Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Zugló kapujának kocsmái – Budapest, XIV. kerület

Ha valakit, aki csak a bulinegyedről ismeri Budapest kocsmavilágát, kitennénk Zugló egy véletlenszerű pontján, biztosan nem jönne rá hamar, hogy melyik városban van. Pedig a XIV. kerület közvetlenül követi a bulis VII. kerületet, ami a határvonal előtt már szintén drasztikusan visszavett a fordulatszámból, és egyszerű ívókkal is alig rendelkezik. Nézzük, hogy ezután milyen zuglói kocsmák veszik át a porondot!  

A XIV. kerület a belváros felől egy széles, négy sávos úttal (Dózsa György út) indul. Legkorábban ezen a frontvonalon találhatunk zuglói kocsmát, kettő darabot.

DÓZSA Söröző – Olcsón és sokáig

(581. állomás, 356. budapesti állomás – 3 betérés alapján)

A Dózsa Söröző (Borozó) az éjjeli órákban látványos színes villogással hívja fel a figyelmet önmagára. Nappal ilyen nyugodt a portája:

Zugló kocsmái - A Dózsa söröző, borozó portája - Kocsmaturista

Egy terebélyes, több termes pincekocsmáról van szó, ami nagy múltra tekint vissza, de kis szünet után 2015-ben nyitott újra. Jelenlegi formájában a Nagykörút „diákkocsmáinak” távolabbi rokonának tűnhet.

Zugló kocsmái - Dózsa György Söröző és Borozó - Kocsmaturista

Az italválaszték nem extra, de kiterjedt. Nagyüzemi Dreher kollekciót csapolnak és tartanak üvegben. Olcsón lehet fröccsözni és különleges ízesítésű limonádékat is reklámoznak. A legsztárabb különszám vélhetően a kiírt „kókuszgolyó”.

Zugló kocsmái - Dózsa söröző borozó kókuszgolyó és nachos - Kocsmaturista

A kocsmakaják egyszerűek, de variálhatók: kétféle tortilla chips (barbecue-s is) háromféle szósszal (avokádós is!) 410 Ft-ért és jó hosszú retró melegszendvics 400 Ft-ért.

Zugló kocsmái - Dózsa Söröző Borozó - Naccos és melegszendvics - Kocsmaturista

Gépészetileg adott az összeszokott csapat: csócsó, darts, kvízgép és zenegép! Megjelenést tekintve megbúvós pincevilág, föléd hajló boltívekkel, régi vörös padlóval, felújított kőbárpulttal, kényelmes bárszékekkel.

Zuglói kocsmák - Dózsa Söröző és Borozó darts és egyéb gépek - Kocsmaturista

Zugló kocsmái - a Dózsa Söröző Borozó bárterme - Kocsmaturista

Tiszta közeg amúgy, ép falfestéssel. A plakátok nagy része italokat népszerűsít, kivéve a Dózsa György személyi kultuszra építő falfestményt és bankókat és néhány posztert.

Zugló kocsmái - Dózsa Söröző és Borozó a Dózsás falminták - Kocsmaturista

A vályús férfi WC a leginkább múltidéző elem a retró falcsempével.  A város legolcsóbb italáraira büszkék már az utcáról. Valóban van 280-ért kiírva vodka, 340-en belül vodkanarancs és whiskey-kóla, és 330-ért Alattomos nevű shotcocktail. Ennek ellenére nincs dugig életmód-alkoholistákkal. Amikor délelőtt jöttem le írni, csak egyetlen középkorú kulturált úr ült békésen, csendben két pohár egyszerre kikért, komótosan fogyasztott kisfröccsel. Hétköznap az éjféli zárás előtti élet közepesen volt élénk. Voltak még és csöpögtek be vendégek.  Ellenben szombat este tömve volt fiatalokkal. Úgy tűnik, ők érzik magukénak a helyet.

Ha szereted a körúti kocsmák világát, és errefelé van dolgod, itt is találsz hasonló atmoszférát! Belvárosból újdonságért idezarándokolni nem biztatok senkit, spórolni viszont lehet. Ha pedig kijjebbről vagy a környékről gyűlnétek, akkor ez egy jól funkcionáló alapozóhelyszín. Kocsmasporttal feldobott pénztárca-kímélő, egész estés italozásra is alkalmas, akár nagyobb társaságoknak is, lefoglalható termekkel. Bár hétvégén jobban szoríthat a szigorúan vett éjfél, hétköznap a környék egyik legtovább nyitva tartó helye.

