Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Apu, hogy megy be az a nagy Ogre a kocsma barlangjába? – KOCSMANYITÁS: Ogre bácsi, Budapest

Egy békésszentandrási söröző próféciája volt az egyetlen vigaszom annak okán, hogy a Hopfanatic Pub visszadisszidált Budapestről saját honjába (Kiskunhalas). Úgy éreztem, hogy a Hunyadi téri kis sörpince ezzel a utódlással túl rossz kezekbe nem kerülhet. A feltételezésem elég gyermekded alapon nyugodott: nagyon szeretem a Szent András Sörfőzde Fekete sörét. Pedig nekem aztán tudni kellene, hogy egy jó sör egy jó hűtőszekrényhez lehet elég magában, nem egy jó kocsmához. Eljött hát az első nap, hogy a többi tényező is melléállhasson! Ogre bácsi nyitotta kapuit.

A bejárat már pozitív, vidám színekben fogadott, illeszkedve a szívemen viselt Hunyadi tér tarkaságához.

kocsmaturista_ogre_bacsi_bejarat

A régebbi budapestiek emlékezete még a korábbi Rock Randevút is visszapörgette ide közös mentális vetítéssel. Én csak a közvetlen elődöt ismertem.

-Na de mi lesz a kedvelt falfestményeimmel? – kérdeztem a kiskunhalasiakat a távozás hírére pár hónapja. Nagyon bírtam ugyanis a falra hányt stílusukat. Persze nem tudhatták a választ. Izgulva is mentem le, de ahogy várható volt, az utódok lemázolták mindet, méghozzá részint Ogre-zöldre. Erre azért rá tudtam kacsintani én is, és üdvözölni, hogy ez valóban egy új korszak, egy új söröző, főleg miután a Enikő a csapatukból megnyugtatott, hogy nem maradnak a falak sokáig ilyen sterilen, mint ezen a sajtó-előjátékon. Úgyhogy a design taglalását hátrahagyom egy későbbi élménynek. Jó nyelvek szerint Ogre személyi kultuszára fog építeni, őt fogják emblematikus helyzetekben ábrázolni képeken, tárgyakkal. Egyúttal valamennyire egységet is kívánnak képezni a számomra még feltáratlan békésszentandrási egységükkel. Kíváncsian várom.

Hogy ki Ogre? Ő:

kép forrása: folyekonykenyer.blog.hu
A régi címke. A kép forrása: folyekonykenyer.blog.hu

Alkossunk új szavakat: Sörcímke-híresség, azon felül még sörfőző, sörszakértő, sörkeresztapa és most a róla elnevezett pincesöröző üzletvezetője és alkalmi csaplárosa is egyúttal. Szó szerint elmondhatjuk, van karaktere a helynek.

Nehéz megítélni egy szalagvágáskor, hogy valójában milyen lesz egy kocsma, de a hozzáállás megnyerő. Laza, pacsizós stílusban vegyült  sorakozott fel a sörfőzde stábja. meséltek terveikről, hátterükről, történelmükről, aktualitásaikról.

kocsmaturista_ogre_bacsi_elso_terem

Én személyes indíttatásból is örülök, hogy jöttek, mert amikor pár éve, lassú felfogással én is észrevettem, hogy „jé, magyar kézművessörforradalom van”, akkor az első megkóstolt példányok között volt az akkori Fekete korsó. a Figaroban. Utána úton-útfélen arról meséltem, hogy nagyszerű érzés, van mire büszkének lennünk, azt ajándékoztam mindenkinek, vittem házibuliba és nyomattam a külföldieknek, hogy tessék ezt kipróbálni, ha jót akarsz kortyolni Magyarországon. Azóta persze az én agyamban is kinőtte magát az új magyar sörkínálat és gyakran el is tévedek fejben, hogy mi kicsoda, de az első kedvencekre mindig emlékezni fogok. Bár Békésszentandrás rég térképen meg-színes-szögezett, jövendőbeli zarándokhely számomra, a kezdetektől szorítok, hogy legyen Budapesten is Szent András söröző. Hát most lett, tíz csapból legalább héten folynak az ő söreik, hét napból haton, de vasárnap az Ogre is megpihen.

A hűtő tele van üveges magyar kézműves sörökkel, innét is és onnét is, és a csapra is folytatólagosan érkeznek majd vendégsörök.

kocsmaturista_ogre_bacsi_huto

A megnyitó sörbemutató is volt egyúttal, a magyar sörvilágban szintén ismerősen visszhangzó Csupor Marcival egy koprodukció, a Bandibá’, Amerikai IPA.

kocsmaturista_ogre_bacsi_bandi_baci

Jó markáns, megjegyezhető zamata van. Kifejezetten itatja és ízleti magát ez a veszélyesen 7%-os darab. Elsőre sokkal könnyedebbnek tűnik, mint ahogy végül hathat. Jól jött mellé visszafogó erőnek a harapnivaló. Bemutatkoztak a várható sörkorcsolyák is, amik főként Békés megyei származékok, pl. csabai kolbász (< másik nagy kedvenc), és valójában kézművesnek regélt mezőtúri perec, amit „a nénik tényleg saját kezükkel sodornak.” A ház pálinkája szintén e tájról ered.

kocsmaturista_ogre_bacsi_kolbasz_perec

Mivel nagy pártolója vagyok a jó kocsmai falatoknak, mondhatom, hogy számomra melléállt a söröknek az a várt plusz tényező, amiért extra bizalmat szavazok az Ogre bácsinak. Illetve agyamba mászott az a kezdeményezés is, hogy időről időre készülnek sörtémájú blogger találkozókra. Sörforradalmár hely lesz. Ők így mondták.

Sok sikert! Egy kalapommal!

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ogrebacsisorozo/?fref=ts

Cím: 1067, Budapest, Hunyadi tér 11, vigyázz lépcső!

Nyitva: H-SZ, 14:00-22:00

Extra: Háromféle kiszelelésben kaphatók a sörök: 0,2 + 0,3 + 0,5

Szólj hozzá!