Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Jégkert, Budapest – 36 csapos magyar kraftsör és gasztrokocsma 

Jégkert Buda egyik legzizgőbb csomópontjában egy elkülönülő kis sziget, ahol példátlanul népes magyar kraftsör-törzs lakik. 36 (!) sörcsap kínálja gyorsan forgó javait a minőség és a változatosság jegyében egy hangulatos óriás teraszon totális gasztrokocsma-étlap és közkedvelt kocsmajátékok mellett. Mindez egy téli jégpálya alternatívája. Nem rossz nyári vigasz, ugye? 

Ez a cikk a Jégkert támogatásával készült. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

A Jégkert párját ritkítóan nagy szám, még európai szinten vizsgálódva sem egy jellemző multitap (=sok csapos) söröző, hanem egy önálló stílusú, kivételes egyveleg. Hosszú történet is áll mögötte, míg elérte mai formáját és küldetését. Aki ma tér be, egy sokoldalú Jégkertet élvezhet: egyrészt egy naprakész magyar kisüzemi sörportált, másrészt egy érttermi élménybe hajló gasztrokocsmát, harmadrészt egy olyan méretes esőálló fedett teraszt, amilyet ritkán láthat a világ. Ha itt 300 ember egyszerre emelne korsót, az már sörfesztiválnak minősülhetne. A Jégkert a színvonalas kínálat mellett ma is egy laza hangulatú, nyaralás utánérzésű, bulis, nyűzsgő tér, ahol feszengésnek helye nincs! Kifejtem mindezt elemről elemre is! Itt a tartalomjegyzék, hogy a Titeket legjobban érdeklő részhez ugorhassatok:

TARTALOMJEGYZÉK

A regényes Jégkert eredettörténet: egy jégpálya nyári élete

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy baráti társaság, egy hobbi-hokicsapat akik jégpályát kerestek a játékukhoz Budán, de mivel nem találtak megfelelőt, gondolták, inkább létrehoznak egyet. És megcsinálták: 2004. december 22-én, mondhatni, karácsonyi ajándéknak önmaguknak és a külvilágnak. A Széna téren, az M2-es metró és az éjjel-nappali 4-es-6-os villamos megállók közvetlen közelében megnyílt a Budai Jégpálya. Már az első évben jött a kérdés: mi legyen nyáron a jégpályával? Adta magát az ötlet: legyen helyette vendéglátóhely májustól szeptemberig!
A Jégkertesek így a téli korcsolyanyomok helyén szó szerint tető alá hoztak egy hatalmas fedett teraszt, ahol mára már nagy hangulat honol nyaranta, emberek esznek-isznak-koccintanak, csocsót pörgetnek, pingponglabdát püfölnek, biliárdgolyókat löknek és darts nyilak suhannak. A téli sport kocsmasportok formájában folytatódik a jó idő pályáján.
Elég epikus háttér-sztori, ugye? 
 
Az évek során rengeteget változó Jégkert már az elejétől egyértelműen bevált. Egyre hosszabb évek történelmét írja, de a tartós sztorik törvényei szerint, nem maradhatott fordulat, fejlődéstörténet nélkül. Ekkor jött a kraftsör a képbe…

A kraftsör-fordulat a Jégkert történelemkönyvben

Az egyik Jégkert alapító, Balázs személyesen Belgium egy multitap-bárjában ihletődött meg egy széles csapsoros sörözőtől, majd ezzel a szemmel nézett itthon is:

2019-ben már nálunk is nagyon érezhető volt a hazai kraftsör forradalom kiteljesedése. Ebben úttörő volt a KEG Sörház. Egy működő példa lettek arra, hogy a közönség nem csak érdeklődő, de befogadó is a kraftsörre ekkora dózisban is.

