Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A budapesti Krúdy utca és kocsmaélete

Budapesten egy kevésbé emlegetett, de annál hangulatosabb vendéglátó-utca, a Krúdy hasít át a bámulatos Palotanegyeden, két oldalt változatos „kiülős” helyekkel. Ez a gyönyörű házakkal szegélyezett, pezsgő utca ráadásul, mint Nirvánába, úgy torkollik a szintén mesés, örök nyár életérzésű Mikszáth tér terasztengerébe. Ez a cikk bemutatja a Krúdy utca egyes vendéglátóit, nem csak a tisztán kocsmákat.

Ez a cikk a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment támogatásával készült. Szponzorált tartalom = ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

VIGYÁZZ, ÉPÍTÉSI TERÜLET!

Ez a Krúdy utca kocsmaéletének a még folyamatosan tovább kerekedő oldala, amelyben idővel kifejtem az összes meglátogatott kocsmafélét, de csak egyesével. Végeredményképpen legalább 10 hely várható ebben a cikkben és a végén egy kis summázás is az utca eredettörténetéről Kovács Antal Sommelier (pincearon.hu) közreműködésével. Érdemes visszajárni a frissítésekért.

Tartalomjegyzék

Krúdy utca-Mikszáth tér iránymutatás

A Krúdy utca és a Mikszáth Kálmán tér páratlan páros Budapesten, sokan mégsem ismerik őket eléggé a „Bulinegyed”, a Bálna vagy épp a Nagykörút nyilvánvalóbb árnyékában. Szerencsére így is vibrálóan élénk a látogatottságuk. Zömében igényes, de hangulatos vendéglátóhelyek sorakoznak itt egyedi profillal és stílussal. Sőt már az is stílusos, hogy az utca a gasztronómia- és italszeretéről is neves Krúdy Gyula író nevét viseli. Pedig állítólag nincs kapcsolat, hacsak nem teljesítette be az utca név kötelez alapon a végzetét, mert a több évtizede helyi kötődésű, kincstudású utcapatrióta, Kovács Antal Sommelier (pincearon.hu) meséi szerint ez a gasztrotengely nem tudatos szervezéssel, hanem spontán láncreakcióval jött létre.

Én jobban ajánlom a felfedezést a Nagykörúttól kezdeni, mert akkor (mondjuk egy kocsmatúrázás után) a Mikszáth Kálmán tér a méltó finálé lehet. Viszont a Nagykörútnál is érdekesen nyit a Krúdy utca még az első kocsmaajtó előtt, egy pár éve felélénkített Kiscsibész nevű kis térrel. Ma már padkák, színpompás virágok, romantikusan múltidéző kockakövek fogadják a gyermeki zsánerszobrok mellett a látogatót, de nem volt mindig így. Kortárs nem csak városi legenda, hogy ezt a teret egy itt „lakó” hajléktalan, Imre bácsi kezdte rendbe hozni és fejleszteni az elhanyagolt térdarabot, majd egyetemista gyakorlati csoportfeladat lett ennek a folytatása, és csak ezután vette át igazán a munkát a városszépítés. Imre bácsinak emléket állít egy őt idéző padlómozaik. Érdemes megnézni, ahogy a két másik alkotást is, a mai zsánerszobor divatot jócskán megelőző Csirkefogó-szobrot és a Vízicsúszdát is Budapest egyik legkönnyebben átfutott terén, ami pedig ma már a megragadó Krúdy utca díszes kapuja.

Az utca folytonosságát aztán még egy bombázóan hangulatos tér, a Lőrinc pap tér töri meg, mielőtt eljutunk a végcélba, a mediterrán utánérzésű Mikszáth Kálmán térre.

Visszavonásig merem állítani, hogy Krúdy utca és a Mikszáth tér együtt a leginkább külföldi nyaralás élményű belvárosi pontok a pesti belvárosban. 😉

Én összesítve nettó 14 napon voltam az utcában és a téren felfedezni, mielőtt ezt a cikket írni kezdtem, és úgy érzem, hogy ez itt szinte semmi volt, csak még jobban tudom, mi maradt még ki és mennyi mindent élhetnék még át.

A Krúdy utca kocsma-nemkocsma kínálatának áttekintése

Jelképesebb nem is lehetne, hogy bal oldalt rögtön a Krúdy Sörözővel indul a vendéglátósor még nem sétáló szakasza a mindössze kettő sima kocsmákkal. A „Krúdy” nemrégi felújítása után a korábbinál láthatóan igényesebb, egészen fiatalos, kellemes kis kocsma lett, amit már a válogatósabb környékbeliek is elfogadnak, és akár használnak. is Nem sokkal ezután egy pincés diákkocsmába, az Andersen Pubba merülhetünk alá. Ez valamivel már vadócabb világ, de pont 2023 július elején nyitnak újra, szintén friss felújítás után. Ezt a verziót még látnom kell, addig marad kuss a nevem. 🙂 

Utánuk jön az utca első szigetét jelentő Lőrinc Pap tér, ami a káprázatos Jézus Szíve Jezsuita Templommal hívja fel a figyelmet. Hozzá dedikálta magát a népszerű budapesti cseh sörözőlánc, a Jaromír belül szuterénbe bújó, nyáron terebélyes teraszt is terítő csudahangulatos egysége, a Jaromír a Templomhoz. Mellette az Alma & Körte Étterem / Restaurant (Wine & Dine) borirányba domborító elegáns világa már okot adhat a kérdésre, hogy mennyire való italozásra is, de már hétköznap este 18:00-kor is úgy láttam, hogy ez az ott ülőknek nem kérdés. Sokasodtak a terasz asztalain a kisüzemi és nagyüzemi sörök, a fröccsök és a borok. Kinti élőzenét is kétszer sikerült elcsípnem a portájuknál. 

