Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Magyar kraft sör menni Németország, já?!

Eljött hát az idő! Már vártuk! A magyar kézműves/kraft sörök felderítik Európa kocsmáit, szépen sorjában, és Európa kocsmaközönségei is felfedezhetik őket. Elsők között Berlinben mutatkoznak be március 10-én magyar kisüzemi sörök külföldi kocsmákban. Ezzel kapcsolatos mini-interjú olvasható lejjebb a szervezői oldalról Bart Danival, és képes beszámoló látható a 18 sörből válogatott – német premierjüket megelőző – kóstolóról a budapesti Élesztőben.

A kisüzemi sörökben találtam rá én is a „férfiak cukrászdájára”, ahogy a Sörbúvár blog szlogenje találóan szavakba öntötte. Azzal, hogy ezeknek a söröknek egyesével jellege van, a felbontásuknak is eseményjellege lesz – a még egy ugyanolyan dobozos felpattintása helyett. Külföldről még kevésbé ismerek hasonló termékeket. Volt már tapasztalatom ugyan német, cseh, olasz, holland, lengyel és angol kisüzemi sörrel, de kétségkívül a magyarok által szerzem élményeim és közép-kezdő tapasztalataim nagy részét. Nem látom át azonban, hogy teljes európai körképpel mennyire lennének jók, különlegesek, esetleg kiemelkedők számomra. Az utóbbi versenyeredmények (pl. EZ!) adnak ugyan biztatást, de sokkal érdekesebb lehet egy éles teszt, amikor ott mérettetnek meg, ahova rendeltettek: A KOCSMÁBAN!

Berlinben a helyi egységek most két magyar sörfőzde rendelkezésre álló teljes szortimentjét fogadják, a RothBeer-ét és Mad Scientist-ét. Az első két célállomást részben magyar érdekeltségű, de odakinn már évek óta népszerű, befutott helyek adják, a Hopfenreich és a Szimpla Kaffeehaus (A „Szimpla” márka kinti változata).

Az egyik főszervezőt, Bart Danit (Főzdefeszt, Élesztő,  Yeast Wörks, Folyékony Kenyér blog) kérdeztem az eseményről:

Mi volt eddig a magyar kisüzemi sörök legnagyobb megmérettetése külföldön?

Bart Dani: Eddig főleg versenyeken és fesztiválokon szerepeltek. A 2013-as Braufesten (a Főzdefeszt berlini változata) a magyar sörök már nagy sikert arattak. Akkor főleg a Hopfanatic termékek mentek. Volt már egy-egy magyar sör csapon a Hopfenreich-ban és a Szimpla Kaffehaus-ban is, de az, hogy kereskedelmi mennyiségben legyenek elérhetőek és raktárról megvehetőek, az nagy szám!

Más országban volt már példa hasonlóra?

Bart Dani: Egy Londonban élő magyar srác vitt már ki magyar söröket, de azt nem tudom, hogy most hol tart a business. A krakkói piacra is forgalmaztak korábban, átcímkézve magyar kézműves sört. Nyilvánvaló és felvállalt volt, hogy magyar, de teljesen új, lengyel arculatot kapott Dwa bratanki (=két „jó”barát) néven.

Hogy kell elképzelni a kinti fogadtatást?

Bart Dani:A Hopfenreich-ban először szakmai bemutató lesz, a top 30-40 szereplőnek, sörboltosoknak, kocsmárosoknak. A Szimplában pedig a fogyasztó közönség számára mutatkoznak be a sörök.

Hova vezethet ez idővel? 

Bart Dani: Berlinben egy stabil bázist szeretnénk kialakítani, ami később ugródeszka lehet a német piachoz, majd Európához. A kevésbé nyitott Németországot különböző sörökkel ugyan különböző mértékben lehet megfogni, de itt nyitunk, mert itt vannak jó kapcsolataink és piacismeretünk. Ismerjük a konkurenciát, a helyi szokásokat, árakat.

Mi a jellemző a német kézműves sör frontra a magyarhoz képest?

Bart Dani: A németek szakmailag nagyon a topon vannak, precízek és van náluk hagyomány, amire építhetnek. A magyaroknál nincs olyan nagy hagyomány, viszont a magyar sörfőzők merészebbek, kísérletezőbbek. Itt nagyobb a rock and roll, az innováció.

A németeknél, mint jellemzőbben „alsó erjesztésű sörnemzetnél”, mennyire tolódik el a kisüzemi / kézműves sörkínálat a lager irányába?

Bart Dani: Kötelező érvényű, hogy mindegyik főzde elkészíti a maga lagerét, de az ale-ek náluk is egyre kedveltebbek.

Melyik a legnépszerűbb német kézműves vagy kisüzemi sörmárka?

Bart Dani: A Schneider Weisse egy nemzeti kincsük, 250 éves sörmárka, ami mégis kézműves előállítással készül.

Várható visszavágó is Budapesten, német kézműves sörök magyar csapokon?