…és új időszámítás kezdődött a Jégkertben, és, mint az Újszövetségben gyorsan történtek az események. A 2019-es nyári szezonra hirtelen egy 24 sörcsapos Jégkert nyitott meg. Majd rögtön következő évben 36-ra bővítettek. Ezzel  2023 nyarán a legnagyobb budapesti csapolt karftsör-választékot tudhatják magukénak (a legjobb tudásom szerint). Ráadásul presztízskérdés náluk, hogy ezeket a csapokat folyamatosan tele is tartsák, nem engedik meg maguknak a például 25/36-os állást.
A honlapjukon időrendben listázzák az egyedi söröiket. A cikkmegjelenés pillanatáig 700+ különböző csak magyar kisüzemi sört tűztek csapra. Ez az adat nekem is jól ismert módon folyamatosan változik. Közös vonás a küldetéseinkben a számolás. Nekem alapvető, hogy sorszámozom az egyedi kocsmalátogatásaimat, de ritka, hogy a kocsmaoldal is számoljon valamit. 3100+ állomás közül talán csak egyről tudok. Berlin egy zenés kocsmájában azt számolták, hogy hány napja szól folyamatosan az élőzene náluk, és úgy tudom, a Jégkert lett a következő az egyedi sörszámlálójával. És ők sem kimondottan számolják, hanem nyilvántartják, hiszen (én is tudom), fejben tartani lehetetlen! Ehhez pedig egy olyan profi rendszerük van a honlapon a „Sörtörténelmünk” link mögött komplett leírásokkal és tudnivalókkal a Jégkert neo-kronológia összes söréről. Ez egy  ̶k̶i̶s̶e̶b̶b̶  nem is olyan kicsi digitális sörlevéltárnak is beillik, hiszen a nagy múlt a jelennel együtt teljesen visszakövethető. Ez tudatot is tágít és áttekintést is ad, az ital/étlap hátulján található sörfőzési ábrához és fajtaleltárhoz hasonlóan.

Sörválogatások kezdőknek, profiknak és megalománoknak is

A Jégkertben a sörélvezet persze (legalább) versenyképes faktor a tudással, aminek módját fondorlatosan kiépítették. Kezdetnek többféle előre kitalált 4×1 decis tematikus sörkóstoló-sor között lehet válogatni: a fontos alapfajtáktól a gyümölcsös sörökön át a kemény sörös válogatásig.
 
 • A Fruit Lover 4 különböző gyümölcsös sört tartalmaz
 • A Lager Life a lágerek, pilsnerek és a blonde-ok vonalán tesz rendet a fejekben
  A Hop Head a kortárs sörforradalmi komlódomináns sörök alapfajtáinak, az IPA-nak és az APA-nak a világába vezet be
 • A Hazer Crafter bevisz a ködbe, ahol az átláthatatlan állagú New England stílusú, a „hazy” (=ködös) vagy a laktózzal erjesztett „milkshake” sörök már haladóbb szintjére emel.
 • A Wheat Geek nevében a búzasörrel csábít, de tovább csalogat az alapoknál a könnyed savanyú Berliner Weisse és a sós-savanyú Gose irányába is.
 • A Tough Guy az aktuális erős sörök alakulata különféle stílusokból

Persze ezeken túl a saját négyes összeállítás is opció, de a még kevésbé magabiztos sörértőknek és sörízlés-önismerőknek jól jöhet a fenti iránymutatás.

Mindezek tetejében a legbevállalóabbak mágnese lehet egy decinként mind a 36 aktuális sör végigivása is King of Beers néven négyes turnusokban. Ez előrelátóan csak 21 óráig (!) rendelhető, nehogy a kapkodós ivástól a vállalkozó szellem ne tudjon majd előre látni. Utánaszámolva épp egy picit jön ki többre a King of Beers ára, mint az egy decire lebontott aktuális 2/4 dl-es sörárak összessége. Az üzlet abban van, hogy egyébként nem lehet egy decit rendelni. Egyesével csak minimum két decis adagokban lehetne mind a 36 sört végigkóstolni.
 
A sörtudás és -élmény a Sörlottóban egyesül, amin több más hellyel ellentétben itt nem a választásaitokat tudjátok tétként megtenni, hanem a szoftver által „kisorsolt” 4 sörről kell megtippelni, hogy mit isztok épp a 36-ból. Aki mindet eltalálja, stílusosan pont 36.000 Ft-os egy alkalmas utalványt nyerhet. Jól felhasználható például nagy társasággal, ünnepléskor. A helyi legendák szerint egyszer mindenki meglepetésére egy „sörnaivnak” tűnő háromfős lánytársaságból ketten is eltalálták ezt, míg a harmadik társuk hármast aratott. 
 

