Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Jedermann: egész napos kávézó-kocsma a budapesti Ráday utcán

A Jedermann a Ráday utca Nagykörúti felőli, kevésbé ismert végében is tartogat kincset a kocsmaszívűeknek. Extra jóságként ez egy idehaza ritka egész napos vendégtér, bármire a reggeli kávétól a déli ebéden át az éjjeli koncert utáni kilépőig. 

Ez a cikk a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment és a Ráday Soho Egyesületen keresztül Ferencváros Önkormányzata támogatásával készült. A Jedermann pedig a külön cikként megjelölést támogatta. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Ha eddig netán azt hittétek, hogy a Ráday utca véget ér a Bakáts tér és az Orfeusz Sörfőző után a díszburkolattal, jó hír lehet az ingergazdag Jedermann léte. Egy végletig hangulatos, „alteros” benyomású nappali és éjjeli vendégmegőrző.

A Jedermann otthonos, laza miliőjével éles kontrasztot kínál az otthonát adó Goethe Intézet modern, főleg szögletes irodaépületének. Már a ház előtt kicsi, hátul nagyobb teraszt találhattok. Híres még a Jedermann az élőzene, főleg a jazz után. 

Jedermann, a mindenes: reggel kocsmahangulat, éjjel kávézóhangulat

Erősen hiánypótló egész Budapest szinten az olyan hely, ahova már korán reggel mai értelmű, nagyvilági kocsmahangulatban tudtok befészkelődni a laptoptokkal vagy feltöltődni egy kávé mellett. Budapesten sok a kávézólánc, egyre több a reggeliző hely, a specialty kávézó, a közösségi iroda, de hol bújnak a hű kocsmalakók bohémen tisztességes nappalijai? Merem állítani, kevés párja akad Jedermannak.

Bár illuziórombolóként a reggeli módot én még csak magam köré képzeltem este-éjjel Jedermannozásnál, de az éles próba még várva várva hátra van. Úgy hallottam, hogy reggeli-nappali módban állítólag főleg egyetemisták, irodisták és Goethe Intézetesek járnak ide. 

Éjjeli körképben viszont személyesen megtapasztaltam itt, hogy a night café bizony szó szerint létezik! Mintha valaki fogott volna egy nappali kávézót és mindenki kávéját, teáját varázsütésre kicserélte volna valami erősebb piára és ráhúzott volna a térre egy alkonyeffektetet. Ugyanígy átvarázsolódhatunk mi is, ha a munkaállomásunkból lesz a munkaidő utáni kocsmánk a Jedermannban.

Mi mindent kínál a Jederman

Jedermann ételek

A Jedermannak minden napszakhoz megvan a maga mannája.

Délig mindennapos reggelit kínálnak, melynek hű kísérője a kolumbiai eredetű Caribou kávé egy józsefvárosi kispörkölőből. 

Délben eljön a „házias, kedvezményes” ebédmenü ideje: napi leves, napi desszert és hétköznapi ajánlat. Estére és hétvégére pedig ott egy kerek étlap a kenegetősöktől és a hideg szendvicstől a különösen változatos és eléggé ínyenc főétel-kínálatig. Érdemes elmélyedni az étlapban, van vegán kaja is. 

Jedermann italok

Már nem koffeines, még nem alkoholos nappali irodaitaloknak a 2022 nyarán a színvonalhoz mérve egészen barátságos árakon lehetett limonádét, házi szörpöt vagy jegesteát, almafröccsöt gurítani. Az utóbbit próbáltam. Bitang finom volt. Újdonságuk a Brasilena olasz, kávés üdítő.

Estére (kinek már délutánra, délre, délelőttre… ?reggelre?) pedig vár az alkoholos itallap sok mindennel a fröccstől több márka sokéle borán (desszertbor, habzóbor is) a sok pálinkáig és más fontosabb rövidital-kategóriákig. Long drinkek (mint például gin-tonik) még kaphatóak, de a koktéloktól már háziszabály-szerűen tartózkodnak. Én még pár kisüzemi sört tudnék hozzáálmodni a teljességérzésemhez. Viszont van többek közt csapolt barna Leffe.

A Jedermannba — bár bőven van miből válogatni — nem elsősorban a különleges bárkínálatért vagy sörlistáért, hanem az isteni hangulatért fogunk visszatérni.

A bár ritkasága azonban a retro 3 cl-es és 5 cl-es rövidital kiszerelés megőrzése. Állítólag boldogan fedezik fel az emberek.

A főleg jazz-zenés programok - Jedermann, mint kultúrkocsma

A Jedermann mai ura, Boskovics Gábor, Bosi már zenével mélyen átitatva vette át a boltot. Az alapító, a neves budapesti holland kocsmateremtő, Hans Van Vliet maga is jazz-zenész volt és a szabad jazz befogadó helyének szánta a Jedermannt. Bosi örömmel vitte tovább ezt a felfogást és működést.

