Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Van Nálatok Terasz – Mikszáth tér, Budapest, 8. kerület, Palotanegyed

A Mikszáth tér Budapest egyik leghangulatosabb, legenergikusabb tere és nem a legnyilvánvalóbbak közül való. Szinte bujkál a gyönyörű Palotanegyed közepén. Szépsége és gyorsan magával ragadó erőtere mellett a vendéglátása is jelentős. Itt burjánzik a pesti oldal egyik legsűrűbb teraszültetvénye 3 és fél helyszínnel, ikonikus elemekkel. 

Ez a cikk a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment támogatásával készült. Szponzorált tartalom = ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Előszó a dupla dinamit cikkről

Ez a cikk egyszerre két gyűjteménynek is része: a BUM – Bevásárló és Tematikus utcák izgalmas-mozgalmas területeit feltáró válogatáshoz, másrészt a Budapest nagy teraszos, kiülős helyeit listázó Van Nálatok Terasz sorozathoz.

VIGYÁZZ, ÉPÍTÉSI TERÜLET!

Ez a Mikszáth tér kocsmaéletének a még tovább kerekedő oldala, amelyben idővel kifejtem mindhárom itteni vendéglátóhelyet, de csak egyesével. A végén ide is várható egy kis summázás is a tér mai képének eredettörténetéről Kovács Antal Sommelier (pincearon.hu) közreműködésével. Érdemes visszajárni a frissítésekért.

A Mikszáth tér körkép és életérzés

A Mikszáth tér mondhatni mediterrán életérzésű élénkségét jól megalapozza, hogy tele van kiülős hellyel és körülöttük a padokra kiülő emberek is a magyar átlag felett jellemzik a színteret. Mintha itt elfelejtené Magyarország, hogy ez itthon kevésbé szokás. Sok a környéken a külföldi egyetemista és ők jól megadják az alaphangot. Ha épp Budapesten belül akarnátok elutazni Budapestről, gyertek a Mikszáth térre! A már megénekelt Krúdy utcában (CIKK!) is elkezdődik/folytatódik a varázslat, de a Mikszáth tér a forráspont. Főleg nyaranta egy energiagömb, de sokáig dacol a hidegebb idővel is. Kora tavasszal már és késő ősszel még bőven virágzik itt a teraszvilág. A Bakáts tér mellett ez az a köztér Budapesten számomra, ami legjobban megidézi nekem az ebben eddig Európa-bajnoknak tartott Bulgáriám lenyűgözően nyüzsgő tereit. Példásként élvezem az itteni dolce vitát már csak akkor is, ha áthaladok rajta. Itt egyszerre felpezseg és le is lassul Budapest. A diákok kiülnek a jegyzeteikkel is, de a régimódi ügynök típusú középkorú úr is aktatáskával és élvezi a munkaidő után lemenő napot. Itthon ritkamódon vidám hely, ahol sok mosolygós beszélgetést és hahótázást látok magam körül. Nem titulnák búsnak a magyar népet, ha itt kellene mintát venni róla.

A Mikszáth tér vendéglátása

A Mikszáth téren a 2023 nyári-őszi intenzív újra-felfedezéseim idején még 3 és fél vendéglátóhely működött. A bohémebb (kis)Lumen, a nagyszabású Tilos a Tilos és az arany középutas Kis Fecske Presszó a cikk születése után (2023. december+) is továbbfogadja vendégeit. Időközben sajnos a tér és a Krúdy utca határán honoló BlackMail Bistrótól viszont el kellett köszönnünk. Remélem a felszabadult üzlethelyiséget hamar belakja egy jó és tartós koncepció, ami jól illik majd a rezidens nagy túlélőkhöz.