Az utca sűrű része igazán a Lőrinc Pap tér után indul be, onnantól aztán egymást érik az témánk szerint fontos egységek a Mikszáth Kálmán térig, így is-úgy is. (ezt majd kifejtem). Kezdjük mindjárt az eredeti szicíliai meghajtású olasz étteremmel, a méltán híres Al Dentével, ami csoda pizzáin, tésztáin, desszertjein (stb.) olasz bort és egyéb italokat is tartogat. Aztán a legendás-kultikus Darshan udvar helyén nőtt méltó utódságra törekvő, a Kegből és Vinből, vagyis sör- és borszentélyből állón dualista, tágas és emeletes Mixát Udvar jön.

A túloldalon az újabban az EFOTTOSOK által egyengetett vendéglátó- és bónuszban kiállítótér, a Fiktív Gasztró Galéria szembeszomszédoskodik, ami mindezzel együtt a szomjazóknak is szerája

Az ő oldalukon ezután jött a kocsmás szemmel legerősebb sor 2023 júniusában, az intenzív utcafelfedezésem napjaiban, ugyanis felsorakozott a széles magyar borkínálatú Zengő Borbár, a főleg koktélokban jeleskedő, de bármi jót ivóknak kedvező Rezeda Budapest, és a fiatalos házibuli élményű Helló Röfi, ami nevétől nem feltétlenül vártan bizony teljes értékű kocsma is volt, sőt. Ők gyászosan sajnos, már csak voltak, már a cikkben megjelenést sem érhették meg. Az élményeim után két hónappal elért a bezárásuk híre. Pedig sok szempontból pozitív példaértékű helyként mutatkoztak be számomra. Sajgó űr maradt utánuk.

A Mikszáth térre már át-átlógó utolsó témánkba vágó versenyző a tesztköröm óta sajnos szintén kiszállt. térre. A merész keresztségű BlackMail (=zsarolás) Bistroami címeres gasztronómai zsarolásként és menő térhez képest is egy különösen laza, barátságos ideális koccintó-találkozóhely is volt. Duplán szomorú vagyok, mert bár még így is sok nagyszerű helyszín maradt a Krúdy utcában, de örömmel megismerni két ennyire jó helyet, mint a Röfit és a BlackMailt, aztán rögtön el is veszíteni őket, vendégláTragikus! Reménykedem, hogy fantáziadús új szereplőkkel sikerül helyettesíteni őket, akik beleillenek majd az itt skiccelt képbe, és akik hosszabban megvetik a lábukat az utcában.

A BlackMail még hűlő helye után a Krúdy utca már térré nyílik a Mikszáth térben, mint egy virág, de annak a három egysége már egy testvércikk témája lesz.

Kimaradt a felsorolásból három jóval inkább etetés meghajtású vendéglátóhely, a Delhi6 Indian Restaurant & Bar Budapest, és a két igazán friss beszálló, a 2023-as Tantuni House (minőségi török utcakajákkal) és vadonatúj Bologna Hostaria (bolognai gasztronómiát domborító eredeti olasz étterem).

Most nézzük meg részletesebben is az egyes szereplőket Kocsmaturista szemmel: Elindul a lista, de folyamatosan, élesben frissül majd és sorra jelennek meg itt az felsorolt helyek élménybeszámolói és ajánlói.

A Krúdy utca főleg itatói

Ebben a blokkban azokat a vendéglátóhelyeket sorakoztam fel, akik inkább italozós alapötletre építettek kapcsolódó ételkínálatot is, és nem fordítva. Lehet az ételkínálat azóta versenyképes, sőt akár át is vehette a vezetést időközben, de ezek inkább azok a helyek, ahol mégis az ital volt előbb. 

A sör és bor követei

Nem véletlenül sörrel és a borral kezdünk. Ezekből, főleg borból különösen erős az utca. 1+fél hely kimondottan borra specializálódott és még egy szakmailag nagyon elhívatott bónusz borszaküzlet is rejlik az egyik csábos pincében, az utcapatrióta bortudós, Kovács Antal Sommelier szentélye, a pincearon.hu. Ráadásul a nem címeresen boros egységekben is gonddal válogatott különöleges kínálatra bukkanunk. Egyikben-másikban Anti keze is benne van.

MIXÁT UDVAR – a 32-féle sör és 32-féle bor képlete

Kezdjük mindjárt a Krúdy utca legnagyobb vendégterével, egy egyszerre nagyon sörös és nagyon boros színtérrel, a nevében már a szomszédos Mikszáth térre mutató, 2022-es alapítású Mixát Udvarral. A híres és kedvelt újbudai KEG Sörművház (CIKK ITT!) a Krúdy utcára tette fel újabb csapjait, szám szerint (jól beváltan) 32-t. Erre rímel, hogy a ház másik szárnyában található VIN részleg pedig borokból kínál állandósultan 32 különböző tételt, mindezt a tragikusan elköszönő kultikus Darshan Udvar helyén és annak minél méltóbb nyomában. 

