammal már régi hódolója vagyok. A borász, Borbély Roland megbízhatóan kipakol a Termelői (vasárnap)akon és a palackok mellett helyben kimérve is kínálja a borát. A rozé siller repetázósan jó választás még inkább fehérborosként is, de Náluk bármilyen irányba érdemes elbókászlni az ízlelőbimbókkal. Roland szívesen és lelkesen mesél is a kulisszák mögül.

A másik számomra kulcsszereplő kistermelő már kevésbé volt magától értetődően a kistokaji Mézarany Méhészet. Zolinak megtetszett a Kocsmaturista küldetésem és nagyon jól esően a mézei mellett még az én oldalaimat is ajánlgatta. Dolgoztam már mézfesztivállal, ahol már rájöhettem, hogy mézvilág is olyasmi, mint a sör. Átlagtudással elég kevés fajtát és varációt ismerünk, pedig a lehetőségek ugyanúgy végtelenek és szerteágazóan sokféle élményt kínálnak. De az, amit ennél a méhészetnél náluk kóstoltam, az még ezt tudva is extrém kiemelkedő tapasztalat volt, és becsszó nem „cserekereskedelmileg” mondom. A belga csokis és gyömbéres, stb. mézeik igen fennakadtak az emlékezetemen.

Na és nekik kocsmaélményt is köszönhetek, ugyanis magukkal vittek a falujukba és megmutatták a helyi itatót, a több szempontból #nagyszerűhelyszín kistokaji Tó Presszót, ahol maradandóan kedves fogadtatásban volt részem…

Még egy termelővel ismerkedtem kicsit, mert fotózásuknál kaptam egy kis kóstolót a termékeiből. A Bíbor torta & süti műhelynek hiperfinom, kreatív és gondosan formált falatkái voltak. #FőlegVegánként nem is ehettem volna, de a kiskapun beengedtem.

A fentieken kívül is sokan vannak a kiállítói és élménygyáros-sorban, biokertészet, húsos, sajtos, kürtőskalácsos, chillis, kávés, gyerekhajfonó és arcfestő, „pónicikli” ugrálóvár, stb. Extra, fontos és profilba vágó szereplőnek pedig már kétszer kiállított a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány is.

Az a pláne, hogy a Termelői (vasár)napoknak rendszerint van valami extra tematikája, a feljebb taglalt kutyás bemutatókon túl volt már itt vonósnégyes koncert és Plázs nyílt nap is. Havonta várható valami újdonság. Ez nem megjósolható, még csapattagként sem tudom előre. Ehhez A Plázs Facebook oldalt (ITT!) kell követni. 

Az alkalmi programokon túl egyedül a DJ állandó! 

Az egyéb programok szinte borítékolhatóak

Szinte bizonyosan várhatóak még egyéb kutyás vagy nem kuytás programok A Plázs rendezvény-szabadterén. Ezekért szintén az előbbi FB oldalt érdemes követni. Ami már most tudható az a Puller Games 2023, „nem hivatalos” a Dog Puller verseny.

A Plázs melletti sport- és szabadidőpark

A strandterület és a szomszédos 1,7 hektáros sport- és szabadidőpark együtt születtek. A színvonalával a szememben bárhol megállná a helyét. Lakókocsis beköltözésem napjain kétszer is kimentem oda dolgozni estére, és nagyon tetszett a világa.

A kocsmákban is azt kedvelem többek között, hogy ott sokféle ember vegyül és (akár váratlan) jelenetek sorozatát élhetem át.

Itt kisgyerekek strandfociznak, nagy gyerekek csoportos kézilabda-edzés tartanak és az edzőjük mellett még közönségük is volt, amikor épp kinézett a telefonjából. Szülők élik a felnőtt „bulit” a velem megosztott fedett pergolában, miközben a gyerekeik játszanak. Közben a futópálya vonalán suhannak a rolleresek, a biciklisiek, az esti futók, bandukolnak a csoportos sétálók és egyszer csak meglepően lovasok tűnnek fel, hogy mint egy Western filmben, el is tűnjenek a naplementében. Több irányból támadnak a JBL zenék. A pingpongasztalnál folyamatos a játékoscsere, és amikor sötédedéskor szedem a „laptopfámat”, és azt hiszem, hogy az utolsó résztvevő a magányos kosárra dobáló kisgyerek, akkor még nagy érzéssel hajtva megjön a legbulisabb társaság.