A Jégkert sörkínálat dimenziói

A 36-os csaplista sokak kedvence. Balázsék a gyakorlatban tapasztalják, hogy az emberek mennyire szeretnek böngészni választás előtt. Ők pedig igyekeznek nekik nagy többségében az Untappden (világszintű kultikus, közösségi sörértékelő felületen) 3,5/5 feletti pontszámot arató söröket kínálni csapsorukról.  

(S)örűltségek és klasszikusok

„A sörlistánk megengedi, hogy őrültségeket is tartsunk.”mondta Balázs mosolyogva. Így kóstoltunk csoportosan én is társasággal többek között nagyon különleges főzeteket, például igen finom uborkás savanyú sört, gyömbéres sós gose sört, „kólás gumicukros” mézsört (mead), súlyos extremításnak pedig ehető csillámos (!!!) rózsaszín IPA-t.
Balázs szívesen emlékezett meg sörös éveik gyűjteményéből sok más mellett a gazpachós, a Rákóczi túrósos és a legendásan fogyó kék algás sörről.
 
Előttük persze bőségesen akadnak a sörlistán közkedvenc klasszikusok, mint lager, búzasörök, IPÁ-k, különféle barna sörök, egyszerűbb gyümölcsös és savanyú sörök, stb. Ezek ellenére Balázsék látták már, ahogy masszív lagerkedvelők megadták magukat a nyitottság ringjében, és lelkesen dicsérték az ”Almás pite sört”. Tudatosan gyengébb alkoholfokú tételek is fellelhetők a kínálatban, például 3,1-3,5%-osak.
 
A Jégkert az éves globális „sörnaptárhoz” szezonálisan alkalmazkodik. Télen nagyobb arányban tartanak barna sört, nyáron cserébe több könnyedebb tételt. A megfelelő időben előfordul a csapokon a húsvéti zöld sör, a märzen, a bak, a karácsonyi sörök, stb. Sőt, amikor csak lehetséges még az aktuális sörfesztiválok dedikált söreit is beszerzik és hazai  ̶j̶é̶g̶pályára küldik. A „sörtiment” alakításánál amúgy a vendégekre is szívesen hallgatnak

JÉGKERT IPA, A HÁZ (nem folyó)SÖRE

Külön kiemelem a sokaságból a ház sörét, Jégkert IPA-t, ami egyetlenként állandóan kapható csapon. Az örök egyes csap az övé! Jégkert IPA egy direkt a Jégkertnek költött és dedikált West Coast IPA sör. A budapesti Fehér Nyúl Brewery készíti, jeges tematikára kacsintóan Polaris komlóval. Debütálásakor történetesen és tudatosan pont az 500. különböző sör volt a Jégkert csapjain. Külön ünnepséget is szerveztek hozzá. Azóta szintén egyetlenként látványos, önreferens jéghoki-játékosos dobozban is kapható, haza vagy ajándékba.  Fontos, hogy a Jégkert IPA nem a ház „olcsó folyósöre”, ez inkább a ház állandó egyik csúcssöre.

Az a sör, amiben a legjobban hittek ahhoz, hogy a nevükre kérjék. Vannak a Jégkertben alapszintű sörök, annak megfelelően kedvezőbb áron, de nem a Jégkert IPA az. Ez inkább egy helyi kuriózum, normál kategóriaáron.

Jégkert sörstatisztikák

A Jégkert nagyjából 4 év alatti több, mint 700 különböző csapolt söre már a cikk megjelenéskor közel 100 magyar sörfőzdétől/bérsörfőzőtől, de ez a szám folyamatosan növekszik. Újra itt a link, ahol nyomon követhetitek a két adat gyarapodását, két külön lapfülön, sörök és sörfőzdék szerint is:
 
 
Ez az adatbázis sörstílusonként is szűrhető, a fajta nevére egyszerűen rákeresve.
 