Ahogy a Krúdy utcának, úgy a Mikszáth térnek is a sajátja az evés-ivás jin-jangja. Nem dominálja le az egyik a másikat, megférnek nagyjából egyensúlyban, de ha mégis választani kellene, akkor ránézésre az ivás valamivel vezet, hiszen a Lumen kevésbé ételhangsúlyos. Kezdjük is vele:

A Mikszáth tér teraszos, kiülős vendéglátóhelyei

(KIS)LUMEN KÁVÉZÓ - Talányos, itthon példás kulthely

A Lumen a „legegésznaposabb” (<van ilyen szó?) helyek egyike, nemcsak a környéken, hanem Budapesten is, és ezzel a Mikszáth tér példásságán belül is külön mintaértékűnek hívható. Már reggeltől nyitva van, a napi első kávék itt jelennek meg a téren, de kitart az éjszakában is, egész nap vonzza a sokadalmat. 

A Lumen a legfiatalosabb és egyben a „legalterosabb vagy leghipszterebb” egység is a Mikszáth téren és a Krúdy utcában. Itt a legtöbb kutya, a bicikli, a tetoválás, piercing, az akár fordított baseballsapka vagy az olyan reneszánszot élő öltözet, haj- és (inkább csak férfi) arcszőrzet stílus mint egy 70-es évekbeli videóklipben, vagy mintha az illetettek a Stranger Thingsből léptek volna ki. Mégis a legkülönbözőbb arcokkal lehet itt találkozni. 

A Lumenben a vendég-életkorok is vegyesek, bár a húszas-harmincas korosztály a legjellemzőbb, de a pubiképűtől az előrehaladottan megőszült figurákig bárki megfordulhat és elidőzhet itt: a régi lázadók és az új alteresek, de német- és angolakjú diáktársaságok, akik akár sör mellé sakkoznak vagy sakk mellé söröznek.

Áradó derű és a komótostól a gyorsig ivott sörök és egyebek honolnak itt délben már és záráskor még. 

A Lumen jelenség: a maxra járatott minimalizmus

A Lumenről kétségtelenül elmondható, hogy kulthely, de hogy ennek egyértelmű sikere miben rejlik, azt csak találgatni vagy következtetni lehet.

Benn ennél kisebb helyet egészen nehéz elképzelni. Ugyanígy berendezésénél minimalistább is aligha létezhetne, üres fehér falak (kivéve kiállítás esetén), fa(sz)ék egyszerűségű teraszbútorok, benn cicomátlan éles élű berendezés, pár láda szobanövény. A belteret inkább csak a máshol el nem férő göngyölegek, boros kartondobozok, sörös kegek, üdítős rekeszek sűrítik, de mindez ez csak annak tűnik fel, aki részletekből próbálja visszafejteni a mágiát. A vendégek és az életképek színessége rárakódott erre. Így nő a legegyszerűbb fekete-fehér-szürke-faszínű alapon tarka közönségkavalkád. Látni kell, élni kell!

A pultosok is nagyon lazák, pacsizósak, hülyéskedősek. Még a környékbeli vendéglátósoknak is kedves esti ivója. Egyszer csak az Al Dente Vikijét találtam a mellettem lévő asztalnál. 

A Lumen kínálata

Amikor azt mondtam, hogy a Lumen kínálata főleg italalapú, nem csak alkoholra gondoltam. Lehet náluk szinte „bármizni”. Kezdjük a főtermékkel, amit a logójuk és hosszabb nevünk is tartalmaz: már nem kávézóként is feltűnően gusztusos és illatos kávévariánsokkal találkozni itt. Az alkoholmentes vonalon a saját kedvencem a gyömbérszörp. 

Ritka eset, hogy a limonádé olcsóbb a szörpnél, de náluk ez volt az ábra. Nálam ez lenne a világ rendje is. Az alkoholmentes Postrizinské sör viszont nagyon nem nyert magának, pedig én pont sok nullás sört kedvelek. Sorakozott még a mentes között a nekem különösen szimpatikus Club Mate és a Schweppes tonik is.

Alkoholokból többek között csapolt tapolcai Stari és a nagytarcsai Reketye sörök kaphatók a széleskörű rövidital-slágerek (főleg whiskey és rumvonal) és a házi meg válogatott borok (például az egri Bolyki) tetejébe, de ami minden ital mellett jól csúszik, az a hangulat.

