Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kocsmahírek: 2023. augusztus összefoglaló

A kocsmavilág 2023. augusztusi nyitásai, zárásai, átalakulásai, spontán új találatok, amelyekről az adott hónapban értesülök és frissebb helyek első személyes látogatásai. A cikket a hónap végéig frissíthetem, érdemes tehát elmenteni a havi linket és többször rákattintani. 

HÍRSZABÁLYZAT: Az értesülés/feldolgozás sorrendjében mindig felülre teszem a legújabb hírt/újdonság értékű spontán felfedezést. Színkódok jelzik a különböző típusú híreket a címekben.

TARTALOMJEGYZÉK

Friss hely látogatás: ÁTSZÁLLÓ SÖRTERASZ - Budapest - 3. kerület

Ez remek meglepetés lett az Árpád-híd HÉV megállónál Budán, pedig amikor először megláttam a HÉV ablakból, én bizony megijedtem. Egy régi kocsma áldozatul esett a tereprendezésnek a megállóban és cserébe egy könnyen tipizálható modern szögletes épületet kaptunk divatszürke keretszínnel, péksüteményemekkel és nappali élet célzással, CSAK? DE NEM!

Élőben már gyorsan megláttam a „Sörterasz” feliratot a lépcsőn felfelé mutatva. És én mentem vele, mint fémdarab a mágneses mezőben. Fenn tágas tér fogadott egy széktengerrel, abszolút „Van Nálatok Terasz” kompatibilis helyszín. Főszerepben egy jókora bárpult. Gyoran alakult a véleményem! A hófehér trendi székek még esküvőt is sejthettek volna, de nagyon feldobta őket két elhenyélős pódium párnákkal és a napágyak. Közben kilátás nyílik a HÉV-síneken túli keskeny Duna-ágra is. A fehér székek között pedig másoknál is sörös korsók nehezedtek az asztalokra. Gyorsan megkedveltem ezt a nem egészen fél éves helyet.

 

Igazából progresszív, hogy itt egy olyan komplexumot hoztak létre, ahol az itatásnak is tágas helye van, és nem csak egy cérnakesztyűben megfogott, biztonsági játékos csak pékség-kávézót (de azt is).

A sportfröccs 580 Ft volt, Dúzsiból borból. Teljesen jó üzlet! A kajáik mennyein néztek ki és roskatag italválasztékuk volt. A pultosok szintén jófejek, pozitívak, lazák.

Kívánom, hogy legyenek sikeresek és úttaposók, legyen belőlük jó példa sok hasonlóra Budapesten és szerete Magyarországon.

UI: amúgy az alsó szintjük is teljesen jó a maga nemében, kívánatos pizzákkal, péküteményekkel, rugalmas, segítőkész személyzettel, stb.

Átszálló Sörterasz cím: Budapest, Szentlélek tér 3, 1033

Átszálló Facebook oldal (a bisztróval együtt:) https://www.facebook.com/atszallo/

Átszálló nyitvatartás: H-Cs: 06:00-24:00, P: 06:00-2:00, Szo: 10:00-02:00, Vasárnap: 10:00-24:00

Kocsmazárás: NÉGYCSÖCSŰ KOCSMA, Keszthely

Szomorú vagyok és szégyellem magamat, a bázisomtól alig egy órára lévő Keszthelyen sosem látogattam meg végül(?) a híres-hírhedt ikonikus Négycsöcsű kocsmát, távol a Balaton-parttól és a városközpontból, az embelmatikus rózsaszínes sarok épületben. Lehet, hogy már nem is tehetem, ahogy épp régi törzsvendégei sem. Már gyanús volt, hogy mindig zárva találom arra buszozva. Legutóbb megláttam rajta az eladó táblát. Remélem, valaki eredeti funkciójának megfelelően veszi meg és menti meg. Ha érdekel, nagyítsátok ki a képen telefonszámot és tartsátok meg „Hangulat-karbantgartó objektumnak”!

