Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Beer Belly Pub: kocsmamentés és szintlépés a budapesti 8kerben

Van élet a régi típusú kiskocsmák haldoklásán túl? Erre választ kereső masszív emberkísérlet is lehetne budapesti 8. kerület, Józsefváros közepén a legendás Kis Práter törzskocsma újjáélesztése: kisüzemi sörrel, emelt szintű italválasztékkal és tömör kocsmakajákkal Beer Belly Pub néven. 

Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Milyen a jó példa kocsmamentésre?

– Jaj, mennyi kocsma bezárt! – ez az egyik leggyakoribb felkiáltás és téma, amit évek óta hallok életmód-szinten bolyongva Magyarország kocsmavilágában (is). Belekérdezés után azonban sokszor derül ki, hogy a szóban forgó kocsmák nem is voltak jók, kicsit sem haladtak a korral, lepusztultak és kimúltak. Kivéve, ha valaki felkarolja őket!

A Baross utca közepi Kis Prátert az átlagosnál többször jártam, mert jóbarátom, Panni felette lakott. Ez még a régi módban is rokonszenves közeg volt: kazettás ablakok, sok faanyag, jó közélet több szimpatikus, intelligens, akár vicces törzsvendéggel. Emellé viszont alacsonyabb szintű italválaszték dukált sörből, borból, rövidből. Csak a kocsmakaja-szinttől voltak még távolabb. Nos, 2021-re ez jelentősen megváltozott!

A Kis Prátert 2021-ben átvették, méghozzá üzletvezetőként egyik korábbi törzsvendége, Szántó Zsolti, illetve helyből ismert cimborája, Révész Krisztián egy gyerekkori barátjával, Ádámmal tulajdonosként. Ők tudatosan pótolni kezdték a fenti hiányokat.

A Szent András Sörfőzde söreit tűzték csapra, és plusz egy sörhűtőbe. Elhatárolódtak az alsópolcos boroktól, és pálinkákból és röviditalkínálatból is feljebb léptek. Kerek kocsmakaja étlapot kreáltak. És sokat újítottak is a téren, de szerencsére nem a felismerhetetlenségig, meg-megőrízve jó elemeket a Kis Práter karakteréből.

Közel sem egy csillogó bárt hoztak létre, maradtak egy barátságosan egyszerű, közvetlen hely, csak két szinttel feljebb vendégélményben.

Ételek-italok a Beer Belly Pubban

A név: Beer + Belly, vagyis sör + pocak le is fedi a sörözős-evős kocsmaprofilt lényegét. Nézzük őket ebben a sorrendben!

(Személyes megjegyzés: általában a magyar keresztségek híve vagyok Magyarországon, de a Sörhas szerintem is rosszabbul hangzana kocsmanévnek, mint a betűrímelő bellább Beer Belly.)

A Beer Belly italai

A Szent András sörök

A Beer Belly Pub legszembetűnőbb folyékony újítását a Kis Práterhez képest és talán jogosan, központi italmárkáját, a Szent András sörök adják. A főzde sajnos megszűnt márkakocsmája, az Ogre bácsi után Budapesten maradt űrben, szívesen találom söreiket új helyeken üvegben és főleg pluszban csapon is. A Beer Belly akár 5 csapról kínálja a Szent András söröket, és még többet üvegben. Látogatásunkkor kétféle világos lager (az egyik a híres pilseni típusú Ogre), illetve a Bandi bá IPA, a Napkincs búzasör korábbi csapi bizonyítékai mellett a Szent András Meggyes sörrel is szembesültünk.

Pálfordulás a Szent András Meggyes sörrel

Őszintén? A meggyeset magamtól nem rendeltem volna ki. Rég nem ittam már, mert alapból nem a típusom, és mindig találtam helyette vonzóbb Szent András söröket, de most Zsolti kicsapolt egy adagot a pultra, Panninak és nekem: kóstoljátok meg! Így persze, hogy nem hagytam ki. És bizony, lehet kellemeset csalódni olyasmiben is, amit már ismerek régről! Fejben összemostam az emlékeket az eltelt évek sok gejl és/vagy fura meggyes sörével, de ez pont azt adta, amit sok másikból hiányoltam. Ezt mégis szeretem és pártolom!

Az Áfonyás Ale-lel viszont már barátokként kezdtünk itt, a 2020 nyarán történt első nagy találkozás után. Mindkettő sört ajánlom azoknak is, akik idegenkednek a gyümölcsös söröktől, mert itt a gyümölcsök fanyar és nem a túl édes karaktere érvényesül és hagynak meg a sörjellegből is, nem szirupos Radlerként hatnak.

A tovább kísérletezőknek van még Szilvás is. Az engem személyesen jóval kevésbé talált el.

Csak a komlóaromáitól gyümölcsöző vonalon ajánlom az újabb 6%-os Ködfelhő New England IPÁ-t. Játékos ízű, ködös sör. A fajtában kezdőknek jó kapudrog, de a sokat ivottaknak is erős középmezőny. 

