Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Magyar sörök „nemcsak Magyarországon, hanem Dunántúl is” #1

Egyre többször jött szembe mostanában külföldi vonatkozású hír magyar kisüzemi sörökről az interneten. Mad Scientist és Rothbeer sörök csapon Berlin több bárjában? Magyar sörök a Helsinki Beer Festivalon? Magyar kisüzemi sörfőzdék bemutatkozója Romániában? Hova vezethet ez? Több érintettel, több szempontból is beszélgettünk róla: 

ELŐSZÓ: Sörös témához nyúlni mostanában kényes dolog. Forr a hangulat itt-ott. Frontvonalak rajzolódnak, összeesküvéselméletek gerjednek és terjednek. Előre mondom, én ezt a polcot nem érem fel. Nem tudok és nem is próbálok hangosan állást foglalni, se sportfogadást kötni ebben a témában. A legjobbat kívánom ennek a világnak, a minőségi sörök kedvelőinek és a tehetséges sörfőzőknek: fejlődést, sikert, örömöt. Ez az egy állandó! A többiről meg beszélnek helyettem. Lássuk mit tudtam levenni a témakör alacsonyabb polcairól!

Az első rész a berlini állást mutatja be:

Magyar sörök berlini és (kiemelem:) KOCSMAI bemutatkozójáról már írtam: ITT! A fogadtatás jó volt és jelenleg Mad Scientist és Rothbeer sörök is kaphatók csapon a Hopfenreich-ban, a Szimpla Kaffehaus-ban, az IPA Bar Berlin-ben, és részben a BrewDog Bar-ban. Bár az előbbi három tulajdonosi kör szempontjából kisebb-nagyobb arányban magyar érdekeltségű (is), és az még hagyján, hogy cserébe a közönség nem feltételen az, de az nagyobb ugrás, hogy a konkrétan a világhírű, divatdiktáló BrewDog főzde által üzemeltetett BrewDog Bar is „felCsapta” a Mad Scientist Mango Bay sörét. Ráadásul a Hudi Hudi (az export cég) oldalán AZT olvastam, hogy az üzletvezető szerint „olyan jó, hogy nem tudsz csak egyet inni.”

A berlini BrewDog Bar üzletvezetője a Mad Scientist Mango Bay-jével
Kép forrása: hudihudi.hu

A BrewDog, úgy láttam, már hónapok óta jó kapcsolatot ápol a magyar sörszcénával. Legújabb füles alapján májusban Berlinben „Budapest showcase”-re készülnek, és egyszerre foglalják el a csapok kb. felét Mad Scientist, Rothbeer és német földön májusban debütáló Hara’Punk sörök.

Jelenleg 14 féle üveges és 7 féle hordós sör van kinn. A választékukban van átfedés. Újabb lépcsőfokfelfelé, hogy a Berlin Beer Week megnyitójának készletében várható a Mad Scientist Tokyo Lemonade söre is. Elég menő lesz a program valószínűleg, egy cirkáló fedélzetén a Spree folyón. Ezzel a képpel reklámozzák:

A berlini sörhét megnyítójának reklámképe - Kocsmaturista (eventbrite.de-ről)
kép forrása: eventbrite.de

Bart Dani (Élesztő, folyekonykenyer.blog, Főzdefeszt, Braufest Berlin) szerint fontos perspektíva a magyar sörfőzőknek a nyugati piac, mert ott jobb a fizetőképes kereslet erre, viszont oda kizárólag jó minőségű sörrel érdemes menni.

Igyekszem jól idézni:

„A helybeli közepes söröknek külföldi közepes sörrel konkurenciát csinálni felesleges. Exportra a legjobb dolgok mehetnek ki. Nem cél, hogy iszonyatos kínálat legyen, de ami van (szolgáltatás, marketing), az profi legyen!”

„A 21. század újfajta sörmultija nem egyfajta sört akar eladni mindenkinek, hanem mindeni ízléséhez tud sört kínálni akár a világ túloldaláról is.”

Megkérdeztem, hogy lát-e arra esélyt, hogy magyar sörturizmust generáljon Berlinből Budapestre ez a megindult jelenség, és kifejezetten pozitív volt:

„A májusban bemutatkozó Duke of Budapest (Yeast Wörks és Mad Scientist collab), direkt a Nyugat és Budapest kapcsolatát hirdeti. Fognak érdeklődést támasztani ezzel szemben.”

A folytatásban a többi külföldi megmérettetésről és kisüzemi sörös tapasztalatról is mesélek, a résztvevők tolmácsolásában.

Ha extra tartalmat is olvasnátok magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Kapcsolódó témák:

Magyar kraft sör menni Németország, já?!

Magyar kraft sör menni Németország, já?!

Szólj hozzá!