Kocsmanyitás és -látogatás: BAJOR SPORT PUB & GASTRO - Budapest, 2. kerület

A Margit körút még újabb újonca a lent megírt, szomszédos Permanens Vakációnál is ifjabb. A 4. napjukon csíptem el őket most augusztusban. A név nem hazudik, ez egy bajor sport- és gasztrokocsma. Nemcsak a dekorációban van mindenütt jelen a foci, de vetítések, sőt e-sport formájában is. Már délután FIFA vászonhoz és irányítóhoz ültek az ifjabb vendégek, miközben egy-két idősebb komotósan sörözött a teraszon, forgalomlesen. Olyan receptre készült hely, amely vélhetően megtalálja a közönségét: a csapolt sörök csúcsán nálunk egészen ritka Paulaner sörökkel, bajor pereccel, bagettel, sok kolbászdomináns és egyéb bajoros ihletésű étkekkel, például sörtésztás csirkével. Az egyéb italválasztékra is figyeltek. Az általános focirajongóknak, a bajor sörözéses életérzés kedvelőinek tippemre hamar lehet kedvence.

Vicces, hogy ez már minimum az ötödik valamennyire bajor(os) hely Budán, és lehet hogy még én sem tudok mindről. Lassan felvehetik a kesztyűt a csehekkel. 

Egyéb pozitívuma, hogy az a ritka hely, ami már délelőtt 10-től vár, ráadásul péntek-szombaton hajnali 2-ig bírja. Mindkettő faktorra nagy szükség van ezen a környéken. Reméljük igény is! Rajta budaiak, mutassátok meg! Támogassátok a bevállalós nyitvatartást!

Bajor Sport Pub & Gastro cím: Budapest, Margit körút 73, 1024

Bajor Sport Pub & Gastro Facebook oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057202759573

Bajor Sport Pub & Gastro nyitvatartás: V-Cs: 10:00-23:00, P-Szo: 10:00-2:00

(nem? )Kocsmanyitás: DEBRECZENI SÖRHÁZ, Debrecen

Debrecenből is jó hírek érkeztek augusztusban Parragh Péter sörcikkgyűjtőtől. A Debreczeni sörfőzde új sörelviteli pontot nyitott a városukban. Helyben fogyasztásról egyelőre nincs szó. Ha arra járok, mindent kipuhatolok ezzel kapcsolatban. A bal képen olvashatóak az elérhető sörfajtáik.

Debreczeni Sörház cím: 4025 Debrecen Nyugati utca 28.

Debreczeni Sörház Nyitvatartás: K-V: 10:00-18:00

Kocsmanyitás: CSUPROS PUB 60, Hatvan

Csúcsvagányság! Egy régi benzinkút helyén kocsma nyílt Hatvanban! Emberi benzinkút? A vendégeken múlik. Sajnos még nem láttam, de köszönöm Parragh Péter sörcikkgyűjtőnek, hogy eljutott hozzám a hír még szeptemberben. Idézem azt, amit ő pedig a helytől idézett augusztus 10-én:

„Kedves mindenki
Szeretnénk bejelenteni, hogy hosszas – hosszas várakozás után végre megnyitjuk a Csupros Pub kapuit.Amire számíthatok:

– isteni finom kávékülönlegességek
kézműves sörkülönlegességek
egri díjnyertes borok
felső kategóriás röviditalok
kültéri Garlando csocsóasztal
– hatalmas fedett tér, stb-stb.”

Elég jól hangzik. Ahogy arra foguk tudni járni, járok is és betérek. Egyrészt még egy újabb menőnek ígérkező, új generációs kocsma egy nem jellemzően turistás városban! Gyarapodjon ez a nemzedék! Másrészt Hatvanból sok bezárás híre ért el, mióta ez a (sok szomorú frissítésre szoruló) cikkem elkészült 2017-ben:

Hatvan kilenc kocsma után

Csupros Pub 60 cím: „Régi MOL kút, a város szélén, egy kézműves sörfőzde mellett” (még csak ennyit tudok)

Csupros Pub 60 Facebook oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=61550903363856

Friss hely látogatás: INNA Presszó, Kazincbarcika

Kazincbarcika kocsmavilágát az utóbbi egy évben járom aktívan. Azóta az egy zár-egy nyit elv érvényesült, így a kocsmafélék létszáma állandó maradt. A lejjebb megírt, sajnos kiesett Szivárvány Söröző kvázi helyébe lépett a picit odébb, a közkedvelt veterán Veszkó üzletsorán a főutca legvégénél nyílt INNA Presszó. Neve egy szójáték az igével, de az Inna nevű énekesnő is feltűnik egy-két képen.