A Jedermannban az őszi-téli-tavaszi szezonban nagyon gyakoriak a jazzestek, és nyáron is csak jócskán ritkulnak, de nem állnak le. Bosi azonban ennél is tágabbra nyitotta a kultúra ajtaját, így lehetnek már például irodalmi estek, vagy összevont vers-jazzestek is. Érdemes helyben vagy a Jedermann Facebook oldalon előre lesni a következő alkalmakat. 

Bosi szerint a Jedermann még a rétegzenén belül is rétegzenét képvisel. Nem a népszerűség alapján válogatják a fellépőket, hanem a szabad jazz otthona akarnak maradni.

Egyéb kulturálódásra, időzés kibekkelésére pedig van egy újságos és könyves „olvasni” ficakja is a Jedermannak.

A Jedermann bűvös hátsó kertje

Jó hír a Jedermann új felfedezőinek, hogy a ház előtti terasz még bőven folytatódik. A kiülős főattrakció a Ráday utcától szokatlan módon még hátra van, mert hátul van.

A 30 fős „duruzsolós kertbe” soha nem süt be a nap, pedig nem a börtön ablaka. Nyáron áldás lehet, hogy állítólag itt 3-4 fokkal kevesebbet mér a hőmérő, mint a Ráday utcában fel lehet frissülni. A futónövényes mikroklimája pedig külön csemege a hangulatvadász szemnek.

Jedermann végszavaim valának

Ritkaság és megbecsülendő kincs, hogy Budapesten egy hely egész napot hidaljon át a reggelitől az esti jazzkoncertig. Nekem is bakancslistás lett egyszer egy teljes napot átélni a Jedermann valóságshowban.

Szerkesztői megjegyzés-vallomás: Oké, én laptopoztam már korai órákon olyan kocsmából is, amiről a környékbeliek nem tudták eldönteni, hogy azon csodálkozzanak jobban, hogy be mertem menni vagy hogy kijöttem élve, de nem ugyanannyira jópofa irodázni egy „sűrű a levegő az olcsó sör szagától” kocsmából, mint megállni ott is egy kocsmatúrán. Én is jobban örülök, ha igényes, de laza hely adhatja az teret erre, ahol mégsem automatikusan osztják ki Nektek a sütőtökös lattét az első sárga falevél-hullásra. 

A TÉMA MÉLYVÍZE

A Jedermann története

Bosi 2000-ben pont a Castro Bistroban, a mai Claro elődjében szerezte az első Ráday utcai tapasztalatait és ott ismerkedett meg Hanssal, a Jedermann későbbi alapítójával.

2010 szeptemberben nyílt meg a Jedermann, a Goethe Intézet kávézójának, az Eckermannak a helyén, Hans Van Vliet sok legendás magyar kocsmaféle (Pótkulcs, Jelen, Castro, MOST, Ötödik Bejáró) egyik szellemi atyjának első saját gyermekeként. Hansot többen a modern budapesti kocsmavilág alapkövének, újszövetségi megváltójának tartják. 

Bosi 2011-ben tért vissza a Ráday utcába, és csatlakozott a Jedermann csapatához pincérként, pultosként:

Szeretettem itt dolgozni. A Hans-féle vendéglátás közel állt hozzám. Ő nyers, őszinte kocsmát akart csinálni, viszonylag kocsmaárakon, de emelkedett minőségben. Elvetette az üzleti könyvek „út a sikerhez” tanácsait. Nem érdekelte a happy hour, a karácsonyi dekoráció, se a Halloween. Nem akart trendeket követni sem. Nem árult Aperol Spitzet, amikor az lett a divat, ahogy mi sem árulunk Tubit most, amikor az a trendi és nincsenek koktéljaink sem. Amint át lehetett venni a Jedermannt, én is jelentkeztem. Hansnak fontos volt, hogy kinek adja át a helyet, nehogy valami mást csináljanak belőle. Bennem bízott, hogy az alapítás szándékával megegyező vonalon viszem tovább, és ez azóta is így van. Kerüljük a falon a reklámokat, két átmeneti napernyőnkön kívül a cégéreket, lógókat is. Mindennap nyitva vagyunk reggel 8-tól, majdnem az összes ünnepnapon is. Cél volt megtartani a régi hangulatot, de mégis beengedni kis friss levegőt, hogy ne öregedjen meg a Jedermann. Mindig újítunk valamit, 12 éves üzletnél már van mit. Örökre tervezünk.

Jedermann, A NÉV = bárki. Ez a bárki kocsmája

A Jedermann név az előd, az Eckermann parodisztikus tisztelgéseként jött létre. Jedermann németül azt jelenti, hogy bárki, elemeiként fordítva „minden ember”.

Bosi úgyis látja, hogy a Jedermann valóban egy jól esően vegyes közönségű kocsma:

Egyszer egymás mellett ült végig egy koncertet egy 80-as éves bácsi bottal a kezében és egy tizenkilenc éves-forma srác gördeszkával a hóna alatt. Erős közönségünk alakult ki, de nyitottak vagyunk mindenkire, mégsem akarunk mindenkinek tetszeni, de a rokonlelkeinknek igen: azoknak, akiknek pont a mi rezgésünk kell. A személyzetet is szándékosan így építettük, olyan emberekkel, akik minél nagyobb részben tudnak azonosulni a Jedermann hozzáállással.