Bart Dani: A Kertész utcai kis Szimplában az elején gyakrabban voltak német sörök. Most kezdjük újra bevezetni. Jelenleg a Hops and barley van csapon és a Berlinerberg márka is várható, majd jönnek mások is.

Képekben visszaidézem a március 3-i eseményt, amikor az Élesztő különtermében a „tavaszi portyára” bocsátott söröket végig is kóstolhattuk és meghallgattuk sörfőzőik meséit:

(A fotók többségéért köszönet Gál Ágnesnek, a Frappa Magazintól)

 

A Berlinben készülő Magyar sörök - Kocsmaturista
A katonaság

 

Róth Zoltán tea sördélutánján vidám a hangulat - Kocsmaturista
Róth Zoltán tea sördélutánján vidám a hangulat

Az őrült tudósok épp kiadják az összes receptet, de mindenki pont a poharával van elfoglalva. Szilágyi Tamás és Závodszky Gergő, Mad Scientist

Az őrült tudósok épp kiadják az összes receptet, de mindenki pont a poharával van elfoglalva. Szilágyi Tamás és Závodszky Gergő, Mad Scientist

 

Hara'Punk bemutatkozó az Élesztőben - Kocsmaturista
A Hara’Punk a nagyon tökösen Son of a Bitch-nek elnevezett sörével végül csak májusban debütál Berlinben – Simonfai Balázs

Hara'Punk, Son of a Bitch sör - Kocsmaturista

Az esemény addig, amíg jelen voltam is nagyon hangulatos, poénkodós volt. A későbbi képek tanúsága szerint utána sem váltottak irányt, sőt. Az előadások viccesek és informatívak is voltak. Különösen bírom ilyenkor az eredettörténetek újabbnál újabb részleteit, az önvallomásokat, anekdotákat. Már eljött az az idő, hogy ennek a részpiacnak az egyes szereplői is múltba révedhetnek, ha a kezdetekről van szó. 

Sörkóstoló a berlini bemutatkozó előtt az Élesztőben - Kocsmaturista

Sörkóstoltatás az Élesztőben, mielőtt a sörök Berlinben is bemutatkoznak - Kocsmaturista

Extra jóság volt, hogy bár sokféle sört kóstoltunk, mégis mind megkülönböztethetően volt karakteres, egyet sem tudnék közülük mondani, amit jelentéktelenség vádjával odébb toltam volna a következőért.

Kocsmaturista - Monkey Temple, a Mad Scientist söre az Élesztőben
A Monkey Temple, a Mad Scientist-től az Élesztőben
A Rothbeer szortiment egy része az Élesztőben - Kocsmaturista
A Rothbeer szortiment egy része, az idén három éve nagy kedvencemmel, a számomra egyik legelső jelentős magyar kézműves sörrel, a Távoli Galaxissal. Még egy spontán hétfő délutáni kóstoláson ismerkedtem meg vele az akkor frissen nyílt Léhűtő teraszán.

Májusban pedig további sörök utaznak a mostani készlet után (YeastWörks, Hara’Punk). Nagyon kíváncsi vagyok a berlini fogadtatásra. Kettős látással nézek a jövőbe. Németországot ugye magyar honból hajlamosak vagyunk merevséggel, dobozolt mentalitással vádolni, ugyanakkor a fővárosuk mégis a szabad szellem városaként, kísérletező városként terjed szájról szájra idehaza is. Vajon merre billen majd a mérleg? Én is csak egyszer voltam Kocsmaturistaként portyázni Berlinben. Elég jó benyomásaim lettek, többségében vibráló színes emlékek jönnek vissza róla. Azt is nyugtáztam, hogy mennyi minden maradt még ki, és nemkülönben laza, bohém helyek. Szívesen mutogatnék egy legközelebbi körben egy random kocsmában a polcra, a szomszéd asztal németjeihez szólva, hogy az ott a mi sörünk, Kinder, bírjátok?

Arról nem is szólva, hogy még Berlin, holnap Európa!? Nemrég Romániában, Bukarestben is történt magyar szakmai bemutatkozás a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által, nagyjából 10 főzde termékeiből. Az idei Helsinki Sörfesztivál a hírek szerint pedig szintén magyar sörre fókuszál majd. Hirtelen új értelme lett annak a szópárnak, hogy „Hajrá magyarok!”

PANASZMEGELŐZŐ: Nagyüzemi sörökből is vannak szeretett darabjaim, csak arányaiban kevesebb és a fajtái változatossága vitathatatlanul kisebb.

Ha extra tartalmat is olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

 

Az érintett Szimpla Kaffehausról pedig meséljen a Kocsmablog írása, amit én direkt csak az első képig olvastam, mert kerülöm a spoilereket, míg nem lépek földjére magam is: http://kocsma.blog.hu/2016/12/20/szimpla_kaffeehaus

A magyar kis Szimpláról pedig itt írtak: http://kocsma.blog.hu/2014/01/15/szimpla_kavezo

Nagyon bírom az élet fintorát, hogy mindkettő a maga portáján „Kertész” utcában (>Gärtner StraSSe) lelhető fel.

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?