Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Még több autó az Üllői úton – A Food Truck Udvar Élesztése

–  Még több lett az autó az Üllői úton – ezt aligha lehetne jó hírként eladni Budapesten. Mégis megoldotta az élet és az Élesztő! Az utóbbi kedvelt sörzarándokhely ugyanis új utódot nevelt ki Food Truck Udvar néven a város egyik legforgalmasabb útja mentén. Az említett (büfé)autók jelentős légszennyezés és zaj nélkül állnak körbe kiadó ablakaikból ellátni a népet, a felÉlesztendő egykori Kilián Laktanya területén. A fő-fókuszba ezúttal a sokféle sör helyett a sokféle „street food” került.

Kocsmaturista - a Food Truck Udvar látképe a gangról

Hogy miért izgalmas mindez Kocsmaturistaként?

1.Az Élesztő Budapest egyik legjelentősebb ital-intézménye. Ekkora elhajlás a családfájában érdekes.

Kocsmaturista - Az Élesztő egyik hátsó sarka 2016-ban
Az Élesztő egyik hátsó sarka 2016-ban

2.Az Élesztő saját kocsmasarkot stipi-stopizott magának a gangon a közeljövőre. A kocsmaiság tehát borítékolt a koncepcióban.

Hekkelberg csapok a Food Truck Udvar leendő Élesztő sarkában - Kocsmaturista
Hekkelberg csapok a leendő Élesztő sarokban (fotó: Borzavári Csaba)

3.A szereplő autók közül kettő már most alkoholárusító hely: az Élesztő saját kocsija, a Beer Truck és a Borkas.

Az Élesztő autója a Food Truck udvarban

Kocsmaturista Food Truck Udvar - Borkas

4.Végül a személyes kedvencem: Az italozás és a könnyed étkezés kapcsolata, főleg Magyarországon, nálam mindig kiemelt téma. Betörni tehát egy haladó szellemű ételkaravánnal egy olyan utcaszakaszra, ami minimum öt kocsmát számlál, de a nachos-nál, melegszendvicsnél többet falatozás terén mégsem igazán mutat fel, bizony hírértékű!

2016. december 2-án nyitottak. Rögtön felmerült a kézenfekvő kérdéskör, hogy mégis mekkora magabiztosságot igényel akkor beindítani egy szabad ég alatti ételudvar működését, amikor minden más kinti hely megy téli álmot aludni. Ők viszont nem gondolkodták túl, két-három hét tervezés után belevágtak. Rögtön az elején, megnyugtatásként: vannak fűtött helyiségek.

A nagyobb hátszelet mégis az adja a koncepcióba vetett hitemnek, hogy az Élesztő áll mögötte. Úgy vélem, „tudják mit csinálnak” típusú emberekkel van dolgunk.

Az Élesztő története számomra látványos sikersztori. 2013-ban, nem biztonsági játékosként, két kerülettel távolabb az akkor már/még szenzációként felkapott bulinegyedtől, egy vendéglátásában csendes, nem is feltétlenül jó hírű utcában, leendő saját jó hírükre alapozva foglaltak be egy egész épületet. Ekkor már érezhetően szélesedett a magyar kisüzemi söröket fogyasztó, kedvelő és direktben kereső réteg is, de még messze volt a mai szintjétől. Merem állítani, hogy az Élesztőnek is élenjáró szerepe volt a további „magyar kézműves sörforradalomként” saját történelmet író mozgalomban. Az elején különösen sokat látogattam, és azóta is szívesen visszanéztem pár havonta. Lehetetlen volt nem találni újdonságot.

Emlékszem, hogy 2013 nyarán kétszer is ott tartottam születésnapi bulit, a nem túlbonyolított, kellemes, fás udvarban egy sokcsapos pulttal. A belső terekben még csak körvonalazódott a téliesített jövő. Már ekkor is rengetegen voltak. Ment a harc az asztalokért. A nyitás után a sörkoktélos pult is megjelent, és egyre változtak, gyarapodtak a kaják. Ma ott tartunk, hogy az Élesztőház egy „rom”kávézó, bor- és tapas bár, nagy felszereltségű grillkonyha, két sokcsapos sörbár terem, extra alaksori vendégtér, sörfőző iskola, lakásétterem, ho(p)stel és vasárnaponkénti termelői piac egyben. Azt hiszem, tényleg eljött a perc, hogy ennek az épületnek már csak a falain kívül lehet fejlődni.

Bár az Élesztő duójából csak az egyik tag, Imre aktív szereplő a teljes Food Truck Udvarban, egyértelműen viszik tovább a márkát itteni társával, Péterrel is. Látszik a kovácsolt vas Élesztő lógón is, ami Isten szemeként tekint le az udvarra.

Kocsmaturista - Élesztő lógó a Food Truck udvaron
Az utóbbi négy fotó: Borzavári Csaba

Imrével véletlenül ismerkedtem meg a helyszínen, az Élesztős Bart Dánielt keresve. Azonnal körbevezetett és mesélt. Ő is itt lakik a környéken és átélte, hogy kihívás errefelé igazán jót enni. Mivel a környező (egyre több) irodaépületekből valószínűsíthetően többen is osztoztak ezen a gondolaton, volt mire alapozni, amikor bevették a korábbi Körlet Terasz udvarát.

