Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Felsőrajk, környéke és kocsmaéletük

Felsőrajk még Zala megye elbűvölő falvai között is kivételes, természetes szőlő”hegyi” és borospincés csudavilággal bír. Ráadásul egy stílusos, magánakcióban épült keresztút mentén. A központ egyedi vármakettel és vidéki tárgykiállítással vár. És extrán példás ekkora településen a 3 kocsmaféle is.

Ebben a cikkben felsőrajki helylelket, érdekességeket és kocsmákat közvetítek, de kitérek a környék megismert jellegzetességeire, szépségeire is. Közben gyorsan elmesélem az egyedi személyes történetemet is Felsőrajkkal: hogy hogyan lett annyira kedves és többször látogatott nekem ez a falu, hogy az külön oldalt indokolt a Kocsmaturista blogon.

Kiindulási alap: a zalai falu

A zalai falvaknak sajátos varázsa van. Ezt zalai származásúként, majd nagy összehasonlítási alappal Zalába részidőben visszatérőként mondhatom.

Dimbes-dombosak, mélyen zöldek, szőlős-pincés „hegyekkel” keretezettek. Kiemelten érdemes átélni, ha errefelé jártok. Nem úgy hatnak, mint az elhagyottságukban felújított díszlet-pincesorok. Ezek élnek. Nem is úgy élnek, mint a borturizmusnak kipárnázott népszerű célpontok. Azokat is tudom szeretni, de élvezem ezt a különbséget. 

A közös báj ellenére persze mindegyik falu egyedi. Bámulatosan csapott arcon az egyediség, amikor először jártam a felsőrajki Öreghegyen, ahol a rajki történetem kezdődött.

A felsőrajki Öreghegy

Az Öreghegy fentről néz a falura, kanyargós útjai mentén a “hegyi betyárok” különleges hangulatú magán-pincesorával

Ide először rendkívüli meghívásra érkeztem (sztori lenn!). Többek között pont az öreghegyi szőlősgazdák építettek ki itt egy különleges, művészi keresztutat magánkezdeményezésben.

Az öreghegyi Hegyaljai Keresztút

A Hegyaljai Keresztutat a hegyiek és a helyiek alkották kalákában erőik összedobásával. A történet engem is lenyűgözött. Korábban még nem találkoztam ilyesmivel személyesen. #nagyszerűérzés.

A stációk másfél méter magas mészkő oszlopok, Simon András grafikus művész alkotásaival. (A sajnos elhunyt) Czémán László marta a köveket, és Varga József festette ki. Az eredeti felbújtó meghívóm, Csóti Anikó, a helyi méh(ész)királynő. Megpróbált lebeszélni arról, hogy ezt leírjam, de nem hagytam.

Az öreghegyi közösség kerítések nélküli nyitott pince és lakószomszédsága lett az alapja a felsőrajki visszajárásaimnak. 

Nagyon ajánlom itt simán csak sétálni és átélni a hangulatot és a kilátást a falura.

Még mindig ez a terület számomra a személyes magmája Felsőrajknak, de időközben pont a hegyi helyiek segítségével felfedeztem a falu központját, egyéb érdekességeit és persze kocsmáit is.

Felsőrajk központja

A falu főterén már elsőre meghökkentett az egykori Rajki vár látványos rekonstrukciója. Igazi épületes élmény, szokatlan feldolgozás mód és felépítmény. Nagyon egyedivé teszi a faluközpontot. Még autóval átutazva is érdemes megállni és megnézni.

A főtéri élmény folytatódik a szomszédos „nagypajta” alatt.

Ha belépünk, a paraszti élet tárgyainak kiállítását találjuk, főleg a fejünk felett! Hasonlóan, mint egy romkocsma dekoráció esetében.

Nagyon pozitív példa, ha egy falu központja igazán valamilyen. Ha van olyan kiemelkedő karakteres vonása vagy eleme, ami után megjegyezhető, beazonosítható. Ez Felsőrajkon nem kérdés!

