Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

2 éves a Kocsmaturista! – Jön a második ősrobbanás, jövőre fenekestől felfordul a blog

Eljött a második születésnap! Két év online jelenlét van mögöttünk. Nagy változásokat tervezek és készítek elő a blog életében. Szóljon ez a születésnapi bejegyzés most leginkább a jövőről!

A Kocsmaturista blog 2. születésnap ja

Idegen érzés a Kocsmaturista születésnapját reggel ünnepelni, hiába stimmel a dátum. Az oldal születéséhez elválaszthatatlanul hozzátartozik az egész napos „vajúdás” és az éjszakai nyilvánossá tétel élménye. A 10 hónapos előtörténet után ráadásban egy napos előkészület, verseny volt önmagammal, hogy minden kész legyen, úgy működjön, ahogy akkor akartam, mégis a kitűzött napon napvilágot lásson az oldal! Az első születésnapi cikkben több is olvasható ennek körülményeiről és a komikusan füstbe ment ünneplési kísérletről. Most inkább előre tekintetek, de aki kíváncsi erre a visszaemlékezésre is, itt többet olvashat:

Egy éves a Kocsmaturista!

A két év alatt semennyire sem rendültem meg az elgondolásomban, a kitartásomban a témám és a küldetésem mellett:

  • Komfortosabbá tenni a kocsmaszót, kivetkőztetni szocialista-klasszikus szitokszó mivoltából
  • Feltárni, hogy a kocsmavilág utazáskor hogy képviseli a városlelket
  • Pártolni a kocsmakaja kultúrát
  • Éltetni a közösségi, szomszédsági, munkaidő utáni kocsmákat
  • Megmutatni a különleges, kreatív, hangulatos és szerethető kocsmákat szűkebb-tágabb környezetünkben

és

KOCSMÁZVA UTAZNI, UTAZVA KOCSMÁZNI

Most ugyanúgy tele vagyok ötletekkel, mint két évvel ezelőtt, de ezek az ötletek már két év blogszerkesztés tapasztalatán is alapulnak. A nagyon jó hír számomra, hogy pont ugyanazokat az írásaimat fogadjátok szívesen, amiket én is legszívesebben írok: városok kocsmaéletének összefoglalóit. Már eddig is változtattam a témák súlyozásában, adagolásában, de azért maradt ebben zavar! Főleg a megíratlan helyszínek és kocsmák nem szűntek birizgálni a tudatomat. MOST JÖN A LEGNAGYOBB VÁLTOZÁS!

Két évvel ezelőtt azt akartam, hogy minden kész legyen és minden tökéletes legyen az akkori elképzeléseim szerint. Most nem ezt akarom.

Nem valaki vagyok, aki elindult, megérkezett és visszajött és elmeséli. Egy ember vagyok, úton saját magammal, és útközben mesélek, megérkezés előtt, megérkezés nélkül. Nem csak ki akarom jelenteni, hogy nem vagyok szakértő, hogy az megvédjen, ha hibázok. Azt akarom, hogy lássátok, hogy hol tart ezt a felfedezés, akkor is ha bizonyos témarészletekben naivabb vagyok, mint másikakban. Legyen lenyomata annak is, amikor rácsodálkozok egy új városra és kocsmaéletére, és amikor talányokkal bolyongok benne, és annak is, amikor a korábban ismeretlen városban már akár a helybélieknek is tudok titkos átjárókat mutatni két pont között, és amikor már én is viszem őket általam felfedezett kocsmába hazai pályájukon.

Ennek érdekében SOKKAL NAPRAKÉSZEBB JELENTÉSEKET KÉSZÜLÖK MEGJELENÍTENI. Nem bánom, ha valami nincs még kész és valamiről nem tudok még mindent, ha valamiről nem írtam még le mindent. Meg akarom mutatni, amit már tudok, hiszen az is hasznos, az is kiinduló pont lehet sokak számára. Cserébe a tartalom frissül, módosul. Ugyanaz a link lehet, hogy nem ugyanaz link lesz fél év múlva.

„MARAD A VENDÉG ÉS MARAD A KOCSMA…”

/Honeybeast/

Marad a stílus, marad a megközelítés, marad az értékrend, de az oldal új szerkezetét olyannak szánom, mint egy Matrjoska baba vagy egy kalandjáték kockázat könyv.  A ködös megfogalmazás ellenére inkább átláthatóbbá, praktikusabbá, felhasználóbarátabbá készülök tenni.

Ennek eredményeképpen az is cél, hogy itt a Kocsmatérképen, ahol most a bejárt kocsmák kb. egy harmadát látjátok, egy év múlva az aktuális állás legalább 90%-át találjátok majd meg:

HÁLAADÁS

  • Nem szűnök hálás lenni az emberekért, akiket útközben ismertem meg, akiktől gazdagabb lett a világ(om). Azoknak is, akiket az utóbbi egy évben ismertem meg, és azoknak is, akik az elejétől kitartanak a küldetésem mellett.
  • Köszönöm mindenkinek, aki rendszeresen követ, hozzászól és mindenkinek, aki elmondja a véleményét vagy ötletet ad, javaslatot tesz.
  • Különösen köszönöm azoknak, akik, amikor felfedezni mentem más városokba, szállást adtak pár napra. Nekik köszönhető, hogy több extra helyszín bemutatója el tudott készülni.
  • Mindenkinek köszönöm, aki feltáró szenvedéllyel beszélt a városáról, annak régi kocsmáiról, mert ezektől lesz ez a történet továbbadhatóan színes és legendás.
  • Köszönöm azoknak, akik tájékoztatnak, ha nyílik valahol egy új kocsma, és azoknak, akik titkos tippeket adnak, akik meghívnak a kedvenc kocsmájukba, akárhol is legyen az és köszönöm a sok meghívást más városokba. Igyekszem mindenhova elmenni.
  • Hálás vagyok az útnak is, ahogy megváltoztat, megedz, alakít. Ahogy hátizsákos utazóvá változok rajta, ahogy minimalistábbá válok rajta, ahogy a kezdeti idegenkedés után hostel-élet rajongóvá lettem. Örülök, hogy önazonossabbá válik az értékrendem, és sok minden feleslegességét ismerem fel és dobom ki, más dolgokból viszont nem akarok többé engedni.
  • Nagyszerű érzés, hogy továbbra is tele vagyunk országon belüli meglepetésekkel és nagyon megéri járni Magyarországot a megfelelő fókusszal.
  • Nagyszerű érzés, hogy micsoda városokat fedezek fel közelben, jelen határainkon épphogy túl, hogy ismerkedve velük, kibontva őket, mondjuk Kassa, Kolozsvár, Zágráb, Szabadka mennyire az elképzelésen túl tetszik, leköt és visszavágyom. Hamarosan írok róluk.
  • Nagyszerű érzés, hogy a blog vissza is hat, hogy már nem csak városokra és kocsmákra vagyok kíváncsi, hanem személyesen követőkre, rendszeres hozzászólókra, belőlük lett levelezőpartnerekre is, akiket ha a környékükön járok szívesen meg is ismerek.

Innét folytatjuk! Legjobb szándékom szerint, jövőre ugyanitt!

A Kocsmaturista (2 év blogvezetés, közel 34 hónap folytatásos kocsmatúra, 1314 kocsmaállomás, 112 város és 12 ország holdállásakor.)

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsmaélet és kocsmakultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

 

“2 éves a Kocsmaturista! – Jön a második ősrobbanás, jövőre fenekestől felfordul a blog” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!