Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

972 Brewpub – Sörkoronázó város: Székesfehérvár

A 972 Brewpub Székesfehérvár szélének székessörháza egy modern kisüzemi sörfőzde, mellette operáló főzdekocsmával. Trónján Renivel és Ferivel, akik a sör(t)erjesztést és a kocsmavezetést is „forradalmi hagyománnyal” kezelik. És ez nem csak szlogen! Sör-fennhatóságuk kellően összetett élmény Székesfehérvár lakói és látogatói számára. 

Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

A zajló magyar sörforradalom egyik legszebb velejárója, hogy országunk egyre több pontjára utazva vár már minőségi kisüzemi sörfőzde is tárt karokkal, gondosan kiötölt sörkínálatával és extra élményfokozóival. Székesfehérvár már ünnepélyesen egy ilyen település! 

Székesfehérvárt 972-ben alapították. A 972-t pedig 2018-ban. Legalábbis ekkor indult három éves családi tervezés és előkészítés után egy régi 1990-es évekbeli sörfőzde (a Sermen) helyén totális átalakítással a 972 Brewpub. Feri még emlékszik, ahogy gyerekként a családjával járt ő is erre a címre. Itt kóstolta életében először a sörhabot. Volt, hogy ő vitt innét haza petpalackban sört a felnőtteknek. Szívesen látták meg pont ezen helyszín újraélesztésében a fantáziát a saját székesfehérvári sörfőzde nyitáshoz. A meghatározó alapelveik önvallomásos alapon a precizitás, a szaktudás és a hagyományok tisztelete lettek.

Mitől üt be a mai 972 Brewpub?

  • Van egy eleve szerteágazó alap-sörválasztékuk, de lépésről lépésre bővítenek. Korábbi recepteket finomítanak és új sörfajtákban is kipróbálják magukat.
  • Pont az a fajta hétvégén már délutánozós, ejtőzős, kertes kocsma ők a város szélén, amilyenből nagyon sokat szeretnék még Magyarországnak.
  • Maga a kocsma beltér barátságos, stílusos, hangulatos és ahogy barátjuk, Czinki Ferenc székesfehérvári író is valószínűleg kiemelné: otthonos.
  • A sörök mellé elegendő mértékben kínálnak sörkorcsolyákat. Nem túlbonyolítottakat, de – legalább a kóstolt hermelinre vonatkoztatva – igen finomakat is.
  • Programokat szerveznek, melyekkel akár összekötik a kultúrát a kocsmakultúrával és a sörkultúrával.

A 972-es küldetés

Reni és Feri a terjeszkedésüket – nekem direkt szimpatikus módon – elsősorban Székesfehérvár régióban szorgalmazzák. A 972 Brewpubon kívül különböző típusú környező vendéglátóhelyekre gyúrnak. Jelen vannak sörözőben, étteremben, kávézóban és borbárban is. Budapesten is több söröző és sörszaküzlet tartja már termékeiket, de csak ezután kezdik igazán berobbantani az értékesítést.

Kocsmaturistaként nekem pedig az a különösen érdekes, hogy nyitásukkal nemcsak sörkereskedői, hanem rögtön egy kocsmárosi küldetést is felvállaltak, hiszen egy olyan csinos, teljes értékű söröző működik a főzde mellett, ami bármely belvárosban is simán elmenne. Már a képeken is nagyon ígéretes volt, de élőben még masszívabban jó hangulatú: jól eltalált szín- és anyaghasználattal és hangulatvilágítással. Eléggé takaros és csiszolt ahhoz, hogy egy elegánsabb nőt is bátorítson a betérésre, de eléggé jó értelműen kocsmás ahhoz, hogy a klasszikus söröző férfinek is kénye-kedvére lehessen. 

Egyedül a távolsága lehet elrettentő, de ne legyen! A közelben van helyi busznak megállója is, de egy Velencei-tó kerékpárúton is lehet egy jó kis megálló. Minden érintettnek ajánlom székesfehérvári célállomásnak és a városban elég időt töltő alkalmi vándoroknak tudatos zarándokhelynek is.

A 972 sörök

Az alapszortiment elég egyedi, hogy magában is érdekes legyen. Direkt nem a leggyakoribb sörtípusokat válogatták bele, de mégis olyanokat, amiknek múltja, hagyománya van. Így kapott helyet a legelső 972 Brewpub generáció négyes fogatában a gyakori pilsner helyett a német tesó, a helles, a megszokott bajor búza helyett egy belga witbier, egy (mondjuk) APA helyett egy bitter ale és egy porter vagy stout helyett barna lager. Mindegyik egy kicsit, de elegendően más, mint egy a mai módi szerinti sör-közkatona. A folytatás Brewster’s Special sorozat már náluk is az elkerülhetetlenül várható, sőt a régebbi fogyasztók szerint biztosan várt dobásokkal folytatódott: IPA és legújabban pedig a zabpelyhes („oatmeal”) stout kakaó- és kávébabbal. És ezek mellett kisebb szériában elindult egy limitált, átlátszó címkés sörsorozat csak a 972 Brewpubban, amelynek első tételével, a hoplagerrel volt szerencsénk egymáshoz. A személyes kedvenceim az alapszériából a bitter ale és a barna lager (Premium Dark) lettek, míg az első két Brewster’s special közül az akkor debütált stout, ami látványos népszerűséggel hódított a vendégkörben is.