Nem mintha a fenti sör és bor együttállás nem lenne már magában is nagy szám, akárhol is a világon, de a Mixát Udvar gasztrokocsma is egyben, sőt hátsó termükben zenés és kulturális programok helyszíne. De nem hagyom magamat ilyen gyorsan elterelni a szót az italról. Csak sorjában…

KEG sörök a Mixát Udvarban

A KEG a söröket saját hagyományához hűen itt is nemzetközi és magyar folyton cserélődő pepitakínálattal sorozta csapra. A ritkábban elérhető külföldiek mintha még többen is lennének. A egyik fővonal a cseh kortárs kisüzemi söröké. A szokásos cseh nagy márkák helyett ők rendszeresen közvetítik idehaza is, hogy mit alkottak a kreatív cseh ínyenc főzdék. Érdemes kóstolgatni, személyes kedvenc tippem a Zichovec sörfőzde. A másik főirány az itthon kevésbé ivott német söröktípusok: tudtam például füstös Rauchbiert, és sima lágernél jobban favorizált Märzent kóstolni. Az ikonikus sörnemezeteken túl láttam még csapon skót, észt és svét sört, de gondolom a sörforgással itt nem állnak meg a merítéssel. Jó hír még, hogy a kóstolt sörök 90%-a kiemelkedően finom volt.

A kínálat másik nagy fele, a magyar kraft sörök tagozata is válogatott főzeteket vonultat fel nagyszerű hazai főzdéktől, a stabilan megbízható alapoktól az extrém kuriózumokig. Nekem személyes történelmi adat, hogy itt kezdtem el megszeretni a sós-savanyú gose sörfajtát kitartó ellenállásom után.

A sörök egyébként mai relativitás elmélet szerint egész jó árakon is kaphatók a kategóriájukban, 2 és 4 dl-s adagokban. A feleakkora feleannyiba is kerül. 

Kiegészítésképpen mindig elérhető csapolva egy szintén váltakozó gluténmentes sör és egy magyar cider (MadDog Cider). Alkoholmentes söröket üvegben tartanak, kétféle cseh tételt.  

Kis gyorstalpaló digitális sörlista értelmezési segédlet: a fehér betűk jelzik a visszatérő söröket, a sárgák az újakat, a zöldek pedig a decire kapható tételeket.

Érdekesség, hogy gyakran előfordul a KEG csapokon egy meg is testesülő sör, a békésszentandrási Szent András Sörfőzde Ogre nevű pilsnere, melynek modellje, Marosvári László „Ogre”, itt tért vissza a csapok mögé. Pár aranyévre a sörvilágban kultikus Ogre bácsi nevű kocsmát is róla nevezték el. Most itt újra lehet találkozni vele a pult neki teremtett oldalán. (első kép)

Az pedig gigahiteles, hogy összefutottam itt az egyik menő sörfőzde képviselővel (Sajgó Álmos, Fehér Nyúl Brewery) privátban egy asztalfőn, baráti tejfakasztón. (második kép)

VIN borok a Mixát Udvarban

A VIN borok ellátópontja az épület másik szárnyában található, szinte tükrözve a KEG-et, mégis egyedi stílusban. Érdekesség, hogy a Mixát Udvar egy egész épületet elfoglal, de nem csábult el újkori romkocsmának állni. A 32 különféle bor szezonálisan forog. A többségük kimérve is, egyes prémiumtételek csak palackkal kaphatók. Megtalálhatóak változatos magyar borvidéki és világi borok (például olasz, francia, californiai), fehértől a rozén át a vörösig, és gyöngyöző borok, pezsgők is. Alkoholmentes kiegészítésnek pedig must kapható!

A Mixát Udvar rendszere

A sör- és a borszentélyt egy első rendelésnél kapott közös vendégkártyával lehet igénybe venni, amelyre gyűlik a fogyasztási érték a szeánsz legvégéig, és a zárásképp egyszerűen kényelmesen lehet rendezni az összesített számlát bármelyik pultnál.

További Mixát Udvar italok és az ételek

Az ‘Udvarban közös étlapon is osztozik a sörös és a boros térfél. Sokféle étkük közül kiemelkedően csábítónak és népszerűnek találtam a pizzájukat ahhoz, hogy azzal próbálkozzak. Oké, hogy az utcabeli vérolasz Al Dente pizzája világhatalmi, de a KEG-nek még a szomszédban sincs miért bujkálni az övével, sőt. Szép tempótartás a magyaroktól az pizza ősnemzetével szemben. Úgy teljes az utcaélmény, ha mindkettőt megkóstoljuk. Fortyogó pizza-forráspontok ezek a négyzetméterek. Én a #FőlegVegán ön-emberkísérletem miatt evett Vegana pizzával teljesen boldog voltam. 

Ezen kívül kérhetők még sör- és borkorcsolyák, rántottságok, tex-mex részleg pikáns BBQ és mexikói konyha ihlette cuccokkal, burgerek (vegetáriánus is), kreatív köretek, akár házi szószok és desszertek

Az egyéb italkínálatból vezér rövidital-kategóriák és a koktélok is bőségesek a lapon. A fő sör és bor ellenére értem tetten, egy jókora, zsúfolt shotkoktélos tálca előkészítését is. Mintha Lengyelországban lettem volna.  

Mixát Stage: a külön rendezvényterem

A Mixát Udvarnak hátul, minden mögött is egy dimenziókapuja nyílik egy másik világba. Itt rejlik a Mixát Stage, rendezvényterem, ami főleg változatos koncertek, de néha akár még vitaestek alá is színpadot nyújt. Nekem is volt szerencsére itt egy zenei élményhez. Természetesen KEG sörrel a kezemben néztem és hallgattam. Az új popcorn, tudtátok? Ha Titeket is érdekel ez a vetület, külön profilon kísérhetitek nyomon:

https://www.facebook.com/stage.mixat

A Mixát hangulat

A Mixát egy mutatós, vidám tér, ami jól épít az épület adottságaira, szép lámpákkal, régi plakátokkal. 

Inkább nagyobb társaságok játszótere, de vannak duók, akik a pár szinte bújócskázós ficaknak örülnek. A KEG pulttal szembeni „söntésasztalnál” pedig külön társaságok is összecsapódhatnak. Láttam is hasonló példát, de én is ennél az asztalnál értem a Reze(dá)s banda nyomába kilépő utáni kilépőre. 

