Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Borháló Borsod – Kazincbarcika: borbolt, kultúr-borbár és még több

A Borháló Borsod Kazincbarcika főucáján egy szuperhaladó szellemű borszaküzlet és beülős borbár egyben. Számtalan kortárs jóság követe: közvetlen közösségi hely, kultúrmisszionárius, ínyencség- és borajándék-beszerzőpont. Érdemes messzeföldről is felkeresni. 

Ez a cikk a Borháló Borsod támogatásával készült. Szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

A Borháló Borsod és a Kocsmaturista esete: meglepő kezdetek

A Borháló Borsod a kazincbarcikai felfedező körömön már megérkezésem előtt meglepett. Már előre hallottam, hogy a „Borháló az egyik legjobb hely”, „megyünk a Borhálóba”, „mindig a Borhálóba járunk”, „a Borhálóba feltétlenül menj el!” Top 2-es legtöbbet ajánlott helyi célpont lett kocsmatippet kérve is. Csodálkoztam. Ismertem Borháló szaküzleteket sokfelé, de rendszerint nem kínáltak fixen vendégteret a helyi esti, éjszakai életben, többnyire csak elvitelre árultak borokat. Eddig egyet kivéve Budapest egyik frekventált terén…de a kazincbarcikai Borháló Borsod üdítő új kivétel lett nekem.  

Borháló Borsod: kívül-belül vendéglátás

A kazincbarcikai főutca, az Egressy Béni út külső végében, az autóbusz pályaudvar közelében található a Borháló Borsod. Ez nagyon praktikus tényező. Kazincbarcika zömének jó ismerői már célzott Borháló látogatásra is átbuszozhatnak ide: helybeni válogatott borélvezetre buszérkezéstől buszindulásig nettó időre, minimális gyalogltávval, sofőrszereptől mentesen.  

A Borháló Borsod már kívülről felhívja magára a figyelmet, az Egressy út jellegzetes lépcsőzetes teraszára pakolta ki kültéri bútorait, ahol még októberi lágyabb estéken is vidám közélet vibrált. Az egész főutca példásan legélénkebb pontját ismertem meg benne.

Benn folytatódik a borábárrá is törzsfejlődött, természetfetletti Borháló, hiszen a jól megrakott boros polcok között végig asztalokat, székeket, és barátságos, otthonos vendégteret találunk. A stílus és a kialakítás a megálmodó és üzemeltető pár női tagjának, Reninek köszönhető. 

Helyben lehet fogyasztani a kímérve is kínált borokat, akár egy-egy üveget bontani társaságban. 

A közkedvelt borstílusokból mindig tartanak bontott üveget: olaszrizling, irsai olivér, legalább egy rosé és vörösbor, valamilyen félédes bor, de mindig változó borvidékektől. A gyorsan mozgó aktuális ajánlat rákérdezeséssel ismerhető meg. 2022 október szerint már 300 Ft-os deciáron indulunk.

A Borháló Borsodban az összes magyar borvidéket képviselik. Tetejükben kapható szerb-magyar bor, erdélyi borok, olasz prosecco és vörösbor, champagne pezsgő, de időről időre fellelhetőek például dél-afrikai, agrentín, új-zélandi (stb.) borok is.

Tovább is van: a borok mellett más válogatott italokat, például pálinkákat, dobozos fröccsöt vagy kisüzemi söröket is kínálnak. Látogatásom hónapjaiban elég naprakész kínálat volt a Békésszentandrási Szent András Sörfőzdétől, ami kiterjedt a legújabb törzssörökre, de limitált tételekre, sőt az akkor egész frissen debütált Kertem ciderre és az alkoholmentes HopSzódára is.

Találtam még érdekes tételeket a Zirci Apátsági Manufaktúrától és a Viharsarok Sörfőzdétől is. Ginek és tonikok is sorakoznak (sejtitek az összefüggést, ugye?)

Rum, whiskey és gin is mindig fogyasztható helyben hozzáillő pohárban, 2 és 4 cl-es adagban, nagyvárosokhoz képest barátságos árakon. Pálinkából pedig kisüvegeseket is tartanak helyben bontásra.

Különböző kreatív borozós, sőt sörözős ajándékok is elérhetőek, többek között: sörhűtő mandzsetta, vákuumdugó, borzáró dugó, boros poharak, díszdobozok, fadobozok és sok minden más. Tamásék saját üdvözlőkártyákat és kreatív csomagolásokat is készítenek és kínálnak.

A Borháló Borbolt bevásárlói szemmel sem csak egy italbolt, sőt nem is csak az alkoholról szól. Minőségi kis csokimanufakturák termékeit (közelből is), különleges fűszerkeverékeket, alkoholmentes borlekvárt, mustot és szörpöket is árulnak.

