Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kocsmaturista Gyakorlatias Sörszótár

Gyakran említek konkrét sörfajtákat a beszámolóimban, amit nem feltétlen mindenki tud azonnal hova tenni, gondoltam összedobok egy gyors, könnyen használható ABC sorrendes sörfajta-szótárt. Így mindig ki tudjátok keresni, hogy milyen élmény várható az adott sörtípustól. Nekem pedig nem kell cikken belül magyarázni. 

Törekszem a legjobb tudásom szerint írni, de nem tudok felelősséget vállalni a szakmai makulátlanságért. Ha bárki javítani szeretné, nyitottan fogadom az észrevételeit. 

Az egyes fajtákhoz listázott ajánlások szubjektívek és nem teljes körűek. Azokat írtam le, amelyek spontán eszembe jutottak, időről időre adok hozzá a listához új tételeket.

BRUT sörök: Brut IPA / Brut Lager

Pezsgő élesztővel készült sörök, szárazabbak a normál változatuknál.

Szívesen ajánlott BRUT sörök:

Fullers Brut Lager (Anglia)

Session Pale Ale / Session IPA

A Session IPA kistesója, a kisebb alkoholfok mellett kapható IPA élmény kisebb ( rendszerint 4-5%). Nagyon szívesen ajánlom, ha valaki nem akar gyorsan elszállni, de szívesen inna gyümölcsösen keserű, finom söröket. A név is onnét ered, hogy egy időszak (“session”) alatt többet lehet meginni belőlük. Általában érzetük is lágyabb a normál IPÁknál. Leggyakrabban kifejezetten világosak.

Szívesen ajánlott Session IPÁk:

Külföldi:

Brauschneider Session Pale Ale (Ausztria)

Fullers Session IPA (Anglia)

Lagunitas Daytime Session IPA (USA)

Stout

Angliai eredetű sötétbarna – fekete sör. A szó jelentése vaskos, így a stoutok rendszerint testesebb, jól telítő sörök. A porterek nagytesójaként is tekinthetünk rájuk. 

Jól ismert példa stoutra az ír Guinness. 

Többféle stout létezik:

Dry stout: szárazabb változat

Milk stout vagy Cream Stout: krémesebb, tejcukorral erjesztett változat, amit laktózérzékenyeknek nem ajánlunk. 

Oatmeal stout – zabpehely hozzáadásával készült: testesebb, de lágyabb a dry stoutnál. 

(Russian) Imperial Stout: az erősebb változat, leggyakrabban 8-11%-os alkoholfokkal látom őket.

A stoutokat, főleg a milk és oatmeal verziókat nagyon jól és harmonikusan lehet ízesíteni, elsőre oda nem illően vagy akár elrettentően hangzó hozzávalókkal. Így – anélkül hogy gejl ragacsok lennének létezhetnek isteni borsos, kakakóbabos, kávés, kókuszos, mazsolás, mogyorós, mogyoróvajas, vaniliás stoutok is. Az is bátran kérjen belőlük egy kis kóstolót, aki alapból idegenkedne a gondolattól.

Szívesen ajánlott Stoutok:

Magyarországról:

Guri Brewery: A Keresztapa – Milk Stout

Mad Scientist: New York Moccaccino – Milk Stout

Monyo Brewing Co.: Beard doesn’t make the brewer (Mogyorós Milk Stout)

Synthsys: One Night Seduction

zip’s brewhouse: (velük együtt is dolgozom: #termékmegjelenítés):

Bean2Beer – Dry Stout a soproni Harrer Chocolat perui kakaóbabjával

Silky Way – Milk Stout

Imperial Stout