A légiesebb terek kedvelőit pedig átriumszerű középső rész és az egyre-egyre kiépülőbb emeleti terasz várja.

A Mixátban akadnak főleg magyarok, kevésbé, de azért észrevehetően külföldiek is, gyakran párok, az pedig már „mixszionáriusan” jelentős eredmény Magyarországon, hogy egy alaphangon sörre-borra építő helyet ekkora női jelenlét kísérjen. 

Amúgy a csapat is jófejnek mutatkozott több alkalommal, leginkább a KEG csapoknál legtöbbet lógva és ott lemérve, rendszeresen külön a pultosokhoz beköszönő, pultnál söröző vendégeket tapasztaltam. A srácok maguk között is lazák. Kikémkedtem és most kikürtölöm, hogy például így zajlik a háttérzenei rendezés: „Keressünk valamit! Vidám mix! Ez jó lesz…” és már éneklik is a hangfallal, hogy „Now i’m a believer…”

Mit is mondjak a végéükre? Monduk azt, hogy a KEG pult mintázatába képzeletben végtelenszer bele lehet rajzolni a Mixát x jelét? Próbáljátok ki pár sör után! 🙂

Mixát Udvar Facebook oldal: https://www.facebook.com/mixatudvar/

Mixát Udvar cím: Budapest, Krúdy u 7, 1088

Nyitvatartás: H-P: 17:00-24:00, Szombat: 12:00-24:00, Vasárnap: Zárva

Szervízdíj: 12%

ZENGŐ BORBÁR: Több mint 250-féle magyar bor a nagy túlélés egy receptje

Amikor egy nyári estén ránézünk a Krúdy utcában a Zengő Borbárra, látjuk a megtelt teraszt, kivételes női többséggel, sok mosollyal, láthatóan sikeres randikkal és halljuk a koccanó pohársokadalmat. Azt gondolnánk, hogy ez egy “zengülés” nélkül, egyenes úton befutott sikertörténet. Pedig ők pont a CovIDŐK göröngyös terepén nyitottak, de nagyon életképesnek bizonyulva ezen a Tajgetoszon, mára már sok vendégnek okoznak örömet egyszerre.

A szilárd alap a több mint 250 fajta válogatott magyar bor, amelynek ők borszaküzlete is egyben, de tetejében egy hangulatvilágításos, barátságos, de szupermodern pinceborozó és egy üde, népes terasz kombója. A külső rész megtelve sistergett, de odalenn is sokfelé ültek. Záráskor kellett vissza térnem üres teret fotózni, mert amúgy mindenhol félszegen kémlelték a kamerámat az egymásnak épp szívüket kiöntő barátnő duók-triók-kvartettek. A bárterem különösen hangulatos. A legbelső bugyorban pedig éppen kvízjátékot szúrtam ki.

24-féle magyar bort mérnek pohárba időszakosan változva: fehér, vörös, rosé, desszertbor és pezsgő, de vannak fajta szerinti vagy vegyes kóstolósoraik is, mellé értő asszitenciával.

2023 nyarán a deciárak 900 Ft-tól kezdődtek. Egy ezresért már egészen érdekeseket lehett kóstolni (például somlói cuvée), de én ráröppentem például egy korábban soha nem kóstolt burger stílusú borra is. 

A dekoráció részleteiben is mindenütt kreatívan bújkál a bor. Az én kedvencem a retró “szocialista” virágágyásban fekvő boros üvegsor a bejáratnál. A belső polcok viszont nem csak boros könyvektől roskadoznak.

Bár a Zengőben érthetően legtöbben boroznak, a “jobb kislányokat” a borbarátnők — megtörtént esetek alapján — simán maguk mellé ültethetik füles befőttes üveges limonádéval vagy palackos vizzel vagy tonikkal. 

A koktélokat is egész jó árban lehetett kapni. Csapon tartottak kisüzemi sört is, dobozban és üvegben pedig még többet. A meghatározó rövidital-fajtákból komoly választék volt. Kísérőfalatokként pedig különböző ínyenc ízelítőtálakkal csábítanak. Mindezzel kijelenthető, hogy a Zengő főleg, de nem csak borbárként funkcionál.

A “zengő” szó borfajtaként és hangutánzó szóként is manifesztálódik a névben és a logóban. Zenés programokat sejtetnek, de a főleg télire koncentrálódó eseményeik között bármi előfordulhat, boros szakmai vagy kulturális vonalon is.

A Zengő körképhez hozzátartozik a rekord közeli női többség mellett, hogy főleg magyar vendégek látogatják, de néha azért ki szúrni egy-egy külföldi asztalt is.

Tippek a Zengőhöz:

 1. A WC-hez jól be kell húzni a fejünket. 
 2. A netes értékelésekkel nyerni lehet.
 3. A teljes Zengőt (72 fő) vagy különtermét (42 fő) ki is lehet bérelni ITT!

Zengő Borbár honlap: https://zengobar.hu/

Zengő Borbár cím: Budapest, Krúdy u 6, 1088

Nyitvatartás 2023 nyarán: Hétfő – Csütörtök: 17:00-23:00, Péntek: 17:00-00:00, Szombat – Vasárnap: ZÁRVA

(⇒ De ősz közepétől figyeljétek őket újra, mert valószínűleg szombat helyet újra hétfő lesz a szünnap, szombaton pedig nyitva lesz.)