Menő helyhez képest az italok nagy többségét egészen mérsékelt árakon kínálták az alsó középtől a felső középig (2023 ősze szerint 1000 Ft fél literes korsó kisüzemi Pils 1000 Ft, hosszúlépés  a ház borából 550 Ft, americano kávé 550 Ft, fél liter limonádé 950, Aperol Spritz 2350 Ft. A  szintén 2350 Ft-ért kínált Tubi lógott ki felfelé leginkább a sor – az árak azóta simán változhattak.)

Az ételopciók kávézósak: sütik, péksütik, szendvicsek az egyszerűbtől az ínyencig. Kevésbé valóságszerű, hogy ezek ténye miatt lennétek majd Lumen zarándokok, ha de megállnátok valamire a környékén kétesélyes éhséggel, itt harapnivalóval is számolhattok helyben.

KIS LUMEN VÉGSZAVAIM VALÁNAK

Sok szó, mint száz, a Lumen életérzést szívesen ajánlom megélni a bent zsúfolódástól, a Mikszáth téren energikus tömegben levegőzésig. 

(Kis) Lumen Facebook oldal (a Nagy Lumennel közös:) https://www.facebook.com/lumen.kavezo

(Kis) Lumen cím:  Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2, 1088

Nyitvatartás: H-P: 08:00-23:00, Szombat-Vasárnap: 10:00-23:00

Nincs szervízdíj

Figyeljétek a Nagy Testvért! (A Nagy Lumen)

A Lumen méretének és „Kis” ragadványjelzőjének megvan a maga lokális története a téren: nagyobbként kezdte a szomszédban, majd költözni volt kénytelen (egy ideig duplikálva is működött), de ebben a kisebb méretben is megtalálta magát. Viszont nem sokáig maradtunk Nagy Lumen nélkül. A Nagy Testvér is már jó pár éve üzemel a közeli Horánszky utca 5 szám alatt és nagyon is megérdemli a figyelmet és felkeresést a hangulatával és az ízeivel. Igyekszem eljutni a külön megénekléséig.

KIS FECSKE PRESSZÓ - Terebélyes terasz alatt rejlő plusz pincedimenzió

A Mixáth tér közeli különösen hangulatos (nagy) Fecske nagyobb kistesója, a Baross utca Kálvin tér felőli sétálós végéből. Egyszer úgy dönthettek, hogy két Fecske talán már csinál nyarat, és besoroztak még egyet a Mikszáton.

Amikor nyár van, akkor pedig nagyon is nyár van a Kis Fecske teraszán. De amikor nincs nyár, valamennyire még akkor is. 🙂

Kétrészes a terasz, mint egy bikini. Van egy kisebb rész közel a házhoz, és van egy jóval nagyobb hátul a tér közepén, rengeteg székkel. És ezt a teret rendszerint fel is tölti zsizsgő hangulattal a nyűzsgő tömeg. Egyik pénteken még podcast-felvétel is volt a vendégforgatag közepén. Külön jópofasága a terasznak az íróasztalias lámpa a külső pult közepén.

A Kis Fecske egy kicsit felnőttebb, még többféle ember helye, mint a szomszédos Lumen, de teljes értékű étterem létre elég laza légkörű is. Inkább koktél, fröccs, sör, illetve kávé és limonádé fogyott itt egy pörgős péntek estén, de azért pár ételt is tetten értem. 2019-ben, nyitásuk évében én is emlékezetesen finom paradicsomlevest ettem itt. (Sajnos az már nincs, de ha többi csak fele olyan, már jó!)

Lenn a mélyben új világ nyílik

Egy ekkora teraszt tekintve, még azt is pazar lehetne hinni, hogy ez minden, de jó hír: nagyon nem! Lenn, a pincében egy szintén méretes külön hangulatvilág nyílik. Rám egészen regényesen, kalandfilmesen, sőt enyhén okkultan hat.