Csak a helyben próbáltakról meséltem, de üvegben sörekezik még sok másik Szent András tétel. Rendszeresen váltakoznak is, jönnek újak, akár az alkalmi, limitált Teszt András főzetek is. Kérjetek útmutatást!

Egyéb Beer Belly italok

A kisüzemi sörök mellett megőrízték a Borsodi kínálatának egyes tételit is, de pont fordítva, mint ahogy általában, itt a nagyüzemi sör az üveges!

Borból Nyakast, Gerét és Bockot, pálinkából pedig Bolyhost tartanak. Az egyéb rövidital kezdőcsomagja mennyiségileg még szerényebb, de megjelentek köztük is a fiatalosabb italok (például Kalumba, Tatratea), és ahogy sörből is hallgattak az én kívánságomra és egy másik vendégére is már egy hét alatt, úgy röviditalból is. Egyszer említettem az Unicum Baristát, és következő héten már dicsekedtek is vele, hogy itt van! Merjetek kívánni a Beer Bellyben! Teljesülhet! Turbózzuk fel közösségileg kívánságainkkal a polctartalmat!

Vannak már most is érdekességek és ritkaságok is. Például a Cseles nevű alkoholos szörp vagy a Cannabis Spirit likőrcsalád: 

Az italárak vázlatosan 2022 január szerint: 

 • A csapolt Szent András sörök 0,5 liter korsóára: 600-750 Ft (van 0,3-as adag is).
 • Az üveges Szent András sörök 750 Ft-tól, a nagyüzemi sörök 490 F-tól kezdődnek.
 • Borok deciára: 400-600 Ft.
 • Röviditalok 0,2-es adagja 300-450 Ft (0,4-es a duplája)

A Beer Belly ételei

Jó alapot jelentett a kocsmakajáknak, hogy Krisztián már gyakorlottan üzemeltet másik helyet az utcában, a Konfit vagány utcakajás éttermet. A Beer Belly Pub ahhoz képest persze kisebb kínálattal működik, de jelentős küldetésrész, hogy legyen elérhető kocsmakaja a korábbi étlen kiskocsma helyén.

Zsolti a ház jelképszerű ételének a ropogós csirkeszárnyakat mondta. Ezen kívül készültek háromféle wrap-pel (bundás Auckland csirkés, mexikói bundás és gyroszos változat), édesburgonyával, steakburgonyával és házi mártogatós szószokkal.

Kocsmakulturálisan mindenképpen fontos az, hogy legyenek ilyen kiskocsmák is helyben készült étkekkel, és a ropi-chips-mogyi után ne az akár többezer forintos gasztropub-fogások adják a következő szintet. Itt 1350 Ft-ért be lehet tolni egy wrap-et (2021 dec). Azt nem próbáltam, csak az édesburgonya mellé az amúgy nagyon finom házi remulád szósszal kötött kompromisszumot a #FőlegVegán emberkísérletem. Féltitkos kívánságom, hogy idővel legyen egy vegán wrap változat is.

A Beer Belly Pub Felújítás és terasz

Amikor az első képeket láttam a Beer Belly felújításról, megijedtem, hogy túl steril lesz. de élőben szerencsére nem lett az. Jól felismerhető benne a régi hely és jól is áll neki az új színvilág. Világosabb lett, fiatalosabb, de mégis maradt retró bája is.

Ráadásul az, hogy ők a felső szintet használatba fogták, az erős plusz adalék akár társasági programoknak is. Volt már itt tejfakasztó is és amikor fotóztam, akkor is éppen bulinyomokat találtam lufiformában. Fenn azonban van egy érdekes magyarázatra szoruló elem. Hívhatnánk lépcsőnek a semmibe vagy nempadlásfeljárónak.  Igazi „Insta-cukiság”, ugye? 😀

A megújulás egy nagyjából 10 fős teraszt is hozott magával az utcára nyáridőben plusz élvezhető dimenzióként. A Terasz Turné 2022 során majd letesztelem, és jövök arról is képes élménybeszámolóval. 

További Beer Belly Pub képek jobbra-balra

Végszavaim valának

Ha a 8. kerület közepén pihennétek meg egy régimódian kellemes kiskocsmában, de már újkorian kisüzemi sörrel, kocsmafalatokkal, itt jó dolgotok lehet. Kellemesen jövős-menős, nagyon felszabadult hangulatú, így is változatos életképekkel, és akinek az kell, dartsos is. Üdvözítem, amiért ezzel a stílussal dobta fel ezt a környéket.