Sőt kóstolhatók helyben helyi kistermelők termékei például sajtok (Mádi sajt), kolbászok (az apostagi Püski manufaktúra) vagy akár házigyártású szörpök és falatok is (például az emblematikus cheddar sajtos-szárított paradicsomos keksz 2022 októberben 90 Ft/db-ért). Tetejében a Semiramis kávéjukra is külön büszkék.

Szóval, üzletként nézve a Borháló Borsod borszaküzlet, (nem csak alkoholos) italbolt, csemegebolt, ínyenc falatozó és ajándéküzlet.

Na, de eddig ért az üzletfókusz, mert nem kisbolt-turista blogon vagyunk. Vissza a helyben fogyasztó és vigadó funkcióhoz! Gyorsan megmutatkozott, hogy egy nem csak jó kisugárzású, de jó közönségű-közösségű helyszín is ez. Sok köszönhető ebből a Borháló Borsod szellemének, Tokai Tamásnak, feleségének Reninek és csapatuknak, Áginak és Ildinek. Tamás összehozza és összetartja itt az embereket. Neki köszönhetően én is több este kellemes társaságba, beszélgetésekbe csöppentem itt.

A spontán alakuló asztaltársasági cimboraságokon túl szervezkedésben is aktívak, programokkal üzleten belül és kívül. 

Ez a kombináció nem magától értetődő

Egy helyben is fogyasztós borbolt nem feltétlenül varázsolja el a jó kocsma szerető szellemet. Gyakran az aranyközépúton túllőve nagyvilágias, túl nagyra szabott, csak a nagy lábon élőknek szóló modern borbárokat találni, főleg nagyvárosokban. A Borbárháló Borsod viszont nagyon közvetlen hely.

Az árak persze relatívak, hiszen az átlagos kiskocsmákhoz mérve magasabbak, de a saját kategóriájuk átlagánál jelentősen elérhetőbbek. Közben a közeg is lazább és fesztelenebb. Borszaküzletként viszont nagyon barátságos színtől indul már az árazás.

A Borháló Borsod az egyik legkedvesebb mai stílusú borbárom lett az egész túrámon.

Borsznobizmus helyett

A borsznobizmus akkor is tetten érhető jelenség, ha nem határolódunk el előítéletesen a minőségi borvilágtól, sőt nyitottan és aktívan ismerkedünk vele. Ezért is fontosak azok a helyek, amelyek pozitív ellenpéldát mutatnak a kisujjkitartós, viselkedős borszcénának azzal, hogy a jó bor lazán is élvezhető: megérthető és megismerhető kellemes élmények és gesztusok kíséretében. 

Hangulat a Borháló Borsodban

Már nappal elindul az élet szimpatikusan emberközeli jelenetekkel. A Borháló még kávézóként nézve is hiánypótló hely Kazincbarcikán. De az a legelbűvölőbb, amikor megtelik a terasz vagy egy benti sarok és kialakul az a jókedélyű törzsvendéghangulat, amitől olyan itt, mintha egy családi kerti partin lennénk: jó humor, pozitívítás, mosolygósság, figyelmesség, egymás poénos, de nem kínos húzása.

Borkínálat a Borháló Borsodban

A borválaszték természetesen hatalmas. Minden finom, amit helyszíni ajánlásra ittam: olaszrizling, zöld velteleni, irsai, aztán a szekszárdi Dúzsi Borászat estjén a főleg vörösök, Dúzsitól és nem csak Dúzsitól. Az egyik este Tamás direkt környékbeli bort mutatott be. Az edelényi Edelint náluk ismerhettem meg.

Programok a Borháló Borsodban

Előnye a Borhálóhoz tartozásnak, hogy a kazincbarikaiak is részesülnek az országos Borháló programokban (például a Dúzsi), de ezen felül is tartanak itt saját kóstolókat. Volt már ginkóstoljuk is. 

Egy Paulus borkóstoló emlékei

A legnagyobb, egész estés főattrakció, amin résztvettem itt az isteni Paulus Molnár Borház borkóstolója volt a Móri borvidékről. Főkóstoltatójuk, a gyakorlott, és a barcikai Borhálóba is már többször vissszatapsolt Farkas Péter olykor írónikusan viccesen, a közönségét ugratva, és mégis hatásos tanítójelleggel mutatta be a boraikat. Közben tudatosan ránk a fogyasztókra hagyta azt, hogy mit kell éreznünk. Szavakkal nem akart ízeket adni a szánkba, és képzeteket a fejünkbe.

Kicsiben azt éreztem ezen az esten, amit nagyban a Borháló Borsod kapcsán, hogy kiváló ellenpélda volt a feszengős boros eseményeknek. A Mórra jellemző Ezerjó válogatástól a Brut pezsgőig sokféle finomságot és érdekességet kóstolunk. Kaptunk borvidéki áttekintés- és közérthető szakmai körkép-szeleteket, személyes részleteket a borászat történetéből, anekdotákat, legendákat. 