Diákkocsma hangulat: alapitalokkal (külön HELL energiaital hütővel, csapolt Borsodival, többféle borral és vodkával, Kalumba Ginnel, stb.), baráti árakkal, sok rágcsával, kocsmában átlagon felül sokféle csokival, két szinten, fenn csócsóasztallal, New Yorkos tapétával (jön New York a világnak egy Kazincbarcikás tapétás kocsmával!). A WC ajtókon jópofa jelalakok feszítenek.

Se online jelenlétüket, se pontos címüket nem találtam, de nagyjából itt találhatóak:

https://www.google.com/maps/d/u/1/edit?hl=hu&mid=1c7U5Y0IcxNy9ewWzl0Xj8jmSUyM&ll=48.257261409936945%2C20.62572390067315&z=19

Majd hozzáadom őket a Google térképhez és igyekszem a nyitvatartást is megszerezni.

Kocsmazárás: SZIVÁRVÁNY SÖRÖZŐ, Kazincbarcika

Kazincbarcikán, a belváros peremét jelentő 26-os út mellett, a közönségkedvenc Papó Sörözőjétől csak kicsit odébb működött egy másik kertes kocsma, a Szivárvány Söröző is. Még volt szerencsém kétszer is ott járni 2022 szeptemberében az Úti cél: Kolorcity című könyvre készülő felfedezéseimen (a fotón ez látható). Nappali órán nagy törzsközönséget mutatott főleg idősebbekből, de ennek ellenére fiatalosabb italaik is voltak. Kár érte, megnéztem volna másik műszakban is. Úgy hallottam, hogy eladó, így még felkarolhatják, megmenthetik, talán van remény. 

Kazincbarcikai cikkeim ezen a két linken találhatók (ezekkel a legújabb fejleményekkel még frissítendők:)
 

Friss hely látogatás: 2K - Budapest, 9. kerület

Teljesen újszerű hely alapult Budapesten, a Ferenc körúton még a tavasz közepén. Mondjátok, csak számomra vagy Ti sem láttatok még a 2000-es éveknek állított nosztalgiakocsmát? 70-es, 80-as, 90-es évek dizájnkocsmái? Végtelenszer megvoltak, no, de azok a 2000-es évek? Nekem most először. A falakon CD-k, nyomógombos mobilok, Lost sorozat plakát. A polcon Harry Potter könyvek… és még megannyi geg és referencia a 2000-es évekből! Az én kedvencem az üzenőfal arról, hogy kinek, mi hiányzik legjobban a 2000-es évekből. Az nagyon vicces! Ez egy nagyszerű friss ötlet volt. Már a személyes látogatásom is megtörtént azóta, de első körben az ő fotóikkal hoztam a hírt.

Fotók: 2K

Az áraik vegyesek, egyes termékek a jellemző körúti kocsmáknál valamivel drágábbak, de fröccsbort például kiugróan baráti áron, 280 Ft/deciért találtunk, és nem az aljából. Mindenképpen javaslom meglátogatni ezt a 2000-es évek kocsmamúzeumot! Sőt azt olvastam, hogy rendszeresen a 2000-es évek videóklipjeit vetítik. Ha mégis megunjátok a belvilágot és visszatérnétek a 2020-as évekbe, akkor pedig vár Rátok az örökbecsű nagykörúti terasz. Programokat is tartanak, például stand-upot és kvízt. Hogy 2000-es évek témában-e, annak járjunk utána!

2K cím: Budapest, Ferenc körút 24, 1092

2K Facebook oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100091929949103

2K nyitvatartás V-P: 16:00-23:00, Szo: 16:00-00:00

Friss hely látogatás: PERMANENS VAKÁCIÓ - Budapest, 2. kerület

A budai Margit körút nem pont az a körút-darabka, amelyre asszociálunk, amikor a körúti kocsmákról van szó. 2023-ban sűrű egymásutánban mégis nyílt itt két új kocsma. Az egyik, a tavasz legvégi Permanens Vakáció című egyelőre alternatív minimalizmussal dekorált mondhatni diákkocsma. Talán ez illik a névadó film kiindulási pontjához? Első látásra fiatal vendégkör, modern italok és neoinflációs Budapesthez képest egészen baráti árak jellemzték. 