Érdekesség, hogy az egyetlen formája a külföldi sörfőzdék Jégkertben szereplésének az, ha magyar sörfőzdével közös nemzetközi kollaborációs sört állítottak elő. Sokáig árva kivétel volt az üveges külföldi alkoholmentes Staropramen, de 2023 júniusára megtalálták az első olyan magyar alkoholmentes kisüzemi sört, amely a 36. csapon átvehette ezt a szerepet.
 
A Jégkert a legjobb tudásuk szerint több rekordot is tart a magyarországi sörvilág ma is működő helyei között, mint a legtöbb sörcsap, a legtöbb magyar sörcsap, a legtöbbféle magyar sör és legtöbbféle magyar sörfőzde rekordját.
 
A narancssárga csapcső ilyen hosszúságban és ilyen sörcsap-mennyiséggel külön látványosság is. Ráadásul egyedi tervezés és gyártás, párja nincs (kivéve a zöld tesóját a Jégkert téli változatát jelentő emeleti étterem-sörözőben. Lejjebb írok erről is.)
 
A Jégkertben alkalmi sörbemutatók is előfordulhatnak. Ezek időben kiszúrásához érdemes őket a közösségi média felületeken követni.

Más Jégkert italok a sörön túl

A Jégkert nem egy „csak söröző”! Már az itallapja is kiterjed borokra, proseccora és pezsgőre, minden fontos rövidital-kategóriára, long drinkekre, egészen szép mennyiségű gin-tonik- és limonádéválasztékra és más alkoholmentes italokra. Külön jó, hogy mindegyik fajtakörben tudtok minőségi/érdekesek/ritka/kreatív tételeket találni. Kiemelem például az egészen kuriózum Tubi-tonikot vagy Tubi-gyömbért. Gondos a borválogatás is, így nyugodtan lehet borkedvelővel menni a Jégkertbe sörözni. Az általában legfantáziátlanabb alkoholmentes etapban pedig üdítő extra a Szent András Sörfőzde HopSzódája, komlózott víz. 
 
A kávémárka Lavazza. A cappuccino különösen jól mutatott.

Ételek a Jégkertben

A Jégkert étlapja háromszegmensű. Vannak „simán” az állandó ételek vegyesen minden típusból a levestől és az előételtől a burritón és az egytálételeken át egészen a sok mindenüket együtt tartalmazó Krafttálig.

Külön szegmenst vívtak ki maguknak a hamburgerek. Köztük van a klasszikus marhaverzión kívül kacsás, tépett malachúsos, csirkés, Angus marha csíkos, kecskesajtos, sőt kapható karfiolfasírtos vegaburger és a kihívóan hangzó megaburger is.

A Jégkert-étek mozaik harmadik eleme A Séf (mai) ajánlat, ami a honlapon is követhető.  

Én a #FőlegVegán ön-emberkísérletemtől hajtva a vegán burritóval kezdtem ki. Megnyerő volt, tofuval és különösen finom paprikaszósszal. Kíváncsian várom még a vegaburgert, de az aktuális Séf ajánlatban is értem tetten vegán desszertet. A korlátlanul evők persze még sokkal több fogás közül válogathatnak, köztük közeli nemzetek slágereit, bécsi szelet, juhturós sztrappacska vagy a nálunk kevésbé mindennapi miccs (háromhúsrolád). Más kivételesebb falatok is sorakoznak, például harcsatepertő vagy kecskesajtgolyó. A Krafttál porondján pedig többen egyesítik erőiket. 

További ételfotókért böngésszétek a Jégkert online étlapját ITT hasonló képekkel, lefelé görgetés után

Jégkert használati útmutató

Igen, „kártyázunk". De még hogy...!