Beer Belly Pub Facebook oldal:

https://www.facebook.com/Beer-Belly-Pub-105647148490419

Cím: Budapest, Baross u 82, 1082

Nyitvatartás: H-Szo: 7-23:00, Vasárnap: 10:00-22:00

A fotókat is maga a szerző készítette (kivéve ha más van megjelölve). További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Szövegtördelés és képszerkesztés részben: Molnár Ákos

A Beer Belly Pub szoros bemutatója ideáig tartott, de kapcsolódó érdekességekért és értekezésekért kíváncsiság esetén, olvassátok tovább a következő blokkot:

A TÉMA MÉLYVÍZE

A Beer Belly úra és az utcapatriotizmus

A Beer Belly rezidens tulajdonosa, a „hangostárs” Krisztián martfűi származású. 2015-ben költözött Budapestre, azóta csak a 8. kerületben él. 2018-ban nyitotta a Konfitot, itt a Baross utcában. Ezzel is vizionáriusnak számított akkor a környéken, de az idő őt igazolta. A Konfit bevált, és azóta is működik.

Zsolti és Krisztián a Konfit leveses kondérja felett ismerkedtek meg, de a barátokká pont a Kis Práterben érlelődtek És aztán (Így jártam anyátokkal sorozatból) Ted és Barney „nyitni kéne egy kocsmát” csatakiláltása helyett megvalósították az „át kéne venni egy kocsmát” ötletet a törzshelyükkel, Ádám társulásával. 

Krisztián így már nemcsak városi és kerületi, de utcai lokálpatrióta is, mert két helyet üzemeltet a Baross utcai címen és egy ideje az utcában is lakik

Hol tart a kocsmaforradalom a nyócban?

Ez a nyolcadik kerület már közel sem az a nyolcadik kerület, mint amit 2004-ben a Nyócker filmben meganimálták. Egyre több és nagyobb foltban dzsentrifikálódik, sok minden alakul itt és egyre izgalmasabb és sokarcúbb. Vannak még itt-ott súlyos részek, de már szűkülnek. Az ellentmondásosságától pedig kifejezetten érdekes.

Ezzel kocsmaszinten is az egyik legpezsgőbb és legváltozatosabb kerület lett. A legtöbb és legjobb kocsmafélék azonban a Nagykörútra, a Rákóczi tér környékére és a Palotanegyedbe esnek. Éppen ezért is kitűntetett a Beer Belly szerepe, mert egy kiesebb környéken ad oázist, ahol ez a kocsmastílus nem jellemző. 

Közösségi helyet építeni magasabb kocsmaszinten arrafelé, ahol a kisboltok előtti ivásnak van inkább kultúrája, fontos küldetés, mert az ide költöző egyre több magasabb értékrendű lakónak teret ad a környéken valahol jólesően lazulni és egymással találkozni.

A szintemelés szűrőként is önbeteljesítő, mert a mennyiségi ivókat távol tartja, de új vendégeket bevonz. Működni látszik, a szilveszter nem mutatkozott rossznak.

Rossz példák kocsmafelújításra

Ha már fent taglaltuk a jó példát, nézzük meg kicsit a sajnos gyakori rossz példákat is kocsmafelújításra:

1. Semmilyen kocsma lesz, de drága:

Szinte botrányos eset, de nem példátlan: fognak egy régi bezárt kocsmát gyakran jó helyen és felújítják nem releváns stílussal: kicserélik a berendezést sokszor bútoráruházláncos viszonylag olcsó, de elegánskodó inkább lakásbútorokká. Létrehoznak egy stílustalan semmit, elnevezik cafénak valami sima nagykereskedelmi kávémárkával feltankolva. Feltöltik az italkészletet az alapokkal, átlagos nagyüzemi nemzetközi álpresztízs licenszsörökkel és röviditalokkal. Majd az árakat az általuk elképzelt színvonalhoz emelik, az átlag és az érték fölé. A háttérben a maníros tulajdonos pózol, pozícionál és várná, hogy jutalmazzák meg látogatással a vendégek, amit ő kitalált, de már látszik a szája sarkában a feszült kétségbeesés. Ezek a helyek gyakran gyorsan, csúfosan bezárnak. Hacsak nem kapnak időben észbe, hogy valamit másképp kell csinálni.

2. Szépen feltornásszák a küllemet, de az árak és a kínálat alul maradnak:

Ezt is nem egyszer láttam, és sajnos ez is pazarlás és szinte biztosan félremegy a szándékhoz képest. Pedig ebben az esetben a háziak odateszik magukat. Ki van találva a felújítás, van benne gondosság, játékosság, stílus, de minden más marad a régi. Alacsony italszínvonal, alacsony áron! Mi az eredmény? Délben a szép új placcon a borvirágos orrú bácsi már hangosan nótázva „kigombolt inggel lengeti a tenyerét”. A távolból a hellyel szimpatizáló két nő közel érve hajtűkanyart vesz. Alapszabály: míg nincs megszűrve az alja, addig a teteje van. Pedig vélhetően nem a bácsinak, mint a hely kabalájának készült a fiatalos falfestmény és a szép új berendezés. Őt enélkül is megtartotta volna az asztali bor occsóért a kezében, és lám, ezzel együtt is megtartja.

Kocsmaturista Térképen a Beer Belly Pub is:

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

 1. Dunakeszi
 2. Szigetszentmiklós
 3. Veresegyház
 4. Fót
 5. Leányfalu
 6. Aszód
 7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Szólj hozzá!