A végső bónusz mindezeknek a tetejébe pedig a sörpárlat, amely a witbierből készül. 

972 Brewpub térfigyelő szemmel:

Maga a kocsma szellős, közösségi, rendezvényekre alkalmas, könnyen mozgatható bútorokkal.

A bárpultnál székek sorakoznak, ahogy az jó. Ez nagyon fontos elköteleződési kérdés is egy kocsma közösségi mivoltát illetően.

Angol lányregényesen csecse a terasz, de megfelelő sörrel, kajával, zenével és nővel, de legalább ezek közül kettővel a férfiak is szívesen leülnek. 

A szükséges plusz

972 Brewpub kaják:

– hermelin (a sztár)

– kolbászok (debreceni és bajor – és akár így párosan)

– melegszendvics (sonkás, kolbászos  – én javasolnék vegát is)

A sörpárlat

Emberes minőségi rövidital választék

Limonádé, az alkoholmentes hadosztály-társ – többféle gyümölcsös ízesítéssel

Túl a szükséges pluszon! 

Rendezvények, programok, közösségépítés. (Például grillpartyk a kertben.) És milyen fontos egy ilyen hely Székes e Fehérvár egy ilyen pontján, ahol 4 és fél kilométeres gyalogtávon még a kocsmákra élezett tekintet is csupán egyetlen másik betevő betérőt szúrt ki a főútvonalon. 

Szerencsére a gyarapodás még zajlik a 972 Brewpub háza táján. Szeretnének szélesebb nyitva tartást és akár hátsó nagyobb rendezvénykertet is. Remélem sikerül hosszú távon stabil szuper-aktivistáivá lenniük Fehérvár kulturális életének is.

És végül ki is emelek egy eseményt, ahol én megismertem őket. Ez egy irodalmi est volt, ahol barátjuk, Czinki Ferenc (többek között az Egy kocsma város írója) beszélgetett sörtémában jártas irodalmi alakokkal, Király Levente író-költővel, az Óda a Sörhöz című antológia szerkesztőjével; és Totth Benedek íróval, műfordítóval. A műsorban sok magyar és nemzetközi szerzőt idéztek és elemeztek ki, akinek írásaiban aktívan megjelenik a sör. 

Magyarországon, ahol a kocsma- és az italkultúra még bőven nem helyre tett, valamennyire kényes kérdés, egy ilyen népnevelő esemény duplán hasznos. 

A példás összesereglés szerencsére nagy közönségi nyitottságot igazolt. Népes este lett, valódi érdeklődéssel az arcokon. A véletlen beesők is kíváncsian csatlakoztak a hallgatósághoz. A rockersráctól a pöttyös ruhás szőke nőig, alig 20 évestől a 60+-ig odaadó figyelem ült a teremben a téma iránt. Mint a moziban. 

Reni azt mondta a kezdeményezésről: jó irodalmi estekre lehet járni. Jó kocsmákba lehet járni. A kettőbe együtt ritkábban. 

Hódolatom! MÉG! Folytassa 972 Brewpub, folytassa Székesfehérvár, folytassa kocsmavilág!

Későbbi 972 Brewpub cselekmény

Az első cikk utáni közös eseményeinket jegyzem fel ide:

A Blahalouisiana sör

2019.07.09. Én is ott voltam az egyik (én a budapesti) sörpremieren, ahol lokálpatriótán a székesfehérvári Blahalouisiana együttesnek dedikált egy maracujás New England IPA sört a 972 Brewpub.

Rögtön egyik kedvencemmé lépett elő a kínálatukból. Remélem, megtartják. 

Az az élmény-sörbemutató pedig párját ritkító, amelyik egyúttal rendes koncert is.  

972 Brewpub cím: Székesfehérvár, Budai út 392, 8000

Nyitva tartás: mindennap 16:00-22:00

972 Brewpub Facebook oldal: https://www.facebook.com/972brewpub/

972 Instagram: https://www.instagram.com/972_brewpub/

Kocsmaturista térképen a 972 Brewpub is:

 

Székesfehérvár korábbi kocsmafelfedezései:

SZÉKESFEHÉRVÁR és kocsmái ELSŐ LÁTÁSRA

 

Környékbeli település bakancslista

Továbbra is keresek segítséget Székesfehérvár kocsmaéletének feltérképezéséhez és hasonlóan Veszpréméhez is. Ha bárki szívesen működik közre ebben és segítené ezt a felfedezést (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra!

ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló élménybeszámoló, kérlek, egy percig se fogd vissza a tippjeidet! Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező, de legalább egy ikonikus, látogatásra érdemes kocsmával bíró városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva ne hagyjam ki őket! Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista<<< amit amúgy kövessetek és kedveljetek és biztassátok erre az összes ismerőst és ismeretlent. 

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket, kocsmában elcsípett aranyköpéseiteket akár a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

“972 Brewpub – Sörkoronázó város: Székesfehérvár” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!