A Jégkertre azt is mondhatjuk, hogy okoskocsma, olyan sok technikai vívmánnyal él egyszerre: eleve egy saját vendégkártyás rendelési és fizetési rendszer működik náluk. Ez azért kényelmes, mert az asztalotok minden vendége saját kártyát kap a bejáratnál és egyszerűen külön tud fizetni, nem kell szétdobni, számolgatni. Mindenki a saját számlájáért felel, nincs kavarodás. Azzal érdemes számolni, hogy rájön még plusz 15% szervízdíj a számla tetejére. A régi követőim tudhatják, hogy én alapvetően inkább borravalópárti vagyok. Több helyen a kiszolgálás színvonala pont fordított arányosságban áll a szervízdíjjal. A Jégkertben cserébe a szervíz tényleg nagyon rendben volt, gyors, kedves, de nem negédes. 
 
A Jégkert kártyának van egy törzsfejlődött szintje is, a törzskártya, amelyre egyes termékek után később lefogyasztható pontok és kedvezmények is járnak. Érdeklődjetek a részleteiről helyben!

Telefonos rendelés-fizetés és „okoslampion"

Másik helyi technikai forradalom, hogy lehet telefonról is rendelést leadni és fizetni. De ha az emberi interakciók híveként inkább többször találkoznátok az asztaltszervízzel, akkor az „okoslampion” pincérhívó gombja a Ti jobb barátotok. A pincérnő gyorsabban ott termett gombnyomásra, mint a lámpásból kidörzsölt dzsinn. Az okoslampion még jó annak szabályozására is, hogy mit hallgatnátok erősebben az asztalnál, a kivetítő TV-t, a zenét, egymást, semmit. 

Digitális sörlista opciók a telefonon

A telefonról az aktuális sörlista egyébként bőségesebben, a főzdék által küldött leírással böngészhető, mint az itallapon. 
 
A „sörkockák” kultikus alkalmazásával, az Untappddel és a végletekig aktív kapcsolatot ápol a Jégkert. A sörházi szoftver automatikusan aktualizálja a csapolt sörcserék esetén a kínálatot, így Jégkert hódolók vagy a kíváncsiak a ‘Kerttől távol is tudják követni a csapállást. 

A Jégkert (kocsma)sportos oldala

Bár nyáron a Jégkertben jéghokimeccset nem rögtönözhettek, ezt igyekeztek egy kocsmasport all stars felhozatallal kompenzálni. Élvezhető biliárd, csocsó, darts és pingpong is. A gyerekek energiának levezetésére komplett gyerek-játszósarkot tartanak, hiszen az alapítók is gyerekesek. Ez egészen hiánypótló kocsmázó szülő kényelmi funkció Magyarországon. 
Aki pedig csak nézné a felnőttebb sportokat, 12 kivetítő TV közül választhat, amelyeken hitelesen (igen) jéghokimeccseket is vetítenek.

A digitális nomád-barát szemszög

A Jégkertben elérhetők kültéri konnektorok, a térerő is kifogástalan, a zene halkítható, és nappal mindig könnyű el-különülni is. Ezek tetejébe egy nagyon hangulatos, energetizáló #napiiroda lehet.

Árak a Jégkertben

A sörök decire számítva kedvező ajánlatoktól indulnak és kategóriájukban jellemző mai kraft söröző árszinten folytatódnak. A két deci ára pont a fele négynek. Az egyéb italok és ételek változó, hogy gasztrokocsma középáron vagy valamennyivel magasabban kaphatóak. A röviditalok négy centenként kérhetők

A hirtelen változó árak korában konkrétumokkal kár lenne dobálózni. A régi cikkeimből is győzöm kitörölni az idejétmúlt példákat, de itt tudjátok követni az aktuális állást:

https://jegkert.hu/etlap

Jégkert hangulati áttekintő

A Jégkert Budapesten szinte példátlan 300 fős terasszal terül szét, és eleve be van bútorozva 20-30 fős társaságoknak is, így nem kell várniuk, hogy összelegózzák nekik az asztalokat.

Az itteni légkörről kezdetnek Balázst idézem:

"Mi kocsma vagyunk, de igényes kocsma, nagyon vegyes vendégkörrel. Nem vagyok vendéglátós. Akartam egy helyet, ahol én is jól érzem magamat, és ha valahova elhívnám a barátaimat sörözni, akkor ide. A Jégkert nagyon beszélgetős. Az a kedvencem, amikor a teli térben egyszerre rengetegen beszélnek. Ez teszi össze a Jégkert hangulatát, a hely zenéjét."