Megnyerő, barna kocsmás, hangulatvilágításos egyszerre nagy és kuckós tér, a WC-hez vezető meglepetés-könyvespolccal. Annak ellenére sűrűnek érződik a légköre, hogy nem pakolták tele díszlettel.

Érdekesség, hogy a nagy Fecske múltjának felszolgáló egyenruháinak gyűjteménye viszont helyet kapott a falon.

 A Fecskék azok a helyek, ahol minden pincér fecskében jön ki, még a lányok is, mégsem bontrázkozik meg senki.

Annyian voltak a teraszon júniusban, hogy el is kezdték feltölteni a lenti helyeket is. Lakmároztak, volt, akik társasoztak. Az a jó a Kis Fecskében, hogy míg a terasza nagyon élvezhető teraszként, addig pince pedig hangulatos pinceként hozza ki magából a maximumot. A Kis Fecske egészen hajaz (vagy tollaz?) a tesójára, de mégis elég más, hogy két külön élmény legyen!

A Kis Fecske Presszó kínálata

Az utca magasra tett lécéhez méltón itt is vannak jó borok, kifejezett ízlett például a Dubicz olaszrizling fröccs. A ház bora a Pátzay volt a felfedezéseimkor, egészen jó áron. Ötféle csapolt sörük, Kozel, Pilsner Urquell, Hofräu München, ANTL/Peroni és Dreher mellett üvegesben a békésszentandrási Szent András Sörfőzde kisüzemi söreit is tartották, ráadásul a ritkább tételek közül is párat: Barackos IPA, Ködfelhő, stb. Extra, hogy van a Semmi Extrával, a rokonüzletükkel közös „saját” bajor lagerük, de jóesélyú, hogy azóta bővült ez az választék, mert online láttam már náluk új variánsokat is, meggyeset vagy maracujás búzát. Szintén kedvelt saját tételük a négy darabos Fecske shot. A koktélkínálatukban is füleltem le izgalmasságokat. 

Természetesen az itallap alkoholmentes bugyrát is szépen feltöltötték. Vállba veregetés érte, hogy a biztosra menő limondék, szörpök, jeges kávé, forró csokik mellett, melyek szinte minden helynek sajátjai, ritkábbságokat is nyújtanak, mint smoothiek, turmixok, shakek, CLUB-MATE üdítő, gyömbérsör stb., de akad például alkoholosított alkoholmentes termékük is: rumos tea.

Az életek a mai világhoz, a helyhez és a vendéglátó-típushoz képest szolíd árakon futnak. A 2023-as szezonban csak ittam, így saját élmény alapján most nem nyilatkozhatok, de nézzétek meg magatoknak, hogy mennyire hoz izgalomba az étlapjuk, a sörkorcsolyáktól a töltött vagy mártogatós/kenegetős lepényeken vagy a burgereken át a főételekig: https://fecskepresszo.hu/kisfecske/etlap 

Saját képeiken azonban további extra rágcsákat is kiszúrtam náluk.

A Facebookjuk tanúsága szerint időről időre programokat is tartanak a pincében, például Táncházat vagy kisebb színpadi show-t.

KIS FECSKE VÉGSZAVAIM VALÁNAK

Akár egy pezsgő teraszra vágytok, akár hangulatos pincekocsmás életérzésre, mindkettőért érdemes próbára tenni a Kis Fecskét.

Kis Fecske Presszó Facebook oldal  https://www.facebook.com/kisfecskepresszo

Kis Fecske Presszó cím:  Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2, 1088

Nyitvatartás: H-V: 12:00-23:00

Szervízdíjról nem tudok

TILOS A TILOS: Legendák sora a mai gasztrokocsma mögött

Duplán nevezetes üzlethelyiségben működik 2021 óta a nevében legendás múltra kacsintó Tilos a Tilos, a szememben leginkább gasztrokocsma. A rendszerváltás korában, a 90-es évek elején a helyén üzemelt a kultikus Tilos az Á nevű underground club, amely még mai emlékezetektől is visszahangos. Másrészt egy műemlékvedett belső freskó őrzői is a Tilos falai.  