Még sosem láttam ilyen áltisi elsős gyerek” élvezi az írólapon, hogy írni tud stílusban kocsmafeliratot, mint itt a pulttapzaton. A kiemelkedően kedves pultoslány szerint a falon lévő egyetlen alkotás a tulajdonos műve

A kevés berendezés ellenére ígéretesen impulzív hely, színes közönséggel, gyakori főleg zenés programokkal. Arra pedig biztatást kaptunk, hogy a vendégek majd spontán berendezik a teret. Még úgyis vissza kell térnem ezt tesztelni, mert alkoholszünnapon kóstoltam meg a helyszínt egy mentes Peronival, így még nem avathattam hivatalos Kocsmaturista állomásnak, de így is jól éreztem magamat a sarokban.

Figyeljétek a nyitvatartását is, mert hajnali egyig lehet vele számolni, ami ezen a vidéken ritkaság!

Köszönöm Puska Tamásnak a Mutass egy Kocsmát csoportból az ajánlást!

Permanens Vakáció cím: Budapest, Margit körút 31, 1024

Permanens Vakáció Instagram: https://www.instagram.com/permanens_vakacio/

Permanens Vakáció nyitvatartás H-Szo: 18:00-01:00

Friss hely látogatás: VIADUKT TERASZ - Budapest 5. kerület

Ez nagyon nagy szám volt! Budapesten a RAKPART_2023 nevű VALYO projekt keretében nyáron a pesti alsórakpart egy részét lezárták a forgalomnak és megnyitották a közösségnek, hosszú ideig hétvégéken és egy pár héten át napi szinten is. Ez sok jó dolgot vonzott magával mind a parton, mind a 2-es villamos sínei alatti több eddig lezárt ajtós hosszú folyosón: plusz megpihenős utcabútorokat, padokat, asztalokat, kiülőket, napágyakat, zenét és kulturális műsorokat, ruhavásárt, kiállításokat, sport- és egyéb foglalkozásokat és MOST FIGYELJTEK: KOCSMÁT IS!  

A Viadukt terasz két bárja a belső térben található és bár az italok benn is elfogyaszthatók, mégis érdemes kihasználni a kinti kilátást. 

A RAKPART_2023 hozott étellel és itallal is élvezhető, de mindenképpen nagyszerű érzés, hogy helyben is van menő kocsmája. Bár érdemes készülni, hogy az árak is menő helyhez szabottak: Aperol Spritzet például 2790 Ft-ért árultak, Vodka Szódát kb. 1800 Ft-ért. Nagy bor- és bárkínálattal, Reketye Brewing Co. kisüzemi sörökkel operáltak. Helyben, (valóban pénzért) visszaváltható repohár rendszererl működnek. Hozott repoharat is elfogadnak.

Kölönösen tetszett az egész mozgalom. Végre Budapesten is emlékeztetett valami a Londonból, Bécsből vagy a lengyelországi Wrocławból (Boroszló) ismert felüljáró alatti vagány vendéglátóhelyekre. A Viadukt terasz október végéig hétvégéken még meglátogatható. EBBEN A POSZTBAN találhatóak a programjai.

Viadukt terasz cím: Jane Haining Rakpart, Budapest: a Lánchíd és az Erzsébet híd között

Viadukt terasz Facebook oldal: https://www.facebook.com/viaduktterasz

Viadukt terasz nyitvatartás: az előre megadott projekt-időpontokban

Friss hely látogatás: ZSÍR, FŐVÁROSI KULIPINTYÓ - Budapest - 8. kerület

Az egyik legizgalmasabb vágyott, viszonylag friss kocsmacélpontom egy egyszerre új és egyszerre régi pesti hely volt, ráadásul a 8. kerület egyik híres mély bugyrában. A Népszínház utca menti egykori Hordó Borozót megfiatalították, de a lehető legjobb módon, zömében megtartva a retró küllemet, de felturbózva színvonalasabb, maibb italkínálattal, vagány dekorelemekkel és kortárs programokkal, például elő örömzenével: mi egy magyar-külföldi spontán formáció fellépésén voltunk. Hatalmas hangulat volt, magyar és Budapesten élő külföldi (de láthatóan nem turista) vendégekkel. Odáig voltam a helyért és a zenéért, azt se tudjam, hova nézzek. Tele volt a tér poénokkal és extrém katakterekkel. 

Külön tetszett, hogy sokféle korosztályt vonzott. Voltak a 20-tól 70-ig. Számomra utópisztikus kocsma lett. Így kell jól átörökíteni egy retró kocsmát az utókornak. Aki nem lép még hasonlót, gyakran bezár. Itt pedig példás élénk élet tombolt a 8. kerületnek ezen a részben hírhedt pontján, ahol tömegével csuktak be a helyek körülötte is minden irányban. A legeslegjobb pesti újoncok között ajánlom. Épp elmúlt egy éves, így határeset Kocsmahírnek, de remélem, még sokatoknak tudtam vele újat mondani.

