Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Ilyen egy sörbemutató 2316-ban! – Rock Me Kapucinus a Krak’n Town-ban

Kapucinus sörfőzde és Krak’n Town Steampunk Saloon? – Egyikből sem éltem még ki magamat, és mindkettőhöz bármikor szívesen tértem volna vissza. Szerencsére a közmondás sem azt állítja, hogy egy ugrással két szakadékot ne lehetne átugrani. A Kapucinus kicsivel karácsony előtt a Krak’n Town-ban mutatta be az új sörét, ráadásul egy IPA-t. Így végül három szakadékot ugrottam.

A Rock Me Kapucinus sör bemutatója a Krak'n Townban - Kocsmaturista

A Krak’n Town hírének felsejlése óta vonzza az érdeklődésemet. Korábban, a győri Kocsmaturistáskodásomból visszafelé volt szerencsém Zolitól, egy steampunk rajongó telekocsi sofőrtől érdekességeket megtudni erről a stílus-irányzatról. Így meghallván, hogy ebben a design-ban készül egy kézműves sörös gasztrokocsma Budapest VIII. kerületében, mentem, ahogy lehetett. Nagy levegős stílus-értelmezés-sűrítményem: egy kitalált, örök viktoriánus korra kiterjesztett „gőzgép-technológia hajtotta” disztópikus társadalmi vízió, ami megjelenésében is az 1800-as éveket idézi, és annak technológiai jellegzetességeit (pl. fogaskerekek, fémkarok, léghajók) ötvözi a kor lakberendezési és öltözködési irányzataival (kiemelkedően például ékszerek terén).

Hajszálon múlt, hogy a Krak’n Town lett számomra az első helyszín (441. állomás, egyúttal a 295. budapesti állomás) a túrámon, ahol élesben is szembenézhettem ezzel az ábrázolással. Májusban Prágában ugyanis csak elbuszoztam az ottani, szintén nagyon élénken vibráló steampunk szentély mellett. Így viszont minden rácsodálkozásom a Krak’n Town-é lehetett, ami már belépés előtt megindult.

A Kék lóról írva már kifejtettem, hogy mekkora drukkere vagyok a Rákóczi tér egykor hírhedt, ma már látványosan felkapaszkodott és vendéglátói vonalon is egyre pulzálóbb környékének és szerencsére a fejlődése töretlenül előremutató. (Kíváncsian várjuk szemben az új Rizmajer sörözőt!) Azonnali lelkesedésemet váltotta ki a már az utcaképet is felturbózó (<fontos!) két kis fém-kráken (polipszabású mitikus szörny) a bejáratnál.

Krákenek a Krak'n Town bejárátanál, Budapest - Kocsmaturista

Aztán odabenn folytatódott mindez a még nagyobb krákennel, a léghajókkal, a lámpákkal, a tapétákkal, a képkeretekkel, a színekkel, a világításokkal, az összhatással.

A nagy kráken a Krak'n Town Budapest plafonján

Léghajók a Krak'n Town, Budapest plafonján - Kocsmaturista

Krak'n Town, Budapest - Mutatós lámpabúrák a galérián - Kocsmaturista

A design-kedvelőknek abszolút megéri a részleteibe is veszni, mert egy felszínesebb rátekintés talán nem is annyi ponton különbözteti meg a csak trendi és jóval szegényebb koncepciójú kocsmáktól, mint ahány ponton egy teljes körbejárás után ténylegesen eltér. Csak önmagában a WC-je akkora vizuális élmény, mint sok helyen a teljes kocsmadesign.

Férfi WC belső a Krak'n Town-ban, Budapest - Kocsmaturista

A sörcsapok nyitáskor is szimpatikus számban voltak jelen, és bár elegendő éhséggel eddig még nem időztem ott, de már kilestem, hogy az étlap is sok érdekességet tartalmazott mind kedvencek, mind újdonságok frontján. Ahogy hallottam az utóbbit nem csak nekem, hanem főként – a Magyarországon egészen ritkás – angol pub kajákra építenek kínálatot. Maradt volna itt alapból is mit felfedezni, de nem rég megnyílt a terebélyes alsó szint is, aminek én Krak’n helyett Krakow (<beszámoló hamarosan) alapon lemaradtam a bemutatójáról pár hete.

December 22-én is jó volt érkezni, mert akkor debütált a magyarhertelendi Kapucinus sörfőzde az első IPA-jával.

A Krak"n Town asztali csempéi a Kapucinus söralátéteivel pepitázva
A Krak’n Town asztalcsempéje felKapcuinusozva

Kicsit előbb értünk oda, így volt idő megbámulni a sörcsapok számát 24-re bővítő új közeget. Elég megkapó lett ez is, szellősen asztal-parcellázott, bandázásra, szocializálódásra is elég teret hagyó, szinte gasztro-piacos elrendezésű vendégtérrel,

A nem rég nyílt új szint, a Krak'n Town Underground - Kocsmaturista

de kiegészülve hangulatos, intimebb tapétás sarokkal,

kocsmaturista_krakntown_underground_budapest_sarok

és figyelemfelhívó új falfestménnyel a lépcsőfordulóban.

