Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

AZ ELSŐ ÁLLOMÁS, A HALÁSZ – Törzsvendég-grund van! Einstand nincs!

(1. állomás, 1. budapesti állomás, három betérés alapján)

A túrám legelső spontán állomása, a középső-Erzsébetvárosi Halász volt, ezen a hangulatos retró utcasarkon, ilyen jópofa kék hordókkal teraszosítva.

kocsmaturista-halasz-sarok

kocsmaturista-halasz-bejarat

Az első korty – itt először kóstolt – Karikás pálinkánál visszaemlékeztem, hogy egyszer kávéztam már itt. Akkor arra figyeltem, akivel voltam. Most jobban körülnézem. A nyitó helyszín pont nem volt igazán nekem való. Visszamentem azóta kétszer is kávézni, hogy újrakóstoljam az élményt, és hasonló maradt az alap, bár bonyolódott az összkép.

Nem jönnek ki jól az arányok, hiába végtelenül őszinte, olcsó kis kocsma. A törzsközönség első blikkre belterjes és harsány. Eleinte olyan érzés volt ott lenni, mint hívatlan vendégként belógni idegenek csapatépítő tréningjének már jól elszabadult végére.

Arra vársz, hogy mikor szúrnak ki, hogy te egyáltalán ki vagy, aztán jöhetnek a kellemetlen kérdések. De nem! Második blikkre már elég befogadóak, bár még mindig harsányak és hangosak. Elég sokat látott kocsmaturistaként ültem ott a már szándékos visszatérésem alkalmával, nem fogtam tehát menekülőre. Azért is befészkeltem magamat közéjük és lassú kortyokkal, nagy kérdésekkel ittam a kávémat. Már a pultos hölgy személye is annyira csökkentette az idegenség érzést, amennyire csak lehetséges. Ő kedves és mesélős volt. Elmondta, hogy náluk ugyan nincs étel (csak kevés rágcsálnivaló a felső polcon), egyúttal útba is igazított gondosan, hogy hol mit ehetek a környéken.

Bármilyen végkövetkeztetés előtt és helyett, harmadik vizitemnél hirtelen bejött egy nagyon jó kedélyű, a többiekhez képest fiatal vendég életvidám mosollyal, integetett egy látványos félkört a levegőbe és így kiáltott, betöltve a teret: jó napot mindenkinek, akivel még nem találkoztam.

Erre én is felmosolyodtam.

Amúgy ez tipikusan az a hely, ahol napi felelősnek kellene lenni, mint anno a hetesnek a suliban, aki felolvassa a hiányzók listáját, annyira számolnak az emberek egymás jelenlétével. Van, aki kézfogással megy körbe. Még nekem is jutott. Sőt még biliárdozni is hívtak a vendégek.

kocsmaturista-halász-billiard

A belterjességet visszaszívtam. A biliárdasztal körül a késő délutáni partihangulat közben tetőzni kezdett. A nagyot köszönős vendég Eddára léggitározott, és hangosan énekelt a zenegépnél. Vele énekelt még egy vendég és aznapi másik pultos is. Érdekes, nincs bajom az Eddával, de azt nem szeretem, amikor az emberek Eddát énekelnek. Itt az összképpel együtt viszont csúszott.

Eközben imádom a pult fölött lógó kockás retró poharakat és a WC-ben megnyirbált optimista napi csatakiáltást.

kocsmaturista-halasz-poharak

kocsmaturista-halasz-wc-aforizma

A szembetűnőbb, szándékoltabb díszlet egy része bejön, másik része nem. Tetszik a retró padló, a presszós fémasztalok, a pultra festett kéznyomok és a falra ragasztott bakelit lemezek.

kocsmaturista-halasz-pult

Akár hagyományőrző magyaros kiskocsma is lehetne, de olyan sehonnaniak ide azok az elvágyódó elemek, mint a nagyvilági újságcímlapos tapétacsíkok vagy a poszter a londoni telefonfülkéről.

kocsmaturista-halasz-tapeta-padlo

Ezzel valamikor próbált csatlakozni egyfajta korszerűséghez, de ez sehogy se illik a vendégkörhöz vagy környezethez. A Halász 16 éve működik ezen a néven – családnévről lett elnevezve – de már vagy ötven éve kocsma a helyiség. Korábban Szépasszonynak hívták. Szívesen megnéztem volna akkoriban.

Amúgy most sem ördögtől való hely. Kocsmasportnak a biliárdon kívül adott csócsó, darts a hátsó teremben és az extrém ritka ping-pong az alsóban, amit egy fiatal visszajáró társaság elvileg rendszeresen használ. Van még kocsmakvíz-gép, zenegép, fali TV is. Tehát elég sokat lefed az italon túl. A csapolt sör Arany Ászok, a kávé Lavazza. Mindig lehet látni embereket, ahányszor elmegy előtte a troli és az is biztos, hogy unatkozni sosem lehetne itt reggel 7-től este 10-ig. Viszont visszakanyarodva az elejéhez, megértem azt az újoncot, aki kifordul a küszöbről, ez a hely már annyira a törzsvendégeié, és finomkodó lelkűeknek ijesztő lehet. A mai szépasszonyok, úgy tűnik kerülik is. A száz szó egy vége az, hogy első állomás csak egy van egy folytatásos kocsmatúrán is, és nekem ez volt az. 2015 Október 7-én, a Karikás pálinka végével mentem tovább a második helyszínre.

Facebook oldal: KATT!

Nyitva tartás: 7:00-22:00

Cím: 1074., Budapest, Wesselényi utca 63.

Ha pedig extra tartalmat is olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Szólj hozzá!