Felsőrajk kocsmaélete

(2021 májusi látogatások alapján)

Remek rajt Rajk kocsmaéletének, hogy a szokásos maximum 1 helyett rögtön 3 egység várt felfedezésre 2021-ben:

 • az alapvető központi kocsma
 • egy dohánybolt-kocsma szimbiózis
 • és egy új kerti büfékocsi teraszos világa, ami itatóként is mozgalmas.

Mind kiülős részleggel is. 

A felsőrajki központi kocsma

Felsőrajk központi kocsmája a fenti Rajki vár élménymásolatával szemben található. Látogatásuk könnyen össze is köthető. 

Azt is mondták, nincs neve, „csak kocsma”. 

Volt oldalt egy jól körbeülhető sörpados asztala és a hátsó kertben egy másik. 

Benn is inkább egy pozitív hangulatú kocsma, több vidéki átlagon felüli elemmel: Lucaffé kávé, kapható volt már az akkor egész új Soproni Óvatos Duhaj Búza sör a hűtben. Üvegben pedig akár Desperado sör szintje is aktív volt. Ház borának a nagyradai Cézár pincészet borait árulták. Ezzel az átlagos falusi falusi kocsmákat már négyszeren lepipálták.

Volt csócsó, feltűnően zöld pulttalpazat, és kályhás fűtés. Mária az üzemeltető kedves volt velem, odaült mellém beszélgetni. Az első benyomás-sorral pozitívabb kisközségi kocsmák közé sorolható.

Harangláb Presszó

A Harangláb Presszó a névadó szép haranglábbal szemben található Felsőrajk déli részén. Régebben még markánsabb Angyal és Béka néven futott. Ennek a kültéri lámpások még mindig tisztelegnek. De szólították korábban „Szőnyegesnek” is.

Ma kortárs modell szerint duett egy dohánybolttal. De kapható itt például jégkrém és fagyi is, így nagyobb alapközönségből merít, ami szerintem jó irány!

A belső kocsmarész ezzel és a viszonylag kis mérettel együtt is egyenrangú. Volt zenegép és bárszékek is. 

Csapolt sört akkor még nem kaptunk, de kínáltak kis üvegeseket (Dreher, Heineken, Miller, Pilsner Urquell). Nagy üvegesből nagyobb választék volt, kiegészítve alapitalokkal és üdítőkkel. Borból sajnos csak Vargáról hallottam. Bízok a környező borok felé lépésben a jövőben.

Küllemre a beltér visszafogott, de tiszta, takaros felületekkel, szép cserépkályhával. Ma már az is extra, hogy létezik és dübörög a központi kocsma mellett, tekintve az átlagos 0-1 darabos állományt magyar községekben. 

A Harangláb Presszó verandája kimondottan kedvemre volt. Meglepetésemre egy Frankfurtból származó vendég is ült ott, akivel közös frankfurti kedves kocsmát is találtunk a múltunkban, a Holzkoppot. Erre nem számítottam Zala megye közepén. 

Milan''ó Büfé

A 3. felsőrajki helyszín fergeteges volt. Az egyik személyes kedvencem lett a Terasz Turné 2021 során. Pedig ez volt a legkevésbé kocsma. Inkább egy Üvegtigrisszerű büfékocsi, csak fából, egy elég derűs családi házkerettel körülvéve. Sok minden adott, ami az idillhez kell, kerti díszek, jobb napokon kis kerti tó, száradó ruhák zsánerképe a háttérben.

Igen jó a hangulata, és itt enni is lehet. A fő büfékaja slágereken — mint pizza, hamburger — kívül kínálkozik akár hagymakarika, röszti, stb. Amúgy vasárnap késő délután inkább italozásra használták. Akkor a dobozos Kőbányai és a kisdobozos Heineken maradt a fejemben a választékból. 2022-es fejlemény, hogy ritka sört is tartanak. Méghozzá a Babod Off Road fesztivál saját sörét (dobozos), ami a megyei, balatonszentgyörgyi Sörműveknél készült Beer of Babod pilsnert. 

Én nagyon élveztem ezt a teret. Elsodort ez a vendéglátásban is kapható kerti parti életérzés.