Szervízdíj: 10%

JAROMÍR A TEMPLOMHOZ: az eszményi nagybetűs Söröző

A Jaromír a (Jézus Szíve Jezsuita) Templomhoz, cseh söröző és étterem a Krúdy utca második legnagyobb “szigetén”, a Lőrinc Pap téren található. Ez az üde kis tér a fenséges templomával önmagában is vonzó célpont lehetne, de a teljes varázsához szükség van arra, hogy mozgalmas teraszok töltsék meg élettel. Kettőből az egyik a Jaromír, melynek neve biztos nem idegen a Budapestet jól ismerő sörkedvelőknek. Egy legendás sörözőhálózatról van szó, amely önmaga másolása helyett egyedi tereket tölt meg cseh sörökkel és főleg cseh kocsmakonyha ihletésű ételekkel, már évek óta. Ma is 5 Jaromír működik Budapesten. Néhány korábbi példány (köztük egy kultikus) városrendezés áldozata lett. A Jaromír a Templomhoz az egyik legjobb vigasz lett értük.

Ha van nagybetűs Söröző, akkor én ilyennek képzelem. A teraszán megtestesíti a klasszikus eszményi sörözés képzettársítását, és tényleg átemel valamit ide a csehországi valóban helyi cseh sörözés varázsából. Nem Prága sláger helyeinek sörturizmusából, hanem abból, amit kisvárosok vagy nagyvárosok belvároson túli negyedeinek eredeti cseh polgárainak sörözéséből szoktam elcsípni. 

Itt a magyarok söröznek hasonlóan, mint a csehek Csehországban a saját helyeiken. Egészen közel vagyunk népszerű turistaterületekhez, mégis minden irányból magyar szót hallok. Három-négy fős társaságok jó kedélyű korsóemelgetései és koccintgatásai, nagy kortyai, felhajtásai adják a háttérmuzsikát. Kivéve, amikor a templom adja, mert az is adja, amikor mise van, többfélét is. Nekem is megvolt az áhitatos élmény, csak a Jaromír teraszán ülve. Szeretném ilyennek tudni a magyar átlagos kocsmavilágot, mint amilyennek itt találom.

Volt itt mindenki, egyedül csülökkel söröző férfi, középkorúak, harmincas barátok, két söröző férfival gyümölcslevező (egyikük lánya-gyanús) tini. Régi barátok ölelkezve találkoznak. Szájak a korsókhoz hasonlóan csattannak a szerelmes sörrandin. Az emberek egymás tányérjából is esznek a teraszon, lazaság is van. Bárki helye, minden alkalomra. Ez egy találkozás-típus olvasztótégely, mint amilyenek a reptereket mondják az igazából szerelem című filmben.

De nincs vége a varázslatnak a nyárral, mert a belteret is rendkívül hangulatosra összehozták. Ugyanúgy sörözésre és lakomázásra termett.

Mindig van mit inni a nagy sörkínálatból

Az állandó sörök öt csapon állnak sor, és két vendégcsap változtatja javait.

Alkohol-szünnapomon pedig a Bakalář alkoholmentes sör is jól hatott, pedig cseh alkoholmentes söröknél sem alapvető ez. 

A #FőlegVegán ön-emberkísérletemhez választott vegánnuggets avokádósalátával különösen jól esett. Persze én is tudom, hogy távolról sem ez itt a slágerkaja, sőt. Megfigyelésem szerint a sörkorcsolyáktól a kétfős tálig nyújtozkodó, több ponton csehes merítésű kínálatból a cseh sörök mellé tömegesen társított csülkök és a burger mennek a legjobban, de extra jó hír, hogy más ételmóddal is volt mihez nyúlni.

Bár a Jaromír a cseh hagyományokhoz méltón délceg vendéglő is és a pincér tenyéren közlekednek az edények, megvan a kellemesen laza kocsmahangulat is. Van, aki a pultnál is iszik, ülve vagy állva. Jóértelmű duruzsolás sistereg egy olyan magasabb értelmű kocsmaszférából, amilyenből évtizedekig nem jutott ki Magyarországnak.

Az élőzene zene sem idegen a Jaromírtól. Sikerült elcsípnem a Julius duo estéjnek, akiknek a jelenlévők példásan gondoskodtam a szomjoltásáról is.

A közönség főleg a 35 feletti korosztályból jellemző, de a fiatalabbaknak is megéri felfedezni a Jaromír világát.

Jaromír a Templomhoz Facebook oldal: https://www.facebook.com/jaromiratemplomhoz/

Jaromír a Templomhoz cím: Budapest, Lőrinc Pap tér 4, 1088

Nyitvatartás 2023 nyarán: Hétfő – Vasárnap: 12:00-23:00

Szervízdíj: 12%

Ráadás a borból: PINCEARON.HU borkereskedés

Nem zárhatjuk úgy le a Krúdy utcai sör- és borkövetek listáját, hogy ne érintenénk a többször emlegetett és idézett Kovács Antal sommelier utcai borszaküzletét, a PINCEARON.HU-t!

A Pincearon.hu „offline üzlete” (számunkra sajnos) csak elvitelre kínál borokat, de melléjük gazdagabb bortudást is magatokkal vihettek. Kovács Antal sommelier-t közvetve már korábban ismertem az Instagramról (BÖKJ!) és gyorsan feltűnt jótékonyan hiperaktív online munkássága, melynek során hasznos gyakorlatias tudást hagy hátra az borérdeklődőknek. 

A koktél színeiben

REZEDA BUDAPEST főleg koktélbár - “több, mint egy tökéletes Negroni”

A Krúdy utca vendéglátósorának legsűrűbbjében a Rezeda főleg koktélra épít a sörök és borok követei között, de ettől még borokból is egészen ritka kínálatot tart fenn. 

