Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A kocsma szó eredete

A kocsma szó eredetét nem nehéz megtalálni. Viszont a krcma, szláv szó pontos eredetét, ami a kocsma szó nagyszülője, azt nagy kihívás megtalálni. Csak nagyszülője a kocsmának, mert a szülői szint a korcsma. A szlávból a magyarok úgy vették át az azonos jelentésű szót, hogy először a mássalhangzótorlódást feloldották egy “o” betű segítségével, majd egy idő után a népünk az “r” betűt is elhagyta.

Innentől máig kerek a történet, de vajon maga a szláv krcma szóba miből ered? A magyar források többségében belenyugszanak abba, hogy a pontos eredet tisztázatlan. Én nem fogok! Legalább addig el akarok jutni, hogy a leggyakoribbként végző két teóriát – ha már nincs egységes elmélet – dobogóra állítom. Sokféleképpen, több forrásból kutattam már az eredetét. Érdekes elméletekre bukkantam, az egyiknek kifejezetten nagy drukkere is vagyok. Biztosan lesz itt online eredmény- vagy legalább részeredményhirdetés útközben, de a blog jelen állásakor nem érzem magamat révben ebben a témában. A kutatást nehezíti, hogy legalább a szlávban is háromféle egymással ellentmondó égtájról eredeztetik, úgyhogy kalandos lesz a folytatás, de jön, jön az a folytatás.

2020.03.23. frissítés

Nekem is hihetetlen, de többszöri próbálkozással, beszélgetéssel, olvasással, felbujtással sem jutottam végeredményre közel négy év alatt sem. Amivel találkoztam, két közvetett forrás, mi szerint a magyar nyelvben a korcsma szó használata 1279-es, régebbi, mint a csárdáé vagy a csapszéké. Legrégebbi szövegkörnyezetei szerint az eredeti felhasználása csupán italmérés (jellemzően bormérés volt), minősítő vagy pozitív negatív töltés nélkül.

Azokat a kocsmákat, ahol pálinkát mértek (inkább), megkülönböztetően hívták pálinkakocsmáknak is.

Érdekesség, hogy a szó többes száma szláv nyelvekből ismert magánhangzó toldással korcsomák volt.

Kiemelt forrásaim

(Az utolsó bekezdést, és a korcsma szó 1279-es első írásos fellelhetőségének egyik lehivatkozását főleg Szekeres Gyula: “Poródon a Bíkás, Ríten a Tirimpó” – Csárdák, kocsmák, csapszékek Hajdúböszörményben és környékén című könyvében idézett régi forrásokra alapozom.)

A másik közvetett forrásom a kocsma szó 1279-es eredetére az Ízes történelem című gasztro Facebook oldal, aki 1279-es alapítású „első” (esztergomi) magyar kocsmáról idéz egy szövegrészletet. 

Szólj hozzá!