Milán”ó Büfé Falatozó cím: Felsőrajk, Ady Endre utca 1, 8767

Milán”ó Büfé Falatozó Facebook oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063475481536

Felsőrajk kocsmavilága summázva

Összesítve kiemlekedően teljesített Felsőrajk kocsmavilága azzal, hogy egy 700 fős településen belül tényleg lehetett kocsmatúrát tartani.

Egyéb felsőrajki "nemkocsma" jóságok

(A képek sorrendjében) a Hegyaljai keresztutasokkal már a második alkalmammal meglátogattuk közösen a:

 • falu határában a százvalahány éves vagy valahányszáz éves körte fát, amit egyetlenként hagytak meg az út szélén a generációjából
 • a Rajky család kastélyának szemrevaló épületét, ami ma művelődési ház.
 • Az öreg, nosztalgikus vasútállomást

Nagyon hálás vagyok, Rudi Péter atyának, hogy már két raj Rajkozás után is lehettem vendég a plébánián. Olyan nagyszerű érzés ott ébredni és a mediterrán hangulatú kertjéből ránézni az „idilli” temetőkert külön világára a szép Szent Anna templommal. mintha egy úti filmben lennék, 

A temetőkertet hangulatát, sőt magát a templomot is van miért kiemelni. Már többször nyilatkoztam, hogy sokszor csak kívülről szeretem a templomokat, mert az ízlésemnek túldíszítettek, és hivalkodóként hatnak. Az visszafogottan szép templombelsőket viszont kimondottan kedvelem és erre tökéletes példa a felsőrajki Szent Anna templom.

Felsőrajki magánkincs: a Kantó Garázsborászat

Kantó Gyuszkó magánpincéje már olyan nekem Felsőrajkon, mint egy kedves törzskocsma, ahova visszajárok, csak azzal a nagy különbséggel, hogy ajándékba van. Hálás vagyok, hogy megismerhettem a „Kantó Garázsborászatot”. Négy Felsőrajkozás során már ötször jártam itt és bizony könnyű leragadni. Finom különlegességeket ihatok és általában van másik vendég is, hegyi szomszéd vagy szomszéd falu cimborája.

Gyuszi számomra nagyon tehetséges, tanult borász, akinek a szenzációs nyerspezsgőjén kívül borai is isteniek. A kis adagban készült rajnai rizling-olasz rizling cuvée lehengerelt. Gyuszinak vannak dédelgetett tervei a garázsborászatával. Akkor lennék boldog, ha egyszer megnyitna a nyilvánosság számára is. Addig pedig januárban a felsőrajki Vince napi szőlőáldáskor, a pincejáráson van lehetőség szabadon megkóstolni az ő műveit is.

Programok Felsőrajkon

Vince napi szőlőáldás és pincejárás

Az öreghegyi szőlősgazdák, vagy ahogy én hívom őket, a „Felső 10” régi hagyományt tartanak életben azzal, hogy január végén egy Vince nap környéki szombaton az atyával sorra megáldatják a szőlőjüket. A ceremóniát nyitottá is tették a kíváncsi látogatóknak, logózott boros pohárral, pincejárással, házias megvendégeléssel.

Olyan, mint egy kocsmatúra, csak éppen magánpincék között zajlik.

Ráadásul kimondottan finom helyi-hegyi borokat lehet kóstolni közben. Csak mosolyogva tudok emlékezni erre a nekem végtelenül kedves rendezvényre. A legcsaládiasabb boros esemény, ahol eddig jártam. Nem hasonlítható össze semmi nagyobb nagy volumenű szervezett boros programmal:

A Igyekszem a 2022-es képekkel átadni a hangulatát, és hogy miért szeretem ennyire.

A Farkas Pince

Egy másik kedvenc biztos pont Farkas Lacika magánpincéje, ahol már úgyis buliztunk, hogy ő ott sem volt. Az ő borai és pezsgői is nagyszerű érzésig remekek. Ő maga pedig egy olyan őrült humorú figura, hogy el sem mernék rá szavakat keresni.