Nekünk a Rezeda a riviéra

A Rezeda balatoni ihletésű egység. Még a logója is maga a Balaton és sok balatoni kép lóg a falakon. A megfejtés egyszerű, a hely feje, Máté balatonboglári származású. Mivel a Rezeda láthatóan és visszhangosan is menő hely, benne volt a pakliban, hogy feszengősek, távolságtartóak lesznek, ahogy vannak erre világi példák bőven, de égbekiáltó jó hír: náluk pont az ellenkezője igaz. A Rezeda remek hangulatú közeg. Az egyik leglazább az utcában. Ez az a hely, ahol esőben is a legkitartóbb maradt a vendégsereg a teraszon, nem véletlenül. Itt az egyik asztalnál alig 20 éves lányok társaságát látjuk a teraszon, míg a másiknál 50-es férfiakét. Miközben egy összetolt végtelen asztalnál pedig húszas éveik közepét ünneplő vegyes társaság koccintgatott. 

 Az italkörképben ugyanígy megfértek a pezsgők, sörök, borok, koktélok az asztaloknál. A ház csapolt söre Szarvasi Sörfőzde lagere, borból pedig 6-7 válogatott balatoni tételt tartogatnak. A kóstoltak jól szerepeltek nálam, de a főszerep akkor is a koktéloké.

A Rezeda Budapest koktéldimenziója

Érezhető szakértelemmel, látványosan gyönyörű koktélokat készít az itteni csapat. Máté, a fő “főni” felfedte, hogy az itallapon túl kezdődik a titkok láthatatlan könyve. Nyomtatásban csak a kedvence klasszikusaik láthatók, de végtelenféle koktélt képesek és hajlandók is elkészíteni. 8 csak náluk kapható signature italuk is van. Ebben a koktél-erőtérben arra is láttam példát, hogy két srác először azt hitte, borbárba érkezett, majd maradva mégis átcsábultak a koktélokra. Túl nagy volt a vizuális nyomás.

A padron paprikával felszolgált Bloody Mary eleve csodaszép, alaphangon nagyon csípős és fantasztikus ízű volt. Az Espresso Martiniért szintén lelkesedtem.

Erős plusz pont, ahogy automatikusan hoztak vizet az asztalokhoz. A hidratálás az itt italozóknak kijár. 

Máté önvallomása szerint szeret élményt is adni, “nemcsak egy tökéletes Negronit.” Ez néha abban is megnyilvánul, hogy rendelésfelvételkor meglepően leül a vendégekhez az asztalhoz, vagy melléjük a virágágyásra és így beszélget velük hosszabban az elképzeléseikről.

A Rezed(ás)s banda

A vicceskedős jókedv a Rezeda Budapestben őshonos:

– Tanár úr kijavította a dolgozotokat? 

– Ááá, inkább bedobtam őket a kályhába…

Vagy ahogy Máté instruálta a kolléganőjét: – Nyugodtan megdobhatod őket (vendégeket), szeretni fogják.

Szívesen átjárnak a szomszéd kocsmák csapattagjai, de dramaturgia ezen a ponton még simán kettéágazhat:

– Kedves szomszéd, Neked mit adhatok?

vagy pont ellenkezőleg:

– Megint mit ólálkodsz itt? 🙂

A beavatottak között az “A menüt kérésnek” is van értelme itt, úgy láttam. Egyszer vakon kipróbálom.

A szomszéd kocsmárosok is ismerik az itteni törzsvendégeket. Így összeérnek itt a Krúdyban a helyek és a közösségek. Merthogy Rezeda törzsvendégek márpedig vannak. Volt asztaltársaság, akit a kéthetes Krúdy portyám alatt háromszor is tetten értem.

A Rezeda Budapest igazi gyújtópont és gyűjtőpont: hülyéskedések, lazaság és minőség. Na, ezt kedvelem. Hasonlóan érzek iránta csak még kevesebb tapasztalattal, mint nagy kedvencem a Ráday utcai Csapszék (CIKK) iránt. Csak ott a minőségi sör- és whiskeykínálat párosul a kocsmalazsággal, itt meg főleg koktél. És ha már Ráday utca, az ottani Pourgatorium (CIKK) mellett a Rezeda lett a másik legkedvesebb kötetlen koktélbár-miliőm Budapesten. 

Székelykommunikáció itt Főninek hívni egymást: vendéget, kollégát, beosztottat, valóban főnit. Sőt erre további poénok is épülnek: “Itt meg kell főni.”

De tovább is van:

– Vendég 1: főnike, én beba@sztam

– Vendég 2: még csak most?

Itt nem lehet az aranyköpéseket feljegyezni, mert egy leírása közben elhangzik másik kettő! A vendégek közötti összetartás a Rezeda falain túl is folytatódik. Amíg a főhadiszállás nyitva van, utolsó percekig és cseppekig kitartanak mellette, de ha a Rezeda bezár, van, hogy a “csúcstörzsek” együtt mennek afterozni valami még éjszakaibb helyre, sőt hallottam, ahogy Mátét is magukkal hívják. Egyszer én is velük tartottam, és még egy kétállomásos minitúrát ráhúztunk közösen.

A Rezeda Budapest akár programoknak is színteret ad. Az egyik megismert DJ vendég, Gábor például néha Drum and Bass eseteket tart. A szóbeszéd szerint ezt még az épp helyszínelő vám- és pénzügyőrök is megdicsérték: “végre jó zene…”

Itt a száz szónak az egy helyetti hét vége: “szakmailag” hivatalosan is odáig lettem a Rezedáért.

