Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Pécsi kocsmajáráson: Csinos Presszó és 100 éves Borozó

Túl a Papucs borozóba zarándokláson, a Pécsi Napokon, és spontán beleütközéseken olyan kellemes meglepetés-helyszínekbe, mint az István Pince vagy a Semiramis Garden Panorama, a maradék három pécsi estémet a legfőbb rendeltetésem szerint töltöttem. Találomra és a helyiek ajánlására folytattam Pécs különféle kocsmáinak szedetlen felfedezését.

A küldetésem ezúttal az volt, hogy kalandozzak, ismerkedjek a környezettel és körképet nyerjek Pécs kocsmakínálatáról. Ezeknek a kocsmáknak a részleteibe első körben nem bonyolódtam bele igazán. Szerencsére úgy tűnt, később érdekes lehet majd egy-egy háttértörténeti mélybúvárkodás is, mert több első pillantásra izgalmas egységre találtam.

Kezdetnek itt van rögtön a Csinos Presszó, Pécs romkocsmája, amiből a jó időzítésnek köszönhetően többet is láthattam, mint ami amúgy egy szeptemberi teraszszezonban publikus. A látvány magáért beszélt. A Csinos is a legtöbbet ajánlott kocsmák közt volt Pécsen, de senki nem fedte fel előre a fajtáját, így meglepetésként ért. Jártam már vidéki romkocsma-rokon intézményekben korábban, például Győrben a Csillagban, ami minden tüchtigségével, csúcsra járó design-értékével is a lomkocsma alkategóriába kvalifikált nálam. Ennek egyszerű oka, hogy nem egy terebélyes romházban rendezkedett be.

A Csinos bejárata viszont így fogadott (459. állomás, 7. pécsi állomás), méretében és adottságaiban sokkal inkább nagybetűs ROMkocsmaként:

A Csinos bejárata Pécsen - Kocsmaturista

Valóban egy elhagyott polgári ház adott neki otthont. Ottjártamkor viszont csak a méretes kert működött, ldásan feltelve, vasárnap estéhez mérve.

A Csinos kertje 2016 szeptemberében - Kocsmaturista

Ekkoriban kezdődött az egyetemi tanév. Végestelen végig fiatalok ültek. Rajtam kívül talán csak hárman voltak túl az átlagkorosztályon. Egyéb kirívó jelenség volt a nagyarányú németajkúság a vendégtérben. Pécsen tényleg feltűnően lehetett hallani, látni mindenfelé az egyetem okán a különféle nemzetek, kultúrák jelenlétét.  A Csinos úgy tűnt, hogy a külföldi tanulók, azon belül is a németek nagy kedvence. Két este is voltam lenn, hasonló tapasztalattal.

Ma már vicces felirat a Csinos pultja felett, Pécsen - Kocsmaturista

A pultban vidám hangulat uralkodott. Az aznapi leányok, Luca és Vera táncoltak, énekeltek, és így szolgálták ki a népeket, mégis gyorsan, profin, kedvesen. A törzsvendégekkel baráti, jó kapcsolatuk volt. Nekem is nagy szerencsém volt velük, mert általuk bebocsátást nyertem a szentély nyári idényre lezárt belterébe. Tudom, hogy egy romkocsma mindig változik, gazdagszik, így amit szeptemberben láthattam, feltételezem: tűnő állapot. Tessék-lássék:

Családfa kocsmafalon, Pécsen a Csinosban

Falfestmeny a Csinos falan, Pécsen - Kocsmaturista

Kocsmaturista - Csinos, Pécs, WC

Közegélmény a WC-n, a Csinosban

WC ajtók a Csinosban, Pécsen - Kocsmaturista

Az akkor négy éve nyílt Csinos tényleg elég Csinos volt. A trópusi bár és egy külvárosi utca hangulatát ötvöző udvarával, aprólékosan kidolgozott, ötletes, de mégis buján laza díszletével engem hamar megfogott.

Az udvari bár a Csinosban, Pécsen - Kocsmaturista

kocsmaturista_csinos_pécs_udvar

Azt kiemelkedően bírtam, hogy fazekak szolgáltak hamutartóként. Úgy hallottam, olvastam, hogy a bitang díszvilágon kívül is sok mindent tud még: rendezvények, események, előadások, kiállítások, szabaduló szoba, termelői piac és egész vagány kocsmaétlap. Elismerésem!

Facebook oldal: https://www.facebook.com/csinospresszo/

Cím: Pécs, Váradi Antal utca 8.

Nyitva: H-Sz: 10:00-02:00, Csütörtök szünnap, P-SZ: 10:00-04:00, V: 12:00-00

Következő este tettem egy nagyobb kört. A 100 éves borozót már a kocsiból kinéztem, és hiába óvtak „lerúgott borozó” címén, bementem. Sokféle zsánerem van nekem.

A 100 éves borozó bejárata Pécsen, Kocsmaturista

Hétfő este nem csak a „100” éves múltja tündökölt a helynek, hanem a jelene is burjánzott. Sokan osztoztak a téren, de inkább az első teremben, ahol a bárpult is volt. A közönség főleg ötven feletti férfiakból állt. Élénken, de nem ricsajjal folyt a beszélgetés, sőt a sakk is. Ketten játszottak, a harmadik beleszólt. A díszlet nagyon is múltidéző volt. Restis faburkolású falak keretezték.

A 100 éves borozó belső terme Pécsen - Kocsmaturista

Eleve sok otthonos, és évtizedes hagyományokat életben tartó faanyag használata jellemezte a bár körül és a bútorokat illetően. A asztalokat mind terítővel borították, még a TV állványt is. A pult kövekkel szépen kirakott talapzatán viszont látszott már a modernebb idők lenyomata.

kocsmaturista_pécs_100_éves_borozo_pultja

A falakon körben feltárul a borozó története és anekdotái, mint egy kis irodalmi-történelmi adalék. Elfogy két ital, mire végigolvassátok. A hosszúlépés kifejezetten olcsó, 95 Ft. Csapon háromféle Pécsi sör volt, a két Szalon és az új. Az olvasottakból csak annyit lövök le, hogy az elődje az 1700-as években alapított Korona vendéglő és vendégház volt, ami a legenda szerint még Petőfi Sándort is vendégének tudhatta egyszer. Kossuth Lajoson kívül Petőfi az a történelmi alakunk, akinek az egykori vélt vagy valós látogatásával legszívesebben büszkélkednek a nagy múltú kocsmák is. Egyéb megfigyelésem volt ez a pár éves naptár, megfestett régi pécsi életképekkel:

A 100 éves borozóban egy pár éves naptár - Kocsmaturista

Sajnos nem sikerült nyomra jutnom az alkotót illetően. Paál I? Megnéztem volna többi művét is. Ha valaki többet tud, kérem írjon nekem!

A 100 éves Borozó címe: Pécs, Hungária utca 2

Térképen a Csinos Presszó és a 100 éves Borozó is

Hamarosan lezárom az első pécsi körömet, még öt meglátogatott hely meséjével.

Ha extra tartalmat is olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Korábbi írások a Pécs sorozatban:

Mondok egy imát a derék Papucsért! (Pécs)

Kocsmatúra a Pécsi Napok idején #1 @Nappali

Kocsmatúra a Pécsi Napok idején #3 @Korhely, a mogyoródobáló

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?