Tilos a Tilos, mint mai étterem és italbár

A Tilos terasz

Aki előztes infók nélkül önmagáért ismerkedik a mai Tilos a Tilossal a múlt helyett, azt a kiülős szezon teljében a Mikszáth tér legnagyobb és legszínesebb terasza várja itt. Tarka székei az ő térfelén még jobban feldobják az amúgy is mediterrán hatású üde teret. Nekem az egyik kedvenc mai teraszbútor-garnitúrám ez, ebben a zöld-sárga-piros trikolorban. Ugyan többfelé tetten értem már, de nem zavaróan sokszor, mint mondjuk 2023-ban a fehér variánst. Sokkal üdébb így, mint a csak pirosra-zöldre korlátozódó kombinációban. Ez jó kezdet!

A Tilos a Tilos belbecs

Az ajtóból egy nagyon jó adottságú tágas-magas tér fogad, boltíves ablakokkal és szemben a ritka műemlék-falfestménnyel. A mai Tilos első blikkre sugározza magáról, hogy trendi hely fém-fa-növény összjátékkal. A ridegebb elemek, mint a „szemet szúró”, szikrázó csillagszóróként ható lámpatestek kiegyenlítődnek a nosztalgikusan elegáns pamlagok és fabútorok otthonosabb színeivel. Együtt pedig élénkebbé lesznek a bárfal rikító sötétzöld csempéinek besegítésével.

A Tilos a Tilos mai menő, nagyon nagyvárosias egység, bár halványuló emlékeimben urbánus kocsmázó szemmel, mintha közvetlen elődje, a Zappa Caffe/Bistro életérzése nagyobbat hatott volna, de nem merem biztosra mondani. Majd előkeresem a régi képeimet róla és tégláról téglára összehasonlítom őket (vicceltem).

Ami viszont nagyon is komoly és szerintem örök Budapest célpont-listás jelensége ennek az üzlethelyiségnek az a falfestmény:

Jean-Michel Verret műemlékvédett falfestménye a Tilos a Tilosban

Jean-Michel Verret francia származású művész 1992-ben alkotta meg az időközben a Szépművészeti Múzeum által műemlékvédetté emelt festményét az akkori Tilos az Á falára, méghozzá a saját new york-i kilátását ábrázoló fényképe után. Különleges, önfejlesztésű, korát megelőző technológiával 3D-s panorámafestményt hozott létre körben a falakon, felnyúlva a plafonra is, sőt állítólag a padlóra is (ezt még ellenőríznem kell). Úgy olvastam, hogy a valóban térbeli hatást egy már lebontott galériáról lehetett igazán élvezni. A gigászi festmény ennek híján, mai valójában is bámulatos alkotás és nagyon karakteressé teszi az itteni teret. 

A belső murália bónuszérdekessége, hogy ez egy soha be nem fejezett trilógia második darabja. Jean-Michel Verret hasonló képet először ugyanis New Yorkban festett, egy szálloda halljába, a franciaországi szülőfalujának zsánerképével. Nem fogtok meglepődni, Budapesti panorámafestménnyel folytatta volna a világ egy másik pontján, de az élete vége vetett véget ennek a sorozatnak is, így végjáték maradt a budapesti példány.

Egy fordulatos nagyvilági, művészi történet lenyomata és öröksége található Budapesten, a Mixáth tér egyik sarkában. Szerencsére ezt nem „Tilos” megtekinteni, sőt csúnya szóval kötelező!

Tilos a Tilos kínálat

A Tilos a Tilost a személyes próbáimkor én az éttermeknek abba a gasztrokocsma (gasztrobár/gasztropub) alfajába soroztam, amely nagy társasági italozásra, vigadásra is alkalmas az étekezés mellett vagy helyett, de a kiskocsmázástól cserébe nyilván távol áll a miliője. 