-A szakma legjavát válogattuk össze minden fronton – mesélte, ahogy azt is, hogy nem csak a kínálat minőségére, de az autók küllemére is odafigyeltek a válogatáson.

Lássuk is, hogy kik teszik össze a nagy étlapot!

(balról jobbra haladva a körön):

Gubo: Ez egy új, pratikus formája a vaslapon grillezett melegszendvicsnek. Büi Szilveszter formatervező saját ötlete és műve: egyrészt jókora, másrészt zárt, mert körben „perforált”(nem lesz szószos meg szaftos a kezed!), harmadrészt jól néz ki, negyedrészt többféle, jól megkomponált töltelékkel árulják. Én a viccesen Szalma Nelli nevű tojásrántottás-kolbászos változatot kóstoltam. Mivel teleport vezet a szívemhez a jó tojásos ételeken át, csak elfogultan tudnék nyilatkozni, de hagyott még az étlap bőven gondolatcsiklandozó választást (csirkés vagy lazacos, stb.)

Így néz ki a Gubo szendvics - Food Truck Udvar, Budapest - Kocsmaturista
Fotó: Gubo

All about street food: A következő állomásozó a Muzikum klub saját növendéke utcakaja vonalon. Még nem próbáltam, viszont többször jó kritikákba ütköztem róluk. Ideimportált kínálatuk leginkább hamburgerből és wrap-ből áll.  

Gnoochi furgon: Olasz krumplis tészta mindenfélével felrázva és keverve. Gondolom, viszonylag keveseknek újdonság, hiszen rég jelen van idehaza is. Az viszont teljesen újként hat, hogy bárki is ennek variánsaira építse az arculatát. Aki már legalább kétszer látta a blogomat, biztosan belefutott valamilyen olasz beszámolóba. Ennek ellenére idehaza szélsőségesen ritka tésztafogyasztónak számítok. Így most őket is csak az étlap alapján ítélem meg még, a pesto rustico és a thai garnélás megnyerően hangzik. A főterméken kívül kapható még két egyéb tésztaféle és édes gnoochi is.Szimpatikus a házilag gyúrt tészta gondolata, aminek küldetése, hogy puha legyen. Külön pacsit küldök már most az utcakapuban fogadó kitáblázott gnocchi-történelem oktatásért. Bármilyen nemzeti eledel eredet- és fejlődéstörténete, városi legendái, nagyvilági változatai nagyon érdekelnek, akármerre járok.

A Gnoochi Furgon és a történelem oktatása a Food Truck Udvarban, Budapesten - Kocsmaturista

BBQ Szentendre: Szentendrén fellelhető a melegebb hónapokban egy Kacsakő nevű szabad ég alatti bisztró a Duna-parton, de olyan kalandos, szelíden vadvilági hangulattal, mintha csak dimenziókapun, lázálmon vagy mozivásznon keresztül lehetne odajutni. Ennek a részeként láttam meg először a BBQ Szentendrét, hosszan kígyózó sorral előtte. Jó hír, hogy ezentúl télen is elérhetők a Food Truck Udvarban. A kínálatukból éppen a Guinesses, szilvás, mogyorós marhahúsleveshez volt nagy szerencsém. A pulled pork szendvics pedig látvány- és illatízelítő alapján azonnal bakancslistás lett. Imádom az egységük előtt is szereplő kiírásukat is, hogy „Anyád üzeni, egyél rendesen!”

Kocsmaturista, BBQ Szentendre - Pulled Pork szendvics
fotó: BBQ Szentendre

Élesztő Beer Truck: Nem lesz meglepő, söröket képvisel, változó kínálattal, öt csapon, az aktualitásokat 2 dl-es, 4 dl-es kiszerelésben, a stabilabb ívósöröket pedig 3 dl-es, 5 dl-es kiszerelésben. Ami meglepőbb, hogy leveseket ők is árulnak az Élesztőház Butcher’s kitchen nevű részlegének közvetítésével. Akinek ivás közben jönne meg az itvágy további sörökre, nemsokára nem kell messzebb menni, mint pár lépcsőt felfelé. Addig pedig az Élesztő főszentélye is csak egy utcányira van.

BorkasSzeretem ha a kínálkozó szóvicceket szemtelenül nyersen vállalják be. Ilyen a Borkas elnevezés is. Ők a mozgó kirendeltsége a Monostor borháznak. Kék és narancssárga színekbe öltöztek. Az önkéntes besorolásuk Fröccsbusz, de feltalálták magukat fröccsszezonon kívül is, például 21 féle forralt borral. Ezen kívül meg a szörp, a tea, a pálinka, csússzon le a torkunkba!  

Vespresso: Ugye mondtam már, mit gondolok a szóviccekről? Ők amúgy már megbízhatóan visszatérő szereplői a kerekeken guruló vendéglátás műfajának. Hasonlóan a Gnoochi Furgonhoz egy olasz Piaggio. Egy ape típusú háromkerekű járgányból érkeznek a tudatosan válogatott, minőségi kávék. 