Ez a közös nevezővel rendelkező, de az említetten mégis vegyes közösség valóban tetten érhető volt a Jedermannban többször ücsörögve: 

Voltak részformális osztálytalálkozók, randik, leginkább nagyobb társaságok, de tévedt be két vidékies, civilizált idősebb férfi éjfél előtti sörözésre. Itt gyakran azok is zenésznek néznek ki, akik nem azok, de az sem lep meg itt senkit, ha két nagy hangszertokkal távozik innen valaki, holott nem is volt aznap koncert.

A Jedermann atmoszféra és berendezés

A Jedermannban nagyon működik a kocsmakémia. Gyorsan elragadják a fogékony látogatót a bohém színek és fények, tépázott földgömb, a bárzongora és kultúrplakátok sokasága, de mint gyakran itt is több az egész, mint a részek összesége. 

Bositól megtudtam, hogy a berendezés nagy része Hans öröksége. Állítólag lámpamániás volt. Ez összecseng a hollandiai kocsmaportyáim tapasztalatával.

A Jedermann jól lett összerakva, dizájner tudatosság nélkül, ösztönből, mert „aki magának építi, az építi a legjobbat” nem mérik ki, mégis minden olyan színű, és ott van, ahol jó, és még a fény is úgy esik rá.

Bosi is komplex kirakós játéknak és művészetnek találja a kocsmateremtést, ebben is, mint sok mindenben egyetértettünk. Kár hogy nem láthattam már az egykori, általa teremtett, Zöldség Gyümölcs nevű helyét a Király utcában, de természetesen már mástól is hallottam róla.

Két érdekesség a Jedermann térből

A Jedermann sok-sok dekoreleme közül elsőként kiemelném az vendégek által önszervezőset, a „közösségi scrabblet” a férfi WC csempéjén. Másodikként pedig a „bumeráng ujjbábot”: egyszer egy női vendég elcsórta, majd sokkal később a lelkismeretfurdalásával közösen visszahozták. Pedig a Jedermann csapatnak nem is tűnt fel a hiánya, de azóta a története által kiemelt jelentősége lett. 

A Jedermann szék-örökbefogadási kampány

Figyelmes szemmel, észrevehettek mini emléktáblákat a koronavírus válság idejéből, amikor bizonytalanná vált a Jedermann sorsa. Szék-örökbefogadási kampánnyal a közönség segített túlélni a legkiritikusabb szakaszt. Egy hét alatt 70 ülőhelyet adtak örökbe.

Személyes Jedermann Szemelvények

A Jedermann WC-ben baráti ereklyére találtam, és nem véletlenül! Az Experience Balkán Egyesület rekordtartó utazó bandám számtalan közös külföldi és belföldi kalanddal mögöttünk. Lapzárta után tudtam meg, hogy a Jedermannban alakultak annak idején. Köszönöm Neked, Jedermann az Experience Balkánt!

Az alsó kép pedig egy olyan 2019-es közösségi Kocsmaturista kocsmatúrának utolsóelőtti állomásáként készült a legutolsó kitartókkal, amin összesen 24-en vettünk részt.

Jedermann cím: Budapest, Ráday u. 58, 1092

Jedermann Facebook oldal: https://www.facebook.com/jedermann.budapest/

Jedermann nyitvatartás:

H-V: 08:00-00:00 (A kevés vasárnap is nyitva tartó Ráday utcai hely egyike!)

Kocsmaturista Térképen a Jedermann is:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

A nagy Ráday utca cikk, ami a Jedermann cikket is megszülte:

Ráday utca, Budapest - Kocsmaturista

A budapesti Ráday utca és kocsmaélete

A „kiülőseiről”, teraszairól is nevezetes Ráday utca ellentmondásos jelenség, de Kocsmaturista szemszögből nagyon is a pozitív oldalra dől. Sokan szeretik a Rádayt változatosságának különböző elemeiért,

Tovább olvasom »

Más nagyszerű helyszínek az utcából:

Külön cikk a Ráday utca gasztrokocsmáiról

Benne a Púder Bárszínház részletes bemutatójával

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Dunakeszi
 2. Szigetszentmiklós
 3. Veresegyház
 4. Fót
 5. Leányfalu
 6. Aszód
 7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

“Jedermann: egész napos kávézó-kocsma a budapesti Ráday utcán” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Szeretnék résztvenni a Jedermann kávézóban 2024. március 10.-én 15 órakkor tartandó
  „Berta” monodráma előadásán, melyet RáK Kati tart.
  Sajno telefon számot nem találtam.
  Kérnék szépen egy visszajelzést a helybiztosításról.
  Üdvözlettel: dr. Várnai Ágnes

  Válasz
  • Tiszelt dr. Várnai Ágnes.

   Továbbítom a Jedermannak ezt az üzenetet. Remélem, időben fogják keresni.

   Üdvözlettel:

   Ulu, a Kocsmaturista

   Válasz

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?