Magamtól azoknak ajánlom ezt a helyet, akik a nyáriasságtól duzzadó Mikszáth térnek is a legsugárzóbb hatású teraszára ülnének, vagy akik egy különleges belteret pecsételnének meg fogyasztással. A festményt megbámulóktól eleve korrekt, ha a rendelés lesz a nyer-nyer önkéntes illendőségi belépőjük, mégha nincs is ilyen szabály. Akármiért is érkeztek meg, a stílushoz méltón felduzzasztott étel- és italkínálat adott.

Tilos a Tilos italok

A Soproni „sörtimentjének” összetett sörcsap-listájával (világos lagerek, meggy, búza) kezdünk a mai közepes korsóár felett nagyjából 20%-os induló többletáron, de cserébe a sima Sopi helyett a jóval jobb 1895-tel. Kiegészülnek a a Budapest márkájú sörszéria meggyével, lagerével és IPÁ-jával és a haladóbb kisüzemi magyar sörliga stílusban is újdonságot hozzáadó söreivel, mint a mangós, a New England IPA és a pils sör

A borok lenyomják a sörlistát a szememben. Érdekesek, egészen vagy nagyon jónevűek, és változatosak minden stílusban, viszont a beguró deciár elég magas a hosszas itt fröccsözéshez. Inkább az igyunk meg egy-két jó pohárral élményhez tudom társítani a kínálatukat. 

A koktélap kifejezetten izgalmasan hangzik, a jól lefedett klasszikusokon kívül jópár saját alkotás is kikérhető, mai szemmel nem is kiugró árakon. A már magasabb árszinten kínált gin-tonikok is megtöltenek egy külön lapot, magyar és nemzetközi ginekre alapozva, változatosan, ínyencen komponálva. Cserébe a Beefeater ginből rendszeresen tartanak nagyon jóárasított „Gin Tonic” hétfőket. Mind koktélból, mind gin-tonikból van alkoholmentes opciójuk is.

A rövideket 4 cl-jével vezették csak lapra. Minden fontos fajtából kínálnak szolídabb árúakat, de kuriózumokat is.

A mentes frontnak is külön lapot osztottak. Az alapokon túl minden italfajtában vannak ritkább, vonzó tételek. A téli forralt borok, a szörpök és a gyömbérsör pedig üzleti ajánlatként is egész jók. Én a Tilos házi teát kóstoltam alkoholmentes napon. Nekem kicsit halvány volt az íze, legközelebb mással próbálkoznék. 

Tilos a Tilos ételek

Az étlap hárombázisú: reggeli, pizza és végül a minden más, ami az elterjedt logi(szti)ka szerint továbbágazik levesekre, elő- és főételekre, tésztákra, salátákra, desszertekre és pluszban szétosztós kétfős tálakra. Ezek a kaják mai normál árakon kaphatók. Én egy csípős arrabiataba (=dühös) pennébe tekeredtem bele az evőeszközömmel. A modern helyek tésztaadagjai jellemzően még kisétkűként sem lakatnak jól, itt sem. Nincs mi másért „dühösnek” lennem rá, de az ő haragja sem maradt nekem emlékezetes. A nyitottságom és a kíváncsiságom a Tilos konyha iránt megmaradt, mert láttam kimondottan vonzó és jóval markosabb falatokat a szomszéd asztaloknál. Tudom is, mivel folytatnám.

A TILOS A TILOS, MINT A TILOS AZ Á UTÓDJA

Sajnos nem adatott meg nekem, hogy járhassak a korszakalkotó Tilos az Á-ban, még zalaegerszegi 10-15 éves gyerek voltam, de az nem kérdés, hogy Budapest múltjának egyik legkultikusabb, máig harsogott helye, összművészeti, de főleg zenés klubja, alternatív társasági olvasztótégelye. Az sem kérdés, hogy a Tilos a Tilos nem az ő vonalán jár. Az Á régi hódolói, akik a múltat hajszolnák benne, csalódnak. Ezt nem lehet kimondatlanul hagyni a mai hely kapcsán és ők is kimondják. Velük szemben nem gondolom szerencsésnek ez a névválasztást, mert a mai Tilos egy teljesen komformista, pincérnél rendelős, késes-villás, mindenhez külön poharas etető-itató, és mégha étteremként egészen felszabadult is, underground clubnak nagyon is overground. A legendás pince egyelőre zárva, ahol még Zappa Caffe/Bistro korában én is megfordultam koncerten, és teljesen más világ nyílt odalenn. A mai programok inkább kvízestek, egy-két alkalmi builval felrázva. A Tilos névtag maradt jó az előismeret nélkül érkezőknek, a talányos mai keresztségnek utánajárva, megismerni egy letűnt legendát.