Én is már ebédidőben rokonszenvező mosollyal tapasztaltam, ahogy négy tisztes budai asszony egyike a Jégkert ápoló és eltakaró külön világában finoman kraftsörrel ebédelt. Na de az esti kavalkád, az azért egy másik szint! Ezt a hatalmas teret az asztaloknál szétszórt szedetlen sör-színskálával még tarkábbá pöttyözik a vendégek. Ilyenkor a Jégkert tér élménye különösen feldobó, még a különösen hideg, esős 2023. májusban is nyár esti fiestát idézett meg a világa. Egy kiskocsma intim világának viszont az ellenpólusa. Ha csak az arra vagytok fogékonyak, itt kevésbé találjátok meg a magatokét. A Jégkertet pont a fergeteges forgatagáért lehet szeretni. Ha szívesen mulattok egy népes, energikus térben és mégsem klubban, diszkóban, annál inkább lesz ez a terepetek. Jégkert terebélyesebb térfelét feltűnő arányban is töltik meg céges bulival, szülinappal, osztálytalálkozóval és egyéb hasonlókkal gyanúsítható nagyobb társaságok. Ezzel együtt a Jégkert igyekezett kedvezni az elkülönülni vágyóknak is. Így vannak például komlómintájú kb. 6 fős bokszok, sőt stílusos elválasztókkal szeparált kis asztalok is. 
 
 
Jégkert külön büszke arra, hogy 99%-ban magyar vendégek látogatják, sőt bőségesen számolnak törzsvendégeket is a nem tipikus törzshely-méretük ellenére is. Sokféle embert látni itt egy péntek este. Megfér egymással a poroltópiros szemüvegkeretes senior hipszter, a rocker pulcsis srácok, a TV-s műsorvezető celeb vagy az elegáns gazella-modell alakatú félvér lány. Ugyanígy féktelen variációkban lehet az asztaloknál az italélvezetet is tetten érni: A többségi sörök mellett terpeszkednek Unicumos poharak vagy nyúlnak egész boros üvegek is asztaloknál és így tovább.

A téli mód: jégpálya, étterem, kraftsör-bár

A Jégkert helyszíne télen valóban jégpályaként működik Budai Jégpálya néven októbertől márciusig. Ha a sörkorcsolyázás mellett a valódi korcsolyázást is kedvelitek, a itt találjátok a honlapjukat a szolgáltatásaikkal, áraikkal, időrendjükkel és tanfolyamaikkal:
 
 
Azonban a Budai Jégpálya sem marad a nyárihoz méltó vendéglátás nélkül. Az emeleti zárt helyiségben 
szintén egyedi tervezésű és gyártású 24 állásos félkör alakú, zöld sörcsapja köré egy télesített Jégkert terül. Ugyanúgy maradnak a sörkóstoló-sorok, az étlap, a hangulatos lampionok. Kiegészülnek különleges egyedi fali mintáikkal, amelyeket ajánlom közelebbről megnézni, többet rejtenek, mint elsőre sejthető. Egyedi időutazás-katyvaszt ábrázolnak, más-más korhoz tartozó budapesti jeleneteket egy képen.
Bónusz a Jégkert téli módjában, hogy sörözőjét, éttermét akár éjszakai korcsolyázás levezetéséhez is l bevehető.
 
A téli nyitvatartás vége viszont 23:00 órára módosul.

A Jégkert csapat

Egy csúcsidejű Jégkert-esten akár 20 fő is sürög-forog a teljes pályán, placcon, pulton, konyhában. Vicces, máshol gyakran a vendégek vannak húszan. Laza, vidám társaságot tapasztaltam. Nagyon úgy tűnt, hogy sok más hellyel ellentétben őket nem tette passzív arrogánssá az egyenruha, se elbizakodottá a szervízdíj, se droiddá a sorozatos kiszolgálás. Simi az a csapattag, aki engem is megtalált a Jégkert stábból, már az első nyár, 2005 óta itt dolgozik. A mai vendéglátásban a 18 hónap is csoda egy helyen, nemhogy a 18 év!
Személyes kedves sztorim volt, hogy az egyik látogatásomkor egy belsős Jégkertes születésnapba csöppentem. Mindenkiét megünneplik, mint az általános iskolámban az alsó tagozatban tettük, csak itt bolti keksz helyett a konyhai erők egyik leánya készít cukrászszégyenítően profi tortákat ezekre az alkalmakra. Én részese lehettem az egyik alkalomnak, sőt részvényese az egyik tortának, jó időben a jó helyen egy jó szelettel.
 