Rezeda Budapest Facebook oldal: 

https://rezedabudapest.business.site/

Rezeda Budapest cím:  Budapest, Krúdy u 4, 1088

A Nyitvatartás alapja:

Keddtől-péntek: 16:30-23:00

EHHEZ JÖN PLUSZBA:

Nyári évadban: Hétfő: 16:30-23:00

 Téli évadban: Szombat: 16:30-23:00

Szervízdíj: nincs

FIGYELEM: Ebbe a kocsmás szakaszba érkezik még később a Krúdy Söröző és az Andersen Pub beszámolója!

A Krúdy inkább (de nem csak) éttermei

FIKTÍV GASZTRÓ GALÉRIA: az ennivaló kiállító tér

A reprezentatív nevű Fiktív Gasztró Galéria szó szerint vehető: valóban egy étterem, amelynek falai galériaként funkcionálnak, változó kiállításokkal, helyben tartott kiállításmegnyitókkal. Persze aki az étel mellé (vagy akár ahelyett) inna, az sem marad szomjan, se alkoholos, se mentes szekcióban. A teraszuk pedig az utca egyik legszebb, leghangulatosabb részén található, így megéri hozzájuk kiülni ezért is-azért is.

A Fiktív Gasztró Galéria körképében is sokféle ember és jelenet megfért, pont ahogy a kocsmásabb helyeknél is többször éltettem ezt már a cikkben.

Lazább fiatal társaságok, idősebb művészaktakterű figurák, középkorú férfi duó sörrel-rummal és kólával. Párhuzamosan fogytak a vörösborok, fehérborok a limondékkal. A korábbi hosszabb nyitvatartás mellett még a kora délutáni “business lunchhoz is söröztek szoros nyakkendőt kötött harmincasak yuppiebb karakterek egy kosztümös lánnyal. A pultnál is mindig ültek, amikor beültem, vagy mikor csak belestem. Kifejezetten a pultosokat is látogatták a jó ismerős törzsvendégek. Nem változott ez sem meg a Krúdyban a kocsma és étterem határán a 2022 júniusi felfedezéseim során.

A közvetlen kapcsolat a vendégekkel itt is kontúrosan kirajzolódott. A csapatból Axel különösen szuper laza volt, mindenkivel a nulláról hülyéskedett. Szinte minden pillanatban volt hozzáadott élménye az ő felbukkanásának.

Egy jó kedélyű helyet ismertem meg, ahol bentről hülyéskedés hallatszik, és a pincérek akár nevetve mentek ki az asztalokhoz.

A Fiktív Gasztro Galéria ételei és italai

A Fiktív itallapja sem csak (khm…) látszólagos volt, valóban valamirevaló ajánlatok sorát tartalmazza. A borválogatásukban a deciár 2023. júniusban 650 Ft-tól indult, amik a színvonalasabb budapesti „csak kocsmákban” is még a középmezőnyben tartozik, étteremben viszont jó üzletnek számít. Az először kóstolt Babarczi bor kifejezetten ízlett, de nagyon ajánlom tőlük a Kancellár Pince juhfarkját is. 

A whiskeyjek és whiskyjeik, amelyekre a legbüszkébbek valóban busás részvényesi voltak az italkínálatnak. Még tematikus kóstolósorokat is képeztek belőlük. Engem pont alkoholmentes napon csábítottak az egyikkel, így még hátra maradt a kóstolás, de sajnos talán örökre, mert az őszi itallap váltásnál nagyon megfogyatkozott a whiskey részleg (is). Saját élmény alapján tőlem nem szokásosan a fenti bor mellett a mangós szörpjüket tudom éltetni. Eddig sörben szoktam inni. Jelentem: szörpnek is jó. Nem olyan gejl, mint egy dobozos üdítő. Az előző itallap rumból, ginből is jeleskedett és külön feltűntek az alkoholos limonádék is a simák mellett. Lett volna mivel kísérletezni akár több visszatéréskor is, de az italkínálat leszűkítése nekem nem jó hír és a legizgalmasabb tételek közül sok vesztettünk. Azért így is maradt érdekességek péládul a Tubi Spritz. Én remélem azért, hogy legközelebb innét visszafelé fordul a kocka, a bővülés irányába.

Bár az étel demarkációs vonalán óvatosan teszem át a lábamat a cikkeimben, hiszen jóval kevésbé kaptafám, de félnaivan végigolvasva az étlapjuk, nekem bővérrel izgalmasnak tűnt. A leves/előétel-főétel-desszert vonalat kiemelten megtörik a hamburger és quesadilla szekció és kiegészíti a séf-ajánlat. Az árak is a színvonalnak és mai Budapestenek megfelelőek, nem csapják ki a biztosítékot, sőt van, ami egész jó üzletnek is tűnik. Én a #FőlegVegán ön-emberkísérletemtől hajtva a füstölt padlizsánkrémre csaptam le zöldségekkel és pirítóssal. Kimondottan finom volt és előétel létére bőven jóllaktam vele (2490 Ft- ba került 2023 júniusban).

Főételeket csak szemmel ettem a szomszéd asztalokról, de azok már más ligában játszanak, hatalmasak voltak. A titkos receptű fiktív szósz is szöget ütött az agyamban, amit mellette kirendeltek bátran, és gyorsan jónak jelezték vissza.

A Fiktív profilja bár egyértelműen az étterem felé húz, a légköre italozáshoz is elég laza volt. A kiállításmegnyitók, mint célesemény is lehetnek vonzó célpontok. A kocsmák után a piac mellett a másik kedvenc társasági helyszíneim még galériákban is, akkor miért pont vendéglátóhelyen ne?