Cím: Budapest, XIV. kerület, Dózsa György út 9.

Facebook: https://www.facebook.com/dozsasorozo2015/

Nyitva: 9:00-00:00

Vezér – Délutáni-esti törzsvendég kocsma

(3. állomás, 3. budapesti állomás – 6+ betérés alapján)

A 31 éves Vezér Söröző a Dózsa újranyitásáig egyeduralkodó volt, mint a Dózsa György út zuglói kocsmája.

Zuglói kocsmák - A Vezér Söröző kívülről - Kocsmaturista

A túloldalon is csak magának teremt konkurenciát a Stadionok Sörözővel, aminek ugyanúgy Gyuri az üzemeltetője. A Vezérben nemrég fékeztek a nyitvatartáson. Három kocsmát délelőtt nem tart már el az útszakasz. A Vezér tipikusan szoció-kocsma, ahol leginkább a környékbeliek és barátaik tartózkodnak. Többnyire férfiak, középkorútól inkább felfelé, de gyakran van egy-két nő. Viszonylag stabil a banda, de nem néznek ki idegenként.

Zuglói kocsmák - Vezér Söröző - Törzsvendégek a pultnál - Kocsmaturista

Érdekes beszélgetéseket lehet elcsípni, pl. a Antal Imre és művészi kortársasi kocsmázási szokásairól vagy összevetni valakivel 1982 és 2016 krakkói és zakopanei kocsmaemlékeit. Ám már a régi generáció se mindig a régi: néha ők is csak a telefonjukat birizgálják. Ha belemelegednek, eléggé otthonosan érzik magukat, valaki a cipőt is lerúgja, más a saját szendvicsét eszi a bárnál alufóliából. Használják a teret, élik a mindennapokat. Jó ez így! Főleg EB-nél rajzolódott ki, amikor a vendégek szinte batyubált tartottak. Kipakolták a motyójukat és cserélgették a házias falatokat.

Zuglói kocsmák - Vezér Söröző - EB batyubál - Kocsmaturista

Gyuri, nagyjából hatvan éves jól összefogja a stábot. Legtöbbször jókedélyűnek, mosolygósnak, kacagósnak láttam, aki szóval tartja a vendégeket. Szerepét mintha ráöntötték volna.

Zuglói kocsmák - Vezér Söröző - Meccset néz a banda - Kocsmaturista

Egy példa. Egy EB-s gólon méltatlankodó törzsvendéghez így szólt Gyuri: ne idegesítsd magadat, inkább igyál! Te is jobban jársz, és én is!

A közeg is kellemes, otthonos, sok – a célhoz nyerő – faanyaggal, abroszos asztalokkal, rajtuk kávébabokra fektetett mécsessel. Befészkelős, „maradjunk még egy italra” típusú helyszín. Aki szereti a retró kocsmákat, intenzív bárélettel vagy hallgatni az embereket, itt megleli. Pedig a törzsvendégekkel való szocializálódáson, a hobbi-kocsmaantropológián és a békebeli, élénk kocsmahangulaton túl nincs extra szolgáltatás vagy kínálati tétel (kocsmakaja, kocsmasport, italkülönlegesség). Valakinek azonban ez a hangulat mindennél többet ér. Nekem például még a bloghoz első ihletmorzsákat adó opatijai Maxi Bar és a hévízi Borpatika útjáról hazatérve, itt jött az első tudatos gondolat arról, hogy egyszer összegyűjtöm ország-világ kellemes kocsmáit. Nem meglepő, gondolom, hogy én ajánlom, mert elcsépelten: van varázsa.

CÍM: 1146, Budapest, Dózsa György út 13.

Facebook: https://www.facebook.com/Vezér-Söröző

Nyitva: 13:00-22:00

A jövőben még folyatom a zuglói kocsmai idegenvezetést, ha minden igaz, legközelebb egy elég különc kocsmával…

Ha bárkinek van egy jó tippje, súgja meg! Hátha nem jártam még ott…

Ha pedig rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedvljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Térképen a legelső Zuglói kocsmák is:

Közeli kocsmák a Kocsmaturistán:

Korona (kisvendéglő) söröző – A pince-kincstár

MÁSODIK ÁLLOMÁS – Sissi söröző és kávéház helyett GREEN CAFFE AND BAR – 90-es évekbeli balatoni cukrászda a kocsmafarsangon.

A Dózsa Sörözőről pedig a Kocsmablogon is olvashattok:

http://kocsma.blog.hu/2017/01/04/dozsa_sorozo

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?