A konyhában is nagy volt a vigadalom. Balázs kérdezte is a táncolva alkotó szakácsot, hogy buli van? Ő csak ennyit felelt: Mindig. Rossz kedvvel nem lehet dolgozni. – Ilyen Magyarországot szeretnék én. Vesszen a sírva vigadás!
 
Szóval, nagy örömömre nem fagyos a hangulat a Jégkertben! 

A TÉMA MÉLY VIZE

Mélybúvár random érdekességek a Jégkert kapcsán
 
 • A jégpálya megnyitója egykor hatalmas buli volt, „illusztris társasággal”,  hiszen előtte nem volt jégpálya Budán, így a Budai Jégpálya lehetett az első az azóta 3-4 közül.
 • Közmondás lehetne, hogy a Jégkertet sem egy nap alatt építették fel. Az eleinte műanyagszékes, Borsodis napernyős, Balázs olvasatában „romkocsmás” díszlettel indultak. Aztán a robbanásszerű forgalomra rácsodálkozva Balázs naponta járhatott a Tescoba új műanyagszéket venni. Ma már csak mosolyogva emlékszik a murvás, harsányabb kezdetekre, biztonsági őrökkel, cserébe pincérek nélkül, úgy, hogy az vendégek hat sorban képeztek elektronfelhőt a a pult között. Ebből nőtték lépésről lépésre nőtték ki magukat az aktuális „szociális térré”, de ma is folyamatosan fejlesztenek, szépítenek.
 • A Jégkert teljes díszletét a szezon előtt azonban még ma, évek rutinjával is egy hétig tart felépíteni.
 • Érdekes mérlegelés, hogy a Jégkert éves új sör felhozatala egy sörfesztivál kínálatával vetekszik. Évente 200-féle új sör fordul meg a Jégkert csapjain.
 • Balázs civilebben szoftvermérnök és az ő munkája a „digitális sör-levéltár a honlapon.”
 • A Jégkert utcanevében (Bakfark Bálint utca) rejlik sörfajta, a bak. A fark elvontan pedig kacsinthat arra, hogy több magyar kraftsör-márka nevében is ott a farkas.
 • Stílusosan azt is mondhatnánk a Jégkertre, nyaranta 36 jéghideg magyar sör feszít egy jégpálya helyén, de az igazság inkább az, hogy 36 a sörtípushoz szabott hőmérsékletű sör feszít itt. A hűtőkamrába külön élmény volt belépni, ilyesmi lehet szikével felnyitni a Terminátort.
 • A központot adó pult talpazatán a borítás szőnyeg. Próbáltam a mintájában felülnézetes hokiütőket értelmezni. Állítólag semmi ilyen nincs benne. Pusztán csak tetszett Balázsnak. Nekem is. El sem tudnám képzelni már másféle pulttal a Jégkertet. 

Szárazanyag-tartalom

Jégkert cím:  Budapest, Bakfark Bálint u. 2, 1027

Jégkert honlap: http://www.jegkert.hu/

Nyitvatartás

Nyáron, májustól-szeptemberig: H-V: 11:00-24:00

Télen októbertől-márciusig : H-V: 11-00-23:00

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

A Jégkert is a nagy Kocsmaturista térképen

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

A túlsó budai oldali kolléga, az újbudai nemzetközi sörök felé tendáló KEG Sörművház Kocsmaturista szemmel: 

Válogatás, amiben a Jégkert szerepel

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Dunakeszi
 2. Szigetszentmiklós
 3. Veresegyház
 4. Fót
 5. Leányfalu
 6. Aszód
 7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

Szólj hozzá!