Közben a házaik bőségesen gondoskodtak a ínyenc borkorcsolyákról.

Vannak a Borháló Borsodnak a bort és a kultúrát összekapcsoló kóstolóik is. A legkülönlegesebbnek a szoBOROZÁSt találtam, ahol helyi művészettörténész, Somodi-Hornyák Szilárd kíséretében ismerték meg jobban Kazincbarcika sok-sok szobrának egy részét egy-egy melléjük választott borral. Ez nagyon rímel a „kocsmázva utazni, utazva kocsmázni” szemléletemmel. 
 
A Magyar Festészet Napjára ugyanez a formáció festményekhez párosított kóstolósorral készült, amihez a festészetről beszélgettek. Tamásnak fontos, hogy a Borháló Borsod ne csak a borról szóljon, hanem együtt a borról, a kultúráról és a gasztronómiáról, legyen az festmény-bor, csoki-bor, a „szo-bor”, sajt-bor párosítás. 
 

A Borháló Borsod közösségi ereje

Szívesen illusztrálom kicsit a Borháló közösségi aktívitását. Egyrészt akár lokálpatriótán résztvesznek városi rendezvényeken is, például a Szüreti Vigalmon:

Másrészt velük idegenként is bele tudtam csöppeni a városiak kisebb körű közösségi megmozdulásaiba is, összetartásba, a vidámságot, a jót kereső életbe. Itt közösen megyünk egy régi vendéglátós születésnapi kerti partiba: 

Egy hívő Tamás szavai

A Borháló Borsodban távolról sem hitetlen Tamással találkozhattok. Ő maga is eltökélten hisz a küldetésésében:

Nem csak egy Borháló üzlet vagyunk. Egyedüleik vagyunk a megyében és a régióban ezzel a kombinációval, ahol a Borháló kínálatán túl ennyi minden kapható, ínyencségek és ajándékok, nagyon jó kávék, helyi termékek, egyéb italok, helyben élvezhető falatok. Ezért érdemes átjönni akár közeli nagyvárosokból Miskolcról és Ózdról is és különösen megéri eljönni egy borkóstolónkra. Renivel korábban sokfelé borozgattunk és egy idő után arról álmodoztunk, hogy milyen jó lenne egy saját hely, összekötve a kellemeset a hasznossal. Nekünk sem kellene messze menni és közben másoknak is megmutatatjuk azt, hogy szerintünk mi a jó. A közös álmunk megvalósult."

Borháló Borsod - végszaim valának

Kazincbarcika egyik legjobb kocsmája egy borszaküzlet lett. Kiemelkedő és elütő Barcika jellemző kocsmakínálatából, ahogy Borháló üzletből ritka még a fixen beülős. Itt viszont borospolcok között teljesül minden, amit a jó kocsmáktól szeretünk. Világvárosi színvonalú hely kisvárosban, nagyon hiánypótló és példás és a közönség is az, ahogy keresletet párosítanak ehhez a kínálathoz és ahogy jó hangulatot pattintanak itt össze.

Önmagában is misét megérő, de Barcika-újoncként eljőve és egy ingergazdag városlátogatással, falfestmény-vadászattal összekötve még jóval gömbölyűbb program!

Borháló Borsod Kazincbarcika cím: Kazincbarcika, Egressy Béni út 4, 3700

Borháló Borsod Kazincbarcika Facebook oldal: https://www.facebook.com/borhalokazincbarcika

Borháló Borsod Kazincbarcika nyitvatartás: K-Cs: 10:00-20:00, P-Szo: 10:00-21:00

Folytassa Kazincbarcika!

Ezekben a cikkekben sokkal-sokkal többet olvashattok a Kocsmaturistán Kazincbarcikáról:

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

Kocsmaturista Térképen a Borháló Borsod is:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

Egyéb érdekes Kocsmaturista célpontok a környéken:

Sátoraljaújhely és kocsmaélete -- Kocsmaturista -- Címlap

Sátoraljaújhely és kocsmaélete

Sátoraljaújhely Északkelet-Magyarország, a „csücsök” egyik legvonzóbb kisvárosa. Télen és nyáron is átéltem. A hangulatos, nosztalgikus városkép mellett, nyáron nálunk talán példátlan kisvárosi köztéri életet tapasztaltam.

Tovább olvasom »

Környékbeli település bakancslista

Eger közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dédestapolcsány
  2. Nagyvisnyó
  3. Bélapátfalva
  4. Szomolya
  5. És maga Eger,
  6. Szép-asszonyvölgy
  7. Egerszalók
  8. Tarcal
  9. Tolcsva
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

“Borháló Borsod – Kazincbarcika: borbolt, kultúr-borbár és még több” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!