Kristóf konyhája: Steiner Kristóf azonos nevű vegán szakácskönyvének népszerű, nagyközönséget vonzó változatos receptjein alapszik a Kristóf konyhája, a figyelemfelkeltő sárga Roburban. Gyorsan lett nagy a visszhangja, lépten-nyomon hallom. Múltkor például a nemrég megénekelt Megálló bárjában olvastak róla nyomtatott sajtót. A kuszkuszos chilis babot kóstoltam náluk poharas változatban iraki pitával, ami az egyedi élményén túl meglepően laktatóbb volt, mint első blikkre gondoltam. Ennek ellenére kölcsönvettük egy tetten ért blogisztikus kollegina és barátnője étkét is egy fotóra megmutatni, hogy hogy mutathat egy-egy teljes menü.

Kocsmaturista - Food Truck Udvar Budapesten, Kristóf konyhája
Fotó: Borzavári Csaba

Ez hát a nyitó összkép! Nagyon jó, hogy van egy ilyen új gyűjtőhely a városban (tudtommal egy másik van csak, ami lábat is vetett), és az is jó, hogy itt van egy eddig még nem túl zsúfolt városrészben, ahova ez kifejezetten jól jön. Nyitva tartásukkal is inkább a nappal és nem az éjjel forgalmát célozzák (11:00-22:00). Kíváncsi leszek változik-e ez az Élesztő „páholy”(?) nyitásával és a nyár beköszöntével.

Négy pozitívum, ami szemet szúrt:

1.A Food Truck udvar vizuálisan is élmény, és főleg az lehet először itt járó külföldiként, ezzel a „forgatási kulisszák mögötti világ” hangulatával. Szerencsére a jópofa színes óriás nyalókát megtartották az elődtől,

A megőrzött nyalóka a Food Truck Udvarban - Kocsmaturista
Fotó Vajas Balázs (Kristóf konyhája)

de már második látogatáson láttam, hogy variálnak, fejlődnek díszlet témában is és volt kis átrendeződés is. Karácsonyi szezonra például hatalmas diótörők kerültek ide. Balázs a Kristóf konyhája részéről pedig második körben már szalmabálákkal is feldobta saját portáját. Kíváncsi leszek, hogy alakul majd idővel a megjelenés.

A karácsonyi díszlet a Food Truck Udvarban

2.Napi menü irányába is elmenni kifejezetten jó és a visszatérő vendégekkel szemben lojális ötlet. Egyrészt piros pont, hogy a minőségi utcakaját rotációban kedvezőbb áruvá teszik ezzel, másrészt ritka, hogy a napi menü egy helyen minimum öt különböző étlap kínálatából kínáljon választást.

3.Különösen tetszett, beszélgetve a résztvevőkkel és a háttéremberekkel, hogy többen kérdés nélkül felidézték, hogy miként találkoztak innét valaki mással először, és kirajzolódott, hogy hogy állt össze ez az ötlet elemenként egy egésszé. Emberek járták a maguk útját, majd szembejöttek és inspirálták egymást. Ahogy lennie kell! Kerekasztalosnak is látszik a hangulat, közös megbeszéléseket tartanak, cinkosan meg is hagyták egymásnak a piaci részeket. Például az All About Street Food nem árul itt szendvicset, a BBQ Szentendrének ajánlva ezt a porondot, cserébe ők lettek a monopólium hamburgerből. Elcsíptem olyan jeleneteket, hogy az egyik árus a másikhoz megy tankolni szódából vagy ahogy a másikuk körbekínálgatja a friss portékából a társakat. Jó irány ez a kulisszák mögött is.

4.Az együttműködés a Budapest Bike Maffia biciklis civilszervezettel, akik szintén itt állomásoznak és rendelnek. Hatodik éve foglalkoznak rászorulók megsegítésével, adományok gyűjtésével és biciklis szétosztásával. Most, a nagy mínuszok idején központi szereplői voltak a hajléktalanok segítésének.

A Food Truck Udvar jövője

Mobil mivolta okán könnyen változhat a Food Truck Udvar köre időről-időre, akár bővülhet is. A Krak’n Town-t az angol kocsma-kajákkal és az igen árulkodó nevű Pisztrángot már most várják a csapatba.

Én külön örülök, hogy továbbfejlődik ez a környék és hogy az Üllői úti és akár a körúti kocsmatúrák kaptak egy kajás oázist egy legendás épületben. Szorítok, hogy idővel így vagy úgy kitolódjon legalább éjjel 11:00 óráig a falatozás.

A Food Truck Udvar címe: 1091, Budapest, Üllői út 51.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/foodtruckudvar/?fref=ts

FRISSÍTÉS: 2017.12.05. A FOOD TRUCK UDVAR AZ ITT MEGÍRT FORMÁJÁBAN BEZÁRT Bármilyen reinkarnációról beszámolok.

Addig is az eddig dokumentál Kocsmaturista helyszínek:

 

 

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?