Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Ez ám az aratósörözés! Igyatok mezőgazdasági múzeumban Gödöllőn!

Országos sörmustra? Hogy hol??? Gödöllőn a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumban??? Hát jó! Nagyszerű érzés volt!

Talán kevesebben értenek velem egyet, de nekem hozzáadott érték egy sörös eseményhez, ha zarándokolni is lehet (kell) érte. Egy akár új vagy ritkán látogatott helyszínre menni, esetleg azt ezáltal megismerni.

Gödöllő, a 139. városom és meglepetései

Emiatt hasonlóan lázba hozott, hogy a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének éves sörmustráját (idén a XIII.-at) Gödöllőn rendezték a mezőgazdasági múzeumban, mint ahogy az, hogy tavaly a Diósgyőri várban. Budapestet is szerető emberként is direkt örülök, hogy nem minden a fővárosban zajlik. Többen is furcsállták a helyszínválasztást, de a magam fajtának ez direkt buli. Így Gödöllő lehetett a 139. Kocsmaturista város.

A város főterének igényessége és hangulatossága már nyitánynak jól eső, remek meglepetés volt.

Természetesen megelőztem egy kis gödöllői kocsmázással a sörmustrát, amihez a Yeast Side Sörfőzde Lados Petijének helyismeretét vettem segítségül igénybe.

A három tippje közül kettőt látogattam meg. A gyanúsan összecsengő nevű Obsitos és Lapátos sörözők valóban közös kocsmabirodalom tartományai. Aranka a jó értelemben vett régi módi igazi kocsmárosnő, aki a vendégeinek az életét is ápolja. A főtér közeli Obsitosban a régebbi kerek asztalos stílusú kocsma ellenére teljesen jól fésült közönség volt, nem az az alkoholista napközi, amely kocsmasors sajnos sok régi kocsma sajátja kisebb városokban

A következő gödöllői meglepetés ez a görög gyros volt. Egy olyan út menti kis büfében, amiről hirtelen talán nem feltételeznénk ilyen minőséget. Ez még Budapesten is ritka. Minőségi pita, hús és finom tzatzikivel. Hitelesen tesznek bele hasábburgonyát is. Kaja Tanya néven keressétek!

Maga a Sörmustra

Hamarosan megérkeztem a Sörmustra helyszínére is, ahol látványos mezőgazdasági gépek között voltak kiállítva a főleg magyar sörfőzdék. Több, mint 40 sörfőzde, több, mint 80 sörrel.

Határon túl sörfőzdék a Sörmustrán

Alig tudtam lépni kettőt, máris érdekességekbe botlottam. Ugye a fenti matek szerint minden főzde két válogatott sörrel volt jelen, amikből a belépőért korlátlanul lehetett kóstolni öt órán keresztül (ez ér 2019.04.13-ra is 14:00-tól). Külön örömömre a magyar ismerősökön kívül határon túli főzdék is felléptek.

 

A szerbiai Tron sörfőzde két nagyon finom sörrel volt jelen. A céklával színezett Brut IPA és a Mr. Smith APA.

A Bere a la Cluj, kolozsvári sörfőzdével már Kolozsváron és Nagyváradon is ismerkedtem, de nem voltam tudatában, hogy ők magyarok. Már próbáltam összeszedni a kevés román tudásomat, amikor nagy meglepetésemre Feri az anyanyelvemen kérdezte, hogy mit kérek. Milyen érdekes, hogy Gödöllőn kell megismerkednünk. Jó szívvel ajánlom kísérletezni a söreikkel. Eddig vörös Ale-t, Hoplagert és Fekete IPÁt kóstoltam tőlük. Ide búza-IPA keveréket és egy Pale Ale-t hozott a karaván.

Remélem, hallunk még róluk. Reménykeltően sokat láttam Ferit együtt lógni a HopTopos Szamival:

Szimpátia a Kárpát-medencei Turizmus Egyesületnek, hogy közreműködött a határon túli főzdék jelenlétében. El is kezdett érdekelni a tevékenységük. Sörös témában egy nagyon izgalmas dologra készülnek. Több regionális központtal is működnek. Zolival, a vezérrel szlovéniai közös ismerőst is találtunk.

Sajnos amatőr módon menet közben tudtam meg, hogy én az utolsó pillanatban érkeztem és a mustra kóstolós részének utolsó egy órájában érkeztem. Így a magyar főzdéken csak végigrohanni tudtam, de ahogy gondoljátok, az ő kínálatukkal azért aktív kapcsolatot ápolok. De ittam remek újdonságokat, pl. egy finom gyümölcsös búzát a Fehér Nyúltól, egy különösen jó Märzent a Rizmajertől, és biztosra is mentem egyik kedvenc országos lageremmel, a Bitang Joe-val a Fóti Sörfőzdétől és loptam egy kis Legenda Sörfőzde Hableányt IPÁt csapról zárás pillanatában. 

A beltér átadta a stafétát a kültérnek, és Deák Bill zenére lehetett vásári körülmények között tovább fogyasztani. 

Nem mindenhol készítettem fotót, ebben nem volt tudatosság. Elnézést mindenkitől, aki vizuálisan kimaradt. Pont azokat kóstolgattam jobban, akik portékájához ritkábban jutok hozzá. Számomra nagyszerű érzés volt a program, de sajnálattal nyugtáztam, hogy a fiatalabb főzdék közül tavalyhoz képest kiállítóként többen maradtak el. Látványosan egyre rétegződik a sörvilág, de én ennek és annak az oldalnak is látom a helyét és élvezem a javát. Most talán túl sok is lett volna a még nagyobb bőségzavar felhasználói szinten, de a hosszanti folyamat-megfigyelés külsősként mindenképpen érdekes. Mindenféle rossz indulat nélkül, egy újabb látható távolság alakult ki a magyar sörpiacon, most már a kisüzemi rétegen belül. Tisztelet a kivételnek, de tisztelet a szabálynak is! Én bízom benne, hogy a Sörmustra hagyomány marad, és a szükséges módon tud időről időre frissülni. Reméljem jövőre, új érdekes helyszínre zarándokolhatok majd.

Személyes érdekesség a Sörmustrán!

„Megkértek” a Sörmustrán. Amikor névjegykártyákat osztottam, ami tartalmazza az aktuális kocsmalátogatásokat (1607 volt), az akkor megismert Anett az önkéntesek részéről azt kérdezte, hogy „hozzám jössz?” Ha lesz esküvő Baján, a cikk összes olvasóját meghívjuk! Mindenesetre jó lenne a hozománya, mert otthon saját készítésű kocsmapult és sörpadok vannak.

A gödöllői nagy finálé

Visszafelé úgy érkeztünk meg a HÉV megállóba, hogy még 11 perc volt az utolsó járat indulásáig. Mit tesz ilyenkor egy Kocsmaturista? Számol! 3 percre van a Lapátos kocsma! 3 oda, 3 vissza? Az 5 perc kocsmázás! Elrohantam háta Lapátosba egy kis Unicumra. Siker! Még fel tudtam ugrani a HÉV-re az utolsó ajtónál. Azért ide még visszatérek rendesen is, mert nem ez a módim.

Köszönöm a meghívást a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének és mindenkinek a további meghívásokat Bajára, Kárpátaljára, Kolozsvárra, Ópusztaszerre és Újvidékre. Remélem mindet teljesítem majd előbb-utóbb!

Az esemény Facebook linkje:

https://www.facebook.com/events/2172165686154887/

Szólj hozzá!