A személyes történetem Felsőrajkkal

Ahhoz, hogy mindezeket a helyszíneket és történeteket átélhessem, és hogy egy 740 fős faluba ugyanúgy értemes és élménydús legyen visszajárni, mint egy fővárosba vagy egy megyeszékhelyre, kellett egy rendkívüli indíttatás.

Ellentmondásosan nagyon kedves időszaka volt a történetemnek a járványzár alatti #KocsmátlanKoronténSéták sorozat, és a fogadtatás is jó volt rájuk. Ennek kapcsán hívott meg először az akkor még ismeretlen Csóti Anikó Felsőrajkra. Idézem régi soraimat:

„Anikó egy Törpanya az öreghegyi közösségben. Sokféle személyiséget tart itt össze. A kerítések nélküli nyitott pince- sőt lakószomszédság az emberek nyitottságában is tükröződött.”

Nagyon sajnálom, hogy egy jelentős csapattagot, Czémán Lacit elvesztettek.

Felsőrajk környéke

Úgy érzékelem és következtek Felsőrajk leginkább a szuperközeli Alsórajkkal és Pötrétével él szimbiózisban. Szinte úgy kezelik a szomszédos települések lakói egymás faluját, mintha csak egy város más-más kerületei lennének. Mivel nekem Felsőrajk a személyes központom, és a másik kettőben még csak egy-egy villámlátogatást tettem, ezen az oldalon szerepelnek e két falu kezdő élményei is.

Pötréte

Pötrétében elsőre csak a vadregényes horgásztavaknál álltunk meg Pánczél Pityuval a rajkiak csapatából.

Ezen kívül megtévesztődtem a központban az optikai csalódástól, hogy a sárga templom és a sárga kocsma egy épület, de közel érve láttam, hogy csak színben osztoznak, falban nem és lehetne bújócskázni közöttük. Benn még nem jártam, de már találkoztam a kocsmárossal Felsőrajkon.

Alsórajk és a lenyűgöző kilátása

A harmadik alkalommal a névleges ellenpárt, Alsórajkot is meglátogattuk, az atya, a borász, a motoros, a ̶t̶ö̶k̶ö̶s̶,̶ ̶a̶ ̶t̶ö̶r̶ö̶k̶,̶ ̶a̶z̶ ̶ő̶r̶ meg a nő és én. A Felső és Alsó jelzők rangot jelöltek meg egykor, nem tengerszint feletti magasságot, így Alsórajkra valójában felfelé mentünk és bámulatos kilátásban volt részünk Kantó Gyuszkó helyi pincéjénél és szőlősoránál. Lényegében nem láttam még mást ebből a településből, de ez az egy élmény nagyon emlékezetes. Sokat próbált Zalajáróként is az egyik kedvenc perspektívám lett a megyémben. 

HÁLADÁS

Köszönöm Felsőrajk népének a szíveslátást, de főleg Csóti Anikónak, és a férfiaknak ABC sorban, Farkas Lacinak, Kantó Gyuszinak, Pánczél Pityunak és Rudi Péter atyának a sok technikai támogatást és segítséget!

A fotókat is maga a szerző készítette. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Szövegtördelés, képszerkesztés: Molnár Ákos

Külön térképen a cikk kocsmái

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Cikkek, melyekben szerepel Felsőrajk:

Terasz Turné 2021 – A napló

A Terasz Turné 2021 a COVID járvány lezárás UTÁNI terasznyitásokkal indult 2021 áprilisban. A küldetés a teraszos helyek feltérképezése országszerte a Van Nálatok Terasz!!! rovat

Tovább olvasom »

Hasonló településélmény Vas megyéből:

Környékbeli település bakancslista

Zalaegerszeg közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Nagykanizsa
 2. Lenti és Szécsisziget
 3. Zalaszentgrót 
 4. Letenye
 5. Zalalövő
 6. Tapolca
 7. Sümeg
 8. Somló hegy
 9. Ság hegy
 10. Ajka
 11. Sárvár
 12. Lendva (Szlovénia)
 13. Jeurzalem (Szlovénia)
 14. Ptuj (Szlovénia)
 15. Maribor (Szlovénia)
 16. Varasd (Horvátország)
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

Szólj hozzá!