Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Pécs kocsmái – Kocsmaturista adatlap, kedvencek és szöveggyűjtemény

Figyelem: ez egy 2017-es összefoglaló az első pécsi Kocsmaturista látogatósokról. 

Pécsnek már elérhető egy frissebb adatlapja itt:

 

Pécs

 

Pécs a tengerpart nélkül is valóban mediterrán magyar város, ami nyáron fülledten izzadja a napsütést. Pécs, ami főleg nem a mesterségesen telepített pálmákból nyeri ezt a karakterét, hanem belvárosszéli házsorok színéből, pompázatos és mállott homlokzatok közösködéséből, a Jókai téri szökőkúton keresztül mezítláb kergetőző gyerekektől és a mellettük kosárárus szekeret komótosan eltoló régimódi kereskedőből. Pécsi kocsmatúrát tartani olyan, mint vérként folyni az erekben. Egybegyűjtött pécsi kocsmaírásaim olvashatók lejjebb.

Pécsi Kocsmaturista statisztika és kedvencek a szöveggyűjtemény állása szerint:

Pécsi látogatások száma: 2 (azóta 3)

Pécsi Kocsmaturista állomások száma: 20 (azóta 23)

Kocsmaturistaként Pécsen töltött nappalok és éjszakák száma: 6 (azóta 7)

A Kocsmaturista eddigi pécsi kedvencei: Pécs legmozgalmasabb kocsmautcája: Király utca Kipróbált és ajánlott magyar kisüzemi és nemzetközi sörözők Pécsen: BAZÁR, Karavella Sörbár, Beertok 2.0  Kipróbált és ajánlott cseh söröző Pécsen: Hrabal Étterem és Söröző Kipróbált és ajánlott retróhangulatú helyek Pécsen: István Pince, 100 Éves Borozó, Villányi Borozó Pécsi kedvenc meglátogatott rom- és lomkocsmáim: Csinos Presszó, Cooltour Café, Ti-ti-tá, Zsanér Pécsi kedvenc teraszaim, „kiülősöeim”, kerthelyiségeim: Cooltour Café, Semiramis Garden Panorama, BAZÁR, Nappali, Blöff Caffé, Korhely Pécsi kedvenc művészi, kultúrkocsma hangulatú helyeim eddig: Made in Pécs, Nappali, Blöff Caffé Pécs szimpatikus elvetemült helyei: Ti-ti-tá, Zsanér Akikre szívesen emlékezünk: Papucs Kipróbált és ajánlott kávézó Pécsen: Kisház Kávézó Kipróbált és ajánlott kisvendéglők, étkezdék: István Pince, Semiramis Garden Panorama, Kapucíner Étterem Kipróbált és ajánlott sörbolt: Kisüzem Pécsi kedvenc utcák, terek: Jókai tér, Ferencesek utcája, Szent István tér, Széchenyi tér, Király utca , Színház tér, Perczel Miklós utca

Pécsre 2016 szeptemberében érkeztem meg először Kocsmaturistaként, hogy még bezárása előtt elcsípjem akcióban a legendás Papucs Borozót.

Mondok egy imát a derék Papucsért! (Pécs)

A főküldetés sikerült is, viszont a Papucs azóta sajnos bezárta kapuit, a régi formájában örökre. Azt viszont már az odaúton éreztem egyfajta izgatott kíváncsiságként, hogy hosszabb kapcsolatot alapozok Pécs városával ezen az úton. Nagyon tetszett, amit találtam, és magamban feliratkoztam a rendszeres visszatérésre. Az első alkalommal pont a Pécsi Napok idején jártam ott, és karneválkor sikerült megismerni a talán legéjszakázóbb pécsi kocsmát, a színes-zenész, bohém és stílusos Nappalit:

Kocsmatúra a Pécsi Napok idején #1 @Nappali

Óriási dimenzióváltással folytattam az utamat a több, mint 100 évesnek mondott István Pince világába alámerülve, ahol a kisvendéglős falatok és ódon borozóhangulat határozzák meg a színteret.

