Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kapitein Zeppos – A méltó amszterdami finálé

A Heineken múzeum után hóhérakasztásban részesültem. A barátaim ugyanis már választottak kocsmát. Nagy örömre annyira jót, mintha én választottam volna. Nagyon büszke voltam rájuk a Kapitein Zepposért: egy igazi amszterdami ínyenc csemege kettős eredettörténettel.

A Kapitein Zeppos Amszterdam legrégebbi részén, a ma „ékszernegyednek” is becézett környéken, egy pofátlanul hangulatos sikátorban várt. Számomra az addigiak alapján kevésbé volt hollandos, inkább franciás, olaszos közeg, tele zölddel és virággal. Mindenesetre édeni volt ott ülni. A Hollandiában ritka erős augusztusi napsugarak pont tehetősen betaláltak a falak közé kényeztetni bennünket.

Kapitein Zeppos a Vég nélküli Ima siktárorában - Kocsmaturista

Az előkóstolóktól már magabiztos ajánlást kaptam a sörre, és közben itt ismerkedtem először a holland földön többfelé népszerű sörkorcsolyával, az ázsiai eredetű loempiával (máshol lumpia), ami gyakorlatilag a tavaszi tekercs. Viszont ezt nálunk (és eddig bejárt más országokban) európai országokban sem kapni sör mellé. Hosszabb, mint amit a legtöbb kínai büfékben adnak Magyarországon, sőt az eddig átlagosként nyugtázottnál jóval minőségibb is.

A Brwerijtij Amsterdam söre és a loempia a Kapitein Zepposban, Amszterdamban - Kocsmaturista

Hamarosan megkezdtem az ismerkedést a belső térrel. A Kapitein Zeppos két teremből állt és meglehetősen kétarcú helyszín is volt. Az egyik oldal konfekció-vadromantikus, belga csempével kirakott asztalfelületekkel, üvegtetőről fagyöngyként alálógó, futó pillanatokra örök szerelmeket inspiráló buja virágcserepekkel.

A Kapitein Zeppos bal terme Amszterdamban - Kocsmaturista

Az asztalokon kajla-művirág, a polcokon egyéb érdekes vagy meglepő részletek zárták az összképet. A szépen feltöltött terasszal szemben ez a rész üresen tátongott hétfőn ebédidőben, csak frissen kiívott kávés csészék árulkodtak az aznapi forgalomról. A terem végében a polcon lévő porcelánbaba gyűjtemény már felvezette a jobb kanyarral elérhető lazább, kocsmásabb termet, ami csak úgy roskadozott a gyűjtemény további darabjaitól.

Porcelánbaba gyűjtemény a Kapitein Zepposban Amszterdamban - Kocsmaturista

Ez már vagányabb terem volt, a pultnak, a bőr-bárszékeknek, a lámpáknak, az amerikai zsánerfiguráknak és egyes fali ábráknak köszönhetően, bár a művirág itt is jelen volt.

A Kapitein Zeppos jobb terme Amszterdamban - Kocsmaturista

A Kapitein Zeppos bárpultja Amszterdamban - Kocsmaturista

Mindennel együtt egy út többi állomásától egyedien elütő atmoszférával találkoztam itt, a hozzám hasonló hangulatvadászoknak nagyon ajánlok itt egy betervezett megpihenést. Egyéb extra, hogy van egy felfelé vezető kis lépcső a Claire báltermének hívott szintre. Claire a tulajdonosi párból a feleség. Itt rendszeresen élőzenei események vannak. A tulajdonosék maguk is zenélnek, van egy Zeppos Band nevű zenekaruk, amivel akár nagy színpadokon is fellépnek.

A feljáró Claire báltermébe a Kapitein Zepposban Amszterdamban - Kocsmaturista

Nem lehet kihagyni a történetét és a név eredetét sem. A Zepposnak otthont adó helyiségek réges-régen még inkább elkülönültek egymástól.  Az egyik fele egy dohányraktár volt, a másik fele pedig egy apácarend (Santa Clara) imaterme. Az utóbbiról kapta a nevét a sikátor is (Gebed zonder End), ami vég nélküli imát jelent. Ez egyébként egy holland kifejezés is, arra vonatkozóan, ha egy ügyben nincs haladás. A Zepposban viszont van haladás, 1978 óta létezik, előtte a 40-es évektől már bár volt itt. A név egy 60-as évekbeli belga TV sorozat-szuperhősről, Zeppos kapitányról lett elnevezve, aki kétéltű autójával vízen és szárazföldön is tudott közlekedni, már akkor. Egy kis ízelítő, csak a mihez tartás végett:

A Zeppos lett az első amszterdami túra záróhelyszíne. Elindultunk az állomás felé. Külön élmény, hogy az út a piroslámpás negyeden át vezetett a tetthelyre, így láthattam azt is nappali, üzemen kívüli lenyugodott állapotában is. Ilyesmi látképek kísérték utunkat:

A piroslámpás negyed nappal Amszterdamban - Kocsmaturista

A központi vasútállomásnak az épülete is szemet örvendeztető volt.

Amsterdam Centraal Vasútállomás - Kocsmaturista

Innét keltünk útra Maastrichtba, aminek a küllemére és hangulatára szintén nem lehet panasz, ráadásul az ottani élmények nagyon beszédesek volt Hollandia kocsmaéletéről.

Folyt.köv.

Ha extra tartalmat is olvasnátok magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Térképen az amszterdami kocsmák is:

Kapitein Zeppos Facebook oldal: https://www.facebook.com/kapzeppos/

Cím: Gebed zonder End 5 Amszterdam 1012 HS

Nyitva: 11:00-1:00

Egyéb holland írások:

Amszterdami kocsmajáráson #3 – A dákós, a táncos és a szerelő

Tudathasadás Hollandiában

Méghogy Eindhoven jellegtelen!?!

 

 

Szólj hozzá!