TILOS A TILOS - A TÉMA MÉLYVÍZE

Belsős érdekességek a Tilos a Tilos kapcsán

  • A Tilos az Á ugyan csak 5 évet élt meg, de itt alapult a nevét viselő, máig kitartó Tilos Rádió.
  • A köztes időszak Zappa Caffeja/Bistroja onnét kapta a nevét, hogy a Tilos az Á-ban valóban fellépett egy zártkörű bulin Frank Zappa amerikai zenész, pont a halála előtt.
  • Gyűjtöm a kocsmázáshoz tapadó jelvényeket, és 8 és negyed év alatt összesen tízet tudtam felhalmozni, abból a Tilos a Tilosé az egyik. Amikor meséltem az üzeletvezetőnek a kollekciómról, odaadta az egyik személyzetit.
  • Amikor először a barátaimmal jöttem ide egy első tesztkörnyi italra, az egyikünk panasszal élt. Valóban ők hibáztak, de nemcsak kicserélték az italt, hanem nem is számoltak fel az asztalnak semmit a körért. Ez még a küldetésem felfedése előtti próbán volt. Több alkalmammal amúgy kifejezetten pozitív és emlékezetesen kedves pincérekkel is találkoztam itt, szemben a a Tilos kategóriájának gyakran passzív arrogáns pultosaival. Még a szervízdíj ellenére sem bízták el magukat.
  • A falfestményről való utánaolvasáshoz több netes cikket használtam. Ez volt a kedvencem, ami több hasonló csemegét tartalmaz:

    A Mr. Foster kalandozásai Budapesten blogcikke

TILOS A TILOS - VÉGSZAVAIM VALÁNAK

A Tilos a Tilos a mai nagyobb szabású gasztrokocsmák kedvelőinek beválthatja a számításait érdekességekkel az ital- és étlapon. A pezsgő nagy teraszok hívei pedig dagonyázhatnak itt nyújtott lábbal, Napba emelt poharakkal, de a Tilos az Á kultusz üldözőinek ez legfeljebb csak síremlék. A belső falfestményért viszont bármilyen ízléssel bárkinek ajánlom legalább egyszer felkeresni.

Tilos a Tilos Facebook oldal:  

https://www.facebook.com/tilosatilosofficial

Tilos a Tilos cím:  Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2, 1088

Nyitvatartás: H-Cs: 08:00-00:00 P: 08:00-2:00 Szo: 12:00-2:00, V: 12:00-00:00 

Szervízdíj 12%

MIKSZÁTH TÉR VÉGSZAVAIM VALÁNAK

A Mikszáth tér bárhol Európában büszkén megállná a helyét és még sincs főtéri sablonélménye, pont inkább a féltitkos hátsó tér életérzésével jutalmaz. 

A fotókat is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

A cikk kocsmái a nagy Kocsmaturista térképen is

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

Íme a Mikszáth tér sziámi iker cikke, a Krúdy utca bemutatója

A Krúdy utca és kocsmaélete - Budapest - Kocsmaturista - címlap

A budapesti Krúdy utca és kocsmaélete

Budapesten egy kevésbé emlegetett, de annál hangulatosabb vendéglátó-utca, a Krúdy hasít át a bámulatos Palotanegyeden, két oldalt változatos „kiülős” helyekkel. Ez a gyönyörű házakkal szegélyezett,

Tovább olvasom »

Itt pedig az eddigi más kerületi vagy területi “Van Nálatok Terasz!!!” oldalak és a főoldaluk:

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
  8. Solymár
  9. Monor
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

Szólj hozzá!