A Krak'n Town underground falfestménye a lépcsőfordulóban - Kocsmaturista

A fémkalitkákkal tetőzött új pultban Grabovszkyt, a sörkoktél-zsonglőrt üdvözölhettük , aki mutatósan pirosló, őrülten jó fej Eszter kolléganőjével uralta az eseményt.

Grabovszky a Krak'n Town Underground pultjában

Eszter a Krak'n Town Underground pultjában

A Krak’n Town-ban egyébként ahogy magának a helynek, úgy minden dolgozónak is van egy történetbe ágyazott szerepe, de hadd meséljen ennek alapjairól többet helyettem Villányi Gergő barátom a Frappa Magazinba írt koprodukciós cikke.

Én ugrok is 2316-ba a Krak’n Town fiktív történetének idejébe, ahol már Grabovszky is főszereplője az eseményről rendezvényre továbbírt kocsmakrónikának. Most például megérkezett egy újabb adag rejtélyes sörszállítmány a steampunk saloon-ba, egy bányamerénylet terhelő bizonyítékait bújtatva.

A Kapucinus Sörfőzde eredetije 1994 óta létezik, és a Baranya megyei Magyarhertelenden működnek. Termékeiket egy-kettő, a hetedik kerületi Kalapban (<kedves név számomra) történt kóstolás után az legutóbbi Főzdefeszten ismertem meg behatóbban.  Ekkor találkoztam Késmárky Attilával is a főzde éléről, aki az azóta is kedvenc Kapucinus sörömet, a Frau Luthert kóstoltatta meg velem. Megtudtam, hogy Attila alkalomadtán tart sörtémájú előadásokat is, de a későbbi meglepetést ekkor még nem tártam fel, hogy az ikonikus sörfőző valójában a felesége, egyúttal háromgyerekes anya, Kata.

Késmárky Kata, a Kapucinus sörfőzde sörfőzője Bölöny Józseffel
A képen Bölöny Józseffel, a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klubtól

Online ugyan szembejött ez a bejegyzés az érdekesen hangzó Nők a sör körül című blogjáról, de épp egy virtuális tovarohanás közepette. Viszont hamarosan be is mutatták a sörmester-asszonyt, aki Corvinus Egyetem sörfőző mester szakán végzett. Rendre a környezet designjához szabott frizurával jelent meg. Minden krákent is levenne így az összes lábáról.

A Kapcinus sörfőző, Késmárky Kata Krakn Town kompatibilis frizurája a Krakn Town-ban

Alapvetően olyan közvetlen és mosolygós, mindenről alázattal mesélő volt, mintha egy kedvességért fizetett hostess-szel beszélgetnék, és nem pedig egy országosan számottevő kínálatú sörfőzde very first lady-je lenne. 

Az első IPA-juk bemutatására Attila vette át a szót. A felkonferálása oly távol állt a szárazságtól, mint egy jó korsó sör. Mintha – hűen az új termék nevéhez (Rock Me Kapucinus) – egy színpadi rockkoncert előszavait hallgattuk volna.

Késmárky Attila bemutatja a Kapucinus Sörfőzde új sörét a Krak'n Townban, a Rock Me Kapucinust.
A pillanat, amikor a feleség felnéz a férjére

A stíluson túl megmaradt, hogy ötféle komlóval készült, és cél volt, ne legyen túl keserű, inkább könnyedebb, és az 5,9%-os mértéktartó alkoholtartalmában is volt szándékosság. Persze azért már nem ez az IPA a felelős, ha én másik két sörüket is köré ittam. Amúgy egyértelműen beteljesítette a rendeltetését, örömömre vált.

Később bemutatták a sörplakáthoz modellt álló srácot is, akivel tribütként saját magához meg is rázattuk a haját. Én Esztert a pult mögül is rábírtam egy női visszavágóra. Egy jó hangulatú, bandázós sörbemutató kerekedett ki, vidám elő-karácsony, amivel szép számban sikerült sörérdeklődőket és kocsmakedvelőket összerántani, és még a tágas új pinceterem is látványosan fel tudott telni.

A megtelt Krak'n Town Undeground a Rock Me Kapucinus IPA bemutatóján

Maradtam is volna, de szólított tovább az utam az Illuzió karácsonyára, és még az aznap nyílt Beer Point-ba is belestünk, de előtte mind Krak’n Town, mind Kapucinus sörfőzde fronton sikerült újabb jó élményeket szerezni, és legalább a felfedezni valók se értek véget, se itt, se ott.

Késmárky A

Krak’n Town Facebook oldal: https://www.facebook.com/krakntown/?fref=ts

Cím: 1085 Budapest, József körút 31A

Nyitvatartás: 12:00-24:00

Kapucinus Sörfőzde Facebook oldal: https://www.facebook.com/kapucinusbeer.hu/?fref=ts

 

Szólj hozzá!