Sokszor emlegettem 2019 óta, hogy milyen nagy hatású volt nekem egy 2500 fős szerb kisváros, Donji Milanovac a Vaskapunál, ahol még nyári hétköznap éjjel is nagy élet és jövés-menés volt, és a fiatalok csoportosan kinn voltak a szabadban. Nyékládháza szabadidő parkjában éltem meg hasonlót, ahol vasárnap este fél 10-kor úgy mehettem haza, hogy a park még nappali életet élt. Javában strandfoci-meccs zajlott, a kosárpálya is tele volt, lányok ültek a padokon, biciklis jött szembe, több irányból kiáltások és zene hallatszott. Ilyennek szeretném egész Magyarországot érezni, mint amilyen Nyékládháza szabadidőparkja volt. Külön áldás volt mellette lakni. Idehaza csak itt tapasztaltam hasonlót.

Ez az ideig felvonultatott szószedet, borítékolom, még csak az eleje egy fejlődéstörténetnek. Én már tudom, hogy mi minden van még gyakorlati folyamatban. Még nem merem elárulni..

A lakókocsi-dimenzió

Nekem az is idekötödő vívmány volt, hogy itt tapasztalhattam meg először pár napig a lakókocsiban lakás és onnét működés élményét. Ennek kapcsán készítettem is egy videót a TikTokra:

@kocsmaturista

🏠 MILYEN HELYEKEN ALUDTAM MÁR 8 ÉV KOCSMATURIZMUS SORÁN❓ ❓És melyik típus volt a legutóbbi? Ebben a videóban ezt mutatom meg. Az utolsóról annyit, hogy a helyszíne: A Plázs, #Nyékládháza #kutyabarát strandja és kutyaközpontja, de nem akármilyen alvóalkalmatosságal. #APlázs #strand #nyár2022 #lakókocsi #lakóautó #plázs #sorsodborsod #borsodabaújzemplén #bazmegye #borsod #tó #tavak #nyékitó #nyékitavak #tópart #vízpart #kemping #kutyaközpont #kutya #mutiholvagy #mutimerrejarsz #mutiholalszol #hovamenjünk #szeretemhely #bejárjukazországot #magyarország #szállások #extrémszállások

♬ Murder (Slowed) - Bgnzinho

A nosztalgikus retró lakókocsi engem egészen lenyűgözött a minimalizmus és a hatékonyság híveként. Ilyen minden négyzetmétert kihasználó praktikusság váratlanul ért és lakásban példátlan. Ekkora kis területen elfért gyakorlatilag egy kis nappali és egy kis háló és egy wc és rengeteg elkülönülő apró szekrény volt a különböző kategóriájú dolgok külön tárolásához. Nagyszerű érzés volt a különösen kényelmes ágyon úgy aludni, hogy minden oldalról A Plázs terület vett körül és reggel hatkor még egy meg sem nyitott strandra léphettem ki első vendégként és komótosan kisétálhattam az ébredő tóhoz. A jövőre nézve feltörekvő kempingtervek vannak már a farzsebben. Ha ez megvalósul, ezt ilyen single player üzemmódban már nem sokáig lehet megélni. 

+1 demagóg szemszög: ne szemeteljetek!

Van a végére egy extra témám a saját bőröm után szabadon! Volt, hogy besegítettem a másnapi szemétszedésbe és elképedtem, hogy mi mindent és hogyan hagytak ott az előző napi strandolók. Csak képzeljétek el, hogy Ti mondjátok egy barátotoknak, akik felelős egy helyért, hogy segítetek összeszedni a szemetet, és mit szólnátok, ha azzal szembesüélnétek, amit a Ti társaságot hagy ott? Kezeljétek azt ismeretlen szemétszedőket és a segítőiket a barátaitokként vagy önmagatokként és úgy hagyjatok nekik hátra szemetet! Ne csak itt, bárhol! 

Szárazanyag-tartalom

A Plázs Facebook oldal: https://www.facebook.com/aplazs/

A Plázs cím: Vadvirág utca Nyékládháza 3433

Nyitvatartás: H-P: 10:00-19:00, Szombat: 09:00-19:00, 

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

A Plázs is a nagy Kocsmaturista térképen is #SeKocsmaSeVáros kategóriában

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

Környékbeli település bakancslista

Eger közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dédestapolcsány
  2. Nagyvisnyó
  3. Bélapátfalva
  4. Szomolya
  5. Eger
  6. Szép-asszonyvölgy
  7. Egerszalók
  8. Tarcal
  9. Tolcsva
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

Szólj hozzá!