Kocsmatúra a Pécsi Napok idején #2 @István Pince

A Korhelybe, a western étterem, a sportkocsma és mexikói titkos szektagyűlés és egy menő étterem elemeit is magába zsúfoló központba úgy csaltak el az este folytatására, amit cseppet sem bántam. Ugyanezen program keretében eljuthattam a Lompos Uszkár kültéri szórakozóparadicsomába is.

Kocsmatúra a Pécsi Napok idején #3 @Korhely, a mogyoródobáló

A másnap reggel rögtön eseménydúsan támadott, ahogy váratlanul szembejött a Tettyén a Semiramis Garden Panorama vadromantikus gesztenyefás és – persze ha már kötelez az a név – panorámás sörkertje és kincset érő falatozója:

SEMIRAMIS GARDEN PANORÁMA – Ahol támadnak a gesztenyék

Első alkalommal még három estét maradtam a városban, így fel tudtam fedezni a nevére rászolgáló Csinos romkocsmát és a mellé nagy kontrasztot képező 100 éves Borozót:

Pécsi kocsmajáráson: Csinos Presszó és 100 éves Borozó

Ismerkedtem a Csalogány Presszóval és az (akkor még nem is tudtam, hogy) nyári hétvégéken brutálisan népszerű Vödör Café-val:

Pécsi kocsmajáráson #2 – Csalogány Presszó és Vödör Café

Zárásképp barátkoztam a két Blöff nevű „vendéglátóhely-tesóval” (egyik bisztró, másik művészkávézó – az utóbbi erősebb alkoholtartalommal). A fináléra pedig a híres-hírhedt Monte Cristoból is pozitív élménnyel távoztam.

Pécsi kocsmajáráson #3 – A két Blöff és a Monte Cristo

Önmaga élménydús kerekségén kívül arra is jó volt ez az első túra, hogy csúnyán „megimádjam” Pécset, és alig várjam a visszatérést. A második két napos pécsi körre majdnem egy évvel később 2017 júliusában találtam alkalmat, a Ti-ti-tá invitálására. Az így megismert koncerthelyszín összesítésében is a legvadregényesebb Kocsmaturista állomások közé sorolható. Ekkor sem tétlenkedtem és hat másik Pécsi egységnek néztem a kocsmafenekére. Ezek között volt a piac közeli, teraszos retró-törzshely, a Sztár Eszpresszó, a Cooltour Café, az egyik legelegánsabb kerthelyiséges romkocsma, amivel valaha dolgom volt, a cseh vonalat is erősítő teraszos és pincés pécsi Hrabal Étterem és Söröző. A látogatásom óta a kocsmák főutcájára, a Király utcára költözött a sok ország sok sörére büszke Karavella Sörbár. Egy titkos passzázson felfedeztem egy felújított régi kocsmát, a Traminit és végül beköszöntem Pécs ekkor két újhullámos menő helyére, a zenei életben jelentős kultúrpontnak számító Made In Pécsbe és a főtéren megnyílt kicsit steampunkos, kicsit lakásdizájnos és sok sörcsapos BAZÁRba. 

Ennek a látogatásnak és helyszíneinek a részletesebb beszámolója itt olvasható, az első alkalom óta beújított szerkesztői elvek szerint nem egyesével, hanem egyben:

Pécs 20 kocsma után (A 13.-20. látogatás beszámolóival)

Azóta történt még egy futó, egy éjszakás pécsi látogatás is 2018 tavaszán, aminek keretében szuper helybéli idegenvezetőim voltak és újabb rejtekhelyeket és igazi vendéglátói kincseskamrákat találtam, újabb azóta megnyílt helyeket próbáltam, és visszatértem jobban megismerni korábbi szimpatikus állomásokat, megnézni azóta bővült ismert helyszíneket, és véletlenszerű felfedezést is tettem. Mennyiségi szempontból azonban még további látogatással további új helyeket készülök gyűjteni a következő íráshoz.

Pécs magától is mediterrán karaktere, egyedi hangulata és karizmája azóta csak még stabilabb lábakon áll nálam.

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsmaélet és kocsmakultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

Térképen Pécs kocsmái is:
Kecskemét 17 kocsma után
SZÉKESFEHÉRVÁR és kocsmái ELSŐ LÁTÁSRA
Nógrád megye 4 Birtoka és Salgótarján 9 kocsmája
 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?