Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Budapest 294 kocsma után

Ha Budapest kocsmaéletéről átfogóan akarunk gondolkodni, akkor nem érdemes hosszan tenni, mert annyiféle. Szuper gyorsan lehet elveszni a részletekben, felsorolásokban szembeállításokban, ezért csak néhány durva nagyvonalat fogok itt elsőként megjeleníteni. A későbbi bemutatók majd úgyis taglalják, mozaikként összképet alkotnak róla.

(Figyelem, ez az írás 2018.08.15-én készült el. Minél később olvasod, annál inkább történelem! De talán később pont attól lesz érdekes)

Amikor ezt írom, 294 budapesti állomáson vagyok túl. Ez így sem érinti még a 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21. és 23. kerületeket egyáltalán. A külső területek tapasztalatát egyelőre agglomerációban (Dunaharaszti, Pomáz, Budakalász) és Kőbányán, a X. kerületben és Budafokon, a XII. kerületben gyűjtöttem. Határozott célom, hogy minden kerület lendületesen sorra kerüljön.

Budapestről tudni kell, hogy csak az 1.,2.,5.,6.,7.,8.,9. kerületének nagy részéről, és a 11., a 12. és a 13. kerületek belső feléről lehet valamennyire is elmondani, hogy a kocsmaélete fővárosi. Az utóbbiak külső részében, és a 3., 4., 10., 14. és a 22. kerületben már gyakran meglepően hosszan kell zarándokolni, hogy eljussunk egyik helyszínről a másikra. Tovább, mint egy közepes vagy kisvárosban vidéken, mert ezeknek a külső területeknek örök konkurenciát jelent a tömegközlekedéssel könnyen elérhető belvárosi nyüzsgés.

A belső kerületek közül a 6. És a 7. kiemelkedően a legemblematikusabbak. Kocsmák szempontjából abszolút új hullámban élünk az utóbbi évtizedben, és innét gyűrűznek kifelé a trendek. A 7. Kerület nagykörúton belüli része már évek óta viseli joggal a bulinegyed becenevet. Az eredetileg a Szimpla kertről híressé vált Kazinczy utcában, ami csak 56 házszámig számol, jelenleg nagyságrendileg 40 db vendéglátó hely van, illetve itt érhető el a Gozsdu udvar is, ami aktuálisan Budapest éjszakai életének elsődleges alapvetése. Különös jellemző, hogy ezen a környéken délutántól hajnalig is élet a nagy udvaros híres-hírhedt romkocsmákban és kisebb zárt terű társaikban is.

A Kuplung
A Kuplung

Az 5. Kerület hegemóniás külön életet él kocsmaszempontból, néhány meglepő kivétellel, amikről annál jobb lesz majd írni.

kocsmaturista-red-ruin

A 8. És 9. kerületek pedig vadul felzárkózóak. A nyolcadikra nagyon is érdemes odafigyelni, mert tele van érdekes, emlékezetes kocsmákkal,

kocsmaturista-kek-lo

és kisebb, hangulatos kocsmanegyedekkel a Baross utca elején, a Krúdy Gyula utca tengelyén, és a Rákóczi tér környékén és a mostani idők előrevetíthetően még csak a kezdetet jelentik!

kocsmaturista-krudy

Az 1. kerületben, és a 11., 12.. és a 13. kerületek belső részein a nem szándékolt, ritkásabb kis kocsmanegyedek egészen sok versenyzővel rendelkeznek. Ezek és a magányosan felbukkanó egységek is általában kisvárosiasan karizmatikusak.

kocsmaturista-vitez

Viszont csak főműsoridőben érdemes őket hosszabb programnak választani, mert nagyon kevés kivétellel hamar csendesednek. 10-11-kor lövik fel a pizsamát vagy kötelező vasárnapi pihenőt tartanak, és ezt komolyan is veszik.

Budának leginkább a 2016-ban nagyon előremutató 2. Kerület a Pestje. Itt van a Duna csendesebb oldalának legtöbb kocsmája, illetve egészen szórványosan, de szintén erre lehet megtalálni a legtöbb hajnalba csúszva vagy éjjel-nappal nyitva tartó budai egységet. A 2. Kerület egyébként hatalmas, és a külső részein nincs már kocsmaélet, viszont csak a belső része magában van olyan nagy, mint egy pesti kerület, és az annál jobban meg van rakva, így jelentőségteljes tartománya marad a térképnek.

A 3. Kerület a HÉV megállónkénti retró kocsma túra lehetőségével, nyaranta a Római Part balatoni hangulatával tartja magát a radaron, de még belső részein sincs igazán sűrű kocsmaélete, viszont annál váratlanabb elemeket mutat fel.

kocsmaturista-pleh-kocsma

Itt abba is maradhatna a felsorolás, mert a többi általam ismert kerületnek nincs jelentős kocsmaélete, mégsem hagyom abba. Mert minden kerületnek megvan az az egy vagy egy pár kocsmája, amit ezért vagy azért érdemes felkeresni, akár direktben is, és talán olyan helyeken, amikre nem bukkannánk rá magunktól, és ismerőstől sem hallanánk róla véletlenül, ha csak nem találjuk meg őket céltudatosan. Én az ilyen a kocsmáknak a kedvcsinálóit is igyekszem elhozni ide Budapesten kívülről és belülről egyaránt.

Ha extra tartalmat is olvasnátok magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Eddig megírt Budapesti kocsmák a térképen:

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?