ZSÍR Fővárosi Kulipintyó cím: Budapest, Kiss József u. 16, 1081

ZSÍR Fővárosi Kulipintyó Instagram: https://www.instagram.com/zsirkulipintyo/

ZSÍR Fővárosi Kulipintyó Instagram H-Szo: 12:00-24:00, V: 12:00-24:00

Kocsmanyitás: YELLOW GARDEN & BAR, Mátészalka

Jakab Zoltán, a mátészalkai kocsmahírek ádáz követe hozta a jó hírt, hogy július legvégén otthonában vendéglátóhely nyílt a vendéglátóban. Az egy éves születésnapján Yellowstone Burger & BBQ nagyot nyitott az ital felé is és alegységet hozott létre Yellow Garden & Bar néven. Mátészalka első koktélbárjának apasztrofálták magukat „világhíres” koktélokkal, The Beertailor kisüzemi magyar sörökkel, többek között csapolt Pilsnerrel, széles röviditalválasztékkal és lokálpatriótán szatmári pálinkákkal. 

A kert különösen hangulatosnak néz ki. Idén tervben van az első mátészalkai portyázásom, talán októberben. Remélem, megvár nyitva a kert. 

Fotók: Yellow Garden & Bar

Nagyon örülök ennek az általam már évek óta jósolt, de most már egyre valóságosabb újhullámnak, hogy egyre több kisebb és nem turistás városunkban is nyílnak színvonalas itatók.

Yellow Garden & Bar cím: Mátészalka, Jármi u. 4, 4700

A Yellowstone Burger & BBQ Facebook felel érte is: https://www.facebook.com/ysburgerxbbq

Yellowstone Burger & BBQ nyitvatartás: V-Cs: 11:30-22:00, P-Szo: 11:30-00:00

A Yellow Garden & Bar részleg viszont 18:00-tól nyit, ha jól értelmezzük.

Friss hely látogatás: FREAKBAR, Zalaegerszeg, Gébárti-tó

Külön entitásként kommunikál a közösségi médiában Zalaegerszeghez tartozó gyönyörű Gébárti-tó strandjának új büféje és kvázi kocsmája, a FreakBar. Idén júniusban nyílt mai trendek szerinti komponensekkel, mint raklapbútorok vagy papírtálcák, de klasszikus strandkaja-slágrekkel, mint (finom!) lángos, hamburger, sült krumpli variációk és persze sörökkel, fröccsökkel, egyéb italokkal, alkoholmentes prédának, limonádéval. Meglátogattam egy napsütéses nyári napon. Jó pezsgésű, jövős-menős helynek bizonyult, szimbiózisban a stranddal, ahonnét dolgozni is jól esett a tópartra sandítva. A 700 Ft-os sportfröccs árral pedig elégedett lehettem. 

Sajnos hivatalos Kocsmaturista állomásnak nem számolhattam, mert strandbelépőbe kerül az igénybevétele, de aki a Gébárti-tavat meglátogatja, ne hagyja ki a strandot! Aki nem hagyja ki a strandot, ne hagyja ki a FreakBart! Aprópó a Gébárti-tó! Idéntől először teljesen körbejárható két új úszóhíd segítségével. Sok jóságába tudnék belemenni, de mivel itt más a téma, csak így rövidítem: Zalaegerszegen járva, tervezzétek be a felkeresését!

FreakBar cím: Gébárti-tó strand, Zalaegerszeg, Gébárti út 64, 8900

FreakBar Facebook oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100091633254742 

FreakBar nyitvatartás: a strand nyitvatartási idejében

KORÁBBI KOCSMAHÍREK

𝐅𝐄𝐋𝐇𝐈́𝐕𝐀́𝐒: Ha értesültök aktuális kocsmahírről, változásról, bárhonnét az országból vagy azon túl, légyszi szólatjok, hogy ne csak főleg #Budapest #Zalaegerszeg #Kazincbarcika és #Mátészalka híreit tudjam közvetíteni. (Ezeken a helyeken megoldott a gyakori személyes mintavétel vagy a szilárd informátor)
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?