Fiktív Gasztró Galéria Facebook oldal: 

https://fiktivpub.hu/

Fiktív Gasztró Galéria címBudapest, Horánszky u. 27, 1085

A Fiktív Gasztró Galéria nyitvatartása:

Hétfőtől szombatig: 12:00-23:00 (konyha 22:00-ig)

Vasárnap: 12:00-18:00 (konyha 17:00-ig)

Szervízdíj: 10%

AL DENTE: az olasz idill kihelyezve

A színes-szagos olasz vonal képviseletében az Al Dentét szúrhatjátok ki, hozzáillően a Krúdy utca legtarkább pontján. Ezt a mediterrán utánérzésű tónuskavalkádot mind az épületük, mind a háttérben magasló téglatemplom, mind a szomszéd üzletek, a növények és a kockakövek segítik, az Al Dente székei pedig megkoronázzák.

Kívülről kémlelve a helyet, karakteres pincérek, mutatós pincérnők, és villámló séfek kavargó összjátéka látható, akármikor is nézünk feléjük. Egyikük-másikuk ráadásul olasz. Így a szícialiai Carmelo, a hely új feje is, aki nemrég vette át az évek óta visszhangosan bejáratott üzletet.

Az Al Dentéről gyorsan kiderült, hogy az itató kategóriába ők nem pályáznak. Én leginkább trattoria vagy osteria olasz besoroláshoz kapcsolnám őket. Náluk minden vendég eszik is és így is szépen megtelnek. Az ital másodhegedűs, csak kísérő, de ezzel együtt nem meglepően persze válogatott és profilba vágó. Így nem számoltam az Al Dentét a kocsmalistámra, hiába kóstoltam náluk olasz bort is. Ismétlem, az étkek pályáján én egészen átlagosan kontár vagyok, de naiv nápolyi stílusú pizzakedvelő és kifejezetten gyakori kóstoló. Top 3-as kedvencem lett az Al Dente Marinarája. Érdekes, hogy mind a top 3-am Magyarországon van, pedig máshol is, de még Nápolyban is ettem nápolyi pizzát a híres L’Antica Pizzeria da Michele a Kocsmaturista küldetés hajnalán. Szóval az Al Dentében dorombolósan finom volt, ízgazdag, tocsogó, örömmel bele tudtam volna fulladni.

A #FőlegVegán ön-emberkísérletem miatt én kevés másik étellel kacsingathattam szabályszerűen, de szemem azért van, pazarok és pompásak voltak egytől egyig a szomszéd asztalok fogásai, akárhányszor itt időztem. A kínálat amúgy kiterjed előételekre, levesekre, különböző tésztákra, pizzákra, salátákra és desszertekre.

De lássuk az itteni fővonalunkat, az italt, főleg az olaszságok mentén. Az olasz pia All Star-gála összes üdvöskéje felvonul a lapon: Aperol Spritz, Campari Spritz, de még a Limoncello Spritz is. Van grappa, limoncello, olasz keserű, olasz borok mindhárom színben, prosecco és olasz sörök. Az utóbbiak közt a nálunk is elterjedt Birra Moretti mellett a szicíliai, sókristállyal készült Messina is kapható. Mindezek még továbbvegyülnek magyar és európai kedvenc italtételekkel, amelyek közül az Unicumra a múltjának olasz kitérője miatt vegyes termékként is tekinthetünk. 

Az Al Dentében az ételek a jellemző menő éttermi árszinten kapható, amit kocsmásabb egységek közül a csak combosabb gasztropubok ütnek meg. Cserébe egyes italokkal akár felkapott kocsmafélékhez képest is egész jó üzletet lehet kötni az étkezéshez, mondjuk az Aperol Spritzzel vagy a gin-tonikkal. De például a kuriózum olasz boroknak már jobban megkérik az árát. Találtam köztük pár az olaszországi felfedezéseimet idéző fajtát. Az én választottam kifogástalanul finom volt. Általában nehezen tudom hova tenni az elegáns bor kifejezést, de itt önkéntelenül most nekem is ez jutott eszembe.

Ha preferáljátok az eredeti vérvonalú olasz konyhát utazás nélkül is próbálgatni, akkor akár egy Krúdy utca környéki kocsmatúra jó étellel kipárnázó alapállomásának is ajánlhatom az Al Dentét. Nyugi, mások is isszák hozzá a borokat, a söröket. Akár a mi magyar női erőink is kettesével bizonyítják a „pizzához jól illik a sör” iskolát. Mikor pedig azt jegyeztem le épp helyben, hogy szakadatlanul üvegpukkanás hallatszik bentről, akkor is pont ragyogó borospoharak érkeztek a szomszéd asztalhoz. A nyűzsgéstől és a csapattól pedig néha egy olasz vígjáték-sorozatban éreztem magamat. Gyorsan bizonyították a pozitív fogékonyságukat a dilire, mikor a belépőmnél „tiszta lisztet öntöttem a pohárba.” Majd ők elmagyarázzák! 🙂

Al Dente Facebook oldal: 

https://www.facebook.com/aldenteristo

Al Dente Galéria cím: Budapest, Krúdy u 9, 1088 Magyarország

Al Dente nyitvatartása: Mindennap: 09:00-22:00

Szervízdíj: 12%

Lábjegyzet

* A Kiscsibész bekezdés szellemi forrása és egyúttal a többet tudása tára egyúttal ez a régi Urbanista cikk:

https://index.hu/urbanista/2016/11/10/kiscsibesz_ter_jozsefvaros/

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

A cikk kocsmái a nagy Kocsmaturista térképen is

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Dunakeszi
 2. Szigetszentmiklós
 3. Veresegyház
 4. Fót
 5. Leányfalu
 6. Aszód
 7. Gyömrő
 8. Solymár
 9. Monor
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

Szólj hozzá!